Magyarságtudományi konferencia Reginában

2018 április 27 11:24 de.55 hozzászólás

2018. május 26 és 28 között kerül megrendezésre az idei Kanadai Magyarságtudomány Társaság konferenciája Regina városában, a Regina-i Egyetemen. Regina Saskatchewan tartomány fővárosa és nem messze innen jöttek létre az első kanadai magyar kolóniák a XIX. század utolsó két évtizedében. A konferencia programját éppen a napokban véglegesítették és ezt most olvasóinkkal is megosztjuk. A két és fél napos konferencia egyik különleges eleme egy egész napos kirándulás busszal Esterhazy városába, illetve a környező vidékre. A kistelepülést (mai lakossága 2.600 fő) Eszterházy Pál Oszkárról nevezték el, aki Saskatchewanban telepedett le, illetve 35 magyar családdal telepítette be a térséget. Mint, ahogy a programból láthatják: ellátogatunk majd Kaposvárra, Békevárra, illetve Kiplingbe is. Ezek a XIX. század végén, illetve a XX. század elején mind magyar kolóniák voltak.

A konferenciára Magyarországról, az Egyesült Államokból, Szlovákiából és természetesen szerte Kanadából érkeznek előadók. A kirándulás és az előadások mellett lesz még egy fogadás és vacsora. Továbbá mivel maga a magyar konferencia a sokkal tágabb kanadai humán tantárgyak és társadalomtudományok kongresszusának égisze alatt kerül megrendezésre, a konferencia résztvevői egyéb, nem magyar vonatkozású tudományos és kulturális programokra is ellátogathatnak. A magyarságtudományi konferencia átfogó témája: „A sokszínű közösségek építése —  Magyarok otthon és külföldön.”

A teljes program itt olvasható, elsősorban angolul.

(Saskatchewan tartomány törvényhozása Regina városában.)

55 hozzászólás

  • Nagyon erdekes lehet ez a konferencia. Sajnalom, hogy az iden nem tudok resztvenni! A bukszam nem engedi, a repulojegy ara ma sok nekem. Remelem majd beszamolsz az esemenyelrol es egyes eloadasokrol.

  • Göllner András

    Megyek az uccán, tele a bukszám, gyere babám, bukj rám…..

    Arim a rim. 🙂

  • Kinek a lovas-szobra az a tartomanyi epulet elott?

  • Christopher Adam

    A szobor II. Erzsébet királynőt ábrázolja.

  • Én azt hallottam hogy II Erzsébet teherautó sofőr volt a Háborúban, nem pedig huszár-főhadnagy…

  • -„magyarsagtudomanyi”?
    az mire jo?? attol majd jobban tudja egy magyar hogy o MAGYAR?? nem retem!! itt valami „faji” dologrol volna szo?

  • Én is kíváncsi lennék, mi az a „magyarságtudomány? És van németség tudomány is? Vagy kanadaiság tudomány? Itthon annyi látszik, hogy ilyen címen mindenféle léhűtők – jobbára a határokon túl leszerepelt senkik – szednek zsíros sápokat az állampénzből.

  • Christopher Adam

    A magyarságtudomány tulajdonképpen olyan mint a Kanadisztika, másképpen „kanadai tanulmányok”–amiről így ír Kanada budapesti nagykövetsége:

    „A kanadai tanulmányok egy multidiszciplináris tudományterület, melynek fő célja, hogy elősegítse Kanada megértését, az ország értékeinek és kultúrájának megismerését…A kanadai tanulmányok fókusza intézményenként változó. A kurzusok foglalkozhatnak angol vagy francia nyelvű irodalommal, kultúrával, művészettörténettel, történelemmel, nyelvészettel, társadalomtudományokkal, politológiával, földrajzzal, üzleti tanulmányokkal, őslakos népek tanulmányozásával, multikulturalizmussal, környezeti tanulmányokkal, vagy bármilyen más aspektusból is vizsgálhatják Kanadát.”

    Kanadában a magyarságtudomány is hasonló. Angolul ezt a területet „Hungarian Studies”-nak hívjuk és korábban volt is egy ilyen tanszék a Torontói Egyetemen. Magyarságtudomány magába foglalja a kanadai magyar diaszpóra történelmét, a tágabb magyar történelmet, politológiát, irodalmat, zenét és művészetet, a magyar zsidóságot, a magyar Holokauszt tanulmányozását, a magyar cigányság történelmét és helyzetét, stb. Tehát úgy mint a Kanadisztika, a magyarságtudomány is egy multidisziplináris tudományterület.

