Családom emlékei a Vészkorszakból – Interjú egy Haifa-i idősek otthonában (Videó)

2015 október 26 8:07 de.32 hozzászólás

Augusztus végén, illetve szeptember elején Izraelben jártam. Utazásom fő motivációja az volt, hogy apám 85 éves unókatestvérét látogassam meg, aki már több mint 40 éve Izraelben él. Ő volt az egyetlen a családunkban aki nyiltan beszélt a Holokausztról, rokonaink üldözéséről, a megkülönböztetéséről és a zsidó identitásról. Borsai Endre Kolozsváron élte túl a Vészkorszakot, édesapját viszont elhurcolták és megölték. Endre erdélyi magyarnak érezte és vallotta magát, gyerekként cserkész egyenrúhájára – a magyar címer mellé – varrta rá a sárga csillagot, amikor ennek hordása kötelezővé vált Kolozsváron.

Hetven év távlatából Endre nem csak a Holokausztól mesélt nekem, hanem saját változó identitásáról, illetve identitásairól is. Ma egyszerre merít a zsidó, magyar és román kultúrákból, de elsősorban Izraellel azonosul. Számára a zsidóság leginkább kultúra és nem vallás – mivel nem tartja magát vallásosnak. Elmondja, hogy bár korábban mások döntötték el identitását – például a Holokausztban amikor csak zsidónak számított, de akkor is amikor Izraelbe érkezett és nem fogadták el zsidóként – ma már ezt csak ő döntheti el és akinek az ő döntése nem tetszik, az vessem magára.

Hosszú, tartalmas interjú – nem csak szűkebb családunk számára, hanem mindazoknak akiket foglalkoztat az identités kérdése, a Holokauszt tragédiája – Erdélyben és kis-Magyarországon egyaránt – , valamint akik kiváncsiak arra, hogy egy család a sok közül miért hallgatta el a háború után a Vészkorszak alatti szenvedéseit.

32 hozzászólás

  • Christopher!!
    Igy volt!!
    nekunk zsidoknak plane gyerek fejjel erdekes volt meg kicsit talanyos is az a szo „zsido”!
    mi mindig ugy tudtuk mi IZRAELITAK vagyunk!!mert a vallasunk hivatalos neve ez!!!olyan hogy zsidovallas nincsen es sose volt!!

  • Kedves Chris,
    kicsit hosszú volt,de végig néztem,hallgattam a youtube-on készített interview-t az Édesapád unokatestvérével.Nagyra értékelem szellemi frissességét és őszinteségét.Kiegészítésként szeretnék itt ott egy keveset hozzátenni. Pl: 44-ben az Ausztria felé menetelők az eichmann féle halál-mars”menetelői”voltak mauthausen felé. A magyaroknak nem kellett a német utasításokat végre hajtaniuk. A magyar nyilasoknál,csendőröknél,keretlegényeknél kegyetlenebb gyilkosok még a német SS-ek sem voltak.Az én Apám ezt a menetet nem élte túl.56-ban nem csendőrök és nem keretlegények pogromjából, olaszországi 56-os menekültektől mentettem ki 16 zsidó embert.Ezek után én is büszke vagyok az identitásomra,mely magyar biztos,hogy nem lehet.Hogy formailag volt-e?Hát az lehetséges.Ma már 59 és fél év után a nyelv mint suszternak a kalapács,szerszámként működik nálam. Identitásom szerint,pedig egy sokat szenvedett,de nagy nép fia vagyok.Nem vallási,hanem népi alapon.Az én családom,elődeim voltak az Erec Izraeli kiküldöttek Kazár földre,akik betérítették a kazárokat a zsidóság kötelékébe.A család eredeti nevéből a következtető biztonságom. Más:Annak idején Antall József mint M.O. miniszterelnöke itt járt és a Kneszetben bocsánatot akart kérni a magyarok nevében a holokausztbani részvételükért.A mi miniszterelnökünk, Menachem Begin(emléke legyen áldott)csak annyit válaszolt,hogy megbocsájtani a száraz csontoknak és az auschwitzi füstnek van joga.Vannak M.O.-n nagyon jó barátaim(nem feltétlen zsidók)akiket szeretek,mert EMBEREK.A magyarok nagy része identitással,agyon magyarkodással,kacagányos,buzogányos,bocskai ruhás ceremóniáikkal vidám lemosolygást generálnak nálam és már ez is több mint amit kiérdemelnek.Az esetleg ide nem tartozó hsz.-ért elnézésedet kérem és magát az interview-leközlésedet köszönöm tanulságos volt számomra.Gy.

