Magyarország fasiszta állam?

2016 január 4 12:49 du.224 hozzászólás

Az interneten, elsősorban a közösségi médiában, a Facebookon több csoportban is olvastam azt a véleményt, hogy „Magyarország mindig is fasiszta állam volt, s ma is az!” Voltak akik cáfolták ezt a véleményt. A vitatkozók – véleményem szerint – sajnos összekevernek fogalmakat, s a vita ezért is folyik. Magam is szeretnék véleményt nyilvánítani, azonban egy Facebook kommentnél lényegesen hosszabb az, amit erről gondolok.

Magyarország ma fasiszta állam?

A „fasiszta” Magyarországról folyó vitában résztvevők arról szeretnék egymást meggyőzni, hogy a mai magyar kormány a „szélsőjobbra tart”, avagy már ott is van.

Az egyik állítás szerint a mai magyar – a harmadik Orbán-kormány – minden kijelentése, tevékenysége (kormánypolitikája) „fasisztoid” jellegű, s hét évtizeddel a fasizmus, a nácizmus leverése után ott folytatja, ahol a „Horthy – Szálasi éra befejeződött”

A vita másik vonulata, hogy Magyarország az elmúlt évtizedekben mindig is ilyen volt, még „a szocializmus építése idején is”, csak akkor „bujkált, latens volt az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet.”

A vitában résztvevők a kifejezéseket gyakran keverik, – s valójában ezen is folyik a vita – ezért elsőként szeretném tisztázni a fasizmus, a nácizmus kifejezések jelentését.

Fasizmus

A Magyar Kislexikon így fogalmaz:

„Az 1. világháború után kialakult soviniszta, tekintélyuralmi, legszélsőségesebb változatában fajelmélet alapján álló politikai mozgalom, illetve parancsuralmi rendszer.”

Egy, az internetes lexikonban olvasható szómagyarázat szerint a fasizmus

„a radikális, tekintélyuralmi nacionalizmusnak a 20. század első felében Európa egy sor országában megjelent formája. Nevét az olasz változatáról, a legkorábban kialakult olasz fasizmusról kapta.

A fasiszták az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekedtek a nemzeti közösség tömegeinek mozgósítása révén, az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával, a szocializmussal, a kommunizmussal szemben. A fasiszta mozgalmak közös vonásai az állam fontosságának messzemenő hangsúlyozása, az erős vezető iránti rajongás, a nacionalizmus legszélsőségesebb formái, a saját etnikum felsőbbrendűségébe vetett hit, valamint a militarizmus.”

Nácizmus

A Magyar Kislexikon egyszerűen fogalmaz:

„Német nemzetiszocializmus”

Az internetes lexikonban olvasható szómagyarázat szerint:

„A nemzetiszocializmus (németül: Nationalsozialismus), vagy nácizmus elsősorban az Adolf Hitler vezette Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) ideológiájára, illetve Németország 1933 és 1945 közötti Hitler-kormány időszakának politikájára, gyakorlatára utal. A két világháború közötti időszak és a második világháború korszakának szélsőjobboldali ideológiái közé sorolható, az olasz fasizmussal együtt a nemzetközi fasizmus egy változata.”

A címbeli kérdés megválaszolásához a fenti szómagyarázatokon kívül más tényezőket is szerencsés lenne figyelembe venni. Ilyenek azok a vélemények, amelyekben Orbán Viktort Horthyhoz, Mussolinihez, Hitlerhez, vagy Szálasi Ferenchez hasonlították. Magam ezen vélemények közül kiemelném a Szálasival történő összehasonlítást.

Orbán = Szálasi ?

Egy vélemény szerint Orbán, Szálasi Ferenc nemzetvezetőhöz hasonlítható. Szálasi esküjét a Várban tette le. Szálasi onnan indult, Orbán pedig oda tart.

A Szálasi által használt ideológia, a hungarista fogalomtár szerint létezik a konnacionalizmus, amely

•„a nemzetekfelettiség egyfajta jobboldali, ultrajobboldali mellékága, és a nacionalizmus egyik “vadhajtásának” tekinthető annak bizonyos tulajdonságai nélkül.” …

•„A konnacionalizmus a Kárpát-medencében élő nemzeteknek (magyarság, szlovákság, ruszinság, románság, németség, szerbség) egységesítését tűzte ki célul.” …

•„többnyire a Nagy-Magyarország határain belüli föderációt jelenti…”

(A három idézet a Wikipédiából származik.)

A szélsőjobb oldali nézetekben a konnacionalizmus hasonló „nemzet-egyesítési” törekvések látszanak. Például a „Nagy-Magyarország”, a „64 vármegye” szélsőjobb oldali emlegetése mind arra utal, hogy valaki(k) újra együtt egy országként szeretnék látni ezeket a területeket.

A Fidesz-KDNP kormány politikájában hangsúlyosan jelenik meg a nemzetegyesítés gondolata. Ezt bizonyítja a kettős állampolgárság, s a határon túli magyarok szavazati jogának megadása.

A szélsőjobb oldali megnyilvánulások szerint már nincsen messze az az idő, amikor újra hallható lesz a „Magyar Hiszekegy”, a Horthy-korszak „nemzeti imája” („Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában!”), illetve a régi szlogen, amely szerint „Csonka Magyarország nem ország, Nagy-Magyarország mennyország!”

A német nemzeti szocializmus néhány fontos eleme és annak megvalósulása a mai Magyarországon

A vélemények megértéséhez az alábbiakban álljon itt a német nemzeti szocializmus fontos elemeinek összefoglalója és a magyar helyzettel történő összehasonlítása. (dőlt betűvel idézet a nemzeti szocializmus szómagyarázatából – normál betűvel a mai magyarországi helyzet)

•“Nemzeti (nacionalista) és baloldali (szocializmusra jellemző) ideológiák vegyítésével létrejövő ideológia” – A Fidesz-KDNP kormány ezt az elemet folyamatosan megvalósítja, például amikor magukról azt állítják, hogy ők a nemzeti oldal, s a kisemberek védelmében lépnek fel. (Pl. az emberek érdekében „megvédték a magánnyugdíjakat”!) A Fidesz-KDNP kormány a kezdetektől fogva a Horthy által irányított nemzetállam és a keresztény vallás mindenhatóságát tartja elsődlegesnek. A Fidesz-KDNP kormány a két világháború közötti magyarországi viszonyokat tartja a maga számára követendő példának. Erre az országra és vezetésére a nacionalizmus, a konzervativizmus és a fasizmus volt a jellemző. A Fidesz–KDNP kormány a két világháború közti politikai retorikát és szimbólum-rendszerét használja fel, amelynek lényege a Magyar Nemzethez való tartozás. Azonban oly módon, hogy a kormánypárt határozza meg, hogy ki a magyar!

•“Szociális demagógia (baloldali típusú jelszavak hangoztatása párhuzamosan a szélsőségesen jobboldali tevékenységgel.” – A Fidesz-KDNP kormány például a rezsicsökkentés kommunikációjával valósítja meg ezt az elemet. Propagandájukban a munkahelyek védelmét, az „egymillió új munkahelyet” kommunikálják, ugyanakkor nem valósítják meg a munkahelyteremtés ígéretét. Ilyen demagógia a populista rendpártiság, a kereszténységre hivatkozó szlogenek alkalmazása, s a magyarországi idegenellenesség is.

•„Az élettér-elmélet („Lebensraumpolitik”, „Lebensraum im Osten”: több lakóterület teremtése a németek számára a kelet felé való terjeszkedés által)” – A Fidesz-KDNP kormány dolgozik ezen, lásd: kelet felé történő nyitás Ebbe a gondolatvilágba tartozik az a kormánypropaganda is, miszerint a bevándorlók elveszik a magyarok elől a munkalehetőségeket. Az élettér elmélet Orbán Viktornál is megjelenik. A kifejezést Orbán Viktor egy rádió interjúban úgy használta, hogy „magyar gazdasági élettér” (2002.2.3-án a Vasárnapi Újság című rádióműsor)

•“Antiliberalizmus, marxizmus-, kommunizmus-, bolsevizmusellenesség” – A Fidesz-KDNP kormány ezt az elemet megvalósította, nemcsak kommunikációjában.

•„A zsidóság elleni fajgyűlölet a német/germán/árja felsőbbrendűségből (Übermensch, Untermensch) kiindulva” – A Fidesz-KDNP kormány szavakban a zsidóság pártján áll, azonban tetteiben nem lép fel az antiszemitizmus ellen. Az ún. „elhatárolódási politikát” hangoztató szólamokat nem követik tettek, az antiszemitizmus elutasítása kifejezetten politikai propaganda. Olyannyira, hogy állami szintre emelték a megkülönböztetést: csak egy példa: A magyar kormány az Amerikában élő vallásos magyar állampolgárságú zsidókat megakadályozta abban, hogy éljenek állampolgári jogukkal, az elmúlt választások alkalmával, ugyanis csak akkor szavazhattak volna, ha feladják a zsidó vallásból következő kötelezettségüket. A szélsőjobboldal és az eszméiket követő Orbán Viktor a zsidókat nem tartja magyarnak. A Zsidó Világkongresszus budapesti ülésén, a nyitóbeszédében Orbán Viktor maga jelentette ezt ki.

•“A vezetőben való feltétlen hit (Führerprinzip)” – A Fidesz-KDNP kormánypropagandája hasonlatos a német propagandaminisztérium általi törekvésekhez, illetve az egykori szovjet agitációs propagandához. Ennek egyik bizonysága a média feletti irányítás, a teljes uralom megszilárdítása.

•“A demokrácia korlátozása, ennek következményeként a nem együttműködő politikai pártok, szakszervezetek, és sajtótermékek megszüntetése” – Bár a Fidesz-KDNP nem tiltott be közvetlenül egyetlen szervezetet, sajtóterméket sem, de megfélemlítette a civil szervezeteket, s a média feletti teljes irányítást megvalósította.

•„A rasszizmus: az emberi rasszok közötti különbségek hangsúlyozása” – A Fidesz-KDNP kormány ezt az elemet folyamatosan megvalósítja, hiszen behunyt szemel nézi a gárdavonulásokat, a nemzetiségek megfélemlítését. Orbán Viktor olyan szellemi közeget teremt, tűr és támogat, amely során a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, a cigányellenesség, a homofóbia, a transzfóbia, valamint a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények különböző formái erősödnek.

•“A homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv; a homoszexualitás korlátozása, tiltása, és büntetése (homofóbia)” – A Fidesz-KDNP kormány bár nem tiltja, vagy bünteti a homoszexualitást, azonban teret ad, és megengedi a fellépést a másságukat büszkén vállalókkal szemben. (például Pride felvonulás elleni fellépés) Sem a Fidesz-KDNP kormány propagandája, sem tevékenysége nem erősíti azt, hogy szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül minden magyar állampolgár a nemzet teljes jogú és értékű tagja.

•“A vallásszabadság korlátozása” – A Fidesz-KDNP kormány nyiltan törvényt alkotva megakadályozza az u.n. „Nem történelmi egyházak”, az un. „Kisegyházak” működését. A Fidesz-KDNP törvénye szerint csak az lehet egyház, akiket ők annak tartanak.

A fenti felsorolásból látható, hogy a harmadik Orbán-kormány az egykori német – hitleri – nemzeti szocialista eszmék magyarországi megvalósulásán dolgozik.

A korábbi „hungarizmus” kifejezést a szélsőjobb ugyan nem használja, de elveit a “Pax Hungarica Mozgalom”, honlapján olvashatók szerint „a nemzetiszocializmus magyar gyakorlatának” megfelelően alkalmazza:

•Ilyen hungarista elv „az istenhívő és istenfélő nemzet és törvényen nyugvó kapcsolata az egyes vallási egyházakkal;” alapján működik a KDNP által irányított vallásgyakorlás.

•Hasonló elvet hangoztatnak, amikor Orbán Viktor „munkaalapú társadalom”-ról beszél. Ez a hungarizmus elvei között így jelenik meg: „a Munkás Nemzet, a Munkarend, melyet a szociálnacionálé ideológiája és a belőle fakadó gyakorlati munkarendszer fejez ki;”

•S a leginkább szembetűnő „hungarista” elv szerint, amelynek alkalmazása eredményeképpen Magyarország nemzetközi jogot sért: “az imperialisztikus törekvések ellen védelemre beállított Fegyveres Nemzet, mely állami és népi rendünk erkölcsi, szellemi és anyagi életrendszerét és békés életfejlődését biztosítja.” Magyarországon működik egy félkatonai szervezet, amelyet bár a bíróság betiltott, azonban „Új Magyar Gárda Mozgalom” néven újraindítottak. A magyar kormány semmit sem tesz működése ellen, következéskép szimpatizál a gárdával. A magyar kormány azzal, hogy a betiltott szervezet működését szó nélkül hagyja, szembeszegül a Párizsi Békeszerződés vonatkozó előírásával, megszegve ezzel nemcsak a nemzetközi, de a magyar hatályos jogszabályt is. (11800/1947. (X. 15.) Korm. rendelet a párizsi békeszerződés életbelépéséről.)

Bocconi / JJ Norwich "The Italian World"

Bocconi / JJ Norwich „The Italian World”

Magyarország ma nemzeti szocialista állam

Nézzünk ezen állítás bizonyítására a fentieken kívül néhány konkrét példát is, a teljesség igénye nélkül:

•A Fidesz-KDNP kormány szerint „társadalmi igényeket tükröz”, hogy bekerült a magyar nyelv és irodalom kötelező tananyagába a Horthy-korszak három legismertebb antiszemita írója. (Wass Albert az egykori magyar „nyilas parlament” tagja, Szabó Dezső és Nyirő József)

•A Fidesz-KDNP kormány közreműködésével (vagy hallgatólagos engedélyével) történő emlékmű állítások, ahol a múlt antiszemitáit dicsőítik. Például: Nyírő József újratemetése, Prohászka Ottokárnak, Európa első faji törvénye, a numerus clausus törvény szellemi atyja szobrának felavatása, Hóman Bálint szobor felállításának terve

•A Fidesz-kormány félreérthetetlen módon kódoltan cigányozik és zsidózik. Például molinó a Fidesz székháznál: „Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Ne hallgassatok Ron Werberre!”

•A Fidesz-KDNP kormány állami kitüntetéssel ismert el olyan személyeket, mint például a Jézus zsidó származását tagadó és Szálasi nyilasaira szeretetteljesen emlékező régészprofesszort, vagy egy irredenta-revizionista rockzenészt.

•A Horty rendszer dicsőítése a Fidesz-KDNP kormány kommunikációjának egyik kulcseleme. Ez látható az új Alaptörvényben is.

•A Fidesz tagjai, a vidéki önkormányzatok kormánypárti polgármesterei között olyan is található, aki a „haza szolgálatában” fellépve hungarista és irredenta dalokat kínál ingyenes letöltésre települése honlapján.

•Orbán Viktor, miniszterelnök a magyarokról azt állítja: „Minden magyar turulba születik. Világnemzet a magyar, turul az ősképe, egyetlen az anyaországa.”

•Véleményem szerint a válasz a címben feltett kérdésre: a harmadik Orbán-kormány nemzeti szocialista nézetekkel kívánja irányítani az országot.

A Fidesz és a KDNP, bár magukat jobb oldali konzervatívoknak tartják, de retorikájukban, szólamaikban sokszor szocialista eszméket hirdetnek. Csak példaként: ezt bizonyítja a „minden ember egyenlő” elvre alapuló egykulcsos adó használata, avagy a rezsicsökkentés kifejezés hangoztatása.

Orbán Viktort idézem:

„…célul tűztük ki, hogy a Magyar Köztársaságból Magyarországot csinálunk, hogy kidobjuk a liberális demokrácia alapját biztosító Alkotmányt, megvédjük az országot a hanyatló nyugat, különösen az Európai Unió alapját képező értékrendtől, megvédjük a keményen dolgozó magyar kisembereket az őket sanyargató bankoktól, a nyugati tőkésektől, valamint a bevándorlóktól, továbbá száműzzük a multikultúralitást is az országból.”

A Fidesz-KDNP által például a “nem leszünk gyarmat” jelmondat hangoztatása, vagy a mindenre alkalmazott nemzeti jelző használata nem más, mint a nacionalizmus megnyilvánulása. A határon túl élő magyarok szavazati joggal felruházása is ennek a nacionalista eszmevilágnak az egyik megnyilvánulása.

A nemzeti és a szocialista gondolkodás pedig együttesen a NEMZETI SZOCIALIZMUS!

A fentiek megmagyarázzák az orbáni politika, a Fidesz és a Jobbik, a szélsőjobb oldali nézetek népszerűségét Magyarországon. Az emberek rendkívül nagy számának nagyon tetszik ugyanis az a retorika, amelyben trianonoznak, ahol a „magyar nemzet nagyságáról” beszélnek, ahol a kisember védelméről szól a propaganda.

Teszem hozzá: sajnos, mert ez a populista, szélsőjobboldali nézetekre alapuló propaganda félrevezető. S közben a világ demokratikus országaiban nem a nacionalizmus a vezető gondolkodásmód, nem azzal foglalkoznak, hogy visszasírják a nemzet régi dicsőségét, hanem a pluralista demokrácia megvalósításán, a tudásalapú társadalom létrejöttén munkálkodnak.

Azt gondolom, hogy Magyarországon is ezt kell(ene) tenni.

G. Orator

224 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Hű+HA!
    A címben feltett kérdéstől is kivert a hideg veríték….
    G.B.

  • Egy jóideje sikeresen elkerültem, hogy szembe kelljen néznem ezzel a kérdéssel.
    Pont ezzel indítani az évet..

  • Szerintem, a cikk írója túlzásba esik!
    Minden nemzetnek szüksége van egy öntudtra. Példának felhozom, a franciákat, angolokat, az USA-t, stb.
    Ezek is fasiszták vagy nácik? Nem hinném.
    A magyarok 1945 óta mást sem hallottak, csak olyasmit, hogy „mi kicsik vagyunk”, sőt rosszak egyben.
    Hazafias érzelem még nem náci, vagy fasiszta!
    Két generációt neveltek a fenti érzelemben.
    Ideje volt, hogy fölébresszék a nezeti érzést az emberekben.
    Ez csak azoknak NEM tetszik, akik az internacionális elveket vallják!

  • A cikk időtől független, viszont fontos, hogy ezt nemcsak Magyarország bizonyos körei lássák, hanem a világban másutt is. Fontos, hogy világos legyen, hogy Orbán politikája nem egy zavarodott társaság logikátlan felépítménye, hanem egy alaposan átgondolt és ördögi kitartással felépített fasiszta rendszer. A sajnálatos az, hogy úgy Magyarországon mint külföldön ezt csak kevesen látják reálisan és mindenféle magyarázatokat fűznek hozzá.

  • Szerintem meg már a címben is felesleges volt a kérdőjel.
    Mivel Orbánnak saját bevallása szerint is Mussolini a példaképe, a helyzet egyértelmű.

    Amúgy elegáns az áttekintés.
    Csak sajnos, akinek fel kéne nyissa a szemét, arról lepereg ez is, mint annyi más hasonló írás.

  • Sajnos már éltem a náci korban., még tisztán emlékszem rá.
    De nem találok hasonlatosságot, a mostani politikával.

  • Garai-Édler Eszter

    A helyzet a napnál is világosabb! Az fasisztoid jelleg kétségtelen, de a Fidesz–KDNP kormánynak nincs egységes nézetrendszere. Az innen-onnan összeszedett ember- és társadalomellenes „ideológiák” egész tárházát használja.

  • Helytálló megállapitás (minősités nélkül):
    „Magyarország ma nemzeti szocialista állam”

    Az eredeti (olasz) fasizmus a maga korában progressziv és hatékony társadalmi formáció volt:
    a) Lenin Mussolinit legjobb európai propagandistájának tekintette. Mussolini az olasz szocialista mozgalomból érkezett és állama nem volt rasszista. Regnálása idején s jóváhagyásával épült Romában az első zsinagóga. Továbbá a vezető fasiszták között jelentős számban voltak zsidó származásúak.
    b) Franklin D. Roosvelt tanácsadói 1934-ban tanácsolták neki, hogy legyen „amerikai diktátor”. A „New Deal” (a nagy válságból való kilábolás terve) sok fasiszta társadalom politikai elemet emelt be.
    c) Az olasz fasizmus nem azonos a német nácizmussal.

  • Figyelő,
    attól tartok, a cikk lényege úgy ment át rajtad, mint a puskagolyó, sőt még úgyabbul, mert nyomot sem hagyott. 😛

  • Eva Barat,
    minden szavaddal egyetértek.Igazadra a legerősebb bizonyítékok egyike:Figyelő véleménye.Jó órában legyen mondva,hogy miután pesti lakásomat eladtam,már nem kell alkalmazkodnom a turul záptojásból kifröccsentek törvényeihez. Turhista dollárjaikkal támogassák a nemzetvezető népét a kuruc in fos olvasói.Boka csattogtató, zászló csóváló,fasiszta,neo-náci brigantik országába nem látogatjuk meg a vértől duzzadó kék-dunát sem.

  • Eva Barat

    2016 január 4
    2:21 du.
    Ne aggodj, már külföldön is elterjesztették elvtársaid ezt róla.

  • Ja, és ez új, hogy Orbán kijelentése szerint,
    Mussolini a mintaképe!
    Mellesleg, hogy az igazsághoz ragaszkodjunk, Muszulini idejében végre épitettek utakat Olaszországban és a szegénységből kiragadta őket, jó gazadasági cselekdeteivel.
    De sajnos, utánozta Hitlert a zsidóüldőzésben.

  • Hosszú reagálás jön. Saját vélemény NAGYBETŰKKEL, hogy elüssön.

    Az interneten, elsősorban a közösségi médiában, a Facebookon több csoportban is olvastam azt a véleményt, hogy „Magyarország mindig is fasiszta állam volt, s ma is az!”

    IGEN, VANNAK MAGYAR-GYŰLŐLŐK JÓPÁRAN, MINT A SZERZŐ IS. ŐT KÜLÖN SAJNÁLOM, HOGY ÉRTI/BESZÉLI ENNEK A SZÖRNYŰ ORSZÁGNAK A NYELVÉT. EZ ÓRIÁSI TRAUMA LEHET.

    …, ahol a „Horthy – Szálasi éra befejeződött”
    EZ KÉT TELJESEN KÜLÖN ÉRA. AKI MÁSKÉNT GONDOLJA, ANNAK A TÖRTÉNELMI ISMERETEIVEL NAGY GONDOK VANNAK.
    … Magyarország az elmúlt évtizedekben mindig is ilyen volt, még „a szocializmus építése idején is”, csak akkor „bujkált, latens volt az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet.”
    BŰNÖS ORSZÁG, NINCS MESE. MI JÖJJÖN? KÉNYSZERSTERIZÁLÁS? KAUFMAN-TERV? A MÁSFÉL MILLIÓ BALRA SZAVAZÓRA IS?

    A vitában résztvevők a kifejezéseket gyakran keverik, – s valójában ezen is folyik a vita – ezért elsőként szeretném tisztázni a fasizmus, a nácizmus kifejezések jelentését.
    HÁT KÉREM, EZ BIZONY ITT NEM SIKERÜLT.
    A SZERZŐ, ITT ÉS MÁSHOL IS, KÉPTELEN KÜLÖNBSÉGET TENNI BIZONYOS FOGALMAK KÖZÖTT, PL. ANTISZEMITA, ANTICIONISTA ÉS ANTIGLOBALISTA. VAGY ÉPPEN A FASISZTA ÉS A NÁCI KÖZÖTT

    Fasizmus

    A Magyar Kislexikon így fogalmaz:

    NA ITT AZ AUTENTIKUS FORRÁS… MIKORI KIADÁS?

    A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával, a szocializmussal, a kommunizmussal szemben.
    EZ IGAZ.

    Orbán = Szálasi ?
    Szálasi esküjét a Várban tette le. Szálasi onnan indult, Orbán pedig oda tart.
    EZ AZTÁN BIZONYÍTÉK! MIRE IS? X.Y ABBAN A VÁROSBAN SZÜLETETT, AHOL A HASFELMETSZŐ MEGHALT. PFÚJ!

    •„többnyire a Nagy-Magyarország határain belüli föderációt jelenti…”
    A NAGY EURÓPÁN BELÜLI FÖDERÁCIÓVAL VISZONT NINCS GOND. ORBÁN SOSEM HASZNÁLTA A KONNACIONALIZMUS SZÓT, NEM IS UTALT RÁ. A GONDOLATAIBA PERSZE BELELÁTNAK A LIBERÁLIS URAK. KORÁBBAN EMLÍTVE VOLT A TOTÁLIS ÁLLAM. AZ NSA MEG NÉMET TESTVÉRE, AZ NEM EZT KÉPVISELI? KI IS A FASISZTA?

    ….újra együtt egy országként szeretnék látni ezeket a területeket.
    EZ SZÖÖÖÖRNYŰ! MI LESZ, HA MÉGIS LESZ EGYEURÓPA?

    A Fidesz-KDNP kormány politikájában hangsúlyosan jelenik meg a nemzetegyesítés gondolata. Ezt bizonyítja a kettős állampolgárság, s a határon túli magyarok szavazati jogának megadása.

    A szélsőjobb oldali megnyilvánulások szerint …
    SZÉLSŐJOBB, AZ UGYE A GONOSZ FIDESZ? AKI RÁADÁSUL NEM KÉPVISELI A TÖBBSÉGI AKARATOT, HISZEN AZ 5 UTOLSÓ VÁLASZTÁSBÓL CSAK NÉGYET NYERT ⅔-DAL? EURÓPÁBAN MÉG AZ 50% SEM DIVAT. JA, A RASSZISTA-FASISZTA-NÁCI MAGYAROK…

    hogy ők a nemzeti oldal, s a kisemberek védelmében lépnek fel. (Pl. az emberek érdekében „megvédték a magánnyugdíjakat”!)
    AZÉRT ŐSZINTÉN: A LIBERÁLISOK LENNÉNEK A NEMZETI OLDAL? MOST KOMOLYAN! AZ VISZONT ORDAS HAZUGSÁG A SZERZŐTŐL, HOGY AZT MONDTÁK VOLNA, HOGY MEGVÉDTÉK A MAGÁNNYUGDÍJAKAT.

    A Fidesz-KDNP kormány a két világháború közötti magyarországi viszonyokat tartja a maga számára követendő példának. Erre az országra és vezetésére a nacionalizmus, a konzervativizmus és a fasizmus volt a jellemző.
    NEM, CSAK A VÉGÉN; IGEN, DE HISZEN BEVALLOTTAN KONZERVATÍV PÁRT!; EZ VITATHATÓ, DE RÉSZBEN IGAZ.
    … a kormánypárt határozza meg, hogy ki a magyar!
    KINEK KÉNE? AZ ELLENZÉKNEK? AKI MÁR A GONDOLATTÓL ROSSZUL VAN, HOGY KIEJTSE A NEMZET SZÓT?

    a rezsicsökkentés kommunikációjával
    MERT NEM VOLT?
    „egymillió új munkahelyet” kommunikálják,
    EZ NEM TÖRTÉNT MEG. NYILVÁNVALÓAN, RAJTUK KÍVÜL MINDENKI IGAZAT MOND. REGGEL, DÉLBEN ÉS ESTE…
    AMÚGY AZ ÁLLAM NE TEREMTSE A MUNKAHELYEKET, HANEM HOZZON LÉTRE AHHOZ KEDVEZŐ KÖRÜLMÉNYEKET. VAGY MÁR NEM EZ A LIBERÁLIS MANTRA?

