Hideg és fagyhalál: oldják meg a civilek

2017 január 9 9:27 de.87 hozzászólás

Nagyon hideget ígértek, és eljőve a fagy. Aki még emlékszik Hofi egykori műsorára a téli felkészülésről, annak könnyedén bevillanhatott az egykori komikus a salgótarjáni eset kapcsán. De a hideg kapcsán nem csak az újra megindult távhőszolgáltatásról szólnak a hírek. Szerencsére, vagy sajnos. Híre válogatja.

A majdan megérkező leltár az utcán, illetve otthonukba megfagyottakról remélhetőleg nem fognak százas nagyságrendű sokaságot mutatni. De minden emberért kár. Így egy megfagyott ember is pont eggyel több, mint jó lenne. Ezért, például, jó dolog, hogy több szervezet is igyekszik elébe menni a tragédiáknak. S szeretnék nagyon biztos lenni, illetve szinte biztos vagyok abban, hogy még a vallási indíttatású segélyszervezetek sem fogják a hidegtől haldoklót a hitvilága felől kifaggatni, mielőtt életet mentenének. A humanista segítség alapvetően az embert kell, hogy mentse. Már akkor, ha nem hivalkodó pótcselekvés, hanem valós a segíteni akarás. Ezért aztán a hideg helyzet kommunikációja leleplező is lehet. Még akkor is, ha nyilvánvaló: nem a kormány hozta zsákban a mínuszokat. Ahogy más politikai szereplőkről sem tételezem fel ugyanezt. Még Rétváriról sem.

Illusztráció: Tim Gagnon

Illusztráció: Tim Gagnon

Ugyanakkor nehéz elvonatkoztatni attól, hogy kifejtette: a kormány nem kér segítséget a rászorultak részére a templomoktól. Azaz, nem kéri, hogy nyissák meg a fagy elől behúzódni vágyók előtt a kapukat. Ez a klerikális lobbi-platform által delegált államtitkár szájából még akkor is gusztustalan(?), és furcsa(?), ha az egyházak sem tehetnek a hidegről. Különösen abban az összefüggésben kirívóan embertelen az államtitkár kijelentése, hogy közben azt fejtegeti: „Az éjszakai szálláshelyek mellett a nappali melegedők alakíthatók át, civil szervezetek tudnak a számukra biztosított forrásból többletkapacitásokat megnyitni, amelyek eddig is elegendőek voltak”. Mert még emlékezhetünk a kormányzati kirohanásokra a civil szervezetek ellen. Ahogy arra is, hogy a menekült-krízis kapcsán sokkal inkább a források befagyasztására, mintsem bővítésére törekedtek. Rétvári tehát hiteltelen. Nagyon hiteltelen. De az, ha hitelesnek fogadjuk el, akkor a helyzet még rosszabb.

Az utóbbi feltételezéssel élve ugyanis azt láthatjuk, hogy a kormányzat gyakorlatilag minden humanitárius krízis megoldását egyszerűen a civil szervezetekre testálja. Így volt ez a menekültek esetében is, és a jelek szerint a fagyos halálok fenyegetésének időszakában is. S ez a kormány ugat keresztényi etikáról, keresztényi gyermektípusról. Beleértve a „kormányba”, illetve az állampártba azt az említett frakciót is, akiknek a kereszt csak egy, a piálást és jól fizetett biztosító flepnit jelent a jelek szerint. De azért kár lenne elfelejteni, hogy Rétvárinak van azért egy miniszteri rangú főnöke is. Balog Zoltán pedig maga is egyházi ember, református lelkész. Amikor tehát a „kedves Bence” nem repül másnap a fűtött államtitkári irodából, akkor ez tényleg kormányálláspont. Ráadásul az eddigi tapasztalatok alapján olyan álláspont, amit az egyházi intézmények egy része be fog tartani. Ahogy Erdő Péter a menekültek ügyében is biztosította a kormányt a meleg nyelvéről. De szerencsére akkor is voltak papok, lelkészek, akik szerint az emberség közelebb áll az egyházi küldetéshez, mint a kormánytagok talpán végrehajtott nyalakodás. Így talán, amikor mínusz tíz fok alatti hőmérsékletek várhatók, nem a két évvel ezelőtti tél bonyhádi példája lesz ragadós.

Ha pedig az Emmi vezetője futólag szóba került, talán az egyházakon túl érdemes egy másik országos rendszert is megemlíteni. Ez az iskolák, immár központosan irányított rendszere. A salgótarjáni, időközben megoldódni látszó esetről ugyanis az egykor volt szénszünetek is eszünkbe juthatnak. Amikor a fűtési problémák miatt kényszerszünetet rendeltek el egykoron. S nyilvánvaló: problémát nem csak az iskolák fűtetlensége okozhat. Az utcákon is hiányos a fűtés, és nem egy szegényebb régióban a ruházkodás sem biztosan tud alkalmazkodni az utcák fűtetlenségéhez. A főváros belterületéről nézve persze csábító gondolat, hogy metrók, busz és villamoshálózatban gondolkodjon valaki. Olyan közlekedési viszonyokhoz tagadva, amelyek akár alternatív, és többnyire temperált iskola-megközelítést tesz lehetővé. De ez korántsem biztosan igaz az ország minden területére, illetve minden iskolájára. Így talán jó lett volna egy olyan minisztériumi állásfoglalás, ami az iskolák hatáskörébe utalja a szénszünet lehetőségének mérlegelését. Mert a hideget nyilvánvalóan nem Balog Zoltán hozta. De a minisztériumi állásfoglalásokhoz azért hátha van még némi köze.

De még az is lehet, hogy van ilyen állásfoglalás az Emmi részéről, csak elkerülte a média figyelmét. Amely aztán oda vezetett, hogy nem verték nagy dobra, nem dobták be elég mélyen a köztudatba.

87 hozzászólás

  • Christopher Adam

    Hasonló kérdéssel foglalkoztunk nem régen ottawai római katolikus templomunkban. Ottawában az a hideg, ami Magyarországon körülbelül egy hete tart nálunk huzamos és folyamatos–december végétől egészen márciusig. Jelenleg (reggel 9.45-kor) például mínusz 17 fok van.

    Nagy számban vannak hajléktalanok Ottawa belvárosában, annak ellenére, hogy három menhely működik a centrumban. Vannak akik kint töltik az éjszakát, mert az egy-egy menhelyen uralkodó állapotok elől menekülnek, van aki viszont pszichés problémákkal küszködik.

    Nagy lelkesedés volt templomomban a hívek közt, hogy a téli hónapok alatt este lényegében menhelyként üzemeljünk. Legyünk nyitva egész este, lehessen ott aludni, felmelegedni, stb. Az ötlet nekem is szimpatikus, különösen azért, mert borzasztó dolog, amikor egy hajléktalan egész nap a templomban ül csendesen a hideg miatt, de záráskor – 17 órakor – el kell küldeni.

    Csak az a probléma, hogy egy templom biztosítása egyszerűen nem teszi lehetővé azt, hogy este menhelyként üzemeljen, illetve nem teszi lehetővé, hogy ott este bárki aludjon, ott töltse az éjszakát. Legfejebb a plébánia lehet kivétel, amennyiben ott lakik a plébános. (Nálunk ilyen nincs, csak irodákból áll a plébánia.) Ehhez a biztosítóval kötött szerződést kell átírni. Ez egy részt jelentős többlet költséggel jár, amit egy adott templom vagy tud, vagy nem tud fedezni. De a biztosítás egyik feltétele az lenne, hogy szociális munkások, illetve képzett önkéntesek is legyenek ott végig, amíg a templom menhelyként üzemel. Ha ezek a feltételek nem léteznek, de egy templom mégis menhelyként üzemel a hidegben és ott valami történik, akkor a vezető személyt (az itteni esetben engem, mint a templom igazgatóját) büntetőjogilag felelősségre vonják.

    Tehát – sajnos – nem egyszerű kérdés, még akkor is ha az a vágy, hogy senki se szenvedjen kint a hidegben, a legtermészetesebb dolog.

  • Hollósy Gerti

    Chris,

    Bizonyára drága a biztosítás és feltételei vannak, ezt értem.

    „De a biztosítás egyik feltétele az lenne, hogy szociális munkások, illetve képzett önkéntesek is legyenek ott végig, amíg a templom menhelyként üzemel.”

    Vajon akár Kanadában, akár nálunk vagy máshol a világon azt a bizonyos feltételt esetleg jó szervezéssel és némi áldozattal, nem csak anyagira gondolok, nem lehet-e megszervezni?

    Már a középkorban mindenféle vész, katasztrófa, háború, viszály és bármi ellen, így mondjuk a hideg ellen is a templomok pl. menedékül szolgáltak.

    (Ha lenne ilyen szervezés, segítési lehetőség én pl. itthon ilyenben biztos szívesen részt vennék.)

