Kanada sürgős konzuli segélyt nyújt a Törökországban tartózkodó kanadaiaknak

2016 július 15 8:08 du.24 hozzászólás

Kanada külügyminisztere is nyugalmat sürget Törökországban a jelenleg zajló katonai puccskísérlet alatt. Stéphane Dion miniszter hivatala hangsúlyozta, hogy Kanada rendet, illetve biztonságot kíván mindenkinek Törökországban. A Szövetségi tisztviselők szerint Justin Trudeau miniszterelnököt már tájékoztatták a helyzetről.

A szövetségi kormány sürgős konzuli segítséget kínál kanadaiaknak Törökországban, ha szükség van rá. A kormány azt tanácsolja, hogy a kanadaiak maradjanak bent, ne menjenek ki az utcára, és ellenőrizzék a helyi médiát a gyorsan a változó helyzet miatt. Az isztambuki Atatürk repülőtér, illetve a török légtér is le van zárva gépek és utasok előtt, így repülővel jelenleg nem lehet ki, vagy bejutni az országba. A felfordulás elsősorban Ankarában és Isztambulnak érzékelhető. Isztambulban a hadsereg lázadó szektorai lezárták a hidakat és a főútvonalakat.

 

A Recep Tayyip Erdogan autoriter törökországi elnök ellen indult puccskísérlet helyi idő szerint este tíz órakor vette kezdetét, amikor a török hadsereg egy csoportja támadást indított a rezsim ellen, hivatkozva a demokrácia és az alkotmányosság, illetve a szekularizmus visszaállításának fontosságára. Rövid ideig elfoglalták az állami médiát és így Erdogan a Facebook FaceTime-on keresztül tudott csak kommunikálni a lakossággal. Ami furcsa, hogy Törökországban általában nem este, vagy éjszaka kezdődnek puccsok – és már volt bőségesen az ország történelmében – hanem hajnalban. És általában a megpuccsolt vezetőség letartóztatásával kezdődnek az ilyen katonai lázadások. A mostani zűrzavar teljesen másképpen vette kezdetét.

Fotó: Reuters.

Fotó: Reuters.

Legalább 17 rendőrt öltek meg a puccsisták virradóra, továbbá olyan hírek érkeznek, hogy lebombázták a török parlamentet. Az Al Jazeera tudosítása szerint, elképzelhető, hogy egy hangbombáról van szó, ugyanakkor felvételek arra utalnak, hogy valóban volt egy robbantás a parlamentnél.

Fotó: Turkey Untold

Fotó: Turkey Untold

Erdogan ellenzéke a parlamentben is a puccs ellen foglalt állást, továbbá az Egyesült Államok kormánya – John Kerry külügyminiszteren keresztül – jelezte, hogy a „béke, a stabilitás és a folytonosság” mellett foglal állást az USA. Így nem kérdés, hogy Erdogan mellett áll ki az Egyesült Államok. Mint, ahogy az olvasóink előtt is ismert lehet: Törökország egy fontos szövetségese Washingtonnak, még így is, hogy Erdogan valóban egyre inkább diktatorikus irányba mozdította el hazáját.

24 hozzászólás

  • Remeljuk, hogy az ÖrdögÁm elvtarsat felhuzzak az elso lampavasra a legkozelebbi elvtarsaival egyutt. Sokat jelentene Izraelnek, Europanak es az egesz vilagnak is, ha az ilyenek eltunnenek a Fold szinerol.

  • Mojsele…
    no igen. Erdogan effendire rajar a rud ezuttal………….a laikus turkiaban nem jo otlet islamizalgatni m inden szinten

  • Obama békésen akar távozni a Fehér házból.8 évi szarkeverés után remélhető,hogy a hátralevő 4-5 hónapját még kibekkeljük.Hogy utána Ki vagy mi jön,az a jövő zenéje.Reméljük,hogy a karmester kevesebb fals hangot fog generálni.Egyébként,hogy a törökök mennyire fontosak Amerikának vagy a demokráciának arra nem lehet egyértelmű választ adni.A törökök mindig is korruptok és nagyon kegyetlen nép voltak.Minden esetre egy iszlámmentes Törökország Atatürk szellemébe vezetve jobb lenne a kultúrvilágnak,mint egy Erdogán által vezetett iszlamista diktatúra.(emlékszünk még rá,hogy az osztrák szörnyszülött is demokratikus választásokon lett fűhrerré választva?)

  • Tökre nem ismerem a puccsistákat, de Kemál Atatürk kis csoportja is katonatisztekből tevődött össze, ha jól emlékszem.

