Csak franciául! Egy québeci polgármester szerint felháborító és idegesítő az angol nyelv használata

2015 június 24 12:04 du.9 hozzászólás

Robert Myles egy önkormányzati képviselő Longueuil városában, amely Montreáltól közvetlenül délre fekszik, a Szent Lőrinc folyó tulsó partján. Egyetlen bűne, hogy a városi testület ülésein felszólalásait nem csak franciául mondja el, hanem angol fordításban is. Ezzel kívánja jelezni, hogy az a körzet amit ő képvisel – Greenfield Park – egy jelentős angol kisebbségnek ad otthont. Több mint tíz éve szólal fel Kanada két hivatalos nyelvén a testületben, de a város polgármesterének most már elege lett a kétnyelvűségből.

„Québecben vagyunk és minden testületi ülés csak franciául folyhat. Longueuil önkormányzata nem egy kétnyelvű adminisztráció, hanem kizárólag francia. Punktum”–jegyezte Caroline St-Hilaire polgármester. Aztán hozzátette: az angol nyelv használata a városházán kimondottan „irritálja” őt.

Caroline St-Hilaire. Fotó: La Presse.

Caroline St-Hilaire. Fotó: La Presse.

De nem csak St. Hilaire-t zavarja, amikor valaki megszólal angolul, hanem az önkormányzat egy másik politikusát is, Sylvie Parent-et. Parent arra kérte a levezető elnököt, hogy tiltsa be a közgyűlésen az angol nyelv használatát, de az elnök – nagyon helyesen – jelezte, hogy ezt nem teheti meg, mivel Robert Myles egy olyan körzetet képvisel, mely mai napig kétnyelvű státuszt élvez.

„A lakosság 96 százaléka beszél és ért franciául, így tehát nem kell lefordítani minden felszólalást angolra”–érvelt St-Hilaire, aki szerint éppenséggel a francia többséget kell megvédeni Myles-től, aki „túlzásba viszi az angol nyelv használatát.”

„Nem azt mondom, hogy nem lehet angolul beszélni. Hiszen 2015-öt írunk. Rendben van ha angolul, spanyolul vagy mandarinul beszélünk. De hol a határ?”–kérdi felháborodottan a polgármester.

Caroline St-Hilaire addig tolerálja az angol nyelvet, ameddig azt titokban, szégyenkezve suttogják páran otthon, elhúzott függönyök mögött, besötétített lakásokban. Szégyen és gyalázat, hogy ilyen polgámestere van ennek a több mint 231 ezres dél-Québeci városnak.

9 hozzászólás

  • Azt hittem eddig, hogy itt demokrácia van! Tévedtem.

  • Jesszus Figyelő!
    Jönnek a fekete autók nálatok? Bebörtönzés, kivégzések?
    Mert egyébként demokrácia van, csak savanyú a szőlő.
    Tőled tudom, hogy így kell nézni.

  • Punktum. Mennyire ismerős ez egy másik „demokráciából”, amit történetesen Orbanisztánnak hívnak!

  • Christopher Adam

    Egyébként a québeci politika és a magyar jobboldal között bőven akad párhuzam. Csakhogy Québecben elsősorban a szeparatista baloldal nyomja a rasszista, nacionalista szöveget.

  • Nem hinném, hogy Orbán ehhez hasonló politikát folytat.

  • Ilyen arccal, gondolattal nálunk is van elmebeteg: morvai krisztina boszi…

  • sharapova2008

    Ostoba,diszkriminatív liba!

  • Persze, azért annyira legyünk még őszinték is, hogy ma már a világ 90%-a így, vagy úgy, de angolul beszél, és ha így folytatódik, hát…? – Még lehet, hogy ez az út vezet Bábel tornyának a ledőléséhez?

  • Don Goló !

    A kisebb nyelvek is az emberiség kultúrkincsei. Azok talán majd az Internet segítségével menekülnek meg a felszívódástól, úgy automatice. Reméljük !