    … több lakóterület teremtése a németek számára a kelet felé való terjeszkedés által)” – A Fidesz-KDNP kormány dolgozik ezen, lásd: kelet felé történő nyitás
    SAJNOS A SZERZŐNEK FOGALMA SINCS MIT ÉRT ORBÁN A KELET FELÉ NYITÁSON.
    … Az élettér elmélet Orbán Viktornál is megjelenik. A kifejezést Orbán Viktor
    OKÉ. EGY ÚJABB TILTOTT SZÓ. GONDOLOM LESZ MÉG PÁR. EZ A SZEMÉT ORBÁN EGYSZER KIEJTETTE AZ ELMÚLT 14 ÉVBEN. AZTAKURVAMINDENIT!

    •“Antiliberalizmus, marxizmus-, kommunizmus-, bolsevizmusellenesség” – A Fidesz-KDNP kormány ezt az elemet megvalósította, nemcsak kommunikációjában.
    SAJNOS NEM. CSAK SZÓBAN. TEGYÜK HOZZÁ, Ő CSAK ANTI-LÉTEZŐ-LIBERALIZMUS ELLENES. HA VOLTAIRE HALLANÁ, MIT MŰVELNEK A LIBERALIZMUS ÉGISZE ALATT…

    A Fidesz-KDNP kormány szavakban a zsidóság pártján áll
    MEG TETTEKBEN IS. JÓFORMÁN EGÉSZ EURÓPÁBAN ÉRINTHETETLENEK
    A magyar kormány az Amerikában élő vallásos magyar állampolgárságú zsidókat megakadályozta abban, hogy éljenek állampolgári jogukkal, az elmúlt választások alkalmával, ugyanis csak akkor szavazhattak volna, ha feladják a zsidó vallásból következő kötelezettségüket.
    MI VAN??? REGGELI PÁLINKA HATÁSA?
    A szélsőjobboldal és az eszméiket követő Orbán Viktor a zsidókat nem tartja magyarnak. A Zsidó Világkongresszus budapesti ülésén, a nyitóbeszédében Orbán Viktor maga jelentette ezt ki.
    BIZONYÍTÉK? AMERKAI NÉPSZAVA? VAGY EZ MÉG A PÁLESZ?

    Ennek egyik bizonysága a média feletti irányítás, a teljes uralom megszilárdítása.
    JÓ ANYAG, MIT NE MONDJAK. A MÉDIA 90%-A VAN ELLENE.

    Bár a Fidesz-KDNP nem tiltott be közvetlenül egyetlen szervezetet, sajtóterméket sem
    ÉS PONT.

    behunyt szemel nézi a gárdavonulásokat
    HÁNY GÁRDAVONULÁS VOLT TAVALY?
    a nemzetiségek megfélemlítését.
    MELYIKEKRŐL VAN SZÓ?
    Orbán Viktor olyan szellemi közeget teremt, tűr és támogat,
    BEZZEG HA LESZÓLNA A BÍRÓSÁGOKNAK, HOGY MIT CSINÁLJANAK ÉS MIKOR, NA AKKOR LENNE HADDELHADD, MEG DIKTÁTOROZÁS MEG PUTYINOZÁS!
    .

    A Fidesz-KDNP kormány bár nem tiltja, vagy bünteti a homoszexualitást..
    ÉS PONT. KERESZTÉNY KORMÁNY LÉTÉRE ENGEDI AZ ABERRÁLTSÁG REKLÁMOZÁSÁT. ÉS BÜNTETI AZ ELLENE FELLÉPŐKET. TASLIÉRT 3 ÉV BÖRTÖN, AZ NEM BÜNTETÉS?

    Kisegyházak” működését. A Fidesz-KDNP törvénye szerint csak az lehet egyház, akiket ők annak tartanak.
    EZ NEM IGAZ. SAJNOS. MINDEN SZEKTA LEHET EGYHÁZ.

    A fenti felsorolásból látható,
    HOGY A SZERZŐT NEM ZAVARJÁK A TÉNYEK

    a KDNP által irányított vallásgyakorlás.
    SEMMI ILYESMIT NEM IRÁNYÍT, DE HA VALAKI MÉGIS MEGTENNÉ, KI LEGYEN AZ? A PRIDE-ON TANGÁBAN KERESZTET GYALÁZÓ SZEMÉLY?

    Orbán Viktor „munkaalapú társadalom”-ról beszél.
    OKÉ, MIN ALAPULJON? AZ ANARCHIÁN? A HEDONIZMUSON?

    azonban „Új Magyar Gárda Mozgalom” néven újraindítottak. A magyar kormány semmit sem tesz működése ellen, következéskép szimpatizál a gárdával.
    AZÉRT EZ ÍGY EGY KICSIT MEREDEK UGRÁS. AZT NEM IS NÉZVE, HOGY NEM IGAZ.

    Horthy-korszak három legismertebb antiszemita írója. (Wass Albert az egykori magyar „nyilas parlament” tagja, Szabó Dezső és Nyirő József)
    OLVASOTT BÁRMIT IS TŐLÜK A CIKKÍRÓ?

    történő emlékmű állítások, ahol a múlt antiszemitáit dicsőítik.
    SAJNOS A SZERZŐ MINDENHOL CSAK ANTISZEMITÁKAT KERES, ÉS MIVEL NAGYON AKAR, TALÁL IS. AZÉRT AHHOZ NAGY BÁTORSÁG KELL, HOGY EGY ZUGFIRKÁSZ PROHÁSZKÁT EGY SZÓVAL ELINTÉZZE.

    •A Fidesz-kormány félreérthetetlen módon kódoltan cigányozik és zsidózik. Például molinó a Fidesz székháznál: „Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Ne hallgassatok Ron Werberre!”
    AMELLETT, HOGY RW EGY RITKA ALJA FIGURA, MÉGIS MI EBBEN A MONDATBAN A ‘FÉLREÉRTHETETLEN’ CIGÁNYOZÁS ÉS ZSIDÓZÁS? DE TÉNYLEG?

    A Fidesz-KDNP kormány állami kitüntetéssel ismert el olyan személyeket, mint például a Jézus zsidó származását tagadó.
    NE MÁR! TÉNYLEG EZÉRT ADTÁK? AMÚGY JÉZUS ZSIDÓ SZÁRMAZÁSÁT ŐK ELISMERIK?

    •A Horty rendszer …
    EZT ÉRZELMEKTŐL MENTESEN KELLENE A KÉT OLDALNAK ÁTTEKINTENIE. AMIRE SEMMI ESÉLY.

    Orbán Viktor, miniszterelnök a magyarokról azt állítja:
    ROHADÉK. BÜSZKE ARRA, HOGY MAGYAR.

    egykulcsos adó használata
    EZZEL MI A BAJ? HA TÖBBET DOLGOZOL TÖBBET KERESEL. EMLÉKSZEM PÁR ÉVE A SZOMBATI TÚLÓRÁÉRT A PÉNTEKI RENDES NETTÓ BÉR 70%-A JUTOTT, HÁLA A KÉTKULCSOS ADÓNAK. MÁR AZ ÁTLAGBÉR ALATT IS.
    a rezsicsökkentés kifejezés hangoztatása
    LEHET HOGY KANADÁBAN TÚL JÓL ÉLTEK, DE A HAVI 400 USD-S FIZETÉS (22 NAP, 2 VAGY 3 MŰSZAKBAN)TÖBB, MINT FELE ELMENT ITTHON REZSIRE. EZ IGENIS SZÁMÍTOTT.

    Orbán Viktort idézem:
    EZT OV SOSEM MONDTA. PERSZE VANNAK ÖSSZESKÜVÉSELMÉLETEK, MEG JÓFÉLE PÁLINKÁK IS.

    Ahol a kisember védelméről szól a propaganda.
    SZÖRNYŰEK VAGYUNK, NA. LEGKÖZELEBB ARRA A PÁRTRA SZAVAZOK, AKI A MONOPÓLIUMOK, A BANKOK ÉS A NAGYTŐKE VÉDELMÉT ÍGÉRI. AKKOR KAPOK EGY PIROS PONTOT?

    Teszem hozzá: sajnos, mert ez a populista,…
    NA JA. NEM MAGYAR HÍR, DE MAI ÉS NEEEM POPULISTA: HILLARY MEGÍGÉRTE, HOGYHA ELNÖK LESZ NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA AZ UFO-AKTÁKAT. BESZARÁS. EZ A PROGRAMJA. A NÁCI ORBÁN MEG KISEMBERT AKAR VÉDENI, MEG REZSIT CSÖKKENTENI

  • Egyébként sokatmondó a szerző rövidlátása. A fasizmushoz közelebb álló dolgokat nem vette észre. Persze ez érthető, ha észrevesszük a fasizmus és a liberalizmus rokonságát.
    Mik is ezek? Nem mondom, hogy bármelyik ellen vagy mellett vagyok!
    – dohányzás korlátozása
    – napi testnevelés az iskolákban
    – játékautomaták betiltása
    – közétkeztetésben a cukor és a só üldözése
    – közmunkaprogram
    – erkölcsoktatás/hittan
    – chips és társai extraadóztatása
    stb.

  • Bizonyám eltársak, a mi Viktorunk mmegvídi a kisembereket!! A TEK-kel. Űk vigyázzák a kemínyen dógozó, kűgazdag kisemberek mindennaptyajit. A nígymillijó íhező az nemszámítt ! Nekik ,megvót a rizsacsökkentís!! Egyenek krumplit!!
    (Te szegíny ződdijó…)

  • @falusi:
    Viccelni tetszik? Vagy valami párhuzamos univerzumból jött? Miért nem minnyá 20 milla? A 9-es lakosságból.
    Hány embert vegzált a tek? Ebből mennyit ismer Ön?
    Mennyit látott a tv2/rtl/zdf-en?

  • diohejban
    2016 január 4
    7:40 du.
    Idezsdrága jótezsvírem, dijóhaj..
    Tod,a 1999. évi XLII. törvény – nemigazánna libernyákék sara..
    Tezsdnevelís… Köznevelési törvény 97. § (6) A 27. § (11) bekezdés szerinti mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik, kilencedik évfolyamán 2012. szeptember 1-jétől kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni.
    Nyelőgípek betíttása: 2012. okt. 2.
    Cuker meg só.. 2014. dec. 12.
    A koszmunkaprogramm egyre rosszabbul tejjesítt… 2011. január 1-től ..
    Hittan, erkölcstan.. A köznevelési törvényt módosító 2013. évi LV. tv. 24. §-a módosításokat vezetett be az általános iskolai erkölcstan, vagy a helyette választható hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatban.
    A csippszis valamikor mostanábann..
    Szal. Hozzámá nekem valami hasonlót attú a kopasz Musszolinitú..
    Mer tod, esszem zúddijm, még aszislehet, hogya szerző rövidlát.. Dehameg ja, akkorte valszeg vak vagyol…

  • Lajos Árpád

    Ez egy propagandacikk, amelyik köszönő viszonyban sincs a valósággal.

    Először is, ha valami egyszerre nemzeti és szocialista, azaz nemzeti-szocialista, attól még nem kell mumus legyen. Tény és való, hogy a III. Birodalom nemzeti szocializmusa rendkívül szomorú emlékű a fajelmélete, a zsidóüldözése kapcsán. A mai magyar kormány semmiféle fajelmélettel, felsőbbrendűségi tudattal nem rendelkezik, a zsidókat pedig semmilyen formában nem üldözi. Ha a mai magyar kormány nemzeti-szocialista volna, attól még nem lesz zsidóüldöző vagy felsőbbrendűséget hirdető.

    Másodszor Horthy monarchista volt, az pedig nagyon távol áll a szocializmustól.

    Harmadszor, a cikk utal a következő összefüggésre:
    nemzeti+szocialista=nemzeti-szocialista
    Ha annyira mumus a nemzeti szocializmus, akkor a fenti képlet alapján teljesen világos, hogy annak legalább egy elemével baj van (máskülönben nem volna mumus). Ez vagy az, hogy nemzeti, vagy az, hogy szocialista. Tekintve azt, hogy a szocializmusról, mint olyanról a cikk egyetlen rossz szót sem szólt (csak annak nemzeti formájáról), a nemzetben gondolkodásról pedig egyetlen jó szót nem találni feltételezem, hogy a cikk szerzőjének nem a szocializmussal, hanem a nemzeti jelleggel van baja és ezért van baja a nemzeti-szocializmussal is. Ennek fényében a cikk önleleplező, átlátszó: teljesen nyilvánvaló, hogy a nemzeti jelleggel van baja és ezért próbálja összemosni a jelenlegi magyar kormányt a szomorú emlékű hitleri náci rendszerrel.

    Negyedszer, a mai magyar kormánnyal való szembehelyezkedés nem kellene azt jelentse, hogy a tényekkel szembemenve valaki össze-vissza írogat. Joga van rá és az helyes is, hogy joga van rá, de mi, olvasók rá kell mutassunk az uszításokra, bármely oldalról is érkezzenek azok.

    A továbbiakban tételesen mutatom be a cikk tévedéseit, ferdítéseit és hazugságait, a teljesség igénye nélkül:

    1. Az, hogy Orbán a várba tart egyáltalán nem utal nemzeti-szocializmusra. Királyaink is a várban voltak és akkor még nem létezett nemzeti-szocializmus.

    2. Ha a konnacionalizmus (nemzetek egységesítése), mint olyan nemzeti-szocialista gondolat, akkor attól függetlenül, hogy ezt vallja-e Orbán és pártja, avagy sem az Európai Únióra érvényes ez a nemzeti-szocialista vonás, ugyanis az Európai Únió pontosan a nemzetek egységesítéséről szól. By the way, a fasiszta ideológia alapja, a fasces, azaz a vesszőnyaláb a Római Birodalomra visszautaló jelkép, ugyanakkor az új Római Birodalom megteremtési szándékának jelképes deklarációja. Az Európai Únió pontosan az új Római Birodalmat testesíti meg brüsszeli központtal. A római polgár fogalmat felváltja az európai fogalom. Bizony, ha fasisztákat keresünk magunk körül, akkor az Európai Únió szekértolóira bukkanunk.

    3. A magyar nemzet egyesítése minimum gondolati, érzelmi, eszmei szinten egy teljesen természetes magyar nemzeti törekvés. Egy nemzet, egy ország még szép, hogy fájlalja a területek elszakítását, az országcsonkítást és még szép, hogy ha az országhatárok nem is azonosak a nemzethatárokkal, legalább a nemzet érzelmileg újra egyesüljön. Úgy iss fogalmazhatunk, hogy a korabeli magyar állampolgárok, akik fölött átment a határ rendelkeztek állampolgári jogokkal és kötelezettségekkel. Az egyik jog az volt, hogy az ország megvédje őket a külső ellenségekkel szemben. Ezt az ország elmulasztotta (nagyrészt gróf Károlyi Mihálynak és bandájának, mint Kun Béla és Linder Béla köszönhetően) és így Magyarország adósa maradt a jogfosztott elszakított magyarságnak. Mivel azok, akiket ez a gyalázat ért többnyire meghaltak, Magyarország a leszármazottak magyarságát ismerte el formálisan is, erősítve az összetartozás gondolatát. Ennek jelképes aktusa a könnyített honosítás volt, amely állampolgárságot adott nekik és ezáltal szavazójogot is. Azon nemigen lehet csodálkozni, hogy az elszakított magyarok ellen kampányoló, őket 23 millió román vendégmunkásnak nevező nemzetellenes baloldal fájlalja, hogy az elszakított magyaroknak szavazó joguk van, hiszen 2004 december 5-e óta nyilvánvaló, hogy a nemzetellenes baloldal pártpolitikai kárt szenved a határon túli szavazójog miatt. Hatás-ellenhatás. Annyiban azért enyhült a helyzet, hogy például Mesterházy Attilát október 6-án Aradon láttam, bár az őszinteségét kétségbe vonom, főleg, ha arra gondolok, hogy a magyarfaló Victor Ponta tanácsadója volt.

    4. Ma ritkán vegytisztán nemzeti, vagy szocialista egy kormány. Általában eklektikusak, tartalmaznak több, egymástól különböző eszmékre jellemző vonásokat. Ilyen alapon a legtöbb kormányt nemzeti-szocialistának lehetne nevezni. Magyarország jelen pillanatban nemzetállam és a kormány a nemzetek Európájában hisz, amelyikben a nemzetek mind érvényesülni tudnak szabadon és nem egy nemzetek feletti Európai Egyesült Államokban. Azaz, a jelenlegi magyar kormány markánsan szembehelyezkedik a birodalmi Európával, vagy, ha úgy tetszik: a kortárs európai fasizmussal. A nemzetállam nem mindenható, léteznek fékek és ellensúlyok, ám amikor felhatalmazást kap egyik-másik politikai erő, akkor az hatalomra kerül. Annak nincsenek jelei, hogy az egyház mindenhatóvá válna, pusztán azt lehet látni, hogy a magyar kormány nem tagadja meg a keresztény gyökereket, nem akarja a múltat végképp eltörölni.

    5. Az egymillió munkahelyet 2010-ben ígérték meg tíz év alatt, amelynek határideje 2020-ban lesz, feltéve, hogy a választói akarat nem váltja le őket közben. Egy 2020-ra szóló választási ígéretet nem ildomos félidőben számonkérni. A rezsicsökkentés kifejezetten egy baloldali gondolat, amely meglepő, hogy a baloldalon nem aratott osztatlan sikert a kezdetektől fogva. A rendpártiság nem demagógia, hanem normalitás. Az teljesen normális, hogy az ember rendet szeretne. Tiszta utcákat, közbiztonságot, tervezhető jövőt, hatékony bűnüldözést. A kereszténység hangoztatása nem demagógia, hanem egy eszme felvállalása. Ha idegenellenesség alatt a cikkíró arra gondolt, hogy a határokat megvédte a magyar kormány az illegális betolakodóktól, akkor a szerző fordítva ül a lovon. Az nem idegenellenesség, hogy az idegenektől megköveteljük, hogy az ajtón jöjjenek be és ne az ablakon. Az országba legálisan be lehet vándorolni, valaki kérvényt nyújthat be, amely jogszerűen, a hatályos jogszabályok alapján el lesz bírálva. Mert ez a normális és nem az, hogy bárki, kénye-kedve szerint, tisztázatlan szándékkal és háttérrel bejön egy országba.

    6. Az élettér a keleti nyitással nem bővül. Azzal pusztán gazdasági érdeket érvényesít a kormány, ami eszmefüggetlen. Nem kell három számjegyű IQ ahhoz, hogy belássuk, hogy egy munkanélküliséggel sújtott országra ha rászabadítunk egy nagy mennyiségű munkanélkülit, akkor a munkanélküliség problémája tovább nő. A magyar gazdasági élettér kifejezés pedig a hatókörre vonatkozik, igazán meglepő, hogy ebből nemzeti-szocializmusra utaló jelet vélt felfedezni valaki.

    7. A liberalizmussal és a kommunizmussal szembehelyezkedik a kormány. Ez minden nemzeti irányzatra jellemző, ugyanis egy nemzeti nem fog egyetérteni egy globalista liberálissal vagy kommunistával.

    8. Azzal nem nyomja el a kormány a zsidókat, hogy a zsidókat nem szeretőket sem nyomja el. Magyarországon olyan szinten szólás és gondolati szabadság van, hogy még magyarellenesnek is lehet lenni. A DK folyamatosan Magyarország és a magyar nemzet érdekei ellen cselekszik, így képviselve az Európai Egyesült Államok gondolatát a nemzettel szemben. Semmilyen retorzió nem éri őket kerékkötő, kútmérgező tevékenységük folytán, káros ténykedésüket szabadon folytathatják és ez a rendkívül magas magyar toleranciaküszöbön nem megy át. Egy olyan toleráns társadalom, mint a magyar engedi, hogy virágozzék száz virág, létezzenek magyarok, cigányok, zsidók, magyarellenesek és igen, zsidóellenesek is. A zsidóellenességgel szemben a kormány véleményt formál, elmondja, hogy nem ért egyet, de nem lépi át azt a diktatórikus küszöböt, hogy törvényellenesen lépjen fel emberek ellen a véleményük miatt, mint tette azt a szomorú emlékű Gyurcsány-kormány annak idején. Az nem világos, hogy milyen zsidó vallási kötelezettség kapcsán lehetetlenítette el a kormány az amerikai, magyar állampolgársággal rendelkező zsidókat, de ha ilyet tett és szándékosan, akkor azt helytelenül tette. Az, hogy a zsidók magyarok-e, vagy sem egy nagy kérdés, mert zsidó a vallás is, meg zsidó a nemzet is. Egy zsidó nemzetiségű ember nyilván nem magyar, de egy zsidó vallású ember lehet magyar (például Radnóti).

    9. Nincs személyi kultusz. Én még megéltem olyan kort, amikor volt személyi kultusz. Ma nincs.

    10. A média feletti irányítás furán hangzik akkor, amikor a kormányra a média jobbról-balról lő, Simicska médiabirodalmából és a baloldali médiaorgánumokból egyaránt. A magyar sajtószabadság legfényesebb bizonyítéka volt az, hogy címlapon jelenhetett meg, hogy nincs sajtószabadság. A civiliek megfélemlítése nehezen értelmezhető akkor, amikor a több tízezer civil szervezet közül néhánnyal meggyűlt a kormány baja hűtlen kezelés gyanúja miatt. A független magyar bíróság pedig az ökotársnak adott igazat.

    11. Az emberi rasszok közötti különbségeket nem hangsúlyozza a kormány, így a rasszizmus felemlítése porhintés. Magyarországon semmilyen jogi hátrány nem ér valakit a bőrszíne miatt. A magyar kormány nem nyomja el azokat, akik magukat fajilag különbnek tartják. Ez szerencséje a rasszista magyaroknak és szerencséje a magukat kiválasztottnak gondoló zsidóknak is. Virágozzék száz virág.

    12. A homoszexualitás semmilyen retorzióval nem jár, a szivárványos felvonulást mindig erős rendőri védelem övezi, biztosítva a büszke felvonulók emberi jogait. A homoszexuálisokat ugyanazok a jogok illetik meg, mint a társadalom bármely más személyét. Ez alól kivétel az örökbefogadás, ami egyelőre a homoszexuális pároknak lehetetlen. Ez alól nem kivétel a házasság, mert a család definíciója alapján a családot létrehozó házasság aktusa jól meghatározott. Az, hogy a homoszexuális párok nem fogadhatnak örökbe gyereket nem jelenti azt, hogy nemzeti-szocializmus van.

    13. Az, hogy nem kap egyházi rangot minden modern business-egyház még nem jelenti azt, hogy nincs vallásszabadság. Vallásszabadság van, mindenki abban hihet, amiben csak akar. Ezt azért nehezen lehetne letagadni. Nem jár a más vallásért sem lefejezés, sem boszorkányüldözés, így helytelen az, ha valaki ilyesmivel riogat.

    14. A Pax Hungarica Mozgalom néhány fős mozgalom, így nehezen érthető, hogy a cikk számára ők a mérvadók.

    15. A KDNP nem irányítja a vallásgyakorlást. Mindenki olyan vallást és úgy gyakorol, amilyet és ahogy akar.

    16. Az imperializmus elleni honvéd törekvések sérelmezése nehezen érthető. Minden nemzetnek alapvető joga megvédeni magát. Ennek ellenére a cikk szerzője szerint az új Európai Birodalommal és más hódítókkal szemben hungarizmus a védelem felállítása. Egyrészt a honvédség szánalmasan kevés forrással rendelkezik, a kormány által nagyon elhanyagolt szektor, másrészt az önvédelem gyakorlása nem hungarizmus. Ilyen alapon mindenki, aki megvédi magát hungarista, még a japán harcművészek is.

    17. Az, hogy egy író antiszemita avagy sem, nem kellene számítson az irodalmi teljesítmény megítélésében. Az ilyen cenzúra igénye a legrosszabb emlékű kommunista diktatúrát idézi. Ahogy Ady Endre esetében sem számít a züllött személyi élet, ahogy zsidó szerzők is helyet kapnak a kurrikulumban, úgy a szerző által zsidóellenesnek (és tévesen fogalmazva antiszemitának) vélt szerzők is helyet kaphatnak a kurrikulumban. Virágozzék száz virág. Az említett írók esetében nem az számít, hogy szerették-e a zsidókat, hanem az, hogy mekkora irodalmi óriások voltak. Egy író hazaszállítása és újratemetése a kegyelethez tartozik, amit a román hatóságok megtagadtak. Ehhez, a kegyelet nélküli vad magyarellenességhez sorakozik fel a cikk szerzője. Prohászka Ottokár hatalmas jelentőségű szellemtörténeti szempontból és ez akkor is igaz, ha nem szerette a zsidókat. Hóman Bálint szobrával kapcsolatban pedig a magyar kormány eleinte támogató volt, majd ellenezte. Következetlen volt.

    18. Ron Werberrel nem az a baj, hogy zsidó, hanem az, hogy a kommunista pártállamból származó utódpárt kampányvezére. A tömeggyilkos kommunisták utódpártját pedig lehet gyilkosok pártjának nevezni, mert bár a valóság próbáját kiállja, de a jó ízléssel ellenkezik.

    19. Az állami kitüntetés a teljesítménynek jár és nem a politikai nézeteknek. A pártállami idők, amikor embereket a politikai nézeteik miatt hurcoltak meg szerencsére lejártak. Ezzel együtt, ha adott esetben a teljesítmény kívánni valót hagy maga után, akkor azzal kapcsolatban jogosan fel lehet szólalni, de a cikk szerzőjének vágya, hogy teljesítményeket nézetek miatt ne tüntessenek ki, embereket a nézeteik miatt tiporjanak el aggasztó.

    20. „A Fidesz és a KDNP, bár magukat jobb oldali konzervatívoknak tartják, de retorikájukban, szólamaikban sokszor szocialista eszméket hirdetnek. Csak példaként: ezt bizonyítja a „minden ember egyenlő” elvre alapuló egykulcsos adó használata, avagy a rezsicsökkentés kifejezés hangoztatása.”
    Bár a cikk szerzőjének igaza van abban, hogy a rezsicsökkentés egy baloldali gondolat, az egykulcsos adózás nem baloldali gondolat, mert nem a proletárok adóterheit akarja csökkenteni, hanem a jövedelemarányos adózást támogatja, a sikert jutalmazva.

    Mindent összevetve: A kormány egyértelműen nemzeti, nem feltétlenül szocialista, sőt, inkább nem szocialista. Azaz, nem nemzeti-szocialista, vagy, pontosabban fogalmazva: nem annak tűnik. De ha mégis az volna, az nem jelentené egyúttal a diktatúrát, a zsidóüldözést, a fajelméletet. Ha a nemzeti-szocializmus kapcsán mindjárt a fajelméletet látjuk lelki szemeink előtt, akkor miért nem vagyunk következetesek és látjuk ugyanúgy lelki szemeink előtt a nőket megerőszakoló, gulágokat fenntartó véleményterrort alkotó, ávós, kágébés és szekus alakokat, amikor a nemzetközi szocializmusról beszélünk? A válasz egyértelmű: a háborút a kommunisták nyerték, így a nácik bűneit a győztesek kihangsúlyozták, sajátjaikat pedig elrejtették. A nácizmusnak volt egy Nürnbergje, ahol Horthyt tanúként és nem vádlottként hallgatták meg, ennek ellenére úgy viselkednek sokan, a cikk szerzőjét is beleértve, mintha el lett volna ítélve. A kommunizmusnak nem volt Nürnbergje, a pribékek, a vérbírók, a spiclik köztünk élnek és eszméiket nevelés útján, a zsákmányt féltve tovább örökítik. Vannak köztük olyanok is, akik már nincsenek közöttünk.

