Pozsgay Imrére emlékezve…

2016 március 27 8:34 de.64 hozzászólás

83 éves korában elhunyt Pozsgay Imre, a magyarországi rendszerváltás egyik személyisége. A róla szóló méltatások jelentős része ellentmondásos jellemnek minősíti, pedig nem volt az.

Az 1933-ban, a Győr-Sopron-Moson megyei Kónyban született fiatalember a Lenin Intézetben tanult, 1950-ben a Magyar Dolgozók Pártjának – a Rákosi vezette MDP-nek lett tagja. 1956-ban belépett az MDP utódpártjába, a Magyar Szocialista Munkáspártba, ahol jellegzetes karriert futott be. Az ország másik felében, Bács-Kiskun megyében lett a Marxizmus-Leninizmus Egyetem igazgatója 1965-ig, majd a megyei pártbizottság sajtóalosztályának vezetője. 1970-ben védte meg filozófusi kandidátusi értekezését. Kormányzati pozíciót 1975-ban kapott: oktatási miniszterhelyettes lett, egy év múlva a tárca vezetője. 1982-től háttérbe szorult, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának (ez nagyjából a mai Nemzeti Együttműködési Rendszer formális szervezetének felel meg) főtitkára lett. 1983-tól országgyűlési képviselő, 1988-ban az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, majd a Grósz Károly és az őt követő Németh Miklós vezette kormányban államminiszter. 1989-ben a Magyar Szocialista Párt alapító tagja, politikai intézőbizottságának meghatározó személyisége, a párt köztársasági elnökjelöltje. A Szabaddemokraták Szövetsége azonban népszavazást kezdeményezett, amelynek egyik kérdése a köztársasági elnökválasztásról szólt. Az akkori SZDSZ azt szorgalmazta, hogy a köztársaság első emberét majd az 1990 májusára kitűzött országgyűlési választások után szavazzák meg. Tudni lehetett, hogy az akkor két erős ellenzéki párt, a Magyar Demokrata Fórum és az SZDSZ között megegyezés született: a választásokon nyertes, a kormányt adó párt a köztársasági elnök személyének kiválasztását a parlamentre bízza majd, és az állam első emberének személyét a vesztes fél jelölheti.

Így is lett: az MDF kormányt alakított, és a parlament többsége az SZDSZ jelöltjét, Göncz Árpádot választotta az állam első emberének. Bár volt népszavazási kezdeményezés, hogy az elnököt országos választáson szavazzák meg, de ez – érdeklődés hiányában – elbukott.

Pozsgay, mint az MSZP jelöltje, országgyűlési képviselő lett, de a köztársasági elnökválasztás után nem sokkal függetlenné nyilvánította magát. Emlékeim szerint már a fidesz első regnálása idején (1998-2002) látványosan kiállt a magukat egyre kevesebb joggal fiataloknak és demokratáknak nevező csoport mellett.

Nem csoda. Az egypártrendszereknek ugyanis jellegzetességük, hogy abba az egy pártba tömörül mindenki, aki politizálni akar, szeretne, vagy politikai karriert akarna befutni. Az MSZMP-ben is így volt: legalább négy pártra való hit, elképzelés, eszme, terv, ambíció birkózott egymással. (Tudom, a tagja voltam.) A legbizarrabb példa erre, hogy a deklaráltan materialista pártnak a nyolcvanas években vallásos tagozata szerveződött!

De ebben a pártban voltak a magyar politikai életet hosszú évtizedek óta egymás ellenében meghatározó ún. urbánusok és népiesek is. Egyszerűsítve: az urbánusok Magyarország jövőjét a Nyugat-Európa-beli polgári társadalmakhoz való csatlakozásban látták, míg a népiesek valamiféle speciálisan magyar, harmadik utat szorgalmaztak, amelynek része volt pl. a Kert-Magyarország homályos elképzelése, de a nemzeti elzárkózás mindenképpen. Ennek az irányzatnak volt híve és némiképp ideológusa is Pozsgay az MSZMP-ben, tehát érthető, hogy a nagyon hasonló útra térő fideszt támogatta élete utolsó szakaszában.

Szokás még nagy erényéül felemlíteni, hogy 1988 egy februári hajnalán a rádióban ő nevezte először 1956 eseményeit népfelkelésnek, az addig hivatalos ellenforradalommal szemben. Nekem ezzel a hősiséggel több bajom is van. Egyrészt akkor már hónapok óta dolgozott egy történészbizottság, hogy a Kádár rendszer valahogy kikeveredhessen az ellenforradalom című retorikából, közösen jutottak a „népfölkelés” meghatározáshoz. Ezt egy PB (Politikai Bizottság, az akkori Magyarország tényleges vezető szerve) határozatban akarták bejelenteni. Pozsgay megelőzte ezt a bejelentést, éppúgy, ahogy alig egy évvel később egy zilált fiatalember a szovjet csapatok kivonását követelte, amikor az már eldöntött tény volt, csak a csapatok kivonulásának technikai feltételeiről tárgyalt az akkor még MSZMP kormány.

