Rátesi Margit válasza Christopher Adam józsefvárosi választásról szóló cikke kapcsán

2018 július 10 7:57 de.36 hozzászólás

Bár mindaz igaz, amit Chris írásában állított, a kép ennél árnyaltabb. (Ahogyan nyilvánvalóan mindenütt másként rakódnak föl a végleges kontúrok.) Életem legfontosabb éveiben volt otthonom ez a kerület (összesen 14 éven keresztül) – annak is proli része, a Kálvária térrel. Itt jártam iskolába – általánosba és gimnáziumba is. Édesanyám 2010-es haláláig itt lakott, a húgom pedig a családjával most is ott él, ismerem tehát a mai viszonyokat is. Emiatt sem férne bele egy hozzászólás kereteibe a mondandóm, amit már Kalmár Szilárdnak is próbáltam pedzegetni.

Elöljáróban mondok egy meglepőt: a józsefvárosiak jó része azért nem szavazott Kocsis Mátéra áprilisban, mert szerették volna polgármesterüknek megtartani.

Ennek magyarázatához kicsit körül kell nézni a Józsefvárosban. A kerület sose volt „káderdűlő”, de olyan szlamosodott prolinegyed se, ahogyan az utóbbi évtizedekben szokás volt emlegetni.

Ma 11 városrészre osztják a területet, amelyek közé tartozik a Palotanegyed a legszebb klasszicista és szecessziós palotákkal, mint a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár épülete, vagy éppen a Nemzeti Múzeum. De itt található az Orczy negyed a pályaudvarral, a remizzel, meg körülötte a valahai beszkártosok, vasutasok otthonait rejtő bérházakkal. A valahai Ganz-MÁVAG roppant területe, amelyen Eifel építette üzemcsarnok, meg koszlott áruraktárak váltakoznak. Tőszomszédságában a Kolónia tömbje, ahol a múlt századi munkáslakótelep mintáját láthatjuk, meg az átellenben lévő Tisztviselőtelep, ahol a Népliget szomszédságában 3-4 lakásos villaszerű kertes házakban kaptak lakást a valahai ganzos mérnökök, vezetők. A Ludovika hercegné nevét viselő katonaképző épületeinek jó része megvan (az egyikbe jártam gimnáziumba), ahogy a méretes park is csónakázótóval, sétányokkal. A Kálvin tértől a Nagyvárad térig húzódó sávban vannak a Semmelweiss Orvosegyetem klinikái, a Pázmány Egyetem több kara. E rész méltó koronája az európai hírű Füvészkert, amely az ELTE botanikai karának részeként működik. A ma 3 hektáros terület 170 éve van a Józsefvárosban: Anyukám utolsó éveiben párszor jártunk a programjain. Óriási pálmaház, többszáz orchideafajtát, 100-150 éves famatuzsálemeket, termő banánfákat láthatunk. De mégis, talán a Pál utcai fiúk-ból ismert a legtöbbek számára: Boka elszánt csapata itt küzdött meg az Ács fiúk vezette csapattal.

A kerület „rossz hírét” talán méltán alapozta meg, hogy itt volt a múlt században a vigalmi negyed is – bordélyokkal, mulatókkal, nagyjából a Rákóczi és az Üllői út közötti sávban, a Nagykörúttól kifelé eső szakaszon.

A Józsefvárost többnyire kisegzisztenciák lakták: a mulatók pincérei, zenészei, fuvarosok, kocsisok, kisiparosok. A Baross utca még ma is őriz valamennyit a „kárpitosok” utcája jellemzőiből. A Ganz és a MÁVAG gyárainak munkásai, a remíz, meg pályaudvar dolgozói a mai Magdolna, Losonczy és Orczy negyed bérházaiban laktak, túlnyomó többségben szoba-konyhás lakásokban.

Amikor 1959-ben a Kálvária térre költöztünk, a kerület lakásainak78 %-a volt szoba-konyha (vagy egy helyiséges „lakás”). Laktak már akkor is ott cigányok: de nekünk fogalmunk sem volt, ki a cigány az osztálytársaink közül, ki nem. Legfeljebb arról tudtuk, hogy cigány, akinek az apukája dobozos kólát, meg színes radírt hozott, amikor hazatért a muzsikálásból.