  • Georgina Bojana

    Kedves Chris,
    borzalmas volt ez a zsidóüldözés, a halálgyárak, minden, amit e „cél érdekében” megterveztek és német „precizítással” el is követtek.
    Máig él valamikori főnököm, aki megjárta a poklot. Hatalmas szerencsével menekült meg a gázkamra elől. Nyáron, amikor fedetlen a karja, látom rajta a betetovált számot. Ilyenkor könny szökik a szemembe, de soha nem emlékeztetem, nem kérdezem, végtelenül szeretem Őt.
    Ma már 96 évesen, ha bárki kérdezi ezekről az évekről, nem felel. Bezárkózik. Azt mondja „a hátam mögé dobtam azokat a borzalmakat. Megkíséreltem törölni az életemből azokat a szörnyűségeket”.
    Tudom, hogy még most is, időnként álmaiban előkúsznak a rémek… Ennyi idő távlatából is.
    *
    96 évesen, fitten, teljes szellemi értékeinek birtokában, ma is szórja szeretetét, megértését. Köszönöm sorsomnak, hogy több évig a főnököm volt. Ma már a legjobb barátomnak mondanám.
    A több évnyi korkülönbség ellenére. Fiatalos, kedves, szeretetreméltó, okos, művelt, mindenből naprakész. Értékes EMBER, így csupa nagybetűvel leírva, vallom.
    Élete minden percében jót tett, bele sem akarok gondolni, mekkora vesztesége lett volna a magyar kultúrának, ha Őt elveszejtik…
    G.B.

  • Tiszteletem!

    Végig hallgattam -Kedves Ádám – emésztem! Három nap múlva vissza térek rá – és ha jön az üzenet – elárulom neked – itt nyíltan és őszintén!

    id. Kiss László
    ui: ahogy kapom úgy adom – szám—tan a tan!

  • Nagyon szép riport. Egy történelmi dráma…

    Megbocsájtás. Erre nem adott választ az úr, inkább kitért és joggal továbblépett…
    Mert nem vagyunk bírók, akiknek csak a minden egyes szál kibogozása után lehetne ehhez joga. Hisz ki jogosított föl bárkit is arra, hogy a szülei, nagyszülei, testvérei gyilkosainak a megbocsátás enyhét nyújtaná? Senki, és senkit sem. Hogyan is parolázhatnánk le az uszítókkal, a megkülönböztető, majd gyilkos törvények meghozóival ? A táborok és vagonok szadista őrzőivel? Sehogy. Ehhez nincs jogunk. Ők érdemtelenül a családjaik körében, mint tisztes polgárok húnytak el és papjaik áldott szenteltvízzel hintették be a koporsóikat, miközben amaz milliók, akiket ők juttattak oda, ahova jutottak, talán még most is füstté válva bolyonganak a a szeles sziléziai mezők felett…
    Úgy gondolom, hogy még a félrenézés és a szemethúnyás is bűn rokonaink és véreink hullahegyei fölött és nem tudomást venni az óriási bűnökről. Nem ! Még azt se mondhatjuk, hogy azoknak bocsásson meg az a Magasságos, mert az biztosan nem tesz ilyet, hogy Ő legfőbenjáróbb bűnt megbocsájtaná, hisz az – vallástól függetlenül – a legalapvetőbb vallási követelmény megtagadása lenne általa. Lehetetlen. Ilyet a mindenható nem tesz meg, ha meg igen, akkor minek a vallás.
    Más kérdés az, hogy megtért bűnösöknek, akik apjuk, anyjuk és nagyszüleik említett bűnei fölött folyamatosan nyilvános megbánást gyakorolnak, vezekelnek – német példákat tudunk ilyenekre -azok megérdemlik a megbocsájtást. De csak azok.