Árnyalta a képet, hogy „a nép” alapvetően nem volt elégedetlen a rendszerrel, sőt: a ’86-tól fokozatosan adagolt kedvezmények – maszek, félmaszek vállalkozások engedélyezése, világútlevél, a forint konvertibilitása, ezek következtében a környező országokénál jóval szabadabb és gazdagabb élet kifejezetten bizakodóvá tette a többséget.

Ennek a bizalomnak az elherdálásában bizony Pozsgay Imre is részes volt. De, mint minden embernek születettet, őt is megilleti a minden távozónak kijáró kívánság: Nyugodj békében!

Rátesi Margit

Pozsgay Imre

Pozsgay Imre

64 hozzászólás

  • Kedves Margit, nagyon szép elemzés csak nagyon hiányzik egy meghatározó momentum, ami ma már meglehetősen ismert tény. A 80-as évek elején Horváth István rendőrminiszter barátjával közösen jegyzett egy MSZMP-KB által jegyzett kezdeményezést a megbízható paraszt-káderek Nékosz-jellegű kiképzése érdekében, amit aztán Bibó Kollégium néven létre is hoztak!

  • Egykorúak vagyunk Kedves Margit, de én mégis másképpen éltem meg azokat az éveket.
    Nem káromkodom, nem gyalázok – az a korszak is megérdemelte a pusztulását, ahogyan a mai is.
    Klasszikust idézve: „Ezek ugyanazok!”

  • Egy hazug disznó volt és egy gusztustalan politikai oppotunista. Dicsőség emlékéremére, béke poraira, melyeket köhögés ellen szedett. A világ alkalmasínt gazdagabb lett a távozásával.

  • A cikk számomra nagyon tiszta, kiegyensúlyozott és alapos. A két hozzászólás is jó adalék, csak a Bibó kollégium hatásának köszönhető a mai istentelen szituáció sajnos. Amit én tudok Pozsgayról, hogy egy nagyon okos, jóindulatú ember volt, csak sajnos többnyire mindig a rossz oldalra állt, így sajnos sok jót nem köszönhetünk neki. RIP!

  • A véleményem Pozsgay mesterről Bánfi Miklós és Kerekes Sándor véleménye között helyezkedik el:

    Pozsgayról vagy jót vagy semmit.
    Vagy rosszat.
    Sok rosszat.
    Esetleg lehet kevés is , de mindenféleképpen rossz legyen.

    / Karinthy F. után szabadon /

  • Nyugodjék békében,a kevés és tisztességes kommunisták közé tartozott,
    aki nem ártott a hazájának és a rendszerváltásban, illetve utána is
    tárgyilagos volt,hasznára vált az embereknek!

  • halottról jót vagy semmit…(kivéve a gyilkosokat,bűnözőket, voltak bőven)az itteni
    acsarkodókra,gyűlölködőkre visszaszáll az átok,meg magukat is minősíti….nem kicsit,nagyon,ma is sokaknak lenne mit megbánniuk,lenne miért bünhödniük!….de megússzák,sajnos!
    Erény,ha egy ember belátja,hogy a rossz oldalon állt és igyekszik
    a hazájában jót tenni,na kevés ilyen van sajnos!

  • Emlékszem, egyszer kijött Montrealba is! A beszédje igen érdekes volt, t.i. feltűnt, hogy a háta mögött sugott neki valaki!

  • geyza véleményével saját magát minősíti,de ezt már jóval régebben
    megtette,helyezkedik össze-vissza rá jellemzően…..egyszerűbb dolgokat sem ért,de képtelen visszatartani a senkit sem érdeklő véleményét!

  • Marcsi,a másik volt komcsi nekrológja az egyik elsőszámú volt komcsiról.
    Így is van ez rendjén.
    Összetaertásban az erő kérem.

  • Marcsi:
    Ha vaaki helyezkedett , az Pozsgay mester volt.
    Hol ide..hol oda..hol meg amoda..ahol nagyobbat remélt szakítani.
    Aztán mindenhol pofára esett .
    Kár érte.
    Biztosan jó Köztársasági elnök vált volna belőle , merthogy az akart lenni minden áron.
    A Smitt Gólyostollas Palkónál biztosan sokkal simulékonyabb lett volna. Pedig az sem volt keményebb mint egy hajlékony angolna.

  • Nekem Pozsgay sem volt rokonom,mint sokan mások sem manapság,de ugye
    kommunistaként sem követett el semmi büntetendőt,értelmes,tanult ember volt nem pár elemit végzett ÁVH-s,rájött sok visszásságra,hazugságra és
    89-ben elsők között kimondta,hogy az „ellenforradalom” bizony forradalom volt!(ezt a mostani szocik,csak jóval később ismerték el)
    az első Fidesz kormánnyal is jó kapcsolatot ápolt,akik fel is kérték
    az új alkotmány,ill.alaptörvény elkészítésében való részvételre!
    Nem bűn,ha valaki rájön,hogy téves és megvalósíthatatlan(netán bűnös)eszmékben hitt és ezt nyíltan fel is vállalta,valamint ezt meggyőződésből és nem anyagi haszonszerzésből tette,nem lett milliárdos….
    Nem ő az egyetlen és az utolsó aki felülvizsgálja régebbi meggyőződését,úgy hogy ezzel senkinek sem árt!

