Shálom!

2014 augusztus 4 8:36 de.48 hozzászólás

és aleichem shálom…

Született ez a kis bejegyzés azon okból, hogy egy hozzánk szóló, valami általam ismeretlen okból, amúgy földbe döngölő, lenéző hozzászólását ezzel fejezte be: salom…

Szalem alejkum –  köszön a palesztin arab, kiben ősi gyűlölet forr zsidó ellenségével szemben, de Jeruzsálemben, ha az utcán találkoznak, mégis azt mondja: béke  legyen veled. Hasonló a válasz is, csak kicsit másképpen ejtve: aleichem shalom, de ugyanazt jelenti: béke legyen veled is.

Lehet, hogy tetteik nem igazolják e szándékot, de legalább kívánják egymásnak.

Ti, fideszesek, hogy köszöntök (már, ha egyáltalán) gyűlölt ellenségeteknek – cigányoknak, zsidóknak, liberálisoknak, szocialistáknak ? Nem azzal, hogy „béke legyen veled”, hanem inkább „dögölj meg”?

Orbánt még megértem, hiszen neki credoja, napi hiszekegye: ha ellenségedet legyőzted – ó, neki persze nem ellenfelei vannak, de ellenségei – ne habozz meg is semmisíteni, mert az a tuti!

De bennetek, mezei fideszes hívőkben – mert hiszen mások nem lehettek, csak hívők, mert józan gondolkodású ember nem hiszi el, hogy amit Orbán művel, az a ti üdvötöket szolgálja – mi szítja a gyűlöletet? Nem ritkán barátotok, feleségetek, testvéretek, munkatársatok, szomszédotok ellen! Rendben, hisztek benne. A hit, mint tudjuk, csodákra képes. De nem kellene odahagyni az ilyesmit az egyháznak? Ott nyerhettek bűnbocsánatot, lelki megbékélést, bízhattok egy túlvilágban, ahol majd jó lesz, szóval, hihettek mindenben, ami tetszik.

Csakhogy, azt is tudjuk, hogy a hit vak, és hittel nem lehet jóllakni.

A mennyei királyságban Szaladdin óta nincs béke. Nekünk pedig nincs több száz évünk a megbékélésre…

48 hozzászólás

  • Tökéletesen így igaz!
    A kérdés csak az,hogy a horpadt homlokúak a fid eszükkel ezt képesek felfogni?

  • gyuri10: kétlem. a hívők bármit is képesek felfogni, ami a hitük tárgyán kívül van?
    na persze, ott van még a csodavárás. ráadásul – mondják – orbán maga az élő isten. nem kellene csodát várni tőle, ugyanis az igazi is szűkölködött a csodatevésben.
    ráadásul – ezt szintén mondják – a maga képmására teremtette az embert.
    nos, ahogy orbánt elnézem, eléggé mellényúlt…

  • bajba kerulok koszones ugyben , tescoban ujsagosnal stb , ugyhogy nem romacigany vagy zsido talalkozasokrol beszelek hanem magyarokrol , ha tiz=10-szer elore koszonok kilencszer nem koszonnek vissza , ugyhogy altalaban nem koszonok hanem megkerdezem mondjuk a tescos arufeltoltot hol talalom a gyufat vagy az akcios akarmit , nos ilyenkor sokszor KIOKTATO HANGSULLYAL koszonnek azaz a 22eves meg akar nevelni engem a 69 evest…..hat hangsulyatol fuggoen verbalis vitaba illetve veszekedesbe bonyolodunk de van hogy visszakoszonok mert nincs kedvem a vitahoz….

  • amerokaban meg sose volt a nem koszonesembol problema , le se xarnak emiatt

  • laci: nekem inkább azzal van a gondom, hogy sima taknyos alig húszas, de inkább tinédzser korú eladók, pultosok, pénztárosok letegeznek.
    a semleges „hello”-val nincs bajom, világszerte használt, semmire nem kötelez. de a „szia” kihoz a sodromból, meg az udvariasnak szánt „kérsz még valamit”? és az egyéb tegeződő jópofizások.
    rendben, az ikea „svéd hozomány, de svédországban se szabad a gazda tegeződés ügyben, bármennyire is engedi ezt a protokoll.
    ha jól tudom, az angol nyelvben is bármennyire egyformán hangzik a „te” és az „ön”, a társadalmi kapcsolatok szabják meg, hogy az tegezés, vagy magázás.
    a „csendőrpertut” meg végképpen utálom!