  • Végre egy érdekes, értékes írás,- s az eddigi reakció: csupa idétlenkedés…
    Chris, külön köszönet a program leközléséért!

  • Ha jol emlekszem a kiralyno ket huszarezred parancsnoka, a hagyomanyok szerint. A haboru alatt mint a mentoszolgalat soforje mukodott. Tehat a „lo” kevesebb bronzot kovetelt mint egy mento-auto.

  • Van barmi emlekezes is a Hudson Bay Company mukodeset emlekeztetni?
    A hodok es a vadaszaik megemlekezese?

  • Bendeguz:

    TÉÉÉÉNYLEEEGG ???

    És tessék mondani :

    A maci valóban az erdőben kullant ?

  • „NAGY” Istvan
    nekem nincsen szuksegem erre!
    az aki jart oskolaba az tudja mi az a „magyarsagtudat” ami hiszi vagy sem sokkalta erosebb volt peldaul a felvideken vagy a karpataljan lako magyarajkuaknal mint maguknal otthon!
    de aztan jotytek a magyarok 1940-ben es sikerult me gyuloltetniuk magukat

  • ugy emlekszem volt egy ehhez hasonlo konferencia 1938-ban pesten! ugyanakkor amikor tartottak a nagy eucharistikus kongersszust is, igy ez utobbival mintegy sikerult elaltatni a gyan,akvokat!
    ez is egy „magyarsagtudaterosito training” volt! itt mondott beszedet Bardosssy Laszlo, Hejjas Istvan, Imredy Bela, Feketehalmy-Czeydner Ferenc, es Kunder-Fiala…….,stb is!!!
    ez erosen fajvedo gyules volt!!
    mar ezen szo volt a delvideki,felvideki,es karpataljai teruletek visszacsatollasanak lehetosegeirol,zsidotlanitasarol!!
    ekkor 2 honappal az Elso -(1938-as evi)-zsidotorveny Horthy alairasaval hatalyba leptetese
    elott vagyunk!!
    -vagyis messze-messze barmifele „nemet nyomastol”………………mar csak azert is mert a nemetorszagi hirhedt „reichskristallnacht” joval kesobb kovetkezett csak!!
    ugyhogy egyaltalan nem-kedves ujnaci bertollnokok itt!!! tessek ujat mutatni a nemet nyomas NEM megy tovabb!!

  • A „Magyarsag-tudat” es a „magyarsag-tudomany” nem ugyanaz. Igazabol az utobbi a „magyarsagkultura” szerencsetlen forditasa angolbol.
    Hungarien Studies – szo szerint, szerintem – „magyar tanulmanyok”
    A tema, amit a konferencia felolel az magyarul a „koznapibb” vagyis kozerthetobb magyarsag-kultura szoval fordithatobb.

    Igy nem ad okot felreertesekre, ujfent valami nacionalista ertelmezesu „kalandozasokhoz” aminek a talajara rogton a hozzaszolok is odaertek…

  • talalom
    2018 április 27
    4:01 du.

    Nem volt fölösleges ezt most idekeverni?

    Ez egy kanadai egyetem, ahol nyilvánvalóan van mindenféle tanszék, ahogy az ELTE-n is van amerikanisztika, skandinavisztika stb.

    http://www.btk.elte.hu/ba/szakiranyok

  • Mar el kene felejteni a multat. Itt egyetemi tanarok, irok stb, szerepelnek magyar tortenelem, irodalom stb. temakkal. Meghivott professzorok veszznek reszt rajta, tobbnyire.

  • Figyelő
    2018 április 28
    10:04 de.

    Pont Te mondod?
    Folyton a múltadat hánytorgatod..

  • Geyza
    2018 április 28
    11:42 de.
    Igen, en mondom, aki evek ota jar erre a koferenciara. Elnezest,, ha untattalak a mult eseme;nyeivl, amiket NEM lehet letagadni.

  • Geyza, ha kicsit gondoplkodnal, megnezhetted volna, mire valaszoltam. Barlev az 1938as oszejovetelre utalt.