  • Marcsi:
    Elég széles a Pozsgay hátsója.
    De most már tényleg kijöhetnél belőle.

  • Na azt hittem,hogy egy józan pillanatodban talán megértettél…de sokadszorra tévedtem,még élőnek sem szoktam nyalni…,halottnak meg pláne nincs értelme….ezt „talán”? még te is képes vagy felfogni?!
    és halottgyalázó sem vagyok,különösen ha az illető nem szolgát rá!

  • „nekem Pozsgay sem volt rokonom”
    -de még lehet amekkora idióta vagy

    „mint sokan mások sem manapság”
    -vagyis széthullott a megveszekedett komcsi testvérületed, ez is világos

    „Első FIDESZ-kormánnyal is jó kapcsolatot ápolt akik fel is kérték az új alkotmány ,ill. alaptörvény elkészítésében való részvételre! ”
    -Hogy micsoda ??! Ki ? vagy kik ?? és mikor ??! Megzakkantál végleg ?

    „Nem követett el semmi büntetendőt….nem bűn ha….bűnös eszmékben hitt”
    -Hát az tényleg nem bűn.Szerencsére nem jutott el az eszméinek a megvalósítási fázisába , mert mindig türelmetlen volt és aktuális „barátainak” idejekorán a széles hátsóját mutatta. Ezért aztán folyton bűntelen maradt.A legnagyobb önsajnálatára.

    „…eszmékben hitt és ezt nyíltan fel is vállalta,valamint ezt meggyőződésből és nem anyagi haszonszerzésből tette,nem lett milliárdos….”
    -Persze. Őszinte meggyődésből járta meg az összes valamirevaló hazai pártot. Gondolom azért hogy milliárdos lehessen. Csakhát nem lett az. Mindannyiunkkal megesik hogy nem válunk milliárdossá, nem kell ahhoz mindenféle pártnak a tagjává lenni.

    „Nem ő az egyetlen és az utolsó aki felülvizsgálja régebbi meggyőződését,úgy hogy ezzel senkinek sem árt!”
    -Teljesen igazad van ebben Marcsi. Sokan vagytok így.

    Csak annyit javítanék utolsó sorodon hogy:
    „…felülvizsgálja régebbi MEGGYŐZŐDÉSEIT..”
    -Így lenne teljesebb az írásod.

  • Marcsi. Pozsgay nem „forradalmat” mondott, hanem „népfelkelés-t. Nem véletlenül, a kettő között nagy különbség van.
    Az MSZMP-ben egyébként elenyésző számú kommunista volt.

  • Talalom:
    Háppersze.
    De ez az idióta nem képes értelmezni ilyen különbségeket.

  • „MAGYARORSZÁG REFORMJAI MŰKÖDNEK”
    [Ez a szöveg olvasható lépten-nyomon a fidSS fizetett tévés hirdetéseiben]

    Bocs’,hogy itt a „gyász” hangulatában egy kissé prózaibb, ámde annál meghatározóbb, és nagyobb horderejű eseményről tájékoztassak egy friss hírben:

    Az Európai Unió . f e l f ü g g e s z t e t t e . az eddig gyakorlatilag Orbanini zsebébe csúsztatott pénzbeni támogatásainak egy részét – 37 és 67 milliárd közötti összegben…

    Ennek hatására ez a gyakorlatilag eddig külföldről támogatott „unortodox” junta mégiscsak k é n y t e l e n . l e s z . mindenféle hiteleket fölvenni, és az eddig oly fennhéjázva, büszkén emlegetett
    . n u l l á s . á l l a m a d ó s s á g á t . alaposan felülvizsgálni…

    Gratuláljunk hát a Vezérnek, a Kárpátmendence Géniuszának:
    .

    KISSÉ MEGKÉSVE,DE A KIRÁLY MOST LETT CSAK IGAZÁN MEZTELEN. 😀

  • Az biztos, hogy nagy gazember volt!
    Bocsi, meghaltról jót vagy …

  • Utóirat/12,32

    Hogy ne essek az igazságtalanság súlyos vádja alá, annyit azért még megjegyeznék a mi bölcs Vezérünk védelmében, hogy ezt a „hatalmas lehetőséget”, az ingyen kapott pénzt Ő sem gondolta örökkévalónak és már I. regnálása idején is éppen ezért tendált kelet felé, régi és új barátok – Kína, Azerbajdzsán, Oroszország és mindenféle arab kalifátusok diktátorainak – kegyeit keresve, az előbb, vagy utóbb kieső EU-s támogatást másfajta kegyelemkenyérre váltandó…