  • Kiszely Anna Mária

    „Csakhogy, azt is tudjuk, hogy a hit vak, és hittel nem lehet jóllakni.”

    …..és észérvekkel vitázni sem. Az emberekbe vetett vak hit, annyi gyalázatot és szörnyűséget hozott már ránk, hogy kinyílhatna az eszük az embereknek. Egyébként nem is értem azokat akik élő istennek látják ezt a párttitkár szülők kisztitkár fattyát.

  • eszre se veszem ha letegeznek

    az az igazsag hogy fel ev meg sok is magyarbol , ugyhogy ilyenkor mar alig varom hogy kipehenjem a magyarokat , persze ameroka utan meg az ottani hulyesegeket pihenem ki ideat , meg szerencse hogy mas mas hulyeseg van itt es ott legjobb lenne egy HARMADIK orszag is a 3. nyugdijjal de erre keson jottem ra

  • eszre se veszem ha letegeznek

    amerokaban nincs magazas , legalabbis en nem tudok rola , ezt potoljak a mister , sir stb megszolitassal , columbo filmekben ezt itt ugy forditjak hogy uram , uram ,

  • laci, ez azért nem egészen így van. én társadalmi kapcsolatról beszéltem, nem benzinkútról. úgy tudom, ha valaki felszólít, hogy keresztnevén szólítsd, attól él a tegeződés, hiszen a mr (sir az USAban a drive inn-ben? kétlem!) stb. megszólítás mögött lehet baráti nexus is.
    nem én okoskodom, hanem számtalan regényben olvasható hemingway-től updike-on keresztül clancy-ig.
    ráadásul bizonyíték erre a szinkronizálatlan filmek sora.
    mind1, nem ez a lényeg. mi több, a cikk sem erről szól, hanem arról, hogy miért van az, hogy a tudatlanok oly erősen képesek gyűlölni másokat?
    a salomozónak fogalma sincs egy köszöntés jelentőségéről.
    más.
    afganisztán, szovjet invázió. a kiskatona egyetlen afgán szót ismer, aminek a jelentése valami olyasmi, hogy ha egy házba belépve ezt kimondja, akkor a ház tulajdonosának oltalmára bízza magát, érinthetetlen, bántódása nem eshet, amíg annak fedele alatt tartózkodik. a keleti népeknél, sztyeppelakóknál, ázsiaiaknál – még anno a vérengző tatároknál, mongoloknál is – védett a vendégjog. persze, kilépve onnan le is lövik…
    a film címe: gyevjatüj róta – azaz 9. század. egy valósághű, igaz film az afganisztáni szovjet megszállásról – ráadásul OROSZ!

  • Ille István: Itt „írben” a Sir, Madam és Doktor megszólítás a magázás. Ha az így megszólított kéri a keresztnevén való megszólítás, az a tegezés engedélyezése.
    A Sir és Madam megszólítást kaptam már boltban, benzinkúton vagy étteremben. És igen, általában elegáns (tweed), öltözéknél kaptam. De tény, hogy ritkán használják.

  • llanfair: akkor nagyon nem lőttem mellé…mondjuk, ha tovább kötözködöm, ez akkor sem a hagyományos nyelvtani tegeződés – mármint, ahogy az a magyar nyelvben van.
    ja, és ruha teszi az embert 🙂

  • Ille István. Természetesen nem a magyar tegeződés.
    Nem, nem a ruha teszi az embert. De minősíti. De ebbe nem mennék bele, mert eltér a véleményem a magyarok véleményétől. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem az enyém a rossz. Szerintetek igen, de én akkor is tartom magam az elveimhez.

  • llanfair: mábocs, de ez az általánosító többes szám sért. korábban volt ezen a fórumon öltözködéseddel kapcsolatban egy by side „vita”, és, ha jól emlékszem, nem ellened foglaltam benne állást.
    az, hogy én is magyar vagyok – sajnálatos módon kalandvágyból honn maradt – nem kellene, hogy negatív besorolásra késztesse fölöttébb érzékeny és hiú személyemet…
    méghogy nem a ruha teszi az embert! mintha akadt volna erről a témáról egy TV-színjáték – a franc se emlékszik a részletekre – amikor egy senkiházi szert tesz egy k.u.k honvédtiszti öltözetre, és a tiszti kaszinóba bepofátlankodva ugyancsak sikeres szélhámosságba kezd, egy ismert főúri név mellékágának használatával…
    amúgy meg: megy a ruhat az erdőben. jön szembe vele egy ember. a ruhat meg, hamm, megeszi. szóval, akkor nem a ruha teszi az embert?

