Jog és igazság

2022 szeptember 6 9:35 de.71 hozzászólás

Van egy-két Facebook-csoport, amit figyelemmel kísérek, olykor belefolyok a diskurzusba. Ilyen az Élet az Átkosban: miért volt Magyarország a legvidámabb barakk? Ahogy a címéből következik, ezen az oldalon a ’90 előtti magyarországi viszonyokról beszélgetünk. Ki-ki vérmérséklete (és helyzete) szerint, de a legtöbben nosztalgiával emlegetik azt az időszakot, amikor biztos volt a munkahely, és az alacsony árak mellett a kisebb fizetésből is jutott élelemre, rezsire. A „legvidámabb” jelzőt meg azzal vívta ki Magyarország, hogy a népköztársaságok többségével szemben, itt a hatvanas évek közepétől nem volt élelemhiány. A közértek polcai tele voltak, az alapvető élelmiszerek – kenyér, tej, hús stb. – olcsók voltak, így a kisebb fizetésűek is meg tudták venni. Sőt, alacsony volt a lakbér, a rezsi, és néhány „politikailag fontos” cikk ára is: pl. a könyv, a gyerekruha, a tanszer… Erről a központi árszabályozás gondoskodott, az Országos Anyag- és Árhivatal felügyeletével.

A rendszert persze felülírták a objektív gazdasági törvények -, de különböző okok miatt kb. ’68-tól ’79-ig jól működött.

Rákóczi út a Baross tér felől nézve, szemben az Otthon Áruház az Alsó erdősor sarkán. A kép forrását kérjük így adja meg: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

A fenntarthatóságról folyamatosak voltak a viták. A legismertebb Kornai János elmélete volt, akinek a Hiány című műve bestsellerré – és persze a megjelenése után szinte azonnal hiánycikké – vált, ami azért szokatlan egy gazdasági alapvetéseket tartalmazó műtől. A professzorral Friderikusz 2007-ben beszélgetett itt.

A Hiány-ban a professzor azt fejtegette: miért törvényszerű a hiány a népgazdaságokban, Ráadásul szinte köznapi nyelven -, még a számomra, akinek nincs közgazdasági végzettsége, – is érthető módon. (Úgy tudom, még Nobel díj ügyben is felmerült a neve: de hát a szovjet blokk nyilván nem támogatta, a nyugatiak számára meg nem volt túl ismert. Ha jól emlékszem, abban az évben egy japán közgazdász lett Nobel-díjas.)

Mindenesetre kétségtelen, a hiánycikk valamennyi szocialista népgazdaságot egész fennállása alatt végigkísérte. Persze különböző mértékben, és eltérő árucikkeket érintve. Pl. Romániában a rezsim utolsó éveiben már az alapvető élelmiszerek (olaj, cukor stb.) is csak korlátozottan voltak kaphatók, miközben az ún háztartási aprócikkek sokkal olcsóbbak, és hozzáférhetőbbek voltak, mint nálunk. 1976-ban egy működő konzervnyitóért Aradig kellett vándorolni, a sógorom nagyváradi rokonai viszont csak úgy jutottak szaloncukorhoz a karácsonyfára, hogy a nővéremék mindenféle trükkös módon kicsempésztek nekik egy kilónyit.

Ezek a körülmények bizony erőteljesen befolyásolták (és befolyásolják) a társadalom mentális állapotát, mély nyomot hagynak a általános erkölcsi értékek megítélésében. Erre adott nekem példát a bevezetésben említett face-diskurzus. A lopásról folyt a beszélgetés. Fiatalkori brahikról, amikor pl. valaki mindennap elcsent egy kétdekást (kétdekás= kétdecis üvegben árult pálinka) a közértből, amit aztán az esti randin közösen megittak a partnerrel. Én erre azt mondtam: lopás. (Holott én is követtem el hasonlót korábban, speciel nem pálinkával, hanem apróságokkal: pl egy étkezdéből zsebrevágtam a mutatós sótartót.) A másik fél fölháborodott: hogy lett volna lopás, amikor a közért vezetője ismerősei közreműködésével nemcsak egy kétdekást, hanem sokkal többet – egész rúd szalámikat, csokoládét stb. – vittek el fizetés nélkül!?

Nem tudom mennyire sikerült meggyőznöm az ottani beszélgetőket: a törvényszegés ténye nem függ annak mértékétől. De a büntetés mértéke igenis függ, és ez így helyes. Egy kiló szőlő ellopásáért túlzás lenne a fővesztés -, de egy egész szőlőhegyért?

Úgy látom, ebben a kategóriában már nem használható a ’lopás’ köznapi értelemben. Nem is kedvelem, hogy minden politikai oldal lépten-nyomon dobálózik a kifejezéssel. Ha jogi alapfogalmaknál maradunk: a lopás másvalaki tulajdonának elsajátítása, fizetés (ellenszolgáltatás) nélkül. Ez tiszta sor addig, amíg konkrétan valakinek a tulajdonáról van szó. De mi van, ha az a valami nem egy konkrét valakié, hanem egy csoporté, mint a példában szereplő szőlőhegy? Vagy pláne, közjószág, mint pl. egy autópálya? Ha elfogadjuk, hogy a tulajdon az, aminek a hasznát a tulajdonos élvezi, el kell fogadnunk azt is, hogy a tulajdon terheit a tulajdonosnak kell viselnie. Autópálya esetén pl. a fenntartást, karbantartást, javítást, aminek a költségeit közpénzből álljuk. Máris itt a következő kérdés: miért fizessen az adójából az autópályára, aki tán soha életében nem veszi igénybe?

Na, itt lép a képbe a politika. Ami se nem a patás ördög, se nem a megváltó csodaszer – csak eszköz. A magam – nyilván egyszerűsítő – definíciója szerint a politika: ajánlat a társadalom irányításának módjára. Az autópálya-példánál maradva. A politika dönthet úgy, hogy a sztráda fenntartási költségeit továbbra is közpénzből állja -, ehhez viszont fel kell emelni az adókat (Magyarországon pl. a benzint az áfa mellett még jelentős jövedéki adó is terheli. A mostani mértéket nem tudom pontosan, de pár éve 53% volt a jövedéki adó mértéke – persze a 25 százalékos fogyasztási adó mellett!) De dönthet úgy is: a pálya terheit viselje az, aki használja: fizessen pályadíjat. Hoóóó! De mi van azzal, aki nem szórakozni, üdülni megy a pályán, hanem tejet, kenyeret, alkatrészt szállít? Akkor a tej, kenyér stb. árában megjelenik a pályadíj költsége! Ez drágulás, népharag – választási bukás! Ilyenkor szokták a politikusok „megvédeni” a népet a drágulástól.

Nagyjából ide jutott a jelenlegi magyarországi kormány is az „ársapkás” benzinnel, meg csirkefarháttal.

Ennek a rendszernek több hibája is van. Általánosságban az, hogy fenntarthatatlan. Ki van próbálva – 70 évig működött, a vége óriási összeomlás lett, aminek a következményeit ma is viseljük. Konkrétan meg az, hogy rendkívül igazságtalan. Hiszen egyformán fizeti az adójából az, aki sose jár sztrádán, meg az, aki rendszeresen leugrik a tengerhez víkendezni. Márpedig egy tengerparti hétvégét inkább a magasabb státuszú, jobban kereső „gazdagok” engedhetnek meg maguknak, mint pl. egy tanár házaspár két gyerekkel. (Ezért hívják sokan az áfá-t a szegények adójának.)
A fenti példa persze sematikus – még sokféle körülmény befolyásolja. De a lényeg az: egy politikai erő felfogását, szándékait a legjobban az általa elképzelt gazdasági (ezen belül adó) rendszer jellemzi.

A gazdaságot szabályozó törvényekhez mindenütt elegendő az egyszerű (50%+1 fő) többség. Logikus, hiszen működésképtelenné válna az az ország, ahol egy népszerűtlen törvényt bármikor megakadályozhat az ellenzék. Példa erre, amikor a szocialista-szabaddemokrata kormány a felsőoktatási tandíjat szavazta meg. A felsőoktatás jellegzetesen az a közjószág, amihez nem mindenki fér hozzá Sőt az erre alkalmasak is sokkal többen vannak, mint akik végül beülhetnek az előadótermekbe. A kiválogatás módja se tökéletes – tán sokan emlékeznek, micsoda botrányok övezték az egyetemi felvételiket. Természetes, hiszen egy felsőfokú képzettséggel sokkal jobban boldogulhat bárki. De a tanulmányok pénzbe kerülnek – az intézményeket közpénzből tartjuk fenn stb. Talán egy „öszvér” rendszer működhetne, ahol van tandíj, de felvételi követelmények is – hiszen mit tudna kezdeni pl. egy bölcsészkar egy analfabétával? De nélkülözhetetlen egy szociális kiegészítő rendszer is: hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a legtehetségesebbek kizárólag a tehetősebbek közül kerülnek ki.

Jó messzire kanyarodtam a lopástól – de szerintem csak látszólag. Mert lop-e az, aki pl. jogtalanul jut közjószághoz (felsőfokú oktatáshoz, szőlőhegyhez, kaszinóhoz), vagy valami más?
És mi az, hogy „jogtalanul”? A kilencvenes évek privatizációjánál felmerült ügyek többsége azért halt el, mert kiderült: az ügyleteket az akkor érvényes törvények szerint kötötték. Nincs jogszabályi alapjuk a vádaknak. Ja, hogy igazságtalanok? Milyen „igazság” alapján? Az, aki szinte ingyen jutott magyar bankhoz, céghez, és a mai napig jól működeti, az „igazságosan” jutott a vagyonhoz? Pl Csányi Sándor, az OTP akkori vezére, mai résztulajdonosa, mellesleg sokak szerint Magyarország leggazdagabb embere ’igazságosan” jutott a vagyonhoz, Angyal Ádám meg, aki anno a Magyar Hajó- és Darugyár vezére volt – ám a gyárnak se híre, se pora mára, az igazságtalanul lehetett résztulajdonos?
Akkor Csányi Sándor lopta a vagyonát, más kezében meg „becsületes úton” ment tönkre a bank, gyár, termelőszövetkezet?

Még egyszer: egy ország törvényeit – amik az életünk kereteit, lehetőségeit adják, mindig a kormányzó politikai erő adja meg. Amik persze függenek az adott politikai erő felfogásától, nézeteitől – ideológiájától. Ezért fontos, hogy a választó ismerje ezeket az erőket, azok „ideológiáját”, amiből következnek a társadalmi problémák megoldásának várható módozatai. Legalábbis a többpártrendszerű képviseleti demokráciákban -, ami nem egy jó rendszer: de eddig nem találtunk jobbat.

Persze központi irányítású diktatúrák is hosszú ideig fennmaradhatnak. De a történelmi tapasztalatok azt mutatják: ezek előbb-utóbb – ez akár többszáz évet is jelenthet – főként gazdasági okokból mennek tönkre.

Ráadásul a két végpont között számtalan variáció található, és sok-sok körülmény befolyásolja a választásunkat: hagyományok, az ismeretek szintje, a mentalitásunk. És persze az agitáció, amellyel minden politikai erő a maga elgondolásait akarja velünk elfogadtatni. Ez természetes, hiszen agitáció, kampány nélkül ugyan honnan tudhatnánk a tervekről, szándékokról? De jó, ha szem előtt tartjuk: a tetszetős ígéreteknek feltételei vannak. Olyan rendszer a világon nincs, ami minden egyes személynek kizárólag előnyös. Amikor szavazunk, mérlegelnünk kell a várható előnyöket, hátrányokat a választáshoz.

A válogatás nélkül mindenkire rásütött ’lopás’ stigmája ebben nem segít – sőt elhomályosítja a tisztánlátásunkat. És máris nem az eszünk, érdekeink szerint szavazunk, hanem indulatból. Ami – szintén évszázados tapasztalatok alapján -, nem a problémák megoldását segíti elő.

Rátesi Margit 

71 hozzászólás

  • A kép kb a hetvenes években, a Rákóczi úton készült. Kicsit megváltozott a kép – és Otthon Áruház nincs már.

  • Molnár György

    „….Akkor Csányi Sándor lopta a vagyonát, más kezében meg „becsületes úton” ment tönkre a bank, gyár, termelőszövetkezet?”
    -persze hogy lopta…..”….Angyal Ádám meg, aki anno a Magyar Hajó- és Darugyár vezére volt…..” Ismertem,mert korábban dolgoztam a cégnél, ő pl. egy gyönyörű Duna-parti hatalmas lakást „elvitt” gyerektelenül, egyedülállóként Törőcsik Mari elől az MSZMP segítségével, nagy pártember volt ugyanis…..

  • Ismetelenem szukseges amit mar igen tobbszor irtam amikor „talalom” cikket olvasva reagalok, hogy ‘elveztes olvasni ertelmes es OSZINTE meglatasat es bevallasat’.