    Őfőméltósága immár erősen érezvén a közvetlen veszélyt – legjobb védekezés a támadás – a március 15-i ünnepi förmedvényében már odáig ment kijelentve, hogyaszongya
    „az EU többet visz ki innen, mint amennyit nekünk ad”,
    ami nevetségesen hülye állítás, ám a rajongóinak ez mégiscsak szentbeszéd volt. A magyarul nem is beszélő hivatalos, „velünk szolidáris” jobboldali lengyel tapsbrigád például vörösre tapsolta a tenyerét…

    Itt volt már az ideje az ingyenkonyha korlátozásának, melyre a hálátlan Parasztja minduntalan csak fanyalgással azt kommunikálta, hogy igen-igen, de savanyú a leves… Miközben Ő teljes stratégiáját és propagandáját csak erre építette.

    .

  • Talalom,
    Igazad van, a népfelkelés csak egy fokkal magasabb fokozat a zendülésnél.

  • Viszont „ellenforradalmat” mondott még 1956.telén, sőt még ennél cifrábbakat is a Kecskeméti Hírlapban megjelent cikkében.
    (megpróbálom előásni, mert ritka véresszájú kirohanás volt)
    Szervusztok, jó reggelt !

  • MARCSIKÁM!
    PErsze hogy nincs sok értelme benyalni egy halottnak.
    Hiszen ő már nem tehet érted semmit.
    Ez -azthiszem- nem vitakérdés.

    DE TE a tyúkeszedel mindenre képes vagy ,
    ha úgy hozza pillanatnyi érdeked.

  • Ritka szemét ember volt. Szerintem az újkori antiszemitizmus elindítója. A’89-s népszavazás előtt és után állandóan arról beszélt (Beszélgetéseim Bíró Zoltánnal, a Hitel-ben megjelenő interjú stb), hogy attól fél, hogy az SZDSZ viselkedése miatt felerősődik az antiszemitizmus. A FIDESZ-ről abban az időben úgy beszélt, hogy tipikus urbánus gondolkodás -az ő gondolatmenetében ez nagyon negatív dolog volt – városi gerillák stb. Aki egy kicsit is ismeri a magyar történelmet az tudja, hogy ez virtigli zsidózás. Ő és Csoóri előbb kezdtek zsidózni mint a Csurka.

  • talalom!
    Igazad van,valóban népfelkelést mondott,nem forradalmat,de lényegében elismerte a jogosságát,reformpolitikus volt és a rendszerváltásban nagy szerepet játszott.
    geyza meg annyira sötét,hogy a vitathatatlan tényeket (ujság,TV,net
    stb régi és új hiteles forrás)sem ismeri de sötétként próbál vitatkozni,azt sem tudja miről?…..
    Az tény,hogy próbálta megreformálni az MSZP-t…joggal kifogásolta
    az SZDSZ-t……amelyik ide juttatta a baloldalt,meg az is,hogy
    nem követett el bűncselekményeket,népírtást vezető politikusként,miniszterként sem!
    Akinek közvetlenül befolyásolta az életét úgy vélekedik ahogy érzi,gondolja,(az enyémet nem),de ugye normális ember nem szid egy
    halottat!
    Papának meg azt üzenem nyugodjon le,mert az SZDSZ ben bőven vannak antiszemiták,sőt az MSZP-ben is ezt mindenki tudja!Vannak akik nem tudnak elszakadni a „zsidózás” fóbiájuktól,az ő bajuk!!!
    Szerintem túl van ragozva a dolog,részemről ennyi!

  • Sötét geyza,veled ellentétben én norrmális vagyok nem érdek köpönyegforgató
    mint itt sokan,stabil nézeteim vannak neveltetésemből kifolyólag,amit sosem változtattam meg,jobboldali beállítottságú vagyok se nem náci se nem zsidó,se bűnöző (mindkét oldalon!!!)szerencsére nincs okom gyűlölködni!
    Egyébként 56-ban még gyerek voltam és később sem a politikából éltem!!!!

  • az meg geyza hülye fejét minősíti,hogy ennyi idő után lekomcsiz…ennél már csak az viccesebb amikor náciz,mikor mennyit ivott……

  • Marcsula:
    Sötétben tapogattalak…eddig !
    De most megvilágosodásom támadt:
    TE kedvesem nem azért nyaltál be a halottnak mert tőle remélsz bármitis, hisz jóltudod hogy rajtad már egy halott sem fog segíteni.
    Azért teszed mert a HÁTRAMARADOTTAKTÓL remélsz valamit.
    Gondolom nálatok , a posztkomcsi FIDESZ-sejtben vagy polgári mittoménmicsodában majd furmányos módon a titkár tudtára adod ezt a fennti nyaldoklásodat . Némi kis elismerésért cserébe.
    Sok is nyalásból lesz -adott pillanatban- a nagy buli.

