Tragédia Kanadában — Egy junior jégkorong csapat 14 tagja halt meg

2018 április 7 6:48 de.11 hozzászólás

Egy félpótkocsi ütközött egy autóbuszba a Saskatchewan tartománybeli Tisdale településtől harminc kilométerre északra, amely 16 és 24 év közötti jégkorong játékosokat szállított. Az RCMP jelezte, hogy 14-en haltak meg, 14-en pedig megsebesültek. Összesen 28 utas volt az autóbuszon a királyi lovasrendőrség (RCMP) jelentése szerint. A Humboldt Broncos nevű hockey csapat a Nipawin nevű városba utazott volna egy meccsre péntek este.

(Kép: A Humboldt Broncos hockey csapat.)

Az elhúnytak és sebesültek jelentős része a kevesebb mint 6 ezer lakosú Humboldt városból származnak–a kistelepülés pedig szombat reggelre valóságos sokkban van, hiszen szinte mindenki ismeri egymást, a játékosokat pedig különösen. A településen lévő Elgar Petersen arénát krízis központtá változtatták át péntek este. A szülők és hozzátartozók itt jelentkezhetnek további információért, a helyiek pedig itt nyújthatnak segítséget a gyászoló családoknak.

“Szavakkal nem lehet kifejezni azt a vesztességet, amit ma este érzünk,” mondta Scott Moe, Saskatchewan kormányfője. “Ma este Önök mind Saskatchewan szívében vannak,” tette hozzá.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is nyilatkozott. “El sem tudom képzelni, hogy a szülők most min mennek keresztül. Szívből küldöm együttérzésemet mindenkihez, aki ebben a szörnyű tragédiában érintett, Humboldt közösségében és azon túl is.”

A tragikus baleset a 35-ös országúton történt. A mentésben mentőhelikoptereket használtak és a folyamatot a kegyetlen téli hideg is nehezítette–ma hajnalban például mínusz 21 fokot mértek.

(A baleset helyszíne Saskatchewanban.)

Körülbelül száz szülő és hozzátartozó a Nipawin település egyik templomában, az Apostolic Church-ben gyülekezett péntek este. Itt nyújtott további információt a hozzátartozóknak a lovasrendőrség. A négyezer lakosú település élelmiszerboltjai ételt osztanak a szülőknek és hozzátartozóknak, más üzletek pedig mobiltelefon feltöltőkkel érkeztek.

“Egy gyászoló tartomány nevében mondok köszönetet az egészségügyi dolgozóknak és az elsősegélyt nyújtóknak bátor fellépésükért, amelyre a lehető legnehezebb körülmények között került sor”–mondta Scott Moe kormányfő.

11 hozzászólás

 • Ismeretlenul is teljes reszvetem minden erintettnek.
  Az ilyen tragediakat a mai “fejlett” vilagunkban se tudjuk elkerulni.
  Az Úr békessege legyen a szulokkel, testverekkel, es minden rokonaikkal!

 • Az orosz plázatűzre emlékeztem A fáklya c. regény megemlítésével. A kanadai fiatalok emlékére egy részletet adnék ebből, ahol egy apa keresi a fiát, hátha ő megtalálja a romok között. Nagyon szomorú.

  “Távolról kiáltva jön egy hosszú, csontos, tanyai magyar, s már messziről kiált:
  – Pongó Ferenc huszár fiam, hol vagy!?
  Se lát, se hall, be, a tömegen áttör, a közepébe, egyre csak kiált, csak kiált, egyre csak azt:
  – Pongó Ferenc huszár fiam, hol vagy?
  Az arcok elfordulnak, a népek rámerednek, mindenkinek elszorul a szíve, mintha mindenki felelős volna, mintha minden élő számot adni tartozna a pusztai legényért.
  – Pongó Ferenc huszár fiam, hol vagy!?
  Még a föld is megrendül a szó alatt, s mintha ott alant, a mélyből feszült füllel lesné minden szív, hogy itt vagyok. De nincs semmi szó, s a tarisznyás magyar belegázol a zsarátnokba, félrehárítja a kapásokat, lehajlik a pernyébe, s újra kiált, újra:
  – Pongó Ferenc huszár fiam, hol vagy!?
  Egy halk és éles hang mondja az urak közt:
  – Eddig kétszáznyolcvanöt halottja van a katasztrófának.”