A legrosszabb állapotban az a terület volt, amelyen ma a panel lakótelep áll: a Futó utca, Vajdahunyad utca földszintes házainak lakásaiban még vízcsap sem volt: az udvarról hordták a vizet.

A kerület romlását úgy a nyolcvanas évek közepére teszem: ekkoriban jelentek meg tömegesen a sokszoknyás, köpködő és erőszakos alakok. Hangosan követelőztek: állítólag az elnyomásból szöktek, mindegyik erdélyinek mondta magát. (Képzelhetni mekkora rokonszenvnek örvendenek arrafelé „határon túli véreink”.) Feltörték az üres lakásokat, ahol hamarosan tömegszállás alakult. A házban, ahol Anyu lakott, és ahol a lakásnak egyetlen kulcsa volt a hetvenes években, mert ha csak a közértbe szaladt ki Anyu, elég volt, ha betette az ajtót – látták, nincs otthon, senki nem nyitott be – rácsot, lakatot, acélpántot kellett szerelni, mert akkor is feszegették az ajtót, ha otthon volt: tudták, egyedül lakik, öreg. A lakások értéke folyamatosan csökkent – holott a kerület közel van a Belvároshoz, és a közlekedése, infrastruktúrája is kiváló: itt van pl. a híres Fazekas gimnázium is.

A kerület lakossága folyamatosan csökken: az 1960-as majdnem 143 ezres lélekszám mára 76 ezerre zsugorodott – bár ez annak is betudható, hogy időközben sokan kaptak lakást más kerületekben épült lakótelepeken. Figyelemre méltó: ez az apadás 2011-től csökkent, és egyre kisebb: tavaly már csak a józsefvárosi lakosok 2 ezreléke hagyta el a kerületet.

Ez az első olyan tény, amit számításba kellene vennie minden politikai erőnek, főként, ha hozzávesszük azt is, hogy ez a fordulat kb. 2011-től következett be. Kocsis Máté 2009-től volt itt polgármester.

Nyilván közrejátszott, hogy a 2010 után megnyílt európai pénzcsapokból jutott a kormányhű polgármesternek is, de tény: a legutóbbi években látványos fejlődést produkált a Józsefváros. És nemcsak a Palotanegyed, sőt. Bontják-építik a legrosszabb hírű Magdolna negyedet, szép park lett a hírhedt Mátyás térből, nincs már kocsisor a Rákóczi téri, ugyancsak felújított csarnok körül.

A nyolcadik kerület lakói semmivel sem rasszistábbak, mint a magyar átlag. Nyugodtan működik a Dankó utcában Iványi Gábor „fűtött utcája”, és a pár éve átadott Auróra központ is, ami kifejezetten cigány kulturális központként üzemel.

Abban a pillanatban tudtam, amikor Győri Péter a hajléktalanok számára megnyitandó befalazott lakásokról beszélt, hogy vesztett.

Kérem szépen: ezek nem lakások: többnyire 5x2méteres helyiségek. A húgomék házában is van kettő. Az üzlethelyiséget úgy két éve falazták be: a lakók nagy megkönnyebbülésére. Nem lehetett pontosan tudni, kik laktak ott: egy nő volt állandó 2-3, időnként 4-5 kisgyerekkel, 2-3, változó fiatalemberrel. A kapu előtt mindig állt 1-2 BMW, amiből üvöltött a dum-dum zene (a ház lakói közül senki nem engedheti meg magának a BMW-t). Ha valamelyik idős asszony sütit sütött, vitt a gyerekeknek – hálából megrángatták a táskáját, ha kilépett a kapun. A Kálvária téren üzemelt a tűcsere-program: volt olyan hét, hogy két hullát is elvittek a húgomékkal szembeni gazos telekről. Ott ma új házat alapoznak, aminek a lakásait már árulják. A Turay Ida Színház előadásai telt házak előtt mennek: nem kell már attól tartani, hogy valami erőszakos drogos állja útjukat a színházba, vagy hazafelé menet.

Józsefváros lakóinak nagy része ma sem tartozik a felső tízezerhez. Sőt, a nagy átlagnak minden nap kapaszkodnia kell azért, nehogy a hajléktalanság sorsára jusson.

Igazságtalan lenne éppen a józsefvárosiaktól elvárni ennek megoldását. A szegénység nem kerületi – sőt, nem is fővárosi probléma: az ország valamennyi településének ki kell vennie a részét a megoldásból. Ehhez kormányzati szándék kellene.