  • Hazai Lámpa:

    A török puccsisták idáig -különös módon- mindig akkor léptek fel a Hadsereg köreiből, amikor Törökországban kezdett veszélybe kerülni a -viszonylagos- demokrácia.

    Sajnálnám a most nem sikerülne nekik a politikai rendcsinálás, mert az egy új korszak kezdetét jelentené náluk.
    Egy sötét kor kezdetét…

  • Ha emlékezetem nem csal legutóbb 1960 ban Gürszel generális puccsal vette át a hatalmat.Demokrácia nem,de viszonylag normatív élet volt dacára a katonai diktatúrának.Az iszlám,Erdogan megjelenésével az 1990 es évek végén vagy a 2000 es évek elejei megválasztásával került uralomra.Azt hiszem nagyon sokak sajnálatára.Mint minden iszlámhoz tartozó egyén Ő is jogot vindikál az iszlám világuralmi törekvéseinek segítésére.Ha most nem akkor 1-2 éven belül a következő katonai lázadáskor biztosan felrántják.Addig viszont nagyüzemi alapon fogja gyártani a halottakat.

  • "tisztelthöeimésuraim"

    Gyuri10

    Csak egy-két hete annak, hogy összeölelkeztek Netanjahuval, és Oroszországtól is bocsánatot kért, majd „kibékültek” az orosz vadászgép lelövése utáni haragos viszony után.

    Lehet, hogy ez szúrt szemet a puccsistáknak?

    .

  • miert toroltek a hozzaszolasomat…………….es foleg ki?

  • Katona Zsombor

    Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nekem felettébb gyanus hogy, a „puccs” másnapján már tudták ki az a 2750 bíró és többszáz katona aki kompromitálódhatott! Csalnak-e a megérzéseim, ha úgy vélem, ez a megrendezett műpuccs a teljhatalomra törekvő Erdogan akadékoskodó polgári és katonai ellenzékének „törvényes” leszámolására történt rosszul álcázott provokáció volt, számítva a fanatizálható, buta és félrevezetett nép szinjátéknak bedőlő lelkes támogatására. Milyen humánus vezető az aki az utcára küldi önfeláldozásra biztatva fegyvertelen népét saját teljhatalmának kierőszakolására, ahelyett hogy óvná a szerencsétleneket a felesleges vérontástól? És egy-két szigetvári-féle az ilyen „gyámoltalanokat” akarja testvérként befogadni, ám legyen, de előbb költözzenek más országokba, oda annyit csábíthatnak maguknak amennyit nekik jól esik, mi nem kérünk belőlük!

    , fanatizálható

  • lehet hogy Erdogan rendezte meg………..?

  • Katona Zsombor

    barlev
    2016 július 17
    11:25 de.
    Szerintem most már biztos, a legújabb fejlemények azt sejtetik, valószínű külső logisztikai segítséggel, a kellő gonoszság meg van benne, de kizárt dolog hogy, ennyi sütnivalója legyen!

  • „tisztelthöeimésuraim”,
    önből nagy stratéga nem lesz.Elképzeléseit nem fogják tanitani a West Pointon.Egy két hét előtti puszilkodásból még nem lesz katonai puccs.Sokkal hosszabb időt vesz igénybe többezer bíró, magasrangú katonatiszt és katona letartóztatásának a lajstrom összegyűjtése is.Lévén,hogy Erdogán nem kért Öntől segítséget az általa kevert szar szagtalanítására merem kérni,hogy hagyjon ki minket a mindenkori minket szeretők vádaskodásaiból a különböző félhírek manipulatív felhasználásával.Ha problémája van Natanjáhuval,tessék alapos tanulmányozás után leírni a történtek okát.Esetleg még úgy sem.Persze,ha mi vagyunk az egyetlen lehetőség az Önök bajainak elkenésére,ám tegye amit jónak lát. Engem csak akkor tessék szíves lenni megszólítani,ha valami igazán kedveset,jót akar írni a HAZÁMRÓL.Egyenlőre kétségek között vergődök.

  • no igen. tul „light” volt………….
    Erdogan urugyet talalt arra amit eddig nem tudott megtenni.

  • gyuri10
    2016 július 16
    9:34 de.

    Az oszmánokkal (törökök a magyar köznyelvben) azért komoly versenyben vannak a legkegyetlenebb nép címért az angol és spanyol gyarmatosítók is.

