Izrael láthatatlan háborúja

2014 október 30 6:00 de.39 hozzászólás

Az írás Yisrael Medad, az Israel Media Watch (Izraeli Médiafigyelo Intézet) volt igazgatója által készített összeállítás alapján készült. A cikkgyűjtemény arra kívánja ráébreszteni az olvasókat, hogy a nemzetközi média Izraelről szóló híradásaiban bizonyos markánsan ellenséges tendenciák fedezhetők fel. Az alábbiakban összefoglalva ismertetjük Lenny Ben David cikkének néhány fontos megállapítását. 2000 szeptembere óta világszerte újfajta stílus jelentkezett az izraeli-palesztin konfliktusról szóló tudósításokban. Talán nincsenek konspirációs kezek az új újságírói „stílus-szabályzat” mögött. Ezek az irányelvek gyakran csak informálisan, talán csak félig-meddig tudatos módon terjednek. Egy a közös a szabályokban: kivétel nélkül mind Izrael-ellenesek. Izraeli médiaelemzők több száz újságcikk tartalomelemzése során számos stílusjegyet azonosítottak amik még most is érvényesek

Az alábbiakban ismertetünk ezekből nyolc „szabályt”:
1. Szabály: Fújjuk fel szenzációvá az izraeli katonai akciók intenzitását és terjedelmét. Nevezzük az izraeli akciókat „agresszívnek”, „elsöprőnek”, „intenzívnek”. Mindig azt írjuk, hogy az izraeliek „mélyen behatoltak” a palesztin területekre, még akkor is, ha a behatolás nem volt több, mint 300 méter. Másfelől azonban a palesztin ágyútámadásokat nevezzük „csekély kárt okozónak” vagy az ágyúgolyót csak úgy „ártalmatlanul lepottyantnak”, bármilyen rosszindulatú is volt a támadás célja.

2. Szabály: Mossuk fehérre a palesztin erőszakos akciókat Soha többé ne nevezzük az izraeli civilek ellen irányuló palesztin bombázásokat vagy lövöldözéseket „terrorizmusnak”, sem végrehajtóikat „terroristáknak”. A végrehajtókat „militáns személyeknek”, „feltételezett szélsőségeseknek” vagy „aktivistáknak” kell titulálni. Még az izraeli piacok kellős közepén felrobbant bombák kapcsán sem szabad használnunk a „terrorizmus” szót.

3. Szabály: Fogjunk minden bajt a telepek létezésére. Enyhítsük a palesztin agressziót és támadásokat azzal, hogy az izraeli áldozatokat nevezzük „telepeseknek”, a támadások helyét pedig „telepeknek” vagy „elfoglalt területeknek”. Nevezzük például Gilót „telepnek” vagy „telepes enklávénak”, még akkor is, ha már harminc éve Jeruzsálem részét alkotja, és több tízezer középosztálybeli zsidó család lakja. Amikor csak lehetséges, nevezzük a Zöld vonalon belüli izraeli városokat – -például Szdérot-ot – „telepnek”. Továbbá az e területeken lakó összes zsidó áldozatot nevezzük „telepesnek”, ezen belül a 14 éves fiúkat és a tíz hónapos csecsemőket is. A Jeruzsálemben, a Nyugati Parton és Gázában lakó izraeli lakosokat tekintsük nem civil elemeknek, mint például a New York Times, amikor úgy fogalmazott, hogy izraeli „katonák, civilek és telepesek”.

4. Szabály: Tüntessük fel kellemetlen színben az izraeli vezetőket; szimpatizáljunk Arafattal. Sharont mindig úgy emlegessük, hogy „keményvonalas”, „háborús bűnös”, „az arabok gyűlöletének céltáblája”, vagy a „Buldózer”. Soha ne mondjuk Arafatról, hogy „volt terrorista”, „korrupt” vagy „zsarnok”. Amikor csak lehet, ébresszünk együttérzést Arafat iránt, például utaljunk magas életkorára vagy arra, hogy „Parkinson-kór gyanús”.

