Egy csodás drónfelvétel Kanadából: Montreál 4K

2016 január 9 10:54 de.38 hozzászólás

Aki járt Montreálban, valószínű ismeri a Farine Five Roses neontáblát, aminek rikító piros égői a legnagyobb hóviharban és az éj sötét leple alatt is virítanak. Egy beton dzsungel felett áll 1948 óta a tábla, ami Montreál ipari múltjának egyik fontos szimbóluma. A Molson gyár vöröstégla épülete, rozsdás üzemek, hetvenes évekbeli felhőkarcolók, a misztikus Oratoire St-Joseph és a bonyolult főútak labirintus-rendszere – ez mind Montreál.

Az interneten Cavortair Air Cavalry néven futó fotóművész-csoport először az MTLBlog nevű montreáli honlappal osztotta meg lenyűgöző videóját Kanada második legnépesebb városáról. Korábban a Cavort már Utah államban, New Yorkban és Sydneyben is készített hasonló drónfelvételt.

Aki nem járt még Montreálban, annak szerintem kedve támad ellátogatni ebbe a többnyelvű, sokszínű városba. Aki pedig Montreálban él, vagy innek származik – mint e sorok szerzője – bizonyára sok mindent felismer.

Amúgy néhány nap alatt ez a második eset, hogy Montreál környékén készült felvételek terjednek erdőtűzszerűen az interneten. Éppen a héten láthattunk egy egészen ritka, közeli felvételt egy hóbagolyról — éppen a fagyos, 40-es főút felett repült el, egy Transport Québec forgalmi kamerája előtt.

Transport Québec.

Transport Québec.

38 hozzászólás

  • Szerintem Ő egy gyönyörű hóbagoly. A télibagoly, az egy lepkefaj.

  • Christopher Adam

    Igazad van, Ilanfair. Nem ittam még kávét amikor megírtam. 🙂

  • „Tükröm, tükröm, édes tükröm, ki a …..?”
    „Szép vagy, szép vagy……. de Budapest százszorta szebb nálad!”

  • Nem érzek felhőtlen örömöt a drónok terjedése miatt, de ezek a perspektívák.. Valóban csodálatos felvételek.

  • Evelin, inkább más. Nem is lehetne hasonló, hiszen észak amerika valamivel több mint 100 éve népesedett be, így nem is lehet budapest szintű épített környezete. Viszont itt európában meg teljesen idegen az ott kialakult településszerkezeti és építészeti kultüra. Ezért is olyan vonzó egy európainak pl new york.
    Bár ezen a felvételen még csak olyan se látszik nagyon, csak szinte lepukkant ipari épüetek, viszont a drónfelvétel önmagában legalább érdekes.

  • Ünnep van: Teljes egyetértés a hozzászólásokban:) Profi felvétel és vágás, de Budapest valóban sokkal szebb – ebből a távlatból bizonyosan.

  • Szenzációs képek, az ember ilyenkor érzi, micsoda szerencséje van, hogy ilyen gyönyörű otthonra lelt a Földön. Nyilván Montreálról is lehetne olyan összeállítást készíteni, amelyen paloták, templomok, díszes kapuk, reliefnek sorakoznak turisták számára. Mint ahogy imádott szülővárosomról is lehetne ehhez hasonló panorámát készíteni és nem is kellene olyan nagyon messzire menni a Nagykörúttól.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Fantasztikus a technika, sőt csodálatos, amíg nem kerül fanatikus fundamentalisták kezébe.
    Mindig örömömre szolgál, ha megnézem a „drónok” harcát az Al Kaida, a Tálib és más mohamedán fanatikus vezérek ellen, amint 1-1 mit sem sejtő hadúr és sleppje, pár másodperc múlva fizikai nullává válnak.
    Ám mindjárt az első ilyen sikerek láttán és azóta is egyfolytában ott motoszkál az agyamban, hogy mi lesz, ha majd ezeknek az elvakult sötét elméknek kerül a kezébe „A drón” mint tömeggyilkos szállítóeszköz, amelynek egyszerűbb változatai – mint ez is – az e cikk ihletét és hátterét kölcsönző drónocska – már ma is kereskedelmi forgalomban kaphatók. Egy ilyen ártatlan kis gépezet a legkisebb bombát szállítva is, illetve bevetve egy tömeghelyen, bizony borzalmas tragédiák forrása is lehet… Merem remélni, hogy a rendvédelmi ipar már az ilyenek elhárításának a lehetőségeivel is foglalkozik.
    2001. szeptember 11. tanulsága és egyetlen „haszna” talán, hogy kellő súllyal hívta fel a kultúrvilág figyelmét a mindenre képes és elborult agyú, elszánt vallási fanatikusokra, mint gyilkológépekre… Mert ki hitte volna annak előtte, hogy a jódolgában éberségét vesztett, naiv biztonsági személyzet kijátszásával, csodálatos légieszközök válhatnak egy csapásra tömegpusztító fegyverekké.