  • Bocsánat, soká tartott!
    Petőfi Népe, 1957.dec.15.-i cikk Pozsgay tollából. Linkelni nem tudom…(((
    Szervusztok, jó estét !

  • Én mindig megmosolygom, amikor „okos” magyarok vitatkoznak 56-ról.
    Sohasem fogják felismerni, hogy egyszerre volt népfölkelés, forradalom, ellenforradalom, és még nagyon sok minden.
    Nem véletlenül szerepeltek benne valamiféle „horthy-sta” restaurációt vágyók, a szocializmusnak hazudott rendszer valamiféle reformját kívánók és persze a rendszerrel sokféle, más-más okok miatt elégedetlenkedők is.
    Ahogy a börtönökből sem csak a politikai foglyok szabadultak ki, hanem bőven szabadultak ki köztörvényesek is.
    De voltak olyan „szabad-csapatok” is, akik rokkant emberek családját vagy zsidó családokat riogattak a „kiirtásukkal”, mert tiszta forradalmuknak nincs szüksége „ilyenekre”.

    De ha valaki meg tudná magyarázni hogy mit kell becsülni azon, hogy valaki esetében „Erény,ha egy ember belátja,hogy a rossz oldalon állt …”, majd az egyik rossz oldalról, a másik rossz oldalra áll?

    „A 80-as évek elején Horváth István rendőrminiszter barátjával közösen jegyzett egy MSZMP-KB által jegyzett kezdeményezést a megbízható paraszt-káderek Nékosz-jellegű kiképzése érdekében, amit aztán Bibó Kollégium néven létre is hoztak!”

    Ennek azért különös íze „támad”, ha a Horváth István rendőrminiszter – és veje Stumpf István, kollégium vezető – valamint Orbán Viktor kollégista „vonal” léte ébreszt.
    Az „együttműködésnek” nem csak formális, kartonozott formája volt, formái voltak, létezett informális „hálózat” is.

  • Azért a kép Pozsgayról ennél sokkal árnyaltabb és összetettebb! Sőt! ÉLES fordulatokkal is találkozhatunk politikai „krédójában”! Valóban az MSZMP egyik meghatározó vezetői közé tartozott! De azt hiszem felismerte a rendszer tarthatatlanságát és fordult! Igen jelentős szerepe volt az MSZMP belső „reformköreinek” megerősödésében és szerveveti fellépésében! 1989 körüli években VITATHATATLANUL az ország legnépszerűbb politikusa volt! Aktivitása az MSZP megalakításában is lényeges, de mégis „belegyezett” a nem egészen RADIKÁLIS szakításba, a régi állampárttal, is! Majd minden előzmény nélkül lemondott MSZP frakció vezetői tisztségéről és ki is lépett az MSZP-ből! Aztán útkeresgélése közben az MDF -hez is lecsatlakozott (Csurka István imádata végig kísérte!) Aztán a Fi(de)sz PÁLFORDULÁSA( egy illiberális irányba!!!)után a Fi(de)sz felé orientálódott, és Orbán mellett találta meg helyét!

  • Kiss Sándor!

    Hát igen,megosztó személyiség volt,új utakat keresett,mint sokan,a szándék jó volt,és ha követett is el hibákat,sem véres…kommunista,se
    bűnöző nem volt,meg náci sem,annak ellenére,hogy esetleg szimpatizált Csurkával,akit sokan nem az irodalmi munkásságával,hanem az ideológiájával azonosítanak,bár sokan az utóbbit is tévesen,ellenségesen ítélik meg!
    Sokan fejezték ki részvétüket,nem hinném,hogy forogni kellene a sírjában…mint sokan másoknak!

  • Le5lieL!
    Tárgyilagosan el kell ismerni,hogy minden forradalomnak,felkelésnek vannak,az üggyel a céllal és a jogos küzdelemmel ellentétben,jogtalan haszonélvezői,magyarul csőcselék…,de ugye kevesebben mint az igazi
    hősök?…Sajnos a történelem,a politika termel káros érdemtelen melléktermékeket is,de nem ez volt az általános!
    Ennek ellenére fenntartom,hogy bizony erény,ha valaki belátja a tévedéseit,és próbál hasznosan tevékenykedni egy egész nép,ország érdekében,különösen,hogy senkit nem üldözött,kínzott vagy ölt meg,bármelyik oldalon is állt!
    Nézőpont és tárgyilagosság kérdése,hogy ki mint ítéli meg a múltat,ne legyen pártszimpátia befolyásolás,így lenne korrekt!