 • RIP
  megjegyzem a kanadai országutak XIX. századi lovasforgalomra (értem ezalatt a lovast és a lovaskocsit) vannak tervezve és fenntartva a GTA-n kívűl nincs autópálya, csak 2 1/2 sávos autóút és Ontario 2025 re akarja bevezetni a nagy hatalmas kanadai csodát a 250 km/ó sebességű villanyvonatot addig a diesel vontatású kiselejtezett tengeralattjáró motorokkal felszerelt mozdonyok és GO trainek közlekednek a világ azért már ennél előbbre tart…dehát a profitot nem hazahordani kellene hanem beforgatni hogy legyen valami belőle és nem haszontalan nyomtatott színes papír mindenféle hülyék képeivel rajta.

 • Borzalmas tragédia, fiatal életek hunytak ki teljesen értelmetlenül.

  A fotó láttán elgondolkoztam, vajon a vétkes jármű pilótája mivel foglalkozhatott menet közben?
  A kereszteződés tökéletesen belátható bármelyik irányba és messzire.

 • Borzalmas tragedia , nem talalok szavakat. Ettol nagyobb veszteseg egy embert nem erhet, mint amikor sajat gyereket vesziti el. Mely egyutterzesemet kuldom minden szulonek. Pehenjenek bekenen a draga gyerekek.

 • Mint a kozmondas; “tragedy is always just around the corner”
  (a tragedia mindeg a sarok mogott bujkal).

  Micsoda eletvesztesseg oly sok csaladoknak. Halal az eletuk kezdeten.
  Reszvetelunk minden gyaszolo csaladoknak.

  P.S. A cikk nem jelzi a tragedia okozajat.
  “utkozott” de mi okbol ?
  Minden “veletlenseg”-nek van valami oka ami valami, vagy valaki tette, vagy inkabb kihagasabol ered.

 • Rettenetes ! Erre nem lehet mit mondani… 🙁 🙁

 • Részvétem!
  Az áldozatok pedig nyugodjanak békében!

 • Borzalmas lehet gyerekeket elveszteni, nagyon sajnálom a hozzátartozókat, sosem tudják a tragédiát elfelejteni.

 • Minden szulo legrosszabb remalma az, hogy elveszti a fiatal gyermeket. Egyszeruen borzalmas.

  A rodeonak igaza van abban, hogy a sztradak kivetelevel a kanadai utak eleg rossz allapotban vannak. De ennel van sokkal nagyobb problema is.

  A kamion soforoknek altalaban nem adnak szabadnapot. Van olyan is, hogy almabol zavarjak fel a sofort, hogy menni kell azonnal.
  Es bar a kamionoknak nem szabad 100-nal gyorsabban menni – itt Albertaban – mind 120-130-al szaguld. Talan az a baj, hogy nem kapnak eleg idot a fuvarra.
  Nem ertem, hogy miert nem teszik kotelezove a motor melle szerelt “governor”-t, ami nem engedi a jarmuvet egy bizonyos sebessegnel gyorsabban haladni? Az iskolabuszokon regebben voltak ilyenek.

  A sebessegkorlatozas errefele inkabb csak javaslatnak szamit, es a rendorok is csak hebe-hoba allitjak meg a szaguldozokat.
  Annak idejen a dekanom is emiatt halt meg. Egy szembejovo kamion jack-knife-ozott, ami azt jelenti, hogy az utanfuto keresztbe fordul az uton – rosszabb esetben – a szembejovo forgalom ele. Ennek szinte minden esetben a nagy sebesseg az oka.

  De ezek vezetnek meg a soderes uton is 100-al, ahol 60 a max. Csoda, hogy nincs tobb halaleset, mert en is probaltam azon regebben gyorsabban menni, de 80-nal mar annyira tancol a jarmu a soderen, hogy jobb lelassitani.

  Lenne eppen mit tenni, hogy az ilyen baleseteket megelozzuk, de meg azt is nehez elerni, hogy ne vezessenek hulla reszegen a kanadaiak. A sebessegkorlatozast pedig a mar fenn emlitett governor-ral siman meg lehetne oldani, bar az sem 100%-os megoldas, mert telen illene meg lassabban haladni, foleg kanyarokban, de azt is a legtobb profi sofor siman figyelmen kivul hagyja.

 • Egymasik tragadia is tortent.
  A hatosagok, a Coroner’s office, tevesen ismertetett fel egy alhalt jatekost, aki eletben van, de egy masik aki meghalt.

  Eddig meg nincsen magayrazat a tortenet okozojan.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.