Többet ér az erdélyi vagy kanadai magyar kettős állampolgár mint a külföldön dolgozó magyar

2016 augusztus 22 8:34 de.33 hozzászólás

A Fidesz tudatosan nehezíti a külföldön élő, nem kettős állampolgár magyarok szavazását. Azért, mert fél tőlük. Erre teljesen nyilvánvaló bizonyíték az alábbi ábra szerinti statisztika a Nemzeti Választási Bizottság honlapjáról:

A választópolgárok száma. Így teremt előnyös helyzetet a Fidesz a határon túli kettős állampolgároknak

A választópolgárok száma. Így teremt előnyös helyzetet a Fidesz a határon túli kettős állampolgároknak

Múlt pénteken összesen 1 074 fő jelentkezett külképviseleti szavazásra, míg a kettősállampolgár határon túliak névjegyzékében 269 938 fő szerepel. Pedig több mint 300 ezren hagyták már el Magyarországot nyugat felé.

Ha egyenlő volna a választójoga minden magyarnak, akkor ez nem így lenne most.

A külföldön dolgozóknak, akik még fenntartanak magyarországi állandó lakcímet, külön kell regisztrálniuk most. Csak személyesen szavazhatnak a konzulátusokon, éljenek bárhol egy külföldi országon belül. A kettős állampolgár határon túliaknak most nem kell regisztrálniuk, mert elég volt nekik 2014 tavaszán. Borítékot akkor is kapnak, ha azóta elköltöztek vagy elhunytak. Így lesz legalább 10 ezer halott is a névjegyzékben.

Ez alkotmányellenes, ezen változtatni kell 2018 előtt.

Szigetvári Viktor

Leng a zászló

Leng a zászló

33 hozzászólás

  • Tudomásom szerint, minden külföldön élő magyar szavazhat. Az utolsó szavazásnál is ez volt.
    Mellesleg,azt is tudom, hogy otthoni lakással NEM rendelkező, külföldi magyar szavazott, mint pl. én is.
    A rendszerválás után VISSZAKAPTA minden külföldi magyar állampolgár, az állampolgárságát, amit elvett a Kádár kormány.

  • Kedves Figyelő,
    Azt hiszem nem szeretné érteni a hibát és elbagatelizálja más irányba. Valóban már az előző parlamenti választásokon is súlyos hiba és diszkrimináció volt. A Magyarországon született ám de külföldön élő magyar NEM szavazhat levélben, mint például az a kettős állampolgár, aki a határon túl született. Tehát egy erdélyi magyarnak sokkal egyszerűbb szavaznia mint egy Magyarországon született magyarnak. Hogy érzékelhető legyen mi ebben a nonszensz, tegyük fel, hogy van két magyar ember aki Angliában, mondjuk Nottinghamban (tök mindegy hol) egymás mellett dolgozik, kollégák és barátok. Az egyiknek elég postára adni egy levelet, míg a másiknak több száz kilómétert kell utaznia nem kevés többletköltséggel, idővel stb.. a követségre, hogy szavazzon, ahol ha megjelenne mind a több százezer szavazó, akkor esélye sem lenne leadnia a szavazatát. Miért van ez? Mi ez a megkülönböztetés, ahol egy erdély/felvidéki, délvidéki.. kanadai magyar előnyt élvez, egy született magyarnál? Hoooogy?

  • Kedves Szigetvári Viktor!

    Ön bizonyára eltévedt. 2011 óta nincs alkotmányunk, csak valami alaptörvény, bár igaz, ami igaz, annak van gránit szilárdsága – akármit is jelent ez -, és asztala is (no, tényleg, azzal meg mi van?), no meg sarkalatos törvények tucatjával.

  • HunCanada,
    Könyörgöm, Erdély kicsit közelebb van, mint Anglia.
    Igaz mi kanadai magyarok változatlanul szavazhatunk a helyi konzulnál, nem levélben.
    Gondolom, Anglia nagy városaiban is vannak magyar konzulátusok.
    Persze, ha egy kanadai magyar a prairin lakik, vagy a rocki-ban, annak probléma eljutni egy nagyobb városba!

  • „A Fidesz tudatosan nehezíti a külföldön élő, nem kettős állampolgár magyarok szavazását.”
    Ez így pontatlan. Minden külföldön tartózkodó, de magyar lakcímmel (is) rendelkező, magyar állampolgár szavazása megnehezült, akár van a magyaron kívül állampolgársága, akár nincs.

