Orbán legitim győzelemmé kozmetikáz…

2016 október 3 9:04 de.41 hozzászólás

A népszavazás lezárult. A Nemzeti Választási Iroda közleménye szerint a Fidesz által testre szabott alap-, illetve választási törvényben megkövetelt érvényességi küszöbtől igencsak elmaradt a részvétel. Mit tesz erre egy igazán illiberális akarnok? Tesz rá nagy ívben. Illetve mégsem. De ez még árulkodóbb.

Az egyik kommunikációs blöff már egy korábbi nyilatkozatban előkészítésre került. Így kis gondolkodást sem fecsérelve jelenthette ki a vezér, hogy ugyan valójában a többséget nem is érdekelte a népszavazás, a kisebbség olyan nagy része támogatta, hogy az már felér a többség támogatásával. Akinek nem lenne világos: Orbán szerint a kisebbség többsége azonos a társadalom többségével. Ez pontosan ugyanaz az elv, legfeljebb virágnyelvbe átültetve, amit diktátorok sora, hazánkban például Rákosi koptatott rongyosra. Mondván: az, aki nincs velünk, az ellenünk van. Aki ellenünk van, az meg egyszerűen nincs. Hitler ezt odáig vitte, hogy fizikailag is tett arról, hogy sokan ne legyenek ellene. Nem véletlen, hogy az első koncentrációs táborok első lakói az ellenzék soraiból kerültek ki. De Recsk sem wellness-központként üzemelt a Rákosi-korszakban.

Kabarézáró

Kabarézáró

Azért pedig, hogy ez közjogilag is szépségflastromot nyerhessen, bejelentette az alaptörvénye változtatásának szándékát. A részletekről még csak találgatni lehet. A fél mondatok alapján azonban nagyon úgy tűnik, hogy az egyébként igencsak bebukott népszavazást utólag legitim győzelemmé lehessen nyilvánítani. Ez azonban demokráciában egyszerűen elképzelhetetlen forgatókönyv. Az, hogy amennyiben a hatalom egy adott törvényi keret között legitim vereséget szenved, akkor a körülményeket utólagos törvény módosításokkal igazítják a bizalmi szavazással felérő referendum kiírójának gusztusához. Hogy akkor is az elvárt eredményt lehessen felmutatni, ha az különben messzire elkerüli a valóságot. Orbán Viktor tehát egyszerűen bejelentette a személyi kultuszon alapuló diktatúrát. Akkor is, ha az aprómunka még hátra van. A szavazás tehát Orbán megszólalását követően csak akkor marad érvénytelen, ha az NVI és az országgyűlés figyelmen kívül hagyja a megrendelést: győzelemmé kell tenni a vereséget, és kész.

Az ellenzéknek ebben a helyzetben talán nem egy másfél év múlva megrendezendő, addigra talán már kiírásra sem kerülő szavazásról, az arra való felkészülésről kellene beszélnie. Amennyiben nem tud azonnali politikai reakciót felmutatni, akár elé menve az alaptörvényesített diktátumnak, akkor csendestárssá válik. S talán tényleg az lehet a megoldás, ha kilép a parlamentből. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha ezzel párhuzamosan képes egy alternatívát is felmutatni. Így csak remélni lehet, hogy a felszínen zajló huzavonák mögött van valami előremutató, a 2014-es vereségből tanuló, egyéb program is. Ellenkező esetben teret enged a kollektív bűnös képével, egyelőre csak migránsokon edző gyűlöletkeltésnek.

Valójában a holnap nem Orbánról szól. Lemondani garantáltan nem fog. Alaptörvényt módosítani szinte biztosan megpróbál. Ezek előre látható pontok voltak a szavazás előtt is. A holnap az ellenzékről fog szólni. Arról, hogy mit tud kezdeni a társadalom hallgató, illetve hallgatólagos támogatásával. A játékszabályok utólagos módosítása esetén például cél lehet akár a referendum megismétlésének a kiharcolása. is.

41 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Még, hogy győzelem?!
    Szerinte az volt.
    Döbrögi annyira biztos volt abban, hogy még a tüzijátékot is megrendelte, sőt meg is rendeztette.
    Volt ám puffogtatás – sejtem, hogy talán pezsegővel (nem írtam el!) való koccintgatás is, hiszen Döbrögi igazsága az, hogy „kifordítom-béfordítom, mégis bunda a bunda”.
    No, de mekkora az a bunda?!
    Beteríti kis hazánkat, de rendesen.