  • hazai lámpa
    2018 április 28
    9:26 de.
    ez az egész „…kisztika” semmi más, mint adatgyűjtés arról, hogy hogyan is lehet kib…ni a másikkal, és kifosztani…lásd még a fácsékönyv és vele összefonódott „a” betűs szennyizntézet amely adatait arra használta és nagyon eredményesen, hogyan lehet krump lee t hatalomba tenni (kesztyűbáb az „azok” kezében)

    szóval…
    érdekes játékok ezek, de engem nem boldogít, hogy néger dédnagymamám és zsidó nagypapám meg indián anyám volt perui apától vagy más variáció) atttól én még lehetek akárki

    de a „tudomány” lásd bibliatan, korántan (későntan is van?) meg a többi agylúdtalp

    és a genetikai ősök keresése állati nagy üzlet és néhányan hajlandóak fizetni érte nehéz összegeket és ezzel felkerülnek egy másik listára ahonnan még az is kiszámolható mikor fog fingani

  • LEV, tevedsz. Nem minden zsido-ellenes torvenyek leptek hatalyba a htarozataik napjan.

    Pl. a bankolas korlataozasi torvenye. Ami 1940-ben hoztak, de csak 5 evvel kesobb volt hatalyba lepni.

    Nagyon elesen emlekszem, mert nagyapamnak es apamnak volt egy kis videki bankjuk. Neve Piculas volt. Tisztan mezogazdasagi erdeku.
    Az a torveny a zsidokat korlatozta a bankolasban is a nemzeti atlag 5%-ra.
    Apamek neha viccletek, mondva, ;’hogyan tudna a parlament tagjai hogy Hitler mar nem lessz 5 ev mulva’.
    S valoban nem csak Hitler de minden nemzeti szocialista dolgoknak vege lett pontosan 5 ev alatt.

  • figyelo-bencsik klara

    nem tudom csak ugy elfeledni a legyilkolt csaladomat es azokat a fergeket sem akik azt lehetove tettek!!
    es nem is fogom feledni barmennyire faj is az neked!!

  • LEV soraira;

    Az igen megertheto, DE azzal nem nyersz am szympatiat fajdalmaidnak.
    Tehat igazi „falra borso.”

    Feledd a multat, barmennyire is kegyetlen es fajdalmas is az emlekezese, de elned kell a jelenben. Maskent nem lehet jovo.

    Olvasd Job 39-t!

  • Rodeo36-11
    2018 április 28
    2:55 du.

    Máshol írtam, hogy a híres amerikai pszichiáter meghamisította a kísérleti eredményeket a hatvanas években, és most bukott le.

    Ti. azt hirdette, hogy az alanyok árammal csapdosták a kísérleti „nyulakat”. Mindeközben az igazság az, hogy több alany is látta, hogy nem is igazi az áramütés, vagy követelte, hogy mutassák meg neki a „nyulat”.

    Ehhez itt annyit tennék hozzá, hogy jó hogy ez kiderült, de azért a józan paraszti ésszel eddig is lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel az eredménnyel. Tehát hogy a kísérletet rosszul értelmezik.

  • bendeguz-stb

    majd ha a te familiad kerul sorra ugyanugy ahogy az enyem visszaterunk a kerdesre!!
    addig tartsd meg magadnak a yehovista dumadat!!

  • LEV;
    Nem szokasom masokat itelni, de mondanom kell, hogy nem csak Isten-tagado, de bunko-paranoid is vagy.

  • Bendegúz79
    1,40

    Kinek a lova az ott?

    Nyilvánvaló, hogy Szvatopluké, hogy stílszerűek maradjunk.

  • Kedves Bar Lev 5:56

    Akiket itt felsorololsz ama „magyarságerősítő training” kapcsán Bárdossy-tól Fialáig, bizony az ellenforradalom „jeles” alakjai voltak olyannyira, hogy közülük többüknek is a háborús bűnösök bitófáján ért véget az a gyilkos földi pályafutásuk.

    Azonban egyetlen megjegyzés még engedj meg, hogy a Héjjas az nem „István”, hanem sajnos még sokáig Iván névre hallgatott. A Szegedi gondolat egyik főszereplője, az orgoványi, a kunszentmiklósi vérengzések, ill. a többek közt a róla elnevezett Héjjas Különítmény valamint az Ébredő Magyarok Egyesülete vezetője volt… Aztán még a Rongyosgárda alapítója és osztagparancsnoka is ő volt…
    Mérlege 66. Azaz Hatvanhat áldozat halála fűződik ehhez a szégyenletes névhez már akkor, amikor „német nyomásról” még szó sem volt…
    Távollétében ítélték kötél általi halálra, mert – természetesen – a velük egyívású, ellenforradalmi Franco tábornok Spanyolországába emigrált, ahol csak 1950-ben halt meg ágyban és párnák közt…

    Isten éltessen sokáig ehhez a fontos megmondó hivatásodhoz !

