Kanada ismét háborúban van: légicsapást mérünk az ISIS terroristáira

2014 október 8 12:22 du.20 hozzászólás

A kanadai parlament megszavazta Stephen Harper miniszterelnök kormányának azon indítványát, mely engedélyezi, hogy C18-as vadászgépeinkkel támadhassuk az ISIS erőit Irakban. A két napig tartó alsóházi vita után 157-134 arányban szavazták meg a képviselők azt, hogy Kanada erősítse az amerikai légitámadásokat. Összesen 155 konzervatív képviselő támogatta az indítványt és hozzájuk csatlakozott Brent Rathgeber független képviselő, valamint a Zöldpárttól Bruce Hyer. A keményen baloldali Új Demokrata Párt (NDP) és a liberálisok ellenezték Kanada csatlakozását a haborúhoz.

Megszavazta a kanadai parlament az iraki légicsapásokat. A kanadai haderők a Közép-keletre készülnek. Fotó: Canadian Press

Megszavazta a kanadai parlament az iraki légicsapásokat. A kanadai haderők a Közép-keletre készülnek. Fotó: Canadian Press

Egyébként Kanadában a harci műveletekhez nem feltétlenül szükséges a parlament beleegyezése, de Harper jelezte, hogy ő megszeretne vitatni bármilyen katonai fellépést az ISIS ellen. „Kötelességünk a kanadaiak megvédése és nekünk is ki kell venni részünket az ISIL elleni harcban”–mondta a kanadai kormányfő. „Kulcsfontosságú a szövetségeseinkkel való együttműködés annak érdekében, hogy leállíthassuk az ISIL további terjeszkedését és, hogy csökkentsük a terrorista cselekmények elkövetésének veszélyét”–tette hozzá Harper.

Tom Mulcair, az NDP vezetője azonban úgy látja, hogy Harper egy hosszú háborúba sodorja az országot anélkül, hogy lenne bármilyen hiteles stratégiája. Mulcair azt is aggasztónak tartja, hogy a megszavazott indítvány lehetővé teszi, hogy Szíriában is mérjenek légicsapásokat az ISIS ellen. Tehát szerinte egy véres polgárháború kellősközepén találhatja magát Kanada.

Justin Trudeau, a liberálisok vezetője szerint Harper nem készített elő egy átlátható tervet, ezért most nem tudják támogatni a kormányt. Ugyanakkor a későbbiekben Trudeau nem zárta ki, hogy esetleg támogatják az ISIS-elleni egyéb fellépést.

Kanada összesen 600 katonát küld a térségbe és 6 kanadai C18-as vehet részt a légicsapásokban. Akár három hétig is eltarthat, mire beindulnak a kanadai bombázások az ISIS támaszpontjai ellen. A gépek az Alberta tartománybeli Cold Lake-ből származnak, valamint az Ontario tartománybeli CFB Trenton bázisból. A Postmédia News értesülései szerint Kuwaitban lehet a kanadai gépek bázisa.

A kanadai bombázások összesen hat hónapig tarthatnak és elsőként kizárólag iraki célpontokat támadnak gépeink. A kormány azonban hat hónap után Szíriára is kiterjesztheti a missziót és meg is hosszabbíthatja azt.

Ez lenne a kanadai honvédelem harmadik komoly külföldi harci missziója az elmúlt tíz év alatt. Kanada 2005 és 2011 között volt jelen Afganisztánban, 2011-ben pedig résztvettünk Líbia bombázásában.

A kanadai közvélemény támogatja Kanada szereplését az ISIS-elleni nemzetközi koalícióban, melyet az Egyesült Államok vezet és koordinál. A lakosság kétharmada — azaz 64 százaléka — támogatja a kanadai légicsapásokat.

20 hozzászólás

  • Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy az ISIS maga eszkábálta a fegyvereit… Azt bizony a Nyugattól kapta, hogy Sziriát támadhassák vele ! Csak aztán megjött az ISIS étvágya… Mit szólna a kanadai kormány ezek után, ha egy ISIS gép megjelenne – mondjuk Ottawa légterében – s elkezdene viszont bombázni ? Egy öregedő laikus magyar „2”-es szülő úgy látja, hogy Nyugaton beindult a jövedelmező hadibiznisz. Pedig mennyivel olcsóbb lenne odavezényelni 20 ezer katonát pár ezer golyószóróval, akár egy rutin hadgyakorlat keretében. Persze ez problémásabb, mert vissza is lőhetnek…

  • Kedves Zsuzsa, bár szimpatius vagy, de most nem értünk egyet.
    Először is, honnan veszed , hogy nyugattól kapta ISIS a fegyverét? Szerintem , aki ezt hireszteli az téved.Sziriát támadhatják enélkül is, ha akarják.
    MIvel fogalmad sincs az USA külpolitikájról, s főleg Obama hozzáállásról, jobb, ha erről nem beszélsz.
    T.i. Obamának semmi kedve sincs valami háborúszerűséget kezdeni. Ő nem fegyverkezik fel senkit, ő háború ellenes. Ha hiszed, ha nem.

