Liberális és konzervatív húsvéti köszöntők Kanadából

2017 április 16 8:35 de.5 hozzászólás

Kanada fő szövetségi politikai vezetői egymás után kívántak kellemes húsvéti ünnepeket–a liberális miniszterelnök arról írt, hogy Jézus legyőzte a halált, a konzervatív vezér pedig a csendes reflexió fontosságát hangsúlyozta. A legrészletesebb és legelgondolkodtatóbb húsvéti köszöntőt mindenképpen Justin Trudeau liberális kormányfő nyújtotta. A római katolikus hitű miniszterelnök Jézus feltámadásáról és áldozatáról emlékeztette a kanadaiakat.

„A húsvéti történet az értünk hozott áldozatokra emlékeztet minket, továbbá a megbocsájtás és az együttérzés erejét hangsúlyozza. A húsvét a reménytelenségben megjelenő reményről szól (…) Amikor találkozunk mindazokkal, akik a legfontosabbak életünkben, gyakorlatban is mutassuk meg, hogy mit is jelent a felebaráti szeretet, illetve mit jelent úgy szeretni embertársunkat, mint saját magunkat. Tegyünk meg mindent ami tőlünk tehető, hogy a világ egy igazságosabb, kegyelemteljesebb és békesebb hely legyen”–írta a miniszterelnök.  Aztán még hozzátette: reméli, hogy minden kanadai — vallásától függetlenül — a megújulás élményét éli át húsvétkor.

Trudeau Kanada 150. születésnapjára is kitért. „Keresztények – származásuktól függetlenül – segítettek abban, hogy Kanada egy erős, sokszínű és befogadó országgá vált”–írta a kormányfő.

Vasárnap reggelig – amikor ez a jegyzet elkészült – még nem jelent meg a Konzervatív  Párt honlapján húsvéti köszöntő. Ugyanakkor Rona Ambrose, a Konzervatív Párt ideiglenes vezetője a Facebookon osztotta meg rövid húsvéti gondolatait, még Nagypéntek alkalmából. „Minden húsvétot ünneplő kanadainak kívánok csendes reflexiót szeretteivel együtt az ünnepek alkamából”–jegyezte Ambrose. Továbbá a legnagyobb ellenzéki párt „az egész konzervatív család” nevében kívánt örömteli húsvétot a keresztény kanadaiaknak a közösségi média felületén.

Kanadában a lakosság 67 százaléka vallja magát kereszténynek. Ha kicsit közelebbről nézzük a felekezeti térképet, akkor azt látjuk, hogy a lakosság 39 százaléka római katolikus, körülbelül 17 százaléka protestáns, másfél százaléka pedig keleti ortodox. Az összlakosság 17 százaléka jár templomba minden vasárnap, 44 százaléka pedig az ünnepek alatt, mint például húsvétkor. Legalábbis ez derül ki a Montreáli Egyetemen 2014-es tanulmányából.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk — bárhol is él, bárkivel is ünnepel és bárhonnan is származik!

paques

5 hozzászólás

  • Viszont kívánom! 🙂

  • Legsanalatosabb hogy meg a Husvet is politkai football-a valt.

    Mind a leheto legjobbakat, leg-emberibb korulmenyeben mindenkinek.

  • Ez egy jó és az alkalomhoz illő cikk!
    Én is kívánok mindenkinek békés,meghitt,szép ünnepet!

  • Az az erzesem hogy ide soroltak a kulturalis katolikusokat es a magukat keresztenyeknek vallokat. Erdekes lenne megtudni, hogy milyen aranyban vagyunk Isten hivok es ateistak. Foleg hogy az Istenhivok kozul milyen aranyban tamogatunk egyhazat vagy felekezetet. A tobbsegunk szerintem Isten hivo, de ideologiai es etikai okokbol kifolyolag eleg nagy szamban elhagytuk es elvetettuk a szervezett egyhazak tanitasait.

    Kellemes Husvetot es Boldog Tavaszt Mindannyiunknak!

  • Kedves Zsuzsa!

    „..A tobbsegunk szerintem Isten hivo, de ideologiai es etikai okokbol kifolyolag eleg nagy szamban elhagytuk es elvetettuk a szervezett egyhazak tanitasait….”

    Az itt felvetett gondolataival erősen egyetértek, annál is inkább mert, hogy ez a leírása épp rám (is) illik !