Elindult a Hungarian Free Press – a magyar liberális demokrácia angol lapja

2014 augusztus 1 12:05 de.28 hozzászólás

Hónapokon keresztül azon törtem a fejem, hogy vállalok-e mégegyszer egy Kanadai Magyar Hírlaphoz hasonló médiaprojektet. Aki ismeri az önkéntes újságírás és a közösségi újságszerkesztés világát, az tudja egy ilyen internetes napilap szerkesztése, moderálása és a cikkek írása könnyen rá tudja nyomni bélyegét egy egész emberéletre. Mielőtt segítség érkezett a cikkek szerkesztésében és a moderálásban, nem volt olyan vakációm, ahol nem kellett szállodaszobából honlapot szerkesztenem. Amikor pár éve Tunéziában nyaraltam, a szálloda recepcióján kinlódtam minden délután a rossz minőségű internetkapcsolattal, csakhogy frissüljön az egy hetes vakációm alatt a KMH.

De már január óta foglalkoztat az az ötlet, hogy kéne indítani egy angol nyelvű, demokratikus elkötelezettségű és magyar vonatkozású lapot. Orbán Viktor kettősbeszéde azért volt aránylag sikeres abban, hogy tompította a nyugatról érkező kritikát miközben kielégítette a Fidesz és Jobbik között mozgó szélsőséges és autoriter szavazók vágyait, mert a kormányfő és rendszere mást kommunikál külföldön, mint „otthon” Magyarországon. Erdélyben örömünnepként jelentik be a liberális demokrácia halálát, külföldön pedig eljátszák azt, hogy a Fidesz-KDNP tulajdonképpen egy standard, jobbközép, konzervatív párt. Nem is különbözik annyira a CDU/CSU-tól.

A Hungary Today – az Orbán kormány angol nyelvű propagandalapja – ezt a célt szolgálja. Azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy minden alapvetően rendben van, a politikai viták pedig a normális keretek között folynak a magyar jobb és baloldal között. A HT beindítása a hét elején, Orbán Viktor szégyenteljes tusnádfürdői beszéde (meg az azt végig hallgató kába közönség tapsolása), illetve a múlt heti Szentmihályi Szabó Péter-ügy volt együtt az utolsó lökés ami kellett ahhoz, hogy beinduljon a Hungarian Free Press.

A HFP logója

A HFP logója

Bevallom, hogy erről már néhány hónapja beszéltem egy-két kanadai magyar baráttal és kollegával. Az egyik a montreáli Göllner András volt, aki szerencsére lebeszélt arról, hogy a lap neve Presszo Media legyen. Pedig én tényleg valami trendy-t akartam, ami nem feltétlenül kötődik egy etnikumhoz és egy nemzethez, de mégis van benne valami magyar. (Hozzáteszem, hogy a Presszo Media Inc az a kanadai szövetségi szinten bejegyzett cég, amely a KMH és most már a HFP kiadójaként is szolgál).

A kanadai magyar közösség hangadói (és az őket időnként lázító Pordány László ottawai nagykövet) igyekszenek elvenni – vagy legalábbis elvitatni – tőlünk azt a jogot, hogy magyar identitásúnak valljuk magunkat. De az által, hogy szerepel lapunk címében a „Hungarian” szó, a világ közvéleményével tudatjuk, hogy azért vannak nemzetünknek olyan tagjai, csoportjai és rétegei, amelyek nem tűrik a rasszizmust, az antiszemitizmust és nem fogadják el a liberális demokrácia ünnepélyes lemészárlását.

A HFP bizonyos értelemben a KMH angol nyelvű testvérlapja. Célunk, hogy naponta 3-4 eredeti cikk jelenjen meg, köztük olyan magyar vonatkozású híranyag, amelyet az MTI nem hoz le, valamint tényekre alapuló elemzés és véleménycikk, illetve magyar reflexiók angol nyelvű fordítása. És bár a fókusz mégis a politikán és a közéleti ügyeken van, a magyar kortárs kultúrát (annak egy kis szeletét) is beszeretnénk mutatni az angol olvasóknak. Például kimondottan ajánlom Gergely Beatrix (Trixi) lenyűgőző fotóriportját a Magyar Állami Opera művészei által előadott Aidáról.  Akik már pár éve olvassák a KMH-t, bizonyára emlékeznek Gergely Beára, ugyanis akkoriban itt is megjelentek írásai.

