Mit üzen a magyaroknak a Mindenki?

2017 február 28 12:22 du.73 hozzászólás

Ismét megtörtént a csoda, amit tavaly már a Saul fiánál átéltünk. Oscar-díjat nyert a Mindenki című magyar rövidfilm. Az alig több mint húszperces mű két kislány barátságáról szól, valamint egy énekkari tanárnőről, aki – a közösség érdekeire hivatkozva – nem engedi, hogy az egyik lány a kórusban énekeljen. A kirekesztett kislány barátnője lázad ez ellen, s megszervezi, hogy az énekkar egy emberként álljon a kislány mellé.

Ha úgy tetszik, mesefilm a Mindenki. Ilyen ugyanis a valóságban nem létezik. A magyar valóságban biztosan nem.

Üzenet ez a film a magyaroknak. Hogy ezért lehet velünk mindent megcsinálni.

Mert mindenkivel megtörténhet, ami velünk, magyarokkal az elmúlt hét évben megtörtént. Azért van ez a lidércnyomás, mert nem figyeltünk egymásra.

Pedig, egyenként jó emberek lennénk: ha beteg gyereket, nyomorgó családot, sanyarú sorsú kiskutyát látunk a tévében, felháborodunk és segítünk.

De amikor a kétharmad belerúgott az egyenruhásokba, te hallgattál. Azt hitted, megúszhatod, ha befogod a szád, behúzod füled-farkad. Ha észrevétlenül meglapulsz.

Különben is: nem vagy tűzoltó, sem katona.

Nem lehet megúszni, mert mindenki sorra kerül.

Amikor megalázták a pedagógusokat, nem szóltál egy szót sem. Nem vagy tanár, azt hitted, kimaradsz a rosszból. Belegázoltak az egészségügyiekbe, a hajléktalanokba, a munkanélküliekbe, nem volt egy szavad sem. Nem vagy orvos, ápoló, gondoltad magadban, fedél még van a fejed fölött, munkád is van, igaz, megélni alig tudsz belőle.

Agyagba döngölték a földműveseket, a postásokat, a kéményseprőket. A mozdonyvezetőket, a buszsofőröket, az autósokat, a gyalogosokat. Az adósokat, a hitelezőket. A hivatásosokat, a civileket.

Kismamákat, nagymamákat.

Beletapostak a diákokba, és nem érezted, hogy mondanod kellene valamit. Nem vagy diák, a mások baja nem a te bajod. Mozdonyt nem vezetsz, gyereked külföldön, unokád nincs.

Belerúgtak a juhászba, a halászba, a molnárba, a madarászba.
A kertészbe, a kovácsba, a szakácsba.

Miért is mozdultál volna – ők sem tettek érted semmit.

A cinikus, sunyi hatalom ismer téged, jobban, mint gondolnád. Ezért tudta és merte megtenni ezt veled, és mindnyájunkkal. Lebontotta a jogállamot, széthordta az országot. Ezeknek, gondolta magában a cinikus, sunyi hatalom – ezek az ezek lennénk mi – így is jó.

Pedig, ahol másnak rossz, ott nekünk sem lehet jó. Olyan országban, ahol nem jó péknek lenni, ott zöldségesnek sem jó lenni. Katonának, hivatalnoknak, írónak, olvasónak, öregnek, fiatalnak.

Magyarnak.

Erről szól a Mindenki című Oscar-díjas magyar film.

Föld S. Péter

Jelenet a Mindenki c. filmből

Jelenet a Mindenki c. filmből

73 hozzászólás

  • Beteges gondolatok!,megfogalmazások! feltételezések!

  • Hát, egyet én is megtapasztaltam, a magyar nem összetartó nemzet. A filmet nem láttam, de én is kérdezhetném, hogy ki állt mellém 17 éves koromban, mikor tönkretette a komcsi rendszer a jővőmet?
    A náci korról nem is beszélve, mikor a zsidókat deportálták és üldözték. Csak Anyámról tudok és nagybátyámról, anyám végig bujtatott egy zsidólányt, nagybácsi meg meglátogatott valakit a munkaszázadnál. A katolikus egyházi emberek, apácák ugyan sok zsidót bújtatott, de a maga nép hallgatott! Mindszenty hercegprimást halálra itélték, és csak az amerikai követség adott neki menedéket egyedűl!

  • Bocsi, de a mai politika más tészta. Orbánt megvállasztották többségben, demokratikus vállasztáson. A nép őt akarta. Amig a mandátuma le nem jár ez van és ezt kell elfogadni. A legközelebbi vállasztáson mindenk magyarnk esélye van egy másik kormányt vállasztania.

  • Nem így van.
    Csak ezt akarják elhitetni velünk.
    Jó lenne végre észrevenni, mekkora blöff ez is, hogy nem törődünk egymással. Túl erős már itt az agymosás.

  • Sajnos, „Szeretett Nagy Vezérünk” ismeri az oszd meg és uralkodj elvét, mely bánatunkra, ma is kiválóan működik.

  • Orsós Elemér

    Ez, valóban egy csodálatos, Oscart érdemlő mesefilm, amely azonban valóban mesébe illő csodálatos ellentmondásai és képtelenségei miatt a világon így sehol nem történhetne meg, még a Föld S. által vizionált Magyarország nevű földi pokolban sem! Az, hogy a cikk szerzője átülteti a film -általa kreált- általános tanulságait kizárólagos magyar specifikumra, csak habzó magyar gyűlöletét igazolja, miáltal ő is beléphet a moslékot zabáltatók díszes társaságába! Kár volt ennek a csodálatos filmnek a gyermeki moralitását a fenti verbális moslékolással átideologizálva tipikus magyar mentalitásra rágalmazni, degradálni! Ezt a filmet bárki, bárhol megcsinálhatta volna, ám nem biztos hogy, ilyen ellendrukker föld s.-ek máshol is léteznek. Szomorú!

  • Talán nem hiú remény abba hinni, hogy ennek a filmnek nemes mondanivalója ráébreszti a magyar társadalmat, hogy lehet, és érdemes kiállni egy önzetlen gondolatér. Az is hasznos lenne, ha világ nézőközönsége ennek a rövid de velős mondanivalójú filmnek láttán megfelelőbb szinben látná az országot.