  • nos, a tettestárs kommentje egy csöppet eltévedt, de szívesen segítek neki:
    „Frejbanics Mihály [email protected] 91.82.181.144
    Hozzászólás: 2014-08-04 – 1:59 du.
    Bocsánat uraim! Nem tudtam, hogy Fuser úr szakképzett szociológus a birkák terén, bizonyára szakmailag kiváló lehet, hiszen még adatokkal is rendelkezik a tehetségtelen birkák számáról! Nem beszélve fejtegetéseiről, amit sajnos én kissé zavarosnak érzek, de a hiba bizonyára bennem van. Elérve a kulturált hülyegyerek meghatározásig, csak annyit válaszolhatok önnek – elfuserált hozzászólásából megítélhető ki is él dögszagú álomvilágban.
    Ille úr – ezek szerint talán ön egy kompetens személy, aki véleményt mondhat bármiről – csak kérem, vigyázzon, nehogy fröcsögjön és a szép ingét elpiszkolja a heves kioktatásban. Másrészt nem ártana, ha az ellenvéleménnyel bírók esetében frissítené a kiszólásait – igencsak ismételtnek és avíttnak tűnnek – ennél ön bizonyára jobb képességgel bír! Aztán nyelvészként kérem, ne állítson marhaságokat, mert zsidó barátaim igencsak felháborodnak rajta! Különben legközelebbre összeszámolom önnek az állandó ellenzékinek tekinthető hozzászólók számát – érdekes adat lehet – bár Fuser úr, mint ennek nagymestere bizonyára tudja! Most akár Sálem, akár Salem, kis szünetet tartok – nyugodtan lehet ekézni, ez önöktől megszokott eljárás! Köpködni viszont önök szoktak – erre ezer példa akad!”

    ha esetleg gondja lenne személyes adatainak közlése okán, pereljen be. sok sikert!
    javaslom, szóljon handó tündének. talán át tudja hozni kanadából a pert porosfalvára 😀

  • Bunyevácnak neveztettem nevem miatt (Kiss), de azért még kijelenthetem, hogy bunyevácként is zagyvaságot olvashattam itt még az angol nyelvterületen élőktől is. Fogódzkodjunk meg: a mai angol nyelv
    alapjaiban MAGÁZÓDÓ nyelv. A TEGEZŐ forma gyakorlatilag kihalt
    (thou…), azzal már csak egyházi szövegekben vagy pl. Shakespeare-nél találkozhatunk. Engem itt az is zavar, hogy a gyönyörű köszöntést, a „béke legyen veled”-et pongyolán látom leírva. Az magyarul: „salom”, angolosan: „shalom”, de mi az, hogy „shálom”?!

  • Ille Istvan. Csak Teged szolitottalak meg. Nem Neked irtam.

  • fruzsina: kiejtés szerinti. javaslom, mélyedjen el egy csöppet a vonatkozó oldalakon, majd térjen vissza, és adja elő, mit is tapasztalt.
    a franc se nevezte magát bunyevácnak, csak rákérdeztem, honnan is biztos a neve eredetében?
    máskor jobban készüljön fel.
    az pedig, hogy maga pongyolán látna valamit is leírva, még erős bizonyításra szorul. akad valami héber/ivrit/arab tudásalapja?

  • Ille
    Akad…..

  • Fruzsina: Alapjaiban, mi az Angolban a megfelelője a „maga” „maguk” szókra és mikor, milyen alkalomból vannak használva a mindennapi társalgásban? „Magam” is szeretnék Angolul „magázódni”, legalább olyan jól, mint „maga”, 45 év után magam is belefáradtam a tegeződésbe.