    Én persze, nem értek vele egyet.

  • Kiss Zsuzsa. Kérem menjen oda Szíriába, vagy Iraq-ba és segítse azokat az igazhitű ISIS hősöket.
    Ne csak nyugati fegyverük legyen, de egy tiszta Magyar nő álljon mellettük, aki „nem tűri, hogy szabadságában korlátozzák” (Idézet az új Közgaz/Külügy Minisztertől, többszörös ingatlan tulajdonos Szijj Ártó Petitől))

  • zsuzsa kiss: maradjunk annyiban, hogy kissé tájékozatlan a hátteret illetően – és még finoman fogalmaztam. az IS kézifegyverei bárhonnan beszerezhetők, mivel érdekes módon a volt keleti blokk technikáját (AK gépkarabélyok) használják. ehhez pedig korántsem nyugati beszerzési források kellenek. a nehéz fegyverzetük se különb, egyetlen un. nehéz harckocsijuk sincs, messze hordó lövegeik, rakétaegységeik se (megbocsásson, hogy ezzel terhelem, valszeg úgysem érti, miről beszélek). olyan, hogy IS légierő még erotikus gondolatként se merül fel sehol. gyalogok ezek, bizony.
    hadibiznisz? tudja, mi volt a hadibiznisz? a jugoszláv, meg az öböl háború! na, akkor kiürítették rendesen a szavatossági idő határán tárolt eszközöket a raktárból! mellesleg , ha emlékszik, mi is exportáltunk pár százezer lőszert tán a kurdoknak (?), és nem azért, mert penészes volt a hegye!
    20 ezer katonát, ÉLŐERŐT elpocsékolni fanatikusok ellen? észnél van maga? a technika elég, hogy visszabombázza őket a kőkorszakba! amiről maga beszél, az a ’40-60-as évek szovjet hadviselési doktrínája volt 🙂
    igaz, most az USA beküldte a legújabb lopakodóját, kipróbálásra. megtehette. az IS légvédelme kb. olyan, mint anno az albán légvédelem volt: eléggé felháborodva rázhatják az öklüket az ég felé 😀
    amúgy ki van akadva kanadára. az nem tűnt fel, hogy még az arab államok is beszálltak a buliba az IS ellen?
    de tudja mit? tán a finanszírozás kérdésére cuppanjon rá: ki pénzeli őket? és cui prodest?

  • Egyelőre úgy látom, hogy a Nyugat bombázásai tökéletesen hidegen hagyják az ISIS-t. Egy jottányival sem csökkent a támadókedvük, az a néhány légicsapás, ami érte őket annyi, mint halottnak a csók. Egyetlen NATO haderő van a térségben – Törökország – amelyiknek a hadserege elsöpörhetné az egész elmebeteg bagázst, de az meg épp nem csinál semmit, csak nézi, ahogy a kurdok szép lassan vereséget szenvednek a Kobani elfoglalásáért indított csatában.

    Szóval én az ISIS helyében nem lennék egy percig sem nyugtalan, hogy most akkor Kanada is besorol a „bombázgatunk, hogy ne mondhassák, nem csinálunk semmit” koalícióba.

    Majd ha B52-es repülők fogják a napalmot szórni az ISIS-re, ahogy tették ezt eléggé el nem ítélhető módon Vietnamban, akkor talán lesz valami eredmény.

    Lassan egy évszázados tapasztalat a hadviselésben, hogy csak légicsapásokkal nem lehet megnyerni egy háborút. A gyalogsági hadviselés – aminek a végét jósolták a repülőgépek harci alkalmazásának kezdetén – változatlanul a kulcsa minden harcnak.

  • cornélius, egyetértek.

  • Cornelius !

    A Délszláv Háborút (Jugoszlávia szétverését) is a NATO-tag légierők összehangolt légicsapásai döntötték el, a helyi gyalogságok csak „megfűszerezték” az összes borzalmat…

  • még egy:

    Reméljük, hogy ott is olyan eredményesek lesznek, mint a balkánon voltak.

