Balog Zoltán elköszön, de sebaj

2018 május 11 9:15 de.37 hozzászólás

Balog Zoltán elköszönőben van a hivatalából. Valahogy majd csak elviseli az ország, hogy más tölti be a magas tisztségét. Még akkor is, ha első körben az utóda pont olyan hozzáértőnek, illetve előre tekintőnek látszik, mint Balog, és valószínűleg nem kevésbé szervilis is, ha Orbán megbízik benne. De majd később kiderül, hogy a jelenlegi pesszimizmus mennyire optimista várakozás.

Balog esetében sok jót nem lehet róla elmondani. Ebből a szempontból megnyugtató, hogy legalább némi önkritikával állt hozzá az általa elfecsérelt évekhez. Legjelentősebb szolgálati eredményeként azt emlegette, hogy a nagypénteket sikerült munkaszüneti nappá nyilváníttatni. Ő tudja, mennyi idejébe telt. Amit emlegetett, az egy két évtizedes megfeszített küzdelem. Váljék egészségére. Az azonban kétségtelenül árulkodó, hogy a miniszter két évtizednyit visszatekintve egy munkaszüneti nap kiharcolását tartja a nagy eredménynek. Egy olyan tárca élén, amelyhez például az egészségügy és az oktatás felügyelete is tartozott.

Amelyekről kétségtelenül elmondható lenne, hogy a jövőnek dolgoznak. Az oktatás esetében ez különösen nyilvánvaló, de az egészségügy esetében is belátható lenne. Az azonban Balog munkaköri összesítését kétségtelenül minősíti, hogy a jövőbe tekintés, a jövő generációknak előkészített terep átadása, a holnapok megalapozása helyett a személyes múltba révedésére a legbüszkébb. Függetlenül attól, hogy a küzdelmes munkával kiharcolt extra munkaszüneti napot az adott napon nem dolgozók nem fogják bosszús fejcsóválással tölteni a munkaszünet ténye felett keseregve. Ahogy minden vallási agymosás dacára alighanem sokan azok közül, akik ezen a napon elmennek kirándulni, vagy akár templomba, könnyen megfoghatók lennének azzal a kérdéssel, hogy az adott napon mit is ünnepelnek, és a naptárban hogy jön ki a dátum.

Az, hogy az önkritikán kívül Balog, illetve a rendezvényen felszólaló további szereplők némelyike, mondott néhány furcsaságot, az szinte szóra sem lenne érdemes. Mármint akkor, ha pár száz évvel korábbi időket élnénk. A szekuláris államberendezkedés meghonosodása előtti időket. Amikor az éppen aktuális istenkép határozta meg a vezetői gondolkodás felszínét. Mert a mélyét valószínűleg akkor is a hatalom és pénz. Így annak ellenére, hogy Schanda Balázs, a Hold utcai református templomban megszólaló alkotmányjogász, szerint zseniális ötlet volt az Isten belevétele a népszavazáson soha el nem fogadott alaptörvénybe, ez aligha több puszta szóvirágnál. Egy ideológiai blikkfangnál. Azok szemének hályogosítására, akik ettől talán nem látják, hogy a Biblia csak akkor lényeges a magát kereszténynek hazudó hatalomnak, ha az kell a tömeg hülyítéséhez. Mert éppen az egészségügy, a szociális háló állapota, a hatalmi diszkrimináció, a rasszista kiszólások igazolják legjobban, hogy Orbán kormánya nem igazán keresztény. A szó jézusi értelmében. Legfeljebb erdői értelmében. Amire meg nem kéne annyira büszkének lenni.

Balog valamit talán meg is sejthetett ebből a végjátékban, mert az MTI szerint megjegyezte, hogy a „politikusoknak különösen óvatosan kellene bánniuk a keresztény szóval”. Ami akár kritikának is beillene. Azzal együtt, hogy a folytatás elég ostobaságnak tűnik. Miszerint „ha komolyan gondolják, akkor nem vonhatják meg az egyházaktól, hogy ők maguk vitassák és határozzák meg, hogy mit jelent kereszténynek lenni”. Ami első olvasatra mindenképpen furcsa. Tekintettel arra, hogy Jézus tanításainak követése, illetve a hit, mint olyan, egy személyes döntés. Az egyházak legfeljebb címkézésre használhatják. Ahogy használják is. Illetve használták a történelem során. Nem egy esetben a népirtás, olykor az ettől sem független hatalmi demonstrációk fedősztorijaként.

