Hegedűs a háztetőn az Arénában

2017 szeptember 10 12:22 de.8 hozzászólás


M
inden idők egyik legismertebb musicalje 1964-ben mutatkozott be először a Broadway-n, és hatalmas sikert aratott. Címét egy Chagall-festménytől kölcsönözte, történetét pedig Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című kisregényéből és más meséiből. A musical főszereplője a kis ukrán faluban, Anatevkában élő Tevje, a szegény ortodox zsidó tejesember, akinek a falu lakóihoz hasonlóan a hagyományok határozzák meg a mindennapjait. Derűsen él feleségével és öt lányával rozoga házában a faluban – ahol még egy ideig viszonylagos békességben megfér egymás mellett a keresztény és a zsidó lakosság. „Reformgondolkodású” lányai hatására – akik egymás után hágják át a régi hagyományokat és saját szívük szerint választanak maguknak párt – Tevjében az apai szeretet felülkerekedik a hagyománytiszteleten. Természetesen ez nem csak a tejesember családjában okoz felfordulást, hanem kihat az egész falu életére. Anatevka lakóit a kialakult polikai válság sem kíméli: kilakoltatás vár rájuk, és jövőjük is bizonytalanná válik.

Az eredeti Broadway-produkcióban, amelyet 1964. szeptember 22-én mutattak be az Imperial Theaterben, Zero Mostel alakította Tevjét. A darab csaknem nyolc évig volt műsoron, később Topol, Herschel Bernardi és Jan Peerce tenor is játszotta a tejesembert. Topol alakította a zsidó hagyományok ápolását mindennél fontosabbnak tartó tejesembert a világhírű 1971-es filmfeldolgozásban is. A Hegedűs a háztetőn szinte folyamatosan műsoron van a Broadwayn.

A musicalt Európában először 1966 december 21-én láthatta a közönség. Anatevka címen mutatták be Amszterdamban.

Később a darabot Londonban is nagy sikerrel játszották, és 1967-ben Tokióban a japán közönséget is meghódította. Magyarországon a Hegedűs a háztetőn bemutatója 1973-ban volt a Budapesti Operettszínházban, Bessenyei Ferenc emlékezetes Tevje alakításával. Joseph Stein és Sheldon Harnick szövegeit G. Dénes György és Reményi Gyenes István ültették át magyarra. Azóta a musicalt számos magyar színházban játszották nagy sikerrel – legutóbb 2010 márciusában a Vígszínház tűzte műsorára, Hegedűsó D.Géza főszereplésével.

 

 Hegedűs a háztetőn 2017. szeptember 10-én Budapesten a Papp László Sportarénában lesz látható Alföldi Róbert rendezésében. A Hegedűs a háztetőn aréna előadás várhatóan sztárszereposztásban kerül majd színpadra.

Szereposztás:

Tevje: Stohl András

Golde: Éder Enikő

Rabbi: Márton András

Fruma Sára: Tóth Gabi

Jente: Csákányi Eszter

Lázár Wolf: Hevér Gábor

Továbbá színpadra lép Makranczi Zalán, Fehér Tibor, Szatory Dávid, Patkós Márton, Bányai Kelemen Barna, Kornis Anna, Pájer Alma, Sodró Eliza, Bánfalvi Eszter, Martinovics Dorina, Náray Erika, Mordcha-Lugosi György.

Rendező: Alföldi Róbert

Producer: Rosta Mária

(forrás: színház)

Fotók: Gergely Bea

 

 

8 hozzászólás

 • Nem tudom milyen lesz (vagy volt ma). Még Dunai Tamás is remekelt Tevje szerepében, de maradandó élményt Bessenyei Ferenc nyújtott. Valahogy nem illik ebbe a sorba Stohl András. Ámbár ha azt nézem, hogy az öt lánygyerekes tejesember figurája eredetileg a naponta gürcölő kisember, és nem egy Bessenyei termetű és hangerejű bivalyerős hős, akkor talán Stohl az alkatával mégis nyújthat kimagaslót.

 • Köszi Beatrix! Csak szólok, hogy szívesen olvasunk, sokan várjuk tudósításaidat.

 • Tanks Bea, mar hianyoztuk reportjait egy ideje.
  Tegye jelenteseit gyakrabban !

 • tveje der milk handler szerepet senki se tudja-tudta ugy vissza adni mint topol.
  ahhhoz zsidonak kell lenni………….

 • Sajnálom, hogy ezt nem láthatom! Nagyon élveztem az eredeti filmet, kitünő volt!

 • nem rossz a “der farborgener bocher” sem solem alejhem-/salom asch/-tol……….

 • O volt talan a legjobb Tovia _Chaim Topol

 • Köszi, nagyon kedveltem!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.