    HunCanada: „A Magyarországon született ám de külföldön élő magyar NEM szavazhat levélben, mint például az a kettős állampolgár, aki a határon túl született.”
    A születés helyének ehhez nincs köze. Szavazhatnak levélben azok a bárhol, akár Magyarországon, született magyar állampolgárok, akiknek megszűnt magyarországi lakcímük (vagy soha nem is volt). Akinek pedig van (nem szűnt meg) annál pedig mindegy, hol született, MO-n vagy máshol. Maga az állampolgárság sem a születés helyéből következik Európában, Magyarországon sem. (ritka kivétellel)

    Összehasonlításul: A külföldön lakó kanadaiak szavazhatnak ugyan, de (kivételektől eltekintve) csupán öt évig és feltétellel. Nyilatkozni kell a visszatérés várható dátumáról:
    http://www.elections.ca/content.aspx?section=vot&dir=reg/etr&document=index&lang=e

  • Úgy értem, a magyar lakcímmel nem rendelkezőkhöz képest nehezült meg, akik valóban levélben szavazhatnak. Ez viszonylag új intézmény MO-n.
    A nyilvántartás esetleges hiányossága ettől független, de persze fontos kérdés.

    Kanadában nem szavazhat az a kanadai, aki sohasem volt kanadai rezidens. Sok ilyen lehet, ha a kanadai állampolgárok 9%-a külföldön lakik. (Ezek gyermekei kanadaiak, kivételektől eltekintve)
    http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=365&top=5

  • Kedves Figyelő! Azt kezdem hinni, hogy direkt csinálja, hogy nem akarja érteni. Segítek, mint mindig:

    Egy Angliában élő erdélyi és egy Angliában élő magyarországi magyar éppen olyan távolságra van Budapesttől, mégis más feltételekkel szavazhatnak. ( Eddig tud követni? ) De míg az Angliában élő erdélyi szavazhat levélben, addig az Angliában élő magyarországinak utaznia kell nem keveset. De ha még a szomszédba kéne átsétálnia is a konzulátusra, akkor is lehetetlenségbe ütközik szerencsétlen angliai magyar, aki több tízezer, vagy százezer fős társával együtt képtelen lesz egyetlen hivatalban leadni a szavazatát. Nem érti igaz, hogy jól ki van ez találva, és diszkriminálva a magyarországi magyar aki külföldön él és dolgozik?? Szóljon hol akadt el, menjünk pontról-pontra. Fogom a kezét.

    NEM azon van a hangsúly, hogy nem szavazhat valaki, ilyet senki nem állított, csak ön próbálja erre terelni a kérdést. Ne tegye. Ne legyen már értetlen könyörgöm. Arról van szó, hogy az egyik csoport simán és könnyen szavazhat levélben (a kormányhoz közelebb álló csoport), míg mások, akik aztán tényleg Magyarországon születtek, azok pedig ugyan ez a feltétel ne, adatik meg.

  • Baldwin
    2016 augusztus 22
    2:06 du.

    A példa kedvéért és az egyszerűség, illetve az életszerűség kedvéért írtam a születési helyet Figyelőnek, mert nem érti, és sehol nem hivatkoztam arra, hogy a születési hely befolyásoló volna a szavazásnál.

    Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, akkor tessék:

    Egy kettős állampolgár aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, az szavazhat levélben, míg a külföldön tartózkodó (él és dolgozik, vagy csak nyaral…tök mindegy) magyar állampolgár nem teheti ezt meg.

    A fentiből adódik, hogy egy Angliában dolgozó erdélyi és egy magyarországi magyarnak teljesen más feltételek adottak – hátrányban a magyarországi az erdélyivel.

  • HunCan
    OK, így korrekt.
    Nehezen kezelhető szisztéma, hogy bárki szavazhat, az is, aki még nem is járt MO-n.
    Tán nem volt helyes Kanadával példálóznom, hisz ott se pártlista, se a MO-ihoz hasonló lakcímnyilvántartás, hacsak a jogosítványt, az eü-biztosítást és épp a szavazást illetően nem, bár ezeket nem kapcsolják össze.
    A külföldön lakó németek (ez relevánsabb) gyakorlatilag korlátozás nélkül szavazhatnak a szövetségi választáson, postai úton is, külképviselettől függően. (?)
    https://www.bundeswahlleiter.de/en/bundestagswahlen/BTW_BUND_09/auslandsdeutsche/wahlrecht/
    Tán valaki meg tudja mondani, szavazhat-e külföldön levélben az olyan német, akinek van német címe.

  • HunCanada!