    Valaszolva elso kerdesere, hogyan volt leheto az olcso 1 Forint hatvan fillkeres kenyer es a 2 Forintos kolbasz, amikor eloallitasa joval-tobbe kerult.

    Az mindeg tagdhatalan volt, s mar parszor itten jeleztem hozzaszollasomban, hogy a koltseghianyossagokat az allamhatalom „helyetesitette”, s azert volt apja kenyeszeritve havi 900 Forintert dolgozni.
    Egyszerubben mondva az allamhatalom, a „proletardiktatura” kizsakmanyolta a munklasokat a leheto LEGnagyobb meretekben.

    A sabad, ill. korlatlan kozgazdasag az egyedulli mukodo es normalis gazdasagi rendszer, s a szabad-versenyzes biztositasa annak az egyedulli tiszteseges ellenorzoje!!!!!!!
    A szuksegletek es a lehetosegek egyensulya!

    De az „igazsag” kerdesre a valasz semmi mas mint a teljes partvezetok kizsakamanyolasa a nemzet lakossainak, ill. a „kozos-vagyonok” elsajatitasa a part-vezetoi altal.

    Igen, es azt „torvenyesse” is tettek maguk a jovedelmezo partvezerek.
    Ami semmi mas nem volt mint TORVENYALTALI RABLAS.

    45 ev-utann az elrabolt gazdasagi-tulajdonokat csupan egyetlen modszer alapjan leheto igazsagosan vissza-allitani, s az a tulajdonjog elismerese alapjan a meghatarozott idonbelulli szabad-alkudozasok biztositasaval az eredti-tulajdonosok es a jelen-tulajdonosok kozotti eredmenyek-alapjan, es NEM a lakossag ot kenyszeriteni fizetni „karteritest” egy teljesen valotlan es esztelen meghatarozott alapokon.
    De a Magyar allam, ill. Parlament amelett dontott 1990-ben.

    A semmitlen, sertett lakosok akik-tulajdonait karpotolni ohajtotta az allamhatalom, korulmenyeik alapjan fillerekert eladtak karteretesi jegyeiket, amiket a gazdag volt-partvezerek vasaroltak-fel a „koz-penzekbol”.
    Igazi „semmi neked fogd meg jol” lett.

    S a kozgazdasag ismet a kezeikbe esett, s regi-modon mukodtetik maig is.
    A lakossag sokasagai maig is toke-keptelenek maradtak, keptelenek a sajat erejeukbol kezdemnyezni barmi elohaladasaikat.
    Az allamhatalom kegyelnen fuggenek letukert, az igazi Marxista alapelvek kovetesevel.
    Annak pedig mindeg a kozosseg fizeti az arat!!!!!

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 6
    2:38 du.
    grizi!!!
    azt az egyetlen adatot rakd ide be {lehetőleg számszakilag}, hogy
    mi lett jobb Magyarországon 1991 től kezdve az azelőtti akármihez képest?!
    ha nem válaszolsz az is válasz! TUDATLANSÁGOG ÉGIG ÉR!

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 6
    2:38 du.

    grizi ezt követted el:
    „Egyszerubben mondva az allamhatalom, a “proletardiktatura” kizsakmanyolta a munklasokat a leheto LEGnagyobb meretekben.”

    namost a kapitálistapstaságosch rendszerben hogyan is van ez? a CEO kap $4 000 000 + incentivációt 60% és nem fizet adót
    a melós kap $245 000-et nem kap incentivációt és adót fizet, életbiztosítást, lakásbiztosítást és közösségi hozzájárulást a townhouse költségeinek fedezésére
    és év végén marad neki negatív egyenlege

    miért kell neked állandóan hazudoznod és seggségeket összehordani?

  • A cikk szerzője a diktatórikus szocializmus szemüvegén keresztül látott és lát ma is. Proletárdiktatúra, ezt nyíltan hirdették.

    Mit jelentett ez? Mérhetetlen szenvedést, mérhetetlen mennyiségű könnyeket. 1957 első hónapjaira restaurálódott az 1956 előtti politikai rendszer. Egyeduralkodó egypártrendszer épül ki, még a munkahelyeken is, hatalmas befolyással bírtak. Eközben kettős politikát folytattak (elrettentés és lekenyerezés), 1957 késő tavaszára meggyengült, majd szétfoszlott az a társadalmi szolidaritás, ami a forradalmi napok, majd az ellenállás és az utóvédharcok hónapjainak egyik legmarkánsabb jellemzője volt. A társadalom föladta az ellenállást, újra engedelmeskedik a párt elvárásainak.

    „Aki nincs ellenünk, az velünk van!” – adták ki a jelszót 1961-ben, ami segített közömbösíteni, depolitizálni a társadalmat, amely örömmel fogadta a kollektív terror, a teljes önállótlanság és a kilátástalan szegénység végét. A társadalom visszavonult a magánszférába, ahol ha nem is széles, de létező perspektíva nyílott ambíciói számára.

    Nos, a cikkírót ez a perspektíva és ambíció motiválta, és motiválná ma is. Nem tudott és nem élt át koncepciós pereket, nem internálták őt és családját a megtorlás korai szakaszában. Igen, internáltak a Kádári rendszerben is. Az 1963-as nagy politikai amnesztia kívülről látványos, de a szabadultak beilleszkedését a társadalomba egészen a rendszerváltásig megnehezítették, rendőri megfigyelés alatt tartva, elhelyezkedésükben akadályozva őket, mindvégig értésükre adva, hogy még annyira sem egyenlő állampolgárai a magyar társadalomnak.

    Minderről a cikkíró nem tudott, vagy nem értette, megkockáztatom: az ellenforradalomban résztvevők elleni jogos eljárásnak gondolta.

  • Bendegúz! Kösz az elismerést. DE!
    1. Nem „vallok be” semmit, mert nem követtem el sem törvénysértést, se bűnt.
    Azt próbálom elmondani, hogyan működött a népköztárssaság, mik a máig ható következmények.
    2. A magyar jobboldal legnagyobb hibája volt – és maradt – az a dühödt revánsvágy, amit sikerült az akkor még nem is élt maiakba plántálni. És aminek a legfőbb mozgatórugója ma is az SI-faktor (Sárga Irigység).
    Nem mindenkibe, de a tööbségbe..)
    A magyar jobboldal legnagyobb hibája (ami tudjuk, több, mint bűn)a kárpótlási törvény volt. Ez végképp hanyattlökte az amúgy is gyenge lábakon álló gazdaságot, és, és acsargó ellenségekké változtatott társadalmi csoportokat. A célját – ami az 1948-55 közötti tulajdonosok kárpótlását célozta volna – egyáltalán nem érte el. (Sőt.)
    Miért? Ez kicsit hosszú lesz.
    Miután a 45 évvel korábban államosított vagyontárgyak többsége már meg sem volt, vagy jelentősen átalakult ún. kárpótlási jegyeket bocsátott ki az állam, amiből a volt tulajdonosok (vagy örököseik) kaptak, az elvett vagyon visszamenőlegesen(!) megbecsült értéke szerint. Már ez hülyeség: ugyan mi értéke van annak, ami már meg sincs, vagy miért kapna többet az, akinek a volt gyárát 45 év alatt az állam pénzéből fejlesztették?
    Aláírásokat gyűjtöttünk ellene, de a jobboldali többség megszavazta. Ok – szocialista vagyok, de hülye nem: a testvéreimmel beadtuk az igényünket Apámék elvett üzlete után. Mindhárman kaptunk 50-50 ezer forint értékű kárpótlási jegyet. Bár a 150 ezer forint akkor többet ért, mint ma, de tőketulajdonhoz kevés. Ahogy mondani szokták: elinni sok, valamihez kezdeni kevés. Ráadásul a jegyek értéke már a kibocsátás pillanatában zuhanni kezdett. (Naná, hiszen nem volt mögötte semmi.)Vagyis: a sebtében megalakult társaságok egy ezer forint névértékú jegyért 200-300 forintot adtak. A kereskedők meg árut kínáltak – ugyanezen az árfolyamon. Vagyis: vehettél egy 3000 forintos akármit – tíz jegyért.
    Rávettem a testvérimet ne adjuk ilyen olcsón a jegyeinket,vegyünk inkább részvényeket, vagy földet. (A földkárpótlás még nagyobb disznóság volt – máig se kihevert kártétel a mezőgazdaság, és ezzel az egész magyar vidék kárára.(Remélem Torgyán dr. és tettestársai azóta is a gyehennában bűnhődnek.)
    Akkoriban alakították részvénytársasággá a magyar cégeket és a kárpótlási jegyért részvényeket is lehetett vásárolni, ráadásul egy az egyben: ezer forintos részvényt kaptál ezer ft. névértékű kárpótlási jegyért. A nagy cégekre kell rámenni – mondtam -, azok jövője biztos. OTP és MOL részvényeket vettünk. (Ha akkor lett volna megtakarított pénzem, az összeset e két cégbe fektetem. Amúgy így is a részvények eladásából tudtam a lakásomat házra cserélni.) Négyezer ft. jegyért meg négy földrészt vettünk – Budapesten és környékén. (Három még megvan egyelőre nincs földforgalom – majd az unokám kezd velük valamit. Minden évben lekaszáltatjuk, mégse lepje el a gyom teljesen.)
    Nos, ebből a szörnyűséges kárpótlásból, meg az elcseszett privatizációból nagy vagyonok alapozódtak meg. Pl. Csányi Sándoré is – miközben az egyik legkorrektebb volt a tulajddonos-váltásnál. De ez külön történet.
    Lehetett volna jobban csinálni? Biztosan nem tudom. De talán, ha nem ilyen rapid módon zajlik, lett volna idő többféle módozat átgondolására. Ami kevesebb kárt okoz a gazdaságban és a társadalomban. De Antall József (és csapatának többsége) érintetetlen volt a gazdasági ismeretektől – így azután Torgyán és csapata sikerrel nyomta a Bndegúz-féle hőbőrgők felé. Ami elmélyítette a szakadékot a különböző csoportok között -, és aminek máig látjuk a kárát. (Bár kissé módosult felállásban – az akkori hörgők élére a Fidesz állt, ami 90-92 táján ellenezte a kárpótlás módját és nagy ellensége volt a privatizációnak. Ma meg! Gőzerővel adja fontos nertársai kezébe a megmaradt közjószágot – autópályát,kaszinót stb. Sőt, 98-2002-es regnálása idején a már privát kézen lévő, jó pénzt hozó vállalkozásokat is átjátszotta vazallusai kezébe. Volt itt öngyilkosság, meg börtönbüntetés is – csak nem kékparolis ávh-sok jöttek az áldozatért. Az adóhatóság, meg a hitelező bankok zsarolása mellett előfordult, hogy a háttérben felsejlett valami maffia-szerű csoport is…

  • Tudom, hogy hosszú voltam, de talán ez a történet még elmegy.
    Apukám élete végéig siratta az elvett kocsmát, és gyakran mondogatta: mi lehetett volna a lányokból, ha megmarad az üzlet?! Mire Anyu felcsattant: Mi, mi! Az Irénből csapos – most meg tanárnő. Ágiból felszolgáló – most középvezető. A Margit lehetett volna jó kasszírnő – (ma is jól számolok fejben) – most meg újságíró.
    Van egy közmondás (ha jól tudom, orosz eredetű):a kifolyt tejbe sírni kár. Vagyis többre mész, ha a megmaradt lehetőségeket nézed, mintha azon siránkozol, mi lehetett volna, ha…

  • Succubus Lilith

    warrior 2022 szeptember 7 3:52 de.

    ” A cikk szerzője a diktatórikus szocializmus szemüvegén keresztül látott és lát ma is. Proletárdiktatúra, ezt nyíltan hirdették.”

    Hirdettek, de a diktatura mogott egy arva „proletar” sem volt. Illetve akik voltak, azokat hamar parttisztitottak.

    ” Mit jelentett ez? Mérhetetlen szenvedést, mérhetetlen mennyiségű könnyeket. ”

    Igen, de a cuculizmusba beilleszkedoknek sikerult egesz jol osszeharacsolni maguknak egy kis vagyont, es nekik azota is csak kellemes emlekeik vannak.

    Nalunk kicsit mas volt a helyzet. Apai nagyapam kulak lett es emiatt ki is lett lakoltatva. Anyai nagyapam megserult es lerokkant az orosz fronton es rohadt naci lett hazafi es hos helyett. Egy budos vasat nem kaptak a gondozasara. Pedig o is csak honved rangban szolgalt, behivtak, nem magatol ment.
    Apam 54-ben kezdett dolgozni, az elso fizetese (havi) nem volt eleg arra, hgoy vegyen maganak egy telikabatot.