  • Te dijó! Olyan emészthetetlen vagy, hogy esztán csak pekánt eszek.

    Mellesleg a szellemi fejlődés ölég alacsony szintje, ha csak más gondolatainak a szétcincálásával, minden szavába való belekötéssel tudja magát kifejezni az illető. Rajta! Írj valami önállót – dióhéjban!
    A saját vélemény és az idézet elkülönítésére már van egy jól bevált írásjel. Úgy híjják idézőjel, gondolatjel, esetleg macskaköröm. „Így néz ki.”

  • Nekem tetszenek az ilyen cikkek. Az ilyenek azt mutattják, hogy mennyire fél és szorong a liberális „demokrácia”. De nem a az emberek szabságát félti, hanem a hatalmát. Egyre jobban morzsolja fel ezt a hatalmat az európában beindult folyamat, mely jobbra tolja az eu-t. A liberalizmus meg támadnia muszáj, s ezáltal kialkult a liberálfasizmus.

  • Miért is mondják ránk magyarokra, hogy multi rasszista fasiszta náci ország vagyunk, ami jelen esetben helytálló. A Parlamentben zsidó ellenes beszédek hangzanak,Cigányokat rasszista támadások érik a mai napig csupán bőr szín miatt.Már születésükkor támadják őket, cigány iskolák, óvodák, cigány gettó falvak születnek, atrocitások, kettős mérce éri őket minden területen, nem engedik integrálódni évszázadok óta.Nézd Gyöngyöspatát ma is támadás érte, Több faluban, városban vegzálják őket. A Zsidóságot is támadások érik, sőt már a kommunisták sincsenek biztonságban

  • Garai-Édler Eszter

    A zsarnokság mibenlétét (ami filozófiai fogalom) csupán a fasizmus-definícióval képtelenség meghatározni. Metaforikus analógiákról sohasem lehet megállapítani, hogy helytállóak vagy sem, ez a természetükből következik. Reménytelen a jellemzők taxatív felsorolása is: -oid, neo-, mutáns stb. Azonban a fasisztoid és bolsevisztikus rendszer rejtekező formákban visszatért, ez kétségtelen, de annak, aki felkészült, nem ad többletet ennek ismerete, aki meg tájékozatlan nem veszi észre. A fasisztázás, nácizás, nem sokat visz előre, ezek szavak, fogalmak régen elavultak és főleg foglaltak! A XXI. sz.-ban ezeknek más az arca, a neve és szándéka. Pontosan ezért baromira nehéz nevén nevezni a gyereket, vagyis az Orbán rendszerét! A rezsim helyén kényszerűen a fasizmus/nácizmus jelenségeihez hasonló állapotot látunk. De ez azért van, mert a Fidesz–KDNP kormánynak nincs egységes nézetrendszere, nincs ideológiája. Az önkényuralmi, avagy elegánsabban az autoriter rendszer egész tárházát használja. Bizony a náci eszmerendszerből is jócskán merít.

  • G. Oratorral vitatkozni nem érdemes! A logikája vitatható, a csúsztatásai egyértelműen tükrözik „elfogulatlanságát”!
    Egy másik „munkájából csak egy állítás: „Eisenhovernek igaza lett, hiszen a magyar Parlamentben volt olyan képviselő aki büntetlenül beszélt a zsidók újkori összeírásáról.”
    – A tény az, hogy a parlament tagjai közt található izraeli-magyar kettős állampolgárságúakról volt szó.

  • Szerintem sehova sem lehet besorolni.Amit tegnap állítottak annak ma az ellenkezőjét állítják és holnap ugyanúgy támadni fogja azt amit ma mond.A dolog sokkal egyszerűbb : BŰNÖZŐ

  • -„magyaroszag fasiszta allam?”-
    AZ!!!

  • leleszi,
    véleményed és gyöngyösi márton véleménye szerint,el kellene egy „lakosság rendezés”.Gondolom sajnálhatod,hogy Kamenyec-Podolszkban már nincsenek SS kivégző osztagok és a magyar parlamentben sincsenek (egyenlőre)kakastollas csendőrök.Ezért nem jövök a turul verebek szenthazájába még látogatóba sem,mert magyar állampolgársággal is rendelkező izraeli vagyok.Nehogy már a gyöngyösi-huzavona-emőke szent kárpát-lavórjából Kamenyec-Podolszkba találjam magam.Ha nem jól értettem beírásodat(ez is lehetséges)értesíts és helyesbíteni szeretnék.

  • Magyarország nem fasiszta állam ! Ezt csak a liberálisok,meg a kommunista mszmp utódpártjai és emberei állítják.
    Nagytiszteleti Űdvözlettel.

  • Gyuri bácsi, elfogult nacionalizmusod nekem rendkívül rokonszenves, – én is ilyen vagyok -, ezért megkérlek csak tényekre támaszkodj, legendákra ne figyelj.
    Gyöngyösi a kettős állampolgárságú képviselők megismerhetőségéről beszélt, mivel egyesekről kiderült, számukra nem a magyarok képviselete a legfontosabb.
    Neked se tetszene olyan izraeli képviselő, amelyik titkolja a rejtett identitását (ezt nálatok meg se tehetné), és emiatt nem az izraeli érdekek mentén szavaz.

  • tóth péter Ennyi érvet nem kellett volna felsorakoztatni, egészen elfáradtam az értelmezésükben. Elfogyott a muníció, vagy csak nem érkezett meg a véleménye?

  • lelszi Miért veszélyes Magyarországra egy izraeli-magyar állampolgár, és miért nem veszélyes egy román, szlovák, cseh, amerikai, hottentotta kettős állampolgársága? Azt már sikerült elfelejteni, mikor egy nagygyűlésen felsorolták a zsidó képviselőket? Nem volt olyan régen.

  • charlie És te az honnan tudod, hogy nem a magyar érdekek szerint szavazna? Mert zsidó? Ez simán aljas rágalmazás. Ez talán a legprimitívebb vélemény amit sikerült valaha leírnod. Ezek szerint a magyar – román kettős állampolgár értelemszerűen román hazaáruló?
    Akkor minden megajándékozott állampolgárt le lehet csukni hazaárulásért? Vagy ez csak a zsidókra vonatkozik? De ha leteszi az izraeli állampolgárságot, akkor már nyugodtan elárulhatja Magyarországot? Most megmagyaráztad, hogy gyönygyösi (is) ostobább, mint gondoltam. Pedig, nagyon ostobának gondoltam.

  • Figyelő,
    úgy látom, az újszülöttnek minden vicc új.
    Nem tudtad, ki a kedvenc Führered, az Élő Isten példaképe (hogy Allah növessze hosszúra a tokáját)? 😛

  • Illanfair, mindegy milyen kettős állampolgárról van szó, a magyar országgyűlésben ül, oda választották magyar szavazók, akik elől szintén eltitkolta kettős identitását. Na, vajon miért?
    Ha pl. Suchmann Tamás privatizációs miniszterről kiderül, hogy eltitkolta magyar-német kettős állampolgárságát, akkor gyanús szemmel nézi a magyar, hogy mindent német érdekeltségek vásárolnak meg fillérekért.
    Ezt a zsidózást meg fejezd már be, mert roppant unalmas.

  • charlie Tényleg az. Akkor miért csináljátok állandóan?

  • @falusi, kidzsi dzsíra: időpazarlás volt a törvényeket bújni: ” a fasizmushoz közelebb álló dolgokat nem vette észre” … amivel jogosan kritizálhatta volna a FIDESZ-t.
    @ Lajos Árpád: elegáns, tetszik. Nagyon. Sajnos ebből pl. Moholynak semmi nem fog eljutni a tudatáig.
    @Moholy: köszönöm a „szétcincálás” szó használatát. Telitalálat. Mondhatnánk persze úgy is, hogy szinte minden állítást megcáfoltam, de ez túlzás lenne.
    Miért lenne muszáj önállót írnom? De talán elmondhatom a véleményemet a hazámat alaptalanul rágalmazó írásokkal kapcsolatban?
    Ami az írásjeket illeti, tabletről nem túl kényelmes hosszabb hozzászólást írni. Amúgy az idézőjelek használata itt kevéssé lenne célravezető, lévén az eredeti cikkben is bőven volt. Én a híve vagyok, de ez az én nyomorom.
    @Tóth Péter: lássuk be: liberálisék binárisak; valaki vagy liberális, vagy fasiszta.
    @Illanfar: minden kettős állampolgárról volt szó; gugli segít.
    @Charlie:ez bizony így van.

  • diohejban Sajnos emlékszem, hogy az izraelivel volt bajuk. A többi már a magyarázkodással jött elő. A zsidók felsorolása is egyértelmű volt, 2006-ban?. Ne tessen mindenkit hülyének nézni, nem illik.

  • diohejban
    2016 január 4
    8:27 du.

    Idezsdrága jótezsvírem, ződdijó.
    Aszongyaja tanittóur, hogy hozzak nekednek linket, hogy neírezzed magad egyedű..
    Nesze:
    http://hvg.hu/itthon/20120831_A_TEK_legsikeresebb_akcioi__civil_szemmel
    Tod. igytököl a tek..
    A zíhezőkrű meg ittenvaneggy hivataloss.. A hásztartások számát szorozzad be háromma, (ha megy) oszt mekkapoda vígeredmínyeket..
    http://kimittud.atlatszo.hu/request/letminimum-alatt-elok-szama-magy

    Nemmontam? A Szírijuszrú gyüttem. Ottann nincsen tíví, mer emaradottak vagyunk..
    Majd eccer látogassá meg bennünket. A plébánosur iggenszíp temetísi beszídeket tud.

  • diohejban „@Tóth Péter: lássuk be: liberálisék binárisak; valaki vagy liberális, vagy fasiszta”. Lássuk be, egyre nagyobb butaságokat írsz.

  • Bende István

    A „Magyarország”-nak hazudott állam az Alaptörvény érvénytelensége miatt jogilag nem jött létre, csak a hatalmi pozíciók bitorlásával törvénytelenül működtetik, megszállva a jog szerinti magyar államot, és az összes párt közreműködésével és a teljes média támogatásával azt a látszatot keltik, mintha törvényes magyar állam lenne.

    Államot csak alkotmánnyal, vagy azt helyettesítő alaptörvénnyel lehet létrehozni. Ha az alkotmány vagy ebben az esetben az alaptörvény érvénytelen, akkor az új állam nem jön létre.

    Miért érvénytelen az alaptörvény?

    Itt elolvasható: http://www.magyar-allam.com/dtar/pub/ErvenytelenAlaptorveny.pdf

  • charlie,
    csak felvilágosításodra írom,hogy bánatomra és Izrael ellenségei örömére az izraeli parlamentben 10 vagy 12 arab képviselő van. Minden lehetőséget kihasználnak az Ország ellen. Hazudozással,uszítással,az ellenség számára effektív kémkedéssel háború ideje alatt.Aki a magyar parlamentben merészelne csak hasonló magyar ellenes szónoklatot mondani,mint a mi parlamenti és életünkre törő arab ellenségeink teszik a törvényeink védelme alatt,nem vagyok meggyőződve,hogy élve hagynák el a Kossuth teret.A mi belső ellenségeinknek nincsenek titkos vágyaik. Nyíltan és világosan megmondják és annak érdekében mindent meg is tesznek,hogy minket gyilkoljanak és delegitimáljanak. Amit mi teszünk azt úgy nevezik,hogy ÖNVÉDELEM.Semmi esetre sem nevezhető nacionalizmusnak. Charlie,ha tisztán akarsz látni,amit nem tartok biztosnak,könnyen utána nézhetsz a valódi izraeli-arab viszonynak és rá fogsz jönni, hogy a leglidércesebb álmaidban sem hasonlíthatod a magyar-zsidó viszonyhoz.A magyar zsidók évszázadok óta magyarabbak a magyaroknál.Ennek is utána lehet nézni.Persze mindez indulatok és neveltetés kérdése.Nem mindenki alkalmas az objektivitásra.

  • charlie,
    nem ragaszkodok a válasz kapáshoz,de ha megteszed,kérlek előtte nézz utána a dolgok mibenlétének és iktasd ki a csurka-dolgozatnál is aljasabb irodalmi műveket. Pl. nem igénylem az emőke által a parlamentben emlegetett tiszaeszlári per ősi hazugság áradatának újrafelvételét.
    Nem kötelezően betartandó tanácsként ajánlom,hogy a magyar történelmet nekem ne fényesítsd,mert autót vezetek és nem szeretem, ha megpróbálnak a szemembe biluxolni.
    Az előbbi beírásomhoz még annyit,hogy Izrael 1948 tehát 67 évi fennállása óta soha azaz soha nem fordult elő,hogy egy arab kneszet- képviselő izraeli érdekeket képviselve beszélt vagy szavazott volna.

  • Már írtam többször, hogy éltem a nácizmus alatt, javában. Családomnak is voltak nehézségei akkoriban.
    Fasista államban nem éltem, mert az olasz talámány.
    Már jeleztem azt is aki haza szerető és a haza érdekeit védi, az sem fasiszta , sem náci.
    Mr. Cameronra nem merik azt mondani, hogy az, vagy a francia elnőkre. Szegény Merkel is azért csinál mindenféle hülyeséget, mert attól fél hogy nácinak tartják majd.
    Az a kormány és az a nép, ami és aki önvédelemből, kiáll hazája védelmében az nem náci.

  • Lajos Árpád

    2016 január 4
    8:56 du.
    Köszönöm, hosszú de értékes írását!

  • Christopher Adam!

    A cikk minden szavával egyetértve, sőt… Külön kiemeli, a mai rendszer – egyelőre, jelen állapotában még „csak” – fasiszta, és nem náci jellegét…

    Ön a hangnemváltás ígéretével szemben, viszont szabadjára engedte a pokol minden szennyét itt, a kommentekben, a hangjukat hallató fasizmus-apologéták személyében, akik itt mindjárt melegiben megalakították a KMH fasiszta védegyletét.
    [Tisztelet a ritka és bátor kivételeknek.G.É.Eszter, Gyuri10, stb.]

    Ráadásképp megtalálható a kommetelők közt még Orbanisztán legújabb I. kormányszóvivője is, Dióhéj Zoltán is, aki az íróasztala mellől, (rengeteg idővel és információval ellátva, hisz a Vezér ezért tartja. Őt is, a kemény „Nemzeti Dohány” fizetésért.) hivatalból látja el itt is – mint sokhelyűtt másutt – a szegény, baca bugylibicskás csúti kiskondás „védelmét”… – Na persze, nem is a legutóbb meggyilkolt felcsúti juhász családját… –

    Nem hiszek abban, hogy a náci beszéd a közbeszéd jogos része, vagy tartozéka lenne, hogy az is csak egy vélemény, mint az „idegenrendészeti eljárás” is. Aki az állam nevében – fizetésért – ágál, az nem egy demokratikus fórum tagjaként teszi ezt. És ez tudtommal, különben sem egy fidSS fórum.

    Ha Christopher – bármely meggondolásból, fenyegetettségből, vagy bármi miatt, mégis a hazai média és sajtó, derekát önként beadó, illetve végül is kámforként felszívódó öncenzor politikáját folytatja, akkor – pl. én – meggondolom, hogy belül maradjak e még ebben a . f e n t . hirtelen, oly vehemens lendülettel . m e g n y i l v á n u l ó . neonáci klubban…

    Volt egy fórumunk… 🙁

    .

  • Egy párt, egy vallás vagy állam önelnevezését tartalmilag épp úgy fenntartással kell fogadni, mint az ellenségeik által rá aggatott címkéket is. Előbbi tetszetős szavakkal eladni próbálja magát, utóbbi pedig ugyanazt démonizálni.

    Elnevezése alapján pl. mitől lett volna „demokratikus” az egykori Német Demokratikus Köztársaság, vagy a ma is létező Koreai Népi Demokratikus Köztársaság stb.? Nevetséges volna az ő önelnevezésükben szereplő szavak alapján (pl. demokratikus) párhuzamot vonni köztük és a mai pártok közt. Ugyanez érvényes a „nemzeti” szóra is.

  • Gyuri bácsi, semmiféle „Emőke” nem beszélt Tiszaeszlárról, aki beszélt, az Baráth Zsolt képviselő volt.

    Az izraeli parlamentben az arab képviselők vállalják hovatartozásukat, nem ugrálhatnak identitásukban ide-oda.
    A cselekedeteiket is ezek alapján ítélik meg a szavazók.
    Nálunk csak a tisztánlátás kedvéért érdemes lenne felfedni a kettős állampolgárságú képviselőket, talán akkor az emberek fantáziája sem repdesne olyan könnyen. Mit kell ezen titkolni?
    ……
    Eszembe se jut a végletekig eszkalálódott zsidó-palesztin viszonyt a magyarhoz hasonlítani. Rendkívül békésnek, és piti ügyeken kívül problémamentesnek gondolom az itthonit. De vannak akik valamely okból nem szeretik ezt a nyugalmat.
    Az állandó rettegést ragadóssá tennék, ez pedig ugye senkinek nem érdeke.
    …….
    A magyar zsidók magyarpártiságát általánosan elfogadom, de vannak kivételek sajnos, akiknél már a kérdés felvetése is tabu. Gondolom Izraelben is tiltakoznának ha a köztévétől a bankrendszerig, a diplomáciától a felsőoktatásig palesztin tehetségek mutatnák a követendő utat a zsidóknak. És hozok is egy példát, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje zsidó. Ezt nyilvánosságra hozta a megmérettetése(!) előtt. És láss csodát a jobbikos küldöttgyűlés hatalmas többséggel választotta meg, és azóta is töretlen a népszerűsége és a bizalom iránta. Remélem ő lesz Miskolc következő polgármestere mindannyiunk örömére. (de biztos lesz akit szomorúsággal tölt el)
    …..
    Sajnos az izraeli hétköznapokról kevés hiteles információ jut hozzánk, ezt néha pótolhatnád itt a fórumon.

  • charlie,
    lehet,hogy nem novák előd(emőke)dobta be a tiszaeszlári farbát.
    Nézetem szerint hanyagolható milyen névvel rendelkezik egy új szennycsatornából előbújó náci és”per újra felvételt”birizgál a 150 éve bebizonyított szittya hazugságok érdekében.Melyről annak idején Báró Eötvös József bizonyította be és igazolta,hogy a mai szennyek hova degradálják magukat.Az izraeli parlamentben az arab képviselők bizony nem túl széles skálán játszhatnak észrevétlenül.Kizárólag izraeli állampolgárságuk van,mivel palesztín nem lehet.Azért sem, mert ilyen nevű állam soha nem volt,nem van és nem létezhet és ezt ők is tudják,mert az egész palesztín identitás az ezeregy éjszaka hasisgőzös álmaiban született és olyan jól hangzik,amint az elvárható a göbbelsi irány hűséges tanítványai hazugságaitól.Európa pedig hagyományos zsidó gyűlölete miatt támogatja az iszlám-náci önmagát.Némelyiknek van Jordán útlevele és azzal utazgathat,ameddig akar.Az izraeli hétköznapokkal kapcsolatban részletes alapossággal ezt tudom mondani:Minden rohadt ellenségünk sajnálatára,köszönöm kérdésed,nagyon jól vagyunk.

  • FORTIMBRAS,
    köszönöm a dicséretet.A jövőben igyekezni fogok még inkább rászolgálni.A KMH oldalait nem hagyom el,akkor sem,ha én leszek az egyetlen beíró,aki még elmondhatja,hogy mennyire lenézi és undorodik a történelmüket nem szégyenlő genetikai hulladékoktól.

  • Fortimbras, ejnye. Christopher kifejthette véleményét a jobboldali „fasiszta” Mandineren. Cikkben válaszoltak neki. Viszontválaszát megint leadták. Mindegyiket lehet kommentelni, megteheted te is. Írhatsz bármilyen véleményt, akár azt is, hogy a felcsúti juhászt meggyilkolták, megjelenik.

  • Magyarország nem fasiszta,nem antiszemita,nem rasszista…..
    csak normális ország,itt mindenki aki tiszteli a törvényeket és másokat az nyugodtan élhet!

    Az itthoniak pontosan tudják ezt!

  • Tudod az a baj ,hogy ha sokat ír az ember akkor abba köttök bele,ha keveset akkor muníció hiány van,ha szakemberektől idéz az ember akkor -nincs saját véleményed stb.stb.ha leír az ember valamit nem tudjátok értelmezni,mert a dolgok mögé kellene látni—tehát mindegy mit íródik le -a pontba,a pont,vessző hiányára ha feketét mondunk abba,ha fehéret mondunk abba,mindegy mit mondunk abba,tehát MINDENBE beleköttök és nem vitatkoztok,ez egy kicsit olyan részetekről ,mint ahogy a kocsmában,vagy előtte a részegek mindenkibe belekötnek.Mielőtt állítanád: 18 éves korom óta nem járok kocsmába ,de láttam nagyon sok részeg kötözködését,a tietek még azzal párosul,hogy semmibe akarjátok venni a másikat ,semmivé akarjátok tenni a másikat.Ez egy kicsit mindenki fölé való kerülés ,ember felettinek érzitek magatokat,felsőbbrendű embernek.Így szoktatok válaszolni,nyilatkozni.Hát erről ennyit.
    Nagytiszteleti Üdvözlettel

  • gyuri10
    2016 január 6
    9:52 de.

    Gyurim. Van nekik sajátjuk is, de bonyolult vele utazgatni, mivel nem azvan ráírva, hogy Palestina, hanem az, hogy Palestinian Authority.
    Ittvan néhány kép.
    Tulajdonképpen olyat, hogy „Palestin útlevél”, csak az angolok adtak ki valamikor a múlt szézadban, a huszas évektől 48-ig.

    https://images.search.yahoo.com/yhs/search;_ylt=AwrTcd1yZI1Wp.oAZAoPxQt.;_ylu=X3oDMTByNWU4cGh1BGNvbG8DZ3ExBHBvcwMxBHZ0aWQDBHNlYwNzYw–?p=Palestine+Passport&fr=yhs-adk-adk_sbnt&hspart=adk&hsimp=yhs-adk_sbnt

  • tóth péter
    2016 január 6
    1:37 du.

    Rosszul látod.
    Nem a hosszúsággal, vagy az idézetekkel van a gond.
    A gond az, hogy mantrákat, pamfletteket másolsz, narancs-üveges szemüvegen keresztúl nézel dolgokat.
    Erre mondják itt falun, hogy a meddőhányó hozzád képest termőföld…

  • Nwemmennék olyan messzire, hogy Magyarország náci, vagy fasiszta állam..
    Az országnak megvannak a maga szélsőségesei, akik sok dologban hajaznak a náci, vagy a fasiszta pártok ideológiai követőire, de globice mégsem mondanám, hogy Magyarország fasiszta.
    Mindenféle híresztelésekkel ellenében, Orbán ugyan egy köztörvényes bűnöző, de semmi esetre sem hülye. Akkor és addig támogatja, táplálja, fizeti a szélsőségeseket, amíg neki, illetve a pártjának politikai és gazdasági haszna van
    Orbán nárcisztikus, neki napi adagokban van szüksége az elismerésre, a dícséretekre. Ezt hivatott elvégezni a lakájmédia, a környezetében serteperélő barnanyelvüek.
    Nem kérdés, magas a szám, ha a cigény, zsidó, vagy menekültellenes személyeket számoljuk.
    Viszont azt sem kéne elfelejteni, hogy a gazdasági mélyrepülések velejárója, mondhatnám társrepülője a -bűnbakkeresés, a másra mutogatás, az önmentegetés.
    Gondoljatok csak arra, hogy alig két évvel ezelőtt csak a cigányok, vagy a zsidók voltak az egyesszámú közellenségek. Most megjelentek a menekültek, a zsidó, cigány, egyéb hazai etnikumok most alig játszanak.
    Ahogy az operettekben, itt is, „új műsorhoz, új férfi kell”, itt új ellenségkép. Gyurcsányra már alig akad vevő, a Farkas Flóri féle köztörvényesek a bizonyítékok arra, hogy nálunk nincs rasszizmus, és a Mandinerben Chrissnek válaszoló úriember, valamint a nemrégiben Torontóban járt Mazsihisz vezető a bizonyték arra a külföld és a nagyközönség számára, hogy „minden rendben”
    Pedig nincs. Nagyon nincs.

  • Te fsi : a szemüvegem színtelen.
    A Ti írásaitok sokszor csak zsebből lövöldözés.Minden úgy történt ahogy leírtam,Nálad is bejött.
    Tévedni lehet- a dolgokat nem annak nevezni ami,hogy rossz fényben tüntesd fel a másikat-szíved rajta.
    Tudod a meddőhányó tele van hasznos anyaggal-csak az adott technikai színvonalon nem tudják még előhozni belőle-ezt mindenki tudja.
    A Te termőfölded meg tele van műtrágyával,és rosszhiszemű emberek szellemével, a termőföldnek van ” aranykorona” értéke van és a besorolás a gyengékkel kezdődik.
    Már ha személyeskedni akarsz.
    Nagytiszteleti Üdvözlettel.

  • @falusi: azt hittem értem, de mint kiderült nem, hogy miért parodizálod a cigányok beszédét, de már látom, hogy csak engem „tisztelsz” meg ezzel. Komolyan nem értem az okát, és megköszönném, ha ebben felvilágosítanál. Tudnod kell, hogy nem vagyok az. Ha az lennék már megkerestelek volna.
    HVG, origo, index és átlátszó: így esélytelen. URL-shortenedként még lehet, hogy rákattintok, de ha látom a nevüket tuti nem.
    @Fortimbras: nem vagyok állami alkalmazásban, szerencsére. Sajnálom őket, mert sokat szívnak. Igen, ez alatt a rezsim alatt is.
    Aki itt bértollnok, az talán mondjuk sorosgyuri10 barátod.
    @KMH: le a kalappal, hogy nem lettem kimoderálva. Pedig azt hittem. A klasszikus liberalizmust anno szerettem, és itt a szerkesztőkben, moderátorokban még úgy látszik megvan annak lángja. Biztos pontatlanul fogalmazok, de Voltaire valahogy így mondta: „Megvetem önt a nézeteiért, de az életem adnám azért, hogy szabadon kifejthesse azokat”.
    Sajnos a létező liberalizmus képviselői valami tré fodítást kaptak, ami szerint „Utállak, mint a szart, és az életedet adnám azért, hogy kinyírhassalak.”

  • falusi,
    gondolom,hogy ilyen útlevéllel tényleg kissé bonyolult utazni. Ugyanis egy majdnem üres,semmit nem tartalmazó lap jelenik meg a link kinyitásával.Ennél jobbat nem is érdemelnek.Minden esetre az izraeli útlevelet és az állampolgárságot megvonnám a halálos ellenségeinktől.Ha a Jó Isten és Liebermann megsegít,még erre is sor kerülhet.

