Középkori rendszerváltó

2017 március 17 10:30 de.10 hozzászólás

Közös tájékoztatón mutatta be 2017. évi kínálatát a Német Turisztikai Hivatal és az MSE Tours Utazási Iroda. Az együttműködésre jó okuk van, ugyanis valóban különleges év az idei: 500 éves a reformáció!

Luther-1

Annyi bizonyosra vehető, hogy ha mást nem is, legalább a nevét mindenki hallotta már Luther Mártonnak. Ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én szögezte ki 95 tételét Wittenbergben a vár templomának kapujára. Alapjaiban támadta meg ezzel a katolikus egyház vagyoni politikáját, határozottan ellenezte a búcsúcédulákkal való kereskedést. Ez volt talán a legfőbb bűne, de nem az egyetlen. Ekkor vette kezdetét mindaz, amit ma reformációnak hívunk, ami kiterjedt az egyház- és hittudomány mellett a kultúrára, a gazdaságra általában, a politikára, a nyelvtudományra és az oktatásra. Az őt ért támadások következtében menekülnie kellett, Frigyes választófejedelem Wartburg várában rejtette el. Az itt töltött idő alatt lefordította görög nyelvről németre előbb az Újszövetséget, később az Ószövetséget is. Neki köszönhető, hogy 1534-ben megjelenhetett nyomtatásban a teljes német nyelvű Biblia! Tevékenysége véget vetett a katolicizmus európai egyeduralmának.

Luther-2

Az emlékév megünneplésére Németországban már hosszú ideje készülnek. Igyekeznek azon, hogy a nem vagy csak kevéssé vallásos emberek is jól érezhessék magukat – emelte ki a tájékoztató elején Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) képviseletének vezetője. Kevés olyan ország van Európában, amelyik egyaránt büszkélkedhet közel 3000 méter maga hegyekkel, tengerpartokkal, nyüzsgő nagyvárosokkal, különféle ünnepi központokkal, kulturális nevezetességekkel, változatos nemzetiségi hagyományokkal. Ahol mindaz együtt található meg, amit a turisták szívesen fogadnak. Kevesen gondolnák például, hogy Németországban 300 kenyérfajta, 1500 féle kolbász, 1400 sörfőzde, kiterjedt szőlőtermő terület, 2000 hagyományőrző egyesület létezik, és 10 000 fesztivált és vásárt rendeznek évente. Magyarországról az elmúlt évben 636 ezer ember utazott Németországba!

Luther-3

Sokan mondják, hogy „na, a német konyha”, a savanyú káposzta, a krumpli, meg az egységes barna szósz. Ez bizony nem igaz. Minden régiónak saját – nagyon finom – különlegességei vannak, az országot inkább a gasztronómiai sokszínűsége jellemzi. A néphagyományok karácsonykor, húsvétkor, farsangkor mindenhol eltérőek. A bajor hagyományok része például, hogy a teheneket feldíszítik, mikor kihajtják őket. Az országban tizenhat nemzeti park, száz „természeti park” és tizenöt UNESCO bioszféra rezervátum található. Területének egyharmada erdő, három nagy folyó a Rajna, az Elba és a Duna kínál kirándulási lehetőséget. Azt sem sokan tudják, hogy 350 tengeri sziget is tartozik hozzá. Sokan kedvelik a bajor erdőket és Türingia hegyeit, ezeken a tájakon kétszáz különböző, összesen 70 ezer kilométernyi jól kiépített kerékpárút vezet keresztül.

Luther-4

Bár a 2017-es év valóban a Luther megemlékezések köré épül, de a rendezvények többsége nem kizárólag a vallásos embereknek szól. Őt joggal tekinthetjük a maga korának rendszerváltójaként. Munkássága befolyásolja a mai, modern Németország képét is. Életútja helyszíneinek felkeresése minden kultúra iránt érdeklődő ember számára érdekes lehet. A Német Turisztikai Hivatal nyolc „Luther útvonalat” alakított ki. Ezek mentén olyan kisebb helységek is meglátogathatók, ahol akár csak 1-2 hetet tartózkodott, de ott olyan történt, ami fontos az életében, kihatással volt későbbi cselekedeteire. A nyolc útvonal részletes leírása megtalálható a www.germany.travel oldalon. Természetesen egész Németországban különböző időszaki kiállításokat is tartanak, ezek közül a legfontosabbak Berlinben, Wittenbergben, Wartburgban és Eisenachban nyílnak meg.

Luther-5

Ha valaha, akkor az idén igazán érdemes Németországba látogatni – erősítette meg Bölcsföldi András református lelkész. A német állam nagy gondot fordított arra, hogy az évfordulóval kapcsolatos helyeket felújítsa, megszépítse. A változás az utóbbi időben különösen szembetűnő. A wittenbergi vártemplomot például – mely egyben Luther temetkezési helye is – tavaly teljes egészében restaurálták, beleértve Lucas Cranach világhírű oltárképét is. Várható ugyanis, hogy „Lutherváros” a jubileumi évben Európa szívévé fog válni. A lelkész minden évben vezet csoportokat az emlékhelyekre, főleg teológusokat vallástanárokat kalauzol. Magyarország számára is követendő példának nevezete, hogy a németek nagy tiszteletben tartják kiemelkedő személyiségeiket – így Luthert is. Mára hatalmas kultusz alakult köré, kiemelik és fontosnak tartják a tudományban betöltött szerepét is.

