Szilánkok Orbanisztán mindennapi kommunikációjából

2014 október 8 12:20 du.33 hozzászólás

Na ez még tőlük is sokk. Szájjártató no meg az ő (egyelőre még) imádott daliás 2/3istene

A mai nap a Népszabadság és Napi Gazdaság is azzal büszkélkedhet, hogy az új külügyérünk (úgy kell nekünk) interjúval tisztelte meg őket. Egy külön körberöhögést is kiérdemelne a két interjú összehasonlítása, de ezt most hagyjuk.

Találd ki Wazze melyikben megkérdezték tőle, hogy a „…miniszterelnöknek mi volt a véleménye? Nem érezték, hogy politikailag veszélyes a házvásárlás? „Beszéltem vele erről, ő pedig biztatott. Azt mondta, fontos, hogy egy ország külügyminisztere méltó módon tudja fogadni partnereit akár az otthonában is” – hangzott a válasz.

Túl azon, hogy „már miért is kellene egy külügyminiszternek otthonában fogadni a partnereit” (az én olvasatomban a külügyérséghez kapcsolódó partnerekről kellene, hogy szóljon) van itt még gond bőven:

Egyfelől; valóban nagyon jó lenne, ha egy külügyminiszter diplomatához méltóan tudna, beszélni, viselkedni és cselekedni, hogy a kinézéséről ne is tegyünk említést!

TÜZÉP-barokk

TÜZÉP-barokk

Másfelől; láttad, Wazze, te azt a házat (Tüzép-barokk a stílusának neve)? Igaz, nem tudom, hogy baltás-barter során milyen alakokkal szokott partnerkodni, de az biztos, hogy egy valódi diplomata azonnal valami Daedalon szerű gyógyszer után nyúlkálna, bár, ha jól tudom, hogy az csak enyhe hányingerre használatos!

 Tudod mi a baj veled, Wazze?  Akár van ellentmondás, akár nincs, azt könnyen fel lehet oldani

Jaj neked, szegény hír-centrikus, vagy minimum arra is figyelő média-fogyasztó, ha el akarsz igazodni. Itt van példának a hazai (ahogy én olvasom, nem csak) hírözönben az elsők közé tartozó Navracsics-saga és környéke. Kezdve a ciki, égés. leszereplés és tsai-tól,  elmegy, de csak csökkentett hatáskörrel-en át, egészen a hatalmas győzelem, meg megint megmutattuk-ig. Nos próbálj meg eligazodni, ha tudsz!

Egy saller

Egy saller

Persze csak azoknak a botor egyedeknek, akik csökött értelmük okán inkább hisznek a saját szemüknek, mint ártunk és qurmányunk propagandájának!

A lényeg már megint elsikkad. Nem kell Lázárral összevetni, hisz önmagában is megáll az ellentmondás

A napokban a média kevésbé benyalós része azon elmélkedik, hogy dialektikus ellentmondást próbál felismerni Orbán és Lázár helyhatóságokkal kapcsolatos kampány-mondókában.

Orbán megbizonyosodik

Orbán megbizonyosodik

Míg a főminiszter – Miniszterelnökséget vezető miniszter – vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában arról elmélkedett, hogy: „A kormányzat az önkormányzati választás után nem azt fogja nézni, hogy az adott városvezetés milyen színű, hanem hogy mi a programja, és hogyan tud gazdasági növekedést elérni az adott településen”. Ezzel szemben Őfenesége a vasárnapi önkormányzati választás egyik legfontosabb kérdésének nevezte – a Vas Népének adott, a lap online oldalán vasárnap megjelent interjúban -, hogy: „lesznek-e olyan polgármesterek és megyei vezetők, akik képesek együttműködni a kormánnyal, mert az együttműködéshez bizalom kell”. Majd, hogy jobban érthető – s fenyegetőbb – legyen hozzáfűzte: „Az nem megy, hogy egyik nap diktatúrát kiáltunk, gyalázzuk a kormányt, lejáratjuk külföldön, másnap pedig azt mondjuk, hogy működjünk együtt, mert pénzről van szó”

Nos, szerény meglátásom szerint ez utóbbi gondolat az EU vs. Magyarország (pontosabban orbáni rezsim) kapcsolatra is bőven megáll!