  • sajnos a rendkívüli hideg mindenkit megvisel,még a fedéllel rendelkezőket is,különösen időseket,de a hajléktalanokat különösen!
    Az viszont tény,hogy nálunk a rendelkezésre álló 11.000 férőhelyből
    még sok üres hely van és a melegedőkön is,tehát többen nem akarnak bemenni és pontosan egymás miatt,mert egymástól is lopnak,verekednek,meg ugye a részeg,koszos hajléktalanokat még a tisztességes társaik sem viselik el…..
    Amúgy az állam és az önkormányzatok,karitatív szervezetek,krízisközpontok teljesen felkészültek!!!
    Valóban nem a katolikus templomok feladata a befogadásuk(már csak a higiénia megőrzése,a templomi értékek védelme miatt sem,és azt sem hallottam még,hogy a zsinagógákban,zsidó templomokban éjszakáztak volna…..tehát nem kell megint a keresztényeket elmarasztalni!
    Az egyházak étellel,meleg ruhával,takarókkal tudnak segíteni,ami nálunk rendszeres is!

  • Amúgy a különösen veszélyeztetett ittas hajléktalanoknak elvonókban,vagy legalábbis a kórházak szociális részlegein is biztosítanak helyet,sőt próbálják az aktivisták rábeszélni őket,menjenek be!

  • Avi Ben Giora

    Gertinek igaza van, hogy a múltban a templomok oltalmat nyújtottak a rászorulóknak. De akkor nem volt terrorizmus és hasonlók. A biztosítok meg főleg miattuk nem igen akarnak szerződést kötni az egyházi intézményekkel.Egy érdkesség ezzel kapcsolatban. Itt Bécsben maga a Caritas kérte hogy a templomokból ne csináljanak menhelyet, van erre más jóval alkalmasabb létesítmény is. A dolgok hátterében azonban egészen más van. A múlt év januárjában vagy inkább úgy írnám a múlt évben Bécs egyik templomát az Invalidusok templomát menekültek foglalták el akiknek az állam nem akart menekült státuszt biztosítani. Hónapokig tartott amig ment a huza-vona a rendészeti szervek az egyház és a menekültek közt. A valós ok mindenütt az ezektől való félelem nem a segítség megtagadása.

  • Chris,

    Anno a középkorban is volt példa, hogy a zarándokoknak a templom adott hajlékot. Aztán szép nagy füstölőkkel küzdöttek a nazális problémákkal.

    Az sem okvetlenül lehet kötelező, hogy minden templom kinyisson, de anno Bonyhádon a kapuelőtérből is kizárták a fagyoskodót. Ami viszont a másik véglet. De az mindenképpen egy ideológiai kérdés, hogy egy magát kereszténynek állító államtitkár, illetve egy magát mégkeresztényibbnak tartó Erdő intézményesen zárkózik el a kérdéstől. Kvázi a kormány, illetve az egyház nevében. Minden mérlegelés nélkül.

    Megtagadva akár még csak egy szélvédettebb zugot is, és azoknak a civileknek a nyakába zúdítva a felelősséget, amely szervezeteket intézményesen vegzáltatnak a másik szájukkal.
    Lehetne mérlegelés tárgyává tenni az egyes eseteket. De így, intézményesítve gusztustalan szerintem.

  • A keresztény szervezetek mindig segítettek erejük felett is a szerencsétleneken. Persze, oda is kell menni és jelentkezni . Kozma féle szervezhet ma is működik .

  • Demagóg vagy Simay, 2003-ban, az Mszp alatt 316-an fagytak meg, akkori cikkeidet ez ügyben linkeld már légy szíves. Tudod, ahol a bolsikból lett tőkéseknek könyörögsz, hogy az ellopott üdülőkomplexumokat, privatizált szállodákat, palotákat nyissák már meg a rászorulóknak. A „szociálisan nagyon érzékeny” baloldaliak messziről tojtak mindenkire, jelszavuk a „nincsen ingyenebéd” volt.

  • Ezt eredményezi egy mélységében át nem gondolt megszólalás. Rétvári nagyon felkavarta a kedélyeket, a háborgók viszont azt nem gondolják át, hogy a magyarországi keresztény templomok alkalmatlanok a dermesztő hideg elől menekülő hajléktalanok befogadására.

    Igaz, a kapuin belül ugyan nincs fog-vacogtató hideg, de a fűtetlen templomok bejáratához közeli márvány szenteltvíztartókban ettől még befagyhat a szenteltvíz. A másik probléma, hogy a templomokba nem építettek mellékhelyiséget, ahol a folyó vagy szilárdabb kivitelű „dolgaikat” intézhetnék, utána kézmosással.
    (amikor tegnap olvastam Rétvári ebbéli megnyilvánulásáról, nem is értettem, miért mondta, amit)

  • charlie
    2017 január 9
    12:58 du.
    „A kampányban lehetett kevesebb járulékból több nyugdíjat ígérni, lehetett ingyen benzint, erõfeszítések nélküli boldogulást ígérni. Teljesen világos volt, hogy ez nem igaz. Nincsen ingyen ebéd, se 14. havi nyugdíj. Az államnak nincs saját pénze, nincs feneketlen kincstára, amelybõl csak akkor nem ad a polgárainak, ha gonosz. A gyerekmesének vége. Felnõttként kell kezelni az embereket, mert ez az atyáskodó, késõkádári politika, amely bal- és jobboldalt egyaránt maga alá gyûrt, nem tartható tovább.”
    (Öszödi beszéd)

    Idézni csak pontosan…

  • Ha már hozzászóltam.
    Legtöbb településen kijelöltek melegedőket. Keressünk rá, „melegedőhelyek”.
    Most indult, és szinte végigfutott az országon az utcai fogas, ahová kiakaszthatunk kabátokat annak aki fázik. Mit ad Isten, pont a pécsi Pio atya zavarta el a templom elől a fogast kihelyezőket.

  • DonOvuz, „nincs ingyen pénz, nincs ingyen ebéd, ez a mi álláspontunk” – jelentette ki Bajnai Gordon.
    A sok bolsi milliárdos mind ezt fújta, amíg hatalmon voltak.
    http://nol.hu/belfold/bajnai_ov_az__ellenreformaciotol_-670341

  • Teljes mértékben igazat adok Christopher Adamnak de nem ismerem a kanadai templomok felszereltségét, még egy kérdésem lenne. Van-e WC és mosdó a templomokban, legalább olyan amelyik egy nagyobb csoport esetén szükségeltetik?
    Amikor kezdődik a reggeli mise, a legtöbb templomban van, a befogadottak a cuccaikkal együtt kivonulnak?
    Ez a műfelháborodás a Simay féléknek indok a köpködésre.

  • A sportcsarnokok nem jok erre a celra? Van wc, futes es fedel. A templomok szerintem sem jok erre a celra.

  • lelszi, lelszi

    Látom, a szövegértés le van PISAlva nálad.
    1. Az egyház saját hatáskörébe utalva lehet azt mondani kormányzatilag, hogy nem ugatunk bele, de köszönjük a segítséget.
    2. Lehet azt is mondani kormányzatilag, hogy mindent oldjanak meg a különben vegzált civil szervezetek, és az egyházakat nem kérjük fel semmire (csak öntjük bele a nem hívők adóját is).

    Az előbbi egy keresztényi, de mindenképpen emberséges, az utóbbi egy barom hozzáállás. Akkor is, ha a lelszi-féléknek ez magas mint a Himalája. De sebaj, mert a KDNP-nek is magas. Mint olyan pártnak, amelyik nem keresztényi, nem demokratikus, nem népi és nem is önálló párt. Egy nulla. Egy politikai lufi. Hámozva.

  • charlie,

    Hol van a szövegben, hogy bezzeg az MSZP?
    Fuss ennek neki még egyszer 🙂

    De most a Fidesz, egy magát keresztényi biomorfgyűjtemények állító szervezet van hatalmon. Most náluk a labda. amellett, ha nem tud jobbat, mint az MSZP a DK vagy bármelyik másik, akkor miért is jobb? Ja, hogy több gesztust gyakorol a széljobbnak, a rasszistáknak, a haveroknak? Egészségedre.

  • Ehhez kapcsolódva jön, hogy a szociális tüzifa kiszállítást is nagyon szükséges lenne megoldani, ami eddig nagyon foghíjasan sikerül. Rengetegen szeméttel fűtenek, ami iszonyatos károkat okoz a levegő és környezet szennyezésével. Egy szakértő mondta a TV-ben, hogy erre mindössze 3 milliárd forint kellene, csak erre nem jut, mert most Orbán irodáját rendezik be 4 milliárdból…
    Ezt persze most demagógiának fogjátok itt venni kedveskéim, pedig csak egy példát mondtam a pénzek korrupt eltékozlásából. Kb ennyi pénzt tüntetnek el korrupcióval kedves elvtársaink naponta…

  • Kedves Llanfair!
    Mit nem mondasz? Sportcsarnokok?
    Te képes lennél befűttetni a Makovec féle talajfűtő berendezést Miviktorunk stadionjában a sok rongyos, büdös hajléktalan kedvéért?
    Te hunfcut vagy! Még a kisvasutat is befűtenéd neki, mi?