  • Georgina Bojana

    Előbbi hozzászólásomat megtoldanám: Most a választók előtt kell(ene) elszámolnia a kormánynak, miért is kellett értelmetlenül 17 milliárdot – százezer állampolgár átlagos havi bérét – elherdálnia a semmiért – emelik ki a civilek.
    A hazudozással megszerzett voksokat úgy próbálja felhasználni a kormány, hogy azokkal sikeresnek állítsa be majd a referendum eredményét. Ennél csak az az elképesztőbb, hogy a sok millió távolmaradó nem létező voksait is magának tulajdonítja a kabinet, annak érdekében, hogy az elbukott kezdeményezését utólag igazolja. Ez azonban éppúgy hazugság, mint amilyen hazugság lenne – az ellenkezője, – mert a nem szavazókról soha nem tudhatjuk meg, hogy mi volt az igazi álláspontjuk.

  • A választók előtt sosem fog elszámolni.
    Maga előtt sem. Egy paranoid skizofrén ilyet nem tesz. Különösen akkor nem, ha a nagyzási hóbortját manipulálva ott a sok hatalmi pióca körülötte.

  • Hát, ha Bojana a muszlimokat annyira szereti, rajta!
    Vannak még olyanok, akik nem akarják őket.
    Sajnos, a szavazáson, nem volt tiszta a kép sem.

  • Figyelő!

    A hazaáruló ellenzék „áldásos”tevékenysége,félrevezetése (aknamunkája)miatt,sok egyszerű,tájékozatlan ember nem ment el szavazni,így nem lettsajnos 50 %-os részvétel,de bőven 43%-os.
    Aztán 3.300.000 ember ugye elment akikből 98 %!!!!!nemmel és csupán 2 % válaszolt igennel!!!!!a kvótára,ami azért magáért beszél….és még a külföldi szavazatok úton vannak,csütörtökre várható eredmény,ami persze már nem változtatja meg lényegesen
    a dolgot.
    Egyénként az Uniós szavazáson sem voltak többen anno,sőt….
    Legális a győzelem és minden szükséges lépést megteszünk a kvóta ellen továbbra is,több ország gratulált és kiáll mellettünk,lesznek még követőink!!
    Ebből is látszik,hogy a bukott ellenzéknek nincs hazája,jövője meg pláne nincs!!!!

  • Andy Mage : a választók döntöttek!!!!!!!

  • Figyelő Ez nem a muszlimokról szólt. Megérthetnéd végre.

  • Georgina Bojana
    2016 október 3
    10:35 de.

    Kit érdekel 17 milliárd (amit lehet, hogy az EU fizetett, hehe), ha Garancsi 200 milliárdot keres a Kopaszi-gáton?

    Van itt pénz, hiszen olyan érdekességekre is telik, mint 68 milliárdért Nemzeti Kastély program vagy Királyi várak, nem emlékszem a pontos névre …

  • Llanfair, emlékszel a szavazati kérdésre? Én, igen.

  • https://youtu.be/4aSrUuat2Rw

    Amennyiben kinyitható a parlamenti Orbán beszéd látható a népszavazás után.

  • Figyelő
    Emlékszel az összesítésre ?
    A népszavazás érvénytelen lett.
    Szervusztok, jó reggelt !

