Beiktatták Kanada új és multikulturális liberális kormányát

2015 november 4 1:34 du.11 hozzászólás

II. Erzsébet királynő képviselője – David Johnston főkormányzó – beiktatta Justin Trudeau miniszterelnök 31 miniszterből álló liberális kormányát. Az új kormányfő betartotta első igéretét, miszerint egyenlő számú női és férfi tagja lesz a kabinetnek és ezen felül számos új, fiatal politikusból lett miniszter. A Trudeau kormány ezen felül észrevehetően sokszínű, amely tükrözi Kanada multikulturális valóságát, valamint azt is, hogy az Őlakosságnak is helye kell, hogy legyen a szövetségi asztal körül. Bemutatjuk olvasóinknak a kulcsfontosságú, újonnan kinevezett liberális minisztereket.

Honvédelem

Az új honvédelmi miniszter a 45 éves Harjit Sajjan British Columbiából.  Sajjan a Vancouver South választókerület liberális képviselője. Indiában született, de öt éves kora óta él Kanadában. 1989-től kanadai katona és a kilencvenes években a volt Jugoszláviában is szolgált. Amennyiben az új Trudeau kormány tényleg befejezi bombázó kampányát az Iszlám Állam ellen, Sajjan vezényelheti le a kivonulást.

Az új honvédelmi miniszter David Johnston főkormányzóval.

Az új honvédelmi miniszter David Johnston főkormányzóval.

Igazságügy

Kanadai új igazságügyi minisztere Jody Wilson-Raybould British Columbiából. A 44 éves Wilson-Raybould a kanadai Őslakosság egyik ismert vezetője és szószolója. A Musgamagw Tsawataineuk nemzet, illetve a Laich-Kwil-Tach nép leszármazottja. Ügyvédi végzettsége van és a legfontosabb kutatási, illetve szakmai területei a demokratikus intézményrendszer fenntartása, a megfizethető lakhatás, a környezetvédelem és az őslakosságot érintő kérdések.

Jody Wilson-Raybould, Kanada új igazságügyi minisztere.

Jody Wilson-Raybould, Kanada új igazságügyi minisztere.

Külügy

Stéphane Dion egykori miniszter, liberális kormányfő-jelölt és québeci akadémikus lett Kanada új külügyminisztere. A 60 éves Dion a Liberális Párt balszárnyához tartozik, különösen társadalmi és környezetvédelmi kérdésekben. 2004 és 2006 között környezetvédelmi miniszterként szolgált az előző Paul Martin miniszterelnök liberális kormányában és 1996 óta parlamenti képviselő. A fenntartható gazdasági tevékenység és az innovatív gazdasági szektorok nagy támogatója. Társadalmi kérdésekben a szekularizmus, illetve az egyház és állam szétválasztása értékeit hangsúlyozta, részben azért mert gyerekként Québecben, sokszor csúfolták a többségi római katolikus társadalomban azért, mert családja nem volt vallásos. Édesanyja európai francia, igy kettős – francia-kanadai – állampolgár. 

Stéphane Dion, Kanada új külügyminisztere.

Stéphane Dion, Kanada új külügyminisztere.

Emberi erőforrás és munkaügy

MaryAnn Mihychuck lett Kanada új emberi erőforrás és munkaügyi minisztere. A hatvan éves Mihychuck Manitoba tartományból származik és miniszteri kinevezése jelzi a nyugat-kanadai ukrán közösség fontosságát. A kilencvenes években a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) által vezetett manitobai tartományi kormány kereskedelmi minisztere volt. A helyi ukrán templomok és közösségi rendezvények gyakori résztvevője.

MaryAnn Mihychuck az új kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val.

MaryAnn Mihychuck az új kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val.

Pénzügyminisztérium

Bill Morneau teljesen új arc a kanadai politikában és közéleti tevékenységét pénzügyminiszterként kezdheti Trudeau kabinetjében. Az 53 éves üzletember a Toronto-Centre választókerület képviselője, a Morneau Shepell nevű emberi erőforrás vállalat egykori vezérigazgatója. Továbbá a St. Michael’s Hospital kuratóriumának korábbi elnöke. Az egyre csökkenő kanadai dollár értékével, az alacsony olajárakkal, a beígért liberális deficitköltekezéssel és a gyengélkedő kanadai gazdasággal bírkózhat meg az elkövetkező hónapokban.

Bill Morneau, Kanada új pénzügyminisztere.

Bill Morneau, Kanada új pénzügyminisztere.

Egészségügy

Jane Philpott Kanada új egészségügyi minisztere. Az 54 éves politikus az Ontario tartománybeli Markham—Stouffville körzetet képviseli. Apja egy református lelkész volt, édesanyja pedig tanár egy általános iskolában. Családi orvosként dolgozott a Markham-Stouffville kórházban, továbbá a Torontói Egyetem professzora volt. 1989 és 1998 között Nigerben élt és dolgozott, egy keresztény karitatív szervezet keretein belül. Az AIDS kampányokban különösen aktív, illetve a menekültügyi kérdésekben emberjogi aktivistaként tevékenykedett.

