Csodazongoraművész, avagy embert barátjáról

2019 május 23 11:03 de.21 hozzászólás

Bogányi Gergelynek – írnám: zongoraművész, de az egésznek az égadta világon semmi köze a művészethez; zongorához, csodazongorához (kurzív!) persze jóval több – barátja van! [Nem óra, táska, stadion az igazi gazdagság! Az ember akkor igazán gazdag, ha barátja van!] B.G. barátja a fékezhetetlen agyvelejű Németh Szilárd (bocsánat, Aromo!).

A rokonait, a szerelmét nem választhatja az ember, de a barát afféle értékválasztás. B.G. tehát azokat az értékeket választotta, amit N.Sz. vall magáénak. [Lenne itten morfondírozni való a kép-viselő – kép-mutató viszonylaton.] A heves barátságra akkor derült fény, amikor a Fidesz alelnöke – [kiérdemelt pozíció!] meglátogatta a csodazongoraművészt az ő „zongoramanufaktúrájában”.

(„Ma reggel Bogányi Gergely is csatlakozott az Orbán Viktor hétpontos európai uniós programját támogatók népes táborához. Bogányi művész úr bemutatta a zongoramanufaktúráját is. A támogató ívet egy gyönyörű, általa kifejlesztett Bogányi-zongorán írta alá. Hajrá Magyarország!” – idézet N.Sz. büszke Facebook-oldaláról)

[Zongoramanufaktúra – jó szó! N.Sz alighanem latinos műveltségének tárházából húzta elő. Nekem is lennének személyes emlékeim zongoramanufaktúráról, igaz csak afféle kevésbé csillogó Kádár-koriról – érettségi után, nem egészen önszántamból, mondjuk így: atyai ötlet nyomán kerültem a Fővárosi Kézművesipari Vállalat Zongorakészítő Üzemébe iparitanulónak (zenélgess, de legyen rendes szakmád is!). A Liget utcai műhelyben nem csodazongorák épültek, de távoli elképzelés azért kialakult bennem a hangszerész szakmáról, tudom tehát értékelni le s föl B.G. (fülke)forradalmi innovációját.]

Mert mire jó a Csodazongora? mindenfélét alá lehet rajta írni. Még zeneértő társra is lelhetünk a szerklihez!

[„Először nem tudtam, hogy milyen hangszer a szerkli, de miszerint már belegyöttem. Szerkli az sem nem evés sem nem ivás, hanem az uralkodó körülmegy és mekkérdezi sorban mindtől, hogy hogy van és mi újság, de ez nem érdekli, és azután trónjába ül és sorban jelentenek. Ez szerklizés. Széptánc de semmi értelme és lehet, hogy el fogom törölni.”]

Vajon mi volt előbb: a csodazongora vagy a barátság? A Magyar Államnak – bárkit! takarjon is az eufemisztikus elnevezés – múlhatatlan szüksége volt csodazongorára, vásárolt is rögvest, közel egymilliárdért (én elmentem a vásárba közpénzzel) tíz darabot. A Magyar Államon kívül csodazongorát még nem vásárolt senki – tudtommal. A szerződés feltétele lehetett a szerkli? [Van az a pénz]

A fénykép sokatmondó; a majom és a köszörűkő jut az eszembe üstöllést. Amikor a hadügyi államtitkár puskával pózol, szívet melengető – kiköpött Old Shatterhand -, a pacal vagy a feszület is adekvát rekvizituma egy N.Sz.-fotóalbumnak (az ideológiailag pásszoló (szójáték!) focilabda túl sportos), de a zongora valahogy kibékíthetetlen ellentétben áll a csepeli kereszteslovag természetével. Hacsak nem titkos fegyverként fejlesztik migránsok és kommunisták ellen a haza és a keresztény értékek védelmében; egyes billentyűk lenyomásával talán tüzet okád az instrumentum.

N.Sz-nek is barátja van! Aki – ha már a kampánykörút egyik fontos állomása a híres-neves csodazongoramanufaktúra -, meg is szólaltatja az ő hangszerét, lelkét is beleadva a szerklizésbe (már tudjuk, milyen hangszer a szerkli!); játékából kihallik a barátság és – talán kissé halványabban, de igen szívhez szólóan – a Brüsszelnek szóló üzenet is [A hang(és kép-)zavarba a beszélő disznósajt alfelének harsonája reccsen.]. Kár, hogy a b-moll Zongoraverseny hangjaival némi szivárványszín keveredett a piros-fehér-zöld érzelmek közé (bár nem tudhatjuk, Csajkovszkij normális homoszexuális volt-e, aki nem tartaná magát egyenlőnek mondjuk Kövér, Németh vagy Bogányi urakkal.)