  • a szalem alejkum – ban a szalem a magyar szalamibol /pick,herz/ lett atveve az arabok altal

  • fruzsina: akkor virítson, és ne kötözködjön. senki nem neheztel meg azért, ha értelmesen, okosan tanítva felhívják figyelmét a téves ismereteire.
    gondolom, izraeli, gyuri és a többi – a nyelvet élőben használó – támogatni fogja ebbéli igyekezetében…
    ja, és ha lehet, nyújtsa be észrevételeit a vonatkozó internetes oldalak szerkesztőinek is, esetleg raj tamásnak személyesen (nem a wikipédiából dolgozom, de az se lenne felróható, mert még mindig jobb, mint a semmi)

  • lökött vagy 🙂 kizárt dolog, mert a szalámiba sertéshús kerül, és az, ugyebár, tisztátalan állat, így egy igaz hitű olyat nem ehet…

  • Fruzsina, Ille a heber kiejtes szerint irta.

    A magazasrol-vagy tegezesrol szolvan-
    a heber -tegezo nyelv.

    Meg imainkban is ugy mondjuk|”Aldott legy
    Orokkevalo Istenunk,a Vilag Kiralya”.
    A tegezes-kozeli viszonyt hivatott kifejezni.

    Megjegyzem- ha -tarsadalmi szerepe szerint-
    fontos szemelyiseghez szolunk-azt mondjuk:
    „Tisztelt Elnok ur” vagy „Tisztelt Rabbi” stb.

    Az is-ugy gondolom,egyedi nalunk,hogy kozeleti
    szemelyisegek nevet-becezzuk.
    Pl.Rubi{Reuven} Rivlin-allamelnok
    Beni{Benjamin}Ganz-a vezerkar parancsnoka
    Bibi {Benjamin}Netanjahu-miniszterelnok.

    Az oltozkodesrol szolva-tisztelem a divatot-
    de igyekszem egyenisegemhez szabni.

    Bar az utobbi evekben nagyobb divat az elegancia-
    mindeg jobban szerettem a sportos oltozeket.
    Persze ez- izles kerdese.

    Ilanfair egyszer finoman megdorgalt-
    amikor egy gyermekkori emlekrol irtam-
    a csizmas parasztemberrol az Opera „Diotoro”
    eloadasan.Nekem ez-special tetszett-hogy
    az Opera-mindenkie.

    O azt mondta- hogy a parasztember szamara ez-
    unnepi oltozek.

    Szoval-sokszinu tarsadalomban elunk-es ez igy van jol.

  • Ille úr
    elnézést, ha megbántottam, csupán jobbító szándékkal „kötözködtem”. Az alapvető probléma ugye az, hogy az angolban nincs „á” betű. A magyar helyesírási szótár a „salom” mellett teszi le a voksát. A hivatalos magyar nyelvű zsidó szövegekben is a „salom” a használatos, bár néha előfordul a fonetikusabb „sálom” is. Az angolos „shalom” általában alapítványok, egyesületek nevével kapcsolatban fordul elő. Lehet, hogy primitív módszer, de én legelőször a google-keresőt veszem elő. Esetünkben: salom 1.710 e előfordilás
    sálom 90 e előfordulás
    shálom 1 e előfordulás (azaz kb. 2 ezrelék.)
    Tisztelettel, Kiss Fruzsina

  • Kiszely Anna Mária

    A téliszalámi az marhából készül, úgy emlékszem.

  • Kiszely Anna Mária: Úgynevezett „szalámisertésből” készül.
    Legalább egyéves, 150 kg-nál súlyosabb sertés használható, melynek húsa sötétpiros, laza szerkezetű és stresszmentes.
    Se a Pick, se a Herz nem kóser.

  • Kedves Fruzsina,
    Nagyon sokra vihetné még,ha nem vitatkozna a sálom szó hogymintjéről.Szeretném felhomályosítani,miszerint angolul vagy magyarul,sőt még kínaiul sincs sálom. Ez kizárólag egy ivrit köszöntés.Az ivritben pedig nem létezik a,csak á betű.A szálemet pedig dughatják akár mélyre is,mert az csak az araboknál létezik és az is csak a mások félrevezetésére hajazó kamu.

  • Kiszely Anna Mária: Nem kell az emlékezetre bízni. Az eredeti téli szalámi receptje mangalica disznóhúst említ, ma azonban nem csak mangalica sertéshúst használnak a készítésnél. No, de ne is mennyünk bele, hogy a Szegedi szalámi 2007-ben, a Budapesti(?) pedig 2009-ben Hungarikum lett. Én már évtizedek óta jobban kedvelek egyes Olasz és Német szalámikat, nem a nemzetiségük miatt, hanem az ízükért.