    Most történt, hogy „Magyarország Honvédelmi Minisztériuma” egy Vadászboltnak adott el „több tonna”, valóságban alig használt(!), elavultnak minősített katonai lőfegyvert; levegő-levegő rakétákat és gépágyúkat, és a hozzájuk való lőszer arzenált, amelyeket például egy ISIS tárt karokkal vár a fegyver készletébe – mindezt ócskavas áron(!).
    Gratuláljunk hát Orbanisztán éber hadászainak… 🙁

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Evelin!

    A vészkorszak üldöztetési elől családostól Amerikába emigrált, világnagyság . K á l m á n . I m r e . örökbecsű Marica grófnője egyik részletével járulok hozzá szíves mondataidhoz.:

    „…Nézz le a lánchídról a vén Dunára,
    Ha arra jársz,
    Öleld meg Pestemet,
    A drága szép Pestem,”
    „Ha arra jársz…”

    .
    – Egyébként sokféle felvételt láthatunk ma már budapesti drónnal készített légifotókból, videókból is, amelyek már egyenesen fantasztikusak… [Sky Wiev Air/hu] 🙂

  • Kerekes Sandor

    Csatlakozom Evelin velemenyehez: Budapest vezet utcahosszal. Meg szerencse, hogy nem vagyok elfogult.

  • Miklos Banfi & Evelin Annyira értelmetlen összehasonlítani. Száz meg száz város van ami szebb mint Budapest, száz meg száz van, ami nem szebb. Több ezer pedig gyönyörű, csak másképpen. Nem lehet rangsor állítani, és nem is kell.

  • Bocsi, de nem lehet semmit összehasolitani. Akarom mondani Budapesttel pl. Montrealt.
    Mindegyika maga nemében nagyon szép város.
    De egy érdekes hasonlatósságot mondtak az új magyar bevándorlók Montrealra.
    Mennyire hasonlit Budapestre a fekvése. Itt is van egy folyó ami ketté vágja a várost a St.Lawrenc folyó, mint Duna, itt is van egy hegy a Mount Royal a város közepén, mint a Gellérthegy Budapesten.

  • Ilanfair, persze, igazad van. Én már annak örülök, hogy végre egy kicsit egyetértünk, de belátom, hogy ez egy elég súlytalan téma, ami megannyi szubjektív elem játéka..

  • Miklos Banfi Nem csak azért, hanem mert elfogultak vagyunk. 🙂

  • Lehet nem kellene többet politikáról társalogni nekünk. Lehet akkor még haverok is lennénk, s együtt söröznék, miközben építészetről, divatról, prosztatanagyobbadásról, burdáról, nőkről, autókról és fociról beszélgetünk.
    Hátha Christopher Adam stílust váltana, ha szépen megkérjük.