  • G É Eszter !

    Ha ilyen nehéz meghatározni Orbanisztán rendszerét, és szégyenled a fasizmust leírni, írj inkább . m a f f i a á l l a m o t , az majdnem ugyanaz, csak egy árnyalattal jobb (?)

  • Christopher

    Ami a cikket, annak címét és KMH jelenlegi hangnemét illeti, hát arról csak ennyit.

    „…Óh, én nem így képzeltem a rendet,
    Lelkem nem ily honos.
    Nem hittem létet, hogy könnyebben tengehet,
    aki alattomos.
    Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
    szemét lesütve fontol sanda választ…”

    Eszternek is ajánlva.

  • József Attila: 1935.!

  • Nem értem mit kell ezt kilométereken át ragozni.
    A kép teljesn világos:
    El kell olvasni Mussolini munkáit ( Bármelyik könyvtárban )
    és át kell tekinteni azt ami ma Magyarországon folyik.
    Ennyi az egész , nincs benne semmi megoldhatatlan.

  • Tisztelt Olvasók!

    Privát üzenetben kaptam egy kritikát, hogy a cikkben általam idézett Orbán Viktor beszéd így nem hangzott el, ezért az olvasóktól ezúton kérek elnézést.
    Sajnos úgy tűnik, hogy hozzám nem megfelelő információk jutottak el a cikk írásakor.
    Az információim szerint az idézett gondolatok elhangoztak, ezért idéztem azokat a cikkemben. S, mert kiderült, hogy az információim tévesek voltak ezért bocsánatot kérek és kérem a tisztelt olvasót, hogy ezt az idézetet ne tekintse a cikk részének.
    Azonban szeretném leszögezni, hogy ha az idézett formában a beszéd így nem is hangzott el, de a gondolatok Orbán Viktor más beszédeiben, illetve sajtónyilatkozataiban elhangzottak, illetve megvalósultak.

    Nézzük tételesen az Orbán Viktor nevéhez kapcsolódó idézet tartalmát:

    „célul tűztük ki, hogy a Magyar Köztársaságból Magyarországot csinálunk” Az idézet tartalma megvalósult. Idézet Magyarország új Alaptörvényéből: „A) cikk HAZÁNK neve Magyarország.”

    „kidobjuk a liberális demokrácia alapját biztosító Alkotmányt” Az idézet tartalma megvalósult. Magyarország Alaptörvénye 2011.április 25-én elfogadásra került.

    „megvédjük az országot a hanyatló nyugat, különösen az Európai Unió alapját képező értékrendtől, megvédjük a keményen dolgozó magyar kisembereket az őket sanyargató bankoktól, a nyugati tőkésektől, valamint a bevándorlóktól, továbbá száműzzük a multikultúralitást is az országból.”

    Orbán Viktor 2014. szeptember 27-én a KDNP ünnepi választmányi ülésén úgy fogalmazott, “megtört a liberális értékrend kulturális missziója a nagyvilágban.” … “a politikai korrektség, amely a régi politikai világot meghatározta, valójában egy olyan “taburendszer, amely megfoszt bennünket az őszinte, innovatív gondolkodás lehetőségétől”.

    Orbán Viktor hozzátette: “egy liberális demokrácia nem lett volna képes arra, hogy nekimenjen a rezsiszámláknak, hogy segítő kezet nyújtson devizahitelesek százezreinek, hogy megadóztassa a multikat, a nagy energiaszolgáltatókat és a bankokat”. „Nem lett volna képes az önkormányzatok kimenekítésére az adósságcsapdából, hogy újratervezze az adórendszert, és arra sem, hogy célul tűzze a teljes foglalkoztatottságot.”

    Az alábbi idézetek a Fidesz honlapjáról származnak.
    Orbán Viktor:
    „A mi programunk az az, hogy a nyugati típusú jóléti állam helyett, ami nem versenyképes, egy munka alapú társadalmat alakítsunk ki” … „Csak a józan ész, a gazdasági racionalitás nem lesz elég. Európának be kell látnia, hogy a versenytársai használnak lelki felhajtóerőket is, spirituális, ha úgy tetszik vallási felhajtó erőket, lelkileg jobb állapotban vannak, mint mi vagyunk. Ezért a józan ész mellé az Emeljük fel a szívünket is oda kell tenni – ez a kettő együtt újíthatja meg Európát, és erről bátran kell beszélni, mert ha mi, kereszténydemokraták nem beszélünk róla, a liberálisok, meg a szocialisták biztosan nem fognak”
    (Az Európai Néppárt (EPP) 21. kongresszusán, 2012.10.19 Bukarestben elmondott felszólalása utáni, a rendezvényre akkreditált magyar újságíróknak adott nyilatkozata.)

    2015. február 27-én, Orbán Viktor évértékelő beszédében ezt mondta:
    „… mi elengedtük a neoliberális gazdaságpolitikát, talán éppen a huszonnegyedik órában. Elengedtük a megszorítások politikáját, épp mielőtt Görögország sorsára jutottunk volna. Elengedtük a multikulturális társadalom téveszméjét, még mielőtt menekülttábort csinált volna Magyarországból.” … „Én úgy látom, hogy a magyar ember természeténél fogva politikailag inkorrekt, vagyis még nem vesztette el a józan eszét. „ … „Nem nyeli le azt a maszlagot, hogy a munkanélküliség a modern gazdaság természetes része, ki akar szabadulni abból a modern kori adósrabszolgaságból, amibe a devizahitelek döntötték. Nem akar beilleszkedésre képtelen, más kultúrájú, más szokású beözönlő embertömegeket látni a hazájában, akik veszélyt jelentenek a közrendre, az ő állására és az ő megélhetésére.” …
    „Meg kell védeni a keményen dolgozó magyarokat attól, hogy kihasználják és becsapják őket. Meg fogjuk védeni őket azoktól, akik vissza akarnak élni az erőfölényükkel, és azoktól is, akik nyerészkedni akarnak rajtuk, akik el akarják venni tőlük azt, amiért megdolgoztak. Ezért végigvisszük a bankok elszámoltatását, meg fogjuk védeni a rezsicsökkentést a mégoly körmönfont brüsszeli szándékoktól, mint amilyenek most éppen az energiaunió tervében vannak elrejtve.”

    Magam, az eredeti cikkemben, az idézettel (is) azt szerettem volna illusztrálni, hogy miért is népszerű ma számos ember körében Magyarországon Orbán Viktor, a Fidesz és a KDNP politikája.

    Tisztelt olvasó, mindenkinek az értékítéletére bízom, hogy az inkriminált, téves idézet és a most tételesen felsorolt és a forrásokat is megjelölő idézetek tartalma azonos-e. Magam úgy gondolom, hogy igen.

    G.Orator

  • tóth péter
    2016 január 6
    3:14 du.
    Csak neked.

    Nemhogy zsebből, de még ablakból sem szoktam lövöldözni.. Nyugdíjazásom óta talán kétszer volt a kezemben fegyver, hogy megtisztítsam, beolajozzam és visszapakoljam a zárt szekrénybe.
    Írod, nálam is bejött.
    Mesejjé. Mi jött be nálam? Hogy csúsztatsz, dolgokba olyasmit magyarázol bele, amik nincsenek ott. Nü, ezért írtam azt, hogy narancsszínű szemüvegen keresztül nézed a dolgokat.
    Te még mindíg Gyurcsánynál, a komenyistáknál, meg a fujjabelemkijönliberálbolsevikbandánál tartasz.
    Tod, innét a világvégéről jóval egyszerűbb józanul, tisztán látni dolgokat, mert csak a tények számítanak, érzelmileg nincs elfogultság, nem vég húsba, nem befolyásolják a mindennapok a vélemény alkotást.
    Viszontdemegám. Naponta olvasom a hazai sajtót. Amennyihez csak hozzáférek. Emellett megnézem az előző esti hiradókat. Családtagjaimmal naponta csevejgeg. Édesanyám nővérem, kettő az öt gyerekemből, négy unokám, egykori lapkiadós kollégáim állandó beszélgetőpartnereim. Nem tudsz olyat mondani, amivel meglephetsz. Barátaim között akad mindenféle. Liberális, egykori MDF-es, Fideszes, MSZP-s, cigány, zsidó. Vagyis, a dolgokat teljes spektrumában látom anélkül, hogy befolyásolna a véleményem kialakításában.
    Ps. Mindössze néhány virágcserépnyi földnek vagyok a tulajdonosa. Igaz, azokra szoktam néha műtrágyát szórni.

  • Lajos Árpád
    2016 január 4
    8:56 du.
    Szép hosszan írtál.
    Sok-sok marhaságot.

  • Orátor,
    szerintem azért népszerű a Fidesz és Orbán, mert elege van az embereknek a baloldali kormányokból. Más választás nincs csak Orbán.
    A másik fontos dolog, amit elhihet egy öregnek, hogy a népnek elege van abból, amit hossszú ideje hallott. A „merjünk kicsik lenni” felfogásból. Minden nemzetnek szüksége van önbizalomra éa önbecsülésre, s azt hiszem Orbán ezt probálja bele sujkolni az emberekbe.

  • dióhéj-
    ban elférő eszű,hadd ne folytassam micsoda!Bértollnok meg soros az aki téged megbízott az ide trollkodással.Egész belöttyenésed igazolása annak a tétnek,hogy”nagy az Isten állatkertje.”Hozzátenni csak azt tudom,hogy a nagyobbik baj,hogy felétek alacsony a kerítés.

  • falusi,
    számomra teljesen érthetetlen,hogy mit akarsz igazolni az 1948 előtt az angol mandátum által kiadott palesztin”útlevelek”közé betett sok izraeli útlevéllel.Jonathan Polard,a vallásos zsidók izraeli útlevelei,hawaii,kanadai útlevelek,az oxfordi meztelenseggű nők mind palesztin útlevelek tartozékai? Én láttam Golda Méir Útlevelét.Azt is a mandátumi hatóságok állították ki.De tulajdonpónem miről beszélünk.Mondjuk,hogy van egy olyan kreálatlan kreáció amelynek van”útlevele”.Na és akkor? Az valamely országnak az útlevele?Légy oly bátyám „világosítsd fel gyermeked”.

  • ˙

    .
    🙁 ((((((((( A Z ((((((

    .

  • Eszter!

    Ne szemérmeskedj, nem vagy már kislány.

    Ha a gyereket a nevén nevezzük, az nem „nácizás” !!!

    Hasdonlítsd – ne feltétlenül Hitlerhez, bár a korai figurájának ő pont megfelel – de csak Mussolini rendszeréhez, felfedezheted bennük a rengeteg azonosságot. Ez egy fejlődési fázis. A történelemben, ha időtartamra nem is egyformán érvényesülnek egy rendszer „fejlődési” tendendciái, de tartalomban már ma is majdnem ugyanazok…

    .

  • Lajos Árpád

    Miután láthattuk, hogy a cikk forrásmunkája khm… hagyott némi kívánni valót maga után halkan szólalok meg, hogy az, hogy a jelenlegi magyar kormány nemzeti-szocialista-e természetesen azért merül fel sokakban kérdésként, mert nem elégszenek meg azzal, hogy ellenzékiek és hogy elmondják, hogy rossz a rendszer meg a kormány ezért és ezért. Nem. Ők valami grandiózusat akarnak. Be akarják mutatni, hogy nekik igazuk van. Mindenki más téved, nekik van igazuk… Hogyan lehetséges az, hogy a liberális világnézetűek nem háborodnak fel hangosan a szerző igénye miatt, miszerint nem lenne szabad oktatni bizonyos emberek irodalmi műveit politikai nézeteik miatt (cenzúrázni durván az antiszemitákat), illetve ugyancsak politikai nézettől kellene függjön, hogy kiknek a teljesítményét szabad kitüntetni. Az elvárás, hogy a kormány fütyüljön a fékekre és ellensúlyokra és diktátorként sújtson le azokra, akik a szerzőnek nem tetszenek. S ezt, a múlt század diktatúráinak bűzétől áthatott cikket helytállónak tartják egyesek. A tényszerű érvekre nem válaszolnak, minősítenek. Nem zavarja őket, hogy még a szerző is bevallja, hogy a cikke nem tényszerű. A lényeg az Orbán ellenes gyűlölet maximalizálása, ha kell, akár a tényekkel szemben is. Ha úgy vesszük: érthető, hogy miért is veszít folyamatosan teret a baloldal. Ahelyett, hogy kiállt volna az egyértelmű magyar érdekek mellett a migráció kapcsán, ahelyett, hogy a kormány tényleges hibáira helyezné a kritika hangsúlyát szivárványos összeesküvés-elméleteket szövögetnek. Válljon egészségükre, virágozzék száz virág. A magam részéről nem fogok mesemondókra szavazni, akiknek a nagy világmegváltásuk abban merült ki, hogy Orbánt le kell váltani legutóbb. OK, váltsuk le. De csak akkor, ha az, aki jön majd jobban csinálja. S ennek a baloldalnak továbbra sem csípi a szemét, hogy a székelyeket kollektíve lerománozta, ellenük kampányolt, annak jegyében, hogy ők majd beleszólnak a magyar politikába, de az idegen betolakodókkal nincsen semmi baj. A kölniek mesélni tudnának. S ha már beleszólás: miért is ragaszkodnak ahhoz, hogy más hatalmak, akár Brüsszelből, akár máshonnan diktáljanak nekünk?

  • Lajos Árpád

    2016 január 8
    2:01 du.
    Érdekes pontokat hozott fel.
    Szerény véleményem szerint, a baloldal NEM magyar érdekek szerint gondolkodik és cselekszik.
    Sajnos.

  • Tisztelt Lajos Árpád!

    Szeretnék az érintettség okán reagálni bejegyzésére két dologban is.

    1. Szerzőként, az Ön szavaival élve: nem vallom be, hogy a cikkem nem lenne tényszerű. Ön olyant állít, ami nem igaz! Cikkem minden forrásmunkája leellenőrizhető.
    Egy, általam felhasznált idézetről írta egy olvasó, hogy nem ott és nem úgy hangzott el. A jogos kritikát követően végeztem egy internetes kutatást, és bebizonyítottam, hogy az idézett szöveg máshol és máskor elhangzott, megjelent, megvalósult!
    A hibámért bocsánatot kértem, azonban cikkem minden példája helytálló, a források az interneten megtalálhatók. (Ki lehet guglizni.)

    2. Ami azt az állítását illeti, hogy a cenzúrát szeretném elérni, abban van némi igazsága, de csak egy ponton.
    Magam azzal együtt, hogy a szólásszabadság teljesen elkötelezett híve vagyok, azt gondolom, hogy minden olyan kijelentést, minden művet, amelynek szerzője rasszista, antiszemita indíttatású, illetve a „mű” gyűlölet keltésére alkalmas, azokat nem szabad terjeszteni. Csak olyan szerzők műveire gondolok, akik rasszisták, zsidóznak, cigányoznak stb.
    Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata (ENSZ 1948) 19. cikkelye kimondja, hogy
    „Mindenkinek joga van a vélemény és kifejezés szabadságához. Ez a jog magában foglalja annak szabadságát, hogy véleménye miatt senkit se zaklassanak, továbbá hogy bármilyen eszközzel és hatásokra való tekintet nélkül mindenki tájékozódhasson és tájékoztathasson, és eszméket megismerhessen, információkat és eszméket terjeszthessen.”
    Azonban ennek az előírásnak van egy határa: Nevezetesen, nem terjeszthetők az olyan nézetek, amelyek gyűlölet keltésére, más népek, nemzetek, etnikumok, vallások, kisebbségek, stb. elleni fellépésre irányulnak!

    Az olyanok műveit nem tartom az alaptantervbe valónak, nem tartom szoborra méltónak, nem tartom a tisztességes emberek által megemlékezésre érdemesnek, akik nyíltan rasszisták, antiszemiták, stb. voltak. Akik létrehozták, közreműködtek, megszavazták, népszerűsítették a zsidótörvényeket, akik közreműködtek több százezer magyar állampolgár meghurcolásában, megsemmisítésében azoknak ne állítsunk emléket, műveiket ne tanítsuk az általános iskolákban, gimnáziumokban. Ezek a személyek ne legyenek követendő példák a magyar ifjúság számára. Avagy, ha igen, ha a „társadalmi igény van arra”, hogy követendő példák legyenek ezek a személyek, akkor ne csodálkozzon senki, ha felmerül a kérdés: Magyarország fasiszta állam?

    G.Orator

  • Lajos Árpád

    Tisztelt G. Orator!

    Ön engem burkoltan hazugsággal vádol. Elnézést, de Ön végzett pongyola munkát a cikket megelőző kutatás során, amikor nem létező állításra hivatkozott tényként. Dícséretes, hogy utólag korrigálta a tévedését, ezt szerintem mindannyian üdvözöljük, de a hiba attól még hiba. Elnézést, de akkor és ott vagy mondta Orbán Viktor, hogy a Magyar Köztársaságból Magyarországot csinál, vagy nem. Mint kiderült: nem mondta ezt. Az igaz, hogy az ország elnevezését a magyar kormány megváltoztatta, de ha Orbán mondta volna akkor ezt és így, az többletjelentéssel bírna. Maradjunk csak a tényeknél. Az átnevezés megtörtént, azaz a magyar kormány a közjogi rendszert kivette az ország megnevezéséből. Önnek ez nem tetszik, nekem igen. Tudnánk vitatkozni rajta értelmesen, de csak akkor, ha a tényeknél maradunk. Az, hogy a cikkében szereplő tényállítás téves volt egyértelművé teszi, hogy a cikke nem tényszerű, legalábbis egy ellenpéldával bizonyítható egy általános szabály invaliditása. A hozzászólásában, melyet ismét üdvözlök (no nem azt, amelyikben burkoltan hazugsággal vádol, hanem azt, amelyikben elismeri a tévedését) elismeri, hogy ez a tényállítás nem tény, azaz a cikk nem tényszerű. Azért van szükség korrekcióra. Mégis, a tényállítás egy lényeges dolog volt és voltak olvasók, akik elolvasták és nem olvasták már el a korrekciót. Ők félre lettek informálva, még ha nem szándékosan, akkor is.

    A cenzúra tekintetében pedig hemzsegnek a logikai hibák. Elnézést, a logikai következetességre nagyon igényes, már-már pedáns vagyok, talán nem egy elviselhetetlen tulajdonság. Gondoljon csak bele. Ott van ez a fránya antiszemitizmus. Nem szép tulajdonság valakit születési tulajdonsága miatt utálni. Nem jó arra nevelni a gyerekeket, hogy utálják a zsidókat. Ebben egyetértünk. Kérdem én: ha egy Wass Albert verset vagy prózát adunk egy gyermek kezébe, akkor az azonos-e azzal, hogy zsidóellenességre neveljük? Megítélésem szerint nem. Egyrészt: egyáltalán nem biztos, hogy Wass Albert antiszemita volt, ennek bizonyításával a cikke is adós maradt. Másrészt: ha Wass Albert antiszemita volt, akkor az ő antiszemitizmusa nem feltétlenül jelenik meg a műveiben és még ha meg is jelenik, akkor sem feltétlenül uszító jelleggel. S ha valahol uszító jelleggel jelenik meg egy ilyen érzés a műveiben, akkor azt a művet nem kell még nem kialakult személyiségek kezébe adni iskolai tananyagként. És mi lesz a többi művel? S ha már itt tartunk, akkor miért nincs következetesség az uszítás ellenzése terén? Hogy is van az, hogy Ön ugyanabban az orgánumban szólal meg, ahol Kertész Ákos oly alpári módon szidta a magyarságot? A zsidókat tilos utálni, de a magyarok hátán fát lehet vágni? Nem kettős mérce ez?

    Kedves G. Orator, én a cenzúrának és a politikai nézetek miatti kiközösítéseknek nem vagyok híve. Tettek miatt felelősségre kell vonni a személyeket, legyenek azok MSZMP-s élő csontvázak biszkubécik és egyebek, vagy MSZP-s rendőrterrort élvezők, vagy akár mai mutyisok. Minden bűnöst, politikai pártállástól függetlenül felelősségre kell vonni. Az ártatlanokat pedig ne üldözzék nézeteik miatt. Hogy is van az, hogy a kirekesztés miatt leginkább ajvékoló liberálisok a legkirekesztőbbek?

  • T. Christopher Adam!

    Tisztelettel: a szittya igazság az, hogy
    „egy se@gel két lovat nem ülhetsz meg”.

    Csak a példa kedvéért, ennek a Lajos Árpádnak egyszer már kiraktad, a szűrét. Nemde? Akkor pedig mit keres most megint itt ??? Hát persze, bejött az ablakon, mint ahogy a „jószándékú látogató” úgy általában szokott.

    A butaság netovábbja azt gondolni, hogy teszemazt, egy muzikális „klubbon” belül helye van mindenféle jöttment – nevezzük csak így, finoman – rasszista disszonanciának. A regulázatlan demokrácia csak áldemokrácia, mert egy hamis idealizmusból kiindulva engedi szabadon éppen az antidemokratikus indulatokat, amelyre mint látható mint a hiénák csapnak le a ragadozók. A Te engedékenységed „hamis demokratizmusod” az ő számukra nem más, mint a gyengeség jele. Nem mondanak érte köszönetet, csupán kihasználják.
    Mert, pl. én, ha az ilyen szinte már vérre menő parttalan hajtépésre, a dolgok felesleges újra ismétlésével is eredménytelen vitakultúrára vágynék, akkor a KMH-t itthagyva, inkább kimennék a Facebookra. …De itt maradtam, és vagyunk még egy páran, akik eddig az KMH-ban egy klubszerű oázist reméltünk. Hangsúlyozom, eddig…

    Kíváncsi lennék, hogy ki, vagy mi győzött meg Téged a már eleddig is laza léckerítés lebontására is, arról például, hogy a lapodnál megszüntesd a moderátor intézményét?

    Apropó, a naivitásod.
    Hova is vezethet ez?
    A szomszédom elhatározta, hogy vízzel űzi ki a darazsakat a sziklakertje egy nyílásából… És ahelyett, hogy azt a lyukat, ahol fészkeltek méreggel blokkolta, vagy legalábbis lecementezte volna, egy szép kánikulai napon fogta magát és nekik esett egy slaggal… – Mit, mondjak – szegényt a mentők vitték el, úgy agyonmarták e megvadult ragadozó rovarok, „férgek”.

    Persze, példát a békeidőkben nagyrabecsülhető, mármár betegesen naiv weimarizmusod beteges „ártatlanságára”, sorolhattam volna itt, e cikk kommentjei kapcsán több megszólaló nevét, v. mondatait is. De hol vannak ma békeidők? Még Kanadában sem…
    Annyi bizonyos azonban, hogy ez az újdonsült parttalan engedékenység – amit te bizonyára büszkén, egyfajta belső demokráciaként értelmezel – az Amerikai Népszava Online ismert sorsára, a szakadékba taszítja a Kanadai Magyar Hírlapot [pedig a jobboldal többek közt végső célként éppen ezzel a céllal ugrott rá elemi vehemenciájával éppen erre a cikkre] feltéve, hogy e vészes lecsúszást, ezt a folyamatot még az utolsó pillanatban TE meg nem állítod.

    🙁 Sajnálattal üdvözöl: „voronyezs”

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Egy döntő érv amellett, hogy Magyarország fasiszta állam
    .

    A MAHÍR CITYPOSZTER hirdetőoszlopain kitöltött bosszú, szó szerint hadjárat direkt . P É L D A . a kizárólag egyszemélyi vezetésű, „centrális erőterű”, oligarchikus és korporatív, vagyis . A . F A S I S Z T A . á l l a m s z e r k e z e t . működési elvére, ahol a VEZÉR – „ki egy tenyérből jókat és rosszat is osztogat”* – az egykor még kebelbarát, valaha milliárdokkal jutalmazott oligarchát, immár bünteti is, persze a nyers hatalom és nem a jog eszközeivel… És Simicska Lajos egyelőre örülhet, hogy a katonatársa, a Vezér nem juttatja őt az erőszakban megboldogult, néhai Ernst Röhm SA főparancsnok sorsára.
    (O. V. valszínűleg inkább arra spekulál, hogy a rendkívül elhízott Simicska majd a hasonló üldöztetések és lejáratások miatt magától, egy infarktust követően adja be akulcsot.)
    ˙

    .
    * idézet: Heltai Jenő; Mi ketten egymást c. verséből 🙂

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    ui

    E Röhmöt és 1000 (baj)társát Hitler a Hosszúkések Éjszakáján nyíratta ki.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    LajosÁ!

    „Kirekesztés”? Na nemá!

    Ha nincs jegyed a moziba, nem nézheted meg a vetítést.
    Ez nem kirekesztés. Egy . n o r m á l i s . oldalnak, egy lapnak, egy klubnak a maga belső szabályzata lenne a belépőjegy.

  • (nem túlzottan) T.Lajos Árpád,
    Kertész Ákos valóban súlyos hibát követett el,amikor azt mondta,hogy a”magyar egy alattvaló nép”.Úgy látszik nem nézett utána eléggé a dolgoknak.Ha jobban utána nézett volna,lévén jól ismerője a magyar nyelvnek azt kellett volna írnia,hogy a történelmi valóság azt bizonyítja,hogy”a magyar egy alávaló nép”.T.Lajos Árpád,önre ez csak akkor vonatkozik,ha igazolni tudja,hogy a Szíriuszról érkeztek ősei 15.000 évvel ezelőtt és nincs az elődei között egyetlen hajdú,kun,sváb,kabar,szláv,oláh,meg a franc tudja még milyen jövevény.Aki ezt nem tudja igazolni az magyarságát csak behazudja.