5. Szabály: Vádoljuk Izraelt a véletlen palesztin áldozatok haláláért. Vádoljuk Izraelt – történjen akár „üzemi baleset” egy palesztin bombagyárban, vagy ha izraeli katonákat támadó palesztin orvlövészek véletlenül palesztin tüntetőket találnak el, vagy ha arabok sérülnek meg az izraeli tömegben öngyilkos robbantások vagy autóbuszokban elkövetett robbantások során. Az arab autóbaleseteket is rá lehet kenni Izraelre. 2000. októberében több cikk azzal vádaskodott, hogy izraeliek agyonverték Issam Judeh Mustafa Hamedet. November 2-kán a Palesztin Hatóság kórboncnokai megállapították, hogy Issam Judeh autóbalesetben halt meg. Nem ismeretes, hogy hány palesztin „mártír” halt meg természetes úton, balesetekben vagy palesztin belviszályokban. Emellett a médiában fontos gyakran utalni arra, hogy mennyi palesztin gyermek traumatizálódott, árvult el, halt meg vagy sérült meg súlyosan az izraeli-palesztin konfliktus során. Kerüljük a hasonló említéseket zsidó gyermekekkel kapcsolatban.

6. Szabály: Aktív és passzív igehasználat. A palesztin áldozatok leírásakor mindig aktív igéket alkalmazzunk. Például: „Izraeli katonák palesztinokat lőttek le”. A passzív igealakokat arra használjuk, nehogy véletlenül palesztinokat okoljunk izraeliek haláláért. Fogalmazzunk úgy, hogy például „lövöldözés tört ki”. A palesztin orvlövész által lelőtt tíz hónapos Shalhevet Pass-ról tudósító újságcím például így szólt: „Zsidó csecsemő halt meg a Nyugati Parton”. Amikor csak lehetséges, két halált együtt említsünk meg, az egyikért vádoljuk az izraelieket, a másikért viszont ne vádoljuk a palesztinokat. Például: „Egy Dura nevű faluban a Nyugati Parton az izraeli csapatok lelőttek egy 11 éves palesztin fiút. Egy beszámoló szerint a fiú éppen egy izraeli katonák és palesztin fegyveresek közötti tűzpárbajt szemlélgetett, amikor mellbe lőtték. Hétfőn egy tíz hónapos izraeli csecsemő lövöldözésben meghalt Hebron mellett.”

7. Szabály: Ellensúlyozzuk egy zsidó halálát oly módon, hogy megemlítünk valamilyen olyan palesztin halálesetet, amely egyáltalán semmilyen összefüggésben nincs vele. Egy-egy palesztin atrocitást, például buszrobbantást, jól a háttérbe lehet tolni azzal, ha egyidejűleg beszámolunk valamely tragikus palesztin halálról – az áldozat lehetőleg legyen idős asszony vagy gyermek. Az sem baj, ha az adott haláleset sokkal korábban történt. A CNN például két lemészárolt izraeli tizenéves holttestének Tekoa melletti sokkoló megtalálásáról számolt be. A beszámoló címe az volt: „Holtan találtak két Izraeli tizenévest”. A cikk alatti fénykép egy palesztin csecsemő temetését ábrázolta, akit a héten korábban lőttek le. Május 1-jén a CNN azt jelentette: „Egy izraeli meghalt és egy másik megsebesült egy fegyveres támadás során a Nyugati Part-i országúton kedden. A támadás azt követően történt, hogy robbanások és összecsapások voltak Gázában és a Nyugati Parton, amelyek hét palesztin áldozatot követeltek.” A cikk csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy a gázai végzetes robbanások egy palesztin bombagyárban való „üzemi baleset” során történtek.