  • Vitathatatlan a film mondandója: egy mindenkiért, mindenki egyért – gyermeki tisztasággal a felnőttkori számító, eredmény-célirányos versengéssel szemben.

    Mellékes mondanivaló finomságnak ott van a film elején az iskolaigazgató, aki büszkélkedik az állandóan első helyezett iskolai énekkarral, ahová – alapelve szerint – bevesznek minden énekelni szerető gyereket.

    Aztán ott van az énektanárnő, aki az igazgatói alapelvet szeme előtt tartva beveszi az énekkarba az új jövevény kislányt, akinél azonnal kiszúrja, hogy bizony baj van az éneklési tudásával. Közeleg a versenynap, ahol a nyeremény egy Svédországi turné, mindez közvetlenül a rendszerválás utáni évben, amikor nem volt még okostelefon (egymással játszanak az udvaron a gyerekek) és nagy szó volt egy nyugati utazás. Nyerni kell tehát mindenáron, s hogy elégedett legyen az igazgató, az énektanárnő megkéri a kislányt, ne énekeljen, csak tátogjon, hogy nyerhessenek és utazhassanak.

    Kiderül, több gyerek is csak tátog az énekkarban. Győzelem esetén jutalmul azonban utaznának ők is. A gyerekek ezért gyerekek. Szolidárisak egymással, énekelhessen mindenki, ha már ők így egy csapat. Ezért a versenyen mindenki tátog. A tanárnő haragos felszólítása ellenére is (kis rohadékok), aki kiviharzik a színpadról. Ezután a gyerekek egy társuk tisztán csengő kezdő énekhangjára mindannyian belekezdenek az éneklébe. The End.

    Zárójelben: aztán ezek a (tátogó) gyerekek felnőnek és felháborodnak, hogy a munkatársuk ugyanannyi fizetést (vagy többet) kap, mint ők, pedig az rosszabbul végzi a munkáját, sőt, jutalmat is kapott, míg ők nem. És ez tart életük végéig, mert azon is háborognak, hogy a másiknak jóval több a nyugdíja mint nekik.

  • Orsós Elemér „Ezt a filmet bárki, bárhol megcsinálhatta volna,”
    Akkor tehát nem rágalmazás.

    „habzó magyar gyűlöletét igazolja,”
    Nem tudod átlépni az árnyékodat. A célt nem téveszted soha szem elől? Szomorú.

  • Földes
    …”amikor a kétharmad belerúgott az egyenruhásokba….” !!!!
    Hogy az a magasságos ég nem szakad le rád!!?
    Gondolom, naponta tebeléd is rúgdosnak, pedig még szakács, halász és madarász se vagy… Kovács pedig végképpen nem !

  • Figyelő
    2017 február 28
    1:25 du.

    NEM! Figyelő, nem. Számtalanszor leírtuk már, hogy a 2014-es választás nem volt tiszta, és a többség sem igaz, meg lehet nézni a választási iroda honlapján:
    http://www.valasztas.hu/hu/ogyv2014/861/861_0_index.html
    Ez az, amiről a többiek is folyton írnak, hogy állít valamit, tényekkel alátámasztva megcáfoljuk, de a tények Önről leperegnek, és legközelebb leírja ugyanazt a baromságot! Amúgy a fenti nem egy ellenzéki oldal, hanem a hivatalos, fidesz többségű választási iroda honlapja!
    Egyszer leírja, hogy nem ismeri a magyar pártokat, politikusokat, másszor meg, hogy kezet fogott O.V.-ral Kanadában.
    Én sem vagyok már fiatal, és sok mindent elfelejtek, de amit Ön művel, az már szándékos!

  • Közben a liberálisok megkezdték a magyar siker savazását:
    https://444.hu/2017/02/28/tegyuk-a-szivunkre-a-kezunket-hiaba-kapott-oscart-nem-igazan-jo-film-a-mindenki
    …….
    Biztosan kevés volt benne a néger szereplő, az aberrált beállítottságú, a bevándorló vonal, a holokauszt, a kirekesztés, a feminizmus, a drogozás reklámja és más liberális értékek.

  • Ha odafigyel az ember arra, amit fórumokon olvas, vagy az életben mondanak neki, észreveheti, hogy aki éppen írja vagy mondja, az sohasem gyűlölködik, csak mindig mások. Sohasem árulkodik, csak mindig mások. Sohasem tesz semmi méltatlant, csak mindig mások.

    Ezt úgy szoktuk interpretálni, hogy tehát aki ír vagy beszél hozzánk, az álszent, akinek nincs önkritikája (hiszen éppen ő a gyűlölködő szerintünk…).

    De mi van akkor, ha nem. Mi van akkor, ha mindenki jót akar, senki sem akar senki mást bántani, egyszerűen csak úgy érzi, hogy gonosz tigrisek lesekednek rá, és egyedül van a jóságával, ezért aztán nem is bízik senkiben, és inkább a zárkózott, rideg arcát mutatja, védekezésképpen?

    Engem úgy neveltek, hogy nyitott legyek. Nekem azt tanította a családom, hogy voltaképpen minden ember jószándékú. Nekem soha senki nem mondta, hogy a házmesterek feljelentik az embert, hogy a cigányok ellopják az uborkáját, a zsidók meg kicsalják a pénzét. Így aztán engem nem is jelentett fel egyetlen házmester sem, egy szem uborkámat sem lopták el a cigányok, és a zsidóktól is inkább kaptam, mintsem hogy elvettek volna tőlem bármit.

    Talán ez volna a megoldás…

  • Milyen érdekes ez a fórum, egy filmről van szó, mégis rajtam ütnek egyesek!
    Hát valami iagazság van a filmben, az biztos!

  • Orsós Elemér

    Llanfair
    2017 február 28
    2:57 du.
    Szövegéből kiragadott részekkel csúsztatsz, úgy mintha a filmet kritizáltam volna, pedig róla csak dícsérő elismereréssel beszéltem! Nem a filmmel van bajom, hanem avval a zugfirkásszal aki folyamatosan fokozódó magyargyűlettől szítva csak árokásásra tud úszítani az összes itt előforduló „elfogulatlan” szatíráival és „jóindulattól” csöpögő „szánalmaival”.