Mert az egyházak azért alapvetően mégis csak a papi hierarchia megnyilvánulásainak a terepei. Mikor, melyiké. A keresztény katedrálisok, az egyházi vagyonok meg ékes hirdetői a szegényekkel szolidáris önmegtartóztató szerénységnek. Méltó követőiként annak a folyamatnak, amelynek az elején valószínűleg az a törzsi sámán áll, aki először hasznot húzott a többiek megvezethetőségéből, illetve hitéből.

37 hozzászólás

  • Azt gondolom, sűrűsödnek majd a kirekesztések azokkal szemben, akik nem lojálisak a hatalommal és intézményeivel.

    Így járt egy fiatalember is, akit elsőre meghívtak a felcsúti futballakadémia öregdiák találkozójára, de aztán küldtek neki egy üzenetet, hogy nem érvényes a meghívás, hiába focizott és tanult a felcsúti akadémián.

    Ugyanis tavasszal a Momentum jelöltje volt, és visszalépett Kunhalmi Ágnes javára.

    Bővebben erről itt lehet olvasni:

    https://444.hu/2018/05/11/felcsuton-volt-jatekos-a-momentumos-politikus-de-a-puskas-akademia-megsertodott-ra-es-nem-mehet-az-oregdiakok-talalkozojara

  • Balog-páter is kezdhet magyarázkodni?

    A bukott-ember-miniszter csütörtök este Budapesten, a Hold utcai református templomban haknizott

    A beszámolók szerit „a Protestáns tavasz rendezvénysorozat keretében beszélgetett a vallási toleranciáról Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével, Schanda Balázs alkotmányjogásszal és Lánczi András filozófussal”.
    Sok szokásos sületlenség mellett arról is beszélt, hogy „a politikusoknak különösen óvatosan kellene bánniuk a ’keresztény’ szóval”!
    Ami lássuk be nagyfokú felelőtlenség volt tőle, s könnyen lehet ő is úgy fog járni, mint derék „keresztény-értelmiségi”-nek csúfolt barátai – a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre -, akik (jegyezzük meg, tőle nem teljesen függetlenül) magyarázkodni kényszerültek, hogy fontos kritikájuk nem vonatkozik a Fideszre.
    Mint tudjuk tegnap Őfenesége arról is zagyvált, hogy „Mi kereszténydemokraták vagyunk és kereszténydemokráciát akarunk”! =))

  • Ha én zsidóember lennék, nem engedném meg magamnak, hogy hétről-hétre folyamatosan a keresztényekbe töröljem a lábamat, s most kiemelten a Nagypéntekbe ! (Ami egyébként a protestánsok legnagyobb ünnepe. Szégyellje magát!) -n.i.-

  • NAGY István
    2018 május 11
    10:05 de.

    Szokásos szövegértési problémáiddal fáradj el a magyartanárodhoz. aki valószínűleg békésen kapálgat, ha még él, mert visszaadta miattad a diplomáját.
    Balog elvtársad emlegette a nagypénteket, és senki nem törölte bele a lábát a péntekjeidbe. De a szombatjaidba és vasárnapjaidba se.
    De rád is igaz a cím. Sebaj. Nehéz lehet a hozzád hasonló trollok élete. Keserű és kemény kenyér lehet.

  • Drizari
    2018 május 11
    9:26 de.
    „Azt gondolom, sűrűsödnek majd a kirekesztések azokkal szemben, akik nem lojálisak a hatalommal és intézményeivel.”

    Valószínűleg

  • Még az a jó hogy ez a Nagyistván nem zsidó.
    Mekkora blamázs lenne az…

  • Tőlem ne köszönnyön el.
    Ha már akkor se köszönt mikor meggyött.

  • Andrew_s,

    egyértelmű a szándékuk, és ez rosszabb, mintha internálnák, vagy börtönbe csuknák az embert.

    Ugyanis ezekben az esetekben azonnal tudja az ember, hogy semmi jóra ne számítson. De ez az ignorálás még kelthet olyan benyomást, hogy van remény. Pedig ez a fiatalember már (B)listás, a jövőjét illetően itthon semmi jóra ne számítson.