    Mert megbocsájtás a náci bűnökért – ez napi tapasztalat – előre felmentést ad a mai nyilas-náci brigantiknak, amikor már most is újabb genocídiumban törik azt a kopaszra borotvált agyukat…
    Nem, nem és nem 🙁 !!!

  • Georgina Bojana

    Kedves Dubois!
    Véleményed osztom. Minden mondatod igaz, s ezért is szomorú.
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Georgina Bojana

    Mindazoknak,
    akik eddig még nem látták ezt a megrázó, igaz filmet. https://youtu.be/ILtOQONWXSA
    *
    G.B.

  • Gyuri10
    Ugye nem az emlíett Begin volt az Irgun egykori vezetője ?

  • CHE
    2015 október 27
    5:03 du.
    De. Viszont a kérdésedet most rosszkor, és rosszhelyen tetted fel.
    Kérdezhetted volna (pl) azt is, hogy arról a Beginről van-e szó, aki Noben Békedíjat kapott Sadattal együtt..
    Csak reménykedem, hogy – a cikk kapcsán- érzed a különbséget…

  • +1

    A háború után (társaságban) volt egy szólásmondás:
    „Igen, persze mindenki bújtatott valakit”.
    Bárcsak úgy lett volna. Ez a statisztika nyelvén annyit jelentett volna, hogy ad absurdum, minden magyar állampolgárnak mindössze 0,08 embert kellett volna elbújtatnia.
    Ehelyett a magyar zsidóság több mint a fele ott pusztult a halálgyárakban és a MUSZ erőltetett meneteiben, illetve „a keretlegénység halálangyalainak” jótékony, átsegítő tarkólövései következtében*.
    ˙

    .
    *Jó lesz, ha az utókor arról sem feledkezik meg, hogy nyugat-Magyarországon(!) egy Sopron közeli község határán talált megoldást a „magyar keret” az akkorra már túlságosan nagyszámú legyengült munkaszolgálatos üzemszerű végső megoldására (endlösungjára). A magyaros találékonyság választása (mi is vagyunk olyn pedánsak, mint a németek) a zárt-terű katonai kocsikba bezárt beteg muszosok közé visszavezetett kipufogógázra esett – a’lá Auscwitz. Tudomásom szerint e hatékony módszerrel „csak” néhány-száz ilyen áldozatot sikerült produkálni, a közeledő szovjet seregek miatt sürgető időfaktor okán…

  • Falusi
    Gratulálok! Miért nem kommentelsz többet ? Keményen és pozitívan fel tudnád emelni ezt geyzák és AM-ek által a nadirba süllyesztett újságot !!!

  • CHE,
    előző beírásaid kiértékelése után csodálkozom,hogy mennyire jól vagy informálva.A többit falusi hozzád írásából pontosan megszívlelheted.Falusi óriásit tévedett amikor a „különbség érzetedben”reménykedik.Látod,te vagy pontosan az a magyar,akit képtelen vagyok barátaim között említeni.Ne érts félre.Még a hozzád hasonlókat is képtelen lennék gyűlölni.Lemosolyogni annál inkább. Cáfolj rá lenéző mosolyom jogosságára.

