Logopédusok a Taigetosz ösvényein

2017 június 12 1:14 du.16 hozzászólás

Miután már a Magyar Köztársaság nélküli köztársasági elnök aláírta a „Taigetosz-törvénynek” elkeresztelt jogalkotási selejtet kezd oszlani a homály. Mármint abban a tekintetben, hogy most, amikor már szinte mindegy, előmerészkednek a szakma nagy megmondó-szervezeti. Mármint azok, akik szerint tulajdonképpen semmi baj nincs az egésszel. Például a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület (MLSZSZ).

A Facebook-on azzal vezetik fel a magukét, hogy „Íme az MLSZSZ és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (ELTE BGGYK) Logopédiai Szakcsoport szakmai állásfoglalása”. Mely felvezető máris azt sugallja, hogy ott, az ELTE BGGYK berkeiben is ráférne a szembe nézés. Egymással. A folyosón. Ha eközben beszédbe is elegyednek egymással a kartársak. A Logopédiai Szakcsoport nyilván közismert, és csak általam nem kellően feltérképezett, igen neves vezetése, illetve tagsága talán könnyebben tartaná a szinkront magával a kari vezetéssel. Legalább a tájékoztatások, illetve állásfoglalások szintjén. Ártani valószínűleg inkább használna. Talán ezt követően még a nevek, aláírók is kikerülhetnének egy állásfoglalás alá. Mert attól, hogy a Facebook-on jelenik meg egy, a felelősséget közösre kenő szöveg, attól még pont olyan ismeretlen marad az értelmi szerző.

Mindamellett szakmailag talán még megfontolandó is lenne az állásfoglalás számos gondolata. Amelyek nagy vonalakban arra a szálra fűzhetők fel, hogy:

1. A BTMN-kategória fenntartása, annak jelenlegi formájában: baromság;

2. A BTMN-kategória megállapítása egy gyermek esetében: tudománytalan ráolvasás;

3. A tantárgyi értékelés alóli felmentése, az adott, nem egy esetben krízishelyzetben levő gyermeknek: ostobaság;

A legutolsó pont kapcsán egyébként kétségtelenül megjegyzik, hogy a támogatásuk megoldható lenne egy „differenciált prevenciós, illetve felzárkóztató oktatást biztosító rendszerben”. Amiről sokan tudni vélik, hogy Magyarországon nem igazán kiforrott állapotban van. Egyébként az, aki szerint egy krízishelyzetben levő gyermek támogatása feleslegessé tenné a kudarcélmények gyarapításának elkerülését, az nem biztos, hogy kidugta a fejét életében a karrier-burokból. De túl sok emberi krízist biztos nem élt meg. Nem át, hanem meg. Ami természetesen lehet egyfajta nevelési melléktermék. Gondolatkísérletileg vegyünk ugyanis két gyermeket, akiknek meghalt a nagyijuk. Az egyikhez részt vevően, együttérzéssel közelítsünk. A másikat meg csaján pofon, ha sírni mer, mert „tudja legalább, hogy mi baja”. Arra szinte mérget lehet venni, hogy a két gyermeknek más lesz a készsége arra, hogy empatikusan viszonyuljon a bajban levőkhöz. Lesznek ugyan kivételek, de azért a tendencia megtippelhető.

Ebből a szempontból nem túl bíztató, ha a logopédus-egylet szószólói a pofon pártján állnak. S akkor sem biztató, ha teljesen konform az orbániai „szívjon csak a kopasz” oktatáspolitikai mentalitással. S akkor sem, ha a mostani közlemény alapján ők annyira, de annyira szerették volna, ha „a törvénymódosításhoz egy jól összehangolt intézkedéscsomagban azonnal hozzákapcsolódnak azok a proaktív lépések is, melyek a tanulók nehézségeinek megsegítésére irányulnak”. Annyira szerették volna, hogy tiltakozásuktól volt csendes a nyári éjek sora. Meg a nappalok is. Nem győzve hangsúlyozottan elhallgatni azt, hogy még az említett intézkedéscsomag megvalósulásakor is azt követően, és nem azt megelőzően kellett volna szerintük a felmentéses rendszert megszüntetni. Ja! Nem. Szerintük párhuzamosan. Ami így első olvasatra ostobaságnak tűnik. Már csak azért is, mert egy valós támogatói rendszer megvalósulása adott volna valós szakmai alapot annak eldöntésére, hogy indokolt, vagy nem indokolt a felmentések megszüntetése.