A KMH és a HFP is alternatív hangként szól a diaszpórában és a diaszpórából. Egy cent (vagy fillér) állami támogatást nem kapunk és nem is kérünk.

Mi nem az Önök adóforintjaiból gazdálkodva vállaljuk fel magyarságunkat.

Lehetőségeink szerények és a transzparencia érdekében elmondhatom, hogy a KMH/HFP havi bevétele (ami hírdetésekből származik) jelenleg a száz kanadai dollárt sem éri el. De ameddig vannak lelkes, önkéntes szerzők, ez az összeg arra elegendő, hogy kifizessük virtuális lakbérünket.

Több mint tízszer annyian lájkolták a Hungary Today kormánypárti lap Facebook oldalát, a Hungarian Free Press közösségi FB oldalához képest. Ez persze nem verseny, és nem is versenyezhetünk egy olyan céggel szemben, ami mögött ott áll egy egész kormányzat és a magyar adófizetők ereje. De ha esetleg szívesen olvasnak egy-egy magyar vonatkozású cikket angolul, akkor ajánlom, hogy lájkolják a HFP Facebook oldalát.

Kövessenek minket! Meglátjuk, hogy hol leszünk majd hat hónap múlva.

28 hozzászólás

  • Már ez is valami, de valójában egy magyar nyelvű sokkal, de sokkal többet érne, sőt én – nem elsőként – azt is megkockáztatom, hogy egy új Szabadeurópa Rádió lenne valójában szükséges. Mert ha akkor, anno, megérte „a nyugatnak”, hogy a(z akkori) diktatúra ellen egy ilyen komplex és drága médiumot fenntartson, akkor ma ez legalább ennyire fontos, amikor a diktátor már meg is hirdette a „liberális demokrácia végét”… Hát kell még ennél több is ?!!! 🙁

  • Dancs Lajosné

    Angolul vajmi keveset tudok, de ennek a hírnek nagyon örülök.Sok sikert, és jó egészséget kívánok.

  • T.Brunszvik T. !

    Az angol nyelvű oldal eljuthat, tájékoztathatja az angolul beszélő – magyarul nem, vagy kicsit beszélő – demokratákat a magyar állapotokról. Így sokkal több személyhez juthat el az igazság. Terjeszteni kell a tényt, hogy megnyílt a lehetőség.

  • Egyébként valóban szükségessé vált egy új Szabad Európa Rádió, ám ahhoz a fenntartó USA Kongresszusának katonai érdekei is fűződtek, míg a jelenlegi diktatúra egyelőre nem jelent veszélyt az amerikai demokráciára nézve…

  • Ez egy angol verziója lesz a KMHnak, azaz kanadai témák is lesznek, vagy általános diaszpóra-magyar témák?

    Mindenesetre ez nagyon jó hír, mert így nagyobb lesz az esély hogy a második és harmadik generáció is olvasni fogja, mert ha az én generációm tud is magyarul, nehéz politikai témákat megérteni magyarúl, főleg egy olyan országról, ahol nem éltünk és nem is élünk.

    És ezért nem csak nagyobb lesz az olvasók köre, de, valljuk be, kb 20 évvel fiatalabb is lesz a közönség. Nem mintha baj lett volna, hogy a KMH közönsége többnyire nyugdíj korosztájú (csak a kommetekröl ítélve…persze lehet hogy tévedek), de ez a korosztály többnyire Magyarországon meg a határokon túl született, gyermekkorát, esetleg ifjúságát, és még talán felnőtt korának egy részét ott töltötte, és ezért teljesen mást jelent neki az hogy magyarság és Magyarország.

    Szóval minden jól kívánok új kezdeményezéshez!

  • Sok sikert a kezdeményezéshez; bár lenne valami foganatja!