    Hidd el, tök érthető és világos amit írsz, nem lehet nem érteni, épp ezért rendesen vérforraló is!
    A zsíros képű, visszataszítóan tudálékos Semjén mondta néhány éve, mikor a parlamentben téma volt a kettős állampolgárok szavazati joga, hogy „nincs kétfajta állampolgárság”! Nem mintha tőle függne bármi, vagy súlya lenne annak amit hadovál, de a jelek szerint mégis csak van, természetesen a magyarországi magyarok hátrányára!

  • Parács Péter Pál

    Ez badarság és már megint magyar és kormányellenes.
    Nemzetközi jog szerint is létezik kettős állampolgárság, nem
    kellene ezért belekeverni Magyarországot.
    Szavazás továbbá az egész világon személyesen történik és még így is vannak „óvások”.
    Igen Magyarország lehetőséget nyújtott azon határon túl rekedt embereknek a magyar állampolgárságra, akik erre igényt tartottak. Nekik ugyanúgy joguk van a szavazásra és mi abban a kirívó, hogy ezt a kinti konzulátuson tehetik meg??? Nekem is el kell fáradnom a szavazó úrnához.

    Ha egyesek annyira „támadják” Magyarországot, akkor inkább azon kellene elgondolkodniuk mi lesz az októberi választások után. Vagy idáig még nem bírt eljutni a szurkálódás???!!!

    PPP

    Inkább a határon túli szavazások részvételi arányát kellene megnézni.
    Ettől függetlenül Magyarország az, aki állampolgárainak
    véleményére is kíváncsi a témában.

  • Parács Péter Pál Elfelejtetted megmagyarázni, miért szavazhat az erdélyi levélben, mikor (esetleg)sosem volt Magyarországon, Nekem viszont miért kell nyolc órát autózni, hogy voksolhassak? Hosszú elmefuttatásodban csak a lényeget felejtetted ki, hogy az ajándékba kapott állampolgárság tulajdonosa többet ér, mint az igazi állampolgár, aki tett is az országért. Semjénék azt hazudták, hogy nincs kétféle állampolgárság. Pedig van.
    Ez a kérdésem nem olyan bonyolult.
    Az pedig, hogy a kormány támadása Magyarország támadása lenne, az a badarság, kedves Péter Pál.

  • Llanfair
    Én megmagyarázhatom.
    Az erdélyi magyar kifejezetten magyar akar lenni! Sokkal jobban mint Te vagy én. Neki igen fontos, hogy a román többség között , ha népszámlálás van, mint magyar szerepeljen!
    A levél meg azért gyakorlatilag érthető, mert nem csak az, hogy nagy távolságokban, heyek között élnek néha a magyarok, hanem ott nincs magyar konzulátus, mint a nyugati városokban.

  • Figyelő Azzal magyarázod a törvénytelenséget, hogy az erdélyi magyar akar lenni, én nem? Ezt miből gondolod? Ez alap a törvénytelenségre? Találkoztál Te már erdélyivel? Nem hiszem. Két hét Erdélyben semmit nem jelent. Élni kell velük Magyarországon, meglátod mennyit ér a szemében a magyar. Ha Magyarországra kerül, akkor tolakszik, arcátlan, és magát helyezi előtérbe. Ha módja van rá, már tovább is áll, mert csak ugródeszkának használja Magyarországot. Tudom, vannak fehér hollók, inkább fehér holló párok, de az nem számot tevő létszám.
    Nyugati városokban konzulátus van? Nálunk négy óra autóút. Minden magyar lakta területről ennyi idő alatt Magyarországon lehet aki akar. Ha annyira magyar akar lenni, induljon el. Vagy annyira még sem akar?

  • Parács Péter Pál
    2016 augusztus 23
    4:53 de.

    Szokták mondani, főleg ilyen Bayeres körökben hogy: Húúúúúbazzeee Parács Péter Pál, eléggé elvesztél a választási procedúrák módozataiban és kevered a levélben szavazást, valamint a konzulátuson történő szavazást megspékelve azzal, hogy kinek melyik is a jogosultsága. Abból amit leírtál, fogalmad sincs, hogy kinek és hol, illetve hogyan lehet szavazni.

    Írod:

    „Magyarország lehetőséget nyújtott azon határon túl rekedt embereknek a magyar állampolgárságra, akik erre igényt tartottak. Nekik ugyanúgy joguk van a szavazásra és mi abban a kirívó, hogy ezt a kinti konzulátuson tehetik meg???