  • „ És jött 1956. október 23. Lopva, alattomosan közeledett. Sunyi bábáinak száján egy percre sem halkult el a szocializmus igéje, miközben egy nyáron át járták a Petőfi-rondót „nemzeti sajátosságaink” körül azzal a magasztos céllal, hogy kiküszöböljék a szocializmus építésében elkövetett hibákat. – Majdnem sikerült nekik még a szocializmust is kiküszöbölni. Tépett szájú, hasított körmű sok kis senki, hátamögött még több úri bitanggal, megcsinálta az „Első Hazai Nemzeti Forradalmat”, melyet kis híján „Nemzeti Szocialista Forradalomnak” neveztek. A szociális elemet Mindszenti-Pehm József képviselte benne, a nemzetit pedig Löwenstein herceg. Hogy mégsem „nemzeti szocialistának” keresztelték vívmányukat, az talán azzal magyarázható, hogy e két szó így együtt hányingert okoz minden becsületes emberben és ők nem látták még időszerűnek e hányingert kiváltani. Lehetett-e nálunk forradalom 1956 októberében? Hová vezethet nálunk a termelési viszonyok megváltoztatása és az uralkodó osztály megdöntése? – (Mondtuk, hogy a forradalom ezt jelenti.) Ilyen lépés nálunk csakis visszafelé, a kapitalista viszonyok és a burzsoá uralom visszaállításához vezethetett és vezetne ma is. Ez viszont színtiszta, steril ellenforradalom…. Hát így próbáljuk meg tisztázni a fogalmakat! ”
    – Pozsgay Imre: Forradalom, vagy ellenforradalom?, Petőfi Népe 1957. december 15.

  • Köszi, falusi!
    Ezt a szövegét,nem ismertem, de mégjobban alátámassza előbbi bejegyzésemet.
    Fogalma sem volt a forradalom valódi lényegéről.
    Úrak meg nem voltak a diákság és munkásság hátamőgött, akik a forradalamt kirombantották.
    Mindszenty József csak annyit vett részt benne, hogy sikerült a börtönből áttenni az amerikai kővetségre.

  • Figyelő
    2016 március 28
    12:48 de.

    Figyelő: „Az biztos, hogy nagy gazember volt!
    Bocsi, meghaltról jót vagy …”

    Semmi baj, DE..
    ez most a „jót „, vagy a „semmit” volt öntől? 😀

    Milyen lehet az ha rosszat, vagy valamit mond bárkiről, bármiről? :DDD

  • Marcsi megint okoskodni próbálsz de csak hülyeségeket pötyögsz ide:
    Méghogy a Pozsgay mester „megosztó „”személyiség”” volt”

    Na ne röhögtessél már.

    Egyrészt nem volt személyiség csak egy senki köpönyegforgató, másrészt meg nem megoszlottak a vélemények róla hanem mindenki tudta hogy egy senki köpönyegforgató.

    úEzért nem ért el semmit a politikusi pályáján.
    Lehet köpönyeget forgatni , de annak is megvan a maga „tudománya”.
    Pozsgay nem ismerte , mert túl gyorsan akart a nagypénzek és a nagy elismerés közelébe vergődni.

    Nem jött be neki.

    De nem baj mert helyette bejött ezer.
    Már oda a fél ország , a Pozsgay nélkül is.

    Múltheti információ hazai hír-portálról:
    Mostanra gyakorlatilag egész Fejér megye az Orbán-klán birtokában van.

  • Figyelő
    Dehogynem voltak urak a forradalom mögött! legalábbis úri fiú hozott haza lopott fegyvert, amit aztán a házmester gyerekének adott át megőrzésre. Így legalább a prolikat nyírták volna ki, ha valaki feldobja őket.
    Szervusztok, jó napot !

  • mavtelep,
    ha jól emlékszem a Szocializmusban már NEM voltak „úri gyerekek”! Azokat vagy internálták, vagy még időben kimenekültek.
    A házmester volt akkoriban igazán az „Úr”!

  • Figyelő:
    Nem a fenét nem voltak „úrak”
    Jöttek jődögéltek szépen vissza régi földesurak.
    Csak aztán szerencsére pofára estek és vissza kellett szaladniuk oda ahová negyvenötben másztak.

  • Jaj Géza, Te mindent elhiszel a Népszavának?

  • Figyelő
    Nem jól emléxel, ráadásul a házmester nem úr volt, hanem az IKV alkalmazottja…DDD

  • Figyelő:
    Mesélték nekem falusiak annó, akik átélték.

  • Geyza
    A Szabad Európa Rádióról – és a Horthyt, nyilasokat éltető dumájukról – se feledkezzünk meg !

  • A falú pártitkára mesélte Neked, Géyza?
    Az hiteles lehetett!

  • mavtelep

    2016 március 30
    11:00 de.
    De bizony úr volt a házmester! Fől is jelentett hamis vádakkal, le is csuktak egy évre, az ő jóvoltáűból!