  • Dr.Vuics Tibor

    Brunszvik T.-nek és Duboisnek teljesen igazauk van:a Nyugat most adja adja meg a szükséges segítséget a bel-és a liberális oldalnak a nyílt orbanista diktatúrával szemben,amire az ellenálláshoz feltétlenül szüksége lenne! Mert Magyarországon valamennyi „közszolgálati” rádiót és televíziót lenyúlt Orbán- a Klubrádió és az TV kivételével (ez utóbbi magáncsatorna),az Euronews magyar nyelvű adása egy kis szolgáltatónál (Mindig TV) és csak az interneten fogható! Az EU vezetői nem érzik azt a hihetetlen veszélyt,amit Orbán diktátor neofasiszta rendszere Európának és a Világnak jelent?!
    Sűrgősen külföldről sugárzó RÁDIÓADÓT kellene felállítani,amit már eddig is meg kellett volna tenni,mire várnak???

  • T. Dr.Vuics Tibor !

    No, és az a néhány „ellenzéki” médium is…
    Anyagilag annyira sarokba lettek szorítva – a hirdetők félelme miatt annyira nincs üzleti reklámjuk – hogy már azt is meggondolják, hogy mit gondoljanak, nem hogy mit mondjanak ki…
    Jellemző, drága Bolgár úr (Klub rádió) csak kerülgeti az igazságot, mint macska a forró kását…, de ki nem modaná az istenért sem azt, hogy fasiszta rendszerben élünk… Az ATV dettó…
    Ez az öncenzúra pedig nem csupán erkölcsi és újságírói etika kérdése, de mindjárt az orientálódni próbáló hétköznapi ember félrevezetése is, mert az úgy éli meg ezeket a fórumokat, hogy azok ellenzékiek. Pedig nem igazán azok, vagyis dehogy azok!!!

  • Bármelyik USA TV adót hallgatva biztos lehet mindenki, hogy állami! Kivée a PUblic TV. amit RÉSZBEN a hallgatóság tart fenn. Így van, ez Kanadában is, bár csak két nagy TV adás van, a CBC pl,(nevében is benne van) az angol és francia adása CSAK is az állam tartja el.
    Mégsem nem nevezném fasiszta országnak Kanadát.

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    A CBS, az MSNBC, a CNN és a Fox nem állami. Ezek mind magáncsatornák.

    Kanadában pedig a CBC-n kívül, mindegyik nagy network magántévéként üzemel, beleértve a CTV-t, a Globalt és a Sun-t.

  • Horváth Béláné

    Tudom, hogy nem sokan lehetünk, de azért magyarul is szívesen olvasnánk…. Nagy gond ez?

  • Azt hiszem tévedsz., az USA esetében mindenképpen, a Foxon kivül ha a híreket hallod,pl. én minden nap meghallgatom az NBC-t pl.vagy a CNN-t. ezek feltétlenül kormánypártik.—
    A kanadai felsorolt tv adók is, állami segélyből élnek főleg.

  • Más a kormányt pártolni és más a kormány által fenntartva lenni és a szöveget a műsorokhoz onnan leküldeni, a talpnyalókat beültetni és az ellenzéket kitiltani. Csak mellesleg, a USA kormánya nem vesz részt sportok, média, vallási felekezetek, iskolák üzemeltetésében és csak oktatási intézetek kapnak állami támogatást, de az is csak töredéke fenntartásuknak.

  • gyula bognár: attól tartok, bencsics klára néninek hiába érvelsz.
    a) ő mindent jobban tud,
    b) a világszemlélete sajátságos,
    c) ennél csak a történelmi emlékezete pocsékabb 😀
    d) ab ovo nem hajlandó elfogadni semmit, amit mi állítunk, az ő véleménye megdönthetetlen.
    orvosának diagnózisa jelenleg még nem ismert…

    valahogy nem olvasom mélyen szántó kritikáját – adatokkal és tényekkel dúsítva persze, ahogy megszoktuk tőle, pedig hogy’ oda van Horthyért – a német megszállással kapcsolatos cikksorozatommal kapcsolatban.
    pedig ő már kisdedként is bécs belvárosában, egy kávéház teraszán hallgatta a német SS alakulatok csizmacsattogását az Anschluß idején. már akkor se zavarta éleslátását, hogy a Wehrmacht vonult be, és gépesítetten 😀