  • Almási Alma
    2017 február 28
    5:42 du.
    Kedves Alma, ez kicsit logikátlan szöveg amit irtál.
    Ha valakit még nem jelentettek fel az nem mondhatja, de akit nem egyszer, feljelentett úgyan az a házmester és amiatt szenvedett azt nem tudja elfeledni.
    Biztos vagyok benne, te sem felejtenéd el.

  • Egyébként a filmmel kapcsolatban eléggé ambivalens vagyok…

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, ne törődj vele, hogy ütnek rajtad vagy sem, én teljes jóindulattal azt mondanám neked, hogy kicsit zárd lelkednek valami mély rejtett zugába a múlt árnyait, tudom nagyon nehéz, és élj azokkal az örömökkel, nyilván voltak és vannak, amik az életedben a jelenben érnek.

    (magadat is bántod vele, a rossz emlékek felidézésével,ahányszor csak leírod azt, ami itt az első kommentedben szerepel, szerencsére túlélted, Kanadában sokkal jobban élsz, ahogy mondod, mint itthon élhetnél, örülj ennek a békés jobb életnek és próbáld meg a témákat ne a régi megpróbáltatások által homályos szemüvegen át nézni, mindjárt még jobb lesz minden)

  • Hollósy Gerti

    charlie, a hozzászólásod első fele stimmel, de elég lett volna…

    „Biztosan kevés volt benne a néger szereplő, az aberrált beállítottságú, a bevándorló vonal, a holokauszt, a kirekesztés, a feminizmus, a drogozás reklámja és más liberális értékek.” – itt elveted a sulykot, vagyis már általánosítasz…

  • Hollósy Gerti

    Nahát, Alma, engem valahogy pont így neveltek, pedig ha nagyon akartak volna, akár még okot is találtak volna, hogy mindenféle kételkedést elültessenek bennem, de nem tették…

    „Engem úgy neveltek, hogy nyitott legyek. Nekem azt tanította a családom, hogy voltaképpen minden ember jószándékú. Nekem soha senki nem mondta, hogy a házmesterek feljelentik az embert, hogy a cigányok ellopják az uborkáját, a zsidók meg kicsalják a pénzét. Így aztán engem nem is jelentett fel egyetlen házmester sem, egy szem uborkámat sem lopták el a cigányok, és a zsidóktól is inkább kaptam, mintsem hogy elvettek volna tőlem bármit.”

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő, illetve blöffmester!

    Mindszenty (Pehm*) Józsefet senki nem ítélte halálra, mint ahogy azt ön a régi rossz szokásához méltóan, itt kapásból méltóztatott ismét csak úgy véletlen elszólás gyanánt elblöffenteni, illetve kerek-perec elhazudni nekünk.
    Tudniillik, Mindszetyt – ezt maga is jól tudja – életfogytiglani fegyházra ítélték 1949-ben…
    ’56-ban aztán bemenekülve az amerikai nagykövetség épületébe, ahol folytatta a felsőpetényi Almásy kastélyban már ’49-ben megkezdett – a valóságban – „háziőrizetes” büntetését egészen az 1971-es végső „ki-szabadulásáig”…

    .

    * A Pehm, német eredetű családnevét esztergomi érsekké szentelése alkalmából változtatta a magyaros hangzású Mindszentyre…

  • Orsós Elemér Tőlem a filmet is kritizálhatod. Nem láttam, nem tudok véleményt mondani róla, de a legjobb filmek a világban nem az Oscar díjasok. Attól persze ez lehet nagyon jó.
    Föld S. Péterről sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy zugfirkász.
    Miért lenne elfogulatlan? Szeretne egy élhető Magyarországot. Senki sem elfogulatlan, ha a hazájáról van szó. De a kritikát, a saját igazságát miért ne írhatná meg? Mert nektek nem tetszik? Milyen árokásásról beszélsz? Amit a Fidesz olyan jól csinál létezése óta, szétverve az országot, lassan Európát? Aki kritizálja, az az árokásó? Ez nem építő jellegű.
    Sajnos ez a cikk tökéletes leírás a jelen kormánynak, a magyar életnek, és kritikája az önfeledten tapsoló fanoknak.
    Magyargyűlölő lenne aki látja a valóságot? Szerintem az, aki a sok megnyomorított emberen egyszerűen átlép, és tovább csápol a megnyomorítóknak. Cáfolni nem tudod, nem is lehet, csak sértegetni az íróját. Annak viszont mi értelme van? Te ásod éppen az árkot, mert egy magyart magyar gyűlölettel bélyegzel meg, mert kiáll magyar honfitársai mellett.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    A Mindszenty nevet 1945-ben, tehát már 53 éves korában vette fel.

    .

  • Tüske Zsófia

    Orsós Elemér, miféle magyargyűlöletet emlegetsz itt?
    és milyen árokásást?
    téged nem lepett meg, amikor a fidesz kormányra került és főideológusa, Kövér elvtárs egy kommunista dinasztia leszármazottjaként, annak összes előnyét élvezve komcsizni kezdett? Akkor amikor a soraikban minden pártnál több volt mszmp párttag volt?
    És ahhoz, hogy itt magyargyűlöletről pampogjál, először is definiálnod kellene, ki a magyar szerinted. Talán a Zázrivecz?
    Szerintetek az a magyar, aki veletek egyetért. Na és persze, jogot vindikáltok magatoknak arra, hogy azt, aki undorral nézi a tevékenységeteket, kizárjátok a magyarságából. Jó lenne, ha idevirítanád a családfádat, bizonyítandó, hogy speciel a te családod az árpádsávval együtt lépte át a Verecke-hágót. Mert a nevedből én valami egészen mást következtetnék, ha már magyarozásra vetemednék.

  • charlie
    2017 február 28
    4:48 du.

    Tudod, ez a szép kis tanmese azokról is szól, akik a rendszerváltás után azt hirdették, hogy a verseny mindenek előtt! Meg hogy „nincs ingyenebéd”! Talán ezért csípi a szemüket a siker …

    Engem itt hogy lemartak a Mint a mókus topikban, hogy ááá, nem úgy volt, nem tanítottak semmi rosszat az úttörőben. Csak éppen az énekkarnak pl. a tájára nem mehetett senki, akinek nem volt abszolút hallása, vagy legalábbis kiváló énekhangja, hallása.