  • Figyelő:
    Ezt most állítod?
    Ezt a „párttitkáros” dolgot?
    Azt gondolod hogy ezzel nevetségessé tettél?
    Iparitanuló koromban három Pestkörnyéki faluban jártam ki nagy marha nehéz táskával tévéket javítani. Gyalog !
    Be szép idők voltak azok..istenem.. 😀
    Télen , csikorgó hidegben , halvány uccai lámpák fényében, sok helyen még az sem , jártuk a főnökömmel a dűlőket.Ő jobbra , én balra.Mint említettem:gyalog!
    Aztán az utolsó cím után találkoztunk az Aranybikában , grogot inni.Na hallod , akkoriban még igen csikorgó telek voltak.
    Persze mindenhol volt kis forralt bor , pálinka ez-az ugyebár.. 😀
    És hát az ember beszél munka közben a háziakkal.
    A párttitkárról nem tudtunk semmit , pedig mi is a falu ” krémjéhez” tartoztunk:
    Az Aranybikában minden nap együtt ebédelt a tévészerelő és inasa (én) , továbbá a tanácselnök és a gyógyszerész. Néha a sírásó is de az kicsit lökött volt. Mindenkit meginvitált a lapátjára hehe.
    Párttitkárról nem tudtunk.
    De ha TE tudsz valamit róla , akkor kivele !

  • Figyelő:
    Nem szeretnék Veled vitázni folyton..de tényleg nem !!
    De a múltkor mintha azt peddzetted volna hogy valami DISZ titkár miatt kerültél a fegyházba , mert kitudódott hogy hiszel Istenben.
    Mostmeg a viceházmester intézett el egy évre??!

    Há má’ neharagudj, dehát..szóval..namindegy.Hagyjuk.

    (Naa csak azé me én is láttam pár dolgot, de olyant nemhogy nem láttam demegmég nem is hallottam hogy egy viceházmester KISZ vagy DISZ titkár legyen. Tudod , odáig még a Rákosiék sem vetemedtek hogy a bérházakban alapszervezeteket hozzanak létre , a viceházmester irányítása alatt.)

  • Figyelő:
    „Mindszenty József csak annyit vett részt benne, hogy sikerült a börtönből áttenni az amerikai követségre.”

    Mindszenty 1955-től nem kifejezetten börtönben volt, hanem háziőrizetben a felsőpetényi Almásy-kastályban volt fogva. Október 30-án a rétsági páncélos ezred akkori parancsnok-helyettese, Pálinkás-Pallavicini Antal és két beosztott tisztje Budapestre kísérte, ahol a primási palotában ismét átvette a magyarországi róm.kath. egyház vezetését. Felmentette funkciójukból a rendszerrel együttműködő papokat, több rádióbeszédet mondott, a Nagy Imre kormány „a bukott rendszer örökösének” minősítve. November 4-én az USA nagykövetségén kapott menedékjogot.

  • Semmi esetre sem akartalak nevetségessé tenni!
    Géjza, akivel az Aranybikában iszógattál, az is álmodozó volt. Valószinú, ott szerezted a magas röptű ideologiát is.
    Igen önnyű, fitalalt és nehezen élő valakit megszéditeni!

  • ˙

    Nocsak a kis lincselő, hogy kozmetikázza a kéthetes zendülést…

    A 8 általánosával 😀 , még ő vitatkozik Pozsgay tudományos megállapításain, hogy mi a forradalom és az ellenforradalom közti különbség…

    .

  • Figyelő:
    Megint tévedsz:
    A Bikában vagy ÉN az inas vitatkoztam a már akkor is jobbos beállítottságú főnökömmel világpolitikai kérdéseken, vagy pedig sűrű szakmai beszélgetést folytattunk.Álmodozásról szó sem volt.

  • Figyelő:
    Nem kellett engem megszédíteni.
    Az apám és jóanyám tárgyilagosan előadott történetei az alávaló Horthy-rendszerről, a munkaszolgálatról és a később bekövetkezett deportálásáról pont elegendőek voltak a határozott , mind a mai napig tartó politikai nézetrendszerem kialakulásához.

    Tudod kedves Figyelő , az én családom nem a budai hegyekben lévő villa-lakásból indult neki a szocializmusnak, hanem nagyon lentről.

    Anyámék pl. kilencen éltek egy pestszenterzsébeti szoba-konyhában (kb 25 négyzetméteren) , WC az udvar végében , vízvételi lehetőség az ucca végén .

    És a régi rend leverése után a nagy család minden tagja emberhez méltóan élhetett a felszabadulás után , tanulhatott és kiemelkedhetett abból a szar sorsból ami a félfeudális Horthy-fasizmusban jutott volna nekik.

    Ez van kérlekalássan.
    A többi blabla meg homályos elméletek nem érdekelnek .