  • Lajos Árpád

    Kedves Tisztelhölgyeimésuraim,

    félreértette a kirekesztésről szóló állításomat. Az, hogy egy oldalon mi jelenhet meg, az oldal tulajdonosának döntésére, lelkiismeretére van bízva. Bár innen, a vitából az első hozzászólásomból kicenzúrázta valaki a Wass Albert idézetet, mégsem húztam fel az orromat miatta, mert a hozzászólásom jelentése, mondanivalója lényegileg nem változott nélküle. Az adott volna még egy művészi ráadást, de elfogadom, hogy a moderátor nem tartotta kívánatos tartalomnak. Okát nem értem, de elfogadom. Én másról beszélek. Arról, hogy a szerző sérelmezi, hogy olyanokat, akik (szerinte) nem szeretik a zsidókat ki lehet tüntetni és tananyaggá lehet tenni. Azaz, politikai nézetek alapján szűrné meg, hogy a teljesítmény és alkotás terén kiket „szabad” értékelni. Ez kirekesztés. Azt a bizonyos mozit Magyarországnak és nem Izraelnek hívják, tehát, ha valakik ebben a moziban jegyet kapnak, akkor a magyarok mindenképpen. Ennek jegyében, ha a magyarokat lehet szidni és tananyaggá válni, mint ahogy Spíró lett, ha lehet gyalázni a magyarokat és kitüntetést kapni, ahogy Esterházy Péter tette, akkor az antiszemita, vagy annak vélt szerzők esetében sem szabad politikai szűrő alapján dönteni. A gyermekek kezébe gyűlölködő, vagy azt szító tartalmat nem érdemes adni, de ha a szerző gyűlölködik, de teljesít, akkor a teljesítményét ki lehet tüntetni. Spírónak a Jönnek című gyűlölködő verse ha jól tudom tananyag volt, tehát Spíró esetében nem csak, hogy a szerző tananyaggá válhatott, de az a lélekromboló tartalom is, amely alapján sokan magyargyűlölőnek tartjuk.
    Ha valaki a gyűlölködőket ki akarja rekeszteni, mint ennek a cikknek a szerzője, akkor kettős mérce az, ha gyűlölködőkkel, mint amilyen Kertész Ákos egy platformon mutatkozik.
    A Kanadai Magyar Hírlap pedig egy dologban (többnyire) korrekt: a véleményeket engedi kibontakozni, még akkor is, ha azok ellentétesek a saját véleménnyel. Nem lesz itt senki náci azért, mert nem gondolják úgy, hogy Magyarország fasiszta állam volna, de azzal, hogy a tényekkel nem törődve kígyót-békát kiált egyik oldal a másik oldalra erősödik a szekértábor-logika – sajnos. Mert én annak örülnék, ha magyarok, cigányok, zsidók és más érintettek higgadtan, békésen és barátságosan meg tudnák beszélni azokat a dolgokat, amelyek miatt ma szorgosan építik a barikádokat, talán éppen az ilyen uszító cikkek miatt. Félreértés ne essék: virágozzék száz virág, ha G. Orator úgy gondolja, ahogy leírta, akkor írja csak le, de valahogy meg kellene haladjuk a politikai ellenfél, vagy a másik oldal démonizálását és térjünk vissza a tényszerű kritikákhoz, illetve a tényeken alapuló vitákhoz. Még akkor is, ha nagyon sok dologban nem értünk egyet.
    Sajnos az az ironikus helyzet állt elő, hogy a fasizmust idevízionáló cikk hozzászólásaiban találni olyan embereket, akik nem akarnak az ellenvéleménnyel találkozni, pedig nem emlékszem arra, hogy mi, akik nem értünk egyet a cikkel nagyon gyalázkodtunk volna. Lehet vádaskodni Dióhéjban, Figyelő, illetve csekélységem irányába, de talán nívósabb lenne vitatkozni. Hölgyeim és uraim, ha önöknek igazuk van, akkor le tudják győzni a mi érvelésünket és meg tudnak győzni bennünket. De csak tényszerűen.

  • Nem hinném, hogy Chris azért létesitette ezt a lapot, mert „klubot” akart szervezni.
    Ő a szabadelvűség híve és magyar-kanadai véleményekre kiváncsi.Független politikai hovátartózástól.

  • gyuri10
    2016 január 7
    6:15 du.
    Mindössze azt a mondatodat próbáltam alátámasztani amiben azt írtad, hogy „nincs olyan, hogy palesztin útlevél”.
    Kár, hogy nem ment át..

  • voronyezs

    2016 január 9
    12:55 de.
    Gondolt már arra, hogy ha kivánsága teljesül mi lesz?
    Lehet, hogy Christ hallgat majd tanácsaira és kitilt innen mindenkit, aki másképp gondolkodik mint maga és néhány egy véleményű! Akkor mi van? halálra unják majd magukat, mert nem lesz senki akit lenácizhatnak és elmarasztalnak.

  • É’má1 gondótam rá. Elkezdenénk szépen apró részletességgel felszeletelni azt a szép nagy tortát, amit politikának hívnak. Minden szelét gondosan megvizsgálnánk kívülről. Elméláznánk rajta, hogy jobbról vagy balról esik rá tetszetősebben a fény. Majd kóstolgatnánk, töprengenénk rajta, hogy milyen ízt is hagy a szánkban, következtetéseket vonnánk le, hogy ha ennyi kalóriát ilyen és ilyen tápanyag-összetételben fogyasztunk, akkor annak milyen hatása lenne a szervezetünkre. Végül borokat ajánlanánk egymásnak a desszert mellé.
    Hm. Én még néhány elképzelést ki is sütnék. Meghívnám a „klubból” a haverokat..

    Most farkasok között fejszével szeleteljük azt a tortát, s kínunkban röhögünk, ha néha egy-egy farkast sikerül fejbenyomni a fejszével. Azt kérdezed, hogy akkor miért sír a szánk? Mert amikor megláttuk a farkasokat előre tudtuk, hogy a torta szét lesz trancsírozva és senki sem tud enni belőle kivéve azt, akinek a földről is jó.

  • Lajos Árpád
    2016 január 9
    8:28 de.
    Kertész Ákos, mint gyűlölködő?
    Te szegény, szerencsétlen, szellemi nincstelen…

  • Nos Fónagy János volt miniszter,Deutsch Tamás(több funkcióban..)
    és még sokan mások jelenleg is (a teljesség igénye nélkül!!hosszú felsorolni)is az Orbán kormány illetve a Fidesz tagjai,talán utána kellene nézni, mielőtt megint leégnének egy cikkel…..
    Hogy lehet egy ilyen kormány antiszemita,náci,rasszista,na megint
    egy bődületes hazug állítás!

  • Ami Kertész Ákos Kossuth-díjast illeti,hát az ő személyéről nem érdemes beszélni…..,nem a cikkhez tartozik !

  • Lajos Árpád

    2016 január 9
    8:28 de.
    Ebben,az írásában véletlenül elírta a neveket.
    Mert van egy Kertész Ákos és van egy Kertész Imre.
    Néha, én is összekevrem őket. Az egyik elmarasztalta a magyarokat írásában, a másik nem.(nagyon)

  • Figyelő!

    Ha innen mindenkit kitiltanak, akinek esetleg más véleménye van,akkor nem beszélhetünk fórumról…ezt C.Ádám sem akarhatja.
    Persze nem dől össze a világ,csak nincs értelme az oldalnak!
    az a jó és hasznos,ha a különböző beállítottságú emberek kultúráltan
    vitatkozhatnának!

  • Marcsi Felsorolnál, mondjuk egy valamit, amit olvastál vagy láttál Kertész Ákostól? Csalni, „gugli”, nem ér.

  • úgy látom C.Adam nincs könnyű helyzetben. Azt hinné az ember, hogy az újságírás, fórumvezetés nyugis meló, közben meg nem. Állandóan csesztetik a kommentelők. Ráadásul még hülyék is vannak szép számmal. Szive szerint engedne a nyomásnak s kitiltana minket (de az is lehet mindenkit), de az esze azt mondja, hogy csak nem kellene. Mi lesz ennek a vége, nem tudom.

  • Lajos Árpád

    @Marcsi: A szerző arról beszélt, hogy ki kellene rekeszteni az antiszemitákat, ők nem érdemlik meg a kitüntetést, függetlenül a teljesítménytől. Ők nem lehetnek tananyag, függetlenül attól, hogy az, ami tananyag volna egyébként uszító anyag-e vagy sem. Természetesen felsorol néhány embert, akiket ő antiszemitának gondol. A világ márpedig nem olyan, hogy csak a magyarok gyűlölhetik a zsidókat. Ennek a fordítottja is lehetséges. Ha azért, mert a szerző antiszemitának tartja Wass Albertet őt ki kellene taszítani az irodalmi kánonból, akkor minimum következetlen azzal a Kertész Ákossal egy sajtóban betűt vetni, aki ilyeneket ír:

    „A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.”
    Teljes szöveg: http://nepszava.com/2011/08/velemeny/kertesz-akos-nyilt-levele-az-amerikai-nepszavahoz.html
    Kertész Ákos nagyon is ide tartozik, mert vagy az antiszemitákat is meg a hungarofóbokat is cenzúrázzuk, vagy egyiket sem. Persze, csak ha igazságosak akarunk lenni. Jómagam azt mondom, hogy virágozzék száz virág, még a büdöske is, így Kertész Ákos írja csak le a gyalázkodó szövegeit, jelenjenek csak meg azok, ha Kertész ezt akarja és van erre igény. Ezzel párhuzamosan olyan írófejedelmeket, művészóriásokat sem kell kirekeszteni, mint Wass Albert. Nem tudok róla, hogy nem szerette volna a zsidókat. De ha nem szerette, akkor mi van? Mindenkinek joga van azt szeretni és azt nem szeretni, akit akar. A kérdés, hogy mit tettek az emberek, nem az, hogy hogy éreztek. Mi lesz a következő? Majd azokat kell kirekeszteni, akik nem szeretik Európa bevándorláspolitikát? Oh, wait.

    @Figyelő: Nem kevertem össze őket. Sem Kertész Imre, sem Kertész Ákos nem a magyarok szeretetéről híresek.

    @Gyuri10: Köszönöm, hogy a saját példáján keresztül megmutatta, hogy hogy is néz ki a hungarofóbia. Megnyugtat, hogy nem tisztel túlságosan. Ha túlságosan tisztelne, el kellene gondolkozzak azon, hogy biztosan jó ember vagyok-e.

  • K. Jobbszélső bagázs!

    Itt följebb, asszem több olvtársam részéről is, nem a „másképpgondolkodók” kitiltásáról esett szó, hanem a náci gondolatok újra és újra, aztán megint csak újra megjelenése, e visszatérő jelenségről a KMH kommentfalán.

    Csak a nácizmus, vagy az irredentizmussal kicifrázott, sovén nacionalizmus* már eleve 6millió zsidónak született, illetve a 10%-a magyar áldozat t u d a t o s és erőszakos h a l á l á t okozta. (Az utóbbi tömeget példás fegyelmezettséggel, úgy uszkve 3 hónap leforgása alatt sikerült előbb hivatalosan, a törvény erejével is kirabolni, majd szabályosan likvidálniuk.)

    Nem hiszem, hogy ilyen előzmények után ez a makacs
    r a g a d o z ó . ö s z t ö n m ú l t . még kiérdemlné az
    „elv”, avagy a „másképpgondolkodás”
    egyébként kitüntető kultúremberi jelzőjét.

    Ezért meddő próbálkozás Önökkel egy Auschwitz után elvi vitát folytatni, arról aminek nincs is elvi, csak a legsötétebb ösztönvilágba tartozó aspektusa.
    ˙

    .
    * Ezek a történelemben mindig együtt működnek és jelennek meg, különösen a mostanság újra favorizált Horthy érában.

  • Az irredentizmusról még annyit,
    Éppen a . v i s s z a c s a t o l t . területekről deportálták a legtöbb zsidó polgárt amelett, hogy magyar anyanyelvűek voltak.

  • Dubois, gondolom, hogy ki a „náci gondolkodó” és miért, azt mindig te döntenéd el, csak azt nem tudom milyen különleges (anyagból gyúrt) képesség jogosít föl téged erre.

  • charlie A nácizmusnak le sem tagadható jegyei vannak, nem nehéz felismerni. Amit nem értek, miért nem vállalják el, ha már nácik. Szégyellik? Akkor ne legyenek.

  • a másképpgondolkodást egy politikával foglalkozó oldalon nem lehet elvonatkoztatni a politikától. De ha ez ügyben valaki násképpen gondol dolgokat Dubois szerint már csak náci lehet.
    S miért gondolod, hogy valamiképpen felelős is vagyok Auschwitzért? Amit meg írsz Dobuis, az a múlt, de jelenben épp a liberalizmus dönti romba európát.

  • Dubois

    2016 január 11
    12:39 de.
    Öszintén, fogalmam sincs kikről ír itt?! A KMH indulása óta írok ide, de ilyennel nem találkoztam még. Szélsőjobb? Az ki? Nem ide járnak.
    Viszont az igaz, hogy nem mindenki zsidó.
    Viszont, ismerek olyan zsidókat, akik nem baloldaliak.
    Antiszemitizmus meg itt soha nem volt téma, eddig!

  • Se antiszemita,se fasiszta,se rasszista nem vagyok,annak ellenére,hogy baloldali sem voltam soha,ez a neveltetésemből,a
    családomat illetve az őseimet ért igazságtalanul és jogtalanul ért
    (sötét kommunista …) illetve a szoci múltból adódik és nem tagadom.hogy mindig jobboldali érzelmű voltam és vagyok is,valamint elítélem mind a bal,mind a jobboldalon a szélsőségeseket.
    Elég sokat olvastam magyar és külhoni íróktól,Kertészről is sokat
    hallottam,tájékozódtam a műveiről,de ugye nem a kedvencem…..
    nem a művei miatt,hanem a volt hazája ellen intézett rágalomhadjárat
    meg a magyar nép sértegetései,megalázása,stílusa miatt,annak ellenére,hogy kitüntették!
    Nem minősítem,nem akarok vitatkozni,de olvastam számomra sokkal
    értékesebb íróktól,költőktől,mint sokan mások.
    Nem hinném,hogy alapvető hiányosság lenne,ha valaki nem őt olvassa….az meg pláne nem dicsőség ha valaki csak őt….
    Na erről ennyit!
    Ha kell több „művét” is fel tudom sorolni,de ugye nem kötelező?…

  • Illanfair, a „nácizmus jegyeit” is a Dubois-ok találják ki és váltogatják kedvük, érdekük szerint. A „kódolt antiszemitizmus” kifejezés is jó példa erre, hisz bármely gondolat elkövetheti azt, ha a kódfejtő ezt mondja.
    Jól érzik magukat az áldozati szerep elvarázsolt kastélyában, ahol mindig félni kell valami szörnytől.
    (Pedig csak a tükörszobába jutottak.)

  • Marcsi Tehát egyet sem tudsz.

  • Dubois

    2016 január 11
    12:39 de.
    Szeretném figyelmébe hozni, elhuyt, nagy tiszteltnek örvendő magyar, zsidó újságíró utolsó üzenét, melyet angolból fordtottam, Jonás György:
    „Emlékezni az időre,mikor megbántottál egy embert-jobb emeberé tesz. De emlékezni egy időre, mikor bánottak téged emberek, keserű emberé tesz!

  • charlie

    2016 január 11
    1:19 du.
    Nagyon jó a szöveg. Én sem tudtam volna jobban megfogalmazni!

  • Dióhaj nem is írt olyan hülyeséget. Apró lépésekkel dolgoznak a mai fasiszták. Pl. Wass Albert színező a kicsiknek az iskolában, ez bezzeg ingyen jár minden tanulónak! Az irodalomtanárok helyében én addig nem venném föl a munkát, amíg Avas Albert kötelező olvasmány az iskolákban, már csak a színvonalesés miatt sem …

  • hazai lámpa

    2016 január 11
    5:27 du.
    Nem hinném, hogy az antiszemitizmust tanítják Magyarországon, sem kicsiknek , sem nagyoknak.
    Egyesek képzeletében, ez örökös gondolat,sajnos.
    Már erről le kéne szokni, mert nem lehet egy örömteli élet, aki így gondolkodik. Vegyenek példát a németekről. Ott nem hiszem, hogy ilyen képzelgések vannak, pedig náluk született az antiszemitizmus.

  • Kedves Klárika,
    megint kinyitottad az ezeregy éjszaka meséit? A nácizmus még nem is tudta,hogy meg fog születni,amikor Hamburg volt az első európai város mely megnyitotta kapuit a zsidók előtt. Kb. egy időben a „tiszaeszlári perrel”.Még német bevonulás sem volt 1920-ban amikor az első zsidótörvényt ratifikálták. hitler sem létezett 1848 márc 15- én amikor Petőfi(Petrovics)a nemzeti dalt szavalta a múzeum lépcsőin,az általad is imádatra méltó szittyák sok véráldozattal járó pogrommal ünnepelték a szabad sajtót a Bródy Sándor utcában. Nem Kedvesem,a németeknél nincsenek képzelgések.Nincs szerecsen mosdatás,melybe Te is szépen bele segítesz.Persze ez így jó!Egy nép amelynek nincsen múltja(vagy csak hazugságon alapítva van) annak nincs jövője sem!

  • Figyelő, én egy szóval nem mondtam, hogy az antiszemitizmust tanítják Magyarországon. Wass Albertet tanítják, aki amellett, hogy rasszista volt, egy igen elavult magyarság-szemlélettel rendelkezett. A gyerekeket nem kéne etetni sem az árvalányhajas, sem a székely góbés romantikával. Szerintem a német turistákat sem, de ez legyen az ő bajuk.

  • Lajos Árpád

    Egy olyan eszme, amit vallanak nem elavult. Azok az eszmék avultak el, amiket már nem vallanak. Egy eszme pont attól korszerű, hogy az adott korban vannak, akik úgy gondolkodnak. Engedtessék meg, hogy az eszmékről a legjobb bíró, a lakosság döntse el, hogy elavultak-e, vagy korszerűek az érdeklődés által. Ha a kutya nem fogja olvasni Wass Albertet, akkor kikerül az irodalmi kánonból. Amíg „elavultságra” hivatkozva szerzőket cenzúráznának ki csak azért, mert nem úgy gondolkoznak, ahogy a nagyonhaladó nagyonokos emberek, addig ízlésdiktatúrára lesz igény. A közízlés kell meghatározza, hogy mi lesz a tananyag és nem a tananyag kellene meghatározza a közízlést. Ha a nagyonhaladó, nagyonokos hölgyek és urak annyira biztosak az igazukban, akkor minek kellene cenzúrával az emberekre erőltetni az ők értékrendjüket? Az igazságot érvekkel, elemzésekkel lehet igazolni. Mindegy is, talán nincs értelme vitatkozni a nagyonhaladó, nagyonokos emberekkel, mert nekik még az értelmes gondolkodás is elavult, legalábbis ezt mutatják sokan.

  • llanfair!

    csak nem nyugszol….
    Na Kertész „művek”: Roma zsaru,A tisztesség ára,A gyűlölet ára,
    Sikátor ,Névnap….stb.
    Van több jó írása,könyve,de ugye szerencsére régen és most sem volt kötelező olvasmány……(nem zen nőttem fel)és aki nem őt olvassa,hanem sok nálánál jóval értékesebb(meg pláne jellemesebb!!!) írót,költőt ,annak sem kell szégyenkeznie,de aki csak őt….az bizony kissé felületes,nem kielégítő intelligenciával rendelkezik!!!
    (József Attila bár lázadó és mai szemmel ellenzéki volt,de haláláig
    magyar…..!!)
    Na mára befejeztem!

  • Ja és mondjuk Adyról,Mikszáthról,Móricról,Jókairól(a teljesség igénye nélkül,meg igenis Vass Albertról!!!)hallottál valamit,meg a világirodalom remekeiről,ha nem
    akkor az szomorú…..
    Nézem a Tv-t,az is jobb meg szórakoztatóbb,talán még tartalmasabb…is mint Te vagy!

  • A gyengébbek kedvéért helyesbítés(elütés volt…)Móric helyett
    Móricz,nehogy már szó érje a ház elejét…!
    na pá!

  • Lajos, szerintem az az eszme az elavult, ami rothadó gyümölcsöket hoz az ember életébe! Elavult eszméket is sokan vallanak, pl. neonácik, most kaptak itthon néhányan életfogytig tartó börtönt (romagyilkosok). Wass Albert szerintem végletesen beszűkült ember lehetett, aki nem tudta elviselni az etnikailag, vallásilag sokszínű Erdély létezését, és nemcsak a román uralom miatt.

  • Marcsi. Két nap elég volt „kiguglizni”?

  • @Geyza: „El kell olvasni Mussolini munkáit” – mondjuk kezdhetnéd te.
    @G.Orator: helló TGM. Mortimer-ügyben a magyarok a hibásak. Ha nem is, de lehetnének. Hazudtál. Ennyi. Még egyszer: ennyi. A többi: szerecsenmosdatás. Hazudtál. Vágesz? Hazudtál.
    @falusi: látom nem itt élsz. Áldott legyen az Úr!
    @sorosgyuri10: én, és rajtam kívül mások is, érdemben cáfoltam a gyalázkodást. Te meg csak fröcsögsz…
    Amúgy a spanodat ki cseszteti azért, mert a deportálásoknál aktívan közreműködött? Vagy azért, mert úgy kért bocsánatot, hogy ha ő nem veszi el az értékeiket, akkor elveszi más?
    Fasiszta a magyar állam? Melyik az az állam, amelyik úgy készül átalakítani a szavazati rendszerét, hogy az egyik párt (konzervatívok) SOHA ne jussanak hatalomra, még ha 90, vagy akár 100 % is szavaz rájuk? Na melyik? Csak nem Kanada? Rákosi kutya fasza volt hozzájuk képest!
    KÁ-ról: ő meg azt mondta, hogy Józsikát a rásszistá magyarok támadták meg. Ha véletlenül nem mondta, akkor mondhatta volna. Vagy gondolta. Vagy akarta gondolni.
    @Figyelő: „Szerény véleményem szerint, a baloldal NEM magyar érdekek szerint gondolkodik és cselekszik.” Ez tény. Kövér azt mondta, hogy nem hazaárulók. Mert nincs hazájuk.
    @Lajos Árpád: G.Orátor nem pongyola munkát végzett, hanem aljas, gerinctelen hazudozó és rágalmazó.
    @tisztelhölgyeimésuraim: döntő érv?? Kérek én is a páleszból!
    @hazai lámpa: akkor betiltjuk Shakespeare-t is? Velencei kalmár. Nem ülünk Fordba? A nemzetközi zsidó, a világ legfőbb problémája – Henry Ford (Nem a fasiszta Mo-n kiadva, hanem az Amazon-on). Nem beszélhetünk spanyolul és betiltjuk az Izabella nevet? – Kasztíliai Izabella. Nem nézhetünk Barca meccset? Betiltjuk a kereszténységet? – „A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos”.

  • Marcsi,
    tökéletesen igazat adok neked Wass Alberttel kapcsolatosan.Háborús bűnösként halálra ítéltként szökött Amerikába,majd néhány évvel később sikeresen főbe lőtte magát.Ragyogó példakép a magyarok részére.Csak kérlek vedd külön lajstromba Adytól,József Attilától. Móricz Zsigmond és Mikszáth Kálmán nagyszerű írók,de világklasszisok csak az előzőek lehettek.A magyar nyelvvel bivalybasznád után már a határőrség sem engedi át műveiket.Te pedig csillagom,húzd ki jól magad,hogy kultúrszinten és úgy általában felérjél llanfair bokájáig nehogy már szó érje házad elejét.

  • Lajos Árpád Sajnos téved az irodalom terén (is). A szélsőjobbnak kellett keresni valakit, mert jegyzet alkotó nem alacsonyodott le a szintjükre. Még Adolf szóba jöhetne, de az már tényleg a silányság magasiskolája. Kerestek egy közepest, és divatba hozták. Onnan már egyszerű. Kötelező ismerni, dicsérni, megvenni, és talán néhányan el is olvassák. Kötelező olvasmány lesz az egyívásúak között, majd beteszik a kötelező olvasmányokba. Miután a magyarok műveltségét már sikerült szépen lezülleszteni, így már el lehet adni korszakalkotó művésznek, hiszen az emberek már nem tudnak különbséget tenni a fércmű és az irodalom között. Ha náci, jó író, ha zsidó, rossz író. Azután jöhet a könyvégetés.
    A közízlés utálja a kémiát, a fizikát a matematikát, a művészetekre pedig vak lett és süket. Te (ti) ezt az állapotot akarod konzerválni.
    Ha eggyel lejjebb méltóztatsz menni kommented alá, ott van az „igazi mai magyar” műveltség. Kertész Ákos rossz író, mert rossz véleménye van a magyarokról (bár biztos vagyok benne, hogy semmit sem olvasott tőle). Köszönöm, az ilyen közízlés a szemétre való, nem az iskolába.
    A közízlést a művészetek felé kell formálni, nem szabad hagyni, hogy a könnyű bóvli irányába hajoljon el. Ennek kárát tisztán látni. Már aki akarja.

  • Lajos, a Tüskevár írójának vadásztársasága a harmincas években (Wikipédia): Kittenberger Kálmán, Csathó Kálmán, gróf Széchenyi Zsigmond, dr. Vertse Albert, Tőrey Zoltán, gróf Wass Albert. A baráti társaság tagjai közül többen is mint utazók és ifjúsági vagy lektűrírók bekerültek a magyar irodalmi kánonba. Wass a rendszerváltás után kitüntetést kapott a köztársasági elnöktől stb.
    A fideszre jellemző, hogy a háborúban aktív szerepet vállalót kiemelte közülük, szobrokat állít neki, kultusza van. Bezzeg menne ám a jobbos szülők visítása, ha pl. Gorkijtól az Éjjeli menedékhelyet tanítaná egy tanár, pedig az egy világhírű dráma. Persze a központi tankönyvek korában ennek minimális a veszélye.

  • Lajos Árpád
    2016 január 12
    1:03 du.
    Már régen olovastam ekkora hülyeséget.
    A közizlésnek kell meghatároznia a tananyagot? Viccelsz?
    Akkor irodalomórákon Lórincz Lászlót, Rejtő Jenőt, Stefan Kinget, meg Agatha Christyt fognak tanítani..
    Nem pontosan az lenne a dolga pedagógiának, hogy irányítsa a csemete izlését, rávezesse a mondatok mögötti gondolatok megértésére, a gondolatvilág képi megjelenítésére?
    Wass Albert… Ha nem indul be odahaza a kilencvenes évek elején az „igazmagyarkodás”, akkor Wassnak a neve elő sem kerül a homályból. Wass simán közepesnek is alig mondható íróember, aki nyugaton kihasználta a honvágytól könnyesszemű disszidensek búvalgyakottságának létét.
    Hova lett a tanrendből Radnóti, József Attila, Ady, Arany János, Jókai, Mikszáth, Móricz? Ha Illyés lenne kötelező, annak lenne értelme. Wassnak, Tormay Cecilnek, -most nem ugrik be annak a pöcsnek a neve, aki asszisztált ahhoz, hogy Bajcsyékat agyonverjék Kőhidán,- meg semmi értelme.
    Egyrészt a kölykök a hazaszeretetet nem árvalányhajas nosztalgiákból, vagy megesett vízhordólányok viszontagságos életéből fogják meríteni, másrészt sem nyelvezete, sem mondanivalója sem olyan egyiknek sem, hogy magát a művet, vagy annak mondanivalóját tanítani kéne.
    Magyarságtudat nem attól lesz, hogy borgőzös éájszak
    kon beleordítja valaki a világba, hogy ” Kárpát Szent Bércére visszaszáll, újra száll, a Magyar Turul madár ! ”
    Tudod, előbbre, csak előbbről lehet lépni. A mai kor kihívása az, hogy olyasmit kell a gyerekek kezébe adni, amitől leteszi a videójátékát, elfeledkezik a vacsoráról, és lámpaoltás után még titokban olvas a paplan alatt, elemlámpával..
    A hazai virágzó közöktatást mára odáig rombolták, hogy kölykok az okostelefonjukon nézik meg, hogy hol van Szíria, Elefántcsontpart, vagy Erítria..
    Ez a szégyen, nem a nyolc egy a Hollandok ellen..

  • Hamáregyszer irodalom, javaslom elolvasásra.. (A lassú felfogásúaknak kétszer kell..)

    http://naplo.org/index.php?p=hir&modul=irodalminaplo&hir=1847

  • dióhéj agyú rakás szerencsétlenség! Magasröptű disszertációd értékelésére kicsinek érzem magam.Remélhetőleg rövidesen választ ad neked a Kozarek valamelyik utódja.Hülyeségeket pötyögtetni megtanultál,de ez még nem ment ki a hulladékok táborából.Szegény turulmadár,igencsak erőlködnie kellett,hogy kinyomjon egy ekkora darab görbetojást ilyen cseresznyemagnyi ésszel.Aki azt a picit is nagyzási mániából dióhéjnak szeretné mutatni.