Mindezekkel együtt sem tartom a tegnapi polgármester-választást a kormányerők nagy győzelmének: a 23%-os részvétel jól mutatja, hogy a választók nagy többsége inkább el sem ment, minthogy kormánypártira szavazzon.

Az ellenzéknek viszont úgy tűnik, világosabbá kell tennie mondandóját: a szolidaritás nem valami nyálas jótékonyság a kevésbé gazdagok kárára. Hanem hatékony önvédelmi eszköz a társadalom széthullása, az erőszak ellen.

Rátesi Margit

36 hozzászólás

 • Eszter Garai-Édler

  23%-os részvételi arány a józsefvárosi időközi polgármester-választáson

  A józsefvárosiak egy igazán remek és alkalmas polgármester-jelöltet állítottak fel Győri Péter személyében.
  Azonban nagyon úgy fest, hogy Győri Péter polgármester-jelölt mellé felsorakozó ellenzéki pártokba vetett bizalom a józsefvárosi polgárok körében is jelentősen vagy teljesen meggyengült. A 2018-as országgyűlési választások erre sajnos elég okot adtak! Ha ez így van, a kerületi megmérettetésben az „összefogósdi” nevű játék sajnos akár kontra produktív is lehetett. Mindenesetre a józsefvárosiak 77%-a 2018. július 8-án nem élt választójogával, annak ellenére nem, hogy most úgy tűnt, hogy teljes az összefogás. Ez azért is érdekes, mert a 2018-as országgyűlési választások eredményeiből az is kiderült, hogyha megvalósult volna a százszázalékos ellenzéki összefogás, legyőzhető lett volna a Fidesz és jelöltje! 2018. július 8-ára azonban a 2018-as áprilisi ellenzéki összefogás abszolút kudarca most visszanyalt! Innentől kezdve az emberek nem tekintenek ezekre a politikai szereplőkre, mint igazi ellenzékre. Ez a hajó is elment.

  Margit, majd kétharmaddal megnyerte a fideszes jelölt, ahogy az V. kerületben, a Belváros-Lipótvárosban is kétharmaddal nyert az önkormányzati időközi fideszes jelöltje! Itt sem volt nagy érdeklődős, a 2321 szavazóból 470-en mentek el, ami így kicsivel több mint 20%-os részvételt jelent. Végül Dr. Balla Valéria Emese, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a választást 67,24%-kal. Szinte ugyanez az eredmény jött ki a Józsefvárosban is. Szép a 4700 szavazat, amit Győrire leadtunk, de be kell látni a mai ellenzékből kiábrándultak az emberek, és teljes joggal! Ezzel kellene kezdeni valamit.

 • ” ekkoriban jelentek meg tömegesen a sokszoknyás, köpködő és erőszakos alakok. Hangosan követelőztek: állítólag az elnyomásból szöktek, mindegyik erdélyinek mondta magát. (Képzelhetni mekkora rokonszenvnek örvendenek arrafelé „határon túli véreink”.)”

  Itt esetleg az erdélyi hímzést áruló asszonyságokról lenne szó? Vagy romániai cigányokról? Mert nem ugyanaz.
  Mindenesetre Gyurcsány a t. szerző tíz ujját megnyalta volna ilyen kampányszlogenért …

 • “Abban a pillanatban tudtam, amikor Győri Péter a hajléktalanok számára megnyitandó befalazott lakásokról beszélt, hogy vesztett.”

  Mint a másik topikban írtam, a Kádár-korban nem volt hajléktalanság, és nem volt olyan mély nyomor, mint a rendszerváltás óta.

  T. szerző elszólja itt magát: miközben a ballib oldal mellett elkötelezett, maga is elismeri, hogy a mélyszegények nyomora megdöbbenti a többségi lakosságot. Valahol sajnos a lakosság tapasztalatára alapoz a fidesz, mikor a hajléktalanságot tiltja, esetleg üldözi (nem feltétlen a hajléktalanokat).

  Ez a sokat emlegetett Iványi úr már a 90-es években azzal haknizott, hogy a hajléktalan szeret az utcán élni. Eközben olyan hajléktalan van egyre több az utcán, hogy mentális vagy egyéb betegségei miatt a földön fekszik, magában beszél, hadonászik stb. Lehet, hogy Iványi úr melegedője szakmailag zseniális, de nehogy már gyártsuk bele a hajléktalanokat, hogy ő jól szórakozzon!
  Ez, hogy a választáson induló civilek a nyomortanyák megmentésért (fenntartásáért) küzdenek, már önmagában kétes dolog, ami mellé még ballib szavazók se állnak szívesen, ez jön le a cikkből.
  Más kérdés, hogy a fidesznek sincs elfogadható szegénypolitikája.