  • Minden estre, ha azt vesszük, hogy Orbanisztán ma már egyértelműen a Horthy rendszer – amely annak saját, egyértelmű terminológiája szerint is ellenforradalom volt – utódjának tekinti önmagát, akkor ez a mai rendszer is ellenforradalom. Amiből óhatatlan következik a kérdés, hogy egy ellenforradalmi rendszer miként állíthatja azt magáról, hogy forradalmi? Mondhatnánk, azon az alapon, ahogy ezt ’56 is állította önmagáról, pedig gyakorlatilag – ahogy Pozsgay 1957-es fenti idézete is kifejti – már abban a kéthetes nagyon rövid intervallumban is felléptek és meghatározó szerepre törekedtek azok az erők, amelyek az 1945-ös forradalmi, pl. földosztások és a későbbi államosításokkal szemben a horthysta ellenforradalom restaurációját helyezték kilátásba…
    Ugyanez zajlik 1990. után is. Voltaképp ezek a politikai erők
    az egész e l l e n f o r r a d a l m i . f o l y a m a t o t folyton . 1 9 5 6-ra . h i v a t k o z v a . forradalmi mázzal kenik be. Mind eközben, íme nem is kell messzire (már Bp-től úgy max.30 km.távolságra is) menni, hogy meglássuk például a mai földrablásokban (1-2 személyes föld árverések során) is a feudalista ellenforradalom (restauráció) félreismerhetetlen természetét és jellemző vonásait. A különbség csupán annyi, hogy a jelenlegi hatalom kutyafuttában, mert sürgős neki – ki tudja meddig tehetik még – egykori jobbágyok (parasztok) fiaiból, unokáiból farigcsál most nagybirtokos földesurakat és monopolista vállalkozókat (ld.: a Simicska birodalom tündöklése és „bukása” a Vezér [kormányzóúr] jóvoltából, vagy a Tiborcz [Orbán-veje] vállalkozás hirtelen, gigászi felfutása, stb,stb.) és ezzel párhuzamban taszít hűbéri függőségbe nincstelen és tudatlan alattvalókat…

    Következésképp, hogyan nevezheti egy állam , egy rendszer egyszerre AZ ellenforradalom és A forradalom szellemi utódjának önmagát ???
    Szerintem sehogy, mert a történelem lineáris idő mércéjén valami vagy ez, vagy az. Egy időben előre és hátra nem haladhat semmi.

  • Fortinbras !

    Fontos amit állítasz

    Egyébként maga Mindszenti, 1956. nov 3-i beszédében is
    . k i h a n g s ú l y o z t a, hogy
    „…tudja meg mindenki, hogy a lefolyt harc
    >>> n e m . f o r r a d a l o m, <<<
    hanem szabadságharc volt…"

    DE, Pozsgay is az ominózus '88-as nyilatkozatában csak
    . n é p f e l k e l é s n e k .,
    és nem forradalomnak
    minősítette.

    Mindezt Figyelő és Marcsi figyelmébe külön is ajánlom: felkelés, zendülés, szabadságharc, de nem forradalom. Nem ugyanazt a fogalmat takarják…

  • Mindszenty mindig is a nép ellensége volt.

  • Geyza

    2016 március 30
    7:16 du.
    GéYza, nem viceházmester, hanem önálló házmester volt, nem annyira nagy bérházban.
    Tudomásom szerint, önakaratból jelentett rólam, de állitólag, az előző érában nyilas volt.
    Ilyen emberek is voltak anno…

  • Geyza kedves, szóval te az Aranybikában a Tv szerelő főnököd által-aki egyébként egy magasröptű ideológiával rendelkező álmodozó volt – meglettél szédítve…csak hogy tudd! Vagy a tanácselnök által?????
    Hoppá, feltűnt még a színen a sírásó…. – lehet hogy ő volt az álmodozva szédítő????

    Hú fel van adva a lecke!De csak fordulj Figyelő alias Münchausennéhoz, majd ő megoldja minden problémádat!

  • Pozsgay mindig ügyesen keverte a kártyát a politikában, kár, hogy ebből az országnak soha semmi haszna nem volt …

  • papa
    2016 március 28
    5:20 de.

    A kilencvenes évek elején azért más volt a fidesz tagsága, pl. Fodor, Ungár, Horn Gábor. Orbán ezeket mindig utálta, el is üldözte őket a pártból.

  • FORTIMBRAS
    2016 március 31
    5:47 de.

    Orbán szerint az elmúlt huszonöt év egy nagy forradalmi kilengés volt. Hova is jutna ez az ország, ha szocik és liberálisok szabadon garázdálkodnának benne … mondjuk oda, mint Anglia.

  • Géyza, Géyza, megint sok szoci lapot olvastál, vagy valaki teletömte a fejed hazugsággal!
    FOGALMAD sincs Mindszentyről, aki egy egyszerű plébános volt anno, egyszerű családból.
    Mert a kommunista rezsim meghurcolta, azért nem volt a nép ellensége. Sőt!
    A nép példaképe volt, olyan ember, akit nem lehet veréssel, fenyegetésssel megváltoztatni hitében.
    Te csak szégyeld magad!

  • Valóban az 56 -os forradalom szabadságharc volt, mert a magyar nép meg akart szabadúlni a szovjet megszállástól és a komcsi kormánytól!
    Persze soha nem lett volna szabadságharc ha Kádár nem hívja be még közelebb az orosz tankokat, hogy lőjjenek honfitársaira. Akkor vált a forradalom szabadságharcá.