Árvíz Québecben — Több mint ötven település van víz alatt

2017 április 21 11:50 de.2 hozzászólás

Eddig 53 québeci településen olyan súlyos árvíz alakult ki, hogy jogosultak a tartományi segélyre–derül ki a közszolgálati CBC jelentéséből. Az erős esőzés miatt a legkritikusabb helyzet a délnyugat québeci Rigaud városában alakult ki, ahol eddig 343 családiházat öntött el víz. Rigaud önkormányzata vészhelyzetet deklarált csütörtök estére, ami azzal is jár, hogy a tartományi rendőrség – a Sûreté du Québec – vette át a járőrőzést a településen. A régió számos részén evakuálták a helyi lakosságot és ez nem mindig ment zökkenőmentesen, hiszen voltak akik nem akarták elhagyni otthonaikat. Jelenleg Baie de Rigaud, Pointe-Séguin, Rigaud sur le lac és Pointe à la Raquette lakosságának jelentős részét kellett evakuálni. Rigaud polgármestere — Hans Gruenwald Jr — szerint már csak idő kérdése, hogy a fő utak is víz alá kerülnek, így akiket most nem evakuálnak, azok később nem fognak tudni menekülni.

“Egy bizonyos pont után nem tudjuk garantálni biztonságukat. Nem tudunk elsősegélyt küldeni és nem tudnak majd kimenni hozzájuk a tűzoltók vagy mentők”–mondta Gruenwald, utalva elsősorban azokra akik Rigaud sur le lac-ban élnek.

Rigaud lakossága körülbelül 7.500 főre tehető és a város 25 kilométerre nyugatra fekszik Montreál szigettől. A polgármester azt javasolja, hogy a városi könyvtárban keressenek menedekét mindazok, akiknek házát elöntötte a víz. A gond ezzel a megoldással azonban az, hogy a könyvtárba nem lehet behozni háziállatokat, így a kutya gazdák például gyakran ezért is ellenzik az evakuálási rendeletet.

“Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy majd hajnali kettőkor kell menni értük és erővel evakuálni őket otthonaikból az éjjeli órákban”–mondta Gruenwald.

rigaud-flooding

 (Árvíz Rigaudban. Fotó: CBC)

Rigaud városán kívül Montreál számos elővárosában is egyre súlyosabb a helyzet. Az árvíz eddig L’île-Bizard-Sainte-Geneviève-ben, Pierrefonds-Roxboro-ban, Rivières des Prairies-ben, valamint Laval városának egyes részein okoz egyre súlyosabb problémát a helyiek számára.

A szokatlanul erős esőzések okozzák az árvízet. Miközben áprilisban átlagosan 67 milliméter esőre számíthatnak dél-Québecben, e hónap eddig több mint 130 miliméter esett.

2 hozzászólás

 • Itt Floridaban mindannyian ohajtajuk hogy kepesek lennenek kuldeni legalabb is egy kis reszet annak az arvizeknek.
  Ni de Califiornia is hasonlo korulmenyek kozott letezik.
  !2 -eves szarazsaguk volt elotte.
  Ez a termeszet mukodese. Sajnos, hogy az emebriaeg tulzott novekedesei befoluasoljak a termeszet normalis mukodeset.
  Az amit senki nem hajlando figyelembe venni. Legalabb is amig az nem lenne keso.

  Gondoljak nehanyan hogy valotlansaggot irok ?!

  tegyem igy ! Mikor en fiatal srac voltam a vilag emeberiseg szama a ket billio (milliard) kuszoben alt.
  Ma 7 es fel biliio (7.5 milliard). S fog megduplazodni a jovo 40 evben.
  De mi lessz az 2100-ra? Ami nem tull messze a jovoben.
  20-25-30 billio (milliard).
  De az “szakertok-tudosok” allitjak hogy 10 billio (milliard) a csucs amit a fold kepes letben tartani.
  Tehat mit fognak majd tenni amikor a letszuksegletek a foldi kepesseget tuerik ?
  Az ivoviz mar is egy nagy problema a vilaglakossag felenek.
  Oh, igen, tudjuk, lehet a disalinaziation es a reverse Oszmosisz. De az rait ki tufja fizetni. Saud Arabiaban arra szorultak ma is. Ahol a gas (benzin) olcsobb mint az iviviz.
  Hasonloan, a szenny-viz is leheto ivoviz minosegre hozni, de az ra annak is magasabb mint a tej, sor, stb.
  S akik ma nem kepesek egeszseges ivovizre, hogyn lennek kepesek fizetni azon arakat. S ne feledd, annak ara is novekedik ygy mint az emeberi lenyek szamai is.

 • A TV-n láttam, hogy Montrealhoz elég közeli kisvárosokban, hogy előntött mindent a víz!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.