Csak úgy szólok; tan-anekdota szerűség, avagy a földrajzi tévedéseknek katasztrofális következményei lehetnek

Egy friss hír szerint egy hibás térkép okozta Bonaparte Napóleon francia császár csapatainak vesztét a waterlooi csatában. Tanulmányozták azt a vér áztatta térképet, amelyet Napóleon a csatamezőn használt. S kiderült: „A térkép Moint-Saint-Jean stratégiai farmját egy kilométerrel odébb mutatja valódi helyzetétől. Napóleon ágyúinak hatótávolsága egy kilométer volt”. A szakértő szerint ez volt az oka annak, hogy a császár „teljesen elveszett a waterlooi csatamezőn, nem volt képességei teljes birtokában. Árnyéka volt korábbi önmagának”.

Nos, képzeld el, Wazze mekkora zakót lehet szerezni, ha valakinek a „térképén” akkora hiba van, hogy Közép-Európából kifelejtették – ahogy ez Orbánékkal rendszeresen megtörténik – Németországot!

Róna György

33 hozzászólás

  • Néhány keresetlen szó Őfenesége Makói show-jából. Ahogy az meglehetősen egyértelmű „Orbán Viktor ugyanúgy végigjárja a billegő városokat az önkormányzati választások előtti héten, mint tette tavasszal. Akkor sem tájékoztatták túlzottan a sajtót, hogy a miniszterelnök mikor, melyik városban fog felállni egy padra és tart rögtönzött beszédet.”.
    Tegnap Makón (is?) szerepelt és többek között ilyeneket tudod mondani:
    „telitalálat Farkas Éva, a Fidesz-KDNP makói polgármesterjelöltjének programja, és a kormány közel 20 milliárd forint értékben hajlandó lesz elkötelezni magát egy ilyen program mellett.”
    majd
    „Makó előtt komoly lehetőségek állnak, ha lesz szándék a kormány kinyújtott kezének elfogadására.”
    és
    „nagy lehetőségek állnak Magyarország előtt, hiszen komoly korszak kapujában állunk. Kár volna Makónak ebből kimaradni, de csak akkor nem fog, hogy ha fiatal, lendületes, elszánt, a következő években minden erejét a város érdekében mozgósítani akaró és tudó városvezetés áll majd a település élén.”

  • Jesszus, micsoda magyar cikk ez?
    Tanulni, tanulni, magyarul, ahogy a másik cikk címe hírdeti!
    Ja és ha lefoditaná magyarra a cikk írója ezt a szót, talán megértené az egyszerű magyar is: „külügyérünk”

  • figyelő: már többször felajánlottam magának, írjon különbet. sajnos, nem tud. nem, hogy különbet, semmilyet se, már régóta. lássuk be, kiszáradt, kedves klára. tanulni, tanulni, tanulni magának sem árt, leginkább azt, hogy akad másnak másmilyen véleménye, mint a magáé, mi több, netán kompetensebb is.
    ami pedig a cikk magyarságát illeti, szabadjon rá figyelmeztetnem, hogy a magához képest egyenesen olymposi 🙂
    az egyszerű magyar , higgye el, megérti, mit is jelent a „külügyér”.
    mi több, maga is megérti, csak éppen kekekckedik.

  • ILle, rosszindultú cikket a legkönnyebb írni, bármiről.
    Sajnos, azt kell tapasztalni, hogy a KMH színvonala egyre jobban lesülyedt. Mondja meg a társszerkesztőnek is.