    Nos, tudnod kell, valamikor régesrégen, az átkos kellős közepén pár fiatal húsvéti kirándulásra mentünk hálózsákkal, mert úgy terveztük, hogy szokásunk szerint a szabadban alszunk. Ámde közbejött egy csúf, havasesős húsvét vasárnap. Késő délutánra értünk be Huszárokelőre pusztára, ahonnét egy kisvasút pálya indul Franciavágásra. És bizony, a kisvastasok INGYEN befogadtak minket a kisvasútba, az ottani kályhát be is fűtötték nekünk, úgyhogy ott tölthettük az éjszakát.

    Találós kérdés: Hol vannak, és miről kapták nevüket ezek a furcsa vasutállomások?

  • Almási Alma A hol voltak azt tudom, a nevük eredetét nem.
    Úgy öt éve egy szombat délután esőben, költözködés közben megadta magát a kuplungunk.
    Rövid leszek, egy szerviz előtt vártuk a bérautót szélben, esőben. Minden zárva volt szombat délután lévén, senkit és semmit nem ismertünk még.
    Véletlenül beugrott egy percre a szerviz egyik dolgozója egy papírért. Felmérte a helyzetet, kinyitotta nekünk a mintatermet, teát, tejet, csokis kekszet hozott, és megvárta velünk a bérautót. Közben biztatott minket, de jól fogjuk magunkat itt érezni, milyen jó, hogy ide költözünk, és milyen jó, hogy magyarok vagyunk, mert van egy ismerőse akinek az ismerőse ismer egy magyart. 🙂 Utána feltakarította a víztócsákat meg a sarat, majd hazament. Úgy gondolta, így kell tennie.
    Nem, nem gondoltam a Makovecz féle stadion megszentségtelenítésére, de van néhány szakadt sportcsarnok, amely elbírná, és rögtön meglenne az indok a felújításra is. Kettős haszon. Még le is zuhanyozhattak volna, már nem lettek volna olyan büdösek. Nem olyan nagy gond a fertőtlenítés utánuk, számtalanszor csináltam a mentőknél, sosem fertőztek meg semmivel. Egészséges embert nehezebb megfertőzni mint gondolnánk. De csak egy kósza ötlet volt. 🙁

  • Almási Alma
    2017 január 10
    4:48 de.

    Jellemzően nem falvakban élnek a hajléktalanok. Tehát ha valami szóba jöhet, az a pesti sportcsarnokok.

    A kisvasúton sokan nem csak kirándulások során utaztak. A hatvanas-hetvenes években pl. a bugaci vonalon fürtökben lógtak az emberek, az volt a munkás és diákjárat. És bizony nem Combinók jártak, de legalább az olajkályhát bedurrantotta a kalauz, nem spórolt a fűtéssel.

    Szóval aki a felcsúti vidámparkon nevetgél, az gondoljon bele, hogy hány olyan hely lenne az országban, ahol örülnének hasonló létesítménynek, és értelme is lenne! A négyes metró annak idején még több pénzt is elvitt!

    A szemlélettel van a baj, hogy a nyomorultak ügyét csak néhány alapítvány karolja fel. A közmunkások a fahulladékból tudnának nyáron brikettet csinálni, pl. mennyi ecetfa van az árokpartokon, amik elnyomják az őshonos növényzetet. A roma önkormányzatoknak nem az irodabútorral kéne törődni, hanem megfogni a civil munka végét …. De ugyanaz az ellenzékről is elmondható, tisztelet a néhány kivételnek, pl. Sallai Benedek.

  • Miklos Banfi
    2017 január 10
    4:21 de.

    Kicsit messziről indítva. A kétezres években sárgaság járvány volt egy faluban, és a polgármester kitalálta, hogy a segélyét visszatartja annak, akinek nincs kerti budija.

    Mondanom se kell, a roma jogvédők megszállták a falut segélyosztás napján, és a polgármester lett meghurcolva. De mégis hova végzi a dolgát az a család, akinek még pottyantós budija sincs? Arról nem szóltak a hírek, hogy a liberális
    roma értelmiségiek végül beálltak-e budit ácsolni. Ilyet jellemzően kis alapítványok tesznek.

    Szóval azzal nincs baj, hogy a fidesz szakít ezzel a szemlélettel, hogy mindent az adófizetőktől várnak a nyomorgók. Más kérdés, hogy itt a sok uniós támogatás, és nem halad előre a romák fölzárkóztatása, de ez ellen már az érintettek is kezdenek háborogni.

    Az ellenzék közben melegszik a parlamentben.

  • Avi Ben Giora

    Miért kell mindent az adófizetőnek fizetnie? Nos két okot mondanék. Az első, az, hogy legyen elég pénz a honatyák és anyák havi fizetésére. A másik meg az hogy így egymásnak lehet ugrasztani a tömegeket is. Megmarad a kecske is meg a káposzta is. Ügyes nem? Ami a sportcsarnokos megoldást illeti az magyarhonban nem megy. Mindenütt másutt kataszztrófák idején ezeket a nagy sportcsarnokokat alakítják át átmeneti szállásokká. Nem kell messzire menni. Olaszországban amikor volt a földrengés oda evakuálták a lakosságot. Nálunk Magyarországon csak stadionokat építenek és a franc sem tudja minek mert még meccsek idején is kong az ürességtől. Miért nem lehetne ezeket tényleg a rászorulók előtt megnyitni? Legalább egyszer egy évben teltházat könyvelhetnének el.

  • Kedves Llanfair!

    …hol voltak azt tudom, a nevük eredetét nem…

    Akkor most szabad a gazda?
    Amikor Napoleon nálunk járt, a nemesi felkelést meghirdették ellene. Ezek a rozzant, majdnem civil „inszurgensz” csapatok álltak helyt a korszerű napoleoni sereggel szemben. Persze, hogy megfutottak. Vagy száz évig voltak gúny tárgya, de azóta – úgy tudom – a történészek már felülvizsgálták ezt a hadjáratot, amely a Dunántúl északi részén, és a Bakonyban folyt le. Nyilvánvalóan ez a két pici hely is erről a hadjáratról nyerte a nevét.

  • Hajaj, lámpa…
    És szegény picinységemben kritizálni merészeltem nagy uralkodónk kisvasútját, hát bocsánatot kérek tőled ezért…

    De még tetézem is! Ha a 4-es Metrót az eredeti tervek szerint – a Bosnyák tértől a Virágpiacig – építették volna meg, semmi baj se lenne vele… Amit a kelnföldi busz és parkolócsatlakozások, az M7-es alatti szörnyeteg aluljárókomplexusra ráköltöttek, abból alighanem kijött volna az egész, és nem is kellett volna a végállomásokon akkora átépítést csapni. De hát ugyebár a kezdeti „nem kell nekünk 4-es metró, nem vagyunk mi földigiliszták” szlogentől 2014-ig a mi derék fideszeseink eljutottak ahhoz, hogy jó a 4-es metró választási propagandának… És hát a csatlakozó építkezéseken, gondolom, valakinek csak kellett nyerni néhány magánmilliárdocskát…

  • Avi Ben Giora
    2017 január 10
    9:29 de.

    „Miért kell mindent az adófizetőnek fizetnie?”

    Még a havi fizetéssel nincs is baj, de ezek állandóan a markukat tartják, lakhatási meg kampánytámogatás meg benzinpénz stb.

    Van az a beteg gyerekeknek gyűjtő alapítvány, milliárdokat kap az 1%-os felajánlásokból. Orvosok szerepeltek a tévében, hogy nem jelenik meg a gyermek kórházi osztályokon az eredmény. De hogy hova lesz a pénz, ne kérdezd! Vagy a roma önkormányzat, amelyiknek most kifizették az adósságait, az is csak irodabútort tud felmutatni. És ezek már az mszp idején ugyanezek az arcok voltak.

    Ezért nem szavazok én egyik pártra sem, tisztelet néhány képviselőnek, aki tényleg dolgozik.

  • A karitativitási problémák is egy erős mutató arra, h mindent EGY központi akaratnak (célnak) alárendelten működtetnek.

  • Almási Alma
    2017 január 10
    9:59 de.

    Persze, Orbán a hibás mindig, a Demszky soha.

    Amúgy Orbán tényleg azt ígérte, hogy nem épül meg a 4-es metró.

  • AuróraBoreálisz

    A fid-ss stadion projekt eredeti célja:

    1. Békében sportpálya
    2. Katasztrófáknál menedék
    3. Polgárháború esetén börtön
    .(Utóbbi a jó Pinocheti recept szerint)

  • Almasi Alma Koszonom. Megint okosabb lettem.

  • Igen, Monda Diána…
    Azt hiszem ez ma a legfontosabb hír. Kezdődik.