  • Drizari
    2017 február 28
    2:34 du.

    A svédországi utazás elég demagóg fölvetés. Van épp elég profi gyermekkórus, aki bejárja a fél világot, meg ott a Magyar Rádió gyermekkara.

    A nem szakkörös diákoknak ott lenne a csereutazás, a levelezés külföldi diákokkal. Ennek a rendszerváltás után nagy reneszánsza volt, a nővérem így jutott el az osztálytársaival Finnországba, Dániába. Nálunk is volt egy hétig egy finn lány meg egy dán fiú.

    Egyszer jött egy osztrák csoport is a suliba, de abból nagy botrány lett, mert nem mertek fürdeni meg mindentől féltek, biztos azt hitték, hogy a posztkommunista országban még a víz is rosszabb …

  • Almási Alma
    2017 február 28
    5:42 du.

    A magyarokról mit tanultál, megkérdezhetem?

  • Avi Ben Giora

    Charli!
    Sajna igazad van. Megint elverték a pórt azokon aki nem szivesen támogatják a kultúrát mert abból nem tudnak lecsípkedni. Ahelyett, hogy értékelnék, hogy a magyarok ismét a világszinvonalon vannak bizonyos dolgokban, meg sem mernek nyikkani egyesek. Na ja mert nem olimpiai rendezés lett, hanem egy kis „sima Oscardij”. Olyan mint annó az olimpiai aranyérmek. Ha már van nyolc arany akkor miért nem lett 10 vagy mégtöbb. Egyeseknek semmi sem elég sajnos és ez az egész társadalomra rányomja a bélyeget.

  • hazai lámpa, írod:
    „A magyarokról mit tanultál, megkérdezhetem?”

    Hinnye, ez aztán a keresztkérdés!

    Először is azt tanultam, hogy mi, akik magyar anyanyelvűek vagyunk, VALAMENNYIEN magyarok vagyunk. Aztán azt tanultam, hogy mi, magyarok többféle nációból származtunk ide az országba a történelem során, és ennek megfelelően különféle kulturális hagyományokat őrzünk és egyesítünk, és éppen ezért vagyunk mi, magyarok eléggé okosak és sokoldalúak… (A többit lásd a magyar anyanyelvű zsidóság, cigányság… stb. címszavaknál.)

    (Mellesleg tény, hogy én leginkább a pesti német kultúrában nőttem fel, tökéletes harmóniában a pesti zsidósággal. Az őseim között viszont a pesti németségen kívül stájer városi polgárok, morva sörfőzők, alföldi magyar földművelők, hajdúsági marhatartók és erdélyi nemesek egyaránt képviseltetik magukat.)

    Remélem, kielégültél…

  • „…mesefilm a Mindenki. Ilyen ugyanis a valóságban nem létezik. A magyar valóságban biztosan nem…”

    Tévedés!

    A magyarok fellázadtak Ausztria ellen (1848), voltak képesek fellázadni a szovjet bolsevik világhatalom ellen (1956) és ne legyen kétsége senkinek lesznek képesek fellázadni az orbáni rendszer ellen is, ha kell. Még nem kell.

  • hazai lámpa
    2017 március 1
    6:12 de.

    Idióta-e vagy? Én az Oscar-díjas magyar film tartalmáról írtam. Te miről?

  • …”Szeretne egy élhető Magyarországot”….
    Ezzel csak egy baj van : csak akkor élhető az ország,ha a ti nézetek van hatalmon és az a meghatározó.Ha nem így van akkor semmi sem jó és jön a csegevaralista forradalmi hangulat és mindenkitől ezt a forradalmi hangulatot akarnátok —és hátha valaki forradalmat csinálna ebben a hangulatban.És ha nem akkor jön a folyamatos böcsmérlés : a magyaroké ( pl. nem is magyarok)!az országé : minden írásban benne van a lenézése,az itt élő emberek,tettek semmissé tétele stb.stb.stb. És ti mindenben szépek vagytok,jók vagytok—-ezt hittétek évtizedeken keresztül amikor ti voltatok az ország irányítói—és lám hova jutottunk.Lassan már ott vagyunk , hogy megtagadjátok az országot is.
    Nem csegevaralista üdvözlettel

  • Avi Ben Giora Kurvára nincs igaza Csárlinak. A jelzett „liberálisok” az egy újságíró, aki leírta kritikai megjegyzéseit. Joga van hozzá?
    Az nagyon jó, hogy nyertünk megint egy Oscart, de kelljen már kötelezően tetszeni mindenkinek a produktum. Ő így gondolja, és leírja miért gondolja így. Vitatkozni lehet vele, de Charlie összefoglalása a liberális értékrendről egy elmebeteg látásmódja a liberalizmusról. Ha valami és valaki itt aberrált, akkor Charlie és a véleménye a liberalizmusról, az aberrált.
    Charlie egy bunkó, aki undorító és szemét módon gyaláz itt minden liberálist. Ugye nem kell megmagyarázni, hogyan? Már nem is ad a látszatra, jól befészkelte magát, és mindent megenged magának.
    Természetesen én kikérem magamnak, hogy így írja le a liberalizmust, de sz@rik rá, mert imád sértegetni. Bizonyos korban már ez is elég a kielégüléshez.
    Idáig az Oscar a jobbik szerint egy zsidó ünnep volt, ahol nem érdem szerint osztják a díjakat. Most értelmes díj lett, mert két magyar film nyert hirtelenjében? Egyébként a jobbikosok minden kritikai magyarázat nélkül szapulják, mert állítólag „zsidógyerek” nyerte nem magyar. A nem antiszemita jobbik, hogy a francba tudja mindenkiről, hogy zsidó valaki vagy nem? Csak erről a szerencsétlen Csanádról nem tudták a balfácánok?