  • a „Tüzép Barokk” óta csuklok és nem tudok olvasni, a könnyeim takarják szemeim mert röhögök, harsányan…mindemellett (a zseniális cikk) már sokkal korábban megjegyeztem, hogy a ház olyan csicsás, hogy sok mindent lehet benne csinálni de élni nem, csupa lépcső, meg kanyar és ablakmélyedés meg betüremkedés az egyik fürdőszoba -jobb híján- az egyik padlástérbe került, ahol még a hatalmas méretű orbánbasi sem tudna felállva belemászni a jacuzziba anélkűl, hogy a fejit belapítaná a tetőben és a szerteszét heverő csicsés bútorok amelyek -tisztán láccik- nem használati célokat szolgálnak pusztán díszletek a Pomádé király legújabb gönce című groteszk dalműhöz és a takarítószemélyzet öröme a sok portalanítás után mindíg fog maradni valami amit elfelejtettek és a porcica ottmarad…a ház gőgjében kitüremkedik a kertből kerítéstől kerítésig ér ha eldobja a gyerek a labdát szétveri a szomszédot…a lexebb a teremgarázs márványpadlóval lehet ahol jégrevűt is lehet tartani a diplomácia nagy örömére

  • te figyelőke te mitfigyelc? a külügyér az régóta közhasználatú szó a magyar diplomáciában, láccik sohasem találkoztál magyar diplomatával akinek nem ananász frizurája van és nem tuggya hogyan eszik a rántottcsirkét egy állófogadáson…
    de még figyeljél nyugodtan hátha megvilágosocc abból a jelenlegi bányamély sötétségedből

  • figyelő: remélem, belátja, hogy nincs abban a helyzetben, hogy megítélje a KMH színvonalát. ezzel még csak nem is kívánok az egyre gyengébb szellemi teljesítményére célozni, csupán arra utalok, amit a saját – mindenki által tudott – felfogásáról közölt.
    attól tartok, képtelen különbséget tenni az irónia, a kritika és a rosszindulat közé. róna gyuri cikke tele van szó szerinti idézetekkel. tessék már mondani, azok mitől minősülnek rosszindulatúnak?

  • Csak a rend kedvéért a külügyér ismert magyar kifejezés (azt hiszem nyelvújítási) a miniszter szónak adott ügyér változatból jött a belügyér, hadügyér etc.-k után.

  • Öszintén, kit érdekel a véleménye?

  • Tiszteletreméltó az a türelem és tolerancia, amivel a KMH az elvakult fideSS-fanokat kezeli. Én ütném-vágnám őket, úgyhogy szerencséjük, amiért nem én vagyok a moderátor. Itt van viszont egy kis szóbeli ütleg Szájjalártó parteigenosse részére:

    Szíjj, ártó!

    Itt jön Caligula zseléhajú lova,
    és a szakértelem galoppozik tova.
    Külügyér lett ez a villanykörte-fejű;
    élete innentől igencsak egyszerű.

    A nagy elefántot kell eljátszania
    s a porcelánboltban szép rendet raknia.
    Elsőre úgy tűnik, megy ez neki nagyon:
    nyelvét Bill Clintonon köszörüli agyon.

    „Itt az új világrend!”, de ki is van velünk?
    Mert aki nincs velünk, az van most ellenünk.
    Magvas gondolatok, már Rákosi tudta,
    mi lehet egy kezdő diktátornak bukta.

    Bár lett volna neki saját Szíjjártója!
    Ámde nem futotta, csak egy Kiss Károlyra.*
    Ettől függetlenül megbukott a beste;
    Viktorunknak vajon mi lesz majd a veszte?

    Hát most szíjjál, ártó, és veled a hazánk!
    (Mért téged nevezett pont ki Viktor apánk?)
    A Németh Szilárddal cseréljetek arcot!
    Könnyebben folytatnád a szabadságharcot!

    Akkor már pofádról lesírna, te szépség,
    mennyire hiányzik bármiféle készség,
    ami ahhoz kell, hogy képviseld országunk:
    te meg a Führered a mi két kórságunk.

    Demokráciánk, mit építünk, fasiszta
    – fogalomzavar, de jelentése tiszta -:
    van egy disznópásztor, élet-halál ura,
    és kétszáz marhát tart (istenem, de fura!),

    ki mind vezényszóra emeli patáját,
    így legitimálva tébolyult gazdáját.**
    …Ekként vizionál e humán minőség;
    nálánál hülyébbnek lenni már dicsőség.