  • Figyelő Már bántó, ahogy hülyének nézel. Ez a „migráns”kérdés semmi másról nem szólt, csak a teljhatalomról, hiszen elfogyott a 2/3-ad. Arról, hogy „népi felhatalmazással” lehessen hátat fordítani az EU-nak. Már a végén új választásokról beszéltek, mert a „libsik” ellen volt a szavazás, szerintük. Most a bukás után arról nyilatkoznak, hogy győztek, 3 millióan szavaztak a Fidesz mellett. Nem a migránsok ellen, hanem a Fidesz mellett. Tényleg nem érzed a különbséget? Nem örülök a migránsoknak, de ettől nem leszek Fidesz/Jobbik szavazó.
    Te komolyan gondolod, hogy Dobó István népe összesz@rta magát 1300 muzulmántól? Nem érzed nevetségesnek, hogy az itt ágáló jobbikosok nem is olyan régen még Irán seggét nyalták, benne látták az új barátot? Arab konferencián vettek részt?
    Iványi egyházát lehetetlenné teszik, de a Muszlim egyház virágozhat? „Magyarokat” találtak Ázsiában? Most pedig vállvetve üvöltenek ellenük mint a farkasok? Ja, akkor azt hitték, csak a zsidókat bántják az „arabok”. Akkor szeretjük őket, de így már nem?
    Azt az Iránt támogatják, aki Európában és az USA-ban gyilkoló terrorszervezetet pénzel?
    http://politicalradical.cafeblog.hu/2014/03/31/a-jobbik-es-iran-kapcsolata/
    Megértem, hogy nem akarsz még egyszer belelépni a Rákosi féle gazba, de azt nem, hogy ennek érdekében képes vagy védeni egy nagyobb halom gazt. A szavazás szépen megmutatta, mit várhat az a magyar ember, aki nem üvölt a kórussal. Szépen egybeforrt a Fidesz és a Jobbik szavazógárdája. Mert a remény él jobboldalon, többen gyűlölködnek, csak lusták voltak szavazni rá (most ezt sulykolják). Ez a film kapott egy hangzatos címet, de a tartalomnak nem sok köze van a címhez. Ez az én véleményem a szavazási komédiáról.

  • Én is emlékszem sokakkal az álkérdésre. Értelmetlen volt, hiszen nincs is napirenden ilyen kötelező kvóta. Csak lázításra és gyűlöletkeltésre volt jó.

  • Georgina Bojana

    Kedves Figyelő,
    itt nem a muszlimokról írtam, hanem a szavazásról. Mindenképpen érdekelne, honnan van az infód, hogy én kiket szeretek. Mélyen felháborított ez az egész, hogy a vereséget is győzelemnek állították be. Csak ennyi és nem több az ok, amiért mérges voltam/vagyok.
    Megköszönném, ha nem akasztanál rám olyan „jelvényt”, amit nem viselek.

  • Boda Marcsi
    2016 október 3
    12:57 du.

    (Aki nem értené, irónia jön!) Még szerencse, hogy csupa értelmes, tisztán látó ember szavazott nemmel.
    Egy szavazatszámláló bizottság tagja leírta élményeit:
    http://444.hu/2016/10/04/nem-tudom-mirol-van-szo-ugye-azt-kell-irni-hogy-nem

  • Boda Marcsi. Csatlakoznék, egy „intelligens, keresztény Magyar úriember” véleményével.
    https://youtu.be/m69sXL-wA0M
    Szép új világ, ahogy ti szeretnétek.

  • A 444 összeszedte, hogy Örült Vezérünk mit mondott 2008-ban egy szintén általa kezdeményezett népszavazás kapcsán. Nem először fordul elő, hogy ellentétbe kerül saját korábbi nyilatkozataival, bár eddig se zavarta.
    http://444.hu/2016/10/04/orban-konnyu-jozan-esszel-is-belatni-hogy-mas-kovetkezmenyei-vannak-egy-nepszavazasnak-ha-40-szazalek-vesz-reszt-rajta-es-mas-ha-60

  • Túltolták.

    Kérdés: Ha nem ostobán túltolva kampányolt volna a kormánypárt (hanem (normálisan”), akkor vajon a választók hány százaléka ment volna el szavazni?
    Ezt elemezze az ellenzék!

  • Kis Ferenc
    2016 október 4
    10:15 de.

    Ha …
    Ha nem így tettek volna, nem ők lettek volna, ha …
    Lépjünk már túl!
    Érvénytelen lett.
    Érvénytelep szavazólap: 223200, Érvényes szavazólap: 3308888, Igen szavazat: 55598, Nem szavazat: 3253290.

  • T/T
    Köszönöm !
    (P.T.)

  • Ide jutottunk, Tibi atya páros lábbal szállt bele a kormányba:
    http://444.hu/2016/10/04/hatalmas-pofont-kapott-a-ner-tibi-atya-kifigurazta-orbant

  • Boda Marcsi,

    A választók tényleg döntöttek. Alküldték Orbánt az érdektelenség gumicellájába fröcsögni 🙂

  • Figyelő,

    Szerintem fogalmad sincs a muszlimokról, mint olyanról. Pont annyira homogén társaság, mint a keresztények.
    Köztük azok a keresztények is, akik emelt fővel, majd meggyónva verik lilára az asszonyt.
    Bármelyik alkoholista, félművelt, vagy műveletlen tahót simán cserélni lehetne egy hithű muszlimra.
    De elhiszem, hogy a demagóg sötétek szerint az, ha egy szíriai erőszakol meg valakit az szörnyű (tényleg az), viszont ha egy megkeresztelt csirkefogó teszi, az már szinte hőstett.