(A hivatkozásokra kattintva az olvasó gazdagíthatja az intertextuális élményt!)

 vendégszöveg: Rejtő Jenő, Németh Szilárd

a fénykép forrása: Németh Szilárd – Facebook

Éry Balázs

21 hozzászólás

  • jaj, de jó, végre egy szagértő! Már úgyis régen izgat valami… Kedves Éry Balázs, tényleg, megmondaná, mitől csodazongora a csodazongora a más hasonló termékekhez képest? (Bécsi fatőkés, Bösendorfer, páncéltőkés, pianínó, stb…) Lehet, hogy sajátmagától játssza a basszust, három oktávval nagyobb a terjedelme, vagy még a hangversenyzongoránál is hosszabb? Szóval, mi benne a csoda?

  • Kedves Balázs! Kérdésem van – nem vagyok zeneértő – pláne nem hangszerész.Csak zenehallgató. Láttam ezt az instrumentumot, hallottam is róla. De nem hallottam szólni. Mint zenész: vajon mi a baja ennek az instrumentumnak, hogy nem hajlandók a csodájára járni? A némethszilárdságú elmékről írottakkal egyetértek, és a művészek felelősségéről írottakkal is. De konkrétan:mi baj van ezzel a zongora-típussal? Nem szól tisztán, túl mechanikus a hangja, nem képes árnyalatokra?

  • A kepesseg, szorgalom es ambicio ami tehet barkit is celjainak eleresevel sikeresnek barmi vonalon.
    Csupan a szukseges korulmenyek lehetosege ani kerdeses lehet.

    Persze letezhet neha „csoda” is mint a zene vonalan volt Mozart.

    Minden vonalon letezik neha igazan rendkivulli tehetseg es kepessegu egyen.

    De ketsegtelenul semmi tehetseg, kepesseg sem szorgalom nem szukseges embertasainak a gyulolesei es atkozasaira.
    Csupan a rosszmajusag es a megallasnelkulli gyulolkezes.

  • Bendeguz79
    2019 május 23
    1:55 du.

    gizi ezt minek firkáltad ide?

    az a „csodazongora” egy agyficam… csak zongora hangja nincs, mert a …. szóval nem magyarázom el neked miért… m

    kérdésem, miért van a hegedű válogatott több száz éves fából készítve és nem PVC -ből vagy egyéb újkeletű műanyagból?

    kérdezz meg valakit aki tud hegedülni

    bruhahahaha

    megint kiújult az agyficamod?

  • talalom
    2019 május 23
    12:54 du.

    keress rá valahol egy marimba zenére… akkor megnézed, és -talán- megtudod (egy kulcsszó) akusztika

    mintha egy Stradivari húrjait egy darab deszkára feszítenék ki

    bruhahahaha

    ez nem hangszer (nemhogy nem zongora)!

  • György Molnár

    Similis simili gaudet…..

  • Éry

    Nem derül ki az irományából, hogy a Bogányi-zongorával mint olyannal, vagy a politikai körítéssel van problémája. Az egyik-, a másik-, vagy mindkettő „csípi” a fülét (képzavarral szólva-:)

    1) Ha a zongora használható instrumentum (még ha nem csoda hangszer) akkor kifejthette volna, hogy miért nem-:)
    már csak a korrektség okán.

    2) Bogányi politikai véleményének milyen összefüggése van a „csoda zongora” minőségével? (Az ellenszenves Németh Szilárdról ne essék szó mert az most érdektelen figura).

    ps: Ön egy mellőzött ember benyomását kelti. Tévednék?

  • Szerintem a csodoazongora automata váltós.
    Csak gáz és fékpedál van rajta.
    És a kerekei is nagyobbak,
    hogy ne pattogjon annyira
    a flaszteron.
    A következő zongoraversenyen
    biztos pole-pozicíóból rajtolhat!

  • Ferenct A zongora a kutyának sem kell ez jelent valamit? Az is, hogy csak hatalmas állami hátszéllel lehetett megcsinálni, amiért most Bogányitól „kértek” valamít. Lehet Bogányinak tetszik, szerintem hallgathatatlan, ez hallás nélkül is jól hallható.
    Semmi baj, hogy Bogányi csinált egy zongorát saját magának, Sír Schiff András is folyamatosan újít fel és mutat be régi zongorákat. Igaz, Ő a saját pénzéből, nem az adózók pénzéből.
    Ez azért komoly különbség, nem?
    Azt pedig végképpen nem értem, mikor a nagymúltú zongoragyártók mennek csődbe rendelés hiányában, miért kellett egy ilyen projectbe adó milliókat elfecsérelni?