    Kormányszóvivőként sokszor bizonyított;
    a seggnyaláshoz már akkor is konyított!
    Róla nevezték el – PuPu írta biz’ most –
    a kétlábon járó, stupid szervilizmust.

    Luxusvilla ura, hétszáz négyzetméter,
    mert élni, azt tud ám a Szíjjártó Péter!
    Ám hogy halni tud-e, a jövő zenéje;
    még senki sem vágott jégcsákányt beléje.

    Szabadlábon van még, nem csukták zárkába,
    nem is földelték el temető árkába.
    Nem tudni, hogy zárul majd ez a történet:
    mint a Führer mondta, bármi megtörténhet…

    * a Rákosi-kormányban valójában Molnár Erik lett Kiss Károly utóda a külügyéri poszton, csak hát az ő neve nem igazán rímelne a versben. Esetleg úgy, hogy

    Bár lett volna neki saját Sz. Pétere!
    Ámde nem futotta, csak Molnár Erikre.

    ** PuPu posztjából – http://www.pupublogja.hu/2014/09/incitatus-uj-vilagrendje.html – átvéve és megverselve

  • figyelő: hát, ez az, amiről beszélek…a magáé, persze, számít, nem igaz?

  • Figyelő 2014 október 8 2:18 du.

    Telitalálat: ennyit a Fityesznyik kultúráról!
    Az eddigi iderondításaidból az a gyanúm, hogy nem fedezted fel a „műsor” bornírtságát! =))
    Ja és egyébként, hogy ez egy flash-mob lett volna? A Madách téren? Ne már!=))

  • RonaGyuri-mv
    2014 október 8
    2:33 du.
    Lehet, hogy van akinek nem tetszik. Nekem Bánk Bán marad magyar operának.
    Persze, megjegyzésével jelezte, hovátarotózását is.
    Mellesleg ez NEM FIdesznyik kultúra, hanem magyar. Ha nem testzik, tegyn róla.

  • ronagyuri-mv: klára asszony nem fideszes, csak simán utál mindent, ami balról jön. ő tkp a nem létezett kommunizmus áldozata volt már erotikus gondolati korában is 😀
    nem is értem, miért nem angliában él.

  • Ille István2014 október 8 2:56 du.
    De most és itt engem utál, pedig soknindent el lehet rólam mondani, de hogy balos – ahogy mondani szoktam konzervatív elitista vagyok, igaz tudom is hogy mit jelent =)) – lennék na azt nem! =))

  • gyuri, kedves barátom, bencsics bánk bánozása és a madách tér összehozása bennem komoly aggodalmat kelt asszociális képességeit illetően 😀

  • gyuri, itt a gond! elitista vagy, az pedig bencsics köreiben nem igazán fogadható el, mivel az felettük áll 😀

  • Elitista, az mit jelent? Ez is egy magyar találmány?
    ha felvilágositana Ille….

  • figyelő: magának ilyesmit elmagyarázni olyan, mint botra beszélni.
    a „botra beszélni” se magyar találmány, de a teljesen értelmetlen, felesleges csongrádi megfelelője 😀
    klári, kérdezem, maga von haus aus ilyen, vagy leckéket vesz? (ha megbocsájtja, korára és nemzetközi munkásmozgalomban eltöltött múltjára való tekintettel nem részletezem, hogy mit értek az „ilyen” alatt).
    tudja, nekem magáról az első, ’20-as években USA-ba kitántorgott generáció nyelvezete jut eszembe, akik így beszéltek évek múlva beilleszkedvén angolul:
    ülök a livingrumomban, egyszer csak hallom, hogy ring a bellem…

  • Kedves ILle István, és 58 éve élek angol nyelvterületen.
    Magára bizom a döntést, a magyarom megállja még a helyét?

  • Figyelő 2014 október 8 2:48 du.