  • Katona Zsombor

    Kár it összefilozófálni, összeideológizálni ezt a felettébb demokratikus, egyesekben félelmet keltő szavazási végeredményt, ilyen egyszerű a konklúzió:
    – aki elment szavazni -BÁRHOGYAN is szavazott- az szívén viselte az ország sorsát,
    – aki otthon maradt az bozgor, azaz hazátlan, semmi joga a hazafiakat kritizálni, inkább szégyenkezzen, mert nem élt a demokrácia legnagyobb vívmányával!
    Minden más terelés, sikálás, félrebeszélés, agyatlan és átlátszó provokálás! Bizony, bizony!

  • Katona Zsombor
    2016 október 4
    4:56 du.

    Kedves Zsombor, na ne terejjél már!

  • Katona Zsombor,
    Legalább egy szmájlival jelezhetted volna az iróniát.
    Így még a végén komolyan veszi valaki.

  • terminus!

    Igaz van, nincsen „mi lett volna, ha” ehelyett vannak a tények. A népszavazásnak két kritérima van/volt:
    1) Érvényességi – érvénytelen lett a szavazás
    2) Eredményességi – eredményes lett a szavazás
    Ennyi.

  • Kis Ferenc
    2016 október 5
    2:14 de.

    Igen, és a kettőnek egyszerre kell érvényesülnie!

  • Parács Péter Pál

    Figyeljetek!
    A Népszavazás nem Orbánról szólt. A szavazás eredménye 98%, akik fenntartással vannak a migráns kérdésben.
    Az immár csonka Magyarországnak egyébként sem hiányozna még egy „megszállás”.
    Nem tudom Zrínyi mit gondolna, de olyan is volt már ugye, hogy „Ruszkik haza”. Akkor most?! Gyertek-gyertek és azt sem tudom ki vagy.
    PPP

  • Szamossy Tibor

    Andy Mage
    2016 október 4
    4:03 du.
    „A választók tényleg döntöttek. Alküldték Orbánt az érdektelenség gumicellájába fröcsögni :-)”

    Ez majdnem olyan idióta érvelés, mint az M(SZ)MPs IQ virtuóz Molnár Gyula vezérbőgése, miszerint az öt millió fotelből, „való világon” élvezkedő hazafi mentette meg Magyarországot az idegen és hazagyűlölő Orbán pribékek vandalizmusától! Még szerence hogy liberális demokrata vagy, ezt elhiszem, a magyarságod viszont erősen kétségbe vonható!

  • Szamossy Tibor
    2016 október 6
    3:18 du.

    Miről csobogsz, kispatak,

  • tisztelhölgyeimésuraim

    Kiss Ferenc !

    A szavazók otthon maradását korántsem csak a kormánypárt – értsd: Orbán – úgymond „túltolt” propagandája okozta, viszont annál inkább az ellenzék* – ez esetben tényleges összefogásából nyert, ill.mégiscsak egyeztetett – általános . b o j k o t . felhívása.
    ˙

    .
    *Utóhang: a Jobbik természetesen nem sorolható az ellenzékbe, mert nem is az… Ők az udvari megmondó emberek jobbszárnya, míg az LMP a balszárny. A bio-díszlet szerves elemei.
    Az ellenzékiség kizárólag . d ö n t ő, nagy horderejű kérdésekben mérettetik meg és nem hétköznapi részletkérdésekben.

  • Tisztelhölgyeimés…!

    Bár 2010-ben csak ennyire fogott volna össze a demokratikus ellenzék, amennyire ez most sikerült, és többek közt Bartus Lászlóra hallgatva bojkottálták volna az egész választást.
    – Ma nem itt tartana az ország.

    .

  • Parács,

    Ha úgy volna, mint írja akkor „Parácsoknak, Navracsicsoknak, sőt Zrinyiknek” sem volna semmi helye ebben az országban.