  • Kenny
    2019 május 24
    8:23 de.

    Közben meg levágták idáig kb 4000 embernek a LÁBÁT érszűkület miatt, mert NINCS ÉRSEBÉSZET !!!

  • Kenny

    Lehet, hogy Ön igazi „hangszerész” (én nem vagyok az) és meg tudja ítélni milyen minőségű a Begányi-zongora.
    Csak azért ragadtam billentyűzetet mert ostobaságnak gondolom, hogy egy hangszert politikai szempontok szerint ítéljék meg.

    Antonio Stradivari hegedűit se politikai hűsége szerint bírálták meg anno. No, ugye-:)

  • Oszinten kedves olvasok, Boganyi nevet nem olvastam, sem halottam soha, sehol.
    De nagyon jol emlekszem Clyburn,sot meg Liberacci-ra is !

    De a cikk allitasa alapjan „zongora-muvesz”.

    Mint ‘zongora-muveszt’ nem itelenek politikai kozremukodese sem baratjai alapjan !!!

    Az u.n. „nyilt gondolkodas” elve azzal nem igen eggyeztetheto !!!

  • Ferenct Miért ne tudnám megítélni? Nem emberfeletti dolog az. Nem kell hangszerésznek lenni, hogy az ember halljon. Hallottam már néhány féle zongorát, tudok hasonlítani. Gyakorlat kérdése.
    Éppen az általam említett és nagyra tartott Sír Schiff András játssza el két zongorán is Beethoven Diabelli variációit. Csak aki süket nem hallja a két mesterzongora között a különbséget.
    Nem a zongora hangját ítéltük meg a politikán keresztül, hanem a megteremtésének körülményeit, értelmetlenségét.
    Bogányinak volt egy álma, az adózok kifizették, de nincs rá vevő. Azt nem gondolom, hogy a „ballibsi” maffia miatt vesznek továbbra is Steinwayt, Bösendorfert, C.Bechsteint, Blöthner, Yamahát vagy Petrofot? Ezek szerint mégis jól hallok.
    Újból írom, ha magánbefektetők pénzét bukja el, így jártak. Nem így történt.

  • Aczél Gábor

    Lám, mire jó a szellem, kedves Éry Balázs, szívem csücske!
    A beszélő disznósajt alfelének harsonája reccsen, ezt nem felejtem el.
    Ha az ember szellemes, a torz is lehet kellemes.

  • Kenny

    Nem tudok vitatkozni mert nem vagyok zeneértő mint Ön, csak műszaki diplomám van.

    Ha nem politikai motivációk vannak a Bogányi-féle „csoda zongora” megítélésében, akkor minden ok. De ebben nem vagyok biztos mert ez esetben is a „ti” és „mi” elviselhetetlen megosztottságot sejtem.