  • Érdekes felvetés tropa, de akkor Figyelő munkanélküli segélyért folyamodna Chris-hez, ami duplájára emelné az önköltségét:)
    Aztán mit szólna a többi szotyi köpködős haverod, hogy velünk szóba állsz?
    However, nice try:)

  • Miklos Banfi Még egy észrevétel, ezzel a cikkel kapcsolatban, de összefügg, azzal, amit írok utána.
    A szerző, büszkén mutat meg egy felvételt Montreálról. Büszkén, hiszen odaírja, hogy reméli, aki látja, szívesen megnézné élőben is a várost. Erre jön a válasz, Budapest sokkal szebb.
    Szerintem, Ő is tudja. DE!
    Képzeld el, meghívsz engem vacsorára, bemutatod büszkén a feleségedet és a lányaidat, mire közlöm, hogy az enyéim sokkal szebbek! Ha igaz is, nem sértelek meg vele. Ilyet én „írben” mg sosem hallottam, hogy az övék szebbek vagy jobbak. Megdicsérik az enyémet, vagy ha nem tetszik, hallgatnak.

    Miklós ez most nem megoldható. Gyakorlatilag két pillanat alatt torkolnának értelmetlen vitába. Néhány emlékkép. Kertész Ákost elűzték az országból, mert el merte mondani a véleményét Wass Albertet egyenesen írónagyságnak tartanak, mert antiszemita és náci volt. Ez a középszerűt, kiemeli a tömegből? Így választunk irodalmat? Jobboldalt igen. A legnagyobb zenészeink indexen vannak (Schiff, Fischerék), mert elmondták véleményüket, és ez nem tetszik a jobboldalnak. A világ vért pisil utánuk, de a jobboldalnak utálatos képek. Behelyettesítették Okováccsal, Ákossal és Patakyval, a bolondok aranyával. Tudod, hogy már Bartókot is kikezdték, a zsidó származása miatt? A két háború között már volt hazaáruló. Most megint? A színházban nem a homoszexuális, baloldali, de roppant tehetséges Alföldi kell, hanem a jobboldali határon kívüli, mert ő az igazi magyar, mondták olyanok, akik sosem járnak színházba. A divatról is szó esett, kiderült, hogy mindenféle alak vagyok, csak normális nem, mert nem a ruha teszi az embert, nem gond az, hogy vezetőink nem tudnak öltözködni. Miért baj, ha egy nemzetközi tárgyaláson ízléstelenek? A nőkről megbeszélnénk, hogy hányat kell szülniük, és a konyhában melyik szegletben van a helyük? Volt még a whisky cikk, ami jól indult, de azután a szememre hányta egy „nemzetesasszony”, hogy miért nem a pálinkáról írok, ha magyar vagyok. Sajnos az is csatározásba fulladt, hiába kértem az elején, hogy ne. Az autó és az építészet jó lenne, de egy olyan országban, ahol még lakást sem tudnak bérelni vagy a használt Suzuki is gond, csak a feszültséget keltené. Szakmám miatt járom az autós oldalakat, minden szaktudás nélkül, érzelemből írnak, szidnak mindenkit, kinek jobb autója van. Sajnos olyan kevesen tudnak új és jó autót venni, hogy tapasztalat kevés van, csak az irigység.
    Itt nem bal és jobboldalról van szó, hanem arról, hogy a jobboldal faragott magának bálványokat, közben háttérbe szorítja az igazi értékeket, és aki nem így gondolja, az hazaáruló. Nincs vitaalap, mert nem a kultúra a vitaalap, hanem a politika. A politikán keresztül pedig nem lehet a kultúráról beszélgetni. Nem a művészet számít, hanem a lojalitás. Ha a politika a saját képére formálja a művészetet, akkor az megszűnik művészet lenni. Maradna a foci. Hát arról mostanában éppen nem kellene beszélni, mert ami nincs, arról minek? Meg már régen nem a sportról szól, hanem a főnők hobbyjáról. Lehet, sarkosan látom, de ez a tapasztalatom. Sajnos, én még a sört is utálom. 🙁
    Nagyon sok idő kell ahhoz, hogy az emberek eltudjanak vonatkoztatni a politikától. A politikusok beköltöztek az emberek nappalijába (már a hálójukba is berontottak), nagyon sok idő kell, míg ezt megfordítják. Nagyon megértem, hogy nálunk nem beszélnek a politikáról, mert megrontja az emberi kapcsolatokat.
    Nagyon szégyellem, van egy film, ami már negyven éve etalon számomra. Szabadságról, álmokról, rabságról,irányításról,gyávaságról és ki tudja mi mindenről szól. Negyvennégy éve etalon nekem, de csak mikor kiűzték az országból, akkor tudtam meg, hogy ki írta. Kertész Ákos.
    Hát, én így látom. Most megyek inkább kirándulni, szia.