  • Avi Ben Giora

    Lianfair! Amit irsz Charliról az részben igaz. Ő egészen biztosan el is hiszi amiket levés ide és tökéletesen elhiszi ezeket. Miért akarod elvenni tőle azt a kielégülést, hogy ő pedig tudja a frankót és meg is meri mondani. Én csupán csak azért „becsülöm” valahol mert nem rejti véka alá a véleményét és nyiltan hangoztatja amit gondol. A baj azokkal a sötét elemekkel van akik igyekeznek őket félrevezetni. A Csanád gyerek nem nevezhető szerencsétlennek. Először a kedves nagyanyja és a családja akik elkövették a legnagyobb hibát. Én zsidónak születtem és a szüleim elmagyarázták nekem mit jelent az hogy zsidó. (Sajnos a magyar történelemnek vannak olyan sötét lapjai, amikből sokan asszociálnak a zsidókra. Gondolunk csak 1919-re vagy 1956-ra. De miért kell általánosítani minden esetben: hogy voltak ilyenek az egy dolog. Ebből nem lehet levezetni még azt hogy az összes gazember. Ehhez emberek kellettek és kellenek akik ezt tudatósítják a faj magyarokban.) Neki nem magyarázták el, és ráhagyták, hogy bedőlve a sok ökörségnek ő maga is zsidógyülőlővé vált. Na most akkor tessenek mondani, még is hogyan ábrándult ki önmaga „újnáci” mivoltából? Egyszerű a magyarázat. Megijedt önmagától, és attól, mit fog vele csinálni a többi sültbolond ha megtudják, hogy valójában ő zsidó. Becsületére legyen mondva vállalta hogy szembenéz önmagával.
    Visszatérve a jobbikos kritikára az Oscarral kapcsolatban. A jobbikosok legmagasabb iskolai végzettsége az érettségi. Ergó a legtöbből az irígység beszél és ha egy zsidó származású magyar valami nagy elismerésben részesül legyen az Oscar vagy Nobel díj kapásból arról kezdenek el beszélni, hogy a zsidók szövetsége juttatta oda neki a díjat. Mert a tudatukban az van ami igazából a valóság, hogy a zsidók nagyon sok dologban zseniálisak, ám hogy egy rangós díjat megkapjanak ez nem csak a zsidó szavazatokon múlik.

  • Drizari
    2017 március 1
    9:14 de.

    Bunkó liberális vagy?

    Ha valaki az iskolai karéneken hamisan énekel, legföljebb nem kapnak nagy tapsot, de nem marad le semmilyen külföldi útról. Itt nem divat, hogy iskolai énekkarok összemérik a tudásukat ilyen komoly díjjal járó versenyen.

    Ezért írtam, hogy más módja is van annak, hogy bármely gyerek eljusson külföldre. De te szokás szerint bunkón leugatsz bárkit, na az ilyenekről szól a film , mint te!!!

    Pl. szörnyű volt az a szokás, ami a magyar iskolákban kialakult, hogy az énektanárok nem tudnak jó hangulatot teremteni, mert csak az énektudást nézik. Ebben Kodálynak is lehet szerepe, mert túl magasra tette a lécet. Ugyanez van a sportfoglalkozásokon is, versenyeztetik azt a gyereket is, aki csak mozogni jár oda.

    Ez a probléma már megszűnt, mert kialakultak az elit és a csóró iskolák, ahova kb egyívású gyerekek járnak. Azt mondjuk a rendezőnek is illene tudni, hogy a liberálisok a tanszabadság örve alatt szegregált iskolákat csináltak, ti. bárki bárhova beiratkozhatott, nem kellett a kerületében maradnia.

  • hazai lámpa
    2017 március 1
    2:23 du.

    Hozzátenném, hogy vannak profi gyermekkórusok, meg az ének-zenei általánosok, ott kibontakozhat, akinek tehetsége van hozzá.

  • hazai lámpa
    2017 március 1
    2:23 du.

    Ja, hogy nem a filmről írtál! Magadat szórakoztatod. Az más.
    (ezt se mondta még nekem senki, hogy liberális lennék)

  • Most a másik liberált megmondóember, Balavány György szerint is érdemtelen ez a magyar film az Oscar-ra.
    http://hvg.hu/kultura/20170301_mindenki_film_oscar_dij_deak_kristof_kritika
    ……
    Na emberek, jó reggelt.

  • Ötvenhatos
    2017 február 28
    3:35 du.
    Hm. Te minek hívod azt, hogy eltörölték a szerződésekben(!!!) kapott korkedvezményt?
    Te szeretnéd ha a házadat egy hatvanhároméves tűzoltó kezdené l oltogatni, vagy a házadat kirámoló betörőket egy hatvanötéves, szívelégtelenséggel küzdő rendőr kezdené el üldözni?
    Tod, ezk a szakmák nem véletlenül voltak korkedvezményezettek, ahogy a bányászok, vagy a kohászok munkája sem.
    Rágódj ezen egy cseppet..

  • hazai lámpa
    2017 március 1
    2:23 du.
    „Pl. szörnyű volt az a szokás, ami a magyar iskolákban kialakult, hogy az énektanárok nem tudnak jó hangulatot teremteni, mert csak az énektudást nézik. Ebben Kodálynak is lehet szerepe, mert túl magasra tette a lécet. Ugyanez van a sportfoglalkozásokon is, versenyeztetik azt a gyereket is, aki csak mozogni jár oda.”
    Újabb bizonyíték arra, hogy fogalmad sincs arról a korról…

  • Drizari
    2017 március 1
    3:16 du.

    Lehet, hogy inkább diszlexiás vagy.

    A film a közösségi problémákról szól, erről írtam. De lehet, hogy szerinted a filmkritika az, hogy leírod a cselekményt. Vagy az, hogy megint fölényeskedj, „sajnálják a jutalmat” az emberek egymástól. Nem a jutalmat sajnálják a felnőttek, hanem a munka nélkül szerzett jutalmat.

    http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/kritikaval-illette-a-mindenki-t-a-kecskemeti-karnagy-711479/

    A karvezető pontosan elmondja a szakmai kifogásokat. Arra nem tér ki, hogy ha valaki csak örömből akar énekelni, annak milyen lehetőségei vannak.
    Erre írtam, hogy vannak megoldások a gyengébb képességűeknek is (amúgy mindenki tehetséges valamiben). Énekórán ez lehet pl. a kooperatív tanulás. Külföldi utazáshoz jó ötlet a cserediák program, ott tényleg nem az iskolai eredmény számít, hanem a nyitottság, talpraesettség.