 • Drága Margit Néni !
  Jó szívvel, gratulálok dolgozatához, ami azon kívűl, hogy autentikus, sok írástudói erényt, is felvillant…
  Külön pozitívum, hogy a kínálkozó orbánozási lehetőségbe nem futott bele…
  Józsefváros lakóinak több mint 30 százaléka soha semmilyen választáson nem vett részt…
  Akik, most nem mentek el, lefutottnak trkintették, vagy rábízták a döntést a szavazókra!, akik éltek ezzel a joggal..

 • “Ott ma új házat alapoznak, aminek a lakásait már árulják. A Turay Ida Színház előadásai telt házak előtt mennek: nem kell már attól tartani, hogy valami erőszakos drogos állja útjukat a színházba, vagy hazafelé menet.”

  Kocsis Máté köszöni, de ezt a kampányt inkább a választás előtt kellett volna megjelentetni.:)

  Annak örülök, hogy a kerület lakói elégedettek, hogy a fidesz rendbe teszi a lakóhelyüket (EU-s pénzből) Kérdés, hogy a sok drogost majd hova teszik? Pl. “leküldik” vidékre, meg a hajléktalanokat? Szorítsák ki az elgettósodó falvakból a középosztályt?

  Chrisnek nincs igaza, szokás szerint le van maradva, miszerint civilt kellene a fidesz ellen állítani! Olyat kell a fidesz ellen állítani, aki ismeri a helyi problémákat, pl. Mellár, Botka, bár ez utóbbit saját pártja nyírta ki …

 • Eszter Garai-Édler
  2018 július 10
  8:27 de.

  “A józsefvárosiak egy igazán remek és alkalmas polgármester-jelöltet állítottak fel Győri Péter személyében.”

  Vagy éppen a jelölt személye még azokat is taszította, akik amúgy befogott orral, de az ellenzékre szavaznának?

 • Eszter Garai-Édler
  2018 július 10
  8:27 de.

  “ellenzéki pártokba vetett bizalom a józsefvárosi polgárok körében is jelentősen vagy teljesen meggyengült. A 2018-as országgyűlési választások erre sajnos elég okot adtak!”

  Én úgy tudom, hogy a kormánypártra és az ellenzékre kb ugyanannyian szavaztak, és a fidesz a győzteskompenzációval nyert! Vagy legalábbis a kétharmad ebből lett meg.

  Jobb kampánnyal jobb lett volna talán az eredmény. Pl. Debreczeni képviselő jelölt Miskolcon 5 ezer körüli szavazatot vitt, miközben a jobbikosnak pár darab szavazat hiányzott a győzelemhez. Működött az átszavazás, és csak kicsivel több átszavazó kellett volna a jobbikosnak, egy elemzés szerint.

  Csak a régi pártok lusták, hogy felemeljék a seggüket, és vidékre menjenek. Vagy félnek, hogy megverik őket a fideszesek, vagy mi?

 • Igen Eszter! Országgyűlési választáson legyőzhető lett volna a kormánypárt – ez is mutatja, hogy a kerület lakói nem hívei az orbáni elveknek. Győri Péter jószándékát nem vitatom: de “a pokolhoz vezető út jószándékkal van kikövezve”. Nem tudom, miért nem lehet fölfogni, hogy a szolidáris, nem rasszista ember sem örül annak, ha leköpik a buszon, mert nem adja át a helyét a 10 éves korú gyereknek(velem megtörtént a 99-esen), vagy hogy nem engedheti a térre a gyerekét, mert elrabolják a biciklijét és még meg is verik.
  Az ellenzéknek nem az a baja,hogy “nem fog össze”. Ugyan már, miért kéne összefognom az állam mindenhatóságában hívő balpártival, vagy a szabadversenyt tagadóval? Ezzel azt az illiberális – pardon,éppen keresztény és”demokrata” – felfogást ismerném el, ami szerint egy társadalom csak akkor működik jól, ha egynemű, homogén egyforma.
  HL jól látja: leginkább a DK programjával,céljaival értek egyet. De ott is vannak viták. Ezekben inkább Bauer Tamás nézeteivel értek egyet, aki szerint a szabadelvűség és a szolidaritás nem egymást kizáró, hanem feltételező fogalmak.
  A határom túliakról: minden gyanú beigazolódott. A kapzsi,voksszerző mohóság nem az Erdélyben, Felvidéken, Kápártalján élők magyar identitását segít megőrizni. Zömében karrierista, kapzsi megélhetési magyarok érkeztek – a milliárdokért semmittevő Szász Jenőtől az álságos Tőkésen át a szocális juttatásokra ácsingozóig. A munkabíró, értelmes, szorgalmas magyarok jó része visszatelepülőben van – esze ágában sincs megalázó napszámért görnyedni a magyari urak földjén.
  Mellesleg: a romániai cigányok jelentős része magyarnak vallja magát.