  • Dióhaj, jellemző, amit írsz, mert én egy szóval nem mondtam, hogy tiltsuk be Wass Albertet! Baumgarten-díjas íróról van szó, akinek népszerűek lehettek bizonyos munkái a kortársak között is.
    Én arra próbálok rámutatni, hogy a fidesz senkit nem emel ki politikai haszon nélkül! Miért pont az erdélyi, románok által által utált írókkal kell beteríteni az országot, és írófejedelmet csinálni belőle Jókai HELYETT? Miért nem Jókai-szobrokkal pakolja tele az országot a fidesz?
    Shakespeare-t a kamaszok kezébe adják, de nem árt, ha elmondja a tanár, hogy a kamaszkori öngyilkosság nem jó dolog.
    Wass Albertet már kisiskolásokkal olvastatják, kedves kis színezőfüzetek osztanak szét az alsósoknak általános iskolában. Mit fog érzeni az a gyerek, aki kamaszként rákeres majd Wass Albert bácsira? És látja, hogy Wass Albert bácsi tulképp. a patkányok alatt a zsidó bácsikat és néniket értette, a parasztok meg szerinte örültek, ha jól leszidta őket a „gazdájuk”?
    Ilyenekre nem gondol a fidesz, persze mert nekik nem a magyar gyerekek jövője fontos, csak a k. politikai haszonszerzés.

  • Falusi, az nyilvánvaló lehetett anno, hogy a szocializmusban elfogadott irodalmi kánon meg fog változni a rendszerváltással. Ezen kár keseregni, ezt tényként kell elfogadni szerintem.
    Én inkább attól félek, ahogy a fidesz saját irodalmi kánon összehozásán munkálkodik, pont ahogy a történelmet folyamatosan átírják, a nemzetközileg is elismert történészek meg tépik a hajukat.
    Ha ennek sürgősen nem áll ellen a pedagógustársadalom, akkor elbutított, lelkileg tönkretett gyerekek fognak kijönni az iskolákból már 10 éven belül!

  • llanfair!

    nem kellett két nap,….csak ugye nem ülök állandóan a gép előtt,mivel
    nem kizárólag innen,és főleg nem általad művelődöm,mert az nagyon szomorú lenne…..!!!
    Mindenki azt olvas,akit akar és főleg akit értékel,szeret…ez ilyen egyszerű.Még a te általad visszasírt szocializmusban sem volt kötelező olvasmány,most meg már pláne nem az,ettől még lehet tájékozott
    Egyébként nem Kertész az alapvető intelligencia fokmérője,valamint
    a „dicső” távozása után,sokaknak nem is lesz az.
    Neked sem ártana,ha mást is olvasnál és a nagy „demokratikus liberális” szemléleteddel ezt belátnád!
    Na ennyi!

  • @sorosgyuri10: nagyon irigyled az agyam méretét, persze azért a te bolhányi agyacskád is elég a pötyögéshez, fröcsögéshez.
    Azért jó idejönni, mert melletted és falhujsi mellett szellemi óriásnak érezhetem magam. Jó, a ti mezőnyötökben ez nem bravúr, de akkor is.
    Az, hogy liberális létetekre nem tudjátok más véleményét elfogadni, szomorú. De manapság már a liberális lény maga is szomorú. Értem én, nagyon fájhat, hogy a hazám az utóbbi választásokon azt mondta: takarodjatok; de erről ti tehettek, többek közt a féktelen magyargyűlöletetekkel.
    Az meg, hogy mindenkit lerasszistafasisztanáciztok, aki más véleményen van, az bizony visszaüthet. Elvész a kedvenc, mindenre jó válaszotok éle. És amikor felbukkannak igaziak, akkor senki nem vesz majd komolyan benneteket. No meg mit fogtok kántálni? Ez fasisztafasiszta? Az meg nácináci? Vagy duplafasiszta, duplanáci?
    (c) Vonnegut

  • diohejban
    2016 január 13
    4:35 du.
    A liberalizmus az alkotmányosan korlátozott állam és az egyéni szabadságjogok hirdetője. Az isteni és tételes joggal szemben a természetjogra alapozza az emberi jogokat. Ellene van a protekcionizmusnak és a merkantilizmusnak, a szabadkereskedelem híve. A lelkiismeret és az életmód szabadságára, köztük olyanokra mint a szexuális szabadság, vallásszabadság, megismerés szabadsága, vagy azon alapelv, miszerint az állam ne hatoljon az egyén magánéletébe.
    A magántulajdonban, a kormányzat átláthatóságában, és más ideológiákkal együtt a szabad választásokban.

    De ne menjünk bele száraz definíciókba. Neked külön kerestem egy érdekességet.
    http://444.hu/2015/09/22/mi-az-a-fortelmes-liberalizmus-amivel-orban-viktor-ijesztgeti-magyarorszagot/

  • Lajos Árpád

    @Hazai Lámpa: A liberalizmus gyümölcsét Kölnben kell keresni. A szocializmus gyümölcseit a gulágokban és a zsidó törvényekben találjuk meg. A demokrácia gyümölcseit pedig nagyon-nagyon sok helyen meg lehet találni: az ISIS területein, Hiroshimában, Nagasakiban, Kölnben, még sorolhatnám. Ha minden eszmét az adott eszme bűnei alapján ítélünk meg, akkor nem sok eszme marad. Mit hamisított a FIDESZ? Tételesen. A múltat végképp a szocialisták akarják eltörölni. Azok, akik a világ proletárjait egyesíteni akarják.

    @Dióhéjban: „G.Orátor nem pongyola munkát végzett, hanem aljas, gerinctelen hazudozó és rágalmazó.”
    Ez kezdettől fogva valószerű, de egy vita során nem engedhetem meg magamnak azt, hogy ilyesmit feltételezzek egy vitapartnerről. Önt is arra bátorítom, hogy ne vádaskodjon másokkal kapcsolatban, a gyalázkodás nélkül is fáj az igazság azoknak, akiknek inge. Akiknek meg nem inge, azok majd okulnak belőle. A szerzőt megilleti a jóhiszeműség vélelme. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy teszem magamat, hogy jóhiszeműnek feltételezem.

    @Gyuri10: Minden nemzetről lehet gyalázkodni. Például a III. Birodalomra nagyon hasonlító Izraelt is lehet gyalázni. Izrael apartheid rendszere nagyon hasonlít Németország zsidótörvényeire. A tömeggyilkosságban is felzárkózik Izrael, még aktivistákat is agyonlőnek, vagy éppen a dózerral hajtanak át rajtuk. Ezzel csak a felszínt kapirgáltam, mélyebbre nem megyek, mert önnel ellentétben nem célom a gyalázkodás. A nagy nácizás közepette csak halkan jegyzem meg, hogy számunkra a faji üldözés szomorú, de régi fejezete a történelemnek, Izrael ezt a fejezetet felelevenítette. Gratulálok önnek ehhez, Gyuri10 és a barátainak is, megcsinálták!

    @Ilanfair, mihez képest középszerűek a magyar irodalom szellemi óriásai? Spíróhoz képest? S kik is viszik le a közízlést? Tán csak nem a fallosztortát sütögető Alföldi és társai? Nem a politikai nézetektől lesz valaki jó író. Ez csak a G. Orator meg az ön hozzászólásából derül ki, de szerencsére vajmi kevés köze van a valósághoz. Kertész Ákostól olvastam egyet s mást, mert ha valakiről beszélek, akkor valamit kell tudjak a munkásságáról. Apropó: mit is olvasott ön Wass Alberttől? Ha olvasott, mi volt középszerű és miért, ha nem olvasott, akkor honnan tudja, hogy középszerű volt? Kertész Ákosról nem mondom, hogy rossz író, csak azt, hogy rossz ember. Egész nemzeteket jó ember nem gyaláz így.

    @Falusi
    „Wass simán közepesnek is alig mondható íróember, aki nyugaton kihasználta a honvágytól könnyesszemű disszidensek búvalgyakottságának létét.”
    Hányan olvasnak Wass Albertet és hányan olvasnak Kertész Ákost? Hányan olvasnak Spírót? Ennyi.
    A magyarkodás kifejezéssel nem tudok mit kezdeni. Egy magyar nem tud magyarkodni. Wass Albertet az Üzenet Haza, az Elvész a nyom, a Kard és kasza, az A láthatatlan lobogó és ehhez hasonló brilliáns művei alapján ítélem meg, nem néhány fórumozgató véleménye alapján. Ha középszerűnek mondja, hát mondja annak, jól teszi. Még az sem kizárt, hogy őszintén így gondolja, még az is lehet, hogy olvasott valamit tőle. A hazaszeretet elsajátításáról való értekezés kissé pikáns olyanoktól, akiknek az elvtársai rászabadították a migránsokat Európára.

  • Lajos, Kölnben maximum a szélsőséges nőgyűlölet gyümölcseit találod meg, mert a bűnözőket a német liberálisok kitoloncolják, nem dédelgetik. Hány nőverést tussolnak el a konzervatívok? Kiskorúak molesztálása sokszor csak évek, évtizedek múlva derül ki, mert az áldozatok nem mernek beszélni a pap vagy a keresztény nevelő ellen!
    A fidesz nem hamisít, mert mindig csomagolnak a hazugságba egy kis igazságot is, ahogy az amerikai (zsidó, meleg) kampánytanácsadójuk tanította nekik! Pl. Kamenyec-Podolszk „csak” idegenrendészeti eljárás, ez így igaz, de mégsem bontja ki az igazság minden szeletét …

  • Lajos, Wass Albertet mi vitte az öngyilkosságba, mert nem a szélsőséges liberalizmus? Szerintem inkább az önsajnálat és a gyűlölködés, valami idegbetegséggel párosulva.
    A szabadság, ha nem korlátozza a másik ember szabadsága, ugyanúgy vezethet önzéshez, mint az elvakult fröcsögés és kicsinyesség. Ezt beállítani úgy, mintha a liberalizmus a rasszizmushoz vagy az önkényuralomhoz hasonló lenne, a világ legnagyobb hazugsága.
    Az orbánizmus csakis kevesek meggazdagodásáról és hatalmáról szól, itt a tömegek nyomora nem rendszerhiba, hanem a rendszer lényege.
    A sztálinizmus gyümölcse az is, hogy megállították a népirtó nácikat, kérdezd meg erről Putyint meg az oroszokat, mert ez a közvélekedés Oroszországban!

  • Lajos, ugye nem visítanál, mint az újévi malac, ha Romániában egy hírhedt magyargyűlölő regényeit sztároltatnák az iskolákban? Mégha Nobel-díjas lenne az illető, akkor is?
    Például lenne egy regény a románok budapesti bevonulásáról, amiben a jóságos románok osztogatják a magyar éhezőknek az élelmiszert? És a szegény magyar parasztok buksiját simogatnák a román katonák, hogy ismerjék el a román királyt? És a zsidó boltosok juszt is a román király kémei lennének plusz a bolsiké …

  • Lajos Árpád Most szimultánban fogja nekünk osztani az észt? Ez így nem fog menni. Ha akar valamit, próbáljon egyedül megszólítani. De Wassról ne, mert nem óhajtom minden új fiúnak külön-külön megmagyarázni, miért nem szeretem, és tartom nagy írónak. Ha előbb delegálták volna ide, már olvasta volna ki az etalon számomra. Albi nem lopta a szívembe magát, ebbe bele kell nyugodnia. Azért azt elmondanám, a hányan olvassák még nem jelent minőséget. Hányan olvasták Platont vagy Voltaire-t? Akkor Wass jobb náluk? Na ne.

  • hazai lámpa, Wass-al kapcsolatban „romángyűlöletről” beszélsz? Ennyire nem ismered az írót? Még a románok szerint is kevés író írt olyan meleg (na, nem úgy) szeretettel a románokról, mint Wass Albert, pl. A funtinelli boszorkány-ban.

  • Lajos Árpád
    2016 január 14
    2:57 de.
    T. Lajos. Vagy Árpád. (Mindegy is, nekem a kilenc is páros.)
    Hogy te Wass „briliáns műveit” tartod szükségesnek a fiatalok irodalmi izlésének fejlesztésére, az a tudomány jelenlegi állása szerint kb annyira befolyásolja a Magyar Irodalmat, mint a fogszabályzó a termeszhangyák rágcsálási képességét.
    Hogy neked Kertész vagy Spiró nem megfelelő irodalom, az legyen a te gondod. (Ettől még mindkettőjük írásait lefordították néhány világnyelvre, amit Wass műveivel kapcsolatban nemigazán lehet elmondani.)
    Dehamá’eccer..
    Tudod, ha az árvalányhajas nosztalgia, meg az „édeserdély” effektus mindenáron bele akar szólni az ismert,- és elismert- magyar írók és költők tanításának rendjébe, akad azért erdélyi születésű író, költő jónehány, akik nem a rendszerváltás utáni megfelelési kényszernek a hatására lettek ismertek, hanem jóval előtte.
    Néhány nevet kapásból. Sütő András. Tamási Áron. Dsida Jenő. Benedek Elek.Csíki László. Áprili Lajos. Jékely Sándor. Kányádi Sándor.Reményik Sándor. Szilágyi Domokos.
    Lehet sorolni tovább, de ennyi is elég. Ők valóban, valamennyien letettek valamit a Magyar Irodalom asztalára.
    Tőlem szeretheted az írásait, telerakhatod a könyvespolcodat Wass, Nyírő, meg Tormay Cecil művekkel, ettől még sohasem lesznek az irodalom nagyjai.
    A diákokat pedig ne a közizlés alapján paterolják az irodalom, a könyv szeretetére, hanem a jóizlés alapján.
    (Ennyit a Fjordokról reggeli előtt.)

  • charlie
    2016 január 14
    12:45 du.
    Azért ítélték halálra. Ugye?
    Egyetlen szerencséje volt, a hidegháború, amiért nem adták ki.

  • falusi
    2016 január 14
    2:14 du.
    Ugyan mán!
    Irodalommal terhelni szegény embert? Láthatod, hogy ő még a ponyvaregényelnél tart, annak is a legaljánál! Neki az az irodalom, a többi nála nem játszik.

  • falusi Ez a fogszabályzos ízé, még Tőled is meglepett. De nagyon jó.
    Mellesleg Lajos nem ékszerész, jogosan nézi a karcos üveget briliánsnak.

  • Lőwy Árpád szerint az ország fele Lőwy és a másik fele árpád.A normális,kultúremberekhez méltó észt a Lőwyk képviselik így az ilyen árpádoknak még a féleszűség sem maradt meg.Te és a dióhéjeszű nem vagytok véletlenül ikertestvérek?Mert egyedül ennyire korlátolt eggyikőtök sem lehet.Együtt jól kiegészítitek egymást.Kár,hogy a lipit bezárták,de ha kinyitják kandidátusok lehettek.Addig is kézen fogva húzhattok farszíjjat.Érdemben hozzátok csak ennyit.

  • hazai lámpa
    2016 január 13
    8:24 de.
    Care mijo la iluminación del hogar.
    Nincs nekem gondom azzal, hogy tesznek hozzá, vagy vesznek el belőle. Márait, Faludyt, (Uram bocsá’) Krassó, Konrád, Babai Iván nevét eltudom képzelni, és el is tudom fogadni, mint az „új időknek új dalnokait”
    Wass, Nyírő, Tormay viszont nem fér bele.
    Megértem a turultojásos, csodaszarvaspástétomos nosztalgiázók áhitatát is.
    Mert kevés dolog tud meghatóbb lenni, mint egy elcsépelt giccs, ha az aktuálissá válik bennünk valamiért.

  • Lajos Árpád

    @Hazai lámpa, „nem visítanál” 🙂
    Egyrészt, nem tudom, hogy mióta vagyunk tegezőben, én a tisztes távolságot azért tartanám, ha nem haragszik. Másrészt a feltételes mód téves, mert Romániában és Erdélyben bizony oktatnak ilyen írókat, nem is egyet. Tájékozódni kellene előbb, barátom. Tegyük mindjárt hozzá, hogy nem visítok, hanem megnézem, hogy melyik alkotást alkotják. Például Mihai Eminescu gyalázkodott a magyarokról, de ez semmit nem von le azon remekműveinek értékéből, ami nem az oktalan gyűlölet jegyében született. A Luceafarul állítólag nagyon jó mű. Tehát nincs semmiféle visítás a részemről. Ha a diákokat uszítják, vagy visszaélve azzal, hogy a személyiségük még nem alakult ki uszítják őket, akkor azt ellenzem. De nem esek kétségbe azért, mert a magyarellenes Eminescut oktatják, nem csapok hisztit emiatt, mint teszik azt egyesek Wass Albert kapcsán, nem követelem, hogy a románok a legbrilliánsabb költőjüket cenzúrázzák, mert az nem szerette a magyarokat. Ezek műbalhék, hisztik. Ismerem Eminescu munkásságát és azt tudom mondani, hogy vele szemben elfogult vagyok, nem kedvelem őt, de elfogadom azt, hogy a román irodalom óriása és tiszteletben tartom mások kultúráját. Nem lenne képem ahhoz, hogy középszerűnek nevezzem pusztán azért, mert nem tetszenek a politikai nézetei. Álláspontom szerint valahogy így illene Wass Alberthez is állni.

    @Ilanfair, az, hogy kit hova delegálnak, nem tudom, majd ön biztosan felvilágosít róla. A közízlés határozza meg, hogy ki fér bele egy kultúrkör irodalmi kánonjába. Ebben nincs komparátor függvény, az kizárólag az ön elmeszüleménye. Platónt hányan olvassák a magyar olvasók közül? Nem sokan. Többnyire bizonyos szakma mívelői. Nekik a kánonjukban benne van, de ha 20 embert kérne, hogy meséljen Platón műveiről, kicsi arányban tudnának, Wass Albertről viszont sokkal többen és részletesebben. Persze magyar kultúrkörben. Más kultúrkörben Platón lenne ismertebb. Hogy ki „jobb”, az egy szubjektív dolog. Tegyük hozzá, hogy a demokrácia az emberek szavazásán alapszik. Ha demokraták vagyunk, azaz az emberekre bízzuk, hogy kire szavaznak, akkor a következetesség azt feltételezi, hogy az emberek határozzák meg azt, hogy őket mi szólítja meg.

    @falusi, gondolom a jóízlést ön és elvbarátai határoznák meg. Sajnálom, de Wass Albertet akkor is sokan fogják még olvasni, amikor ön és eszmetársai már rég letűntek. De ez nem is lényeges. A kérdést fair játékkal kellene eldönteni. Akik valamiért népszerűek, mint például Wass Albert, azok esetében felvetődik a kérdés a gondolkodó emberekben, hogy miért népszerűek. A gondolkodó ember ennek jegyében fellapozza Wass életművét. S ő majd eldönti, hogy abban talál-e olyan mondanivalót, amivel azonosulni tud. Mivel Wass esetében a mondanivaló egy egész nemzetet szólított meg, helye van az irodalmi kánonban. Spírót lefordították idegen nyelvre? Helyes. Akkor bizonyára a munkásságának az adott idegen nyelvet beszélők esetében van igény. Akkor legyen náluk benne az irodalmi kánonban. A magyar olvasók számára a Jönnek című Spíró mű a böszmeség szinonímája. Akkor nem kell kényszeríteni, elferdíteni, eltorzítani az értékrendet. Ha nincs igény a magyarok körében erre, akkor Spíró vagy mást ír, olyasmit, amivel meg tudja szólítani a magyar olvasót, vagy lemond a magyar olvasóról. De a magyar olvasót ne kényszerítsék arra, hogy gyerekként azt olvassa, hogy „sz.r magyarok”. Az én véleményem nem befolyásolja a magyar irodalmat. Soha nem is akarnám a magyar irodalmat befolyásolni. Azt szeretem, ha az szabadon szárnyal, ha ideológiai szűrők nélkül mindenki szabadon fejezheti ki a véleményét. Ellenzem a cenzúrát.

    @Don Ovuz, csak gratulálni tudok, hogy a korabeli magyarellenes, politikai indokokból kézivezérléssel irányított, a korabeli diktatúrát kiszolgáló román bíróság ítéletét mérceként alkalmazza.

  • Lajos Árpád
    2016 január 14
    7:45 du.
    A háborús bűncselekmény akkor is az, ha éppen a korabeli magyarellenes Románia bírósága mondta ki. Ebben nem a bíróság etnikuma, hanem a tények a döntőek. De mint tudjuk, éppen a szélsőjobbos nézetei miatt sztárolják, nem az irodalmi értéke miatt.

    Irodalmilag nulla, a bóvli kategória. Ezen nincs mit vitatni. Ha tetszik, olvasgassa. Van aki szereti a bóvlikat. De mint hú de nagy irodalmárt emlegetni, háát… nincs mit csodálkozni, ha kiröhögik vele.
    Rugózhat még egy kicsit rajta, de egyre nevetségesebb, ahogy a fércműveket piedesztálra akarja állítani. Kilátástalan harca ez ügyben nem csak a műveltebb emberek, de egy átlagosan olvasott ember szemében is önt teszi nevetségesé.
    Ugyanis itt a felzúdulás nem azon van, hogy ön olvassa avagy nem, hanem azon, hogy egy bóvliírót irodalmárnak tart.
    Irodalmi szinten ezek a művek alul, a hulladék kategóriába tartoznak. Olvasni lehet. Hozsannát zengeni ezekről? Ugyan már!
    Ha nem a rasszista nézeteiről híresült volna el, ön is bedobná ezeket a műveket a kukába.

  • Lajos, a kedvedért sem fogom megváltoztatni a netikettet, úgyhogy szerintem próbáld meg elfogadni a tegeződést!
    Örülök, hogy válaszoltál az alapkérdésre! Te sem tartod jónak, hogy Wass Albertet kiemelve taníttatja a magyar iskolákban a KLIK, és a fidesz kultuszt csinál neki az országban, pl. Jókai HELYETT. Te sem érted, miért nem jó a fidesznek Benedek Elek, ha már mesékről van szó?
    Például egy magyarázat: Benedekkel nem lehet hergelni a románokat.
    Szerintem senki nem akarja Wass Albertet betiltatni, én legalábbis ilyen véleménnyel még nem találkoztam sehol. Az meg, hogy egyesek középszerűnek tartják, az azért is lehet, mert tudod ízlések és pofonok különböznek. Te sem ugrálnál az égig, ha azt írnám, hogy Gorkij író óriás volt, párttagsága ellenére.

  • Falusi, Göncz Árpád kezet fogott Wassal, mikor átadta neki a középkeresztet, Sinkovits szavalta a verseit. Ők is csodaturulosak szerinted?
    Nyírőnek, Wassnak a kortársak is jegyezték egyes műveit, még jóval a nemzeti szocializmus térnyerése előtt. A háború sok emberből kihozta az állatot, de Babitsék még azelőtt ismerték őket.

  • Charlie, tudom, hogy Wass Albert szeretettel simogatta a „szőröstalpú” bocskoros parasztok fejét, és még annak is örült, ha ezt megköszönik!
    De, hogy a románok bevonuljanak Magyarországra, és merészeljék átvenni az államigazgatást, azt már nem! Ez olyan tettekre ragadtatta Wasst, hogy a háború után egész Amerikáig kellett neki menekülni …

  • Milyen tettet követett el Wass Albert? Tételesen. Nem az érdekel, hogy a megszálló román bíróság mivel vádolta, hanem az, hogy mit tett. Rendszeres olvasója vagyok, rasszizmussal eleddig nem találkoztam műveiben. Milyen rasszista kitételeket írt le műveiben? Tételesen. Ha van olyan mű, amelyik tartalmaz ilyet, akkor abban egyetértek baloldali barátaimmal, hogy azt a művet iskolában ne oktassák. Más műveket, amelyek ilyet nem tartalmaznak nyugodtan oktassanak.

    @Hazai Lámpa
    „Lajos, a kedvedért sem fogom megváltoztatni a netikettet, úgyhogy szerintem próbáld meg elfogadni a tegeződést!”
    Na jó, ezen nem veszünk össze, én a magam részéről tartom a tisztes távolságot 🙂

    „Te sem tartod jónak, hogy Wass Albertet kiemelve taníttatja a magyar iskolákban a KLIK, és a fidesz kultuszt csinál neki az országban, pl. Jókai HELYETT. Te sem érted, miért nem jó a fidesznek Benedek Elek, ha már mesékről van szó?”
    Nem tartom magamat alkalmasnak arra, hogy eldöntsem, hogy milyen műveket kellene iskolai tananyaggá tenni. Lehet, hogy Wasst tényleg nem kellene tananyaggá tenni, nekem a cikk indoklásával van bajom, amely Wass összes művét vélt politikai világnézet miatt rekesztené ki. Természetesen Benedek Elek is író óriás volt, nagyon élvezetes olvasni a meséit, műveit. Jókai regényei gyönyörűek. Wass pedig szintén kiváló dolgokat írt. Egyetértek: mindenki maga határozza meg, hogy hova sorolja. Ha Don Ovuz számára bóvli, akkor ezt illik tudomásul venni és tiszteletben tartani. Egy feltétellel: amennyiben tényleg olvasott Wass Alberttől és az olvasói élménye kapcsán ezt szűrte le. Akkor bizonyára el tudja mondani, hogy miért bóvli. Ha önnek középszerű, akkor az. Kinek a Wass, kinek a Spíró, kinek más.

  • Sokat.
    Annyit mindenképpen hogy rutinos bíró ,első ránézésre , harmadfokon életfogytigra ítélje a szarházi gyilkost.

  • diohejban
    Majd pont te mondod meg nekem mit olvassak el.
    Szanaszéjjel röhögöm magam…

    Dubis:
    Kár itt minden szóért.
    Ezek itt rohatt nácik , már alig várják hogy éjjelente kijárogathassanak lincselni.( Nomeg kirabolni azokat akiket agyonvertek családostúl , úgy ahogy azt illik és elődeik is tették tisztaszívvel.)

  • Tiszta szívvel egy kommunista költő döntötte el, hogy be fog törni s ha kell embert is ölni. Hogy kik azok az ezek, nem világos. Nyilván nem tartozom közéjük, mert soha sem voltam szocialista, így náci sem lehetek. A lincselésről annyit, hogy arra azok szoktak ilyesmit várni, akik „rohadtnak” neveznek egyeseket. Például békés vitapartnereket.

    Milyen agyonverésről beszél?

    „Sokat.”
    Tételesen, bizonyítékkal, forrással, ha kérhetem. Nem másért, de ezek súlyos vádak, amiket hitelesíteni kell. Nem úgy megy, mint a rögtönítélő bíróságoknál, hogy ráfogják, oszt kész, elkövette. Első ránézésre? Az megfontolt dolog volt?

  • Geyza,
    tévedsz!A különbség óriási az életfogyt és a halálos itélet között. wasst a politikai differenciák miatt nem adták ki Romániának,ahol fellógatták volna.Jogosan,mert a vádirat”igazságtalansága”szerint két zsidó lányt gyilkolt meg saját kezűleg.Ennek ellenére helyesnek tartanám,hogy tanítsák a lurkóknak,mert ha mással nem is,de egy jó példával,az öngyilkosságával helyes utat mutat a revans vágyóknak.

