Politikai földrengés: A populista Doug Ford lesz a Progresszív-Konzervatív kormányfőjelölt

2018 március 10 5:39 du.1 comment

A populista, markánsan jobboldali Doug Ford diadalmaskodott a Progresszív-Konzervatív Párt (PC Párt) pártvezetői választáson és így ő száll ringbe Kathleen Wynne, Ontario liberális kormányfője ellen a június 7-ei tartományi választásokon. A négy jelölt közül nem Fordra tippelt a legtöbb elemző, hanem Christine Elliott-ra, a PC „establishment” által kedvelt, politikailag mérsékelt jelöltre, akit a PC frakció többsége támogatott. A választás eredménye roppant közeli volt. Oly annyira, hogy a PC Párt délután három órára ígérte az első forduló eredményét, aztán mindenki a párt választás vezetéséből eltűnt és három órán keresztül sem a Markham-i kongresszuson lévő párttagok, sem pedig a média nem tudta, hogy miért késik órákat az eredmény kihírdetése, illetve hogy a párt miért nem ad legalább valamilyen életjelet és magyarázatot.

Végül a CBC közszolgálati televízió — három forrásra hivatkozva — jelentette be, hogy Doug Ford diadalmaskodott, annak ellenére, hogy a PC Párt vezetése továbbra is folytatta a teljes hírzárlatot. Christine Elliott ügyvédeket rendelt be a kongresszusra és követelte, hogy számolják újra a szavazóíveket. Ezt végül meg is tették. A CBC szerint a két jelölt közötti különbség körülbelül félszázalék volt.

(Doug Ford a pártkongresszuson…)

Végül összesen 64 ezer PC párttag szavazott, de szinte minden amit el lehetett képzelni, hogy félre sikerülhet valóban káoszba is fulladt a PC Párt körül:

  • Több ezer párttag nem tudott szavazni, mert nem kapta meg időben a postán érkező PIN-kódot, amelynek jegyében lehetett online voksolni. (Az elektrónikus szavazólapokon rangsorolni lehetett a négy kormányfőjelöltet, tehát Doug Fordot, Christine Elliott-ot, Caroline Mulroney-t és Tanya Granic Allen-t.)
  • A kongresszus, illetve 24 órával az elektrónikus szavazás lezárta előtt Christopher Arsenault, egy PC párttag, aki nem kapta meg a PIN-kódot időben bírósági úton támadta meg a pártvezetést. A bíró a kongresszus előtti este, 21 óra körül döntött úgy, hogy a párt megtarthatja a kongresszust, nem kell meghosszabbítani a szavazás időtartalmát.
  • Ne felejtsük el: azért kellett váratlanul új PC kormányfőjelöltet választani, mert január 24-én szexuális zaklatási vádak miatt kényszerült lemondásra Patrick Brown, a párt korábbi vezetője. Aztán pár héttel később Brown úgy döntött, hogy ő is bedobja nevét a ringbe (tehát saját maga utódjaként), néhány nappal később pedig megint – egy hónap alatt másodszorra – lemondott és visszavonult.

Örülnénk, ha közölni tudná a KMH a hivatalos eredményeket. De a három órája tartó PC hírzárlat miatt, sajnos csak a közszolgálati sajtó információját tudjuk lehozni.

1 Comment

  • Hat eleg silany Ontarionak, a PC part jeleoltjei,. Nem talatak ennel jobbet? Szegeny Fordtol az emberek nem sokat varhatnak. Persze azert egy fokkal jobb, mint a noi jeloltjuk.