 • Olvasom, olvasom….

  Sok szempontból rímelnek egyes részei az írásnak egy, akkor országos jelenségekről szólóra:
  http://endresy.blogspot.com/2013/11/a-jobbik-es-elvbaratainak-igazsaga.html

  Ami azt taglalta, hogy amennyiben a közbiztonsággal, a napi problémákkal nem hajlandó valaki foglalkozni, akkor bukásra van ítélve. Akkor (2013) a jobbik előretörésének volt a záloga, hogy felvállalták ezeket a kérdéseket. A rá adott fél-fasiszta válaszokkal. A többi ellenzéki párt azonban gyakorlatilag ma sem mert szembenézni a tényekkel. Leginkább azzal, hogy az emberek nem teoretikusok, hanem gyakorlati, ha tetszik életvitelszerű területhasználók.

  A lelakatolva is ellopott biciklijük sokkal jobban érdekli a többséget, mint a szárszói értelmiségklub. Alkalmasint engem is jobban érdekel a buszon előforduló zsebesek “népsűrűsége”, mint az ellenzéki pártelitek decibel-fluxusa.

  Ezért (is) emlegettem, hogy a valós programok nélkül ringbe szálló ellenzék hámozott léggömb. A 23% amúgy remekül mutatja. Az embereknek tele a tökük a politikával. A Fideszre sem szavaznak, de másra sem. Emberileg tök megértem.

  Már az országos választáskor is erősen mérlegeltem, hogy akarok-e, tudok-e szavazni bárkire. Ha holnap lennének az önkori-választások, ma sem tudnék. Újbudán lehet választani a lehúzni való Hoffmann, és a semmi között. A zsarolható Molnár-Lakos duó nem játszik.

 • Hazai Lampa!

  Te már vettél részt tevőlegesen hajléktalanok, “mély-szegények” ellátásában?

 • Érdekesség:

  a Palotanegyed szavazóköreiben nyert Győri Péter. 😀

 • HL július 10, 10:31 de
  Te tényleg egy korlátolr falusi liba vagy!

 • slapaj
  2018 július 10
  10:25 de.

  Te és a “jószívvel gratulálás”..
  A te gratulációdban annyi a “jószív” mint szarban a vitamin.

 • Ottan embertelen lakások voltak már régen is.
  Onnan tudom hogy TV-szerelő-kiszálló-kőrútjaim során sűrűn jártam a Futó utca Práter utca Üllői út Rákoczi tér környékén.

 • Slapika!
  1. Hagyd ezt a Margit nénizést! Nem a néni miatt, azt a korom indokolja. De nem vagyunk olyan viszonyban, hogy a keresztnevemen szólíthass. Maradj a nicknevemnél, ha tegezni akarsz a netikettnek megfelelően. Amúgy a való életben megválogatom, kivel tegeződöm.
  2. Nem szoktam különben sem “orbánozni”. A magyarországi kormányfő nem túlságosan érdekel: egy erkölcsileg, etikailag nem túl eleresztett, hímivarú honfitársam, aki megjárt már mindent, meg annak az ellenkezőjét is. (Hiába no, a magyarság se tökéletes…)
  Engem azok a milliók érdekelnek, akik óvatlanul beszopnak minden hamis közhelyet, nyálas giccset. Ezekről próbálom lehántani a cukros nyálkát a magam szerény eszközeivel.