  • Nálunk kulturáltabb országokban a hadifoglyokkal nem bánnak így, mint nálunk a menekültekkel:
    http://index.hu/kulfold/2017/01/10/menekultek_fagynak_meg_europaban_a_magyar_helyzet_is_kritikus/
    Idézem a lényeget, hogy Figyelő és Marcsi is megértse:
    „A szokatlanul hideg tél nehéz helyzet elé állítja azon országok menekültjeit, ahol rengeteg a menekült, és nem megfelelő az infrastruktúra. Magyarországra egyik sem jellemző, hiszen nálunk kevesebb mint 500 menedékkérő tartózkodik csupán, akik számára lenne elég fedett szállás.” (Írd és mondd: 500! fő!)
    „A helyzetet az teszi sokkolóvá, hogy a menekülteket nem kényszerből szállásolták el a hideg sátrakban. A helyszínen járva derítettük ki, hogy a bicskei menekülttábor fűthető szobáiból szállították ide az embereket, miután az amúgy viszonylag elfogadható körülményeket biztosító létesítményt bezárták.”
    Ideje lenne, hogy kormányunk a Hágai Bíróságon feleljen ezért!

  • Almási Alma
    2017 január 10
    1:28 du.
    Gyakdmeg, kb félórája ugyanezt mondtam egy itteni elemzőnek, aki felhívott, hogy szerintem teljesen meghülyültk, vagy cak szilárdan barmok..

  • Ismétlem, nem kell mindent elhinni!

  • Ja, és sajnos sátrakat nem lehet fűteni. Persze én ezer menekültről tudok, de kicsire nem adunk.

  • Kedves falusi, azt hiszem nem barmok. Hanem most KEZDŐDIK… De ne legyen igazam…

  • SchumackerLady

    Oldják meg a civilek ?

    Pedig nincs megoldás, mert Német Szilárd fid SS, Orbán után első óbermann ma kijelentette, hogy
    a civileket ki kell söpörni a közéletből. 🙁

    .

  • Figyelő
    2017 január 10
    5:02 du.

    1000 embernek is bőven lenne fűtött, száraz szállás! Nem ez hiányzik, hanem a szándék! Sátor és sátor között óriási különbségek vannak. Egy felső kategóriás, alpinista sátorban fűtés nélkül is meleg van, egy ócska, átnedvesedő, katonai sátorlap viszont nyáron forró, télen fagyos.

  • Terminus, így igaz! De honnan szedjenek 1000 ilyen sátrat, amiről ír. A másik, abban az országban.ahol a bennlakók közűl is sokan fáznak és nem tudnak mindenkin segíteni, hogy lenne képes ennyi embert fűtött helyre tenni?

  • Kicsit konkrétabban: 2 hónapja pár óra alatt a bicskei menekült tábort kiürítették – kb. 200 embert. Elvitték őket Körmendre egy romantikus sátorozásra, abban a reményben, hogy ezek Figyelő példáját követve, átsétálnak Ausztriába, mint már több százan azelőtt. Sajnos volt aki ezt fizikai vagy eü állapota miatt nem tudta megtenni, vagy az embercsempészek verték át őket. Most mínusz 20 fokban mínusz 4 fokos sátorban töltik az éjszakáikat (mintegy 40 család). Úgy mint az ittrekedt gólyák.. Ott fogják őket eltemetni… Hacsak nem egy még kiseprésre nem kárhoztatott civil valahogy meg nem szánja őket. Egy fokkal jobb, mint a gázkamra? – Na most ezt a jobboldali TV-n is lehetett látni – tehát nem pártpropaganda, ha mégis, akkor fidesz, mivel csak az van, és semmi más.

  • Figyelő
    2017 január 11
    1:32 du.

    Nem tudom eldönteni, hogy Ön ennyire cinikus, vagy – már megbocsásson – ennyire hülye!
    Miklos Banfi írt a Bicskei táborról, ezen kívül bezárták a Debreceni tábort, nem messze van a Vámosszabadi tábor, ahol van még hely, de nem engedik át a Körmendi menekülteket oda! Kormányunk szándékosan szívatja (és ez még a legenyhébb kifejezés arra, amit csinálnak) ezeket az embereket! (http://index.hu/belfold/2016/12/09/kormendi_menekulttabor_riport/)
    Marcsi írta egy másik cikknél (a hiradóra hivatkozva, (haha!!!)), hogy a magyar lakosság megsegítésében minden rendben van. Tehát, a hivatalos propaganda szerint lenne energia ezekkel az emberekkel foglalkozni!
    És akkor még hol vannak azok a szerencsétlenek, akik a déli kerítésnél (magyar területen!!!) ki tudja hányan fagynak meg, halnak éhen!
    Országom vezetői szándékosan kreáltak humanitárius katasztrófát! Mélységesen felháborít, hogy Ön védelmébe vesz ilyen embereket, akikből kipusztult minden ami emberi!

  • Terminus. ne háborítson fel, az rossz neked. Megvetni megvetheted ezt a fajta borzalmas hozzáállását ennek a két idősb hölgynek,de inkább sajnáld, mert nagyon betegek. Szánd meg őket, imádkozz értük és csak hagyd őket. Tudom, ezt már sokszor mondtam a többi bajtársamnak is, de ha tudnátok, hogy mi van, akkor le is szállnátok róluk. Hazaival, Csillagocskával, Csárlival más a helyzet, de igazán velük se kellene.. Vegyétek észre, ha nem dőltök be a provokációjuknak, akkor ez egy egész jó kis fórum.

  • Kedves Figyelő!
    Írod:
    „Terminus, így igaz! De honnan szedjenek 1000 ilyen sátrat, amiről ír. A másik, abban az országban.ahol a bennlakók közűl is sokan fáznak és nem tudnak mindenkin segíteni, hogy lenne képes ennyi embert fűtött helyre tenni?”

    Nos, szegény Viktorunkat AZÉRT VÁLASZTOTTÁK meg, hogy ezeket a problémákat megoldja. Mondjuk így: ez a MINIMÁLIS ELVÁRÁS egy kormánytól. Ha nem tudja megoldani, MONNNNYON LE… (Torgyánnal szólva.)

  • Kedves Alma, ennél azért lehetett volna még rosszabb is, képzeld, ha azt hoznák fel, hogy hát még azok a szerencsétlen déli határőrök is igen lepusztult viszonyok között szenvednek ebben az időben, harmadi ételmérgezési járvány tör ki közöttük, akkor nem kellene már foglalkozni itt holmi töredék számú hitetlen migránssal.. De legyünk jó hiszeműek, hogy ők elhiszik a kormánypropagandát, hogy az az 5 ezer kivezérelt határőr a kánaánt éli meg, mintegy gólyatáborozási orgiát:)

  • Hát én Figyelőt azért többre tartom (tartottam eddig). Sajnos Miviktorunk és stábja egy ilyen kegyetlen és szívtelen országot építenek nekünk. Én először ezt 2002-ben éltem meg, amikor a metróba menet a mozgólépcsőn először legyaláztak valami ismeretlenek, mert NEM VOLT RAJTAM kokárda a választások előtt. A Figyelő féle öreg „konzervatív hölgyek” pedig megették ezt a farizeus álhazafiságot… 🙁

  • Hollósy Gerti

    Alma drága, ha lehetne lájkolni, de itt nem 😀

    konzervatív hölgyek, ez édes és finom…

  • Sajnálom, hogy egyesek csalódtak bennem.
    Gondoltam, hogy ez a fórum nem „szépségverseny”! Úgy gondoltam, hogy mindenkinek lehet itt szabad véleménye, mindenféle poitikai tartozás nélkül. Nem vagyok Viktor barát, nem otthon élek. Ezen kivül mindenkit sajnálok aki fázik itt is meg otthon is! DE nnem vagyok hipokrata sem.

  • Kedves Figyelő, hipokrita ne is legyél. Csupán csak gondolkodni kéne olykor, és empatikusan fordulni az előálló rossz helyzetek felé.

    Akárhányszor elmondhatod, hogy nem vagy Viktorbarát, de ami a beírásaidat illeti… Mindent azonnal megvédesz MINDEN KRITIKA NÉLKÜL, amit a fidesz vagy Viktor tesz. Te hogy neveznéd ezt a hozzáállást? Meglehet, csak krónikus ellentmondás-betegségben szenvedsz, amely vita esetén hatalmasodik el rajtad a fórumtársakkal szemben? 😀

  • Figyelő!
    jan.11.10:50

    Csalódni abban lehet,akitől eredendően valami mást vártunk, akiről mást feltételeztünk mondjuk bizonyos előzmények alapján. De Önnel szemben nem gondolom, hogy ez fennállna, én pl – az irományai alapján – garantáltan nem csalódtam Önben, mert semmi mást nem vártam mint amiről naponta tanúságot tesz itt! Ez tehát eddig rendben van.
    Hogy mennyire lehet itt szabad véleménye bárkinek – politikai „tartozás” nélkül – arra jó bizonyíték,hogy a legegetverőbb bárgyúsága is megjelenik, néha épp eggyel több példányban mint kellene!( mert, hogy a géppel is állandó összetűzésbe keveredik!)
    Ön nem Viktor barát, nem él itthon – ezt rendszeresen megfogalmazza, ennek ellenére folyamatosan a védelmébe veszi akár mit csinál, mond vagy cselekszik is, noha szemmel láthatóan gyakran fogalma sincs valójában miről is van szó, de „kézből kontrázza” ( saját kedvelt kifejezése) a véleményét bárkinek is mert Ön így működik ezek szerint!

