Henrik Ibsen: Kísértetek a Central Színházban

2018 január 6 12:51 de.2 hozzászólás

Alving kapitány gazdag özvegye férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet az elhunyt emlékére. A megnyitó ünnepségre hazavárja rég nem látott fiát, aki festőként Párizsban él. De lehet-e bármit örömmel ünnepelni olyan világban, ahol álszentség leplez szégyenletes titkokat, kényszerű hazugságokat és elfojtott vágyakat? A Nóra és a Hedda Gabler mellett, a ritkán játszott Kísértetek főszerepe Ibsen legjelentősebb nőalakja. A darab 1881-es bemutatója példátlan botrányt kavart.
(forrás: színház)

Helene Alving lázongó természetű, erős akaratú nő, aki képes egy válságos pillanatban egész addigi életét átlátni, és felülbírálni. Van bátorsága kimondani, hogy az előítéletekkel teli, az életörömnek, értelmes tevékenységnek szűk teret engedő világ mellett, ő is oka volt, hogy a házassága úgy alakult, ahogy.

A női főszerepet játszó Básti Juli azt mondta: a több mint 130 éve megjelent darab ma is aktuális kérdéseket feszeget. Például azt, hogy a szülők a hazugságokkal, elhallgatásokkal miként tehetik tönkre a következő nemzedék életét.

„Ha elrontjuk, elhazudjuk és lenyomjuk a felszín alá a problémákat, akkor a következő generáció meghal”

(infostart)

Szerző | Henrik Ibsen
Fordító | Kúnos László
Rendező | Alföldi Róbert

Szereplők:

Helene Alving:  Básti Juli

Manders:  Gáspár Tibor

Engstrand: Gáspár Sándor

Osvald Alving: Ódor Kristóf

Regine Engstrand: Ágoston Katalin

Fotók: Gergely Bea

 

2 hozzászólás