8. Szabály: Nevezzük arab néven a zsidó szent helyeket. A szent helyeket mindig arab néven nevezzük, még akkor is, ha a zsidó elnevezés szerepel minden enciklopédiában, egyetemi tankönyvben, diplomáciai dokumentumban vagy bármely elfogadott nyugati forrásban. Kerüljük a Templomhegyre vonatkozó olyan utalásokat, mint „A judaizmus legszentebb helye” vagy „3000 éve a zsidóság fővárosa”. A Templomhegyre való hivatkozásokat mindig csupán mint igényt szabad szerepeltetni, például: „amely Izrael szerint az Első és a Második Templom helye”. A Templomhegy számára a legcélszerűbb elnevezés a következő: „Haram al Sharif, a harmadik legszentebb muzulmán hely”. Szükség esetén ássunk elő obskurus arab neveket, például a Jeruzsálemi Jaffa Kaput nevezzük úgy, hogy „Bab al-Khalil”. Mindazonáltal ne feledjük, hogy ezek mellett a szabályok mellett az Izrael ellen felhasznált legfontosabb eljárás, hogy elhallgatják a leglényegesebb és a problémák megértéséhez elengedhetetlenül szükséges információkat. Ha nincs is minden esetben konspirációról szó, kialakult egy Izrael-ellenes újságírói konvenció, „divat”, és a torzítások világosan azonosíthatóak. Vajon hogyan fog festeni ez a szabálygyűjtemény hat hónap múlva? Ez a jelenleg folyó médiaháború alakulásának függvénye lesz.

Ehmann Bea fordítása

39 hozzászólás

  • Csiszer Lóránt

    Az unalom megölne mindannyiunkat, ha egy napon arra ébrednénk, hogy nincs több háború. Nem értem magunkat … mind emberek vagyunk, minden lehetne közös, jutna bőven mindenkinek, ennek ellenére mindenért harcolunk … víz, föld, olaj … stb. Gondolom, hogy ha mindez mindenkié lenne, akkor nem lehetne senkit semmivel sakkban tartani … na de mindig valaki a másik felett uralkodni akar … valakinek mindig több kell, mint amiből élni tudna … nem számjt, hogy hányan döglenek éhen emiatt …

  • csiszer lóránt: pontos kórkép orbánról. gondolja, hogy őt, bokros teendői – éppen aktuális háborúja okán – közepette érdekli, hogy hányad döglenek éhen miatta? ne jöjjön nekem a statisztikával, mi szerint ilyesmit nem mutatnak ki orbanisztánban.
    nem is fognak. a szegénységi adatokat se ismeri el, az éhező gyerekekről nem beszélve. az ugyanis meglehetősen keresztbe tenne a „magyarország jobban teljesít” c. össznépi hazugságának!

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Bár én általánosan beszéltem, nem leszűkítve egy konkrét csoportra vagy emberre … meglehet, hogy ez érvényes az Ön által emlegetett jelenségre is, bármilyen háborúra is gondolna. A statisztika sokféle lehet … egyik sem reális … a készítőjének a szempontját tükrözi. Bár Ön és én szembenálló vagy látszólag szembenálló oldalakról szemléljük a FIDESZ-KDNP zsarnokoskodást, azzal én is egyetértek, hogy Magyarország nem teljesít jobban … de szerintem a jobban teljesítést nem is politikusoktól kell várni. Én sem gondolom, hogy a Vona kormány jobb lenne, mint a Gyurcsány, Bajnai vagy Orbán kormány. Az aki azt gondolja, az nem gondolkodik reálisan …

  • csiszer lóránt: „csak abban a statisztikában hiszek, amit saját magam hamisítottam. W.Churchill.”
    a feltételezés amúgy teljesen abszurd. vonának egyszerűen se szakpolitikusai, se szakemberei – ami, ugyebár, egy cseppet különbözik a szakpolitikustól – nincsenek, se financiális hátországa nincs, márpedig a pártkassza befizetői – jövendőbeli előnyökért, ahogy ez a fidesznél történt – nélkül sokra nem megy.
    ragadjunk ki egyet a sok közül: mégis, kit nevezne ki külügyminiszternek? gaudi nagyot? morvai hisztikét? esetleg novák elődöt? vagy gyöngyösi mártont?
    nagyobb röhej lenne, mint a tarajossül pubi!