  • Gyuri10, a lemosolygáshoz valami irdatlan nagy erkölcsi vagy műveltségi fölény szükségeltetik. Ami – ellentétben veled – nálam hiányzik. Meglepődnél, ha megismernél. A röhögés kerülget, amikor a geyzák és az illék lefasisztáznak… Engem! Többször voltam Izraelben, turista uton, korábban pedig üzleti kapcsolataim miatt. Egy konzervatív országot ismertem meg, hazájukat szerető s azért meghalni is kész fiatalokat. S ha nem is vallásosak, legalább az ősöket, a prófétáikat tisztelik.. (Durván fogalmazva: még egyetlen buzival sem találkoztam…). A tömeges orosz bevándorlás azért némiképpen ront a képen.
    Ha az ember visszajön, egészen más fogadja: politikusaik, művészeik szinte provokálják az antiszemitizmust…
    Valaha külkerben is dolgoztam, s nem tul alacsony fokon. A legjobb beosztottaim zsidó származásuak voltak ugyan, de a „származás” fel se merült, kit érdekelt, mindenki tette a dolgát…
    Nemrég szembesültem vele, hogy valószinüleg már csak hónapjaim vannak hátra. Ez van, tultettem magamat rajta. Ide a KMH-ba is bele-bele szellemeskedem, brahiból, s lemérem a bunkó válaszokat,-s vidámkodva pl. S.E. égbekiáltó tudományosnak vélt ökörségein…
    Csak játszom, amig tudom. Ne haragudj rám Gyuri…

  • hónapjai vannak hátra…affrancba…és nekünk kell mindezért bűnhődni…amúgy furcsa humora van, ha azon tud röhögni, ha fasisztának nevezik…miből gondolja, hogy mentség az, hogy volt Izraelben?

  • Ezt a dumát ismerem ( amit cse náci kollega ereget)
    ” Ismertem rendes zsidókat, cigányokat stb. is ”
    Undorító.

  • Geyza: kísértetiesen emlékeztet Marcsi ténsasszony dumáira. Ráadásul ő még etetett rendes homeless-t is 🙂

  • Mijéből etette ?

  • Jól elvagytok egymásközt…..

  • CHE: hát igen. Tudja, az akolmeleg…meg, ahogy kikurkásszuk egymás szőrzetéből az élősködő férgeket…tudja, az olyanokat, mint maga. Egy roppantás a két ujj közt -tudja, nekünk már könnyen meg, szembe fordult a hüvelykujjunk a többivel – és annyi.

  • Che,
    váratlan és érdekes beírásod megkapott.Olyannyira,hogy nem is tudom mire véljem.Amit írsz majdnem feltétel nélkül elfogadom.Haragvásról nincs szó,hiszen valójában még soha szóváltás sem volt kettőnk között.Hogy némely beírásod csípte a szemem,ennek az okát nem kell magyaráznom.Mindenkit sajnálok aki nem egészséges,ha pedig mint írod a végét is tudja,akkor sokszorosan.A mi erkölcseink arra predesztinálnak,hogy”a fekvő oroszlánba nem rúgunk”. Nem hasonlítás csak példaként írom,hogy nálunk a halálos ,bármikor minket legyilkolni akaró ellenségeinket is meggyógyítjuk ha megsebesült.Neked,pedig kívánom,hogy a véglátásod ne legyen igaz és még sok évig írjál be mindenféle baromságot.Kicsit önző vagyok,mert nem akarok lemondani a saját szórakozásomról sem.

  • Gyuri/10
    Toda raba !

  • szevasztok!

    Ahogy ígértem 3 nap-múlva – az üzenet : S E B E S

    VÉGTELEN TÜRELEMMEL:
    id.Kiss László
    ui: aki nem érti – kérje emailon – leírom neki bővebben….

  • „…Egy konzervatív országot ismertem meg, amelynek lakói hazájukért készek meghalni…” írja CHE.

    Micsoda sanda, nagylelkűnek álcázott szándékkal megfogalmazott megállapítás, ami azt igyekszik bemesélni, hogy tulajdonképpen nincs is különbség Orbanisztán úgynevezett „hazaszeretete”, illetve konzervatívnak bemesélt nacionalizmusa és a Róma által már 2000 éve szétzavart, majd újra hazát nyert Izrael népének honvédő háborúja között. Magyarország mai helyzete nem egy támadott, hanem az európai közösség által védett és pénzelt ország.