  • lala árpi,
    panaszod van hazai lámpa tegező írására.Csak példaként említeném meg,hogy van tiszteletteljes,szeretetből eredő tegezés amellyel én és még nagyon sokan mások illetjük például Kertész Ákost is.Azonban van ennek a fordítottja,a lenéző undort kifejező letegezés.Hármat találgathatsz,hogy téged miért tegezlek én is és mások is.

  • hazai lámpa Nem akarom folytatni a vitát, mert szerintem nem ér ennyit Albert. Csak az érveid. Az, hogy kit tüntetnek ki, abban vastagon benne van a politika. Nem tudok róla, hogy Göncz és Sinkovits javasolta volna.
    Azért azt nem gondolod, hogy Ákos és az Omega azért kapott Kossuth-díjat, mert megközelítették Mozartot, mint ahogy a Beatles sem azért lett Sír, mert egyenértékű Solti Györggyel?
    Csontvárit pedig a kortársai semmire se tartották. És láss csodát.

  • gyuri10
    2016 január 15
    12:07 du.
    Ez csak a sajátkezűleges gyilkossága volt. Ehhez még az általa vezetett banda is belejátszik, mivel azt is ő vezette.
    Ez a Lajos vagy nem tájékozódik, vagy a mi ismereteinket becsüli alá.

  • Lajos Árpád
    2016 január 15
    11:35 de.
    Olvastam tőle. Ponyvaregény kategória. Több szót nem érdemelnek az írásai.

  • Lajos Árpád
    2016 január 15
    11:35 de.
    A sokat kifejezéshez.
    1943 – Az erdélyi arisztokrata a megszállt Ukrajnába került, a 9. Magyar Királyi Lovasság alhadnagyaként, az állomáshelye körzetében a nem-reguláris csoportok elleni katonai-igazgatási feladatokat látott el. Ezért kapott hat-hét hónapos tevékenysége során II., majd I. osztályú birodalmi vaskeresztet,olyan kitüntetést, amely mint ismert az 1939-es esztendőt követően az új motívumot, a horogkeresztet is tartalmazta.

    1943 karácsonyán tért vissza Erdélybe – ahol heteken belül, már mint a Magyar Királyi Honvédség főhadnagya,új feladatot kapott,amely talán nem is véletlenül,ismételten a Német Birodalom katonai-igazgatási tevékenységét segítette elõ.
    Ugyanazt mint Ukrajnában.

    Forrás: Országos Széchenyi Könyvtár-Magyar Királyi Honvéd Vezérkar főnökének a levéltára – VKF 1. osztály iratai

    Wass Albert: „az volt a feladatom,hogy jelentsem a bizottságnak a románok magyar kisebbséggel szemben elkövetett jogtalanságait – naponta legalább két-három embert tartóztattunk le…”

    (Talán az sem lehet a véletlen műve,hogy a „naponta két-három letartóztatást” eszközölt bizottság vagy maga Wass Albert soha nem adott számot a letartóztatottak további sorsáról)

    Omboztelki és Vasasszentgotthárdi események 4+11 ember

  • hazai lámpa
    2016 január 15
    6:16 de.

    Göncz soha nem fogott kezet Wassal, ugyanis a kitüntetést floridai otthonában adta át neki a hazai képviselet egyik irodistája és Csoóri Sándor..

  • Lajos Árpád
    2016 január 14
    7:45 du.
    Nem, lovagom. A jóízlést az általánosan elfogadott erkölcsi normák határozzák meg.
    Ps. Rólam, vagy „elvbarátaimról” te kb annyit tudsz, mint nyurgaponty a fészekrakásról.

  • Lajos Árpád

    Tehát kapott horogkeresztes kitüntetést és harcolt a világháborúban. Mint sok millió más ember. Az ellenoldalon meg veres csillagosak voltak a kitüntetések. A háborúban harcok vannak. Az atrocitásokat elkövetőket pedig le kell tartóztatni. Akkor ismét felteszem a kérdést: mit követett el Wass konkrétan tényszerűen, pontos adatokkal, nevekkel bizonyítékokkal? Az nem járja, hogy egy védekezni nem tudó emberrel szemben bizonyíték nélkül vádaskodnak.

    @Gyuri10, ha önről valaki írna egy ugyanilyen vádiratot, akkor jogosan kötnék fel? Nem kellene ahhoz kétséget kizáró bizonyíték? Egy diktatúra vádirata alapján ítélkezik. Csak gratulálni tudok.

  • Lajoska magácska nem fogsz engemet ” íratni ” Csak nem képzeled hogy a te ostobaságod , vagy provokációid miatt én majd itten magának kilómétereket fogok leírni !
    Tájékozodj ha érdekel , ha meg nem érdekel . én azt is nagyívben….világos ?
    Felőlem akár hülyén is meghalhat , nemvagyok én propagandista vagy népnevelő.

  • Don Ovuz:
    Csodálom a türelmedet , hogy ilyen -nyilvánvalóan provokatív jellegű- „információ-kérésre” ennyire részletesen és tudományos alapossággal reagálsz.
    Nyilvánvaló hogy a Lojcsikót mindez nem érdekli mert ő náci propagandista. De legalább azok okulhatnak belőle akik nem ismerik a dolgok valódi történéseit, úgy ahogy megtörténtek még anno.

  • Wass Alberttel és birtokaival a románok úgy bántak kicsiben, mint Erdéllyel és az erdélyi magyarokkal nagyban. Aki elhiszi a Wass Albert elleni rágalmakat, az nyilván elhiszi a dákó-román elméletet is. Nincs értelme idézgetni, mert akit érdekel az igazság, a nevét a sz.gépbe beütve utána tud nézni.

  • Lajos Árpád
    2016 január 15
    5:09 du.
    Nos úgy látom, hiába írtam le a forrást, nem fogsz levéltári belépőre költeni. Valszeg a Wass könyvek elvitték az árát.
    De ha annyira érdekel az életútja, mint amennyire a történelem nem, mégiscsak el kellene adnod egy-két könyvet ameddig van rá kereslet, és váltani egy belépőt.

    Tudod, az hogy ő nem számolt el a letartóztatottakkal, tudunk a sorsukról. Nem véletlen, hogy a fia által indított perújrafelvételt elutasította a rendszerváltozás utáni Románia. Hiszen a perújrafelvétel is csak két esetet kérdőjelezett volna meg, ahol mint felbujtó szerepelt. De ma már nincsenek TIT előadások, úgyhogy legközelebb adok egy számlaszámot, ahová fizethetsz az infókért.

    Gyuri10 nem követ el ilyen dolgokat, így nincs miért fellógatni. Mint túlélő táborlakó, gyűlöl benneteket nácikat, és mindent aminek ehhez köze van. Gondolom, ugyanúgy éreznél, ha veled is megtörténne.

  • Geyza
    2016 január 15
    5:35 du.
    Mazochista vagyok 🙂

  • Lajos, ha szabadon választja valamelyik tanerő, éntőlem olyan Wass művet oktat, amilyet akar. Persze, ha korrekten, a pedagógiai módszereknek megfelelően teszi azt.
    De ha a fidesz tovább erőlteti a kultuszát, akkor úgy fognak járni, mint a Conchita Wurst szoborral (leánykori nevén: náci megszállás emlékműve). A gyerekek gúnyverseket, gúnyrajzokat költenek majd róla. Kivéve azokat, akik Wass Albert bácsira rákeresve majd valamelyik náci honlapon találják magukat, ahol kódolatlanul leírják az állítólagos zsidó világösszeesküvést meg hogy a zsidók megtagadták Jézust.

  • Falusi, tényleg, mintha a Wikipédián is olvastam volna a díjátadó körülményeit. Így azért már kicsit más, de mégsem mondhatjuk, hogy G.Á. megtagadta tőle a díjat, mint az egyszeri miniszter Szaniszló Ferenctől. 🙂
    llanfair, gondolom, hogy az ilyen kinevezések politikai játszmák részei is. De ha akkor a demokratikus közvélemény nem vétózta meg, akkor most felülbíráljuk őket? Szerintem ezt az embert azóta az összeesküvés-elméleteivel odarakta volna a jobboldali rajongótábor, mint a régi báránybőrt, ahová való. Kiirtották volna belőle a molyt.
    Mármint ha a fidesz nem porolta volna le, nem vette volna elő kritikátlanul.

  • Lajos Árpád Látom, nem akar leszállni a lóról, pedig fordítva ül rajta. Ha bizonyítékokat akar Wassról, forduljon a román bírósághoz. Nekem pont annyi bizonyítékom van rá, mint a többi háborús bűnösre. Nem vagyok szemtanú, és itt nem is igen talál.
    Nem hisz egy diktatúra vádiratának? De gondolom a kommunistákat kivégző diktatúrának hisz? Na bumm, kapott több kitüntetést? Akkor azért valamit mégis tett, nem csak védekezésként bújt abba az egyenruhába. Szegény nem tud védekezni? Jópofa egy alak vagy. Akkor minden gazember tiszta lesz, ha fejbe lövi magát?
    De ha itt tisztára is mossa valami csoda folytán, attól még nem lesz jó író, attól még közepes marad, ezen a horogkereszt nem segít.
    Sajnálom, ha a rokona vagy példaképe, tényleg van mit szégyellnie. Kellemetlen.
    Látja, én szívesen felrúgom a „netetiketet”, nem szívesen tegeződnék magával.
    Igen, az ellen oldalon „verescsillagokkal” tüntettek ki.Ha jól emlékszem, Wass volt a támadó fél. Vagy már ez sem igaz?
    Az is tetszik nekem, hogy feleségét itt hagyta, mert betegsége miatt nem engedték be Amerikába. De biztos erre is van magyarázat. Az nem ide tartozik szorosan, és ez az én póni lovam, hogy Maria Theresia (általában a királyok és császárok) nem az ellenségeinek adott nemesi címeket. De ők ebben is biztos kivételek. Lényeg, hisz amit akar, attól még ez a Wass nem lesz Dosztojevszkij. De még Ottlik Géza sem. Sajnálom.

  • lala,
    a te fajtád,a rohadt versfaragóddal együtt,minden vádirat nélkül irtotta a népemet.Vádirat „csak” a másfél millió kiskorú gyerek és a többi milliók ellen volt.Képzeld,egy ilyen alapos és valós vád ellen még ügyvédet sem fogadhattak.Zsidók voltak.
    Demokratikus jogok azoknak járnak,akik hatalmuk esetén szintén demokratikus jogokat adnak.Nos… hovatartozásod lajstromára már feliratkoztál sokszorosan és mivel a negyedik emeleten lakom, +- 30 méter magasból sz@rok a demokratikusan elhangzott véleményedre.
    További véleményedet rázd bele a bilibe.

  • Lajos Árpád, ez a sorsa annak aki nem liberális (liberálfasiszta). Te magas lovon ülsz, én meg nagyképű vagyok. Főképpen akkor amikor a történelemhamisításuknak a logikátlanságát tárjuk fel előttük. Összefüggéstelen történetükkel pedig a nemzeti bűntudatot szeretnének kialakítani a magyar emberben, mivel azzal az emberek feletti irányítást kívánnák elérni. Mintahogy Németországban is sikerült ez. Azok inkább öngyilkos politikát folytatnak csak azért, hogy múltbeli bűnüktől szabadulhassanak. S ez a liberálisok nagy baja, hogy nem megy nekik itt Magyarországon, mivel e nemzetnek nincs olyan mérvű bűne. Sőt a nemzeti büszkeség jelen pillanatban csak erősödik. S nem tudtak benned bűntudatot ébreszteni, s ezért ülsz te most magas lovon.Képzeld csak el, hogy mennyire fájhat ez nekik.

  • hazai lámpa Én nem vagyok a demokratikus közvélemény. Az én ugatásom nem hallik az égig. De a véleményem lehet az, hogy már úgy lejáratták ezt a díjat, hogy sajnos nem sokat ér.
    Gondolod nem lehet felülbírálni? Kertész Ákost nem elüldözték a díjai ellenére, mert leírta a véleményét? Azért miért nem lehet, mert rossz író? Mert a Magyar Gárda irodalmi szakemberei szerint jó író? Wass Kossuth-díja csúf sebhely a díj arculatán (nem az egyetlen), ezek után el lehet fogadni, de büszkének lenni rá?

  • Jani, szerintem Erdélyt a románok mentették meg, tőlünk magyaroktól.
    Az erdélyiek adjanak hálát, hogy nem tartoznak Magyarországhoz!

  • gyuri10: igen, tudjuk, szartok ti mindenre. A demokráciára is. Jn 8,44.

  • tropa Nincs korán még az iváshoz? Nem magas lovon, hanem fordítva. Értem? Hordasz itt össze hetet-havat, de olyan jól megértitek egymás ostobaságát, miért nem a kuruc infón beszélgettek? Ott még csápolnának is nektek. Elérted Marcsit szintjét. Ez nem volt semmi. 🙁

  • hazai lámpa

    Igen, a megszállást virágnyelven lehet „megmentésnek” is nevezni. A több-százezer magyar áttelepülőt pedig „románnak’. Miért ne, ha már Wass Albertet, sőt egymást is nácizzuk? De én mégsem mondom, hogy tőled is megmenthetnének a románok. Az ilyen „lámpák’ fénye jó kontraszt. Meg aztán – ki tudja – annak idején Orbán Viktor is liberálisként kezdte.

  • diohejban Nyomokban sem tartalmazol embert. És vagytok itt néhányan. Lehet, hogy tudtok néhány dolgot, de embertelenek, aljasak és gonoszak vagytok. De ezt sikerül nagyon cinikusan előadnotok. Ez lenne a ti nemzeti büszkeségetek? Ez nem ok a büszkeségre. Inkább vagyok idióta „liberálfasiszta” (ez is egy nyomorék szóhasználat, mint az ideológiátok), mint olyan legyek mint tik. Akkor leszek büszke a hazámra, ha azokat a szellemi toprongyokat száműzi, amiket ti képviseltek.
    És most ebben semmi gúny nincs, csak nagy szomorúság. De ezt úgysem értitek, ahhoz lélek kell, nektek pedig abban nagy hiányotok van. 🙁

  • Okoskáknak:
    A perben az ippi, nagyfalui, ördögkúti és bánffyhunyadi esetek mellett tárgyalták Wass Endre (58. számú vádlott) és Wass Albert (59. számú vádlott) esetét. Az 1946. március 9–12-éig megtartott folyatólagos tárgyalások alapján az ítélethirdetés időpontját március 13-ára tűzték ki. A március 13-ai ítélethirdetésen a 63 vádlottal szemben csak 26 fő volt jelen.32
    A vádirat 19. pontja szerint Wass Albertet és Wass Endrét a következő tettek elkövetésével vádolták: „1940. szeptember 23-án a magyar katonákat Mureşan Iosif, Oaşi Ioan, Mihály Eszter és Mihály Rozalia áldozatok meggyilkolására buzdították.” Ezzel szemben az ítélethirdetés során Wass Albertet nem csupán a vasasszentgotthárdi gyilkosságért, hanem az omboztelki vérengzésért is elí-télték. Az ítélet 3. pontja szerint: „Wass Endre, vasasszentgotthárdi földbirtokos és fia Wass Albert azok, akik felbujtóként okozói voltak a négy vasasszentgotthárdi személy meggyilkoltatásának, ezen túlmenően Wass Albert az omboztelki Bujor pap családjának lemészárlásában is felbujtó volt. E tettek a különleges törvény 3. szakaszának 2. és 4. bekezdése szerint halálbüntetéssel sújtandók.” [A szerző kiemelése]
    Mivel a korábban megjelent feldolgozásokban rövid terjedelmet szenteltek az omboztelki eseményeknek, ezért most erre hosszasabban kitérnénk.
    Az omboztelki esetről a 2. hadsereg katonai közigazgatási csoportja 1940. szeptember 26-án, Kolozsváron kelt 21/26.–1946. számú helyzetjelentésében tudósította a 2. hadsereg parancsnokságát, hogy „az oláh lakossággal szemben nem történt atrocitás. Csak Omboz községben, mint azt Damó Elemér ezredes a kolozsvári járás parancsnoka ma 12 h-kor személyesen jelentette, hogy f. hó 23-án délután az ombozi templom tornyából honvédeinkre néhány lövést adtak le (állítólag a pap fia), mire a katonaság a papot az egész családjával, köztük egy magyar cseléd leányt is kiirtottak. Az eset felderítésére a vm. pság. a csör.36 nyomozó osztagnak kiadta a rendelkezést.”
    A súlyos ügy nem kerülhette el a román és a magyar állam területén elkövetetett atrocitásokat kivizsgáló német–olasz tiszti bizottság figyelmét sem. A bizottság 1941. november 28-án tartott ülésén többek között az omboztelki esetet is megtárgyalták. Az ülésről fennmaradt töredékes jegyzőkönyv tanúsága szerint a német delegált, Dehmel alezredes szerint Omboztelkén „közönséges gyilkosok voltak magyar katonai egyenruhában! Egy magyar szolgálóleányt is megöltek. Az ügyet Berlinben és Rómában is ismerik! Ne mérgelődjünk fel megint emez eseteken! Hagyjuk! Ott egy egyszerű gyilkosság történt. Erről többet nem akarok tudni, nem kell elővenni, hagyjuk! Mi jobban tudjuk! Mi sok mindent jobban tudunk, semmint azt az urak gondolnák! Ott egy súlyos gyilkosság történt. Nálunk az ilyen embereket rég lelőtték volna!” Dehmel úgy értékelte, hogy az ehhez hasonló események hosszú távon is éreztetik hatásukat. „100–150 évre van szükség, amíg az embereknek a fejéből ott kimegy egy-egy ilyen eset! 150 évig nem felejtik el, hogy ott embereket lelőttek. A két pap hozzátartozói ott élnek túl! Ezek a dolgok is óriási propaganda célokat szolgálnak!” Éppen ezért a családok kártalanítását javasolta.

  • tropa
    2016 január 16
    8:49 de.
    Idezsdrá
    ga jótezsvírem tropajuerr.
    Aszongyaja korcsmáros- mer vígzett esősegíj tanfojamot- hogya zagyrák tebenned íhenhana..

  • jani
    2016 január 16
    11:52 de.
    Janim.
    Trianon a Magyar -akkori -állam hibáinak a következménye.
    Wass 39-től 44-ig tartó tevékenységét nem menti, hogy olvassák a könyveit.
    Lenin 19 kötetet írt, egy sereg okos dologgal benne. (A manifesztumjai mellett, dehát vak tyúk is talál szemet.)

  • gyuri10 Csak egy gondolatsor. Sokszor megyek el a Sasfészek mellett. Soha nem jut eszembe megnézni, mert undorodom tőle. Berlinben sem néztem meg a patkányodút, ahova a „nagy vezér” elbújt, és a legyőzhetetlen árja úgy élt, mint a patkányok. Nem megyek fel a kuruc infóra, mert utálom, ha émelyeg a gyomrom, ezen oknál fogva, Bayert sem olvasom. Ehhez képest a nem náci urak, akik nem nácik, csak úgy viselkednek, megszállnak minden baloldali orgánumot, és hivatásszerűen trollkodnak és provokálnak. Mint nagy példaképeik, akik minden zsidó épületet meggyaláztak, még Marx szülőházába is betették pestises lábukat. Ez azt hiszem, a legmagasabb fokú perverzitás. Ez nekem beteges. Csak nekem?

  • Ezt meg azértr, hogy legyetek képben Wass úr alegységének a tevékenységéről…

    http://napitortenelmiforras.blog.hu/2016/01/15/partizanvadaszat_a_donnal

  • llanfair,
    a commented majd minden szavával egyetértek.Egy eset kivételével soha nem tettem német földre a lábam.1995-ben Salzburgba kirándultunk,mert lévén a kislányom táncolni tanult(ma már jó nevű koreográfus)akkor 15 évesen végig akarta járni az akkor divatos „sound of music” útját az autentikus járgánnyal.Közben a szállodában szerveztek kirándulást a salz-werkebe.Az út kereszteződésnél jobbra a sasfészek felé vitt az út.Ekkor elhatároztam,hogy megnézzük. Ugyanis Upton Sinclair Lenny Budd sorozatának a 10. köteténél tartottam,ahol leírja a főszereplő útját a tömeggyilkos hulladékkal való találkozásáról.Nos…az egész utat már előre pontosan ismertem.Az SS őrök elrohadását kivéve minden úgy volt ahogy a könyvben Sinclair leírta.Az arany lifttel mentünk fel a kb 140 méter magasban levő patkányvárba.Irtó rosszul lettem és a kislányom megfogta a kezem,mondván:Apu,Te itt vagy a patkányok már nem árthatnak nekünk.Ettől magamhoz tértem,de az átkozottak földjére többé nem lépek.Annak bizonyítására,hogy van”kettős mérce” magam sem értem,hogy magyarországra minek megyek némelykor.

  • @llanfair: igen, vannak itt néhányan, akik a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetőek embernek. Te vagy az egyik, a többiek is rá fognak jönni, az ő ingük-e. Embertelen, aljas és gonosz: tükörbe néztél… Milyen érzés? És nem „inkább” vagy idióta liberálfasiszta, hanem egyszerűen az vagy. Neked nincs hazád. Vagy ha van is, büszke lehetsz arra, hogy tankokkal lövöldöztök tíz év alatti gyerekekre. Az ország, ami nekem a hazám, és NEM fasiszta, neked csak egy hely, a térképen. Ne idézzem a költőt, akit szádra sem volna szabad venned.

    Te egy parazita vagy, ha itt élsz közöttünk, amitől tartok.

    Lefasisztázzák az én hazámat, nem a tiedet, és én kiállok a hazám mellett. Te meg, fogalmazzunk szűzlányosan, idegen érdekeket pártolsz. Jogom, sőt kötelességem kiállni a hazámért, te meg egy rakás szar vagy.

    Az eredeti témához visszatérve:
    A (fasiszta) magyar állami vezetők rendszeresen üdvözlik a zsidó népet az ünnepeik alkalmából(pl Hanuka). A fordítottjára nem nagyon emlékszem. A (fasiszta) magyar állam a legfelsőbb szintről köszönti a Zsidó Világkongresszust. A Magyarok Világkongresszusával mi is a helyzet?
    És itt a tettekről beszélek, mielőtt egyesek azzal jönnek, hogy gondolatban pedig. A másik oldal se tettekben, se szavakban, gondolatban pedig…

    A zsidó és a magyar nép lélekszáma is ugyanabban a tartományban van(kb. 17 ill. 14 millió). Melyiküket, hány országban védik speciális törvények?

    Ja persze, mert a magyarok gyűlölködőek meg rasszisták, ezért őket nem is szabad védeni. A Kaufman-tervet is magyarok eszelték ki(a gyengébbek kedvéért a németek kiirtására); hiszen már az Aranybulla is ezt bizonyítja. Nocsak, tiltsuk be azt is, töröljük a történelemkönyvekből, keressük meg a másolatait és égessük el. (Bradbury/451)

  • gyuri10 Megértelek, de azok a németek már nem élnek. Azokat a németeket szerencsére én nem is ismertem.
    De láttam Berlinben, mikor izraeli ortodox zsidók nézték meg a patkány barlangját, és éppen Einstein év volt Németországban. Sokba került, de Ti győztetek.

  • falusi

    A KMH-n már többször is volt téma Wass. Akkor se bizonyosodott be, amivel a románok vádolták. Ehhez képest részedről új elemnek számít Wass partizánok elleni tevékenysége, amiről egyelőre csak annyit tudunk, hogy ott volt a Donnál. (Megjegyzem, nekem két nagybátyám is ott volt) Ha érdekel a téma, ezzel kapcsolatban mostanában jelent Ungváry Krisztiántól egy könyv. Előzetesként mellékelem a szerzővel készült beszélgetést.

    http://index.hu/tudomany/tortenelem/2015/12/10/magyar_megszallas_a_szovjetunioban/

  • Lajos Árpád

    Az, hogy valakivel állíttólag aljas, embertelen módon bántak magyarok nem alapozza meg a hungarofóbiát. A bűnösöket tetteikért meg kell büntetni, az ártatlanokat pedig hagyják békén. A magyar nemzet nagy többsége nem tettes a zsidóüldözésekben. Akik tettesek voltak, azok sem a magyar nemzet voltak, hanem bizonyos bűnösök, akiknek többsége már nincs köztünk. Ezért nem fogadom el, hogy minket bűnösöknek tartsanak csak azért, mert voltak bűnösök. De ha ezt annyira sulykolják magyarellenes barátaink, akkor miért nem következetesek és vállalnak felelősséget Izrael bűneiért? Ha minden magyar bűnös néhány magyar elkövető tettéért, akkor minden zsidó is bűnös néhány zsidó tettéért. Itt egyesek náciznak, de csak ez a Gyuri10 nevű beszél a „fajtáról”.

    Egyetlen szóval sem mondtam, hogy egy más diktatúra hiteles forrás lett volna. Pusztán annyit mondok, hogy egy bosszúszomjas román diktatúra vádirata közel sem bizonyító erejű. Nem ülök fordítva a lovon, az csak lentről, a porból látszik így. Egy emberről először kell bebizonyítani, hogy bűnös, csak utána lehet ezt sulykolni.

    Kiket mentettek meg a románok Erdélyben? A sok évszázados szász közösséget, amit immár sikerrel felszámoltak? A magyarokat, akiket mind a mai napig elnyomnak? A románokat megmentették talán. A történelem már csak olyan, hogy több szempontból lehet nézni. Magyar szemmel mindenről beszélhetünk csak éppen nem megmentésről. Aki „magyarként” román szemmel nézi a magyar-román érdekellentétet, annak lelke rajta.

    Attól, hogy nem értek egyet a vitapartnereimmel nem leszek náci. Talán így „fasiszta” állam Magyarország. Nem kommunista, nem liberális. Akkor csak náci lehet. (legalábbis néhány vitatkozó lelki szegény szerint).

  • Don Ovuz.
    NEMM kellett volna ezt írnod.
    Most hajnali négy óra 57 perc van , én meg magamra burítottam a koffimat.
    Röhögés okán …

  • Kedveseim!

    Hiába lelem kedvem művelt, átgondolt írasaitokban, ha etetitek a trollokat.
    Troll ellen egyetlen orvosság van: hagyd éhen veszni! A módszerük mindig ugyan az. Elébb apró blődségekkel indítanak, oszt ha van rá vevő, akkor ereszd el a hajam…
    Nem látjátok, hogy tapsikolnak?

  • A cikk címe utáni kérdőjel helyett felkiáltójel dukálna.Ilyen:!!!!

  • diohejban Köszönöm szépen értékelésedet.
    Anyai nagyapám szlovák, aki Trianon miatt került Magyarországra. Anyai nagymamám magyar. Apai nagymamám lengyel, nagypapám magyar.
    Mint itt köztudott, Írországban élek, ahol a világon egyedülállóan fedik fel a gyerekek zaklatását, és keményen büntetik a családon belüli erőszakot, itt nincsenek vak komondorok. Felvilágosítanál, hogy melyikük hazája lövöldöz gyerekekre? Nem fáj seggfejnek lenned? Dől a sz@r a szádból, nem veszed észre? Miután már többször leírtam, még a delegálásod előtt, én becsülettel végigdolgoztam az időmet, és imádott főnőköd lopott meg többszörösen.
    Sajnos a parazita te vagy, aki az én ellopott nyugdíjamból élsz, és még meg is ugatsz. Marcsi szavaival élve, gondolkozzál el rajta. Rendben? Ha sikerült, talán elolvaslak, de kérlek, kevesebb sz@r jöjjön ki a szádon. Nem illik, és komoly egészségügyi problémát jelez. Ha ezzel a szösszenettel az emberségedet akartad bizonyítani, nem sikerült, de legalább tiszta szívből zsidózhattál. De miért nekem?