  • Illanfair, majd ott is beköltözik a politika a nappalitokba, majd amikor 10000es nagyságú sáskahad masírozik át az országon. Mint most németországban. Nem hiszem, hogy No-ban lenne ooyan ember aki most ne foglalkozna a politikával. S ha majd nálatok is így lesz, akkor majd el kell döntened, hogy fegvert fogsz, hogy megvédd az új hazádat, vagy menekülsz tovább nyugatabbra, vagy visszajössz arra magyarországra, ahonnan kertész ákosnak elkellett mennie, mert legyalázta a magyart. S akkor már lehet a félmillós fizetés is elég lesz az asszonynak, hogy életet mentsen.

  • tropa Neked is doktornő, nem asszony. Nem megyünk vissza, ha baj van várnak Ausztráliában. De ide nem akarnak migránsok jönni.
    Ha kell, itt van hadsereg, de nem lesz rá szükség. Sokat fizetnek a provokálásért?
    Kertész Ákosnak azért kellett menekülnie, mert nem emberből vagytok. Szégyen az országra, szégyen az emberiségre. Te is elmehetnél inkább rendes munkát végezni, mint bértollnokként provokálni.
    Nem tudom, miért esz itt a fene mindig négy-öt jobbikost, úgy sem tudtok minket megtéríteni. Fecsérlitek az időtöket.
    Miklós barátomnak írtam, kétszer is Őt szólítottam meg, nem neked. De látom, cáfolatra nem tellett neked, csak gúnyolódásra. Sajnállak.

  • Ilan, nem tudom, hogy hol hibádzunk. Én minden egyes mondatoddal egyetértek, árnyalataiban is követem, de mintha ez visszafelé nem működne ugyanúgy, a lágy szarkazmusomat is készpénznek veszed, vagy csak én érzem így?
    Semmiféle vitám nincs veled. Konkrétan: ismerem Montreált, gyönyörű és éppen holnap megyek vissza Bp-ről Torontóba, ahol majd’ 6 hetet töltöttem. Imádom Pestet, különösen Budát, de itt már képtelen lennék élni. Az utolsó egy évben is sokat mélyült ez az iszap… Több, mint 100 emberrel beszéltem, és még a legpozitívabb haszonélvezőnek is volt egy negatív kisugárzása… Hárítás, hazúgság, korrupció, apátia, megalkuvás és semmi más.. Lucifer, mint itt tropa köztünk… Most ennyi.

  • Miklos Banfi Sajnos nem voltam Kanadában, de tervben van. Meghívásunk van Montrealba, és miután kéthavonta megismétlődik, komolyan vehető. Szeretném látni persze a Niagarát egy NHL meccset és a kanadai whiskygyűjteményem is lyukas.
    Most már csak az a kérdés, hogy megvárjuk az ír útlevelet, vagy nem. Jobb lenne ír útlevéllel, mert átrepülnénk Washingtonba, egy barátunkhoz.
    De most én csak a kedélyes párbeszéd lehetségességét vontam kétségbe, nem Téged. Téged még sosem. Ha van hiba, bennem van. 🙂
    Illének azért sokban igaza volt. Tényleg lepattogzik az úri máz az „urakról”, elég gyorsan.
    December elején voltam otthon. Már nem tudok mit kezdeni ott magammal. Találkozás a barátokkal és ismerősökkel, hallgatni az elkeseredést és a reménytelenséget, nem szívderítő.

  • Ilanfair és B. Miklós!