    Az index újságírói is reménykednek, mivel csak beengedték őket a parlamentbe, aztán Kósa nemcsk hogy nem állt velük szóba, hanem elfutott előlük.

    Ez tulajdonképpen semmibevétele azoknak a szavazóknak, akik nem a Fideszre szavaztak.

    https://index.hu/video/2018/05/11/kosa_lajos_varatlan_huzasa/

  • Andriska, dolgosan, magyarként és büszkén fogom megélni családommal az elkövetkező négy esztendőt, sőt az azt következőket is…. S ezt kívánom Neked is !

  • Tüske Zsófia

    Nagy István: „Egy gazdag embernek bőséges termést hozott a földje. Így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet. Tudom már, mit teszek: lebontom csűreimet és nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat. Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van annyid, hogy sok évig elég! Pihenj, egyél, igyál, s élj jól! – Ám az Isten így szól hozzá: Esztelen, még az éjjel visszakérik tőled lelkedet. Amit gyűjtöttél, kire marad? „

  • DRAZIRI csatolt egy web-lapot soraihoz, ahol egy Al-vagy-Fel-csuti futbalista meghivojat visszakos-zat lett.

    Hm? Ma itten Monica Lewinsky meghivoja egy phylantropikus partira is hasonloan lett meg-NEM-invitalva, ill. a meghivo „viszkozz” lett.
    Csupan mert Bill Clinton is jelen lessz majd azon.

    S Monica semi vadolnivalot nem kovetett el am.
    Meg annakidejen sem !

  • Hagyistván:
    Honnan tudod hogy „magyar” vagy?
    Csak mert azt mondták valakik valamikor neked?
    Erre vagy annyira büszke hogy minden harmadik lépésednél hanyattesel?

  • Vajon me bunt, kegyetlensegeket, gonoszsagokat kovetet el ez az illeto?
    En csupan anyit tudok rolla amit a sajtokban olvashatok.
    Tisztan vannak akik vadoljak hogy kozbejatszott a Parlament tetten hogy az nyujtott egy extra „unnpe-napot” a dolgozoknak.

    A cikk szerzoje nem lehet hive az egyeni-szabdsagoknak, ami a vallas szabdsagat is garantal normalisan minden egyenekenk, s NEM az allam beavatkozasat abban.

    Tehat mi lehetne mas szemrehanyhato ezen idos egyen eseten?

    Idos feher-haju, tehat talan igen kora lehetne nyugdijjazasara. Amit idejeben mindenki remel.

  • Tolem meg még inkabb ne kosszonnyon el, még uccse, ha jövet koszont vóna!

    De ne vegyuk el tole erdemeit, hiszen neki sikerult a mozdonyt a szerelveny hatuljara rakni a sineken.

    És most a tole is eszelosebb orokosere var a kazanok teljes befutese, a hátrafele vagtaba!

    Mee” minn tuggyuk a fööd nagyon lapos, me” mindékh. Maj a naccsaágos hevehendas uhhak kioktattyák a népeket rúla.

    És nem is jó a ferfinek novel hazasodni, mert akkor kevesebbet él, jobb neki a ferfivel

    A nyavajakat is azer kapjak, mer orvoshoz jarnak. Nem köllenek azuk se. Jobb lesznek a javasasszonyok.

    Az oskolakba se köü majd annyi tanar, csak penzbe vannak.

  • Bendeguz!

    Hogy te milyen hulye vagy!

    A focista gyerek esete messze mas, mint a ket hulye kejenc afferja. Amin aztan az egesz vilag, koztuk te is nyaladat csorgatva csamcsogtal. (es meg ma is)

    Ember! Itt arrol van szó, hogy politikai hozzaallas miatt embereket meghurcolnak.
    Gondolom, valami ilyesmi miatt huztad el a beledet anno az orszagbol.
    Oda, ahol azt mondhatsz, amit akarsz, es amikor kedved van hozza.

    Nahat, ha ezt nem birod se felfogni, se megemeszteni, akkor dugulj el.

    Az az ember nem egy josagos, irgalmassagokra szorulo oregember, hanem egy KOZTISZTVESELO, aki feladataval, eskujevel ellenteteben az orszag, az emberek karara es nem javara cselekedett.

    Olyan vagy a gazsi lova amit a vasarra vitt, nem vak, hanem bator.