    .

  • SchumackerLady

    AJÁNLOTT TÉMA A MAGYARSÁG KONFERENCIA TÉMÁJÁHOZ:

    Heribert Illig és Klaus Weissberger:

    . M A G Y A R O K . A . K I T A L Á L T . K Ö Z É P K O R B A N

    . című könyve

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Mar el kene felejteni a multat”

    Mér ? Mer nyomasztó ? Azér ? Inkább a labdarúgó Fialára emlékezzünk, mint a másikra ?

  • Gabriel
    2018 április 28
    9:08 de. Ezt jol latja. A study szot sok keppen lehet ertelmezni, de mivel sok nyelvet kepviselo professzor vesz reszt ezeken a konferenciakon,, a study szo a legjobb, a magyrsag tanulmanyozasa srb.

  • Göllner András
    2018 május 1
    7:18 du.
    Bocsanat, de a megjegyzesem sajat magamnak is szolt. Van aki nem tudja elfejteni a holokauusztot, es van aki nem tudja elfel;ejteni, Sztalin es Rakosi kort.
    Hal Isten , mindegyik elmult mar, de a halottakat es szenvedeseket nem lehet elfeledni. Ezert ajanlattam, hogy ne irjunk roluk. Legalabb is, itt mar valaki figyelmeztetett, hogy en mindig arrol irok, amit sajat boromon tapaszataltam. Vagy lehet, hogy csak az egyik korra ervenyes a „felejtes?”

  • „MAGYARSÁG-TUDOMÁNY”

    A tudományosság alapfeltétele az objektivitás.

    Tehát hogy lehet valami tudományos, ami – mint pl.a nemzettudat

    teljesen szubjektív, amely az egyén belső szempontjából, vagy

    mégrosszabb, hatalmi és nem utolsó sorban anyagi vágyaiból

    kiindulva vizsgálja, ill. közelít a világ dolgaira ?

    A „fából vaskarika” ehhez képest egy Hubble teleszkóp…

    De ott van pl. a Mein Kampf, annak tartalma talán megkaphatná

    a NÉMETSÉGTUDOMÁNY megtisztelő címet… ? 😀

    .

  • Figyelő 12:11 !

    Azt böfögi föl már megint, hogy

    „Van aki nem tudja elfelejteni a Holokausztot, és van aki a sztálini és a rákosi kort nem.”

    Ja! Itt van pl kiskegyed, aki csupán a puszta szerencséjére – a náci, ill. a horthysta terminológia szerint félzsidó – e származása ellenére mégis megúszta Holokausztot. De nem ám úgy sok más már élve holtnak nyilvánított embertársunk, akinek rokonait (ebből kb 200-ezer magyar gyermeket) ugyancsak e bűnük miatt repítettek Auschwitzba a Magyar Államvasutak, naponta 4 szerelvény(!) marhavagon luxusában…

    ÉS, HA akkor a maga kedves szüleinek nincs kellő összeköttetése bizony éppen a horthysta, ún. Zsidó Törvények értelmében magácska már megsem ismerheti a Rákosi rendszert. Sőt, már akkor sem, ha időben meg nem érkeznek azok a félve-félt és gyűlölt, magát mégiscsak felszabadító sztálini haderők Budapestre. – Arról már nem is beszélve, hogy abban az esetben ezt a tisztes életkort sem érte volna meg, amelynek jóvoltából még ma is, 73 év múltán, itt régi beteges beidegződéséhez híven, oly mocskos mód’ relativizálja még az önmaga halálos ítéletét is. Azt az abszolút bűnt, amit a világ röviden ma Holokausztnak nevez.

    Vagyis igenkedves Klára, a . m a g a . akkori mindössze csupán 12 éves apró kis . l é n y e . is már rég – immár több, mint 7 évtized után – ama sziléziai, közelebbről az Oswiecim környéki puszták zöld ősgyepeit, flóráját és faunáját gazdagítaná, mint . h u m u s z… Kérem, hogy a következőkben legalább e végsősoron magát is érintő ténynek megfelelő szörnyűség figyelembevételével relativizálja a maga többi legyilkolt, félmillió majdnem- sors és honfi társa méltatlan halálát…

    .