    En meg a 80-as evek elejen kiemelt fizetesbol is alaposan meg kellett gondoljam mit vegyek magamnak, es egyszeruen nem ertettem hogyan tudnak megelni azok, akik meg akkor is 2000-et kerestek.

    De meg vagyok nyugodva, hogy vannak, akik nosztalgiaznak. 🙂

  • Jó volt olvasni.

  • talalom
    2022 szeptember 7
    5:34 de.
    Margitka, látom Édesanyád sem szeretett agnoszkálni, ő is a dialektikus materializmus alapjain dolgozott szorgalmasan!

  • Warrior!
    56-ban 9 éves voltam, bár Pesten átéltem a harcokat. Pár éjszakára a pincébe kellett mennünk,mert lőtték a környéket. Hogyne tudtam volna a proletárdiktatúráról! Hiszen nyolcadikban alkotmánytanból tanultuk. Az alkotmány így kezdődött: A Magyar Népköztársaság államformája: proletárdiktatúra. (Ezt a passzust 61-62-ben kivették belőle.)
    A családom nem politizált.Olvastak újságot, könyvet – de a környéken sem volt értelmiségi. Anyuék egyfajta értelmiségit ismertek: a minket tanító tanárokat. Nagyon tisztelték őket: mi nem mondhattuk otthon, hogy „pikkel” ránk a tanár, mert az okos ember, annak biztosan mindig igaza van. Csak néprádiónk volt, azon a Kossuth – néha a Petőfi – volt hallható. TV-nk 64-ben lett, azon is csak a magyar 1-es és kettes csatorna. Mindent megtettek, hogy szakmánk legyen – ne segédmunkásként keressük a kenyerünket. Mind a hárman munka után, esti gimnáziumban érettségiztünk, majd tanultunk főiskolán. Nekünk nem kellett otthon mosni-főzni, mert iskolába jártunk. Mondtam már: proliivadék vagyok – az is maradok.
    Anyuék kicsit kétségbeestek, amikor otthagytam a szakmámat, és újságíró-tanoncnak álltam.A férjem támogatott, és Anyu is szó nélkül ment a fiamért az óvodába, mert megint iskolapadba kellett ülnöm esténként. Anyuék szemében gyanús volt ez az újságírás: nem csinál semmit, csak olvas meg ír, és ezért pénzt kap? De nagyon büszkék voltak rám – meg a testvéreimre is. Szinte könnyes szemmel mesélte, hogy a hentesnél megszólította egy ismerős: Van valami köze a Rátesi Margithoz? (A nevünk nem túl gyakori.) Amikor Anyu mondta, hogy a lánya, az illető állítólag áradozni kezdett: mi alig várjuk a cikkeit! Mindig azt kérdezi a fejesektől, amit mi is kérdeznénk!
    Nekem még az ismerőseim körében sem volt olyan, akit politikai okokból üldöztek, bebörtönöztek volna. Egy nagybátyám és egy unokabátyám 56-ban disszidáltak. Mindketten sorkatonák voltak. A 62-es amnesztia után gond nélkül hazajárhattak, senki nem vegzálta őket. Sőt, a nagybátyám két, Franciaországban született gyereke minden nyarat itt töltött a nagyszülőknél – kiválóan beszélnek, írnak magyarul.(Kati Németországba ment férjhez, Zoli egy félvér lányt vett felességül, és Mauritiuson élnek.)

  • talalom 2022 szeptember 75:34 de. & Bendeguz

    ‘Vagyis többre mész, ha a megmaradt lehetőségeket nézed, mintha azon siránkozol, mi lehetett volna, ha…’

    Sajnos hazánkban az emberek még mindig állásokban, hagyomásos munkaválallásban és havi keresetben gondolkoznak. Pedig nem ez az egyetlen út és nem is feltétlenül a legjobb. Legtöbben heti 45-55 órát fektetnek be egy-egy munkahelyen, szinte nevetséges összegekért cserébe. Emberek! – nem csak a pénzünket tehetjük rossz helyre, de az időnket is. A pénzgazdaság, a pénz csinálása nincs a vérünkben – ellenszenvet, majdnem hogy utálatot érzünk eziránt. Vajon miért?

    Fent állhat az a tény, hogy a mi életfelfogásunk, a filozófiánk, maga a szellemi állapotunk még ma is át van itatva a beteges, marxista proletárdiktatúra – állami irányítás/ ellenőrzés/felügyelet – munkásőr kultúra mérgével ? A szomorú tény, hogy a bolsevik tolvajkomcsigengszterek törvénytelen, cinikus dicsőséges proletár diktatúrája, ország és társadalom lelkét pusztító parancsuralma, sikeresen kicserélte a magyar társadalmat egy hazugságokkal elszédített, toló kocsikban ülö, állami gyámság alatt élni szerető félkegyelműekkel, akik még ma is kényelmes kényelmes állásokban bambán ásítoznak és elvárják, hogy a jólétünket, majd “valaki”, ezüst tálcán fogja felszolgálni.
    Hogy hazánk érvényesülni tudjon ebben a tolakodó, vetélkedő ‘globalis’ világban, törekvő, vállalkozó szellemű szakemberekre van sürgősen szüksége, akik hisznek a korlátlan lehetőségekben – élénk üzletemberekre, akiknek szenvedélyük a kereskedelmi versengés – a nehézségek ügyes legyőzése. Meg kell tanulnunk, hogy az önálló cselekvéseinkben rejlik az erőnk. Meg kell tanulnunk, hogy hideg fejjel vegyük számba lehetőségeinket. Erre közpöntosítsuk az intellektuális erőinket, ezen munkálkodjunk – ne futkossunk, vesztegessük értékes időnket mókuskerekekben összekúszált összeesküvési elméletek után, ne halgassunk beteg elméjű marxista, dagályos szónokokra és az a sok keserűség ami a szegénységünk miatt kínoz bennünket el fog párologni !
    Mindnyájunk figyelmébe! Ha ez a náci-fasiszta-volt kommunista, gerinctelen, hazudozó tolvaj, magát régi vágású szabadságharcosnak tartó, feltűnési viszketegségben szenvedő röfögő szardarab O1G Magyarországa, nem hajlandó beadni a derekát, hogy egy liberális, demokratikus EU-család őszinte családtagja legyen, és őszintén részt venni az ottani közös munkában a közös problémák leküzdése érdekében – akkor a „Bal sors akit régen tép” hazánk, szépen folytatni fogja menetelését a jól kitaposott útján az egyik katasztrófából a másikba. Röfögő O1G egy

  • Szégyen és gyalázat, hogy Magyarország a röfögő O1G mocsok, tolvaj, hazug, szélhámos falusi suttyó fogságában van, ki sunyi, ördögi ravaszsággal álcázza magát – aki most a tömeggyilkos Putyin szolgálatába szegődött, tőle remél támogatást az EU, a NATO és a szabad világ ellen.

  • naaa!!! kezd kialakulni egy valódi vita… Margitka én neked szorítok és a Nagy Vállalkozó pityipalkónak meg kellemes vállalkozást kívánok pölö brexitéknél ahol most teljes a csőd és hatalmas vállalkozókat keresnek mert nekik nincs
    de a szabadvilág megszabadúl mindentől mostanában egyre szabadabb lesz és pénztelen is

    hurrá nyaralunk még nincs tél

  • Folytatas az elozo hozzaszollasomhoz, de EGYBEN valasz „TALALOM” valaszra is.

    1956 Oktober utolso napjaiban, amikor mindenfele a forradalmi munkas tancsok alalkultak, (sot meg az AVH-nal is keruleti utasitasra) egyre szelesebb-korokben jutt az altalanos javaslatok zomei, hogy mind az allami vallalatokat a dolgozoi kezebe, tulajdonaba es vezteseikbe lenne veve.

    Ketsegtelenul az lett volna a leheto leg-igazsagosasbb es esz-szerubb megoldas is.

    Persze voltak allami vallatok
    1., melyek 100%-osan magatulajdonokbol volt elkobozva,

    2., voltak melyek eredetileg is allami kezdemenyezesek voltak a lakossasg adojovedelmebol, pl. Magyar Allam vasutak, Posta, Mavag,stbk.

    3., meleyeket az allamisitas utan fejlesztett az allam,
    Tehat atalakitasaik es karpotlasaik is annak-alapjan lett volna megoldva.
    De a lenyege az volt, hogy minden veztes ,hatarozatok a munkassai felelosget illete volna meg,a meghatarozott szazalekokban.

    Sajnos azt a Moszkvai dikatatorok lehetetlenne tettek tankjaikkal es a kovetkezo kegyetlensegeikkel.

    A „karpotlas” ill. elkobzott vagyonok megtereitesei csupan az elozoleg emlitett soraim alapjan lehetetet-volna igazsagos es jovedelmezhetoen a jovore-nezve megfelelo.

    Sajnos maig sem veszik figyelembe az egyenek alapveto jogaikat, kezdve a tulajdon-jog es a szabad-alkudozzas jogat, ami a korulmenyek-alapjan mukodo kozgazdasag egyettlen lehetosege.

    Amig az allami dikatatorok vagy burokratak korlatlanul donthetnek a sajat ohajaik alapjan az nem fog-letezzni !!!!!!

    De ma van JOGUK es lehetoseguk azon valtoztatni, amire keptelenek, vagy lustak!

    Ocsarkodasaik es vadalmaik azt soha nem fogja helyetesiteni!!!!

    P.S.
    1., SOHA NEM VADOLTAM semmivel!!!!
    2., Testverei a sajat kepessegeik es szorgalmaik alapjan ertek-el amit elertek, nem a Moszkvai diktatorok eredmeney volt az!!!!

  • PITYI PALKO es MASOKnak is.

    Tagadhatalan a kozmondas, hogy csupan a nevek, szinek es szymbolumok valtoztak de azok is csupan vedeni a mult bunosoket.

  • Kerdes MIND a megelegedetlenek szamara;

    Miert nem lennekm hajlandok a panaszkodasaik helyett ,inkabb szorgalmaskodni a jelen korulmenyeken valtoztatni?

    Joguk es lehetoseguk letezik a KOZVETLEN demokracia es annak minden modszereit public-refferendum alapjan szavazasra tenni???

    Csupan 100,000 tamogato alaairast szukseges gyujteni. Amit kezdhetnek ezen-sorok olvasasa utan rogton a web-en!!!!!

    Lehetne mag az is problemajuk????

    Nemi idejukbe es gepelesikre lenne szukseg, de valakinek, valahol kezdeni kellene.

    Na, miert nem ????????????????????????????????????????????

    (Mint az amerikai mondas; legyel „Johnny apple-seed” !!!)

  • „talalom” igen hamar sikeres „kapitalista” is lett, OTP es MOL reszvenyekbe fekteti penzet, hm??????

    „Baloldali”, Marxista elvei alapjan nem velne azt „kizsakmanyolas”-nak?????????

    A „nyilt-gondolkodas” oszinte bevallast is jelentene, nem?

  • Ha már „jog és igazság” került terítékre:
    Mit ér az igazság jog nélkül
    Lator államokban ismeretlen fogalom a „jog” :

    https://nepszava.hu/3168374_3-as-metro-per-bkv-metrowagonmash

    De a ruszkival is csak az bizniszel akinek nincs egészséges félelem-érzéke arra, hogy átb#sszák.

  • talalom

    Elolvastam megjegyzésemre írt reagálásod. Érdekes módon olvasás közben, az Ítélet nélkül című dokumentumfilm smasszernője jutott eszembe, aki lehetnél akár te is.

    Ez a szerencsétlen visszamegy az egykori internáltak közé, s nem érti, miért nem fogadják őt nosztalgikus szeretettel. E dokufilm kapcsán kérdezem tőled: szerinted mi volt a bűne Lutz Gizellának, aki itt raboskodott és szembetalálta magát egykori őrével? „Az nem az én akaratom volt … a rendszer csinálta, nem én” – mondja Piroska, a volt börtönfelügyelő, amikor a régi cellájukat újra meglátogatók a fejére szórják viselt dolgait.

    Vagy mi volt bűne a Recsket megjárt Faludy Györgynek? És mi volt a bűne a többi internáltnak, akik ellen sose indítottak bűnvádi eljárást?

    Nos, ha tudtad mi a proletárdiktatúra, és tanultál is róla, feltételezésem szerint értetted is, akkor nem sok keresnivalód van a civilizált emberek között. Ugyanolyan szánalmas vagy, mint Piroska, az egykori börtönfelügyelő.