  • Tisztan irtam mar az egyik elmaradt gyuloletes-bunkonak, hogy NE irjon tobbe szamomra semmit.
    Tartsa meg a sajat esztelesgeit maganak !!!

  • Kedves Zsófia ! Őszintén örülök, ha a pályájuk delén túl lévő egyetemi oktatók a Bibliát is el kezdik forgatni. A marxizmus-maoizmus nem oldotta meg az IGAZI problémákat. Ha a gyakorlati dolgok is érdeklik, tudok ajánlani pár hajlék nélküli otthont, ahol kapva kapnának az értelmiségiek segítségére. Üdv’ -n.i-

  • Drizari
    2018 május 11
    11:55 de.

    A mellőzöttség érzése sokkal rombolóbb lehet, mint a nyílt ellenségesség. Az utóbbival lehet valamit tenni. A mellőzés belülről rombol, demotivál. Sokkal gonoszabb, sokkal aljasabb.

  • Pitttyukaaaa széééép! Pitttyukaaaa okosssss!

  • NAGY István
    2018 május 11
    5:37 du.

    Te idióta.
    Miazhogy „Marxizmus-Maoizmus”
    fingásod sincs semmiről csak lököd az agyatlanságaidat.

  • Idióta szentfazék.

  • azt írják ma ,hogy 28 palesztint lőttek le.Erre is hallani? ez igaz?

  • Tóth Péter, már ötven halott van, a Klubrádió szerint nehéztüzérséggel!! lövik a kerítést megközelítőket. Orbán nemsokára megy Izraelbe megvenni a know-how-t.

  • Elvira bácsi

    Ezt ajánlatos lenne megbeszélni Gyuri10 nevű izraeli elvbarátotokkal. Biztos, hogy tájékozott és kritikus választ fog nyújtani!

  • Minek akarnak Izraelbe menni?

  • A közmédia azt hazudozza hogy ezeket illetve a felmenőiket
    –E L Ű Z T É K—
    Izraelből, az 1948-adik évben Egyiptom és Jordánia által kezdeményezett háborúban.
    És most CSAK VISSZATÉRNÉNEK hazájukba.

    Erre azt is lehetne mondani hogy az arab pofátlanság netovábbja.
    amira HUNT* és NHC* a két istenverte zsidógyűlölő boldogan bólogat.

    A helyzet kissé másképpen fest:

    1948-ban, amikor az ENSZ határozat következtében létre kellett (volna) hozni Izrael mellett a Palesztin Államot is, azt NEM HOZTÁK LÉTRE hanem helyette bujtogatni kezdték a rádióban az Izrael területén élő arabokat hogy IDEIGLENESEN hagyják el Izraelt és mikor az egyiptomi hadak és a jordániai Arab Légió a tengerbe szorítva legyilkolja az összes zsidót, visszatérhetnek és minden az övék lesz.

    Ígyaztán boldogan és önszántukból hagyták el Izrael területét.
    Sok arab nem dőlt be ennek a propagandának, azok és leszármazottjaik mind a mai napig izraeli állampolgárok.
    Izreal MEGMONDTA hogy akik az ellenség propagandáját követve elhagyták Izraelt, többé nem térhetnek vissza.
    ENNYIKE !!

    Még hozzá tartozik hogy miután az éppencsakhogy megalakult zsidó állam elkergette területéről a vérszomjas arab hordákat (ekkor még szó sem volt Transzjordánia és a Gázai Övezet izrael általi megszállásáról) , NEM ALAPÍTOTTÁK MEG a Palesztin Államot.
    Helyette Egyiptom és Jordánia megszállva tartotta a két területet !!!
    Egészen 1967-ig.
    NAMOSTAKKÓ ? Hogy is van ez kis büdösnácijaim ??