  • Figyelő és egyéb Magyarországi olvasók: Meg tudnák mondani, hogy egy részvénytársaság (vagy részben privát kézben levő) nemzetközi vállalat miként lehet állami tulajdonban, ha az államnak egyetlen részvénye sincs. Ahelyett, hogy magyarkodnának és hasukra ütve állítanák elképzeléseiket, soha semmiről nem tájékozódnának, inkább nézzenek utána az adatoknak és MINDEN állításukat csak a tények ismeretében tegyék meg, úgy, hogy minden kérdésre bizonyítékokat tudjanak letenni, a források megnevezésével együtt. NINDEN megtalálható az Interneten, tehát MINDEN hazugság azonnal megcáfolható.
    A Magyarországról hozzászólók közül legtöbben légből kapott, alap nélküli meséket írogatnak, nem csodálom, hogy az országban egyre több a kimondottan buta, tájékozatlan, lusta és csak a demagóg hazugságokat elfogadó ember.
    Ne nekem higgyen, inézzen utána az adatoknak. CNN tulajdonosa a Turner Broadcasting System, a Dvision of Time Warner, aminek részvényeit a NYSE listáján találja TWX a szimbol és ma a részvény ára $83.80 volt +$0.78. CBS szintén független és a tulajdonosa a Westinghouse-CBS Holding Co, a két vállalat egyesült 2006-ban. Mai ára $57.05 +$0.02. ABC Corp. tulajdonosa a Disney-ABC Television Group, Disney $85.38 -$0.50. NBC tulajdonosa NBC Universal az NBC Entertainment Division, aminek főtulajdonosa Comcast. Hozzájuk tartozik MSNBC, CNBC és a Weather Channel. Comcast ma $53.39 -$0.34. Tehát, ha állítja, hogy a három nagy TV network állami, minimum ennyi adatot nézzen meg hozzá. A munkához azonban nem nagyon fűlik a foga a magyar okosoknak, inkább nagy plakátokat ragasztanak a falra, vagy a Békamenetek cipelik, a Királyi TV és a Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, MTI hirdeti, hogy Magyarország Jobban Teljesít. Hazugságokban BIZTOSAN!

  • gyulám, bencsics sors üldözte menekült, a kommunizmus (?!) áldozata. ráadásul nem magyarországi olvasó – még az is kétséges, hogy olvas-e egyáltalán, hiszen a memoárja írásával van elfoglalva. a tények soha nem zavarták. durcás fajta. kanadában tengeti napjait, saját kijelentése szerint engesztelhetetlen gyűlölet ég benne a hazai baloldallal szemben – tudod, ez olyan kivetítés, mint az orbáni: az MSZP közvetlenül felelős az MSZMP bűneiért (?!), hiszen utódpárt.
    az egy cseppet sem zavarja a duce-t, hogy pártja prominensei közt bőven akadnak volt MSZMP-s tagok.
    bencsics gyönyörű példája a tudatos történelemhamisítóknak. csak éppen az indítékát nem ismerni. mennyi lehet még neki hátra? soha nem fogja learatni tevékenysége gyümölcsét…akkor meg?

  • A magam részéről én megszűntetnék minden állami adófizetők pénzén fenntartott és üzemeltetésű, úgynevezett „közszolgálati” médiumot az MTI-vel együtt… Ez az működtetési forma szerintem a magyar mentalitás miatt egyszerűen csődöt mondott. E csatornák és hangadók a mai Magyarországon nem mások, mint a FidSS szócsövei és propagandagépezete nékülözhetetlen kellékei, különös tekintettel a vidéki lakosság félrevezetését, azaz egyoldalú tájékoztatását illeti.
    Amúgy egyébként a Statisztikai Hivatal ügyesen összevágott illetve rafináltan összeválogatott közleményei sem a köz érdekében szrepelnek a hírekben.