Jane Philpott, Kanada új egészségügyi minisztere.

Jane Philpott, Kanada új egészségügyi minisztere.

Az Őslakosságért és az északi ügyekért felelős miniszter

Carolyn Bennett minisztériuma felügyeli az északi régiókat, illetve az Őslakosságot érintő kérdéseket. Bennett 64 éves és egy ismert közszereplő liberális körökben. 1997 óta parlamenti képviselő a Toronto—St. Paul’s választókerületben. A korábbi, Paul Martin kormányfő nevével fémjelzett liberális kabinet népjóléti államtitkára volt. Továbbá a Kanada-Izraeli Barátság nevű parlamenti csoport elnöke.

Carolyn Bennett

Carolyn Bennett

Bevándorlás és menekültügy

John McCallum Kanada új bevándorlási és menekültügyi minisztere, akire különösen fontos és nehéz szerep vár, hiszen Justin Trudeau megígérte, hogy az év végéig minimum 25 ezer szíriai menekültet enged be az országba. Úgy tudjuk, hogy a liberális  tanácsadók annak lehetőségét vizsgálják, hogy esetleg külön repülőjáratokkal szállíthatják ide minél gyorsabban a menekülteket. McCallum régi motoros a liberális pártban. A 65 éves politikus 2000 óta parlamenti képviselő és egy korábbi liberális kormányban miniszteri tisztségekben szolgált.

John McCallum

John McCallum

Justin Trudeau átlátható kormányzást ígért mai beiktatásán és jelezte, hogy a népjólét lesz elsődleges feladata. „A nyitottág és láthatóság lesz mindenkori és állandó barátunk”–mondta a 43 éves új kormányfő.

11 hozzászólás

  • Göllner András

    Orbán Viktor és nagykövetének Ódor Bálintnak a figyelmébe ajánljuk, hogy a Trudeau kormány, ellentétben az Orbán kormánnyal, az átláthatóság, a multikulturalizmus, a sajtónyílvánosság, és Kanada demokratikus alapértékeinek védelmét tekinti legfontosabb céljai közt. Stephan Dion, az új, és bal-liberális értékeiről ismert kanadai külügyminiszter homlokegyenest más értékeket képvisel mint a Liberalizmust nagy renszerességgel szapuló Szíjjártó Péter. Reméljük, hogy az elmúlt 5 év halandzsázásra, képmutatásra, a kanadai közvélemény átverésére szakosított magyar kül-politika nehezebben fog boldogulni ezzel a gerinces és a transz-atlanti szövetség értékei mellett elkötelezett kormánnyal mint elődjével. A Kanadai Magyar Demokratikus Charta elsőszámú feladatának tekinti, hogy az új Liberális kormány illetve a kanadai közvélemény figyelmét felhívja az Orbán kormány kétszínű, átverésre szakosított, a kanadai értékekkel ellentétes magatartására. A KMDC első számú feladatának tekinti azoknak az értékeknek a biztosítását, védelmét Kanadában, melyeket immáron öt év óta ostromoz a FIDESZ és nagykövetei, illetve az általuk finanszírozott magyar lobbiszervezetek.

  • Ehhez már csak azt kívánom, hogy az új kormány jól, és a választók megelégedésére működjön. Nagyon rosszul érezném magam, ha a liberális kormány(zat) erős kritikára adna alkalmat.

  • No comment!

  • ja. Gondolom, nem kellett volna beiktatni őket. Vagy nem rájuk szavazni. Tetszettek volna forradalmat csinálni 😀

  • Na és Hajdú Patricia? 🙂

    PS: John McCallum fényképe felett 5 sorral elirtad Trudeau nevét

  • Christopher Adam

    Kösz szépen, kanadai. Trudeau ki lett javitva.

    Patty Hajdut csak azért nem irtam bele, mert akkor még egy csomó kinevezést be kellett volna hoznom a cikkbe…pl. Fisheries and Ocean, Intergovernmental relations, stb. De egy külön cikkben irni fogok róla, hiszen nekünk mégis fontos.

  • Ille István

    2015 november 5
    2:22 de.
    Hál Isten, szabad ország Kanada. Mindenkinek tisztelik a politikai véleményét. Az idők változnak, valamikor évtizedekig Liberális volt Kanada.Most, 10 év után, újra az lett. Ez a demokrácia, és a St. Lawrence folyó tovább folyik békésen.

  • Figyelő: maga meg azt mondja: no comment 🙂

  • Rafael Andras

    T Adam Chritopher!
    Ha lehetseges volna a jovoben,hogy rendszeressen tajekoztasson minket a kormanyprogramokrol,mert hianyos az angolnyelv tudasom,es meg sokan masoknak is a kornyezetemben,nagyon halasak lennenk.
    Elore is koszonjuk!

    (igyekszunk javitani az angolunkat)

  • A politikai kultúra nem a Föld-csakra környékén élő népe..pardon…emberek jellemzője.

  • Öszintén, én aggodom Kanadáért!