Lehet, hogy igen. De lehet, hogy nem. Ha a kiváló „proaktív lépések” csomagjainak nyomán évekig nem kell senkit felmenteni, akkor szinte magától megoldódott volna a kérdés. A záróakkord az állásfoglalásban:

„Támogatjuk tehát a felmentések kivezetését a fentiekben javasolt szakmai fejlesztések összehangolt megindításával együtt annak érdekében, hogy a törvénymódosítást követően megújuló ellátórendszer jobb feltételeket teremtsen az érintett gyermekek/tanulók és családjaik számára. Munkánkat ennek érdekében fogjuk folytatni.”

Azért az utóbbi kijelentéstől kicsit félek. Mert akkor, ha továbbra is a „következmény előre fuss” szemléletében fognak dolgozni, akkor esetleg ez fog elterjedni. S akkor a biológiaoktatásban esetleg megjelenhet majd a „Rántottából Naposcsibét” mozgalom, és annak támogatása is. Már akkor, ha ki tudják mondani a szavakat.

16 hozzászólás

 • “Miutan mar a Magyar Koztarsasagnelkulli Kozrasasagi elno…”

  Hogyan lehetne koztarsasagi elnoke, egy nem letezo Koztarsasagnak?

  Vagy lenne talan egy ujabb allam vagy kormanyformaja annak a nevenelkulli orszagnak, amit valah is egyszeruen csak MAGYARORSZAG neven volt ismerve meg hiuvatalosan is?

  Mi mas lehetoseg letezhetne ?

  Tehat mi az ma ?

  Sajnalom, ezt meg en sem ertem !

 • Tornázás alól is megszűnt a felmentés? Énekből legalább van zeneismeret, így az se bukik meg, akinek az énekhangjától a halottak is befogják a fülüket.

 • Bendeguz79
  2017 június 12
  1:31 du.

  Kezdetben vala, 1989 előtt a Magyar Népköztársaság.
  A gengszterváltást követően kiderült, hogy a nép le van tojva magasról, és lett Magyar Köztársaság.
  Aztán lőn, hogy az Alkotmányt kikukázták, és lett Magyarország.

  Ennek továbbra is van köztársasági elnöke.

 • ADY MEGE soraira;

  Koszonom az ertesiteset , DE a valosag hogy manapsag,*barmi neveket is hasznaltak a multban ) ma ,hivatalosan nem letezik Maftaroroszag mint orszag. Csupan a “Magyar Koztarsasag”.
  Ami persze csupan az allam-formaj, vagy inkabb “Kormany-forma”-ja.
  Nemzetkozileg csupan a regi romai eredetu “HUNGARY.”

  Volt persze amikor Kiralysag volt, majdnem ezer-evig.
  De akkor is volt “allam-fo” es “kormany-fo”.

  De a kerdes az is mind amelett, az hogy a “Koztarsasag” az egy politikai vallalat. Annak lehet , s van elnoke, stb.mint minden callalatoknak is.
  De az hogyan lehet az Orsag elnoke a torvenyes kifejezesben ?

  Itt a US-ban az “elnok” nem csak a szoversegi korman vegrehajto reszenek az elnoke, hanem az egesz egyesuletnek az elnoke az az Unitarian Elnok.

  No de azt dontenek amit ohajtanak, a logikara nem forditanak ertelmet.

 • Miklos Bánfi

  Bendegúz, nem vagy Te egy buta ember, de azért ez jellemző, mióta megjelentél – ami itt történt. Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. Van benned kellő alázat, hogy kérdezel. Aztán megválaszolják a kérdést neked, amit te nem értesz meg és utána össze-vissza kotyvasztasz mindent, aminek aztán már semmi értelme nincs.
  Egy mondatban újra: Az új alkotmány (még kimondani is vicc) hivatalosan megszüntette a köztársaságot és Magyarországnak keresztelte. Sajnos ez aztán kicsit helyénvaló is, mert bizony elég kevés maradt, ami közös…

 • Miklos Bánfi
  2017 június 12
  8:37 du.

  A helyzetleírásod tökéletes… 😀

 • Bendegúznak, aki nem érti. Itt a 100 forintos fotója:

  http://www.forintportal.hu/forint/100_forint/www_forintportal_hu_2011_100_forint.jpg

  Itt a ma használatos 100 forintos fotója:

  http://www.forintportal.hu/forint/100_forint/www_forintportal_hu_2012_100_forint.jpg

  Ha így sem érti, csak az orvos bír rajta segíteni.