  • Vorhonyes, csak halkan mondom, az egesz csalad kereszteny volt, Apam is, egyhazi eskuvoje is volt anyammal, Az 1944 -es ev, bizony mindenkinek rossz volt, mert az amerikaiak is bombaztak Busapestet. Hiaba haboru volt. A szovjet csapatok gyozelme a szovetsegesekkel egyutt, bizony halas volt ezert mindenki . A magyarok is megszenvedtek a nemet megszakllast is, de a szovjet hosszu uralmat is. Minden csaladban volt valaki akit uldoztek, vagy a nacik, vagy az oroszok, Es a budapesti bombazas sem volt „kellemes”!
    Szemelyem nem, szamit, mert sok hasonlo gyerek, fiatal ebben a helyzetben volt.

  • 7O ev utan, en nem tartom igazan fontosnak a sirankozast , vagy a toprengest, mi lett volna Ha…?

    A csalad kereszteny volt az akkori torvenyek szerint , tehat anyamek sem feltek nagyon, A hazunkat elfoglaltak a magyar, nemet csapatok, Es mert hegyoldalban is volt, az volt fohadiszllsuk, ki is tettek minket el kellett mennunk a harmdik haz pincejebe, ott veszeltuk at Budapest ostromat..

  • Voronyezs
    2018 május 3
    6:39 de.
    Melles;leg, nem volt sem ” osszekotetese a csaldnk”,; Kulonben, Nincs ertelme a multat mindig felhoznia.
    Mindeb esetre nem en okoztam az akkori bajokat. Keresen mast akit vadolhat.

  • T.Figyelő 10:36 ;10:44 ; és 10:48

    Kösz’,hogy csak halkan súgta meg itt is, hogy „az egész család(ja) Keresztény volt”, amit egyébként szerintem minden olvtársunk tud ön(ök)ről. …De azt is, hogy ilyenkor kiskegyed csak megjátssza a hamvas naivát.

    Hisz tudnia kell, legalábbis a KMH-Egyetem jóvoltából már rég megtudhatta, hogy a Horthy rendszer hatályos törvényei szerint – f a j i . a l a p o n – az ún. kikeresztelkedett zsidók az . ü l d ö z t e t é s . (értsd: hátrányos tiltó megkülönböztetések, megjelölés, elkülönítés, hivatalos kifosztás és megfosztás akár régi érdemektől, nomeg deportálás, stb.) . s z e m p o n t j á b ó l . nüansznyi eltérésekkel, de . a z o n o s . megítélés alá estek a vallásos, de még a magukat ateistának valló zsidó sorstársaikkal is… Egyetlen „előnyt” talán mégis élvezhettek az ilyen, ún. kitértek, hogy munkaszolgálatosként egy keskeny fehér karszalagot büszkén hordhattak áttérettetésük demonstrálásáaként, ami inkább hangsúlyozta szerencsétlen mivoltukat, mint akármilyen kiváltságot számukra… (ld.Fortepan fotók: szabadszavas kereső „munkaszolgálat” címszó alatt)

    Radnóti Miklós, de az ön MUSZ-os T. édesapja is ilyen „védjelet” hordhatott, ahol kettejük közül az ugyancsak már korábban katolikussá lett klasszikus magyar költő* ezzel együtt sem úszhatta meg a számukra, a parlament és kormányzó által már korábban – a háború előtt – kiszabott [a maga szavaival:] „akkori magyar törvényekben”, kizárólag faji megítélés alá eső, halálos ítéletet …

    Figyelő!

    Ha maguknak mégis lett volna összeköttetésük az nem lenne etikailag sem elítélendő, hisz mindenki joggal védi a maga és a családja életét. Jómagam nem is erre, hanem inkább az ön puszta szerencséjére helyeztem volna a hangsúlyt, hogy végülis nem jutott a többi hasonló milliók sorsára. Ez esetben ezt a szerencsét hál’isten, a maguk számára a maga ecsetelte helyi fronthelyzet, vagyis Bp.ostroma hozta meg.

    Még egy tanulság. Nagyon is tudja azt maga, hogy itt nem siránkozásról, vagy egyszerű töprengésről van szó. Nem. Hanem, aki nem tanul a történelemből azon, vagy az ő utódain még könnyen foghat pl. a turáni átok is.

    .

    Kegyed egyik kedvenc verse szerzője: a Nem tudhatom

  • ui.: Figyelőnek

    A Horthy terminológia törvényekben, rendeletekben, szónoklatokban, mindig . z s i d ó . f a j ú a k r ó l . beszél.