    A náci párt demokratikus választásokon nyert, de teljhatalmú Führerré csak igen gonosz és buta emberek összejátszása révén sikerült kinevezni Hitlert. Hindenburgot pl. valami korrupciós üggyel zsarolták meg, Papen pedig azt hitte, hogy majd jól kézben tartja a buta osztrák káplárt …

    Mindehhez persze kellett előbb a német köztársaság kikiáltása, és Vilmos császár elüldözése a német szocdemek által …

  • A politikai szarkeverés még annál is rejtelmesebb, mint azt az utca embere elgondolni bírná…

  • Hazaikám: JELEN KOR ! (Az a kiskegyed hazai területe.)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gyuri10!

    Bocs, de ha jól láttam a tévé képernyőjén, ott tényleg kibékültek. Én amögött a jelenet mögött valami nagy, esetleg egy pozitív változást sejtettem török részről is. Örültem neki, hogy visszatér a korábbi, az addig sok téren (pl. a légtér használat vonatkozásában) előnyös stratégiai állapot.

    Én tényleg csak kérdeztem, és egy „szakértőtől” objektívabb választ vártam volna ennél. Ha rosszul láttam volna, amit láttam, hát tessék megmagyarázni a hátteret is. Én is vergődhetek kétségek között, nekem is szabad, nemde ? – Mert nem tartozom Izrael ellenségei közé, sőt… 🙁 !

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gy.X.

    Ezentúl tényleg nem szólítalak meg.
    Ennyit még én is tudok – ti. vakon szitkozodni.
    Csak nekem nem természetem…

    .

  • Geyza
    2016 július 18
    9:09 de.

    Tévedtem talán valamiben? Várom a helyesbítésedet, a sértegetéseid helyett!

    Különben meg akié a múlt, azé a jelen, ezt sem tudod?

  • Hazaikám nem látom hogy sértegettelek volna !

  • Hogy oszinte legyek, nekem is gyanus, hogy OrdogAm elvtars szervezte meg a puccs-kiserletet, hogy el tudjon mozditani meg tobb ataturkista katonatisztet.

    Szerencsetleneket az utcan vertek agyon az erzekenylelkuek.

    Ugyanakkor valoban igaz lehet az, amit mar regen olvastam a torok helyzetrol, azaz hogy elsosorban a videki torokok kozott sikerult a Muzulman Testverisegnek hiveket toboroznia olyan mertekben, hogy egy ilyen feltoku iszlamista barom, mint az OrdogAm is meg tudja nyerni a valasztasokat.
    Mas szavakkal, a torok tobbsegnek igenye van az ilyen vezetore, es amig ez igy van, puccsal vagy akar demokratikus modon is lehetetlen lesz elmozditani.

    Vegezetul: Kivancsi lennek miert nem lottek le a gepet, amikor Isztambulba roppent az OrdogAm? Nem volt keznel egy repulogep, vagy raketa sem?

  • „tisztelthölgyeimésuraim”,
    nem vagyok szakértő és főként nem politikai ügyekben.Abban azonban biztos vagyok,hogy mindkét országnak vitathatatlan anyagi,kereskedelmi édekei vannak.Valószínüleg vonatkozik ez Putyisztánra is.Mint nem”szakértő”is merem ajánlani az örök tézist:nincsenek barátok és nincsenek ellenségek.Érdekek vannak. A törökökkel előadott pusziműsort sem hinném,hogy más irányba lehetne terelni.Minden esetre mi nem szoktunk részt venni diktátorok erősítgetésében.A mi részünkre jót még egy tömeggyilkos sem kreált.Mivel a magyarokkal is elég jó a viszony, nem valószínű,hogy bármiféle Orbán ellenes,Jobbikos puccsot szeretnénk segíteni.Fordítva:nem hinném,hogy bármelyik magyar politikai testület beleszólni kívánna Izrael ügyeibe. Tehát….megint egy igazolás a barátságok és ellenségességek szinonímájára.

  • Parács Péter Pál

    Tisztelt Hozzászólók!

    Akkor most a „Konzuli segély” miben nyilvánulhatna meg? Mi köze a felvetett témához Orbánnak és a jobbiknak illetve egyáltalán Magyarországnak stb.?
    Ha az ott lévő kanadaiaknak konzuli segítségre lenne szüksége, akkor logikus, hogy másoknak is. Nem igazán tudom elképzelni azonban, hogy bármely konzulátus ilyen esetben megoldást tudna találni az amúgy is meglévő diplomáciai kapcsolatokon túl illetve be tudna avatkozni Törökország belügyeibe.

    Порач Р Р

  • hazai lámpa,
    besegítek:”egy nép melynek nincs multja-jövője sincs.”
    Pontosítva:akinek hamisítani kell a multját az már nem az ő multja.