    A filmnek igaza van abban, hogy fontos a szolidaritás, de a svédországi útról való lemondást demagóg fogásnak tartom.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 március 1
    4:18 de.
    Nézze, én végig hallgattam a perét, mert a magyar Kossuth Rádió lehozta. Tudom azt is , hogy ELŐSZŐR hallálra itélték. Majd, életfogytiglanra, ahogy ez gyakran már igy megy egy ismert embernek a tárgyalásáról, arról nem is beszélve, hogy hatalams nagy ellenzéke volt a törvényhozáskor. Mindenki tudja, kűlföldön és Magyarországon, hogy nagy kúlföldi nyomásra győngitették az itéletet.Azt is tudjuk hol élt fogsága alatt, amig az amerikai követségre nem ment. Akkoriban, annyira ment a per és a körúlötte lévő felhajtás, hogy mindent lehoztak,mert a magyar lakosság nagyon elitélte az egészet.

  • hazai lámpa
    2017 március 1
    4:50 du.

    Veled kapcsolatban valamire rájöttem. A jövőben ehhez tartom magam.

  • falusi
    Valakivel összekeversz. Nem Victoriában élek, te sem itthon. A jövőben kérlek kímélj meg társaságodtól. Köszönöm ! -r.t-

  • Most akkor álljunk meg egy szóra.

    A film nem a karéneklés rejtelmeiről szól. Pláne nem a komcsivilág karénekléséről. Kodály módszereiről meg még annál is kevésbé… De még a diákok külföldi jutalom-útjairól sem…

    A művészet már csak ilyen faramuci dolog…

  • Orsós Elemér

    charlie
    2017 március 1
    4:18 du.
    Én egy laikus néző vagyok és úgy tudom hogy, mi laikusok vagyunk szignifikáns többségben a „profi filmszakértőkkel” szemben, másrészről, ha jól tudom, akkor nem egy-két önjelölt véleménydiktátornak, hanem a laikus jegyvásárlóknak készülnek a filmek! Nekem, mint a buta töbség részének, még „tudományos” belemagyarázások ellenére is tetszik a film, ezért nem hagyom az „Ízlésemetficamomat” bármilyen célból okoskodók diktátuma által utólag megmásítani!
    Csak a magam nevében beszéltem!

  • Hazai lámpa!

    Tévedés!

    Éppen Kodály volt az, aki a „legyen a zene mindenkié” hangzatos szlogenen túl, a róla elnevezett módszerével azt hirdette, és tanította is, hogy a módszres szolmizáció útján mindenki eljuthat a tiszta éneklés áldásához. Tehát Kodály Zoltán bárkit szívesen látott a gyermekkórus mozgalomban, szerinte nincs hamisan éneklő gyermek. A nagy mester szilárd meggyőződése volt, hogy csupán tanítási módszer kérdése az egész.

    Viszont vigyázzunk, hogy miközben mi erről vitázunk, ne felejtsük el azt sem, hogy ez a film erről szól, de nem erről akar beszélni. Ez a történet csak egy példabeszéd nagy társadalmi kérdésekről és persze a hamis látásról…

    .

  • hazai lámpa No! Már Kodállyal is bajod van? A zenéhez is értesz? Nem vagy semmi.

  • falusi
    2017 március 1
    4:25 du.

    Jaj jóember, nem ám csak a kis elkényeztetett zsenik szemével kéne nézni azt a kort! Te magad írtad, hogy téged kiemeltek meg szerepeltettek a csodás hangod miatt, tehát te nem vagy valami elfogulatlan tanúja a kornak.

    Sajnos, akinek átlagos ügyessége volt a készségtárgyakban, az állandó kudarcnak, hogy ne mondjam megalázásnak volt kitéve. A filmbelihez hasonló maximalista ének, rajz, tesi meg technikatanárok ugyanis a legügyesebbekhez mértek mindenkit egy sima általános iskolában is. Az ember nem lehetett boldog pl. a fogpiszkáló fokokból álló kis falétrájával, mégha tőle az is nagy teljesítmény volt, hogy két darab fát szétfűrészelt. Mert ugye a filmbeli Zsófihoz hasonlók voltak kiemelve meg mintának állítva, ami őket inkább elbizakodottá tette, nem segítőkésszé, mint a filmben. Bár a legügyesebbek eleve szakos iskolákba mentek, úgyhogy ebből a szempontból nem is hiteles a film. Már az oviban összeszedték az abszolút hallású gyerekeket, és az ének-zeneibe vitték.

    Különben a férjem énekkaros volt, és ő mondta, hogy ilyen nagy utazás biztos nincs a kisebb kórusoknak. Ők például Zánkára utaztak az énekkarok találkozójára, az volt a díj, hogy a gyerekek ott nyaralhattak pár napig. Persze ők ennek is örültek.

  • voronyezs
    2017 március 2
    6:58 de.

    Kodály csak annak a gyereknek adott autogramot, aki szolmizált neki. Mi van azokkal, akik nem értették a kottát, kérdem én?

  • Drizari
    2017 március 1
    11:54 du.

    Nyugi, nem nagy öröm olvasni a te gyűlölködő kommentjeidet.

    Én pl. az úttörőt sokat kritizálom, de nem is dicsérem azokat az antikommunista galerikat, ahol „kultúrmadzagosnak” csúfolták a mit sem sejtő piros nyakkendős társaikat.

  • charlie
    2017 március 1
    4:18 du.

    Abban pedig igaza van Balaványnak, hogy kicsit több veszekedéssel hitelesebb lett volna. Sokkal kevesebbért képesek a diákok egymásnak esni, és nem hiteles, hogy a kórusban egy renegát sincs, akinek a szeme előtt a svédországi utazás lebeg.

    Klasszikus szerintem se lesz, sok más díjazotthoz hasonlóan. Pont az ilyen pongyolaságok miatt, hogy az addig is béna kórus még ügyesebb lesz a karvezető nélkül. Hozzáteszem, hogy én a Saulból is csak öt percet voltam képes végignézni, mikor volt valamelyik tévécsatornán, annyira zavaros. És lesz.rom, hogy mit mondanak az ízlésterroristák.

    Ami a díjat indokolja, az a témaválasztás, a jelmezek, a díszlet kidolgozottsága (némi retróval keverve), és a főszereplők tehetsége.

  • Almási Alma
    2017 március 2
    3:59 de.