    Bocsánat, hogy a csapos közbeszól, de végig olvasva a mai termést ezen az oldalon, egy apró „hibát” észleltem!
    A vége felé úgy tűnt mindketten „egy kissé nem értitek a másikat”, noha valójában azonosak az álláspontjaitok, mégis halvány szabadkozás félét érzékeltem mindkét oldalról!
    Talán az lehet az oka, hogy Ilanfair a hosszabb lélegzetű írását( jan.11.4:22 de.) melyben „a kedélyes párbeszéd lehetségességét vonja kétségbe” betű szerint Miklósnak címezte, holott tropának szánta! Én legalábbis mind a szöveg tartalmát illetően, mind pedig logikailag így raknám össze!
    Ha mégsem, akkor elnézéseteket kérem!

  • Besancon Tökéletesen látod. Miklósnak írtam, mert finoman szólva „tropa” egyéniségével nem vagyok elégedett. Számomra egy provokátor, és nem akartam beszélgetést kezdeni vele, de véleményt mondani szerettem volna. Miklósba még sosem tudtam volna belekötni, pedig a kötögetéshez én is értek, de Ő még sosem érdemelte ki.

    Párbeszéd lehetősége. Bemutatták, az új „E” Mercedes-t. Már nagyon vártam, és beszélgetni kezdtem egy villanyautó pártival, aki Teslát használ. Pillanatok alatt, beleszóltak, és elhordtak mindennek, mert kölcsönösen leírtuk milyen autónk van, bizonyítva, tudjuk miről beszélünk (Övé a drágább). Milyen csevegés lehetséges? Ha Suzukid van, akkor csóró Suzukis vagy, ha drága autód, akkor loptad rá a pénzt, hazudsz, különben is sznob vagy és rövid a farkad, illetve ennyi pénzért már autót is vehettél volna. A végén megtudtam, hülye vagyok, hogy nem Teslát veszek. Pedig 40 év tapasztalata azt mondja, akkor vagyok hülye, ha azt veszek, de érveimre válasz sem jött. Párbeszéd, ugyan, szinte lehetetlen.

  • llanfair

    2016 január 13
    4:20 de.
    Szerintem, nem kéne beszélned magyarokkal egyáltalán.
    Mindenkinek jobb lenne.

  • Figyelő Jó, majd meggondolom. Biztos vagy, hogy mindenki?

  • Kedves Miklós, Ilanfair, Besancon !

    Teljes mértékű szolidaritásom a tiétek.

    Azt azért el kell fogadni, hogy egy történelmi város, mint Budapest is, amely az ókortól, a középkoron át, látványában, már egy pillantás erejéig is, építészetében és fekvésében egyaránt magán viseli szinte az egész emberiség történetét – persze elsősorban a magyart. Az ilyen város látványa inkább nyújt esztétikai, mondjuk nyugodtan, hogy katartikus élményt, mint a hipermodern, túlságosan is egy korszak jegyeit és jellegzetességeit hordozó metropolis.
    Itt „Tisztelhölgyeim…” Kálmán Imrét idézi, aki szintén kénytelen volt Amerikába emigrálni, akárcsak Kertész Ákos. Szóval ő a Láchidi panorámát idézi föl, de ha például a Margit-híd Margitszigettől látható dunai körképet veszi példának az mégszebb, mint az előbbi.
    Ha pedig kocsival külföldről jövet a Dél-Budai rakpartra érkezünk haza, ismét csak bámulunk és szemünk, szánk eláll a csodálkozástól a Gellért-hegy – rajta a Szabadságszoborral – látványán, a budai várnegyed teljes pompájával és a pesti oldal palotái a hömpölygő Duna kiépített partján, minden alkalommal rádöbbenünk, hogy lehetséges talán, hogy ilyen szép akad még máshol is a világon, de hogy nála szebb nincs, az biztos.

  • Ui:
    mottó: „A kíváncsi turista olyan, mint a szerelmes vőlegény: mindent elhisz, de semmit se lát…” (Rejtő Jenő)

    Olvtársaim! Ezt (11,55) Budapestnek egy olyan szerelmese írta le, aki azonban – elnézést kérve a szerénytelenségért, de Kertész Ákossal karöltve – belát a kapualjak sötét odvába, és a komor járású bikaképű, szomorú járókelők sokságának a lelkébe is, amelyen keresztül nagyon is látja a mára már csak külsőre csodás polisz árnyékos oldalát is.