Luther-6

A bemutató társszervezője, az MSE Tours neve hallatán sokan női névre gondolnak, de eredete egészen más. Kezdetben a Művészet – Sport – Egészség témakörökkel foglalkoztak, ám ajánlataik tára azóta lényegesen kibővült. Arról váltak híressé, hogy képesek az utazóknak egészen új nézőpontokat kínálni. Palettájukon az egzotikus utak, zarándokutak mellett szerepel például híres európai operaházak bemutatása is. Az idén Luther és a reformáció világának megismeréséhez nyújtanak segítséget. A tervezett program szerint az ötnapos kirándulás alatt az utazók Lipcsében szállnak meg és onnan kiindulva keresik fel a legfontosabb helyeket. A kezdet persze Wittenberg, majd következik sorban Torgau, azután Eisenach, Luther gyerekkorának és tanulmányainak színhelye, majd Wartburg, utána pedig Erfurt, ahol pappá szentelték. Nem maradhat ki Eisleben, itt áll szülőháza és ez halálának helye, de lesz idő megtekinteni Mansfeldben családjának házát is. A végleges programot az iroda honlapján is közzéteszik.

Révay András

10 hozzászólás

 • Nagyon klassz! Megnéztem a promóban ajánlott magyar utazási iroda kínálatában. “Luther Márton és a Reformáció világa” címen kínálják a buszos utazást június 7-től 11-ig, 5 nap/4 éjszaka félpanzióval, mindössze (egyágyas felárat számítva) egy főnek 148620 forintért. Nagyon megéri … ha nem a buszban kell aludni.

 • Kérdés, valóban reformáció volt-e a reformáció.
  Évezredek óta megfigyelhető a vezérkari módszertanban, h újabb és újabb megosztásokkal nyit újabb és újabb lapokat.
  Pap Gábor (előadása) hívta fel rá a figyelmemet, h a katolikus és a református irányzatok a Római konstrukció női és férfi jellemzőkre való szétbontása. Annyira, h a katolikus lelipásztor szoknyás, a református gatyás.
  Persze voltak valódi reformációs törekvések is.
  Ezeket rútul levadászták.
  Lássátok ehhez a Husziták és a Katharok kíméletlen kegyetlenséggel való kiirtását is (inkább vesszen száz igaz is, mint egy eretnek megmaradjon).

 • Mondjuk Luthert sem avatták szentté, de ettől még kérdéses a reformáció, mint olyan. Elvégre ő a létező, akkor katolikus többségű vallást akarta első sorban megtisztítani a klerikális hagymáztól és elvinni a kisembereknek is.
  Ugyanúgy nem akart vallást alapítani, ahogy Jézus sem önálló vallásban, hanem a zsidó vallás népi tanításában és megtisztításában járt.

 • Andy Mage 5:00 : 🙂

 • SchumackerLady

  ˙

  Kétségtelen, hogy Bartus László jegyezte meg a legtalálóbb szellemességgel azt, hogy a protestantizmus csupán a megreformált katolicizmus. De még azon is túltesz Luther Márton utóélete az ő megálmodott egyházában…

  Mert nyilvánvaló, hogy reformáció ide, reformáció oda, Luther antijudaizmusa már-már fölvette a versenyt az 500 évvel későbbi modern antiszemitizmusnak, a nem pusztán teológiai, de még a zsidók üldöztetésére, fizikai bántalmazására, sőt a megsemmisítésükre vonatkozó tudatos, felbujtó uszításával is. A maga idejében működésének e sajátos szegmense hatására német földön több városban is pogromok söpörtek végig…

  Ám az sem lehetett véletlen, hogy a Hitleráj hatalomra jutásával a Német Luteránus Egyház nemcsak behódolt a náci hatalomnak – mert ők eskűt is tettek Hitlerre – de hitbéli tevékenységük folytán konkrétan részt is vettek az antiszemita uszításban. Tehát ezek után már nehéz lenne azt állítani, hogy ebben e sajátosan szellemi másodvirágzása a zseniális teológus vallás-alapítónak és “nagy rendszerváltónak” semmi része ne lett volna, amikor ő már akkor, főleg az életrkora növekedtével, egyre sűrűbben konkrét kijelentéseiben és írásaiban szinte megálmodta a hirhedt 1938-as Kristályéjszakát (ld.Wikipédia: ott) is.

  Vagy, kicsire nem nézünk ?

  .

 • Az antijudaizmus Európában évszázadokon át a korszellem része volt. A fejlettebb szellemi színvonal talán fokozatosan véget vet a kirekesztés ezen formájának.

 • A világunkat nyíltan, vagy burkoltan ősidők óta a TTT módszerrel működtették.
  Vannak közkártékony életfilozófiák.
  A nácizmust már kitűzték örök elrettentő mementónak az emberiség szégyenfalára.

 • Nagy Gyula, vajon mikor fogják a kommunizmus, vagy ha jobban tetszik, az úgynevezett “szocializmust” kinevezni egy szégyenfalra?

 • Kedves Figyelő!
  Remélem az összes impériumi konstrukciót hamarosan.
  A hagyás/őrző népeken sok múlik a mikoron is.
  A vezérkar már elkezdte beadagolni a köztudatba, h mi is azok vagyunk.
  Többek között úgy, h a népek krisztusa vagyunk.
  És úgy is, h az aranykori népeknek a vaskorban szenvedniük kell.

 • Figyelő trollibusz!
  Amit itt kíván az majd akkor valósul majd meg, amikor magát, magukat az ilyen renegát, öngyűlölő izraelitákat szégyentáblán örökíti meg a Jad Vasem… 🙁

  .

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.