    Márpedig Izrael politikája nem konzervativizmus, hanem puszta életösztön, egy olyan ország önvédelme, amely permanens fegyveres támadásoknak van kitéve, s ezért kénytelen-kelletlen, de fegyverrel kell védekeznie épp az alattomos nacionalista és tényleg konzervatív vallási fanatikus terrorral szemben, miközben a békés építésnek is teret kell biztosítania. Nem könnyű ezzel együtt a demokrácia biztosítása is.

  • DonGolo,
    Köszönöm ezt nálam is jobban írtad le.

  • szevasztok!

    Isten szerelmére, miért kisértitek az ördögöt! Már azt hittem értitek a „SEBES” szó üzenetét! Sokat jelent, pl. balról – jobbra ugyan az – sebet, fájdalmat vagy másik esetben az érkezés idejét az időben definiálja – és benne a titok – ami nem titok a látó és tudó embernek!
    Ma álmodtam – leírom majd címe a TINTIN lesz! SE – így – SE – úgy nem értelmezhető BÉ! A hogy a szám—tan – sem!
    Ha majd hozzá jutsz a TINTIN írásomhoz – magadévá teszed – bevizelsz mint az a gyermek az „izraeli” katona kezében levő képen amit láttam!

    Ha kíváncsi vagy a képemre itt megnézheted:

    https://www.facebook.com/laszlo.kiss.505523

    nézd meg LUTHER MÁRTON c. filmet is – miért? Hogy tudj ne csak higgy!
    itt:
    https://www.youtube.com/watch?v=kxhg6QX7L7M
    és a tudás magas iskolája azt is nézd meg:
    https://www.youtube.com/watch?v=N9H-yKERfPw

    befejezésül MAGYAROK KANADÁBAN c. filmet!

    https://www.youtube.com/watch?v=xCHUuPZJ-oA

    végül:

    Kedves Ádám – felszakították a SEBET és az mindenkinek nagyon fáj – lerendezésének gyorsasága SEBESRE fordult!
    egy korábbi üzenet ” hallgass megint 40 évig…” jó lenne ha hallgatnátok rá!

  • bocs ez lemaradt:
    TORONTÓI JEGYZŐKÖNYVEK

    ITT:
    http://vigyazo.blog.hu/2015/10/16/20_eve_rejtely_ki_irta_a_torontoi_jegyzokonyveket

    ITT TALÁLTAM:
    https://www.youtube.com/watch?v=djI6GI4xmb4

    TISZTELETTEL:

    id. Kiss László
    ui: ajánlom a hozászolások megértését elolvasására után…

  • id kiss lászló,
    te is magadévá teheted hablatyolás közben is akit a legjobban szeretsz.Vigyázz,hogy az”izraeli”katona ne vizeljen le,mert akkor mehetsz ruhát és degenerált szöveget váltani.Ha lehet kislétszámú elemista fogalmazási szint felett.

  • Kedves gyuri10!

    Én a rettegj és félj – állapotról beszélek – mint ahogy az orosz – gép története is sugall – A TINTIN c. írásom még azt is felülmúlja – azért írtam, hogy aki megszerzi olvasásakor félelmében be fog vizelni – akarata ellenére… ne gúnyold ki a mágiát – a mágia jó célokra is alkalmazható és alkalmazzák is!

    id. Kiss László

  • Idkiss Laci
    Érdekesen írsz… de mit is ?

  • Kedves Geyza!
    Keress meg priviben, emailon – elmondom – leírom neked – röviden és érthetően!

    tisztelettel:
    id. Kiss László

  • id Kiss László!

    A mágiát tudtommal tiltják úgy a zsidó törvények,mint az ún. újszövetség is, vagyis a Biblia. Ezek szerint okkult machináció, főbenjáró bűn.

  • Kedves Dubois!

    Valószínű, mert most kb. félórával ez előtt voltam tapasztaláson 4-x – alkalommal – könnyebben jöttem vissza – de ez se kívánom senkinek!

    Tisztelettel:
    id. Kiss László
    ui: miért írtam le neked – hogy megmaradjon – ne felejtődjön el soha….