 • talalom
  – Igaz, a tiszteletet, máshogy is megadhatom, bocsika a Nénizésért…
  – Itt, sajnos egy-két ótvar pötyögő a női nick neveket bunkó módon vegzálja…(lásd: OIM stb. stb.
  Nem szeretnék, odáig jutni…
  – A cikk akkor is jó volt !


 • A budapesti nyolcadik kerület sem egy egységes terület. Nem csak a „nyócker” világa. Még akkor sem, ha gyakorlatilag kormányfüggetlen, de még inkább rendszerfüggetlen szándékok látszottak megnyilatkozni a gettósításra. Elég jelentős, és jobbára indokolatlan előítélet-tartalékokat felhalmozva. Az ott lakók érthetően fogékonyak az olyan áramlatokra, amelyek a terület fejlesztésére, a nyomornegyedséggel való szakításra, a közbiztonság javítására koncentrálnak. Helyben. Akár az országos politikától függetlenül is.”

  http://endresy.blogspot.com/2018/07/miert-lenne-meglepo-jozsefvaros.html

  Amúgy meg persze továbbra is emlékszünk még arra, amikor jó jelöltet “véletlenül” halálra gázoltak. Vagy működő polgármestert az ügyészség “véletlenül” az önkori-választás előtt talált gyanúsnak.
  Molnár Gyulát később persze felmentették, de azért sikerült a Hoffmann-Simicskó párost bársonyszékbe ültetni. Azóta is rohad a kerület. Elég az átlag másfél évente felbontott Bartók Béla útat nézni, meg emlékezni a “Gombára”, amit másfél év késéssel adtak át, és azt is olyan állapotban, hogy rossz volt nézni.
  A “Zöldpardon” bezárásáról, a sosem volt lakossági levelekről nem is beszélve

 • talalom
  2018 július 10
  4:16 du.

  gabriel

  Megmondanátok, hogy hova teszik a hajléktalanokat, ha a fővárosi kerületekben zavarja pl. a kényes érzésű balliberálisokat is? A rendszerváltáskor munkát, lakást, mindent elvesztő több százezer ember hova ment szerintetek?

  Ott gettóskodna Budapest peremkerületeiben, ha nem volnának a az elnéptelenedő magyar falvak! Mondtam már, az hogy tetszene, ha dél-amerikai mintára bádog lakótelepek nőnének ki a földből Pest körül?

  Miért nem lehet felfogni, hogy nem a falusi élet, a vidéki kisvárosok kárára kéne fejleszteni Budapestet luxus fővárossá? A Kádár-korban vidéken is volt munkahely és lakhatási lehetőség, ez volt a pozitívuma annak a kornak.

 • HL! Ne ragozd a hülyeséget: tudjuk. Üldögélj kevélyen a magad trágyadombján, és vigyázz, nehogy a közelébe szivárogjanak mindenféle idegen emberek, eszmék, gyakorlatok. Mint gyerekkoromban a Borcsákék harcias kakasa – csak nőivarú kivielben.

 • Margitka!
  Nagy félreértés van!
  Kocsis Mátéra április hónapban,nem kellett szavazni,mert nem volt az aktuális akkor (!!!!)csak most szavaztak a kerületi lakók a három
  új jelöltre,mert K.Máté országgyűlési képviselő lett,így nem lehet tovább polgármester!Ez érthető!
  Lehet,hogy a kerületben élt,igazak a tapasztalatai,de ugye a cikkel kapcsolatban nincs jelentősége,mert az másról,a jelenről szól!
  Az eredmény S.Botond győzelmével zárult a választáson részt vevő
  szavazók döntése alapján!
  Erről ennyit,és ezek cáfolhatatlan tények,és persze semmi köze
  a pártszimpátiához!

 • Amúgy azt a mondatot sem értem kristálytisztán,hogy “azért nem szavaztak kerületben Kocsis Mátéra, anno(áprilisban???) mert szerették volna megtartani”???
  Aki valakit meg akar tartani a posztján az általában rá szavaz…

  Na ez nagyon ellentmondásos….állítás!
  Én a cikkel kapcsolatban leírtam a véleményem: az adott kerület
  lakóinak a joga (tapasztalatai alapján)eldönteni,hogy maradjon e a régi polgármester,vagy sem!
  Egyébként úgy tudom csak most került sor a választásra és nem
  áprilisban?……
  Lehet,hogy félreértettem?…

 • Jesszus! És az ilyen Bodák szavazhatnak!
  Áprilisban országgyűlési képviselőválasztás volt, ahol a fidesz-kdnp jelöltje Kocsi Máté volt. Sokan azért nem szavaztak rá, mert tudták, ha országgyűlési képviselő lesz, nem lehet polgármester. Így is győzött kb. 8%-kal kapott több szavazatot, mint a második Ara-Kováács Attila(DK).
  Ezért kellett IDŐKÖZI polgármester-választást kiírni – különben az önkormányzati választások 2019-ben lesznek országszerte.