  • llanfair,
    a „tiszta szívvelt”egy kicsit mellé lőtted.Az hogy zsidózik ne vegyük tőle zokon.Az antiszemitizmusa nélkül szembesülnie kellene azzal,hogy tulajdonképen a nulla alatti senki.Hogy mindezt Hozzád intézte ez külön bizonyíték a genetikus degeneráltságára.Az sem lényeges,hogy immáron hányadik genere de genere.Előbbiekben már írtam,hogy nem dióhéjnyi,de még cseresznyemagnyi agy sem szorult bele.

  • gyuri10 Igazad van. A jóízű lett volna a megfelelő szó. Egyébként nem zavar, ha zsidónak néznek, volt már ebből egész életre szóló kedves emlékem.
    Ez a gyerekekre lövöldözés is egy beteges torz gondolat. Az a gyerek, aki fegyvert fog nem gyerek. Az a gyerek, akit feláldoznak politikai és háborús célokra, a feláldozók lelkét nyomja. Ha lenne nekik. Innen is látszik a antiszemitáink egyoldalú és aljas gondolkodása, az arab jó, ha izraelit bánt, de rossz, ha beteszi a lábát Európába. A tündér arany vacakból rögtön rohadt migráns válik. Kifordított pillangó?

  • llanfair,
    eláll a lélegzetem,annyira pontosan határozod meg a mocskos agyak elképzeléseit.Nem gondolatvilágát,mert az csak EMBEREKNEK van.

  • Moholy, én nem elvont, elméleti problémákról írok. Nekem itt és most gond, hogy a gyermekeinknek Wass-Albert színezőt osztanak ingyen az iskolában!
    Bemásoljam a füzetke tartalmát is, amit nemrég kapott másodikos unokahúgom, hogy komolyan vedd a problémámat? Köszönöm, hogy megoszthattam veletek.

  • Falusi, lehet, hogy neked van igazad, és csak én vagyok gyenge és megalkuvó.

    Én Wass felbujtásban való részvételét nem tartom bizonyítottnak vagy halálbüntetést érdemlőnek. Szerintem sokkal súlyosabb, hogy a háború után begubózva élt az USA-ban, és gyártotta az elméleteit a zsidó világ-összeesküvésről egy nyilas újságnak, amíg főbe nem lőtte magát.

  • Jani, ugye mennyivel jobb lenne, ha most Orbánnak nem kéne a határon túliak szavazatáért pitizni, mert az ő lakhelyük is Magyarországhoz tartozna?

    Ne legyél benne olyan biztos, hogy az erdélyiek döntő többséggel nem söpörnék el Orbán-rendszerét, ha nemcsak a megvezetett idősek adnák le a szavazatukat! Elég volt nekik egy példány a Kárpátok Géniuszából!

  • Lajos Árpád

    Kedves Hazai Lámpa,

    mi van abban a kifestőben?

  • jani
    2016 január 16
    6:56 du.
    Jani. Apám öccse Zádor Endre alezredes adjutánsa volt a Donnál. Sokat mesélt. Negyvennégyben esett orosz fogságba, negyvenhatban szökött meg, Kínán keresztül jött haza negyven kilencben. Apám, aki alezredesként szerelt le 45-ben, éppen börtönbüntetését kezdte meg.
    Sokat mesélt,- főleg, mikor már kicsit nagyobbacska voltam, tíz-tizenkét éves. Apám megint börtönben volt ötvenhat mián, így gyakorlatilag ő volt nagyapám mellett az egyetlen férfi a családban, aki istápolta pubertáskori lépéseimet. A Váci úti Telefongyárban lett oktató a hatvanas évek végén. Felesége az Amerikai követségen dolgozott gyorsfordítóként..
    Családi összejövetelek alkalmával néha félreültek- apám szabadulása után- ilyenkor hagyták, hogy hallgassam őket.
    Ezért van az, hogy sok dolgot látok másképpen, mint a történészek, vagy a „szagértők”.
    Wasst a Gestapó pontosan a linkben említett dolgok miatt, egészen pontosan a pap családjának a kiírtása mián kereste a szerkesztőségben. Wass hetekig bújdosott a hegyekben, mire Veres Lajos(?) tábornok, az apai barát egyenruhába öltöztette, és hadnagyként a doni csapatokhoz küldte.
    A többi tevékenysége nagyjából ismert..

  • Lajos Árpád
    2016 január 16
    9:41 du.
    Mesejjé, tezsvír, te hunnyerté szellemi vetíkedőt?
    Merhogyám a tanittóuir aszongya, hogyte agyalágyútt vagyol,. mihű a kántor hozzácsapta, hogymint szódása lovát.
    Ammeg különn teccet nekemnek, hogy „állítólagg”.
    Tod, itten nemarrúvan szócsevej, hogy bünösse mindenki. Arrú polemizállunk (namiccósz? Má’ külföldijülis tok !!) hogy nemkéne letagannyi a tínyeket. Asztrunátunk? Ja. Lerabútuk a hagyatíkot? Ja. Küttüka zsidókat megahanyi? Ja. Akkómeg mija bánatos lópöcsöt akaró megmagyarázni? Mijazhogy „állítólagg”?
    Nácikok vótunk? Azokvótunk.
    Tod, itten falunn illenkor szokták odaböffentenyi, hogy bocsika. Utánna kéddeci fédeci, osztha nemis szent a bíke, de legalább eleggedik a zsebükbeja bicskanyelet.
    Merhogyitten nemasztat szójják hogy mindenki bünöss hanem asztatat, hogy ekéne ösmerni asztat, amija sarunk.
    Tod, akija társaágbaja korcsmaasztalná fingik, asz legalább kírgyen bocsánatot..

  • diohejban
    2016 január 6
    3:25 du.
    Tod, czimbora, nemis bánnám ha meglátogatná.. Egyrézbű, mera grizzlijejimnek is köll valami szórakázás, másríszbűmeg remíhetőlegg erőss fijju vagyó, oszta zijenekenn mindigg szivessen tördelekel eszt-aszt..
    Szójjá mellik reptírre mennek írted..
    (Ps. Ha egyszer eljucc valamellik faluba, támmajd íszreveszed, hogy mija külömbsíg a cigány, mega falusi dijalekt között. Kenyeresjány csókutat.)

  • Lajos Árpád

    Kedves Hazai Lámpa,

    azt hiszem, hogy a határon túli magyarokról hitelesebben szólhatok. A határon túli magyarok körében azt észleltem, hogy Orbán politikáját támogatják inkább, mivel az MSZP lerománozta őket és ellenük kampányolt (és azért látják, hogy a DK, az MSZP és az Együtt csöppet sem szent háromsága egy tőről fakad) és ellenezte azt, hogy megkapják az állampolgárságot. A Jobbik az általános hangulathoz viszonyítva túl jobboldali, az LMP-t betudták egy zöld pártnak. Az ön állítása, miszerint Erdélyt felszabadították a románok bizonyítja azt, hogy ön ebben a témában – legalábbis egyelőre – nem vitaképes, fogalma nincs róla, még az alapinformációkat sem ismeri. Egy elszakított magyar számára az a magyar politikai erő üdvözlendő, melynek nemzetpolitikája elősegíti, hogy az elnyomó megszálló hatalom ellenszelében megmaradhasson az elszakított magyar közösség. A baloldal végleg leírta magát, úgyhogy marad az LMP, a FIDESZ, a KDNP, a Jobbik. A PM nincs ebben a körben, mert szövetkezett azzal a baloldallal, amely végleg leírta magát. Elegendő megnézni a szavazatokat még 2014-ből tanúságként. Kár megvezetett idősekről beszélni. Milyen is lenne a nem megvezetett, vagy nem idős? Baloldali? Ez egy álom, kedves Haza Lámpa, a valósághoz semmi köze.

    Kedves Falusi,

    nekem nincsen semmilyen saram. Ha önnek van, hát éljen együtt vele. Ön azt állítja, hogy Wass Albertnek van. Nosza, lássuk a bizonyítékot, mert mesékkel tele a padlás.

  • Lajos, nagy tévedésben vagy, mert én azt írtam, hogy „megmentette”.

    Szó sem volt semmiféle felszabadításról, bizonyára rosszul emlékszel.

    A határon túlról kapott a fidesz százezer szavazatot, miközben a szavazóképes magyarok lélekszáma több százezer lehet Erdélyben.

    Az álellenzéki pártok miért érdekelnék az erdélyieket, miközben idehaza is a béka s.gge alatt van a támogatottságuk? Attól, hogy valaki nem szavaz a jelenlegi ellenzéki pártokra, még lehet ellenzéki.

  • Lajos, magában a kifestőben semmi szörnyűség nincs, csak egy Wass Albert mese.

    De ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországon ma központi tankönyvek vannak, és az iskolák eszközbeszerzését a Klik ellenőrzi, akkor feltehető, hogy a Wass Albert színező egy propaganda része, amit a központból irányítanak.

    Ennek mi más célja lenne, mint a „beetetés”, hogy a kicsiket megismertessék Wass Albert bácsival, Petőfi Sándor vagy Weöres Sándor bácsik helyett. Érzelmileg azonosuljanak Wass Albert bácsival, így ha kamaszként Wass Albert nevét követve náci honlapokra találnak, akkor azzal szemben ne legyen immunitásuk? Pl.: Ha W. A. bácsi is hisz a zsidó világ-összeesküvésben, akkor az biztos úgy is van, hiszen a tanító néni szerint is jó ember volt W. A. bácsi stb.

  • hazai lámpa

    Velem kapcsolatban ott tévedsz, hogy én nem politikai pártokban, hanem nemzetben gondolkodom.

  • falusi

    Én úgy tudom, hogy 1940-ben, Wass grófék házába beszállásolt magyar katonák atrocitásai miatt vádolták meg az írót és az apját, mint „felbujtót”.

    Megdöbbentesz azzal, hogy szerinted három évvel később (1943) a kolozsvári szerkesztőségben a német gestapó ezért kereste. ????

  • Jani, én is nemzetben gondolkodom, mikor azt írom, hogy a román nemzet megmentette Erdélyt a magyar nemzettől.

    Sokan mondták már, hogy Erdély mindig akkor gyarapodott, mikor a magyarországi magyarok nem akarták megmenteni! Szerény véleményem szerint Szent István kezdte a rombolást azzal, hogy a nagybátyját kiűzte Erdélyből, és a tartományt az országához csatolta.

  • Hazai Lámpa,

    elnézést, nem pontosan idéztem fel, a korrekció jogos. A „megmentette” viszont ugyanolyan markáns tévedés magyar szempontból. Ha az idegen szempontokat részesíti előnyben, akkor én kérek elnézést. Kedves Hazai Lámpa, az elszakított magyarok közhangulatáról primér tudásom van: mérsékelten Orbán-pártiak, ebben nagy szerepe van a kettős állampolgárságnak, amely annak idején sokaknak adott katarzist. Ha pártokon felülemelkedő együttműködés lett volna ebben az ügyben, akkor nem profitált volna ennyire a FIDESZ.

    Értem az aggodalmát a Wass Albert kifestőkkel szemben, de akkor nem magukkal a kifestőkkel van a gond, hanem egy szándékkal, ami az ön véleménye szerint körvonalazódik. Ez esetben véleményem szerint nem arra van szükség, hogy magukat a kifestőket ellenezzük, vagy cenzúrázzuk, hanem arra, hogy az ilyen aggodalmaknak hangot adjunk. Úgy, ahogy el lehet különíteni Ady Endre züllöttségét és kártékony újságcikkeit brilliáns verseitől, vagy József Attila kommunizmusát költői tehetségétől, Villonnak a bűnözői tevékenységét verseitől, ugyanúgy, minden más szerzőnek a politikai tevékenységét el lehet különíteni a műveitől. Gyűlölködő művekkel ne mérgezzék a kifejletlen személyiségű gyermekeket, így az iskolából ugyanúgy Erenburg: Ölj, Spíró: Jönnek, vagy mások uszító műveit. Ha Wassnak voltak ilyenjei, akkor azokat is. De nem a Spíró összest. Esterházy is kalapáccsal (kommunizmussal) zúzná a fás szárúakat (fasisztákat), ha nem tudná megtörni őket, ahogy az 1991-es Így gondozd a magyarodat című művében leírja.

    Kedves Jani,

    utóbbi két hozzászólásával azonosulni tudok.

  • Lajos Árpád

    Kedves Hazai Lámpa,

    Románia még nem tudta megmenteni Erdélyt a magyar nemzettől, még vagyunk egy páran s remélem, hogy még leszünk is. A szászokat sikeresen felszámolta már Románia, eladta Németországnak őket. A zsidókat kinyírták, nem kellett nekik szállítóeszköz hozzá. A valaha volt nagy mennyiségű bolgárból már csak mutatóba maradt. Azóta is rabolja Bukarest Erdélyből a nyersanyagot, az erdélyiek munkájának gyümölcsét pedig a Kárpátokon túlra exportálják. Annyit mindenképpen méltányolni lehet, hogy magyarellenességét nyíltan felvállalja, nem sunyít, mint sokan, nagyon sokan.

  • Lajos, én nem Erdély magyartalanításra gondolok.

    Én azt mondom, hogy Erdélynek az lett volna az érdeke, hogy soha ne tartozzon Magyarországhoz. Mindaddig, amíg a magyar nemzetben megvan ez a késztetés, hogy Erdélyt Magyarországhoz csatolja, addig lesz a románokban is egy késztetés, hogy ők meg rátegyék a kezüket Erdélyre.

    És a történelem azt mutatja, hogy mindeddig Erdélynek a magyarok voltak a legrosszabb gazdái! Egy példa: a II. világháború alatt Észak-Erdélyből az összes zsidót bevagonírozták, míg Dél-Erdélyből nem engedte kivinni őket a németbarát román vezetés. A szászokat említhetjük, de tegyük hozzá, hogy Magyarországról meg a svábokat telepítették Németországba, az is legalább kétszázezer lelket jelent.

  • Diohejban:
    Nem értelek.
    Mit fáj egy fasisztának az , ha lefasisztázzák.
    (Hacsak az nem hogy ez szitokszó volt az 1998 előtti időkben és a magatokfajta még akkoriban „szocializálódott” . Most meg zsenáns a dolog mi ? )

  • Lajos nagyokos:
    Csak mellékesen mondom:
    A magyar-román határon megfordult a helyzet.
    Már nem onnan járnak át dolgozni az erdélyiek , hanem innen mennek oda bérmunkára a magyarok.
    Ez van. Lehet tagadni , nekem egy itt dolgozó román esztergályos mesélte. ( Amúgy magyar anyanyelvű volt az illető.)
    Azt is mondta ( vagy három évvel ezelőtt ) hogy erősen gondolkozik azon hogy visszamegy , mert itt már minden egyre rosszabb.
    Azóta nem hallottam felőle.
    Lehet hogy visszament.

  • Én tanítanám WA-t az iskolában. Ahhoz, hogy meg tudd különböztetni a búzát az ocsútól, tudnod kell, hogy hogy néz ki az ocsú. Kicsit tömény volt egy egyben ezt a hosszú kommentfolyamot végigolvasni. Elnézést, hogy nem szálazom komment-név szerint külön az ideírtakat. WA művei pl. arra is jók lennének, hogy be lehessen mutatni rajtuk, mi a különbség a hazaszeretet, meg az ordenáré siránkozás között. Egyik „nemzetvédő” viszonylag rövid hsz-ben vagy tucatszor hivatkozik a „büszkeségre”, mintha az lenne a hazaszeretet legfőbb ismérve. Pont, mint egy lecsúszott nemes, akinek büdös a paraszt, és legfőbb hőstette, hogy lenézi a más nemzetből valókat. WA irodalmi teljesítménye gyenge közepes – de nem vagyok esztéta, inkább az ízlésem tiltakozik a primitív és unalmas művei ellen. (Nem is szántam rájuk sok időt, de azért olvastam tőle, hogy tudjam, mi a baj vele.) Kertészt (az Ákost) se tartom a magyar irodalom elejének, a hatvanas években írott Mocorgó, vagy a másik (mindjárt megnézem a pontos címet, mert nem jut eszembe), inkább csak az akkori időkben volt izgalmas. Ebben a műfajban nekem Fejes Endre jobban tetszett. A múlt század magyar irodalmának kétségkívül a csúcsa a Sorstalanság (a Kertész Imrétől) – és bocsáss meg Gyuri10, de nem azért mert a holokausztról szól. Nekem arról az útról szól, amit az ember megtesz a kiszolgáltatott helyzetében. Van még egy hasonló magasságú csúcsa a kortárs magyar irodalomnak, csak más műfaj: nagyregény. Spiró írta, Fogság a címe – egy fiktív történetet beszél el, amely az ókori Rómában játszódik. Majd 600 oldal- mégis letehetetlenül izgalmas.

  • jani
    2016 január 19
    10:08 de.

    Janim. Mo csak 41-ben lépett be a háborúba. Negyvenben (valamikor augusztusban) a második bécsi döntés értelmében MO visszakapta Észak-Erdélyt és Székelyföldet.
    A gyérszámú katonaságot nem magánházakban, hanem a kivonult román katonaság táboraiban helyezték el.
    Komolyabb haderőt csak 42 októberétől telepítettek arra a környékre.

  • talalom, Szerintem nem lenne rossz az Üzenet haza, HA a szerző MAGÁRA értette volna a sorokat.

    „Likasszák már az égben fönt a rostát
    s a csillagok tengelyét olajozzák
    szorgalmas angyalok.
    És lészen csillagfordulás megint
    és miként hirdeti a Biblia:
    megméretik az embernek fia
    s ki mint vetett, azonképpen arat.
    Mert elfut a víz és csak a kő marad,
    de a kő marad.

    Bajorerdő, 1948.”

  • Talalom, azért egy Baumgarten-díjat csak összeirkált valahogy magának?

    Én nem mondom, hogy a díjazók nem tévedhetnek, de a rajongóknak úgyis hiába beszélsz. Nem lenne itt gond, ha a fidesz nem csinált volna neki országos kultuszt!

  • falusi

    2016 január 14
    2:14 du.
    Mégis, hány könyvét olvastad már el Wass Albertnek? És melyiket?
    Csak úgy érdekel

  • Kedves Hazai Lámpa,

    a zsidókat nem engedte ki a németbarát Románia, helyben nyírták ki őket. Ettől volnának ők jobb gazdák? Magyarországra 1944-ig menekültek a zsidók, majd a német megszállást követően, a nyilasok bábkormányát hatalomba ültetve elkezdődött a zsidóellenes terror. Horthy cselekedhetett volna jobban is, bár az is igaz, hogy utólag könnyű okosnak lenni. Antonescu sokkal megbízhatóbb volt Hitler számára, pontosan a zsidó kérdésben tanúsított stréber magatartása miatt. Hogy a magyarok lettek volna a legrosszabb gazdái Erdélynek? Évezredig egymás mellett tudtak élni a különböző nemzetiségek. A románok száz év alatt felszámolták a zsidóságot és a szászságot. Erőszakos asszimilációjuk mai napig tart, a magyarellenes Eminescu-nak a Scrisoarea III.-a című uszító művét általános (!) iskolában tanítják, de rengeteg példát tudnék sorolni. Arról pedig, hogy mennyire jobb gazdái a románok Erdélynek az etnikumok elleni véres és puha népírtásokon kívül felhozható az, hogy az egykor virágzó városokat hagyják lerohadni, sok helyen még a magyar királyi vasutakat használják. Mint ahogy korábban mondtam: nem árt tájékozódni az erdélyi helyzetről, mielőtt a magyarokat a legrosszabb gazdának nevezzük. Erdély akkor tudott fejlődni, amikor Magyarországhoz, esetleg az Osztrák-Magyar monarchiához tartozott, meg akkor, amikor független volt. A román haramiaállam nem jó Erdélynek és erre bizonyíték, hogy maguk a románok is meglepően magas arányban szeretnének függetlenedni Romániától. Az egyenesen nevetséges, hogy azért ne akarjuk Erdélyt Magyarország részeként látni, hogy a románok se akarják ugyanezt. A Kárpátokon túli románság Erdélyt Románia részeként akarja látni, hisz belőle élnek és ez teljesen független attól, hogy a magyarok vissza akarják-e állítani a történelmi határokat valamikor a távoli jövőben, avagy sem.

    Geyza, szeretne Románia olyan rosszul állni, mint Magyarország. A magyar anyanyelvű önmagát románnak tartja?

    Talalom,
    „nem vagyok esztéta”
    Látszik 🙂

    Figyelő,
    szerintem azokat a kritikákat lehet komolyan venni, amelyek elmondják, hogy melyik művel mi a baj. Erősen kétlem, hogy azok a baloldali barátaink, akik Wass Albertet közepesnek, gyengének, vagy gyenge közepesnek tartják elolvasták Wass Albert összes művét, már csak azért is, mert világnézetükbe nem illik be Wass életműve. Ízlések és pofonok. De ha nem olvasták el Wass összes művét, vagy legalább egy nagyon nagy részét, akkor nem tudják hitelesen kritizálni a Wass összest. Én nem olvastam Spíró összes művét, így csak azokról a műveiről beszélek, amiket olvastam. Eszem ágában nem lenne felvetni, hogy a magyarellenességtől fröcsögő Jönnek c. verse, vagy szélbalos nézetei miatt cenzúrázni akarjam. Például ez a Talalom által ajánlott Fogság érdekesen hangzik, lehet, hogy jó mű. Nem tudom.

  • Lajos, a románok az Ó-Romániában élő zsidók életét megkímélték.

    Így a Dél-Erdélyben élő jelentős részben magyar ajkú zsidóság is megmenekült a haláltól. A szászok elüldözését a szemükre lehet vetni, de akkor tegyük hozzá, hogy a magyarok ugyanezt csinálták a svábokkal. Erdély aranykora az oszmán fennhatóság alatt volt, a Magyar Királyság csak károkat okozott neki. Szerinted lehet, hogy nevetséges Erdélyről lemondani, szerintem nem. Jézus is azt mondta, hogy aki „elveszíti az életét, megtalálja azt”.

  • Lajos, szerintem Wassnak nem a műveivel van baj.

    A fejével voltak komoly bajok, de a fidesz ennek ellenére kötelezővé tette a műveit az iskolákban, és saját kezűleg koszorúzzák a szobrait fideszes politikusok.

  • falusi

    Szerintem, nézz utána, mikor voltak azok a magyar katonák által elkövetett atrocitások, amelyek hátterében a román hatóságok az írót és az apját „sejtették” felbujtónak. Észak-Erdély átmeneti visszacsatolását követően a Wass család gyilkosságok nélkül is visszakapta volna a korábban elvett birtokait. Vissza is kapták. Nagyon lealacsonyító lett volna számára egy ilyen brutális és értelmetlen családirtó bosszú. Simán lehettek más ellenségei is annak a román papnak.

    Mellesleg érdekes dologra hívtad fel a figyelmem. Eddig bele se gondoltam, hogy a németek már a hivatalos megszállás előtt is megtették, hogy nyíltan betelepedtek cenzúrázni egy magyar szerkesztőségbe. Ezek szerint – ki tudja menyire – már korábban is meg voltunk szállva. Nem semmi.

  • helyesen:”mennyire”

  • Lajos Árpád

    Kedves Hazai Lámpa,

    a svábok kitelepítése egy szégyenletes cselekedet volt, ne feledjük, hogy kik tették és miért. A románok viszont az alkotmányukban szereplő egységes és oszthatatlan szuverén nemzetállamot akarják megteremteni, a kisebbségek felszámolásával. Egyszerűen nem értem, hogy hogy mondhat olyan tévedéseket (most teszem magam, hogy elhiszem, hogy tévedett), mint:

    „Lajos, a románok az Ó-Romániában élő zsidók életét megkímélték.

    Így a Dél-Erdélyben élő jelentős részben magyar ajkú zsidóság is megmenekült a haláltól.”

    Tessék utánaolvasni, van anyag róla: http://www.bc.edu/content/dam/files/research_sites/cjl/pdf/IuliaPadeanu_The%20Holocaust%20in%20Romania.pdf

    Nem érdemes nyilatkoznia olyasmiről, amit nem tud. Az csak önt hitelteleníti.

  • dióhéjnyi aggyal sok-sok böfögést elkövető Árpád, (nem véletlen,hogy héber nyelvben az árpád jelentése vérszívó-vampir)Telitalálat!
    Se lelkierőm se hangulatom nincs az emberi nem hulladékaival vitázgatni.Még egyszer és utoljára itt és most leírom,bár nem valószínű,hogy horpadt homlokotokkal fel tudjátok fogni:senkit nem gyűlölök.A hozzátok hasonló anyatejjel mérgezett antiszemitákat csupán undorodva lenézem.Hazug propagandátokat természetes genetikai hulladékok termékeként a továbbiakban már el sem olvasom.

  • jani
    2016 január 20
    11:14 du.
    Jani A második bécsi döntés végrehajtását az olasz-német komité ellenőrizte. A hivatalokat, az újságokat, a laktanyák és egyéb állami intézmények kiürítését és átadását.
    Ez nem occupáció volt, hanem felügyelet, ellenőrzés.
    Egyébként Trtianon után csak azoktól vették el a házaikat, birtokaikat, akik elmentek az országból. A Wass család nagyobbik része maradt, így tőlük sem vették el a birtokaikat..

  • Az Ó-románia nem lehetett nagyobb, mint a mai Tiszántúl területe. Utána jött a lopás korszaka. Nem háborúk által szerzett területeket románia, hanem csellel, árulással. Bulgária, Moldávia, Magyarország. Ezen országoktól loptak. Most moldávia a célpontjuk, de majd meglátjuk mennyire bátrak, mert a bekebelezésnek lesz néhány szava oroszországnak is. S a mai napig Bulgáriával szemben is van területigényük. De nem hiszem, hogy a tiszántúlról lemondtak volna már, hiszen meg kell nézni a nagy-románia térképét.
    De gondolom hazai lámpa e térkép nem veri ki nálad úgy a biztosítékot, mint a Nagy-Magyarországé.

  • „De gondolom hazai lámpa e térkép nem veri ki nálad úgy a biztosítékot, mint a Nagy-Magyarországé.”
    Telitalálat!

  • falusi

    Úgy látszik, különböző forrásokból vesszük az információinkat. Wass „háborús bűneivel” kapcsolatban találtam egy összefoglaló cikket, benne az alábbi idézettel: http://www.deol.hu/main.php?c=11748

    „…A fő konfliktusforrás, ami miatt a román tanúk többnyire ellenszenvvel beszéltek a két Wassról, az 1923-as román földosztás volt, melynek során román parasztok részesültek a Wass család birtokaiból…”

    Csak megemlítem, hogy Nyírőt nem védtem volna. Ahogy azt is megemlítem, hogy nyilvánvalóan pozitív, sőt kimondottan legendás embermentők is áldozatul estek a sztálinista koncepciós eljárásoknak. Lásd Wallenberg.