  • Csak a rend kedvéért Churchill ilyet sohasem mondott, sőt nem is gondolt! =))
    „I only believe in statistics that I doctored myself” – ami alatt azt kell érteni, hogy értelmez, magyáráz, értékel etc. Benne fel sem merült még csak a gondolata sem annak, amit a magukat közvélemény-matatók művelnek. Amire a hamisítás a legfinomabb kifejezés! =))

  • Csiszer Lóránt Nocsak. Kommunista lett?

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Gyöngyösi Márton például … de mi van akkor, ha egy párton kívüli lenne kinevezve … olyan aki egyetért és képviseli azt amit a Jobbik a külügyi programjában megfogalmaz?

  • csiszer lóránt: párton kívüli, aki egyetért a jobbikkal? hát persze. biztos van olyan 😀
    bocs: mégis, milyen külpolitikai programja van a jobbiknak? csak nem olyan, mint amit bede elvtársuk ismertetett? tudja, olyan revizionista, trianonos.

  • Csiszer Lóránt
    Itt el mókázhat ezekkel az emberkkel,de hogy semmibe se adnak igazat Önnek arra mérget vehet!
    Ez az olal csakis azért alakult hogy Magyarországot,és a magyarokat lejárassák!
    Ha viszont esetleg feltesz az ember egy linket ami az amerikaiakról vagy a zsdókról megmondja a igazságot,na hat azt Ille úr nem türi el,rögtön törli!
    De hat itt az övé a hatalom 🙂
    Fogadjunk hogy Ille István ezt a kommentemet is törli,mert ö akkor szeret harcolni ha az ellenfélnek megvan kötve a keze!

  • bede lászló: ne értékelje túl magát. maga nem ellenfél 😀
    hogy miért is alakult ez az oldal, remélem, belátja, annak megítélése meghaladja képességeit.
    mint említettem, az igazságnak több nézete van. a magáé a MODEM-be ütközik.
    tudta értelmezni? nem? pech.

  • Ille István
    MODEM programozás,beállitás!Hm.érdekes
    A MODEM-et nem tudná úgy állitani hogy ha valaki egy linket feltesz azt engedélyezze?Vagy nem akarja mert akkor jönnek a propagandisták 🙂

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Ott van a Jobbik honlapján a program … nem titkos.

  • Csiszer Lóránt

    llanfair: Az hogy kommunizmus az csak egy doboz … ha ebbe a dobozba kíván beletenni, hát tegyen … nem az elvekkel és elméletekkel van a baj, hanem azok megvalósításával.

  • Hat igen.
    Ez egy orokzold tema.Manapsag vannak akik
    szegyelik bevallani,hogy egyszeruen-antiszemitak.
    Mert ugye- az arabok is semitak.
    Ha pl. bal liberalisokrol van szo-{lasd a KMH
    cikket: ” Egy aktivista harca a baloldali antiszemitizmus
    ellen”}- ez „lehetetlen”.
    Ahogyan en latom:
    1}Izrael kepviseli a zsido nepet-es mint ilyen-
    magara vette az orok zsido- a „bunbak” szerepet.
    2} 1.6 milliard muszlim el a vilagon
    3} az egesz vilagon- 13 millio zsido el.
    4} Izrael osszlakossaga ma- 8.2 millio
    zsidok-6.1 millio
    5} 2014-ig -194 zsido kapott Nobel dijat{a 750-bol}.
    6} ” ” -8 arab Nobel dijas.
    Mi ennek az oka?

    Mivel voltak nekik is- a tortenelem folyaman
    kivalo orvosaik,epiteszeik{lasd -az iszlam uralom
    Spanyolorszagban}- valami tortent.

    Nem vagyok szakerto-de talan-tarsadalmi felepitesuk,
    a nok helyzete,verbosszu-stb.