 • B.Miklós!

  Jól látod mind a 79 Bendegúz (by gyuri10) gondját, de szerintem neki nem elég az adott témában történő info kiegészítés, mert olyan “messziről közelít meg mindent” olyannyira nincs képben még nagyjából sem, hogy egy- egy kérdésére adott célirányos válasszal nem is tud mit kezdeni!
  Esetében nem az a kérdés, hogy a gyulyáslevesbe tegyen e csipetkét, hanem az egész gulyáslevesről nincs fogalma – azaz, hogy mi az,hogyan készül, miből készül, minek készül, mióta készül, van e akadálya a készítésének, és hogyan kinek kéne orvosolni, kezelni az akadályt stb stb Szóval ezeregy kérdés merülhet fel, és neki ezzel kapcsolatban minden fehér folt. Sajnálom mert egyébként igen aktív, nem is értem, hogyan tud ennyit írni és hogy van kedve naponta szélmalomharcot vívni a betűkkel, fogalmakkal, nulla ismeretekkel, de nehéz így “beszélgetni valakivel”. Ráadásul kettős probléma sújtja; a gyér nyelvtudás sokszor beviszi a sűrűbe, mert alapvető kifejezések ismerete nélkül érvelni is nehéz, a másik a tényleges tárgyi ismerethiány!

  Csak szólok, nincs új Alkotmány, Alaptörvény van, egy agyon toldozott-foltozott, sötét és igen primitív fércmunka, pontosan olyan amilyet egy nem erre szakosodott, pártkatona Önnön kútfejéből a saját pártérdekeiknek megfelelően egy pár órás vonatúton az ölébe rakott laptopon Hegyeshalom és Brüsszel között összedob!

 • ANDY MAGE,BNAFI MIKLOS, ALMASI ALMA, DRAZIRI, BESANCON es mind a masik meg akik nem is irtak csak velik ugyan-ugy mint akik irtak.

  Jo mosojra kenyszeritettek kifejezett velemnueikkel, valaszaikkal, s fokent hogy felnot, iskoazott egmebi lenyek lettere mint rakoncas gyermekek modjan probaltak szegyenitesbe hozni engem.

  Persze az a cikk nyomtatott szovegen senki vette figyelembe , hogy eredetileg a cikk szerzoje irta;
  ” A Magyar koztarsasagNELKULI Kozrasasagi elnok…”

  Olvastak, vagy ertettek azt a mondatot?

  Hogy a pokolban lehetne “Kozrasasagi elnok”-e barmi kormanynak, allamnak is ,ami NEM koztarsasag ?
  Ertik azt ? Nagyon gyanitom !

  Az lehetseges forditva ! Egy Koztarsasag melynek nincsen koztarsasagi elnoke. Az igen leheto !

  Vagy mint volt egyszer egy “Kiralysag” melynek NEM volt kiralya. Allamfoje volt egy tengernagy, akinek nem volt sem tengeri-flottaja ,sem tengere.

  Az leheto barmi allam-formak, s kormany-formak eseten is.

  De NEM amit a cikk iroja, Simay Istvan irt cikkeben.

  Az Alkotmany-uk, vagy alap-torveny-uk.
  Az alkotmany ,ertelmeben es alakalmazasaikban, ill.lenyegeben “alaptorvany” mert az allam, a kormany szerekezete, fel-epitese, mukodese, s minden mas torvenyek azon szuksegesek indulo-alapjanak.
  De hivatalosan nevezni mazt “Alaptorveny”, s nem “Alkotmany” , az is furcsa.

  A maguk jelen u.n. “Alaptorveny” az velheto talan sok minden masnak ,de alig kozelitetne meg az “Alkotmany” ertelmet, ill. annak mukodeset.

  Az meg sokkal nagyobb meretkeben semmi mas mint propaganda szloganok sokasagaik. Meg az u.n. Bukharin-altali “alkotmanyon” is tulzottabb.
  S semmi jogokat NEM garantal egyetlen egyennek sem. Mert NEM letezo semmi korlatozas, tiltas az allam, ill. a kormany mukodesen.

  Szidjak a jelen PM-t, mas politikussaikat, DE a problema fekszik az u.n. “Alaptorveny”-uk hianyossagan.