  • Kedves Fruzsina,
    Elnézését kérem,de egy kicsit kicsapta a biztosítékot,amikor Illének azt írta,hogy „akad”…Mi akad és hova?Írja már le,hogy mondják ivritül,hogy „maga”,”ön”vagy”jöjjön”,”menjen”,stb. Az”akad” szót is lefordíthatja,ha kiskegyének valóban”akad”rá bármiféle tudása.Ha akarja leírhatja nekem ivrit betűkkel is. Ígérem: meg fogom érteni.

  • izraeli: A zene mindenkié.
    Az öltözködés alapja, hogy alkalomhoz illően.
    De soha nem lehet koszos, szakadt vagy trehány.
    Szerintem.
    Én sokszor divatjamúltan öltözködöm. Kiválasztottam a magam számára legmegfelelőbbet, és nem változtatom meg a divat kedvéért.
    Ha jól emlékszem, Pallo Imre ültette be szüleit gumicsizmában az Operaház díszpáholyába. Ezért (is) minden tiszteletem az Övé!
    Írtad, nehéz rád felnézni, mert kicsi vagy. Tudod én 190 centi vagyok. Mégis fel tudok nézni arra, aki megérdemli. Akkor is, ha alacsonyabb nálam.

  • „hétfőn Izrael nagykövete kereste meg az ügyészséget a hétvégén Érpatakon történtek miatt. Ezt a megkeresést – amely tartalma szerint feljelentésnek minősül – további intézkedésre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek továbbították. A Nyíregyházi Járási Ügyészség pedig kedden közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amellyel a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot bízta meg – olvasható a közleményben -”
    Van itt tanulsag, csak oda kell figyelni. Hogy mi? Mindenki eldontheti maganak….

  • jimbo: az a tanulság, hogy polt péter ügyészségének kellett volna lóhalálában eljárást indítani, nem megvárva az izraeli nagykövet reakcióját – aki előtte nyílván konzultált lépéséről országa kormányával – és nem egy porosseggű mezei ügyészre bízni az egészet!

  • fruzsina: nem bántott meg, de látja, mit kavart fel? azon felül a szefárd és askenázi még ezt a szót se írja/ejti egyformán.
    Shalom (שָׁלוֹם) (Sephardic Hebrew/Israeli Hebrew: shalom; Ashkenazi Hebrew/Yiddish: sholom, sholem, sholoim, shulem)
    azon felül akad olyan nézet is, ha a az „a” írásmódja nem „ä”, akkor el sem fogadják héber szónak.

  • Ille,
    ez váratlan volt.Bravó!

  • Kiszely Anna Mária

    Bognár Gyula:

    Én meg a zsíros kenyeret, bármilyen szalámi helyett!!!

  • Csatlakozom Gyurihoz.
    Tisztelem erdeklodesedet,tudasodat.

  • Kiszely Anna Mária
    2014 augusztus 6
    1:01 de.

    LÁJK!
    Mint már többször, megint nagyon megkapó bejegyzést írt Kedves Anna Mária!

  • Ille úr
    Magamban somolygok, hogy ahelyett hogy férfiasan beismerné, hogy a „shálom” – úgy ahogy van – egy nagy darab csacskaság, miután egy szón belül angol és magyar átírást vegyít, mellékvágányon akadémiai értekezést tart és … arattat ! Tényleg ne haragudjon egy (viszonylag) fiatal lányra ! El is búcsúzom. Inkább a szeptember eleji egybekelésemre koncentrálok vőlegényemmel. Nászútunkat Netanyaban töltjük (apósomék kéglijében) de szeretnénk lerándulni Eilatba is. Elköszönök ükszüleim köszönésével : SÓLEM ALÉCHEM !

  • fruzsina: ha szabad javasolnom, egy kicsit bogarásszon még a hazai zsidó literatúrában, és azután akár hangosan is nevetgélhet. a legjobb hely a tükre előtt lenne.
    magára nincs miért haragudnom. miért haragudnék egy, tudásában még nem teljesen kiteljesedett valakire?
    hogy kívánja, szefárd, vagy askenázi szóhasználattal köszönjek el magától? mert egyikben sincs benne a maga által körbecifrázott szó, ellenben – mint említettem – úyg ejtik, ahogy írtam, vagy másképpen, a szerint, hogy melyik irányzathoz tartozik az illető.
    az ükszülei milyen nyelven köszöntek így? mert valahogy az egyikben sem találom…
    javaslom, olvasgasson ezen felül egy kis Raj Tamást, folyamatosan közlök tőle szómagyarázatokat.
    jót fog tenni magának is, esetleg lejjebb fog szállni az orra a jelenleg hordott magasságból.