    (a YouTube-on visszakereshető a 16 perces „Piroska jelenet” is az „Ítélet nélkül” keresőszavakkal)

  • Jaj PiyiPalkó és mások! Én ugyan nem elmebetegeztem, tolvajoztam le senkit – dehát nem mindenki tud fogalmazni..
    1. Olyan a világon nincs, hogy „marxista proletárforradalom”. Marx és Engels a kapitalista termelési mód törvényszerűségeit vizsgálták: azt, hogy miért vannak időről időre válságok, amik nélkülözést hoznak a népekre, és törvényszerűen torkollnak háborúkba. Rájöttek:a tőkés termelési viszonyok társadalmi ellentéteket generálnak, aminek a megnyilvánulása a kizsákmányolás. Ami nem csak azért rossz, mert az egyik ember gazdag, a másik meg ételhez sem jut, hanem azért, mert pazarlóan bánik a legfőbb termelőerővel, az Emberrel, és ezzel a saját sírját ássa az emberiség. A Tőke (Das Kapital) nem használati útmutató a boldoguláshoz, hanem elemzés: okok vizsgálata, következmények feltárása, lehetőségek latolgatása.
    Bár már Marxék is elsősorban az ipari munkásságra gondoltak, hiszen azok már képzettebbek voltak pl. sokan tudtak íni-olvasni, hiszen a munkához szükségük volt erre. A proletárforradalom écája Leninnél kapott hangsúlyt. Nem véletlenül, hiszen a cári Oroszországban alig volt ipari munkásság – maradtak a proletárok. Vagyis a tőketulajdon nélküli munkások – akár gyárban, akár a földeken dolgoznak.

  • Még valami. Marxék A tőke megjelenését követő viták során figyelmeztetnek: elemzésük konkrét korra – a XIX. sz. második felére – és konkrét viszonyokra (a tőkés államokra) vonatkozik, nem használható örök és általános panaceaként. Pl. ma is igaz, hogy a termelőerők fejlődése határozza meg a társadalmi kereteket. De már a XX. században sem volt helytálló, hogy a társadalmi fejlődés „élcsapata” az ipari munkásság.
    Szerintem a kizsákmányolás ténye is felülvizsgálatra szorul. Ma már nem az „ember ember által való kizsákmányolása” a legégetőbb kérdés -, hanem az Föld kizsákmányolása az ember által.(Bár a kettő között vannak kapcsolódási pontok.)
    Tudom, hogy a fentiekben erősen egyszerűsítő fogalmazást használtam – de így is terjedelmes lett. Talán így is érthető a mondandóm lényege: Nem az a lényeg, hogy ki kit csapott fejbe, rabolt ki 100 éve, vagy 2 hónapja Hanem az: Mit tegyünk, hogy ne rúgjuk ki magunk alól gyönyörű, közös hazánkat, a Földet?

  • talalom
    2022 szeptember 9
    7:50 de.

    ilyen bátornak és zseniálisnak kell lenni ez kérdésedre válasz is egy olasz hegedűkoncert ből így lett a világ legcsodálatosabb orgona darabja ez csak az első tétel

  • Találom

    Nyilván kedves Margitka, a hited nem a marxista iskola alatti tanulmányaid ideje alatt jött el, hanem jóval azelött
    A HIT hegyeket képes megmozgatni, mint ahogy tudjuk

    Elözetesen meggyökeresedett HIT nélkül semmilyen szín alatt nem lettél volna képes elhinni és egy életre magadévá tenni azokat a tételeket, amiket ott tanítottak …
    Mint ahogy anyósom is abban a HIT-ben fog meghalni, hogy a falvakban a padlást a földesurak söpörték le, tudod a Rákosi-idökben …. (hosszu élete van – hála a teremtönek)
    De hogy a hite köbe legyen vésve egy életre, nyilván neki is szüksége volt arra hogy ö is párttaggá válva járjon ilyen képzökbe

    Pedig volt egy férje (kivel még nagyon fiatalon butoroztak össze) aki tanuja volt saját két szemével ahogy a szovjetek (tanácsok) lelötték mint kutyát apját és két idösebb bátyját az udvarukon. Aztán anyját megeröszakolták
    Merthogy jogot formáltak arra, hogy akiröl kijelentik hogy népnyuzó kulákok, azokkal a tetszésük szerint bármit megtehetnek (!!!)

    Nyilván hitedet ettöl nem fogod egy hajszálnyit sem már ebben a korban megváltoztatni, ha anyósom, aki vele élt se tette – de Te gondolkodol és tudatoddal, elméddel legalább látod (és belátod) hogy mennyire ártalmas és kártékony a vakhit.

    Ami messze nem mondható el olyan kis senki vazalussairól ennek a HIT-nek, akik unalomig itt is böszen hirdetik, ismétlik és ismétlik a tanaikat – ami nemcsakhogy a könyökünkön jön ki, hanem ezerszer elhangzott már róla, hogy nemcsak hogy nagy hazugság az egész, hanem egy rákos fekélye az emberi társadalomnak.
    A gyógyitás módjairól inkább ne értekezzünk
    Láthatjuk hogy nyugaton a szemünk elött hogy harapódzik el ujra, fékevesztetté válva ez a bolondéria, jó munkát végeztek …

    Nemsokára az éhinség általános lesz és a nép biztonságért fog kiáltozni (mint ahogy meg van írva)
    Ezért a megoldás már készen áll (mint ahogy ezek is le vannak irva sok helyütt és sok formában)
    Eric Arthur Blair kvázi ott hagyta a fogát a spanyol polgárháboruban
    Aztán felgyógyult és KIGYÓGYULT!
    George Orwell néven jónéhány irományában papirra vetette a valóságot, amelyet az az általam fentebb emlitett kommunista/fasiszta vazalussoknak van bör a pofájukon idézgetni.
    Minden szélsöséges gyülöletre úszitó téziseken alapuló hitet az alkotói arra találnk fel, hogy általa egy kisebbségi csoport védelmébe burkolózva dominciához jutassák eszelös nézeteiket és azt bármi áron rákényszeritsék a társadalom egészére. A tömegek tudatlanságát kihasználó tanok képviselöi semmiben sem válogatnak. De ennek a HIT-nek a képviselöi – amit marx engelsz segedelmével kreált különös képességei és ügyességei vannak a folyamatos átváltoztatásra, minden a hittételeiket cáfoló érv azonnali kifacsarására, annak tartalmának a olyanmódu eltorzitására amelynek semmi, de semmi köze nincs ahhoz amiröl szó van – imigyen azt ugy képesek tálalni, mintha az ellenérv hamis lenne és valójában azt az értékeket képviselnék amit hazudnak.

    Ebböl áll az életük – és ebböl élnek

    Orwell (akkor még Erich Artur Blair) bizony mint az egyik kommunista milicista tagja (PÁRT!) fegyverrel harcolt a másik kommunista milicia (PÁRT) ellen (Zalka Máté is abban a bandában gyilkolt)
    Nem véletlen hogy a Salazár fasiszta rezsimét a nép mint MEGVÁLTÁST fogadta… évtizedekre.

    Mit gondolsz a „kommunista eszmék” mitöl csak diktatórikus formában képzelhetök el?
    Mit ismert fel Orwell, mint egy „szép új világot” (Az „1984” az „Állatfarm” regényeiben leginkább ecsetelt módon?)

    Rettenetes egyszerüen, tömören – parasztosan mondva:
    azzal a késes ámokfutókkal, akik most frissen Kanadában gyilkoltak, egyazon szellemiségböl fakadnak a marxi gondolatok – és minden, az ezeket a gondolatokat tovább cifrázó elmebajos ugyanugy gondolkodik a világról, és ugyanugy mint az iszlám elmebeteg „bombaemberek”, mint a Che Guevarra-szerü örömböl ((prazer)-kéjböl) gyilkolók, és a sor végtelen …
    Jaj persze hogy hitlert sem hagyom ki, meg a zöldinges fiukat, de ugyanide tartoznak a Csau securitéjei, az egykori katólikus inkvizitorok, néró és társai visszafelé menve a történelemben

    Tehát miért diktaturák? Mert az emberek másképp nem lennének hajlandók elfogadni a rájuk kényszeritett emberi természettöl idegen ideológiákat.

    A napnál világosabb Margitka, az emberek nagy többsége egyszerüen csak „békességett” akar, azt hogy békében hagyják – ennyit szeretne. Hogy maga tudjon gondoskodni magáról és családjáról, ugy ahogy öneki tetszik, olyan börben szeretne élni, amiben JÓL ÉRZI MAGÁT
    NEM PEDIG OLYANBAN, AMELY VALAMI ELBETEGEK SZERINT NEKI MUSZÁJ.

  • Auróra Borealis

    T.Cikkíró.

    Jó szándékát nem vitatva, mégis hadd mondjam; csapongón eklektikus leírása olykor lényeges elemek fölött siklik el, vagy téveszt össze fogalmakat. Nem véletlen, hogy mostanság Bendegúz egyre gyakrabban dicséri kegyedet.

    A cikk szerint pledául ezért, meg „e z é r t . nevezik sokan az ÁFÁ-t a . s z e g é n y e k . a d ó j á n a k”.

    Kár hogy ezt az amúgy tényleg jogos melléknevet kegyed ezzel a . r o s s z . példaként felhozott, nem releváns >autópálya díjjal hozta egy kalap alá< amely, mint akár a vasúti jegy is, esetben tényleg a sztráda intézményének a . j o g o s . fenntartását szolgálja*. Azonban ha, aki nem képes – anyagilag nem bír – ezen a drága úton utazni, az még mehet más, párhuzamos "alacsonyabb rendű" közúton is, bár lehet, kényelmetlenebbül, de eljuthat a céljához.

    Ezzel szemben az ÁFA,amely VÁSÁRLÁSKOR NEM DIFFERENCIÁL – és itt a lényeg – SZEGÉNY ÉS GAZDAG vásárló KÖZÖTT. Ilyenkor ugyanazt a horribilis 27 % adó mértéket érvényesíti a hajléktalan polgáron, mint egy luxusvilla tulajdonosán közben azt állítva, hogy ez itt a világ legdemokratikusabb adó -rendszere, hiszen szerinte a "27 = 27-tel, tehát egyenlőséget érvényesít polgár és polgár között. ))) 😀 (((

    Valójában tehát . e t t ő l . az egyenlősdi imitációtól hívják az Általános Forgalmi Adót a szegények adójának a magyar kapitalizmus kizsákmányoló rendszerének nemcsak a legcinikusabb de azzal együtt e szégyenletesen aljas tételét is…

    Ha pedig ide számítjuk még azt is amikor a magát negédes egyszerűséggel unorthodoxnak becézgető és hirdető (Orbán/Matolcsi) . o l i g a r c h a – k o r m á n y . azzal . d i c s e k s z i k , hogy ők megszüntetve a differenciált, vagyis a progresszív személyi jövedelemadó (az SZJA) addig mégiscsak igazságosabb rendszerét, ők még annak a mértékét is megváloztatva, és a jövedelmi különbségeket figyelmen kívül hagyva(!), sőt egybemosva és jól elkenve, egyenlő 16 százalékra redukálta mondjuk KovácsJózsef segédmunkás és MészárosOrbán nevezetű alsócsúti multimiliárdos kettős havi százmilliója esetén is. Krőzusok és mágnások ugyanúgy adóznak 16 százalékot, mint az alacsony jövedelmű szegény milliók.

    Bugrisék ezt a bűvészmutatványt folyamatosan és pofátlanul szintén úgy konferálják,hogy az effajta "egyenlőség"Orbanisztán eltelt . 12 . é v e . a l a t t . mekkora előrelépést és hasznot jelentett a Magyarország számára, ugyanakkor nagyokat hallgatnak arról, hogy az említett idő intervallumban és vele, ezzel a szisztémával mennyi adót is . l o p t a k . ki a magyar nép – mit ne mondjak: – a nemzet, azaz a mi és a költségvetés zsebéből csak a sajátmaguk és a FidSS-udvartartás gazdagodására és javára, fűtött gyepű stadionok, falusi szökőkutak, térkövezett falussy körforgalmak, reuma ápoló lóistállók, buszmegállóba épített síktéri kilátók, stb.stb.stb. mind, mind nemzeti ízlésben és minőségében és csakis FidSS kivitelben…
    ˙

    .
    * Az állami autópályákat alig egy negyed éve adta 35(!!!) évre magán-koncesszióba Orbanisztán főkoncepciós minisztere, RogánAntal. Ugyanis ezt a "Wolltemperiertes" ))) 😀 ((( kezelési monopóliumot csakis és, természetesen a MészárosOrbán és SzíjjLászlóhoz köthető közös töke-alapjuk tette magáévá. Ami aztán egy igazi,hamisítatlan tőkés protekcionista vircsaft – méghozzá a legjavából… 🙁

  • Gabriel
    2022 szeptember 10
    11:34 de.
    Gabi!!! lécci! ne agnoszkálj má’ annyit, másik kedves és örök barátom írta Magyarországról mikor én meg neki ugyanazt: dehát ezek már a történelemkönyvekbe valók, igyál inkább valami kaporrotto-t ehelyett, a közgaszdászokat meg bárki kiveheti a könyvtárból és – ha akarja – el is olvashatja nem kell hozzá fülszöveg… arra tudnál e mondani valamit {bármit}, hogy a nyugati világban manapság azaz az utóbbi 35+ évben miért olyan rettentő államgazdasági tényező a „szabadalmak” azaz a szellemtelen termékek tulajdonjoga ami -szinte- sohasem annak kedvez akié a szabadalom…,

    déli szomszédom GDP-jének 25+%-a kérdéses… emiatt…,

    hát most éppen bejelentés nélküli hadműveleteket tartanak Németországban
    van valami écád és hogy NS2 soha +*+*?
    üdv.