    Tudja kedve Figyelő, nagyon nem mindegy, hogy valaki fázik, vagy megfagy – ezt nem tudta? Sokan fáznak az év 365 napjában, de ez még nem akkora tragédia! De, amikor 100 ember úgy hal meg, szenved fagyhalált november és január eleje között, egy viszonylag kis országban egymásra épült települések között, hogy egy társadalom veszi körül, melynek elvileg ők is tagjai, akkor az igenis tragédia! És nem kell ahhoz hipokratának lenni, hogy ha konkrétan segíteni nem is tud, legalább őszinte együttérzést mutasson a témában! Ezzel a meggondolatlan kiszólásával(és a többivel) ugyanis azt mondja, hogy mindenki aki részt vesz a rászorulók segítésében, átérezve a szükséget segíteni próbál, az nem más mint képmutató és álszent!
    Lelke rajta!

  • Kedves Miklós!

    A „gólyatábori lét” hasonlat most nem annyira nyerő,talán hallottál, olvastál az ott történtekről! Ettől függetlenül igazad van mert a határszolgálatot teljesítő katonák nagyon szar helyzetben vannak, és még csak azt sem tehetik, hogy ha nem tetszenek a körülmények, hát odébb állnak! Bakondi bármit hadovál is, szégyen és gyalázat ahogyan a feladatra „kiképzett” és felvett katonákat ellátják és amit követelnek tőlük! Én semmi mást nem tennék, csak az olyan szájukat jártató senkiháziakat, mint Németh Szilárdot, vagy a nyilatkozatokban rögtön őt követő Hollik István ügyeletes KDNP-s szentfazekat kihajtanám egy-két hétre szolgálatot teljesíteni ugyanolyan körülmények közé ami a katonákat körülveszi, aztán, ha ezt elunnák, néhány nap „sátorgyakorlat”, a menekültekkel együtt, aztán ha azt is túlélik, lehet sajtótájékoztatni a fűtött sajtószobából a plexipultnak dőlve!

    Egyetlen dolog működik még ebben az országban, a civil összefogás és segíteni akarás, melyet folyamatosan tapasztalok a rászorultakkal szemben legyen az menekült vagy hajléktalan stb. Ha ez sem lenne, tényleg nem tudom mi várna a kiszolgáltatottakra!

  • Figyelő
    2017 január 11
    10:50 du.

    Nem mondom, hogy nem tehetnék többet embertársaimért, de Ön nem ismer engem (sem), nem tudja, hogy mit tettem, és mit nem.
    Mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia.

  • Terminus, ebben igaza van. Tehát mindenkit lehet kritizálni ha nem képes a túlerőn segíteni add hock! T.i. nem hinném, hogy bárki olyan szívtelen legyen, hogy előidézzen emberi szenvedést,. vagy megfagyást. A tömeg megszállás valószínű felkészületlen befogadásnak köszönhető szenvedése.
    Nem készakarva tett gonoszság.

  • Terminus, ebben igaza van. Tehát mindenkit lehet kritizálni ha nem képes a túlerőn segíteni add hock! T.i. nem hinném, hogy bárki olyan szívtelen legyen, hogy előidézzen emberi szenvedést,. vagy megfagyást. A tömeg megszállás valószínű felkészületlen befogadásnak köszönhető szenvedése.
    Nem készakarva tett gonoszság.gonoszsággonoszság

  • Ebben a nagy hidegben (-30 fok volt nappal, 1943. január 12-én) csendben emlékezzünk az Urivi áttörés, és az ezzel indult általános szovjet támadás következtében elhunyt magyar katonákról és munkaszolgálatosokról. Igen, róluk is, hiszen a 2. magyar hadsereg kötelékében fegyvertelenül 39000 munkaszolgálatos szolgált a Don-kanyarnál.

    Emlékezzünk meg róluk is, hiszen több parancsnok a musz-századát csak az aktatáskájában hozta haza: senki nem maradt életben. Emlékezzünk meg róluk azért is, mert megalázó helyzetük ellenére bátran viselkedtek, sőt, ugyan engedély nélkül, de fegyveresen harcoltak. Ilyen is előfordult.

    Martsa Sándor ezredes visszaemlékezése: Az ezredhez tartozott két sárga karszalagos ún. „munkaszolgálatos” század. A hídfőtámadáshoz ezekből igénybe kellett vennünk különféle munkákra kb. száz főt, természetesen fegyvert nem kaptak, nem kaphattak! De nem is a harc volt a feladatuk! Amikor a közelharc már a hídfő belsejében, a magjában folyt, sárga karszalag ide, sárga karszalag oda, orosz géppisztoly, orosz puska volt a kezeikben, és végigharcolták a harcot engedély nélkül. Többen elestek közülük, halottaikat a 34/I zászlóalj hősi temetőjében földeltük el Kosztyenkiben, a honvédek sírja mellé.

  • Bizony, azon a télen sokan megfagytak”Valahol Oroszországban…”!

  • Besancon
    2017 január 12
    5:07 de.
    Ne fordítsa ki, azt amit írtam. Sehol sem írtam, hogy aki segít az hípokrata. Az a hípokrata, aki ezen a fórumon jajgat, de nem segíte a rászórulókon! Várja, hogy majd a kormány teszi és ha nem elég, akkor azt kritizálja.
    Elárulok valamit, itt sem sokat tesz a kormány az utcánélő emeberekért.
    Legfeljebb a rendőr felszedi őket és beteszi egy közös helyre melegedni.
    Itt is van sok szegény, legalább annyi százalékban mint Pesten.

  • Mea Culpa Besancon, valóban a saját gólyatábori emlékeimből indultam ki és eszembe se jutott az utóbbi évek botrányai.

    A határőrök helyzetét óriási politikai felelőtlenségnek, dilettantizmusnak és cinizmusnak tartok – ha magamnak megengedném ugyanilyen cinizmust, akkor azt mondanám, hogy annál jobb, mert ezek a határőrök biztos a kormány ellen fordulnak. Márpedig nagyon sok emberről van szó, ugyanis hetente rotálják őket a határra.

    A menekültekkel szemben pedig tartom a szégyenteljes embertelenség véleményemet. 2 hónapja, amikor még nem volt hideg, még röhögve mondták a médiába, hogy ezek úgyis áthúznak majd Ausztriába, mint az elődeik… Most látva a video beszámolókat a mínuszos kis sátrakról – ami valójában nem is egy tétel, mindent elmond. A fidesz áll propagandából, nem azok a civil szervezetek, akik próbálják menteni a menthetőt..

  • Teljesen nyilvánvaló, h a vezérkarunk tudná nagyon másképpen is csinálni. Nagyon másmilyenre szervezni a népközösségünk működését.
    A bolsevik rendszert csak azért mondom, mert sokan éltünk benne és nagyon más technológiát működtettek akkor.
    Családok szinten ugyanazok akik most is tervező-irányító pozícióban vannak.
    A kérdés az, h milyen okból és céllal csinálják jelenleg így. Mit akarnak elérni a nyilvánvalóan fenntarthatatlan erőltetésével.

  • Figyelő!
    jan.12.2:32

    Nem kell meggondolatlanul írni, és akkor magyarázkodásra sincs szüksége, de amíg tudatlanságon alapuló, gyermeteg ostobaságokkal tölti meg a mondanivalóját- csak azért mert folyamatos hozzászólási kényszerben szenved, akár van aktuális mondanivalója a témával kapcsolatban akár nincs, addig feszt magyarázhatja, hogy „sehol sem írtam…” stb – dehogynem! Olvasson utána miket ír!

    Néhány nappal ezelőtt Almának magyarázta ugyanezt, hogy „sehol nem írtam, hogy a rászorulók,hajléktalanok stb nem akarnak dolgozni” -tényleg nem ? De akkor milyen céllal ismertette részletesen (sokadszorra) hogy Ön – mint menekült! – hány évig volt segédmunkás a kefegyárban, hol takarított, és mely gyárban volt adminisztrátor, de segélyből sosem élt..stb( ez így ilyen formában aligha igaz) ha nem azért, hogy saját példáján érvelve fogalmazza meg a véleményét, hogy bárki aki hajléktalan, segélyre szorul vagy menekült, az mind maga tehet a sorsáról,és mindent a kormánytól vár,de bezzeg Ön!
    Másik lehetőség, hogy tényleg nincs tisztában vele, hogy amit leír, az valójában mit jelent, ez bizony sajnálatos!