    A zsidok- szetszorva a vilagban-a tortenelem
    folyaman-eltekintve rovidebb idoszakoktol-uldozottek
    voltak.{Azok is-akik Palesztinaban maradtak-ahol
    nagyhatalmak es uralkodo vallasok-valtottak egymast}
    Megtanultak-minden szerencsetlenseg,pogrom utan-labra
    allni.

    A vallasos zsidoknal-a gyermek mar 3 eves kortol-
    tanult irni olvasni-apai nyelven.
    A felvilagosodas koratol kezdve-mikor megnyilt
    az ut- az apa- esetleg rongykereskedo volt,-
    de fiat-mar tanulni kuldte.

    Persze, a temat lehet a vegtelensegig fokozni.
    A nagyhatalmak,melyeknek erdekuk az arab vilag
    fele fordulni{koolaj}- mar elkovettek nagy tevedeseket-
    a 1-so VH utan-mikor kivonulasukkor-nemzetallamokat
    allitottak fel a Kozel-Keleten es nem vettek figyelembe
    a sokszinu lakossagot.

    Ennek egyik kirivo peldaja-Sziria-ahol mar evtizedek
    ota az alavita kisebbseghez tartozo Aszad csalad
    volt hatalmon-es ma szunita es siita arabok,druzok
    es kurdok harcolnak egymas ellen.

    Ugy latszik, a mai „bekes” Europa es Amerika,amely
    nem erti a Kozel-Keletet-hiaba probaljak-a tuzet oltani.
    Kirivo pelda- a fegyver amit az amerikaiak ledobtak
    a kurdoknak- az ISIS kezebe kerult.

    Eszembe jut a 2-ik Vilaghaboru{tanultam rola}-
    amikor a szovetsegesek- Csehszlovakiat koncul dobtak
    Hitlernek.
    Az „eljovendo” Iszlam Kalifatus- nem lesz kulonb nala.

    Izrael- nem lehet Csehszlovakia.

    Hogyan is mondta Szuleyman Demirel-Torokorszag
    valamikori miniszterelnoke?

    ” A Kozel-Keleten-ha nem hivnak meg ebedre-
    legkozelebb-te fogsz szerepelni az etlapon. „

  • bede lászló:
    1. mintha azt írta volna, befejezte. vagy gond van a szavahihetőségével?
    2. a MODEM moderálási elvek gyűjteménye (mondom, baj van a szövegértésével)
    3. a MODEM-et nem lehet programozni.
    javaslom, tartsa magát az ígéretéhez.

  • csiszer lóránt: én magát kérdeztem. pusztán egészségügyi okokból nem olvasom a jobbik honlapját.
    azonfelül, egy erdélyi jobbikosnak, ugyan, mijafranc köze is van az egészhez?

  • izraeli: a fegyverek az ISIS kezébe kerültek? affene. pedig az amerikaiak pár méter pontossággal képesek célozni, amikor bombáznak…
    mit csesztek el? vagy nem voltak jók a koordináták?

  • Ille István
    Van nálunk egy mondás „messziröl jött embernek szabad hazudni”
    „mintha azt írta volna, befejezte.”
    Igy van,de én csak magára és néhány társára értettem,nem mindenkire.
    Most is maga irt rám,és ez mivel megitszteltetö számomra, válaszoltam .
    „csak nem olyan, mint amit bede elvtársuk ismertetett? tudja, olyan revizionista, trianonos.”
    Tevedés,én nem vagyok ELVTÁRS,ez a szó magát jobban megilleti!Már elfelejtette hogy se jobbas se balos nem vagyok?
    Oszt jó napot 🙂

  • Csiszer Lóránt

    Ille István: Hogy mihez is mi a közöm? Az volt a kérdése, hogy ki lenne a külügyminiszter személye, erre válaszoltam … milyen közöm kellene legyen és mihez?

  • bede lászló: blabla, gyáva magyarázkodás.
    maga, fiam, elvtárs. tudja, akikkel azonos elveket vall, azoknak, biza elvtársa.
    mondom, gond van a szövegértésével.