  • Elvira :
    Csak az a különös hogy ujabban Gjurytyz nyalja a helyi zsidógyűlőlőket.
    A zsidózó Bodát ( OIM*)
    A burkoltan abtiszemita Charlie-t (NHC*)
    az alattomosan csúszómászó fing dumákat eregető Tóthot.(HUNT*)

  • Geyza
    2018 május 14
    4:15 du.
    Úgy látom nagyot szippantottál ezért beszélsz ilyen marhaságokat.
    Az hogy leírja az ember mit csináltak a palesztinokkal a katonák—-az nem Palesztina melletti országban lakók gyűlölete!!!. Az csak a te piros fejedben fogalmazódik meg.Ilyen gyűlölködő,mint te vagy nincs is a soron.Nem hiába vagy DŰGŐ( Dűhöngő Őrült),kisnyilas náci ( a nyilasokból az ávh-hoz becsapódott ember–ahogy egyszer bevallottad,és OIÓP ( Oldal Idióta Pacákja ),
    Mert teleítt fejjel dumálsz össze-vissza és zavart jelenlétet produkálsz, mindenkit kiosztasz az önfejűen teljes igazság birtokosának tudván magadat.
    De éljél továbbra is ebben a hitben.
    De én így is szeretem humorod ,mert megérdemled,sok mindent tettél ezért. Üdvözletével

  • charlie
    2018 május 14
    3:32 du.
    Most már 58-t írnak.De ez nől,nől és nőni fog —ahogy haladunk.De lehet,hogy ők a hibásak?,ha nem mennének a közelbe -nem történne meg ? vagy másnak kellene történni?
    Sok még a kérdés! Vajon az ámerikai fegyvergyárosoknak van közük hozzá? Ez is rejtély !?

  • Tótkám:
    Az a náci aki náci módjára beszél, náci módjára gondolkozik.

    Ezek mind jellemzőek rád.Mégha alattomosan, csúszó-mászó módjára is adagolod itten az ócska kis gondolataidat.

    De látom ideges lettél a rólad írt véleményemet olvasva.

    Nem győzőm hangoztatni nektek humor nélküli istenverte büdös náciknak:

    Vegyetek fel laza lelki tartást.

    Minnyá könnyebb lesz DDDDDDDDDDDDDDD

  • Megjegyezni kívánom még hogy ha tízezrével akarnának elözönleni egy országot aképpen hogy kb 70 éve naponta azt hangoztatják hogy halál Izraelre, akkor akár van náluk fegyver akár nincs meg kell állítani őket.

    Tóthpéter és Csárli szerint hagyni kellene a vérszomjas rongyfejűek tízezreit beözönleni és gyilkolni.

    Nem véletlen hiszen ezek ketten csak szar kis zsidógyűlölő nácik.

    Pofáznak.
    Vonyítják a félholdat.
    Aztképzelik magukról hogy valakik.
    Senki kis levitézlett hazaárulók unokái.

  • Geyza
    2018 május 14
    4:13 du.

    Nem valami olyasmi volt, hogy a történelmi Főnicia (később Izrael ugy nagyjából) angol gyarmati, majd protektoriátus terület (vagy ilyesmi volt), és a háború végén orosz védnökséggel és kölcsönös bólogatással a reptér névadója mellé álltak? Miközben a létrehozandó Palesztinát a mohamedán hitre tért zsidóknak (vö. Bosznia) az araboknak kellett volna ellátni vallástestvériséggel, földdel, és főleg tőkével? Ami esze ágában sem volt az akkori szaudi főtöknek.

  • Andrew_s : lehet hehehe
    Ki emlékszik már ilyen történelem előtti időkre.?
    ( Szovjetúnió satöbbi? )

  • Andrew_s
    2018 május 15
    8:05 du.

    Az 1. vháború végéig az Oszmán Birodalom része volt. A párizsi békék után angol mandátumterület lett Palesztina néven.

    Az új állam kikiáltása a 2. vháború után csak izraeli részről történt meg, de ezt ne mondjuk meg barlevnek!
    A magyar rádióhallgatók a hatvanas években új kifejezéseket tanultak, pl. gázai övezet. Azt se tudták kezdetben, hogy hol van a térképen? Az izraeli-arab háborúk tették ismertté azt a vidéket.

  • Geyza
    2018 május 15
    12:53 du.
    Itt úgy látom a „Sárga papírodhoz” már nem sok hiányzik.
    De nagyon szeretett üdvözlettel csak Néked

  • HUNT*

    Álmodj királylány DDDDD

  • Gézuka !
    Te tudtad azt , hogy Izrael állam létrejöttét Szálin segítette?
    Pedig így van.Ezt olvastam!
    Te mit tudsz erről? Csak tudományosan válaszolj-mindenmóka nélkül
    üdvözletével.