    Pl. a kooperatív technikákat munkahelyen is lehet alkalmazni, nemcsak iskolában. Sőt, az élet sok területén vannak társas kapcsolatok, ahol a versengés helyett választani lehet(ne) az együttműködést.

    Gratulálok, megint „átment” neked a lényeg. Mindenki hülye, csak te vagy a helikopter, aki megértette a mondanivalót …

  • Kedves Lámpa, én a legkisebb magyar sikernek is örülök. Ebben a kisfilmben – ha nem kapott volna díjat – akkor is értékeltem volna az emberközeliségét és a tündéri szereplőket. Nem reklámoz semmiféle polkorrekt ökörséget, ami a mai felhozatalban ritka kincs. Bárhol a világon lejátsszák, tetszeni fog az embereknek.
    Balavány meg összehasonlítja a cikkben felsorolt nagyjáték-filmekkel.

  • hazai lámpa
    2017 március 2
    8:27 de.
    „Gratulálok, megint “átment” neked a lényeg. Mindenki hülye, csak te vagy a helikopter, aki megértette a mondanivalót …”
    Hát igen. Neked viszont az volt a problémád a filmmel kapcsolatban, hogy a büdös komcsik a közepes képességű gyerekekkel nem törődtek, nem énekeltették, nem utaztatták őket, stb… Te mire következtetnél ebből?

  • hazai lámpa Nekem nem volt és nincs énekhangom, még saját magam is nehezen viselem. Sosem aláztak meg érte, énekeltem (a többiek bánták), majd elmondtam a megtanulható feladatokat. Ezért megkaptam a négyesemet. Nem éreztem megalázásnak, hallottam magam. Beethoven sem tudott énekelni, emlékeim szerint. Az énektanár tisztában volt vele, hogy nem Caruso a vezetéknevem. Tornából sem várták el, hogy súlyt emeljek, mert látták, hogy vékony vagyok (ez elmúlt sajnos). A labdajátékokban, kerékpárban és asztaliteniszben viszont ment a dolog. Itt sem éreztem megalázást. Már akkor természetes volt, hogy valaki ezt tudja, valaki azt. Mindent, senki.
    De ne vegyél komolyan, csak a komcsiktól „agymosott” látásmódom mondatja velem. Tudom, hogy pocsék gyermekkorom volt, tele megalázással. 🙁

  • hazai lámpa De azért tudod, hogy ez nem az énekkarról szól?

  • Llanfair
    2017 március 2
    9:26 de.

    Csak egészen gyenge elméjűek gondolhatják, hogy az én hozzászólásom csakis a technikaóráról szól …

    Én is tudnék áradozni, hogy ah, micsoda nagy művész, ha sznob lennék.

  • Llanfair
    2017 március 2
    9:24 de.

    Nem mindenkinek öröm, ha tök hamisan énekel, és ebből felelnie kell az egész osztály előtt. A gimnáziumi énektanár pont erre való tekintettel nem is feleltetett énekből, egy tündéri nő volt.

  • Almási Alma
    2017 március 2
    9:24 de.

    Nem a kommunizmusban játszódik a film, gondolom mert akkor legfeljebb Karlovy Varyba utazhattak volna a nyertesek, azt meg az átlag amerikai nem érti.

    De bizony a szocialista korszakból ered, hogy még a nyugis iskolai életet is sikerült megkeseríteni az értelmetlen versenyeztetéssel.
    A Horthy-korban ott volt a sok önképzőkör meg tánciskola, a falusi gyerekeknek a népszínmű meg a leventeoktatás, valamiben mindenki talált kikapcsolódást, sikerélményt.

  • charlie
    2017 március 2
    9:02 de.

    Valóban eléggé fanyalgó a kritikája, bár részkérdésekben igaza van.

  • Soha nem voltam a tanárok „kedvence”, ezért sok igazságtalan időt éltem meg az iskolákban-.
    Mit mondjak? Kétszer csaptak ki az ország összes iskolájából, először az apácák, majd a komcsik.
    A tanár kedvencnek, egy olyan adottsága kell, hogy legyen, amit szeretnek tanárok, minden iskolában, mindenhol a világon!
    Nekem ilyen, soha nem volt.

  • 1. Mindenkinek igaza van, aki szerint a készségtárgyakat piszok rosszul tanítják a magyar iskolákban.
    2. Öt évig tanultam abban az iskolában, ahol a szereplő énekkar működik. De az régen volt, ezért inkább nem mondok semmit.
    Avi márc.1., 1:01
    Nagyon tévedsz! A jobbikák vezetői szinte mind diplomások. Sőt, a szervezet a ELTE jogi karáról indult, és ma is ez a legerősebb bázisa. Ha a programjukat megnézed, amolyan „népboldogítás” a céljuk, és persze tudják a tutit a „boldogsághoz”. Ezért életveszélyesek. Mert itt Charlie-tól, meg Hazai lámpától megtudhatod világosan, szerintük kinek jár a boldogság. Ez csak 1 milliméterre van attól, hogy azt is megmondják, kinek jár az élet. Persze a piszkos munkát nem ők végzik majd, arra ott van a mélymagyar tömeg. Akiknek gőzük nincs, mi az a szabadgondolkodás (liberalizmus), csak a flusztrációikat hajtogatják az „etnikailag homogén nemzettől” (vö. mai magyar kormányfő) a zsidó-cigány-piréz köcsögökig.

  • Sikerült már megfejteni, hogy mi az üzenete ennek az Oscar-díjas magyar rövidfilmnek? 🙂

  • Hazai Lámpa!
    „Kodály csak annak adott autogrammot, aki szolmizált neki…” rója fel a mesternek.