  • Figyelő
    A GOOGLE-keresőbe megérné beütni ezt a három szót : isis fedősztori története
    Valaha azt szuggerálták itthon belénk, hogy „Amerika a világ csendőre!” Erről döntsön mindenki egyénileg….

  • Zsuzsa Kiss
    2014 október 9
    11:09 de.
    Kedves Zsuzsa, szerintem a magyarok lemaradtak egy lépéssel. T.i. valóban Amerika egy ideig a világ csendőrét játszotta, többnyire rosszul.
    DE mióta Obama az elnök, azóta még az ellen sem tiltakozik, ami őket érinti. AZ ISIS néhány amerikait lefejelt már. Én biztosan nagyobb balhét csapnék ellenük, ha lehetőségem lenne rá.

  • Kedves Zsuzsa, bementem a Googleba. Véleménem szerint a jelzett link, annyira USA ellenes beállitottságú, hogy minden problémát az ő nyakugba varr. Nem értek egyet vele, annak ellenére, hogy az USA-ról nincs jó véleményem.
    Egyáltalán NEM szeretem az egyoldalú véleményeket.

  • Elképesztö , hogy mennyien támogatják a globalista imperializmust.
    Szíriával talán nem is lenne semmi baj, ha nem lenne ott orosz támaszpont.
    Lazán fel se tünik, hogy mindenféle felhatalmazás nélkül bombázgatnak szuverén államot. Ez a szép új világ.

  • laci: mégis, melyik is lenne az a szuverén állam? tán csak nem az IS?
    találkozott már a nagykövetével? esetleg látta valahol a külügyminiszterét? tán meginterjúvolta valaki a miniszterelnökét?

  • Laci, elképesztő, hoy maga micsoda ökörségeket irkál. Szuverén állam????? Az ISIS??? Észnél van maga?

    Addig örüljön, amíg komolyan nem kezdenek el azzal foglalkozni, hogy Európába exportálják a sötét terrorjukat.

  • Kiss Zsuzsa: igen, nincs az a történés a világon, amire pár ökör el ne kezdene összeesküvéselméleteket gyártani, és valahogy az ilyenek mindig „fedősztiról” hablatyolnak.

    Komolyan, az ilyeneket kiküldeném egy kicsit Irakba.

  • Érdekes hogy mennyire tele van a világ Kiszsuzsa-féle idiótákkal.
    Aszongya ” golyószórókkal „…
    Mingyá szanaszéjjel röhögöm magam !
    Meghogy megjelenik valami rongyfejű Kanada légterében
    HEHEHEHEEEHEHEHEeheheeheeheheheheehehe…..
    ( Hacsak nem spéci Ezeregyéjszaka-béli repülő szőnyegen és kibiztosított piláfokat hajigál lefelé, mikozben szakállát rázva Allahot hívja a gyaúrok ellen.)

  • Igen Laci , a fehér ember most megbombázza jól a rongyfejűeket.
    Mint már annyiszor.
    Tudod az emberek civilizálódnak.Ki gyorsabban , ki lassabban.
    Namost akik lassabban , azok nemcsoda hogy bosszúból rálőnek előbbiekre. Ezek erre lebombázzák a szerencsétlen viszamaradottakat.
    Ilyen a világ. Ezt pont így írta meg szellemi vezetőm , Raymund Chandler.Tőle idéztem .
    Ha nem tetszik , hirdess szent háborút . Vagy egyél meg öt tonna piláfot , hogy bosszút állhass a fehéremberen.
    Pl. a stadionban megmérgezheted a körületted ülőket amikor felrobbansz a bezabált keleti csemege miatt höhöh höö..

  • KiSS Zsuzsa ! Oszt mi a véleménye a FidSS nevű „fedősztoriról” ? He ? 🙂

  • -Megdöbbentő a hozzászólók „tájékozatlansága” és „érzelmi kitöréseik” Tudják e önök, hogy ki/kik hozták létre az ISIS-t, kik pénzelik, és hogy „mi a feladatuk?” (az ISIS-nek segélycsomagokat dobálnak, az amerikai „bombázók” … videóval, félreérthetetlenül!!! … a gyengébbek kedvéért)
    -Obama a béke bajnoka, aki nem akar háborút? (hihehetelen nagyfokú korlátoltságra vall !!!)
    -Az undorító cinizmusukat (tisztelet a kivétel) korrigálhatják, tájékozottságukkal.

  • Nem baj. Lényeg, hogy te most rendkívüli tájékozottságoddal megvilágítottad elménket.