    Tehát nem vallásúakról.

    És ez márcsak azért is érdekes, mert a jóval később felszínre bukkant Hitler-Goebbels páros külön is kihangsúlyozta, hogy a . f a j . szó mindig kihangsúlyozandó, mégpedig azért, hogy e bélyeg viselői semmiképp ne bújhassanak bármiféle keresztény felekezet mögé…

    .

    .

  • Voronyezsnek!

    Az 1941-es népszámlálási adatok szerint Magyarország akkori területén kb. 825.000 olyan ember élt, aki az 1941.évi XV.tc. zsidónak minősített. (Közülük – becslések szerint – 100.000 fő volt keresztény vallású.)

    A törvény a zsidó származású de az 1919. augusztus 1. előtt kikeresztelkedett embereket és keresztény vallású leszármazottjaikat nem minősitette nem minősítette zsidónak, egy csomó esetet (pl. az illetőnek a házastársa is zsidó származású, 1919 előtt kikeresztelkedett zsidó volt, stb.) kivéve. A törvény szerint úgyszintén nem minősültek zsidónak a zsidó származású, de aktív egyházi szolgálatot teljesítő keresztény szerzetesek, papok és apácák.

    Figyelővel szerintem nemigen érdemes szóba állni. Korábban azt hittem, hogy csak tudatlanságból tesz kontrafaktuális állításokat, de miután többen és többször felvilágosították, ennek ellenére visszatérően és megokolatlanul ismételgeti említett állításait, idős kora ellenére az a meggyőződésem alakult ki, hogy hülyének nézve olvasóit, szándékosan és megfontoltan hazudozik.

  • Voronyezs
    2018 május 5
    2:27 de.Probaljon kicsit gondolkodni es iranyomba a rosszindulatat felre tenni.
    Radnotit a nemet hatarhoz vittek. Mas volt a vezetojuk. A nemetek vilagos hogy kivegetek az egesz szazadot. Olvastam az eletrajzat Radnotoinak. Sajnos a haborus vilagban , plane a naciknal sok fuggotta szerencsetol is. Nem kellett osszekotets.

  • Jichak Perlmutter

    T.Blzebubnak(9:05) Voronyezstől néhány el-odázhatatlan idézet:

    Ravasz László ref.püspök:
    … ma már minden komolyabban gondolkodó ember megegyezik abban, miszerint a zsidóság nem vallás, nem felekezet, hanem sokkal inkább fajnak tekintendő, amely a világcivilizáció testében sporadikusan szétszóródott…(stb. a Protestáns Szemle egyik 1916-os számában.)

    Teleky Pál miniszterelnök a II. Zs.t. parli. tárgyalásakor, mint előterjesztő . e l u t a s í t o t t a . azt a nézetet, mely szerint „ez a törvény a faj és vér idegen [a német befolyás!] ideológiáját hozza be”. „Én magam ezt az álláspontot tudományosan és társadalmilag már több, mint húsz éve vallom hirdetem és írom…”, majd folytatja: „semmi idegenszerűség nincs abban, hogy faji összetartozandóságról, faji kapcsolatokról és csoportokról beszélünk.

    Kállay Miklós miniszterelnök az 1942.évi kormányprogram előterjesztése során a „t.házban” többek közt a következőket mondotta Rajniss Ferenc képviselő „Aladárok és zsidók” bekiáltására, hogy „..a zsidókérdésről [ti.itt ebben a beszédében] nem mint faji kérdésről beszélek…” „ezt olyannak tekintettem, mint ha probléma á.b.c-jét mondanám el…” „…mert hiszen az az elméleti meghatározás, hogy a zsidóság faj, természetes. Másnak el sem tudom képzelni…

    1.§ „…zsidónak kell tekinteni azt, aki önmaga, vagy legalább egy szülője, vagy akinek nagyszülői közül legalább kettő az e törvény hatályba lépésekor az izraelita felekezet tagja, vagy jelen törvény életbe lépése előtt az izraelita felekezet tagja volt, úgyszintén a felsoroltak jelen törvény hatálybalépése után született ivadékait…” [Az utolsó kifejezés, az ívadék már önmagában is aljasan cinikus és sértő az érintettekre nézve. 🙁 ]

    .

    Kedves Belzebub!