 • “Bölcs”….talalom!
  Pontosan tudom,hogy jövőre lesznek az önkormányzati választások,képben vagyok , nem én beszélek össze vissza!
  Ez esetben időközi választásra került sor,mert országgyűlési képviselőként nem lehet valaki polgármester is!
  Lehet,hogy félreértettük egymást,de az tény,hogy a fórumot,a baloldalt az bosszantja,hogy ismét fideszes jelölt győzött a kerületben.Ha az utolsó előtti hozzászólásomat elolvassa,akkor
  nem méri az észt!
  Kocsis helyét a fideszes S.Botond foglalja el!
  Kölcsönösen félreértettük egymást,de mindegy!

 • talalom
  2018 július 12
  11:55 de.

  “HL! Ne ragozd a hülyeséget: tudjuk. Üldögélj kevélyen a magad trágyadombján,”

  Kedves T!

  Halljuk, ha te olyan okos vagy, mit üzensz a hajléktalan embereknek? Azonkívül, hogy ne hordják a szemetet a kényes orrod alá, meg ne hangoskodjanak, ha te ott tartózkodsz! Üljenek illedelmesen az Iványi úr ebédlőjében, és időben egyék meg az ebédet, mert különben …?

  Én legalább leírtam, hogy a hajléktalanok egy része, pl. a családosok jobb lakáspolitikával és munkahely teremtéssel (urambocsá’ közmunkával) talán jól elboldogulnának. Másik részük mentális beteg, tehát nekik nem szállóra, hanem 24 órás, felügyelettel működő egészségügyi létesítményre lenne szükségük.

  Amit az Iványi úr csinál, az az átmenetileg nehéz helyzetbe került embereknek biztos nagy segítség, de nem csinálhatunk a fél országból hajléktalan szállót az ő kedvéért. Vagy ő csinálhat, ha van rá pénze.

 • Semmit nem “üzenek” senkinek. Csak elmondom, szerintem milyen úton kellene elindulni, hogy valamelyest javuljon a helyzet, és ne legyen egyre nagyobb különbség az alsó és a felső decilis(10%) között.
  1. A közmunkáért kapható 50+párezer forint arra sem elég ma, hogy egy szerény bérlakást fenntarthasson egy család. Ráadásul közmunka nincs egész évben, csak néhány hónapig, és egy családból egyszerre csak egy ember vehet részt. A falvakban meg többnyire nincs is önkormányzati bérlakás.
  2. Nem nyomatnám az újlakás építést pl. CSOK-kal Kanadaiaknak: új lakás vásárlásához 10 millió forinzot kaphat gyerekes család. Ez jól hangzik: de ma minimum 400 ezer forint 1 nm használt panellakás, a pesti oldalon. (Jó helyen – Mátyásföldön pl. 7oo ezer.) Egy új, 35-40 nm-es lakás 28-32 millió forint. A Józsefvárosban kicsit több.
  Magántulajdonostól minimum 100 ezer forint a havi bérlet+rezsi. (Ez 40-50 nm-es lakásra vonatkozik, de garzon sincs 90 ezer alatt.)
  Ezek az árak – vagy inkább a kereseti viszonyok – abszolút lehetetlenné teszik a lakásmobilitást.
  Elsősorban nem a most hajléktalanokat segíteném, hanem azokat a családokat, amelyek éppen az otthonukat elvesztők küszöbén tántorognak. Ma egy kétszobás, átlagos lakás fenntartása – ha nem kell törlesztést fizetni – kb. 40-50 ezer forint (ebben már van egy alap-kábeltévé és internet és egy alap-biztosítás.) Az önkormányzati bérleti díj kb. 20 ezer (ez kerületenként változik). Ezért az önkormányzat semmiféle lakáskarbantartást nem ad, sőt: a házon is akkor javít, ha már dől a kémény. Nem lakásfestésre gondolok, hanem pl. a vezetékek cseréjére, kémények rendbentartására. Anyuék háza majdnem felrobbant, mire a sokadik panasz után kijöttek, – mert szivárgott az utcáról bejövő gázvezeték. Hónapokig volt érezhető az egyre erősebb gázszag.
  Köteteket lehetne mesélni. De a lényeg: szerintem van elég lakás Magyarországon és Budapesten is. A közös pénzből inkább a meglévő állomány karbantartására, felújítására költenék. Akár úgy -ahogy ez régebben gyakorlat volt -, hogy gyermekes családoknak ingyen adnék bérlakást, ha vállalják, hogy saját erőből felújítják, majd a felújítási költségeket részletekben levonhatják a bérleti díjból.
  Az önkormányzati lakások bérleti díját az egész városban egységesen szabnám meg: tiszta röhej, hogy a gazdagabb kerületekben olcsóbb a bérlakás, mint a szegényebbekben.