  • Auróra, „..Ezzel szemben az ÁFA,amely VÁSÁRLÁSKOR NEM DIFFERENCIÁL – és itt a lényeg – SZEGÉNY ÉS GAZDAG vásárló KÖZÖTT. Ilyenkor ugyanazt a horribilis 27 % adó mértéket érvényesíti a hajléktalan polgáron, mint egy luxusvilla tulajdonosán..”
    ……….
    Tipikus nemzetellenes felfogás, ugyanis egy gazdag mondjuk havi egymilliós keresetéből 20%-ot megtakarít, 80%-ot elfogyaszt és befizet az államnak 216000 forint áfát. Az állam ebből!! eltartja a hajléktalant, hogy ingyen ellátással és segéllyel (mondjuk 100000 ft) hátha visszavezethető a társadalomba a parazita üzemmódból.
    A 16%-os jövedelemadó is emiatt helyes, a jó keresetű, értéket előállító, tanult és törekvő emberek megbecsülést érdemelnek, az őket csak kifosztható gazdaállatnak a nemzeti középosztály süllyedésében érdekeltek látják, láttatják.

  • Auróra Borealis
    2022 szeptember 10
    12:56 du.

    „* Az állami autópályákat alig egy negyed éve adta 35(!!!) évre magán-koncesszióba Orbanisztán főkoncepciós minisztere, RogánAntal. Ugyanis ezt a „Wolltemperiertes” ))) 😀 ((( kezelési monopóliumot csakis és, természetesen a MészárosOrbán és SzíjjLászlóhoz köthető közös töke-alapjuk tette magáévá. Ami aztán egy igazi,hamisítatlan tőkés protekcionista vircsaft – méghozzá a legjavából… 🙁 ”

    Valóban, de a túl reálisra sikeredett mintaparódiát, azaz az Eddie Murphy Dzsentlemanus beli törvényes lobbyt(alias kormányzati korrupció avagy maffia) még így sem sikerült lepipálniuk! 😀

  • Gabriel részletesen írta le 2022 szeptember 10 11:34 de. a szocializmusba és a kommunista pártba vetett HIT romboló erejét.

    Szerencsére természetes fogyással egyre kevesebben hisznek a baloldali és liberális eszmékben, amik teljesen idegenek Magyarország tradíciójától. Ez egy ránk kényszerített ideológia volt, amit nagyjából 800 ezer kommunista párttag képviselt, és egyeduralmi helyzetükben a mindennapjainkban érvényesített.

    Gábriel HIT magyarázatával jutott eszembe ennek a HIT-nek mérhetetlen ostobasága és károkozása, amivel majdnem kiirtották Európa lakosságát. Igen, nem tévedés, ami végül a szocializmus és a keleti blokk, valamint a Szovjetunió széthullását okozta, ez nem más, mint az ukrajnai Csernobil atomerőmű 4-es blokkjának felrobbanása 1986. április 26-án hajnali 1 óra 23 perckor.

    Újranéztem az öt részes Csernobil című sorozatot, ami megtalálható az onvideo.hu honlapon. Aki még nem látta, itt megnézheti, és mindegyik részben nyomon követheti a HIT-tel párosult emberi butaságot. Szerencsére akadt néhány józanul gondolkodó ember is, akik voltak bátrak szembeszállni a párt ostobaságával, és sok ezer önfeláldozó, akik elhárították Európa pusztulását. Ehhez kellett Gorbacsov is, akinek temetésére Európa nyugati országainak vezetői nem utaztak el. Sajnos, nem ez az egyetlen és utolsó ostoba cselekedetük.

    Kedvcsinálónak mellékelem a Csernobil című sorozat első részét:

    https://onvideo.hu/video/2970/csernobil-1×1-online-teljes-sorozat/

  • Ródeó! Nem arról beszélsz, amiről én. Legalább olyan hosszú listát tudna írni bárki a krisztusi szeretet, vagy a nemzeti gondolat bűneiről az inkvizíciótól a KZ-kig.
    Marx (és társai) nem receptkönyvet írtak, hanem a társadalmak működését vizsgálva arra jutottak: e működés nagy részben ugyanúgy objektív törvényeken alapul, mint pl. a vegytan. Csakhogy az ember és közössége működése sokkal bonyolultabb törvényeken alapul, mint a vegytan, így nehéz e törvényeket felismerni – vagy könnyű elpalástolni: nézőpont kérdése.
    Pedig a vegytan se olyan egyszerű. Sokáig biztosak voltunk abban, hogy 2 hidrogénatom és egy oxigénatom alkot vizet. Ma már tudjuk:ehhez egy csomó más körülmény is kell, sőt az atomok se azonosak, így a végeredmény, a víz teremtése se egyszerű. Hogy ne lenne hát bonyolult egy olyan szerveződés törvényrendszere, mint az emberi társadalom, aminek már az „alkotó elemei” – az egyes ember – se egyszerűek?

  • A hit. Nagyon fontos mozgatórugója az emberiségnek. Van egy elképzelésem, tervem a jövőre, aminek a végeredményét nem tudom biztosan – de hiszek a helyességében.
    Kolumbusz hajósai se tudták, hogy a Föld gömbölyű, csak hitték, hogy a csillagászok, matematikusok következtetései helyesek.
    Aurora Borealis’ Egy politikai vezetés felfogását, szándékait mindig az adórendszer tükrözi a legélesebben. Két alaptípus létezik: a fogyasztási és a jövedelmi adótípus. A fogyasztási adókat sokkal könnyebb beszedni, mint a jövedelmek utánit, de emellett is van egy csavar. Ha a jövedelmedet nem fogyasztásra, hanem beruházásra, fejlesztésre fordítod, az mentesül az áfa alól. Márpedig csak egy bizonyos jövedelemszint felett marad pénzed befektetésre. (Ezért a „szegények adója az áfa.)
    A jövedelmeknek is két alaptípusa léteik: a személyi jövedelem (munkabér, járadék, segély), és a tőkejövedelem. Magyarországon ma a személyi jövedelemadó 16%, míg a társasági adó(jellegzetesen tőkejövedelem a társasági nyereség)9%.
    Ez persze a séma – egy kormánynak számtalan eszköze van arra, hogy az adórendszeren keresztül előnyt adjon egy-egy csoportnak, és persze az előny árát más csoportok fizetik meg. Az elérendő célok is erősen befolyásolják az adórendszert, ami tulképpen a társadalmi újraelosztás legfőbb eszköze.

  • Auróra Boreális
    22.szep.10.12:56

    Pusztán kiegészítésképpen, hogy „ezek” mennyire sumák mód adóztatnak, vagyis csak azokat sarcolják, akik az igát húzzák.

    Amikor a néptől(!) az ÁFA bevétel 9000 miliiárd Ft, és
    A munkát sújtó(!) adók 4000 milliárdot tesznek ki ugyanakkor;

    A t ő k e utáni adó mindössze 3000 milliárdnyi látszat bevétel, eb-ből nagycégek c s u p á n 2000 milliárdot tesznek a közösbe.

  • Succubus Lilith

    Auróra Borealis 2022 szeptember 10 12:56 du.

    A 27 %-os AFA kisse tulzas, de hamisan allitod be, hogy ez az adofajta borzalmasan karos a szegenyekre.
    Az ok, hogy a szegeny joval kevesebbet kolt, joforman csak hogy fenntartsa az eletet, a gazdag viszont luxus hazakat es jarmuveket vesz, utazgat … stb… ami altal o joval tobb AFA-t fizet.

    A progressziv jovedelemado sem eppen a legvidamabb dolog. Itt Kanadaban ez megy, es egyeseknek nagyon vigyazni kell, hogy mennyit keresnek, mert ha kozel vannak a „hatarhoz” ahol meg csak mondjuk 25%-ot kell fizetniuk, es barmi miatt csak egy rongyos dollarral tulszaladnak rajta maris 35%-ot fizetnek.
    Velem pl. kib_sz_tt az, hogy tavaly „sok” penzt kerestem, es most hogy nyugdijba vonultam a tavalyi keresethez merik a nyugdij osszeget es nem kapok annyit, ami kifezetne a lakas arat es a rezsit. E hulyeseg miatt nagyon vigyazni kell azzal, hogy az ember mennyit keres.

    Es mindez csak az atlagemberre vonatkozik, mert a leggazdagabb retegnek van boven mit leirnia az adojabol. Pl. ott vannak az ugynevezett „political contribution”-ok, amik 100%-ig levonhatok az ossz-jovedelembol, es amiket politikusoknak adnak, hogy majd emlekezzenek a donorra, amikor megvalasztottak azt a politikust. (Es mindharom nagy kanadai partot tamogatja az osszes donor, ugyhogy mindegy ki nyer.)
    Ettol az emlekezettol aztan keresnek 10-szer annyit az urak, mint amit adtak a politikus valasztasi kampanyara, es lenyegeben semmit sem fizettek adoba.
    Mellesleg ha egeszsegugyi kiadasod van, abbol csak 10%-ot vonhatsz le, ugyanugy, mint ha mondjuk kuldesz 500 dollart a hajlektalanokat eteto gittegyletnek.

    De a lenyeg az, hogy a progressziv adoztatas csak azt eri el, hogy hiaba van az embernek egy jo szakmaja, kozel ugyanannyit keres, mint egy segedmunkas. Akkor meg minek tanulni?

    Tudod, a regi szep idokben nem volt kereseti ado, se AFA, megis megelt az allam bacsi. Hogyan? Voltak vedovamok, amikoris csak a leggazdagabbak fizettek, ami mellett meg ott volt az is, hogy vedte az orszag gazdasagat a kulfoldi bovlitol. De azota ugye alaposan agymostak az embereket akik meg orulnek is hogy mindenfele szabad cserekereskedelem van amivel jol atverik oket.
    A tobbit biztos erted.

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2022 szeptember 10 11:34 de.

    ” Mit gondolsz a “kommunista eszmék” mitöl csak diktatórikus formában képzelhetök el? ”

    Fogas kerdes. 🙂

  • Ródeo11
    2022 szeptember 10
    9:03 du.

    („van valami écád és hogy NS2 soha +*+*?”)

    (Szerintem ez a magyar „dögöljön meg a szomszéd tehene is” című idióta önsorsrontó kárörvendés angolszász változata!)

  • rodeo elso kerdeserde;

    Ma mar nincsenek akasztasok, sem kegyetlensegek,sem diktatura, pofazhatsz amit almodni tudnal.

    S a lakossag kozel felenek van a sajat automobilja.
    Az mond valamit a eletszimnvonalrol, nem?????

    A magas AFA-n panaszkodtok, DE ma lehetosegetewk letezik azon valtoztatni es nepszavazassal am!!!!!!
    Csupan lustak vagytok mint a kutya bARMIT IS CSELEKDSNI ELETETEKEN VALTOZTATNI A SOK OCSARKODASOK HELYETT.

    Ha az nem elegendo neked miert nem mentel Cubaba amikor ingyen repulojegyet igertem szamodta es elvyarsaid szamara.
    Talan ottan boldogabb lennel???
    Legalabb is sok kilo-sulyodat leadtad volna ottan!

  • talalom;

    Marx nagyon ismeretlenul vizsgalta a szabad kozgazdasagok mukodesenek vonalait, ,legalabb is remesen felrevezette nem csak onmagat, de az elekpzelesenek a kovetoit is.

    A korlatozatlan kozgazdasag alapmukodesenek a leirasa: produkalni barmi kozszuksegleti cikkeket vagy szukseges szolgaltatasokat nyujtani egyenlo ertekeku fizetes elleneben.

    Marx csupan az allam-kapitalizmus elvenek a leirasat nyujtotta.

    Na hol talalna Marx soraiban azt a tagadhatalan valosagot amit a fenti mondatban adtam????

    Nem is emlitve, az nem ohajtana semmifele diktaturakat!

    Mraz csupan a diktaturak letrehozasainak a lehetoseget, ill. gazdasagi alapfelteteleit osszegezte muveben.

    De elvei, mint minden diktaturak alatal gyakorolt gazdasagi mukodesek a rabszolgasagtol kezdve, a jobbagysag, stbk.tonkre mentek , egyszeruen mert NEM VOLT JOVEDELMEZOK.