    Ami pedig a Figyelővel való diskurzust illeti, ti.hogy érdemes e, v. nem érdemes..stb, arra az a válaszom, hogy éppen ezért, az én meggyőződésem szerint is, az ő ártatlant játszó, de tudatos hazudozása okán is szakadatlan fel kell világosítanunk azokat az olvasókat is, akiket ő tényleg hülyéknek néz, és semmiképp nem ráhagyni a hivatásszerű, történelmi rémhírterjesztésének még a lehetőségét sem, aminek ráadásképp külön bosszantó és rosszízű jelentőséget, és rossz szájízt kölcsönöz az ő származási története is. Kérlek, hogy Te is inkább ehhez tartsd magad…

    Üdvözlettel: V

  • Jichak Perlmutter

    Ui: Belzebubnak

    Nem tudom, tudod e, hogy édesapja – Figyelő saját elmondása szerint – munkaszolgálatos, tehát „teljesjogú zsidó” volt, amit élve végülis élve megúszott…

  • Jichak:
    Egy udvariatlan kérdés:
    Rokonságban állsz a híres Saul-lal?
    Akinek tudása előtt fejet hajt az Emberiségnek az a
    része aki TUDJA magáról hogy mily keveset ért a Világból?

  • Vorenyes, Mellesleg megvan a Mein Kampf cimu konyv, itt van a polcon Tanulsagos olvasmany, persze angol forditasban. Ma mar nem lehet kapni, allitolag , nem adjak ki tobbe .

  • Jichak Perlmutter
    2018 május 6
    5:33 de.
    Persze , hogy tudja itt irtam le, es akkor mi van?

  • hazai lámpa

    bar-lev
    2018 április 28
    5:56 de.

    Bocsánat, de nem értem, mi váltotta ki belőled az ámokfutást, amihez két mindig hűséges harcostársad is csatlakozott?

    Az egész konferenciában csak két előadás van, ami talán azokról az időkről szól.
    “Death in Budapest: Count Teleki and the
    Misadventures of Transnational ‘Map Men’” meg talán A bibliai időkben éltünk.

    A német nyomásról nem látok semmiféle megjegyzést. Egyébként a történettudomány mai állása szerint a zsidótörvények meghozatala idején nem volt német nyomás. Az középosztályi konfliktusok miatt történt.
    A deportálás a német megszállás nélkül nehezen történt volna meg. A kormánypárt két részre szakadt ezügyben. Horthy és még néhányan a deportálás ellen voltak, és megakadályozták azt a német megszállásig. A kormánypárt más tagjai a deportálást követelték 1942-43-ban, tekintet nélkül a következményekre.

  • Figyelő:
    Elég szégyen hogy ilyen műveket tartasz a pocodon.
    Az ilyemiket csak könyvtárakban kell és szükséges tanulmányozni
    Az ember nem viszi haza az otthonába az ilyen szürnyűségeket

    Érdekes dolog:
    Régen kapcsolatban álltam egy ügyféllel
    aki a Rendszerváltás előtt vadkomcsi volt
    Gyártottam neki ezt-azt.

    Aztán később átment valami biztonságtechnikai vállalkózóba.
    Egyszer nála voltam tárgyalni és nagy büszkén mutatta
    hogy megvan neki a Mein Kampf magyarul.
    És hogy örömmel szerez nekem is.
    Köpni nyelni nem tudtam…
    Egy vadkomcsi !

  • Belzebub
    2018 május 5
    9:05 de.

    Voronyezsnek!

    „.Figyelővel szerintem nemigen érdemes szóba állni. Korábban azt hittem, hogy csak tudatlanságból tesz kontrafaktuális állításokat, de miután többen és többször felvilágosították, ennek ellenére visszatérően és megokolatlanul ismételgeti említett állításait, idős kora ellenére az a meggyőződésem alakult ki, hogy hülyének nézve olvasóit, szándékosan és megfontoltan hazudozik…”