    Nem kell ugyanis konkrétan leírni, hogy álszentséggel és képmutatással vádol valakiket akiket foglalkoztat a kiszolgáltatott emberek sorsa, elég ha annyit ír mint azt tette is, hogy Ön nem hipokrata- ha jól emlékszem ezt a szót használta – kvázi mindenki más az, aki együtt érzést mutat?
    Ön nem ismeri a magyarországi viszonyokat, nem tudja ki kap segélyt, mennyit és az mire elég, a mínuszokban megfagyásnak kitett embereknek ugyanis – akár a saját fűtetlen otthonaikban is – azonnali és egész másféle segítségre van szükségük mint, hogy Ön megmondja otthon is kap segélyt mindenki, mert Kanadában is kap, és különben is a Kozma alapítvány működik, csak jelentkezni kell!
    A dolgok nem ilyen egyszerűek kedves Figyelő.

    A kormánynak óriási a felelőssége, és mint ilyen azonnali cselekvésre kötelezett – ehelyett az önkormányzatokra és a karitatív szervezetekre mutogat, akiknek maguknak is korlátozottak a lehetőségeik. A fővárosban még valamivel jobb a helyzet, de a vidéki, főleg kisebb településeken áldatlan állapotok uralkodnak, annak ellenére, hogy a körzeti rendőrök- polgárőrök megteszik amit tudnak, de anyagi forrás híján igen nehéz.( A tűzifa programra biztosított állami forrás ugyanis épp a fele annak mint ami szűkösen is elég lenne, és ha jól értettem márciusban realizálódik?)
    Emellett természetesen jól jön a civilek összefogása, a rengeteg tevőleges és egyéb adomány (élelmiszer, meleg ruha, takaró, tűzifa, szükség esetén gyógyszer,kötszer, lázcsillapító stb) de mindent tőlük várni több mint kötelességszegés! Persze nincs abban semmi rendkívüli, ha januárban fagy, esik a hó, havas vagy ónos eső, hiszen most van tél,de rendkívüli helyzeteket nem csak az árvíz hozhat. A kormánynak ezeket ugyanúgy meg kell oldani,teljes készültséggel rendelkezésre állni és ha majd elmúlt a közvetlen veszély, akkor vissza lehet rá térni, hogy Kiss Pista vagy Nagy Juci stb akar e dolgozni – egyáltalán tudnak e számára ellátható munkát biztosítani, mert a számonkérésnek is ez lenne a feltétele – miért hajléktalan, és jár e neki egyáltalán a segély.(a segély összege egyébként 22.900 ft, próbálja meg viszonyítani a kanadai dollárral, vajon mire menne belőle egy hónapig) Ezek fontos, de másodlagos szempontok per pillanat, ám a kormány jelenleg épp mással van elfoglalva: a civil szervezeteket vegzálja ezerrel( na nem azért mert helyt állnak a szükségben) és a Vár-beli kormányfői dolgozószobát próbálják berendezni közpénzből, konkrétan 4 milliárdból!

    Azt pedig végképp nem tudom, Ön honnan tudja,ha csak nem magából indul ki, hogy az „itt jajgatók” közül ki milyen és mennyi segítséget ajánl a rászorultak ellátására, akár tevőlegesen, akár „eszközök” formájában, azaz ki miben vesz részt?
    Nem gondolom, hogy itt bármelyikünknek be kellene számolni róla -de ami engem és a családomat illet – nyugodt a lelkiismeretünk!

  • Figyelő! 2,24

    „Bizony azon a télen sokan megfagytak „odakint Oroszországban”

    Most megint rám foghatja, hogy „gyűlölködöm”, nem bánom. Azonban ebből az általánosító hangvételű 1 mondatából ordít a maga szándékos figyelem . e l t e r e l ő . rosszindulata. Vagy tényleg annyira buta kegyed, hogy nem értette volna Drizari 1,06-os idézetéből és felhozott példájából, hogy a bár megalázó és szegregációban a saját ruházatukban igát húzó, lapátoló, aknamezőre hajtott, stbés ez esetben mégiscsak „megbízhatóvá” lett munkaszolgálatosok hazához hű hozzáállását. De inkább azt hiszem, hogy nagysád nem akarja megérteni, hogy a MUSZ-osok nem ugyanaz okból fagytak meg „odakint Oroszországban”, amiért a tényleges bakák, hanem a megalázottságon túl, még hiányoztak számukra a minimális életfeltételek is. [Radnóti Bori Notesze is ezt bizonyítja]
    Maga valahol nem oly rég, még azt állította, hogy az édesapja is MUSZ-os volt. Akkor mégis honnan ez a rosszmájúság még vele szemben is.
    Egyszóval, ha Figyelő még ködgyertyákat is telepít a mondanivalójába, attól még normális ember a magyar munkaszolgálat intézményét a Holokauszt szerves részeként fogja fel…

  • még 1

    Ügyesen csúsztat kiskegyed… ezzel az Oroszországgal.

  • Jaj, már mindent összehord ellenem! Ne fáradjon, keressen más áldozatot a napi unalom eltöltéséhez!
    Úgy látszik nincs más dolga csak piszkálodni!
    Egyszerüen eszembejutott a megfagyásról és a magyar katonákról ez a sláger, amit naponta hallottunk anno a rádióban!

  • Azt is nagyon jól tudom, hogy munakszolgálatosok is voltak ott. DE NEM CSAK ŐK!
    Apámat Németország felé vitték, de már szerencséjük volt, mert az orosz horda megmentette őket.
    Ja, azok meg elvették a ronygyos munkaszolgálatostól a kulacsot is!

  • A háborúk mind vezérkari holokauszt rendezvények voltak.
    Ha megvakargatjuk ezeket akkor mindenütt tetten érhető, h a pásztorok jó együttműködésben terelték egymás leölésére a nyájaikat.
    A cél mindig az uralkodási erőfölény előállítása, javítása volt.

  • Hideg és fagyhalál – évfordulós emlékezés híján egy ide illesztett komment erejéig írtam az Urivi kitörésről. Az internetes média is csendben volt, egyedül a közszolgálati rádió említette hírműsorában, hogy az országban néhány helyen megemlékezéseket tartottak.

    A 2. magyar hadseregről alkalmanként a rendszerváltás után sem esett több szó néhány szánakozó gondolatsornál. És néhány történész ugyan beásta magát a doni sereg történetébe, de kutatásaik eredménye ma sem közismert.

    Említettem, hogy a seregbe vezényeltek 39000 fő munkaszolgálatost is, ők a frontvonalon szolgáltak fegyvertelenül. Aknamentesítés, drótakadályok megnyitása, hídépítés, katonák holttesteinek összegyűjtése volt a fő feladatuk. Orosz hadifogságban viszont azonos „elbánásban” részesültek a többi hadifogollyal.

    Ezen felül a besorozott legénységi állomány zöme feltűnő módon zsellér, és rendkívül sok köztük a nemzetiségi, úgy mint románok, ruténok, szlovákok, horvátok. A nemzetiségeket az államvezetés megbízhatatlanoknak tartotta: így felmerülhet a kérdés, akkor miért küldték ki őket mégis a frontra? (egy válasz lehetséges, haláluk esetén nem kár értük)

    Rákosiék és Kádárék fasiszta seregnek tartotta őket, de a rendszerváltás sem kezeli őket érdemük szerint. Emlékük a kanadai magyaroknál is feledésbe merült. Ej .. ej.

  • Ezek IS a jog szerint az el nem évülő emberiesség elleni bűncselekmények kategóriájába tartoznak.

  • Drizari.Igaza van bizonyos mértékben, de nem szabad elfelejteni, hogy ennyi év után milyen vélemények, kritikák mentek évtízedekig a magyar közösségben a honvédekről, a Világháborúról stb.
    Több generáció nőtt fel azóta. Még vagyunk egy páran akik éltünk akkor már, és emlékeink megmaradtak. Sajnos, kevésnek van szava a mai újságok, közhírek világában, öregekről és a világ táján mindenhol található emberekről van szó

  • Mostanában fordítottam le egy cikk sorozatómat arról a korról, azaz a háború és Budapest ostroma stb. Unokáimnak akarom adni, hogy tudjanak erről is.

  • FODOR UTCA 17. – a budai harctér egyik utolsó bástyája

    Mikor Budapest körül bezárodott az orosz gyűrű, a várost vastag hólepel boritotta…..
    Szokatlanúl kemény tél volt 1944-45 –ben. Sok hó esett, s a kertekben nekünk, gyerekeknek derékig ért ; a hideg éjszakák pedig végtelennek tűntek.
    Karácsony reggelén már közelről hallatszottak az ágyúk, mintha a Kissvábhegyről szóltak volna., arra emlékszem, hogy a karácsonyi kalácsot a nagy kerek ebédlőasztal alatt költöttük el, mindenki az asztal alatt volt derékig , s csak a lábak maradtak kint.
    Az ágyúzás ellenére, azért lementünk a felsőkrisztinai templomba karácsonyi szentmisére.
    Fodor utca az Orbán téren kezdődik és felkanyarodik egészen a hegy oldalára.
    Az eredeti Fodor utca. 17. a Vöröskő-lépcsőtől nyugatra esett, ma már 19-es szám alatt van elkönyvelve. Az akkori ház nem volt nagy, stílusa sem volt különösebben szép. Összesen három és félszóbás volt, zárt verandával, s a ház alatt egy lakás volt, ahol a Nagy házaspár élt. Juci a házkörűl segitett, Lajos a kertben dolgozott. A házat szüleim akkor bérelték ki, amikor nővérem 194O-ben gyermekbénulást kapott. A háztulajdonos Bakay Szilárd altábornagy volt, Budapest védelmének főparancsnoka. Horthy kormányzó jobbkeze, aki gyakran meglátogatott minket az ostrom előtt, néha egyenesen a kormányzótól érkezett.

