Végtelen sorok, tiltakozások az előzetes szavazáson és újabb magyar videó az Elections Canada-tól

2015 október 10 7:45 de. Végtelen sorok, tiltakozások az előzetes szavazáson és újabb magyar videó az Elections Canada-tól bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tömeges részvétel és átlagosan másfél órás sorbanállás határozta meg az előzetes szavazást pénteken az október 19-én megrendezésre kerülő kanadai szövetségi választáson. Többen eltakart arccal érkeztek szavazni, van aki bohócként öltözött, tiltakozva a muszlim arckendő használata ellen. Egy másik nő Québecben egy krumplis zsákkal takarta el az egész fejét és így szavazott és volt olyan, aki québeci zászlóból készített magának „niqab-„ot, annak ellenére, hogy férfi és nem muszlim. Gond nélkül voksolhatott mindeki aki eltakart arccal érkezett. Pusztán eltakart arccal alá kellett írni egy esküt, hogy jogosult szavazni. Közben újabb magyar nyelvű tájékoztató videót készített a Kanadai Választási Iroda, igencsak autentikus kanadai magyar kiejtéssel.

Rafik Hanna eltakart arccal és bohócként öltözve adta le szavazatát pénteken Montreálban.

Rafik Hanna eltakart arccal és bohócként öltözve adta le szavazatát pénteken Montreálban.

Egy krumplis zacskót húzott a fejére egy szavazó Cap-Rouge-ban. Leadhatta voksát.

Egy krumplis zacskót húzott a fejére egy szavazó Cap-Rouge-ban. Leadhatta voksát.

Ez a szavazó egy québeci zászlóból készített magának arckendőt is így adta le szavazát. Nem vizsgálták meg személyazonosságát a szavazókörben.

Ez a szavazó egy québeci zászlóból készített magának arckendőt („niqabot”) is így adta le voksát. Nem vizsgálták meg személyazonosságát a szavazókörben.

Szép erdélyi magyar kiejtés az Elections Canada kisfilmjében

Az Elections Canada magyar videójában mondja el a narrátor – a magyar anyanyelvű kanadai állampolgároknak – hogy miképpen vehetnek részt az előzetes szavazáson, amelyet a Hálaadás hétvégéjén tartanak meg országszerte. Pénteken nyiltak meg az urnák és szombaton, Hálaadás vasárnapján, valamint Hálaadás hétfőjén is nyitva lesznek, déli 12-től este 8 óráig. Választókörzetét és pontos szavazókörét itt találhatja meg. De ha magyar nyelvű tájékoztatást szeretne, akkor okvetlenül nézze meg az Elections Canada videóját, mely Kanada magyar örökségi nyelvén készült el. Egy előző videója miatt, a Kanadai Magyar Televízió egyik nézője megkérdezte a Választási Hivataltól, hogy miért egy ennyire erős kiejtéssel rendelkező személy mondja el a magyar nyelvű információt. A Kanadai Választási Hivatal elmondta, hogy amit hallunk, az egy tipikus erdélyi magyar kiejtés és talán szokatlan a kis-Magyarországról érkező magyaroknak. Erdélyi magyar olvasóinkra bízza a KMH, hogy ez valójában mennyire számít erdélyi magyar akcentusnak!

Végtelen sorok és eltakart arcok

Közben aki végül úgy döntött, hogy résztvesz az előzetes szavazáson döbbenten állt a több órás sorokban. Serge Fleyfel, az Elections Canada szóvívóje megerősítette, hogy valóban nagyon magas a részvételi arány. Egy másik szóvívő – James Hale – pedig örömét fejezte ki, hogy a kanadaiak tömegesen gyakorolják szavazati jogukat.

Az Ontario tartománybeli Kingston városában az egyik szavazókör felelőse – Daniel Pauley – jelezte, hogy már péntek reggel az átlag sorállás másfél órás volt és a szavazótermen kívül, illetve az utcán is sorakoztak a szavazók. A szavazókör dolgozói 11 órakor előtt kezdtek dolgozni, de senki sem hagyhatta el a szavazóhelységet – még egy rövid szünetre sem – egészen este 5 óráig.

Egy torontói szavazókör péntek délután, ahol tömegesen szavaztak és másfél órás sorok alakultak ki. Fotó: CBC.

Egy torontói szavazókör péntek délután, ahol tömegesen szavaztak és másfél órás sorok alakultak ki. Fotó: CBC.

A Saskatchewan tartománybeli Regina városából jelezte az egyik szavazó a közszolgálati televíziónak, hogy pénteken a Sunset templomban felállított szavazókörben 95 percig állt sorban, mire voksolhatott.

Montreálból egy Moira Carley nevű szavazó jelentette a CBC-nek, hogy délután több mint százan álltak sorban a 2545 Cavendish Boulevard alatti körben és az átlag várakozás másfél és két óra között mozgott. „Több mint másfél óra óta állok sorban”–nyilatkozta Joan Decarie, szintén a Cavendish Boulevard-i szavazókörben.

Ottawa Kanata nevű külvárosában átlagosan 75 perces várakozással kellett megbírkozni péntek délután.

Quito Maggi, a Mainstreet Research elnöke elmondta, hogy az ország minden pontjáról azt hallják, hogy egyre több helyen két és három órás sorok alakultak ki a szavazókörökben és több helyen egyre káotikusabbak az állapotok.

Ebben Ottawa-Centre szavazókörben másfél órás sorok alakultak ki pénteken. Fotó: Glen McGregor.

Ebben az Ottawa-Centre szavazókörben másfél órás sorok alakultak ki pénteken. Fotó: Glen McGregor.

Ezen kívül az sem segíti a helyzetet, hogy több tízezer kanadai hibás választókártyát kapott a postán az Elections Canada-tól. Volt olyan személy aki nem is kanadai állampolgár és nem jogosult szavazni, mégis érkezett nevére egy választási kártya. Az Elections Canada szerint a 26,5 millió kanadai szavazónak kipostázott kártyák 1,5 szazaléka lehet hibás.

Tags:

Comments are closed