  • csiszer lóránt: mondja, maga tényleg von haus aus ennyire korlátolt, vagy csak megjátssza?
    és ezzel még csak meg sem sértem. komolyan nem értem, tényleg nem érti, hogy valóban semmi köze a mi dolgainkhoz, de még a jobbikéhoz sem?

  • Ille István
    Azon kivül hogy szöveg értés semmit se tud irni.
    Inkább maga nem tud fogalmazni 🙂

  • bede lászló: bocsika, de a semmire mit lehetne válaszolni?
    az pedig, hogy tudok-e fogalmazni, vagy sem, annak megítélése úgyszintén meghaladja a képességeit.
    változatlanul személyemmel foglalkozik.

  • Csiszer Lóránt Már kapott egy dobozt. Újra nincs keret.

  • Te István! Most ment el az egyik szomszéd, aki a kisgyerekével volt nálam. Még megbeszéltük a dolgokat bekapcsoltam a TV-t a gyereknek. Az enyém úgy műx. hogy mindig az utoljára használtra áll. Mielőtt átkapcsoltam volna egy mesecsatornára elkaptam egy mondatot, amit egy tömeggyilkos mondott: „bár maguk ezt nem értik, de nekünk is van lelkivilágunk!” =))

  • Bedével kár vitázni
    Láthatólag annyi az esze nekije mint egy csirkének.

  • GEYZA:”Láthatólag annyi az esze nekije mint egy csirkének.”
    -Bedének? Ön rettenetesen eltúlozza Bede képességeitl

  • Gyula úr :
    Mint tudhassa , mindég is emberbarát humanista beállítottságomról voltam ismert.

  • GEYZA: Csak így tovább, légy emberbarát, még az állatok barátja is, mint én.
    Embernek nem elég születni, az egy emberöltőnyi komoly és nehéz munka. Nem mindenki sikeres.

  • Hát igen Gyula , az ember nagyobb állat tud lenni mint az állat.
    Lásd pl. a nácikat.

  • Csiszer Lóránt

    Geyza: meghatározná a „náci”-t? Kétlem …

  • Csiszárkám maga engem ne iratgasson jó ?

  • vagy „…tasson ”
    Tökmindegy.

  • Csiszer Lóránt

    Geyza: Maga ha látna egy nácit, akkor sem ismerné meg … szerencsére, mert becsinálna rögtön …

  • ˙
    Ugyanebbe a hamis kommunikációba sorolom be a cikkíró által akaratlanul is követett, a r a b o k a t . p a l e s z t i n o k n a k . tituláló, feltétlenül sanda szándékú gyakorlatot is

    Tudvalevő, hogy ezt nevet arafaték agyalták ki a ’67-es háború idején, miszerint „egy nemzet” szenved az izraeli iga alatt. Azóta a világsajtó egy jórésze, immár mindennapi szokássá érlelte ezt sötét szándékú, igaztalan beállítást…

    Sajnos előbb-utóbb észrevétlenül így válnak szokássá a cikkben felsorolt égbekiáltó hazugságok is, ha nincs aki felülírja őket…
    .

  • Dubois.

    Bar nehez,es en is mergelodom,
    de tudod, neha a humor-tobbet er.

    En ilyenkor megkerem vitapartneremet,
    hogy- nevezzen mar meg- egy „palesztin”
    tortenelmi szemelyiseget {legalabb 200-300 evre
    visszamenoleg-de lehet- elotte is.
    Azon kivul- megerdeklodom-mi volt Palesztina
    fovarosa- vagy, hogyan lehetseges- „oslakosoknal”
    olyan csaladi nev- mint „Maszri” {egyiptomi}.

    Engedjetek meg hogy megismertessem veletek-
    Natan Alterman verset-a temarol.
    Elore is bocsanatot kerek-mivel nem vagyok
    mufordito-csak amator.
    Szivesen veszem – ha egy-nalam tehetsegesebb
    kolto-kiigazit.