    Különben is miféle 98%-ról lefetyel itt maga ?
    Ez . o l y a n, mint hogy Sztálingrád . h ő s . t á m a d ó i n a k . a 98%-a akarta azt a várost, c s a k . pechük volt, hogy elvesztették – és nemcsak a csatát – tehát győztek…
    Nevetséges.

    .

    A jobboldal legjellemzőbb helyzetértékelő technikája, hogy relativizál. A veszteseket egy jogában tiszta – a másik oldalt tökéletesen figyelmen kívül hagyó – halmaznak véve az egész népnek tekinti, jobban mondva, állítják be.

    .

  • Parács!

    De igen. Ez a népszavazás és minden ami hat éve ebben az országban történik, az . O r b á n r ó l . s z ó l . Ha nem igy lenne, akkor A Vezér többek közt nem költ el – nem szór ki az ablakon – 16 milliárdot az adófizetők nehezen összekeresett adóforintjaiból. – Neki nem véletlen, ez a népszavazás borzasztóan fontos volt… Oszt miért is, ha nem róla szól ?

    .

  • tisztelhölgyeimésuraim

    Az ilusztrációs képhez:

    Remek témábavágó választás; telitalálat.

    Kár, vagy legalább is úgy gondolom, hogy sokan nem is látták ezt a világrengető, oktató, művészi filmdrámát, a Kabarét.

    Mindenkinek ajánlanám figyelmébe aki ötletek és teóriák között tévelyeg akkor, amikor Orbanisztán mai politikájában próbál eligazodni, vagy abba jószándékot belemagyarázni.
    Itt már nyakig gázolunk a fasizmusban, és ha majd ellep bennünket az lesz Nácimagyarország feltámadása…
    – Amikor majd a Páva(táncos) fölszáll a budai vár magos tornyára… 🙁

    .

    + Ajánlott, kiegészítő magyar filmirodalom:

    – Hannibál tanárúr
    – Mephysto

    (You Tube-n megtalálható)

    .

  • tisztelhölgyeimésuraim

    Jogos: Isten adta, Isten is Veszi el. . [szólásmondás]

    A jobboldal amikor az érvényesség körül sumákol, nyilván abból indul ki, hogy a népszavazás érvényességi küszöbét maga Vezér – illetve az ő nevében a pártja – határozta meg. Ergo ennél a „jogánál” fogva, ezt is bármikor visszaveheti.

    Így tehát a jobbos apologéták [fidSS választó polgárok és pártfunkcionáriusok egyhangúlag] – szerintük a Bibliából eredeztetett – joggal állítják azt, hogy amit Isten adott, azt Ő-Mindenhatósága bármikor vissza is veheti.

    ))) 😀 (((

  • Llanfair/Boda

    A Jobbik odáig vetemedett, hogy egy köztudottan fundamentalista . m u z u l m á n . iráni küldöttséget hívott meg, illetve fogadott Budapesten és a tárgyalásokra meghívta az akkor éppen megválasztott Tarlós fid-SS főpolgármestert is, aki a meghívásnak készséggel eleget téve érdemben résztvett ezeken a tárgyalásokon.

    Ugyan, vajh’ miért is éppen irániakat… ?

    .

  • Orsós Elemér

    voronyezs
    2016 október 8
    10:39 de.
    Nos, kedves Uram, ha szerinted a perzsák fundamentalisták, akkor az USA által istenített és a saria törvényeket túllihegő, Jemenben amerikai demokráciát terjesztő, bárány lelkületü szaudiak humanisták? Mellesleg meg szerinted mennyivel vadabbak a perzsák mint az irakiak, akikkel anno az átkosban még az amerikai demokratizálás előtt, kiváló gazdasági megállapodásokat lehetett lebonyolítani és az ott dolgozó magyar szakemberek tele tömött zsebekkel, elégedetten tértek haza?

  • Andy Mage
    2016 október 4
    4:08 du.
    Szerintem neked fogalmad sincs hány muszlim él montrealban

  • http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/10/13/nincs_vege_a_plakatkampanynak_uzenik_hogy_meguzentuk/
    Javaslatom:
    Megüzentük Brüsszelnek, politikailag érvényes!

    Nem tudom, hogy csinálhatnak még ennél is nagyobb hülyét Magyarországból, de biztos vagyok benne, hogy sikerül majd fokozni ezt is!