  Na de amint maguk boldogak mind azzal, amig elvezhetik engem , vagy barki mast is gyerekesen gyunyolni, az engem NEM bant.
  Ha en azon magatartasom letezne, mondanam hogy csak nevetek magukon. De azt nem teszem, s nem tennem, mert meg vagyok gyozodve hogy vannak ottan sok masok, barkik is lehetnek, de akik meg-erdemelnenek tisztesseges embei korulmenyek alapjan es modjan elni, fuggetlenul a sajat ohajaik alapjan, s nem az allami hatalom-uralkodoik alatal, egy jobb, bekesebb es gazdagabb eletet elni.

 • Ne sértődj meg, Bendegúz! 😀
  Amit írtál, pontosan az a helyzet, amiért mi morgunk. A félreértés ott van, hogy valamiért azt hiszed, neked mondunk ellent, és ezért minket gyepálsz, és hősiesen véded a… kormányt? Vagy mit? Jól értelek?

  Kétségtelen, hogy élvezet veled vitatkozni… 😀 😀 😀

 • Bendeguz79
  2017 június 13
  6:54 du.

  Nyilvánvalóan csak te lehetsz helikopter. 😀 Vedd észre, az autópályán szembe mész a forgalommal.

 • ALMASI ALMA soraira;

  Nincsen megsertodesem !

  Csak kezd unalmassa valni amikor tobb reagalok NEM a megjegyzes lenyeget celozza, hanem egyeni ill. szemelyes ragalmazasokka forditsak magatartasaikat !

 • DRAZIRI soraira;

  Ha csupan en lennek az egyedulli kinek mas meglatasa lehetne az ottani helyzetrol, akkor leheto az hogy en lennek a “helicopter”.

  De akkor ma az ordogert panaszkodnak sokaik az ottani helyzetrol ?
  Ha azt oly emggyozotten vedik, miert nem elvezik neman ?!

  Talan le kellene zarni az “autopalyajat” ?

  Sot vannak esetek is amikor az “autopalyat” megsemmisitik, legelove forditjak. Hm?

 • Remélem nem árulok el titkot, de ezt régen úgy oldották meg az emberségesebb tanárok, hogy adtak valamiért néhány ötöst az amúgy jó tanulónak, ha valamiből zavara volt.

  Matekból ez nem működött, mert az érettségi tantárgy, és muszáj valamit fölmutatni a kettesért. Matektanárok jól kerestek mindig is, ha egy nap tudnak adni 5-6 különórát/ötezer forint.

  Karinthy: Tanár úr kérem
  KÍSÉRLETEZEM

  “A mágnesesség és villamosság mágikus jegyében folyt le november. A fizikaterem asztala állandóan tele van gépekkel, korongokkal, elemekkel, induktorokkal és dinamókkal. Borzasztó dolgok történtek: Pollákovics ráállt egy üveglábú zsámolyra, mire beleeresztették a villamosságot, mire Pollákovicsból szikrák pattantak ki, és a haja égnek meredt. Müller elmagyarázta, hogy Pollákovics mint emberi test, jó vezető. Pollákovics szerényen és áhítattal állt a zsámolyon, mint ahogy egy jó vezetőhöz illik, és lelke mélyén homályos örömmel villant át az elektromos áram szárnyain, hogy Müller ezek után feltétlenül kijavítja kettesre a háromnegyedét – hiszen nem lehet ő rossz tanuló, lám milyen szépen átvezette a villamos áramot is -, zavarosan olyan érzése van, hogy aki nem érti a fizikát, azon nem megy át a villamos áram, mely a tanár úr szolgálatában áll, és mint ilyen, tisztában van a helyzettel és az osztálykönyvvel.”

 • Bendegúz79 1:31

  “A köztársaság nélküli köztársasági elnök”
  csak úgy lehetséges, ahogy Orbanini péladképe, a Horthy rendszer – király nélkül is – magát királyságnak titulálhatta. 😀

  .

 • málnaszőr
  2017 június 16
  7:38 de.

  Orbán történelemkönyvében Horthy rendszere “látszatparlamentnek” van titulálva, ahol csak jelképesen működött a parlament.

  Na most akkor valaki hazudik. Mert ugye Belzebubot (a bibliait) nem lehet az ördöggel kiűzni, ahogy az Amerikai Népszava fő (közhelygyárosa) szerkesztője szokta mondani. Mert akkor vagy Orbán rendszere demokrácia, vagy vállalná a közösséget azzal a korral.

  Külön öröm, hogy a béna ballibek ugyanúgy epét hánynak Kádártól és Horthytól, ahogy a gyűlölt Orbánjuk teszi … egy paródia a mostani magyar “elit”.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.