    Errtek termelese, ill. jovedelmek hianyaban csupan a szolgasag munkaja letezik. De a szolgak is kiadasokba kerulnek.

    Miert nem venne nehai edesapja esetet????
    Az is egy tagadhatalan pelda!!!!!!

    Mi lett a kovacshulyejevel es a kocsmajaval, de Maga annak jovatetelebol „jovedelmezik”, nem?

  • ELEMER rodeo-hoz cimzett soraira;

    Ne feledd; minden BUN MEGBOCSAJTHATO, DE AZ OSTOBASAG AZ OROKKE VALO!!!!!

  • Subcubus Lillit
    22.szep. 11.8:30

    A Gavrilónak föltett kérdésed, mely szerint
    „a kommunista eszmék . c s a k . diktatórikus formában
    képzelhetők el”, azért óriási melléfogás, mert még Marx sőt, (ójaj,de) Lenin szerint is történelmi pillanattól függően igenis létezhet a történelmi átmenetnek, a forradalomnak – békés , k o n v e r g e n s . válfaja is.

    Más kérdés azonban, hogy az uralkodó osztály(!) hajlandó e a
    hatalmát, illetve a kizsákmányoltak által 100%-ban létrehozott
    társadalmi javakat, termelőeszközöket pl.a gyárakat átadni, egy újszerű rendszernek. Sajnos eléggé nyilvánvaló, hogy erre nem megfelelő történelmi körülmények között – pl.túl korán stb. – nem akadna tőkés vállalkozó.

    ÁM aközben, az utóbbi száz évben több ország kapitalista demokráciája olyan engedményeket tett a munkásmozgalmak (a trade union) harca eredményeként, amelyek 100 évvel korábban még teljesen elképzelhetetlenek voltak.

    Ezek az engedmények, amelyek mára már. b é k é s . konvergenciát mutatnak legalábbis a dolgozók élet és munkakörülményeinek jelentős javítására ill. javára és nagyon fokozatosan de még a jogrendszer érdekében is. Azonban ezek még mindig nem a GDP igazságos újraelosztása, valamint a vagyoni viszonyok tekintetében hoztak változást. Van ország, ahol a össznemzeti termék 90 %-át sajátítja ki 10 %.

    A kapitalizmus globalizálódása okán a munka kizsákmányolása a történelmi, nemzeti szintről átsasszézott 😀 a nemzetközi szintre, ami a nemzetgazdaságon belül eltakarja az úgynevezett és jól hangzó „nemzeti tőkés” osztály kizsákmányolási trükkös módszereit. Tehát egy hazai munkásnak bárhol a világon fogalma sincs arról, hogy az „ő . t u l a j d o n o s a” pl mit is művel század, vagy ezred annyi bérért egy-egy félgyarmati ország dolgozóival, nemcsak a munka-, vagy az emberi jogok dolgában távoli országok munkásaival. Ő legföljebb azt szűri le, hogy emiatt a hazai munkásságnak jut kevesebb munka, mint korábban.

    Tehát míg az a száz-kétszáz évvel korábbi tőkés rendszer (bocs’de: mégiscsak kapitalizmus) egy-egy országon belül végezte a maga történelmi elnyomó – d i k t a t ó r i k u s – feladatát saját országa, a maga munkásosztálya terhére, addig a mai tőkés – márcsak a demokrácia látszata kedvéért is csökkentve az otthoni nyomást – annak a súlypontját áthelyezi például távol-keleti országok dolgozóinak a vállára, ahol ma zajlik ugyanaz gazdasági folyamat, a munka tőkés kizsákmányolásán alapuló kapitalizálódás ami, az európai gazdaságokban már anno, a XVIII-XIX. századokban indult fejlődésnek s játszódott le a dráma fent ismertetett mai csúcspontjáig.

  • Orsós Elemér
    2022 szeptember 11
    1:13 du.

    Elemér, bingo!
    Kutuzov szelleme lebeg Harkov és környéke felett? közben folytatódik a yukik által x éve kezdett holokauszt, vídejók keringenek róla a neten

  • Gábor György remek tegnapi írása:
    „Nézi az ember az özönlő szellemi elitet. Megérkezik a Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki elődeivel ellentétben sem nem régész, sem nem történész, ám rögvest megsértődik, mert igazgatónak lett szólítva: főigazgató vagyok – mondja öntudatosan (azt nem teszi hozzá, hogy se nem régész, se nem történész, se nem múzeológus), kéjesen nyalogatva saját ülepét. Aztán jön a Petőfi-szakértő, egyszemélyben jeles filmrendező, aki minden idők „legnagyobb” magyar filmjének forgatásán van túl (fizetek bárkinek, ha hasonló mondatot tud idézni Ingmar Bergmantól vagy Federico Fellinitől), s aki csak Petőfihez és a Pilvax-körhöz ért, a pedagógusok fizetéséhez nem. (Mindenesetre meghallgattam volna egy vizsgáját Németh G. Béla tanár úrnál, amint a tételek közül Petőfit húzza.) Érkezik az egyetemi professzor, a kis gőgös udvari ideológus, aki filozófiában ugyan nem alkotott semmi maradandót, de a „lopás mint a Fidesz nemzeti programja” teoretikus alapvetését egy életre lefektette, így hát mégiscsak van idézettsége, szóval a professzor arra a kérdésre, hogy mit gondol, helyénvaló-e, ha a határvadászok fizetése nagyobb, mint a pedagógusoké, azonnal visszakérdez: „rögtön egy erkölcsi ítéletet szeretne belőlem kiszedni?”, amiből annyi mindenesetre azonnal kiderül, hogy Lánczi András professzornak sem az erkölcs, sem az ítéletalkotás mibenlétéről sok fogalma nincs. És ez így megy, jönnek egymás után, a megszokott rendben és koreográfia szerint a vén huncutok és gonosz ostobák, sietős léptek, nem érnek rá, „féknyúz sajtónak nem nyilatkozom”, „jaj, hagyjon már békén ezzel” – kebelből feltörő sóhajával a terror igazgatónője, aztán a „van-e energiaválság, vagy nincs” kérdésre szépen felfeleli, hogy „a kérdés értelmezhetetlen”, végül terrorház-közgazdászként Friedmant, Krugmant, Kremert vagy Joshua Angristet megszégyenítő rövid ökonómiai eszmefuttatást oszt meg: „a hiány és a válság nem ugyanaz”. És érkezik a szép emlékezetű „álamfő”, aki komoly arcot vágva mondja, hogy „én drukkolok a tanárok fizetéséért, magam is tanítok három egyetemen.”
    Csakhogy:
    Az ország, a nemzet és a NER nagy kohójának szép emlékezetű és pótolhatatlan Plagi bácsija láthatóan nincs tisztában azzal, hogy a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozók bérezése különbözik. Aztán érdekelne az is, ha már szóba hozta, hogy nyolcvan évesen miként oktat három egyetemen, anélkül, hogy emeritálták volna? 2012 márciusában ugyanis – méltán – megfosztották doktori címétől, így nyugdíjaztatásáig tanársegédként taníthatott ugyan, de 70. életévüket betöltve kizárólag egyetemi tanárok oktathatnak tovább, professor emeritusként, ha az intézmény vezetése foglalkoztatni kívánja őket. De a 80. évében járó Schmitt Pál tanársegédre ez aligha vonatkozik.
    Igaz, eszembe jut: minden fokozat, minden tudományos teljesítmény, minden publikációs elvárás, nyelvtudás, oktatási gyakorlat stb. nélkül is lehet ma már valaki egyetemi tanár, erről ugyanezek gondoskodtak, feltéve, hogy az érintett valamikor nagyot ugrott, gyorsan úszott vagy futott, gólt lőtt, bevitte a találatot, a bal horgot, kétvállra fektetett etc., vagyis olimpiát nyert.
    Szóval minden rendben van, Plagi bácsi – a fent említett hölgyekkel és urakkal együtt – rendületlenül maga a megtestesült Fidesz-KDNP-rendszer: ikonikus figurák, akiket a mindhalálig hálás magyar nép a szívébe zárt, nem engedi el őket, megunhatatlan mind, annyi, de annyi jót alkottak, filmeket és múzeumokat, filozófiai tételeket és örökbecsű tanításokat, jó látni minden évben az érkezésüket Kötcsére, maszkabál és panoptikum, nejestől és férjestől, babakocsistól és testőröstől, gondterhelt arccal vagy épp egy tányér fölé görnyedve, jóízűen falatozva, elegánsan kilépve csillogó verdájukból, vacak, alig pármilliós órájukkal és karkötőikkel, semmibe sem nézett, szarrá alázott újságíróktól körülvéve, elvégre ők a legnagyobbak: akár múzeumigazgatóként, akár filozófusként, akár filmrendezőként, akár színészként, akár lepukkant popzenészként, akár a nap 24 órájának permanens megmondóembereként, egyetemi professzorként és bármiként, szépek és okosak, bölcsek és moráltól duzzadóak, és ez így megy megállíthatatlanul és feltartóztathatatlanul, minden és mindenki ugyanaz, újságírói mikrofonon innen és mikrofonon túl, legfeljebb az órák és karkötők változnak, meg a bajuszok méretei.
    Otthon vagyunk, családias itt minden.
    És a pedagógusokért kivétel nélkül mindenki felettébb aggódik, meg az egész magyar oktatási rendszerért, a jövő onnan kikerülő cselédségéért, elvégre ők fogják majd tíz és húsz és harminc év múlva is nekik, emitt meg a kastélyaikban is felszolgálni a pacalt és a pogácsát, ők fogják majd nyakon csípni a kapu előtti hangoskodókat és rabomobilba gyömöszölni a renitenseket, ők lesznek a kegyelmes úramék sofőrjei, testőrei, felszolgálói, autóajtó-nyitogatói és milliókat érő sáros csizmáik tisztára pucolói.
    Szóval Kötcsén évről évre aggódva van, de nagyon.
    Úri muri. Rokonok. Kivilágos kivirradtig.”

  • Bendeguz
    2022 szeptember 12
    12:35 du.

    grizi, mint már írám neked vala, hosszú éveken át éltem Cuba -ban vidáman és kellemesen

    az autótulajdonlás a mai energia világgazdasági helyzetben öngyilkosság és ez látszik is, meg kellene szüntetni járjál gyalog nagyon egészséges, összerázná a szennyvizet a fejedben!

    te annyit értesz gazdasághoz, mint a macskám az avatarom-on

  • Bendeguz
    2022 szeptember 12
    12:35 du.

    grizi, kiegészítés
    az autóipar mellett az éppen folyamatban lévő 15 háború is hozzájárúl a világválsághoz, amiből még utóljára usa learatja a sápot azután belefullad €-val együtt a többiek kuncogva jól megvannak nélkülük, sőt!
    egyébként az avatarom üdvizel mondjál valami szörnyű bölcsességet még olyan jó röhögni rajtad!!!

  • Szundi
    Mandi
    6:22
    Apropos’: Plagi Schmitt Pali !

    Épp az imént monda be a rádió, hogy amennyiben egy olimpikon

    egyetemre felvételizik, akkor ez az ő számára mostantól már elve

    500 felvételi pontot biztosít.

    Egy régebbi, szinén FidSS rendelet szerint pedig a TF-en – bocs’

    egyetemen 😀 – góllövéssel is lehet már doktorátust

    „szerválni”. Mint anno az uttörőtáborban tortát…

  • SzundiMandi, hehe, és képzeld el, ezek a primitív, „bőgatyás, fütyülős barackot ivó” emberek verik agyon 12 éve a finom, mindenhez értő, multikulti globalistákat.
    Szerintem érdemes lenne egy másik bolygón árulni a portékátokat, ezen a bolygón nektek szerencsére befellegzett.

  • találom:
    „A hit. Nagyon fontos mozgatórugója az emberiségnek. Van egy elképzelésem, tervem a jövőre, aminek a végeredményét nem tudom biztosan – de hiszek a helyességében.”

    Kedves találom, a hit (doxa) és a (viszonylagos, ám többé-kevésbé objektív) tudás viszonya elég bonyolult kérdés. A legkevésbé sem vitatnám, hogy a hit bizonyos körülmények között akár hegyeket is mozgat. Ám az emberiség, mint olyan jövöjéről speciel nekem szubjektív hitem, még kevésbé viszonylag és relative objektívnek tekinthető tudásom nincsen. Ugyanis eltérően az Einsteinnek tulajdonított bonmottól, úgy vélekedem, azt hiszem, hogy monoteizmus Istene – mármint ha létezik – igenis kockajátékos.

    találom:
    „Kolumbusz hajósai se tudták, hogy a Föld gömbölyű, csak hitték, hogy a csillagászok, matematikusok következtetései helyesek.”