    És sajnos, mivel a . l é t . h a t á r o z z a . m e g . a . t u d a t o t, az emberfia kénytelen kizárni a szabadságidőben keletkezett, ünnepszerűen elfogult benyomásait a hétköznapok többségét kitevő, az élet és emberismerettől átitatott sokkal kevésbé gyönyörködtető élményei közül, amelyek ugyancsak e gyönyörű város utcáin és terein nap-mint nap keletkeznek. Bár kénytelen megjegyezni, hogy ehhez hozzá tartozik az is, hogy eme negatív benyomásokat inkább okozza az az . o r s z á g o s . apátia és sötétség, amelyet a lassan hat éves szélsőséges politikai kurzus gerjeszt és tart fenn, még ma is permanens harcot folytatva e nagy példaképe, Horthy „Antant-generális” által egykor „bűnös városként” megbélyegzett tündérország ellen.

    Íme, akarva, akaratlan így és itt találkozik esztétikum és politika ha akarjuk, ha nem…

  • DonGolo Igazad van de! Bécsben nagyon sűrűn járunk. Mindig elmegyünk a felhőkarcolók közé, éppen úgy mint Párizsban. Mindig megcsodáljuk, de megszeretni nem tudjuk. Az új Berlin is csodálatos, és hideg.
    Budapest tényleg nagyon szép. De kopott és koszos. Ha ezen tudnánk változtatni, tényleg méltó lenne a legszebbek egyike címre. Egyébként munkám során 8-10 alkalommal mentem át naponta az Erzsébet-hídon, és kétszer szabadon választottam hídat. Mindig lenyűgöző élmény volt.
    De ez nem egy összehasonlítás volt, hanem egy büszke montreali videója. Nem versenykiírás.

  • DonGolo, mélyen megindítanak soraid. Köszönöm!

    Ezért is vagyok erős tagadásban, hogy mi hasonlóan gondolkodók csak egymásnak bólogatni vagyunk itt. Egymás értékes hozzászólásai igenis nagyon fontosak szellemileg, erkölcsileg és lelkileg is!
    Televan pozitív energiával nemúgy mint a magvas ellenvéleményekkel való fröcsögés – ami olykor már bénító…
    Milyen lelkivilágra utal, hogy ez a pár keménymagos kormánypárti szimpatizáns órákat tölt el itt, hogy ciánozott nyelveit öltögesse. Vagy én vagyok csak gyenge, hogy nem megyek el a kurucinfóra hitet téríteni?

  • Miklós !

    Minden bötű, amit leírtál, az szilárdan ül a helyén.

    Valóban, úgy nekünk is itt van helyünk és remélem, hogy ez az utóbbi jobboldali zsilipnyitás, vagy talán gátszakadás amit a KMH az elmúlt hónapokban megélt, egyszer majd csak múló láz lesz a történetében…

    Az olyan náci oldalakra pedig, mint az a Kuruc Nimfó is, nincs értelme még rálépni se. A fasizmus, a nácizmus nem „egy nézet a sok közül”. Az, igazából bűvészet, játék a gyilkos szavakkal, hogy egyszer majd valósággá válhassanak, mint ahogy ez Magyarországon is megtörtént bizonyítva azt, hogy a szó is lehet gyilkos…

    Ha viszont itt, ezen a Fórumon időnként mégis felüti a fejét – mert ennek is tanúi lehettünk mostanában – nekünk demokratáknak kötelességünk az ő sanda és káros fogásaikat, történelminek beállított trükkjeiket és csúsztatásaikat cáfolni, bizonyítani azok ellenkezőjét – abban a reményben, hogy hozzánk hasonló, de nálunk is fiatalabb demokraták és hazafiak is ellátogatnak ide, akiknek a történelem teljes igazságára, összefüggéseire és nem részigazságokra és főleg nem nacionalista propagandára és a náci blöffölésre van szükségük.

    Egyszóval ennek a Fórumnak nincs szükségük Cipollákra,
    Máriókra viszont annál inkább… !