    Az itt a kérdés, lehet e egyáltalán olyan törvényeket hozni, amelyek tényleg és valóban garantálják az információ objektív, független áramoltatását. Az az érzésem, hogy oly korban élünk, amikor ez egyszerűen nem is lehetséges…

    Akkor inkább jöjjön a kizárólagos magán, vagy alapítványi csatornák világa. Nem, mintha ezek oly makulátlanul teljesítenék a tájékztatástól demokráciákban elvárható objektivitás követelményeit. …De legalább nem hazudnak elfogulatlanságot és kiegyensúlyozottságot, mint az ún. közszolgálatiak…

  • Ille Úr !/4,18
    Nem is akármilyen renegát MSZMP tagok. Pozsgay és Szűrös az MSZMP Központi Vezetőségének tagjai voltak. Akkor bizony, hatalom is összpontosult a kezükben… 🙁

  • GyulaBognár!3,57
    Hű de klassz érvelés. Gratulálok !!! 🙂

  • brunszvik teri: én, és az úr megszólítás 🙂 de, ha akarja, szólítson csak kegyelmességednek 😀

  • Azért Amerikában ( még talán Kanadában kevésbé ), illetve Európában is van példa állam által eltartott, csődből kimentett bankokra, nagyvállalatokra… Az amerikai kőolaj és fegyveripar állammal való alapvető összefonódásáról nem is beszélve ( ez majdnem mindenhol többé kevésbé így van, de Amerikában – vagy éppen Oroszországban, csak az objektivitás kedvéért – kissé nagyobb magnitúdóval ) . A kapitalizmus prófétái az őket eltartó dolgozó tömegeknek prédikálják kenetteljes baromságaikat, a felelősség meg kockázatvállalásról stb. ; aztán amikor ők kerülnek csődhelyzetbe, arisztokratikusan tartják a mocskos markukat, hogy az adófizetők költségére húzzák ki őket a szarból… … s ők meg méltóságteljesen, emelt fővel ott folytassák ahol abbahagyták.

    http://www.youtube.com/watch?v=4ECi6WJpbzE

    Magyarországon a média és hirdetési piac nagy része a FideSS-féle oligarchák kezében van; éppen annyira objektívek, mint a „köz”média. Nagy részt az állami intézmények, cégek hirdetései által mesterségesen feltornászott hirdetési költségek által zsebelik extraprofitjaikat. A belőlük élő magát újságírónak nevező, a nép butításáért, manipulálásáért felelős kasztot pedig inkább nem minősíteném, mert csak nyomdafestéket nem tűrőt tudnék írni. Tehát kormányt pártoló vagy kormány által eltartott határai meglehetősen el tudnak mosódni; az pedig egy hazug mítosz, hogy a kapitalizmus jelenleg legelterjedtebb formái tisztán szabadpiaciak lennének és a fair, nemes versengésen alapulnának. Leginkább egyfajta monopolisztikus államkapitalizmus különféle formái; hol civilizáltabb, demokratikusabb, emberarcúbb jogi és társadalmi környezetben, hol kevésbé. ” Tőke és fasizmus jegyesek, minden külön értesítés helyett… „

  • Szóval Ille István Őkegyelmessége ?
    Rendben…

  • brunszvik teri: de csak ha nem esik nehezére! a kézcsóktól eltekintek, azt meghagyom a csuti kanász privilégiumának 🙂

  • Gyula Bognár, nem vitázom. Csak egyre térek ki, nem vagyok már 57 éve magyarországi…..

  • A csuti kanásznak csókolja , azt a részét amit most gondolok :
    Az a mangalica kanja, nomeg
    Az a Bandzsalica kocája az Andrássy útról…!

  • Csak a pontosság kedvéért Brunszviknak az MSZMP-nek nem volt Központi Vezetősége, az a Magyar Dolgozók Pártjának volt (1956-ig, és a Magyar Kommunista Párt, valamint a Magyar Szociáldemokrata Párt egyesülésével jött létre 1948-ban). Az MSZMP 1956 novembre 2-án(?) alakult és annak már Központi Bizottsága (KB) volt, illetve a szűkebb döntéshozó testületét Politikai Bizottságnak (PB) hívták. Az MSZP KB száznál is több tagból állt, a PB viszont csak 8-9 emberből. Na, ennek lett tagja Szűrös és Pozsgay, amikor magas állami tisztséget (Pozsgay államminiszter volt, Szűrös az első köztársasági elnök) kapott.

  • Gratulálok a Hungarian Free Idiocy jövendőbeli szerkesztőinek és a free idiocy hozzászólóknak.

  • csaba: köszönjük, és szeretettel várjuk további értékes hozzászólásait! esetleg valamit érdemben is?