 • Hát hiba.
  Öreg hiba.
  Hogy az ilyen
  Boda-féle funkcionális
  anaflfabéták szavazni járhatnak.
  Fingása sincs államról, demokráciáról, törvényekről.
  Csak locsog locsog megállás nélkül értelem nélkül végtelenül.

 • talalom
  2018 július 15
  7:27 de.

  Én nem szoktam
  figyelni ezeket a dolgokat
  amiket felhoztál,mert eléggé be vok zárkózva
  a kis ” elefántcsont-tornyomba”.de ahogy olvasom
  az írásodat,az jön le nekem hogy a Hatalom gyakorlatilag röghözkötötte az elesetteket. Egyelőre most még csak őket.
  A későbbiek még nem világosak de sok jó nem várható az biztos

  Huszonegyedik század-béli,
  modernizált jobbágy-rendszer van itt kialakulóban.
  Megfejelve a Szent-Ágostoni alkotmány lényegesebb elemeivel

  Valahogyan a legrémesebb Sci-Fi rém falanxter állam eszméje körvonalazódik előttem.

 • Szerencsétlen Geyza!
  ne strapáld,ne égesd magad tovább…próbálj meg hiteles,itthoni forrásból tájékozódni(Na nem a Népszavára gondoltam….
  Különben az értelmesek értették amit írtam,az a te bajod,hogy nem tartozol közéjük….
  Na jobb programom van,te meg próbálj meg kikapcsolódni,pihizni,meg a gyógyszered se felejtsd el bekapni…lehetőleg vízzel!

 • Amúgy veled ellentétben én jártam iskolába,…tudom mi a demokrácia,ismerem a törvényeket és tájékozódom!
  Na pá,nyugodj le szépen,ha másképp nem megy segítséggel….

 • Geyzuka!

  Amúgy én a saját kerületemben fogok szavazni,majd jövőre és elárulom a 3 cikluson keresztül nyertes és kedves,eredményes(!!!!) jelenlegi polgármesterre!
  Csak közlöm(bár nem biztos,hogy felfogod)nem a cikkben szereplő kerületben lakom,így ott ha akartam volna sem tudtam volna szavazni!

 • talalom!

  Akinek semmije sincs ,annak talán el kéne gondolkoznia azon,hogy hogyan is jutott el idáig…meg a közmunka programon!
  talán segítene?????!!!!!
  Na ez a véleményem!

 • Oim*-ra megint rágyött a heppáré.
  Pattog mint kecskeszar a deszkán.

  *OIM = Mint tudjuk.

 • Boda Marcs
  2018 július 15
  3:27 du.

  Mondom hogy ez itten
  egy funkcionális analfabéte.
  Ismeri a betűket, el tud olvasni akármit,
  de a mondatokat értelmezni már nem tudja.Nem tudja mit olvas.

  Ennyi jött le neki Talalom nem túl bonyolult, Boda-féle egyszerű lelkeknek szóló összefoglalójából a közmunkával kapcsolatban.
  Mert idióta ez a szegény OIM*

 • Lámpuska!

  Nem válaszoltál a –
  “gabriel
  2018 július 10
  11:53 de.”

  feltett kérdésemre!

  Hogyan bírjunk kommunikálni, ha csak lövöldözöl mint vak az erdőben?

 • Geyza!
  Ne strapáld magad,idióta értetlen,terhelt(rád!!!) alakokra nem pazarolom
  az időmet!
  Kapd be…amit kell,ami használ!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.