    Arab orszag. Natan Alterman

    Hunyorognak az eji csillagok
    Es kuldik fenyuket
    A csendes varosra
    Ahol valaha allt
    D A U D- a kiraly tabora.

    Onnan figyelik messzirol
    E L – H A L I L varosat
    Ahol I B R A H I M- az Apa sirja all
    Es fiae-kit nemzett- I S Z H A K.
    Onnan vonul tovabb fenyuk-bearanyozvan
    Az E L- O R D O N folyo vizet
    Melyen J A K U B atkelt
    Botjaval vandorolvan.

    Tiszta ejszaka
    Finoman,legiesen
    Ahogyan adatott
    Az arab orszag
    hegyei felett
    Melyeket M U S Z A
    Csak messzirol-lathatott.

  • A haboru- napjainkban-nem lathatatlan.
    Mar tobb mint egy hete- az arab „bekegalambok”
    megalloknal utasokat gazolnak,koveket dobalnak
    jarmuvekre,keselnek.
    Ma temettunk 2 aldozatot,egy 25 eves lanyt,
    aki Alon Svut-nal es egy 20 eves fiut-aki Tel-Avivban
    vart autobuszra.A mult heti gazolo Jeruzsalemben-
    megolt egy 3 honapos csecsemot.
    Megjegyzendo, hogy a varakozok kozott vannak
    batrak-akik cselekednek. A lannyal egyutt, akire a terrorista
    kessel tamadott-vart 2 ferfi is, Egyikuk-50 even
    feluli-joval idosebb a tamadonal-artalmatlanna
    tette a tamadot-bar o maga is megsebesult.
    Taibe arab faluban felgyujtottak egy zsido soffor
    autojat.
    Itt-szerencsejere- volt egy becsuletes arab lakos
    aki kihuzta az autobol-es megmentette az eletet.
    Tehat- minden nepben vannak becsuletes emberek.
    A problema- a vegtelen uszitas-mar gyermekkortol.

    Azt allitjak, hogy ez nem szervezett ellenallas.

    Hat akkor- minek nevezik ezt?

    http://www.timesofisrael.com/hamas-takes-responsibility-for-jerusalem-van-attack/

    Nagyobb problema- hogy minden rendor es katona
    melle- aki kotelesseget teljesiti-kulon vedougyvedet
    kell tenni,mert a kulonbozo „emberi jogok” bizottsagai
    szerint-„tulzott erot alkalmaznak”.

    Figyelmetekbe ajanlok egy erdekes konyvet-
    Tuvia Tenenbum ujsagiro,iro tollabol-izraeli utjarol-
    „Alone among jews”- amelyben-mint nemet ujsagiro-
    szolaltatja meg riportalanyait,akik,miutan
    osszebaratkozott veluk-kendozetlenul mondjak
    meg-valodi velemenyuket.

    Amirol nem tudtak,hogy Izraelben szuletett,
    es jol beszel heberul,arabul,angolul es nemetul.

  • A haboru-mar regen-nem lathatatlan.
    Ma reggel arab terroristak betortek egy jeruzsalemi
    templomba,es meggyilkoltak 4 imadkozot, es
    megsebesitettek hatot.
    A kierkezett rendorok lelottek a terroristakat.
    Mint mar emlitettem-egyik legnagyobb problemank,
    hogy minden katonank es rendorunk melle-vedougyvedet
    kell allitani-bizonyitando,hogy
    eletveszelybol cselekedett.
    A Hamasz felhivta a „szegeny palesztinokat”
    „nepi ellenallasra”-minden eszkozzel-
    gazolassal,Molotov palackkal,kessel,kovekkel,
    fegyverrel.
    Erdekes megjegyezni, hogy Szuha,Arafat ozvegye-
    egy olasz lapnak adott interview-jaban-genocide-al
    vadolja a Hamaszt.
    Nem mintha a PLO- „bekegalamb” lenne.
    Ugy latszik,Maltan a „galut”ban- tanult valamit.

    Masodik cikk.

    http://www.israelandstuff.com/category/mid-east-news