    Lehetséges, de nem hinném, hogy ebben hittek. Nekem valószínűbbnek tünik, hogy abban hittek, talán ezt az utat is megússzák életben,
    és az út befejeztével kialkudott bérüket megkapják majd.

    találom: „Egy politikai vezetés felfogását, szándékait mindig az adórendszer tükrözi a legélesebben.”

    Ha nem is mindig, de igen gyakran.

    találom: „Két alaptípus létezik: a fogyasztási és a jövedelmi adótípus.”

    Hoppá! No, meg a harmadik alaptipus, amit ne felejtsünk el: a vagyonadó.

    találom: „A fogyasztási adókat sokkal könnyebb beszedni, mint a jövedelmek utánit, de emellett is van egy csavar. Ha a jövedelmedet nem fogyasztásra, hanem beruházásra, fejlesztésre fordítod, az mentesül az áfa alól. […] (Ezért a “szegények adója az áfa.)”

    Ez így van.

  • Bendeguz
    2022 szeptember 12
    12:49 du.

    Szerintem meg fordítva! 😀 (Ezért vagyok Veled is elnéző! 😀 )

  • málnaszőr
    2022 szeptember 12
    2:06 du.

    5*!

  • SzundiMandi
    2022 szeptember 12
    6:22 du.

    Kesergősen humoros, előzményfelejtős, csak negatívumkiragadós írás, akár Föld S. Pétertől is származhatott volna, aki hozzá hasonlatosan mindkét érában fent volt a szeren, de akkor valamiért szintén nem mert ilyen gúnyosan akkori NERt bírálni! 😀 Persze, mert most már nem kell világmegvető bátorság hozzá, pedig állítolag most sokkal nagyobb a diktatúra! 😀 (Egymást hatásosan hergelhetitek ezekkel a mindennapi kenyér árát nem befolyásoló tényekkel, DE a bérből és fizetésből élő szignifikáns szavazógépet sajnos nem! 😀 )

  • ˙

    Málnaszőr
    09.12.2:06

    Szellemes megállapítás ez, alulról a második bekezdésben, hogy

    „a munkásnak…az ő tulajdonosa”.

    Ez azonban csak részben, vagyis úgy igaz, ha figyelembe veszed kettejük szerződéses [munkajogi] jogállását, azaz mindkét fél kölcsönös felmondási jogát is, amely „”lehetőség”” igazság szerint azt a . l á t s z a t o t . igyekszik kelteni, hogy a dolgozó szabadon rendelkezik önmagával.

    Ergó a munkás jogilag nem tulajdona a gyártulajdonosnak, azaz kvázi ő egy szabad ember. Amiből legfeljebb annyi igaz, hogy az csak a mukaszerződés tartamára birtokolja a dolgozónak, még ha nem is a személyét, de a munkáját feltétlenül, és végsősoron ezzel köti röghöz őt magát is, mert jószerivel neki nincs is más választása, mint a fizetségért foglalkoztatott modern bérrabszolgaság.

    A rabszolgatartó élelem fejében tartotta magánál a dolgozót.
    Aztán a földesúri jog a jobbágyot családostul természetbeni részjuttatással kötötte a maga birtokához, addig a tőkés a munkást már „”megállapodott””bérért, szerződéses b i r t o k v i s z o n y b a n, látszat kölcsönösséget színlelve béklyózza a termelőeszközhöz, ahol a szabályokat teljesen ő diktálja a számára. Ha tehát nem tetszik valami, hát fel is út, le is út. A színlelt szerződés látszatát különösen az a beépített illúzió jelenti, mintha a . m u n k a b é r . m e g e g y e z n e . a végzett munka gazdasági . é r t é k é v e l . vagyis fedezné az elvégzett munkával létrejött értéktöbbletet, holott az gazdasági erejét tekintve csak egy kialkudott fiktív összeg…

    Summa summarum a gyáros, a munkáltató,stb azaz a tőkés és a munkás jogviszonya, n e m . t u l a j d o n o s a . a munkásnak, hanem a munkájának X időre szóló használója, azaz . b i r t o k o s a , mely különbség csak az a kivétel, amely csak a szabályt erősíti.

  • Succubus Lilith

    málnaszőr 2022 szeptember 12 2:06 du.

    „” “a kommunista eszmék . c s a k . diktatórikus formában
    képzelhetők el”, azért óriási melléfogás, mert még Marx sőt, (ójaj,de) Lenin szerint is történelmi pillanattól függően igenis létezhet a történelmi átmenetnek, a forradalomnak – békés , k o n v e r g e n s . válfaja is. „”

    Nemtom hol elsz, de itt a Fenyesseges Nyugaton valoban, most konvergalni latszik. 🙂

    Igazabol, mint mar tobbszor irtam, az urak es a foelvtarsak mar tobb mint szaz eve konvergaltak, es egyutt kuzdenek a globalizacio sikereert. Mindkettonek erdeke.
    Hogy utana mi lesz a frigyukbol csak sejtheto; szerintem a szokasos… (Azok, akik most hozongenek Amerika utcain ugyanugy falhoz lesznek allitva, mint ahogy a Szu-ban lettek az elodeik, es abbol sem fog tanulni egyikotok sem – mar ha megeri.)
    Csak az az akkorra megmaradt rabszolgahadnak nem sok vigaszt fog nyujtani.

    Valoszinu hiaba ismetelgetem ezt a kulonos frigyet az urak es a foelvtasrak kozott, nem akarjatok eszrevenni, hogy bepaliztak benneteket annak idejen a bator eszmevel.
    Ez egy megvalosithatlan elmelet, szandekosan igy keszitve, hogy amikor bekuldenek, vagy hatalomba segitenek egy-egy orszagba(n) egy nagyobb falka elvtarsat, akkor az az orszag biztos tonkre legyen teve.
    A globalizacio csak ugy mehet vegbe ha minden orszag Olaszorszag, Venezuela, Cuba, Zimbabwe, Del-Afrika …stb… sorsara jut.
    No es partunk es kormanyunk jovoltabol mi is jo uton haladunk efele.
    Ez a tendencia vilagszerte regota, es jol lathato, hogy a mai valsag is szandekos elrendezes utjan jott letre.
    Ugyanazt a celt szolgalja.

    .
    ” Más kérdés azonban, hogy az uralkodó osztály(!) hajlandó e a
    hatalmát, illetve … a gyárakat átadni, egy újszerű rendszernek. ”

    Hat igen… visszajutottunk a fogas kerdeshez. 🙂

  • málnaszőr
    2022 szeptember 13
    3:13 de.
    usa ban minden sportág élharcosai lehetnek iskolai oktatás nélkülm a sport PhD-jei nincs új a Nap alatt

  • Talalom
    9.9.7:12

    Ez a kommentje csillagos ötös. Mert ez elemző,ill.levezető muka.
    5*

    Talalom
    9.9.7:50

    Ennek a kommentnek viszont csak az első bekezdése érdemli meg a dicsérő, alpos, vagyis az analítikus munka jelzőjét.
    Ugyanis a II.része, már megint belekezd a szerző . ö n m a g a . védekező elemzésésébe. Ráadásul, szinte majdnem tagadva az előző komment tudományos igazságait megintcsak a szubjektív babérok learatására vadászgatva, átlopakodik egy teljesen más, a zöldmezők népszerű okoskodóinak, homályos csapásaira, vagyis a kizsákmányolás tényének zöldséges relativizálására, ami itt is inkább egy nyelvi próbálkozás,mintsem a felvetett alapprobléma magyarázata.

    Kedves Margit! Végre már végleg áttérhetne a a szubjektív, folyton mentegetődző, s t í l u s á r ó l . a fenti – a 7:12-es – elemző tisztabeszéd stílusra, amely csak a tudományos alapot tartja a főcsapás irányának, ami nem tenné ki kegyedet itt a primitív gúnyolódások alig védhető,”Margitkázós” 🙁 áradatának.

    Ne haragudjon! Hagyaja már a saját történetét, mely az Önt kipécézésre szánó ellenfelek állandó össztüzében tartja, amit nehéz sebesülés nélkül megoldani, melyek sajnos, talalom e sebesülései az itteni többi szövetségesének is fájdalmat okoznak.

    Ui.
    A kizsákmányolás ténye tanulmányozása, maga szerint „felülvizsgálatának”szükségességének felvetése csak látszólagos újdonság, hisz azt már Marxék is folyamatosan végezték s minthogy őket általános társadalomkritikájuk() során a Fóld mint a természet Margit által itt említett „kizsákmányolása” is érdekelte ill foglalkoztatta. Például Engels a Természet Dialektikájában is éppen a termőföld feudalista, illetve
    t ő k é s (!) k o n c e n t r á c i ó j a . következtében az egész emberiség kárára történő kizsigerelését hozza fel többekközt a jövő egyik reális veszélyének. Példának okáért az erdőirtás- és tarra égetések mai katasztrofális nagyságát.
    – Az a jövő pedig,a már meg is élt, bőrünkön már megtapasztalt, globális, vagyis az imperialista, expanzív kapitalizmus tőkekiviteles realitását jelenti, s az ipari szennyezőkkel elárasztott világról nem is beszéltünk…
    – Ami egy árva centet sem von le a tőkének az emberi munka rovására végrehajtott szükségszerű folyvást kizsákmányolása tényéből.

    Üdvölettel: Vögelein

  • „a kommunista eszmék csak diktatórikus formában képzelhetők” – hit, jog és igazság – kiknek hite, joga és igazsága?

    1992-es orosz játékfilm, Jelcin betiltotta a SZKP-t, helyette létrejött az Oroszországi SZSZSZK Kommunista Pártja. A filmet bemutatták. Ma egyetlen helyen nézhető a neten, bejelentkezve tartalma és látványa miatt. Korabeli szereplői hittek a jogban és az igazságban. A maguk jogában és igazságukban. Végignézed? (magyar feliratos):
    .

  • Succubus Lilith

    Ebben a fenti eszmecserékben az a leganakrosztikusabb – és a maga módján legnevetettöbb
    – mint ahogy Orsós Elemér egy „bátortól” beidézett(!!) még bátrabb Gábor izének a „BÁTOR” nagyon bátor fejtegetéseiröl is észrevételezte
    – hogy semmi mások mint „szellemi” önkielégitések folytáni egymás estimulálása
    (saját otthoni önnön…re, amiböl túlteljesítés esetén ide is bejuttatnak idönként valamennyit)

    Maguktól képtelenek „akcióra” ezért az a sok idézet – na nemcsak ettöl a bátortól, aki ma is „fenn van a szeren” persze legalább ugyanannyira impotensen, de jól esik neki
    – EZEK AZOK AKIK NAGYON BIZNAK, HOGY ELJÖN AZ IDÖ AMIKOR OTT FENN ÖTET IS ESZREVESZIK A JÖVÖBENI NAGYURAK/FÖELVTÁRSAK – ÉS JUT NEKI IS AZ ASZTAL ALÁ DOBOTT CSONTOKBÓL ÉS NEMCSAK A LEHULLÓ MORZSÁBÓL

    Tudod a remény, mintahogy annak idején aSoros-elvtárs a mai NER garnituráját stafirungolta ki, az ujabb, helyére lépö NER-mecénásnál esetleg még ökelme is sorba állhat.

    Erröl szól minden – a mi kis helybeli emeritánius (érdemleges) csalánárusunk vajon mi másért rohant egykor aSoros-fiuk (fidesz NER egylet) szolgálatába, és dorombolt hálásan a gazdiknak, mig egy nagy lendelüttel ki nem vágták … igen, arra, amire gondolsz!!
    Merthogy ugyan megfelelö helyröl orientálva volt, hogy ott kell helyezkedni, de arról már elfelejtetkeztek, hogy a viselkedésröl is orientálják ….
    Mielött a szived megszakadna a sok éves küzdelmének gyalázatos elbánási módjától, szólok hogy utána azért nagyon jól beleférhetett a curriculumába, ez már persze ott a közös új földeteken – kapott is érte sok érdemet (emeritus)

    Tehát erröl szól ez a „nagy világmegváltók” és mindent mindenkinél jobban tudók süketelése – tudod a „VVV system” – (vak vezet világtalant)
    Na nemcsak most – amióta történelmet irnak igy volt ez, ugyhogy az a különös képességgel megáldott Karl, akinek minden perverz hóbortját a Fritz haverja az angliai gyárai robotosai által kiizadott pennykböl finanszirozta, mert tellett rá. Rádásul mintahogy annak idején Rómában a budiadóból bejövö talléroknak sem volt csatorna-szaga, az izzadság-büzt már ezeken a pennyken sem lehetett érezni.
    Ma meg az a sikk, hogy kigyóbörbe kötötten kerülnek ezek a selejt szólamaik, iromámyaik a nagyságos nyugati egyetemek könytárainak alabástrom-polcaira (mint a „tudományuk”, mármint az övék, ennyi)

    Verik egymásnak a tamtamot, hogy a focipályán való felrugásból, vagy a felebarát mocskolásából való „tudományos értekezés” ér-e nagyobb doktorátust!