    Pedig aki nem tudott szolmizálni (többek közt én sem) azt bizony nem tanították meg. Ez sajnos éppen abból a szemléletből fakadó fegyelmezetlenség volt a pedagógus társadalom részéről, hogy az ének, az egy nem fontos tantárgy – mert csak a matek, meg a többi természettudományos diszciplina az igazi…

    Márpedig épp jómagam, amikor a velem egy padban ülő botfülű gyerek – aki inkább szavalt, amikor énekelni kellett volna – ötöst kapott énekből és én csak négyest, aki remek hallással születtem, akkor ez engem alaposan fölháborított… Ma már be kell látnom, hogy ő viszont szorgalmasan szolmizált… Ő szorgalommal pótolta a hiányzó tehetséget. Mivel a tanárok a szolmizációt nem kérték számon, én is lazán vettem.
    Ami pedig bevált a japán oktatásban, a Kodály módszer, annak idehaza is be kellett volna válnia, persze ha minden tanár, a tanári karok is úgy, olyan fegyelemmel kezelik, hogy számonkérve tanítják a zene oktatást, mint a matekot, a fizikát, vagy a többi általános tantárgyat…, de nem így volt.
    Az iskolai kórus a zenei vénámat, a zeneszeretetemet persze egyre csak tökéletesebbé tette. Ráadásul a közösség még szórakoztató is volt, mert ott kf. osztályok, sőt évfolyamok is folyamatosan találkozhattak. Amikor ezt a Mindenki c. filmet végignéztem, mindvégig a könnyeimmel küszködtem. (A film ráadásul a magyar népdal és kórusművészetből is kitűnő [szép kis] ízelítőt ad világ zeneszerető közönségének.)

    Felnőtt fejjel perdsze már látom, hogy a nekem a hangszertanulásban kimondott hátrányt okozó e hiányosságom, a kottaolvasás hiánya, hogyan dobott vissza az elismert tehetségem kiaknázásában és az esetleges pályára kerülés lehetetlenné tételében.
    Persze a zenét, mint zenei mindenevő az éneklést ma is mindenek előtt szeretem… Hallgatójaként a szerzőt a már astílusáról is felismerem, miközben irigyen figyelem a pódiumon, a képernyőn muzsikáló művészeket…

    .

  • hazai lámpa Gyengeelméjű is vagyok? Ok, felírom a sor végére.

  • talalom
    2017 március 3
    2:16 de.

    Lámpafóbiád van, vagy mi a franc?

    Ezt a mocskot, ami folyik a kommentedből, betudom a beteg, frusztrált lelkednek. Minden sarokból nácit látsz kiugrani, és közben kérkedsz a nagy szabadelvűségeddel.

    Rólad is szól a fenti film, talán ahogy lerugdosod a tanárnőt a színpadról …

  • voronyezs
    2017 március 3
    7:19 de.

    Van, aki énekelni se tud meg szolmizálni se …

    Ajánlom Puzsér facebook bejegyzését, nagyon jók a kommentek is alatta.

    https://mno.hu/gkozep/mindenki-mindenkije-1388640

  • hazai lámpa
    2017 március 2
    8:00 de.

    😀 Megint sikerült a kecske szakállát a farára hlyezned.
    Egyszerí úttörőségem kiemelése, mint bizonyíték elsősorban azért hamis, mert elfelejtetted citálni azt is, hogy zenei általános volt, vagyis hallása az mindenkink, hangja meg nem. Volt egy Pádár Lajos nevű sulitársam, hatalmas zongorista. Mikor még fiatalon bárokban zenélt, soha nem énekelt, mert egyszerűen nem volt jó énekhangja. Viszont bármelyik legújabban hallott zeneszámot első hallás után lezongorázott, lekottázott, hangszerekre felbontva. Vagy ott van Jimmy Hendrix. Hangja egy szál sem, mégis ott van a világ zenei élvonalában a mai napig jegyzik.
    A filmról.
    Egy nyolc-tízéves gyereknek Svédország ugyanazt jelenti, mint Csehszlovákia, vagy Kenya,: egy földrajzi fogalom, amit meg kell tanulni. Egyszerűen nem volt-mostsincs- rálátása a különbségre viszonyítva ahhoz, ahol él. Ráadásul akkorság még nemigazán volt televízió, hogy legalább elképzelése legyen. A film az összetartásról, a barátságról szól. És igen, egy összeszokott, a dalt többszázszor összegyakorolt énekkarnak a karmester,- ebben az esetben az énektanárnő,- már egyáltalán nem szükséges. Olyasmi, mint a háttérdíszlet. Nem véletlen, hogy díjakat nem az énekkarok karmestereinek, vezetőinek adják, hanem a kórusnak.
    Tod, volt egyszer olyan, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusa. Bejárták a világot. Nem az állam küldte őket, hanem meghívásos alapon. Vagy a száztagú cigányzenekart. Az Állami Népi Együttest. De kis, szinte ismeretlen falukból induló táncosokat, népzenészeket is, mint a szanyi Bokréta, vagy zenében Vukán,Ráduly, Kovács Andor, vagy Pege Aladár.
    Hogy hogyan működött akkorság az énekkarok elismertsége, az nem politikai, vagy izmusok mentén kialakított szabályok alapján történt.
    Győr, és az ország egyik legjobb énekkara a Kazinczy eü gimi énekkara volt a hatvanas években. Egy Valastyán Mihály nevű rádióbemondó vezette. Csodásan! Zenélni ugyan nemtudott, viszont abszolut hallása volt, és tudott kottát olvasni. És soha, senkit nem utasított el, ha az része akart lenni a kórusnak. Természetes, hogy aki három hanggal feljebb, vagy lejjebb kezd egy éneket mint a többiek, az már nyitóra nem lesz tag. Viszont itt egy osztályról van szó, a közösségről, az összetartásról, a fiatal korban még roppant fontosnak tartott igazságérzetről, a zsarnoki parancselvűséget elutasításról.
    Ennyi.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 március 2
    8:22 de.
    Kedves Lámpa, Balaványnak szerintem csak akkor lett volna igaza, ha a mű dokumentumfilmként lenne meghatározva, de bizony ez nem az, mert egy idealista mesefilm, amiben nem kell reális komfliktusokat és logikus reakciókat keresni. A nyitott kérdéseket még a mozi látogatóknak sem kell megoldaniuk, mert nem azért készült ez a film, szerintem és jó hogy, nagynéha ilyenek is készülnek.

  • A Mindenki című film,sajnos nem mese kategóriába sorolható,mert a diszkrimináció igen is felerősödött az Orbán kormány hatalma alatt Magyarországon.Kiterjed a beteg emberekre ,és más nemzetbéliekre .
    A kormány nacionalizmusa miatt.

  • Anita Szászy
    2017 április 26
    3:00 de.

    Minden olyan csoportba, aki – véleményük szerint – nem tud visszaütni, belerúgtak már!
    Gyáva, komplexusos bagázs!