  • Ille úr
    Can I help..? : „Fiddler on the rooF…..”
    Shalom !
    Fruzsina

  • Fruzsina,Csillagvirág.
    A térképet nézegetve még Tiberiásra is el lehet menni esküvő után.Különösen ha a rabbi a beszédét úgy fejezi be,hogy: „לשנה הבא בירושלים”.

  • nem, fruzsina, nem tud segíteni. ahhoz meglehetősen tudatlan, ráadásul még a fáradságot se veszi magának, hogy utána nézzen az általam közölteknek.
    ja, csak nem a kedves ük volt reb tevje? melyik ág is az orosz zsidóság? askenázi szórvány, biza. így hát ugyan közelít az askenázi szóhasználathoz az üké, de erős paraszti dialektussal…

  • Ille úr : ” Fruzsina….meglehetősen tudatlan… olvasgasson Raj
    Tamást…”
    Olvasgattam…
    Raj Tamás: „…az ősi köszöntésből jiddisül SÓLEM ALÉCHEM lett ”
    (Idézet Raj Tamás főrabbi úr „Száz jiddis szó” c.
    művének 70. részéből, A Sólem-ből.
    Fruzsina : „Úgye a KMH nem tart még a 70. fejezetnél…” S még valamit: én Raj Tamást és a Hébert nem autodidakta módon ismertem meg, hanem a középiskolában.
    Most már csak „tisztelettel” köszönök el, de tényleg végérvényesen. Fruzsina

  • fruzsina: én egyáltalán nem ismerem a hébert, de akiktől idézek, nem autodidakták. a középiskolában oroszt is tanítottak anno, sőt, a főiskolán is, de mégis kazanyban tanultam meg igazán oroszul.
    maga, fruzsina, csak kötözködik, pedig megköszönhetné, hogy „autodidakta módon”, de közelebb kívánom hozni a zsidóságot és nyelvüket a sok idióta antiszemitához, hátha akad olyan köztük, akinek felnyílik a szeme! ha csak egyet sikerült megnyernem, már volt értelme.
    nem gondolom, hogy raj tamást megismerte volna, mivel 1995-2005 közt volt a lauder javne judaisztikai vezetője. tudja, az olyan, mint egy tanszékvezető tanár, meglehetősen ritkán oktat serdülőket.ha itthon élt akkor – és most már nem fiatal lányként, végre, férjhez megy, saccolom max. 30-nak, de akkor már tényleg az utolsó percben teszi – beleférhetett. azonban fennkölt szavaiból úgy veszem ki – mivel ráadásul arab tudással is büszkélkedhet – hogy maga alijázott, így persze megismerhette raj tamást, de kizárt dolog, hogy oktatási anyagként.
    semmi gond, van még bőven mit tanulnia. javaslom, forduljon egy szabréhoz, és utána jelentkezzen, ha le akar nyűgözni…
    ha legközelebb ki akar oktatni valakit, javaslom, tegye azt valódi tudós zsidóként, szépen, okosan érvelve, az írásból idézve, és nem fölényeskedve, és akkor talán nem tűnik izgága okoskodásnak, amit leír.
    a jiddis pedig – ahogy azt raj tamás is világosan leírta, se nem szefárd, se nem askenázi, így hát, érve elszállt a semmibe…

  • fruzsina: visszavonom minden autentikus hozzászólását illető kombinációmat. most látom, itthonról adja elő az önérzetes zsidót. gondolom, minden kelléke megvan egy valódi zsidó esküvőhöz.
    mázel tov!

  • István,
    ezért írtam,hogy a térképet nézegetve akár Tibériásra is mehet. Lévén,hogy mifelénk senkinek nincs „kéglije”.Fruzsinkának marad a”kiakadás”.Ha tényleg esküvőre készül tanulja meg,hogy Natanján vagy Éjláton nincs”kiakadás”…főként nem esküvő után!

  • TODA RABA !

  • Fruzsina,
    miért ez a nagy erőlködés?Hol tanulta ezt a”sok köszönetet” és ha már,akkor miért kell 2 szót 3 hibával leírni.Lelkem,virágom! Nem szégyen tanulni.Szégyen tanulatlanul nagyképűsködni.