    B. üdvözlettel 🙂 : Đ

  • Hadd nyaljak vissza: abszolút! Egy szóval van csak bajom, a jobbolal szóval. Én őket nem jobboldalinak tartom, mert ez dehonesztáló lenne a szóra, engem és Téged meg baloldaliként bélyegez, ami nem igaz. Ne kövessük el azt a hibát, mint ők, akik a liberalimust értelmük hiányában csak szitokszóként kezelik…

  • Miklos Banfi Többször hangoztattam, hogy Kereszténydemokrata kormány alatt élek. Nem sok bajunk van vele, és a liberalizmusuk is megfelelő számomra (más kérdés, hogy az itt élők nem mind így látják, nekik máshol van a kezdőkör). Ez az oldalkérdés Magyarországon ilyen kiemelt, és rendesen el is torzítja a látleletet. Nekem nem a jobboldallal van bajom, hanem a magyar, magukat jobboldalnak mondó pártokkal. De ez nem fér a rajongótábor fejébe. Miért pont ez férne bele?

  • Ez tényleg egy az egyben, amit én mondok, csak kicsit más szavakkal.

  • Miklos Banfi Mi félszavakból is értjük egymást? 🙂

  • Kedves Ilanfair!

    Mindenben igazat kell, hogy adjak neked, csak egyben tévedsz, Bartók zsidó származásában.

    Az unitárius Bartók több volt, mint egy haladó zeneköltő. Az ő géniusza, átfogó tudományos szakértelme, tudása, és nem utolsó sorban humanista alapállása determinálta a politikai és vallási szemléletét is.

    A család apai ágról – 1635-ig visszavezethető – nemesi származású, ill. édesanyja bunyevác nemzetiségű volt így, ezek tükrében Bartók filoszemitizmusa mondhatjuk, még értékesebb szellemi hagyaték.

    Hogy még közelebbről pontosítsunk a családfán, Pásztory Ditta – a feleség – sem volt izraelita származású.

    A jobboldal, eme tények ellenére, időnként még ma is „”megvádolja”” azzal, hogy zsidó*, meg hogy hazaáruló, mert a mester – hisz kutatóként ezt ő tudta csak igazán megítélni – gyűlölte a Horthy-rendszer díszmagyarosan hamis, délibábos, árvalányhajas kultúrpolitikáját, amiért végülis kénytelen volt itthagyni imádott hazáját és külföldön öregbíteni az igazi magyar kultúra dicsőségét.
    Ez a fondor vád pedig éppen Bartókkal szemben, egy ilyen csodálatos, abszolúte magyar-centrikus életmű után minden gondolkodó és hazaszerető magyar számára csakis égbekiáltó hazugságot jelenthet…
    ˙

    .
    * Mert a „zsidó” az ő ködös elméjükben az úgynevezett idegenszívű szinonimája – kódja… (Lásd pl. Orbán beszédeit)

  • DonGolo Az egyik nagymamáját „vádolják” zsidósággal. Egy művésznél (főleg ha zenész), jól jön egy kis zsidó vér. Se igent, se nemet nem tudok rá mondani, de rengeteget olvastam Bartók életéről, és sehol sem taglalták zsidó származását. De lehet, hogy egészséges gondolkodású emberek írták, akik szerint ez mindegy is? Tényleg mostanában támadt fel ez a „vád”, régen elég volt „hazaárulózni”.
    Nekem zeneileg és emberileg is a legnagyobbak között van, bár nekem nem a legnagyobbnak tartott műve (Concerto) a kedvencem, hanem a Cantata Profana, és nem tartom Kocsis Zolit etalonnak Bartók zenéjében. Ránki és Fischer is tud velük csodát csinálni.

  • DonGolo Egyébként természetes a szélsőjobboldaltól, hogy a zsidó származásúnak mondják, mert így könnyebb (meg)magyarázni emigrációját. Azért kényelmetlen, hogy Magyarország egyik legnagyobb művésze, egyszerűen undorodott, az annyira dicsőített korszaktól. Ha nem felelnek meg a tények, el kell őket torzítani.

  • Es a nyugaton Calgary-ban hegyekben miert van 37c fok szarazsag fok es erdo tuzek es nincs semmi ho…? 1400 meteren se..