    Bocsi, hogy közbeszólok de végig futottam a hsz.-at, és sokban egyetértek Önnel is, Voronyezzsel is – de, szerintem F. nem hazudik, vagy legalábbis nem tudatosan „előre megfontolt szándékkal” direkte nekünk, ill. ha mégis akkor elsősorban önmagának! Annyiszor írta már le a dolgait, amik mindig ugyanarról szóltak/szólnak, esetenként kicsit változtatva (kozmetikázva) hol tudatosan, hol rosszul emlékezve egyes elemekre, hogy a végén már maga is elhiszi és így éli meg ahogy itt előadja! Végül is 61 éve „elmenekült” Magyarországról – hogy miért és az valóban menekülés volt-e, az más kérdés, ő talán tudta, de mára szerintem ezt is átdolgozta az emlékezete. Semmi más nem maradt neki az óhazából – mert az óhaza jelen valóságával láthatóan semmi kézzelfogható kapcsolata – mint amiről meggyőzte önmagát (is). Az elmúlt 61 év a hazai történéseket illetően mintha nem is lett volna, azokon gond nélkül átlépett. 1956-ból egyenesen ide csöppent, hogy mi volt közben a hátra hagyott Magyarországon azt igen önkényesen és szabadon kezeli, hisz jól láthatóan a magyarországi viszonyokat ma is úgy látja ahogy itt hagyta disszidálásakor. Az az érzésem, hogy megállt vele az idő – nem tudja és nem is akarja érteni, hogy nem csak Kanadában, de itt is eltelt jó néhány évtized,ez már egy más világ! Jelen állás szerint nem sokkal jobb, de akkor is más. Nyilvánvalóan nem teljes a története, talán ez sem véletlen, egy-két igen lényeges láncszem hiányzik, ami helyére tenné az általa előadottakat – de ahogy nem tud (akar?)célirányosan válaszolni, úgy kérdezni sem, hogy „kedves fórumtárak hát mondjátok csak mi nem stimmel” a pontosításra irányuló felvetésekre nem válaszol, viszont hatalmas öntudattal kéri ki, és jön az állandó verdikt, hogy: őt itt csak bántják, kritizálják, vagy ami egyszerűbb, hogy szálljanak le róla, hanyagolják őt stb stb. Nem gondolnám, hogy bárkit is szándékosan hülyének akarna nézni, mert ahhoz kellene egy jól felépített stratégia – kronológia! – és következetesség, Figyelő meg egyiknek sincs birtokában, és nem a kora miatt – szerintem sosem volt, ahhoz túl szétszórt és hirtelenkedő.
    Abban viszont egyetértek J.Perlmutterrel, némileg „kivonatolva” a gondolatait hogy:

    „..meggyőződésem szerint …… szakadatlan fel kell világosítanunk azokat az olvasókat is ….. és semmiképp nem ráhagyni a hivatásszerű, történelmi rémhírterjesztésének még a lehetőségét sem!…” (05.06.5:23)

  • Geyza
    2018 május 7
    6:46 de.
    Szerintem tanulsagos a jovo generacionak. Eppen ugy , mint a Marx: Toke cimu konyve.

  • Besancon
    2018 május 7
    11:26 de. Engem nem kell „felvilgositani” nagyjabol tudom mi van otthon, egy ketteszakadt orszag.
    Ezt sajnos, 2OO6 ban tapasztaltam meg sajat boromon, mikor otthon voltam az 56 os emlekunneplyen!
    Az orszag ideologilag kette valt es nem ohajtok tobbe hazamenni!
    Kanadaban legalabb mas problemak lehetnek, de bekes az elet, a nyugdij is jon minden honapban.

  • Figyelő:
    Akkor neked fogalmad sincs Marx a „Tőke” c. művéről.
    Csak hogy tudd:
    Az USA a Második Világháború után több közgazdaságtani kutató intézetet hozott létre állami pénzből azzal a célzattal hogy megreformálják a kapitalista gazdasági modellt.
    Ezekben az intézményekben tanulmányozták Marx munkáit és amit lehetett beépítették az új gazdasági rendszerükbe.

    Ez meglehetősen sikeressé vált, mert a Világháború óta nem volt gazdasági válság a szó hagyományos értelmében.

    A 2008-as válság okai nem a kapitalista termelési módban keresendőek hanem a felelőtlen banki gyakorlatban.

    Szóval ne próbáld Marx száraz közgadaságtani munkáját összeboronálni Hitler undorító agymenésével, amit nem tanítani kéne (még okulásképpen se) hanem elfelejteni mindörökre.

  • Geyza
    2018 május 7
    1:51 du.
    Lehet, hogy a marxizmust rosszul tudom? MIndwegy. De egy percig sem hiszem el, hogy a mai nyugati kapitalizmshoz barmi koze van, volt a marxi elmeletnek.

  • Geyza
    2018 május 7
    1:51 du.
    Lehet, hogy a marxizmust rosszul tudom? MIndegy. De egy percig sem hiszem el, hogy a mai nyugati kapitalizmshoz barmi koze van, volt a marxi elmeletnek.