    A háború alatt a négytagú család erősen megszaporodott. Velünk élt még édesanyám hajadon húga, azután Nagyváradról menekült négytagú család: anyám bátyja, feleségével és két kis lányával, valamint a tizennyolcéves Zsuzsa, akit anyám bújtatott zsidó származása miatt! Budapest bekeritése és az ostrom előtt, anyám minden elképzelhető fontos élelmiszert beszerzett, hogy a család ne éhezzen a harcok alatt .
    Pontosan nem emlékezem a dátumra, de valamikor 1945 január elején, egy német főhadnagy érkezett, aki bejelentette, hogy neki szüksége van a házra, mi menjünk le az alagsori lakásba. Ekkor vált otthonunk, Fodor utca 17, német főhadiszállássá és három hétig a budai harctér utolsó bástyájává. .A ház megszállása még azzal is járt, hogy a katonák kedvencemet, Pajtás kutyámat hamarosan agyonlőtték, mondván hogy ugatott. Kertünkből kivágták a gyönyörű vadgesztenyefákat, s az öreg, hatalmas cseresznyefát, nehogy „gellert kapjon” a lővedék.
    Rövidesen a front egészen közel ért. Éjjelenként hallottuk a hangszórókon a német egységek biztatását, „Tartsatok ki! Jön a felmentő hadsereg!” S a németek, magyar csendőrökkel együtt, kitartottak. A vége felé már nem volt ennivalójuk, anyám adott nekik enni, mert csak feketekávéjuk volt.
    Mi, tizenketten, lent az alagsorban matracokon fekve éltünk Ha tűzszünet volt, anyám felment a konyhába főzni. A három hét alatt még befogadtuk Budai nénit is, aki a Vöröskő-lépcsőtől keletre fekvő telken, egy kunyhóban lakott s mikor egy tűzbomba eltalálta azt, bekéredezkedett hozzánk .
    Az élelemmel nem volt baj, gondolom, sokkal jobban voltunk ellátva, mint más a környéken. Néha láttuk Orczy bárónőt az utcán, egy fagyott, döglőtt lóból levágni egy darabot, ő szép barokk villájában lakott két házzal a Vöröskő lépcsőtől keletre .
    Az állandó harc felettünk a házban félelmetes volt. A harmadik héten elesett az Orczy villa is, majd a Fodor utca túloldalát elfoglalták az oroszok. Mivel a ház töltésre épült, a németek mindig visszaverték az orosz rohamokat . Végül egy éjjel, amit nem lehet elfeledni, szünet nélkül ment a csata és az állandó gránát és aknabecsapodások robajai között hasrafekve imádkoztuk hüségesen, anyám vezényletével a „Most segíts meg Máriát”.Másnap reggel nagy csend uralkodott, amíg úgy 11 óra táján megjelent a német főhadnagy, s közölte velünk, hogy a helységre hadászati okból szüksége van, menjünk át a harmadik villába, tőlünk nyugatra. .Anyám, kétségbeesve magyarázta neki, hogy nővérem béna, hogyan is képzeli, ebben a nagy hóban …. ?
    A német megnyugtatta, hogy valamelyik katona, majd ölben átviszi, de mi nem vihetünk semmit, csak ami a legszükségesebb.
    Szegény anyám, mit is tehetett? Mindenünket ott kellett hagynia, egy kézitáskával, az este beálltával mentünk át a befogadó házába. Hatalmas pincéjük volt, ahol több mint harmincöt embert fogadtak be velünk együtt. .Soha nem felejtem el azt az estét, ahogy a nagy hóban, ragyogó csillagos ég alatt átbotorkáltunk oda
    . Azon az éjjel, január 31-én, elesett a ház és a környék, egészen Budaörsig!
    Reggel oroszok ébresztettek fel, és megkezdődött a pincében a nők kálváriája. Az elbújtatott és megmenekült tizennyolcéves Zsuzsát egy orosz tiszt nézte ki magának. Anyám elcsúfitotta arcát, fehér kenőccsel kente be a száját és a fejét bekötötte, így menekült meg a megerőszakolástól.
    Nekem is volt egy izgalmas élményem. Egy este, lejött egy részeg orosz katona, revolverét mutogatva. Én kisfiúnak voltam álcázva, de sajnos közel a lépcsőhöz ültem. Ahogy belépett, mindjárt a halántékomhoz tartotta a fegyverét, nőt és órát követelt. Arra emlékszem még, hogy Anyám azonnal odaadta svájci óráját és probálta megnyugtatni.
    Nem tudom már, hogy elég volt e az óra, vagy vitt magával mást is.
    Néhány nap mulva, mikor a helyzet kissé megnyugodott, átküldtek, hogy nézzem meg mi maradt meg a házból.
    Szinte leírhatatlan, amit ott találtam. A ház romokban állt, csak a tűzfal maradt meg. Hullák feküdtek mindenütt. Az alagsori lakás kiégve, s amink volt porrá égett, mert a katonák mielőtt visszavonultak, mindent felgyújtották .

    Az ’56-os forradalom engem is külföldre sodort, s csak harmincnyolc év múltán láttam viszont azt a telket, ami valaha Fodor utca 17 volt… Számomra ma már felismerhetetlen ez a hely. Azt mondják, először egy orosz tiszt épitett ott egy gyönyörű házat és két garázst a töltésbe. A kertbe nem lehet benézni, mert magas fallal van körűlvéve. Az utcáról szép fenyő és tujafákat látni, és egy villát mögöttük. Nem tudom, ki él most ott, de szeretném ha tudatában lenne annak, hogy valaha a föld ahol ez a szép ház áll, milyen történelmi esemény színhelye volt, hatvan évvel ezelőtt.

    Montreal, 2005
    Megjelent, 2005.Február 11én, Hegyvidék című budai újságban.

  • És mennyivel jobb lett volna nekünk, ha nincs Szálasi, és nincsenek HŐSÖK, akik Budapestet az utolsó pillanatig védelmezték a németek visszavonulását biztosítva (és szép városunkat alaposan lebombáztatva…). Ki tudja, talán a békekötés során más eredmény jött volna ki, neaggyisten, még Trianont is felülvizsgálták volna…

    A Hűvösvölgy fölött – a hármashatárhegyi repülőtér irányában – jól benn az erdőben még ma is megvan az a futóárok és bunker-rendszer, ahol a magyar katonák védelmezték a várost. Kevés szomorúbb helyet láttam életemben…

  • Almási Alma
    2017 január 16
    2:44 du.

    A Jaltai konferencián (1945. február 4-11) felosztották Európát, Budapest ostroma két nappal később, február 13-án fejeződött be.

  • Kedves Alma egyetértek Veled! Mind igaz amit írtál, csak az a baj, hogy földrajzi fekvése Magyarországnak nem jó helyen volt.
    Persze, erről sem a kormány, sem a nép nem tehetett! A kormány zsarolva volt,. hogy álljon egy oldalra, aminek igen rossz következményei lettek.
    Német megszállás alatt voltunk, még ma is emlékszem a német csizmák masirózására ! Ausztria nem volt ennyire exponnálva, mint mi, ők sokkal előbb lefeküdtek a németeknek!

    Szálasit is a németek erőltették a kormányra, leváltva elődeit.
    Sajnos, a mai napig sem vagyok német barát!

  • A konteo területen vannak állítólag jópár évtizeddel korábban készített szabadkőmérges térképek amelyek meglepő pontossággal tartalmazzák az első világháború utáni és a jelenlegi határainkat.
    Azért állítólag, mert semminek a valódiságát nem lehet egyértelműen ellenőrizni. Gyakran még a konkrét esemény leírások sem stimmelnek.
    Emellett van az, h az egyre gyorsabban változó történelmi mesék hemzsegnek a logikai önmagukban való és történelmi eseményleírások közötti ellentmondásoktól.
    Logosz tiszta fénye pedig tévedhetetlenül megmutatja, h hamisság van a konstrukcióban.
    A modellező tudományosságban alapszabály, h nem szabad adatot kidobni. Addig kell a modellen változtatni (szükség esetén az alapvélelmeken is) ameddig végül minden ellentmondások mentesen beleilleszkedik a modellbe. Ez olyan, mint a puzzle kirakós játék, csak időbelisége is van (mozi) és az eseményeknek egymásra épülően is logikai összhangban kell lenniük egymással.
    Ha belenézünk a múltba akkor olyan események sorát láthatjuk amelyben a vezérkarunk olyan küzdelmekbe vitt bele bennünket amelyekben csak rosszul járhattunk. Ehhez felhasználták a hősiességünket és a becsületességünket is.