  • Ferenct Kedves Ferenct Ha igazad lenne, akkor sorban állna a világ ezért a zongoráért. Idáig mégis csak a magyar állam vett belőle 10 darabot. Gondolod a Royal Albert Hall nem tudja megfizetni?
    Hallottam Bogányit beszélni a saját zongorájáról. Semmi kézzelfogható, minden csak szubjektív.
    Persze egy hangszernél semmi sem biztos, mindig a végeredmény a lényeg a hangzás. Ami nagyon felemás, hogy Bogányi azzal érvel, hogy a zeneszerzők többet hallanak bele a műbe, mint amit a hangszer közvetíteni tud. Ezt ugye nem tudhatjuk. Ráadásul azért fals, mert a ma ismert zongorát még Beethoven is csak élete alkonyán ismerte meg, az 1818-ban komponált Hammerklavier szonáta op.106 volt az első fecske. A régebbi zongorák nem is hasonlítottak erre a hangszerre. A világ legtökéletesebb zeneművénél Bach még hangszert sem nevezett meg, lehet csembaló, zongora és orgona is.
    A visszaverődésről is beszélt, hogy nála nem verődnek vissza úgy a hangok, mint a háromlábú zongoránál. A zene 90%-a visszaverődés, egy süket szobában zenét hallgatni tragédia.
    Nem beszélt semmi olyanról, amit a nagy zongoragyártók ne próbáltak volna ki. Egy új hangszert csak úgy lehet eladni, ha neves előadó művészek állnak mögé. Ez nem történt meg.
    Bogányi csodagyereknek indult, valahol megtört a dolog, így összebútorozott a hatalommal? Ez a művészet halála.
    A világ egyik legnagyobb cd boltjában Sír Schiffnek és Kocsinak több száz felvétele kapható kb 400-400, Bogányinak öt.
    Nekem olyan a zongorája hangja, mint amikor a hanglemezt kicserélik cd-re. Steril.
    Szó nincs a Ti és Mi-ről. Politikai okokból megvetni csak Karajant, Lovro von Matačić-ot és Furtwänglert vetem meg, mint náci kollaboránsokat. Művészetüket elismerem.
    Bogányi nagyon nagy szeretettel beszélt a hangszeréről, semmi bajom vele.
    Elképzelhető, hogy van akinek tetszik a hangja, van aki még a Rolling Stonest is el tudja viseli. De „csodazongoráról” szó sincs. Kidobtak egy kalap pénzt rossz üzletemberek magyaros virtusból.
    Még egy gondolat, most mikor a „korhű” zenéhez próbálnak visszatérni a zenészek, hogy úgy szóljon a zene, ahogy a zeneszerző hallhatta (Harnoncourt, Savall), akkor Bogányi pont az ellenkező irányba indult. Még azt sem tudjuk, Lully hogyan adta elő a darabjait, honnan tudnánk mit képzelt bele mikor komponálta? Nem is jött be, de jó sokba került az adózóknak.
    A zongorán aláírt Fidesz ív pedig olyan mélységesen megalázó Nagy Feró mélység, amit egy művész nem engedhet meg magának.

  • Boganyi egy kituntetett magyar-zongorista.

    S az adofizetok penzen tervezett es epitett egy carbon-fiber zenei-gepet. Inkabb mint egy „stealt” hangszert.

    Persze a magyar allam, az adofizetok penzebol rendelt egy-parat.

    A szegyewnletes eset ,hogy a magyar-adofizetoknek semmi joguk, sem lehetoseguk nem letezik munkaik altal nyert penzeik koltekezesen, masok alatal !!!

    A vilag zongora-keszitoinek nem hinnem hogy lenne barmi aggodalmaik a Boganyi ‘talalmanya’ altal !!!

  • Ha meg hozzadasul megjegyezhetenem, a leg-egyszerubb es logika alapjan alapozott „kapitalista” meglatasomat, HA a Boganyi-fele „stealt-hangszer”-nek latszana jovoje, a penz-ehes befektetok vertek volna egymast a sor elejere alni penzeikkel annak financirozasara.

    Nem kelett volna a politikusokat lekenyerezni az adofizetok penzeikt pocsekolni arra !

    Boganyi az allamhatalom alatal kituntetett zongorista, de miert a poitikusoknak szuksegs mindeg azt tenni amit a lakossag zone nem hajlando.

    A zene, ugy mmint a muveszet minden formaja a tomegek muveszeti iteletein alapul.
    s azert bosegesn adjak penzeiket, HA amodon ertekelik azt. Nincsen szukseg a politikusok kedvenceinek lenni !!!

  • Ady Endre: A fekete zongora
    ˙

    Bolond hangszer: sír nyerít és búg.

    Fusson akinek nincs bora,

    Ez a fekete zongora.

    Vak mestere tépi, cibálja,

    Ez az élet melódiája.

    Ez a fekete zongora.
    ˙

    Fejem zúgása szemem könnye,

    Tornázó vágyaim tora,

    Ez mind, mind: ez a zongora.

    Boros bolond szívemnek vére

    Kiömlik az ő ütemére

    Ez a fekete zongora.

  • Bezo’s nemreg elvalt felesege, ill. ex-je, a $ 36 billios nem tudom minek lehetne nevezni magyarul, de azt kapta a valo-per ajandekakent, kijelentette a nyilvanossag elott ,hogy legalabb felet jotekonycelokra dakozza.

    Hasonloan Bill es Amanda Gates, sot Warren Buffet serkeniti mind vilag gazdagait legalabb vagyonuk felet eladakozni jotekony celokra.

    Gyakran olvasva itten a magyar-gazdagok atkozasait, de csodallatra vel, hogy mifele filontropikus tetekben mukodnek mind azok???

    A hirek apaljan, minden koltekezesek az adofizetok zsarolasaval tortenik.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Bendegúz

    Szép dolog, sőt lelkiismereti kötelesség az adakozás, ám a kérdés az, hogy egyéni adakozással fenn lehet e tartani egy egész gazdasági rendszert ?