    Nemrég mondta nekem valaki, hogy
    “”Nem nehéz leírni olyanokat, ami elfedi az ordas szándékokat. Nagyokat mondani, valószínűtlen álmokat valóságnak feltűntetni nem nehéz “”
    a válaszom, hogy:
    Bizony ez történik ma is a világban – de ugyanigy ezer évekkel ezelött is olvashattunk ehhez hasonlatosan ilyen feliratokat akár egyiptomi, akár kinai hieroglifákkal vagy akár sumér ékirással megfogalmazva
    Az emberiség összeségében egy jottányit se változott.
    Ugyanugy éltek jószándéku, mint ahogy gonosz-szándéku emberek – és ugyanugy éltek birkák tömegei, és néhány gondolkozó – aki utóbbiakat akkor is üldözték a gonosz-szándéku potentáltak azért, mert azok egyszerüen átláttak a szitán.

    De mondanék valamit, én még szurkolok is mindenkinek, hogy milliárdos legyen. Szeretném, ha mindenki jól élne, és pont nem az ellenkezöjét. Próbáljuk helyére tenni a dolgokat, mindent oda ahova tartozik
    Ne legyünk mi a parasztok a sakktáblán – viszont ebben még figura se kivánok lenni.

    Ez a megbocsátathatatlan bün – mert az urak/föelvtársak soha, érted soha sem fogják megemészteni és elfogadni hogy az „egyenlök között” ne legyen a „még egyenlöbbek kasztja”
    Ezek a szerencsétlen, impotens csahos-kutyák, akik itt fentebb (itt ebben az aluljáróban) pedig még ugysem, mert a küldetésük a gazdik mindenáron való kiszolgálása.

  • ELEMER:

    Sept. 13-i hozzaszollasoddal bizonyitottad az elobbi soraimat.

    Vajon minek a „megbocsajtasat” remelted????

    De nem „elnezest” jeleztem am !

  • Fenti hozzaszollasra;

    Tagadhatatlanul , mert a „kommunizmus” csupan a diktatura letenek a leirt adatai, tehat semmi mas tarsadalom nem lhetett volna letezo azon alapon!!!!

    Szbad tarsadalmak csupan az elzalogosithatalan egyeni-jogok alapjan letezok, egyben a korlatlan kozgazdasag is es eredmenyei, amely MINDENKI szmara biztositja a lehetoseget, amig imadott Marxista-Communista elkepzeleseitek csupan a zsarnokok hatalmat garantalta.
    De vajon miert siratjatok azt es miert ohajtjatok azt ismet????

    Bizonyara mert a zsarnok diktarorokat szolgaltatok.

  • Kővendég 2022 szeptember 13 3:59 de.

    ” Ugyanis eltérően az Einsteinnek tulajdonított bonmottól, úgy vélekedem, azt hiszem, hogy monoteizmus Istene – mármint ha létezik – igenis kockajátékos. ”

    Ez igy elegge felreerthetoen van megfogalmazva.

    Eloszor Eintein kifakadt az elmeletrol olvasva es valahogy igy mondta, hogy „Az elmelet eleg sokat targyal, de semmivel sem visz kozelebb az ‘Oreg’ titkahoz. Mindenesetre meg vagyok gyozodve hogy O nem kockazik.”
    Aztan kesobb csak magaeva tette ezt a bizonytalansagi elvet.

    Pedig semmi szukseg nem volt ra, es semmi szukseg nincs a bizonytalansagi elvre sem. Mert lehet, hogy az ember szamara ugymond „bizonytalan”, de ez nem jelentheti azt automatikusan, hogy az Isten szamara is bizonytalan.

    Ezert is irta kb. egy evvel a halala elott Einstein, hogy:
    „Ha Isten teremtette a vilagot, az elsodleges celja nem az volt, hogy mi konnyen megertsuk azt (a vilagot).”

    De hinni barmiben lehet.

  • Most,
    hogy a tizenéveseket megerőszakoló atomreaktorokba rakétákat lövő gyilkos eurázsiai bandák pánikszerűen menekülnek az Ukrán Fegyveres Erők elől,
    hirtelen a Kreml-béli kényúr sajtója „harmadik világháborúvá”
    nevezte át az eddig csak mint különleges katonai műveletként emlegetett gusztustaln területrabló hadjáratát.

  • BENDEGUZ
    2022 szeptember 14
    11:09 de.

    Sajnos úgy látom, hogy ennyi év itteni intenziv nyelv tanulás és kollektiv segítőkész kijavítgatásuo után még mindig vannak értelmezési problémáid is, ugyanis én a helyedben egy ilyen alattomos fricskától minimum megsértődtem volna! 😀

  • Geyza
    2022 szeptember 15
    5:24 du.

    csak neked: a legyek elfoglalták a légypapírt

  • ˙

    SzubkubbusLillith
    szeptember 13.1:59

    Amint az meg is vagyon írva: A konvergencia márpedig a Világ, a Glóbus egészén, bármely sarkában, lassan, de biztosan magától is – egy puskalövés nélkül is – f u n g á l ))) 😀 ((( mégpedig az alábbi formula szerint:

    A szakszervezetnek, vagy civil szervezetnek tett bármi, általuk

    évszázadokon keresztül, a p r á n k é n t . k i c s i k a r t,

    először csak „engedmény” formátumú, majd – hosszú távon – már

    vívmány, tehát végleges szokás, azaz visszavonhatatlan és

    gyakorlattá vált, váló s ebből kialakult törvénnyé

    szilárdult, de már szent írássá jegecesedett, ma még mindig

    csak szimbolikus, nevezzük így „kollektív szerződésnek” a

    kapitalizmus valahai állapotát jóval s . v é g l e g . m e g h

    a l a d ó . de már megdönthetetlen történelmi – államszintű(!) –

    intézkedéstömeg, azaz . e g y . m e r ő b e n . ú j .

    r e n d s z e r . diadalívének az építőkövei 🙂 .

    Állvä Célzár/
    ‘Sire Málna

  • Folyt’
    Subbcubbusnak.

    Ilyen megjegecesedett törvények mára – már ahol – a munkaidő, a munkavédelem, WC szünet, evésszünet, éves szabadság, a sztrájk joga, stb.stb. Ezek nagyjából mára már evidenciák…

  • Succubus Lilith:
    „Ez igy elegge felreerthetoen van megfogalmazva”

    Ezt írtam (ha netán a válasza előtt nem olvasta el):
    ” Ugyanis eltérően az Einsteinnek tulajdonított bonmottól, úgy vélekedem, azt hiszem, hogy monoteizmus Istene – mármint ha létezik – igenis kockajátékos.”

    Ebből szvsz világosan kitünik, hogy:
    1. Einsteinnek TULAJDONÍTOTT bonmottról szóltam, ergo közömbös, hogy Einstein valaha írt, mondott -e ilyesmit, vagy sem.
    2. „úgy vélekedem” -irtam, tehát saját vélekedésemről (doxamról), tehát hitemről.

    Tisztelt Lilith asszony, ha akár az én megfogalmazásommal, akár a magyar nyelv használatával is van komolyabb nehézsége, természetesen a jövőben is kézséggel nyújtok Önnek segítséget.

  • LILITH tette a kerdestr egyik hozzaszollasaban, hogy ‘az uralkodoosztaly hajlandolett-e volna gyarait, vagyonat atadni a dolgozoiknoak?’

    De miert maradt nema az 1956-os magyar dolgozok otletein, hogy a „nap-allama” az elrabolt vagyonokat hajlando lett volna atadni a dolgozoknak.
    Arra avbalasz persze tagadhatalan, mert annak megelozesere egy idegen hatalom hadait invitalta Kadar elvtarsatok annak elkepzeleset is megsemmisiteni.
    De vajon miert ????
    Hiszen azt Marx eredeti elvei alapjan remeltek a magyar dolgozok.

    Azt persze meg „talalom” sem volt hajlando emlekezetebe venni.
    Vajon miert nem, es mind a tobbi Marx-elveire hivatkozok?

  • ELEMER;
    Sjanalatos latni hogy te meg az ekezeteken abrandozol,ill.azon keptelen voltal tuljutni.

    Na valojaban Elemer, mi mas modon letezheto egy valotlan elkepzelt diktatura lehetosege ha nem az eroszak-alapjan?
    Kepes lennel azt elkepzelni is?

    S miert nem lehetne az emberileny korlatozatlan tarsai alatal?

    Mi alapon veled hogy barkinek is valami jopga lehetne embertarsat, ill. jogait megtagadni, korlatozni ????

    Vagy egyszerubben kerdezve, kinek nyujtanad a jogot a Te jogaidat korlatozni??????

    S miert ne?
    Ha neked jogod lehetne valaki masok jogait korlatozni vagy megtagadni, miert nem lehetne masoknak is jogaik a Te jogaidat megtagadni??????

    De az nem diktatura, sot mint a rabszolgasag lenne ismet?

    Sed licet Yovis non licet Bovis!

    Aki Yovis-nak kepzelne onmagat, hat ki lenne hajlando a ‘kisokornek’ lenni????

  • Málnaszőr
    10:23-30

    „Ezek mára már nagyjából evidenciák”

    Sokan hiszik azt,hogy ezek (vívmányok!)a kapitalizmus jószándékú 🙂 velejárói… Pedig, mint följebb említed is, e mai állapot 2-300 év „munkás-mozgalom”, tehát egy progresszív történelmi fejlődés eredménye, mely progresszió – progresszív tört. folyamat – ma tovább fejlődik egyre inkább nemzetközi, „globális” platformokon, amelyeket maga az internacionális tőke, a saját térfoglalása érdekében épít, ahogy te is mondod, „egy távolibb, új világ” számára… És nincs az az adó és büntetőpolitika, amely a tőkét erről a vele járó, természetes terjeszkedéséről le tudná beszélni…

  • Ródeo11
    2022 szeptember 16
    8:44 de.

    Ebben igazad lehet.

    Egy pici helyebítéssel :
    Bár ugyan TE és kapcsolt álnickjeid
    (SCrupulus Lili vagy mi, meg még pár másik )
    ugyan elfoglalni látszik ezt a valaha liberálisnak
    mondott oldalt,azért nem nevezném a KMH-t légypapírnak.

    Tudod pajtás a magadfajta döglegyek odaszarnak mindenhová,
    ahonnan nem hessentik el őket.

    Mindezt a Kreml pénzén persze

  • Dubois
    17.2:56

    Jószándék? Ugyan.
    Madách Luciferével válaszolva,
    a tőkés sem > adhat mást, csak mi lényege < 😀 .

    Nincs tehát szó, se jó, sem pedig rossz szándékról. A tulajdonosok nem tesznek mást, mint élik a maguk világát a maguknak teremtett polgári világrend 200 éve biztosította "komfortja" közepette, csak azokat kizsákmányolva, akik ezt itt e Földön X-milliárdnyian hagyják. Mert, akik nem tűrnék, azoknak egyelőre csak a "vagy megszoksz, vagy megszöksz" luxusa jut…

    Merthát, a munkás számára a választás lehetősége csak a munkaszerződés aláírásakor vetődhet föl, akkor is csak az elé tett – a tulaj (v. társaság) által abban megfogalmazott kész tényt,az abban foglalt minden feltétellel együtt,s.k.írhatja alá. Ha nem ezt tenné, akkor már nincs is munkája…- Sorry.

    – Ennyit a szabad munkahely választásról és a munkaerő-piacról"
    A munkás tehát a lényeget tekintve, abszolúte nem kölcsönös erőviszpnyok között, azaz kiszolgáltatva vállal munkát majdnem teljhatalmú munkáltatója kényének kedvének.

    Legalábbis ami a munkabér nagyságát illeti, az adott mert, mint te is méltóztattál leírni a 200 év harcaiban kivívott fejlődés eredményei, a fejlettebb tőkés országokban a munkást a munkaügyi és szociális törvények adottak, így ma már védik a munkáltatói önkény fizikai és egészségügyi viszontagságaitól.

    Hozzátéve azt is, hogy keletebbre haladva, az áldásos tőkekiviteltől sújtott (bérmukáztatott) ""neo-kapitalista"" országok, ma egyre növekvő(!) munkásosztálya manapság ismét elszenvedi a kétszáz évvel korábbi munkáltatói atrocitásokat.

    A munkásnak ezt a kiszolgáltatottságát elsősorban a mai korra jellemző, gazdasági, ill. termelési módjában immár egy ideológiailag ismét egypólusúvá vált világ – a szovjet blokk megszűnte – katalizálja, éspedig a két világrendszer közt eddig még fennállt szociális, illetve ideológiai verseny okafogyottá válása révén…