  • kedves Drizari!

    Mi keményen ellenálltunk. És az nem feb. 13-án derült ki, hanem már jóval előbb. Olvastam erről néhány emlékiratot. Churchill szeretett volna olyan megoldást, ahol a magyarok is Ausztriához hasonló sorsra kerültek volna. Az oroszok meg nem szerették volna, hogy a szovjet határ közvetlenül a nyugattal érintkezzen. Az oroszok sokat áldoztak be Budapest ostrománál, így Churchillnak nem voltak elfogadható érvei.

  • Figyelő!

    Szépen megírt drámájuk Budapest minden négyzetcentiméterén ugyanígy történt. A Gettóban méginkább így. Mindez meg sem történt volna, ha az ön által olyannyira tisztelt álomvilág, a Horthy-éra hadserege nem támadja meg a Szovjetuniót.
    Úgy még az édesapja életét is . m e g m e n t ő, a sját szavaival; „o r o s z . h o r d a” – abnormális minősítés az életmentőre nézve – sem szállja meg Magyarországot. Legalábbis nem úgy ahogy kénytelenek voltak ezt gőzheneger formában, gigászi hadműveletek sorában megtenni. Háború volt, a háború pedig márcsak ilyen. A vesztesek számára mindig igazságtalannak tetszik, pláne ha vaj van a fülük megett…

    Annyit azért mégiscsak jó ha tud, hogy Budapest ostromát egy a Zsukov által megfogalmazott megadási ultimátum előzte meg, amelyben az áll [az átadó parlamentereket is géppuskatűzzel fogadtuk] hogy százezrek életét és milliárdos anyagi károktól kíméli meg a várost… Ennek ellenére a magukhoz is beszállásolt magyar-német szövetséges legsötétebb erők ellenálltak. Úgymond akár (a lakosság, a maguk, a mi) utolsócsepp vérünkig is.
    Teljesen igazságtalan tehát a maga sápítozása a saját kárai felett és ez a rögeszmésen megszállott, ráadásul téves bűnbak keresése a történés ellenkező végén…

    .

  • Maga odakinn Kanadában talán még eladhatja, ezeket a relatívizáló és dramatizált szenvedéstörténeteit azzal, hogy „mindenki ugyanúgy szenvedett”, de csak a családjának, és a magával egy húron pendülő, szintén önsajnáló, makacs migráns diaszpóra tagoknak. Maga anno eltökélte magában, hogy legyen a tény akármi is, ezt így a saját szájíze szerint fogja az utódainak tálalni, illetve elhazudni. Punktum.

  • Almási Alma

    Sok mindent pontosan ma sem tudunk a kozmetikázások és a „hősi önfeláldozások” propagandája miatt. Hozzávetőlegesen és nemzetközileg nagyjából elfogadott adatok szerint a Szovjetunió katonaáldozatainak száma 8,6 millió fő volt, a németeké 3,25 millió, a magyaroké 160 ezer fő katona. Ezek a számok csak a katonaáldozatokat jelentik, a civileké ezeken felüli. (pl. az oroszoknál plusz 12 millió civil).

    Ez mennyire tükrözi mondjuk a Szovjetunió önfeláldozó harcát, vagy éppen az orosz hadvezetés és Sztálin hozzá nem értését, vagy az orosz komisszárok embertelenségét, erről ma is folynak viták.
    Visszaemlékezések szerint sokszor előfordult az alábbi jelenthez hasonló eset, amikor az orosz parancsnokok tulajdonképpen vágóhídra küldték a katonáikat:

  • Figyelő
    2017 január 16
    2:08 du.

    Az én nagymamámat a trágyadomb alatt ásott gödörbe bújtatta el férje (a papám) a nagynénémmel, aki a cumi után sírt. Az apja, a nagypapa 1918-ban orosz hadifogságban volt, ezért szót értett a szovjet katonákkal, de nem volt mindenki ilyen szerencsés sajnos. Olyan is volt, hogy a repülő megsorozta a tanya udvarán bámészkodó gyereket, meg is halt szegény kamasz.

    Még arra emlékszem, hogy elásta egy bőröndben a mama a magyar ruháját, de a papa borotvája megrozsdált és a ruhát is kilyukasztotta. Ezt nagyon sajnálta később, mert abban lépett fel valami népszínműben. Persze nem ez volt a legnagyobb gondja.

    Anyai nagyszüleim más vidéken laktak, ott nem a front, hanem az áthaladó hadifogolymenetek okoztak sok veszélyt. A tanítónő apósát berántották a sorba, hogy kilegyen a létszám, soha nem is jött vissza! A falusiak edényekben vizet tettek az útra, illetve ismerősöket kerestek a menetoszlopban. Nagy megpróbáltatás volt még a nyilasok általi kitelepítés, mikor a lakosságnak el kellett hagynia a lakóhelyét, mintegy „felperzselt földet” hagyva maga után.

  • DonGolo
    2017 január 17
    3:06 de.

    Nem bírtad ki ugye, hogy bele ne rondíts a megemlékezésbe!

    Bár hozzátenném, hogy én Drizari helyében az első világháborúról emlékeznék. Illetve Dr. a magyar katonákra egy félmondatot vesztegetett, a munkaszolgálatosokról szól az egész beírás. Akik sajnos civil ruhában reszkettek az orosz télben. Gyanús, hogy arra volt jó a megszólalása, hogy a magyarokon rúgjon, bár tényleg gyalázatos volt némelyik tiszt viselkedése. Ormos Mária talán nem véletlenül írja, hogy magyar tisztképzéssel komoly bajok lehettek.
    Jani írta máskor, hogy az apját bajtársai húzták szánkóval Kijevig, úgy maradt életben.

    De említsük meg Nagy ezredest, aki Jad Vasem díjat kapott, mert próbálta a musz-osok körülményeit javítani! Illetve a keleti frontot kivéve, egy musz-osnak nagyobb volt az esélye a háborút túlélni, mint egy katonának (Ungváry). A német megszállás után romlott meg a Magyarországon teljesítő musz-osok helyzete, lsd. pl. Radnóti, erről a Szegedi zsinagóga topikban volt már egy vita.

  • Almási Alma
    2017 január 16
    2:44 du.

    Szálasit nem a magyarok választották, hanem a náci Németország ültette a kormányzói székbe. Ehhez Horthy fiát elrabolták, a kormányzót lemondásra kényszerítették.

    Ormos Mária szerint inkább az volt a hiba, hogy Horthy ellentételezés nélkül írta alá lemondását. Illetve Szálasit csak csonka parlament iktatta be, de azért azok megszavazták.

  • A vágóhídra való kényszerítés sok esetben és mindkét oldalon teljesen egyértelmű.
    Ugyanez igaz hitetéssel és érzelmi zsarolással megvalósítva is.
    Egy egy esetet még lehet hibás vezérkari döntésnek látni.
    A megtörtént sorozatban viszont már nem.

  • hazai lámpa
    2017 január 17
    7:58 de.

    Nem é.apám volt a Donnál. Ő még csak 10-11 éves gyerek volt. Két bátyja volt ott. A zalai hadtest csaknem nyolcvan (!) százaléka elesett vagy eltűnt.

    http://www.kanizsaujsag.hu/hirek/22775/a-doni-pokolban-tortent

  • Köszönöm , hazai lámpa figyelmedet és megértésedet!

  • DonGolo
    2017 január 17
    3:06 de.
    Nem tudom milyen „álom világról” ír , mert akkoriban 12 éves voltam, és valószinű semmiféle politikai véleményem nem volt, csak ma emléskezem a megtörténtekre.

  • DonGolo
    2017 január 17
    3:06 de.
    A gigászi hadműveletek, amerikai fegyverekkel történtek az orosz vonalról. Ember-anyag valóban sok volt, be is dobták őket a szerencsétleneket a háborúba.
    Sok egyszerű vidéki szállta meg Budapestet, én arra emlékszem, hogy nem ismerték még az angol WC.ét sem, abban mosták az evőeszközt!
    Bizony, mi a legyőzőtt magyarok sajnáltuk őket. Némelyik jó indulatot mutatott a gyerekek és bénák felé. Pl. Nővérem béna volt, tólókocsiban űlt, de nagyon szép fiatal lány volt. Hoztak neki ennivalót, hiszen senkinek sem volt már akkor a pincében. Kiszámitava kaptuk a napi adagot, 2 drb- krumpli és egy ecetes hagyma.

  • Persze, nagyon jól tudom, hogy Zsukov volt az orosz megszállók parancsnoka, minden magyar tudja.