    Tudod bunkókám az a gond, hogy az sem tűnik fel neked (akár mert műveletlen vagy, akár mert vakhitű orbánista) hogy milyen gyalázatos dolgot műveltek itt Erkel remekművével! =))

  • figyelő: maga is tudja: rezeg a léc. amúgy nem tisztem eldönteni.

  • RonaGyuri-mv
    2014 október 8
    3:51 du.
    Mikor ittunk mi pertut apuskám, hogy tegeződünk?

    ( Csak az aktuális stílust utánoztam, amit bevezettél)
    Annak, aki 58 éve távolban él annak a BÁnk Bán akárhogy is játszák, éneklik, az egy extra ajándék. Remélem megérted.,
    A politikai toldalék, egyáltalán nem érdekel.

  • Figyelő

    2014 október 8
    4:22 du.

    =))

  • A harmadik fotó valódi szövege:

    Orbán: Viszket a k@aanyját, bárhogy vakarom … !
    Hoffmann Rózsa: Add ide, majd én elintézem … !

    ))) 😀 (((

  • Belegondoltam a dolgokban, s ezért szíves elnézését kérem mindenkitől, akit megtévesztettem volna azzal, hogy Szájjártatót az ismert (na jó kell hozzá némi műveltség) magyar kifejezéssel külügyér -nek tituláltam. Pedig az igazság az, hogy ez így nem egészen igaz. Sőt a külügyér szó lejáratása! Lévén a külügyér egy a külügyekért felelős politikust jelöl. Meg kell jegyezzem a miniszter (nyelvenként eltérő írásban és némileg ejtésben, most azt hagyjuk, hogy pl. az amcsiknál Secretary of State járja) szó a legtöbb helyen egyenértékű a miniszterrel. Azonban kicsiny hazánkban nem ritka – esetünkben biztosan – arról van szó, hogy csupán egy az államfő által kinevezett a kormányfő által maga mellé vett tisztségviselő szolgáról (esetünkben noch dazu pojácáról) van szó! =))

  • Figyelő,
    Az előjelek megvoltak már amikor „unokádul” fogadtál.Erre azonban nem számítottam.Váratlanul ért a butasággal és neveletlenséggel megfejelt hazafffyyyas kotyogásod.Ennél többet képzeltem Rólad.Pontosan Rád illik,hogy minél nagyobb az elvárás, annál nagyobb a csalódás.Versenytársat itt ezen az oldalon a marcsa vagy Glólika félék között találhatsz a szellemi még lejjebb sűlyedéshez. Sok szerencsét ahhoz,hogy sikeresen tudd felhomályosítani az azt igénylők „zsongó agyát”.Egyébként a „magyarod” megállja a helyét a Kazinczy előtt születettek között.De azért nem árt megtudnod,hogy manapság Magyarországon tudnak magyarul is.Nem Bencsicsül.

  • Képzeljétek, én meg úgy lemaradtam a „korszellem ütőeréről”, hogy amikor először megláttam a szerencsétlent foltokban kiborotvált fejjel, azt hittem, hogy agyműtétet kellett rajta végezni…

  • talalom

    2014 október 9
    3:20 du.

    Tudod, ha már frizuránál tartunk, eszembe ötlik, hogy mennyit tépték a pofájukat mikor – más dolgokban nem monden ok nélkül – kritizálták az egyik elődjét: Tompika csak kócos asszonyozta!

  • Szemben sokakkal fentebb, én tulajdonképpen örülök Figyelő
    2014.10.08. 12:43 du. hozzászólásának.
    Azzal, hogy csak a „külügyér”-en tudott „rúgozni”, bemutatta milyen gondjai vannak a magyar nyelvvel.
    Arról nem is beszélve hogy a tartalmi részhez hozzá sem tudott szólni.
    Nem volt ellenérve, elfogadta a cikkben foglaltakat.
    És még csak észre sem vette! 🙂

  • Le5I1eL

    Miért szólnék egy ilyen „cikkhez”, ha annak lehet hívni. Rosszindulatú rágalmak és hazugságok már számomra ITT megszokottak.

  • figyelő: tények, idézetek, ha nem veszi rossz néven. cáfolja meg bármelyiket!