    Ember!!! Éppen ő nekik nem kell elutazni konzulátusra, hanem szavazhatnak levélben is. Ez rendben is van, nincs semmi baj vele, de más magyar, aki szintén a határon túl él, mert ott dolgozik nekik miért nem biztosít lehetőséget a magyar kormány levélben szavazni? Llainfair két éve is leírta, hogy mennyi idő pl neki elmenni a konzulátusra és mennyi a költsége, mert ő nem szavazhat levélben. MIÉRT?

  • HunCanada TE erre emlékszel? Megemelem az összes kalapomat a memóriád előtt. Ez nekem már gyógyszerrel sem menne. 😀

  • Eh, ilyen magyar vagy olyan magyar állampolgár, Romániában él vagy Angliában….
    A magyar kormány túlbonyolítja a szavazási procedurát, holott az Országgyűlésben símán elfogadtathatna egy rövid törvénymódosítást; „Az szavazhat, aki az Orbán Viktor által személyesen kiválasztott képviselőjelöltre szavaz. Az ellenzéket a miniszterelnök előterjesztésére az államelnök nevezi ki.”. Passz.

  • Kedves Orbán fanok!

    Miért próbálják minden egyes alkalommal megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.
    Orbán úgy ragaszkodik a hatalomhoz, mint pióca a a gazdatesthez. Nincs olyan eszköz, amit ne vetne be érte. A demokrácia máza csak képmutatás, hogy az EU ne zárja el a pénzcsapot.

  • Llanfair
    2016 augusztus 23
    12:10 du.

    🙂 Igen, van egy ilyen „rossz” tulajdonságom, hogy mindenre emlékszem amit valaha olvastam, hallottam, láttam.

  • HunCanada!

    Az aug.22-én 2:45 perckor küldött hsz-ban írtad le az egész, e témában folyó anomália lényegét! Középen a kivastagított rész abszolút összefoglalja, hogy miről van szó, mi a kifogása mindazoknak akik a kettős eljárást szándékos diszkriminációnak tartják – nem véletlenül!

    Rokonságunkból az egyik srác, két éve Skóciában dolgozik, s bár időnként hazalátogat, még nem döntötte el,végleg maradjon e! Magyarországi magyar,lakcímmel, adószámmal,éveken keresztül ide fizette a TB-t,itt robotolt minimálbérért(a többi a zsebbe jó szokás szerint, és természetesen „részmunkaidősen” bejelentve, így 12 órákat dolgozhatott!)Ennek a srácnak semmilyen más állampolgársága nincs a magyaron kívül!
    Most jobban megy a sora,ezért egyenlőre nem jön haza, viszont ahhoz, hogy az országát, (és őt magát is) érintő ügyben szavazni tudjon Edinburgh-ba kellene utaznia ami kb 450 km a lakóhelyétől! Oda vissza 900 km, bonyolult átszállásokkal, de ha kocsival megy sem sokkal egyszerűbb, pokoli drága, egy napot bőven rá kéne szánnia – ideális esetben összejön! Kevésbé ideális esetben esetleg nem kerül sorra, nem pontosak az adatai, stb stb szóval több rendbelileg megfontolandó, hogy neki induljon e!

    Míg a kovásznai, székelyudvarhelyi vagy bármilyen határon túli településen élő Dénes bácsik vagy Eszter nénik(vannak ilyen nevű ismerőseink arról a területről)részéről elég ha a kerítése előtt elhaladó szomszédjától megérdeklődi, hogy „hova mész Gáspár, csak nem a postára, ha igen nem adnád fel a mi levelünket is?” És ezzel már el is intézte a szavazását! Hogy ez (is) pl mennyi visszaélésre ad/hat okot azt már nem is ragozom, túl azon, hogy a kettős állampolgároknak elég 10 évenként regisztrálni, mert nincs egy- egy választáshoz kötve a regisztráció! Ha tehát Menyhért apósa az öreg Ábris X napon elhalálozott, és azt nem jelentette le időben (esetleg egyáltalán)úgy hogy közben volt egy választás – nos akkor Ábris is benne szerepel a nyilvántartásban, és akár a „tőle érkező” borítékos szavazat is feldolgozásra kerül/het! Mert hát Isten malmai lassan őrölnek, és mire az ottani népességnyilvántartó és a magyarországi választásokra jogosító regisztráció összefut ( már ha!) addig annyi idő eltelik, hogy akár Orbán Récsöl mostanság született gyermekét is meglehet/ne koronázni!

    Nem véletlen tehát,hogy míg a nyugati államokban dolgozó, nyaraló, vagy csak simán ott tartózkodó magyarországi magyarok szavazatát szándékosan nehezíti ez a kormány, addig az sem véletlen, hogy a határokon túl élő kettős állampolgárokét viszont minden eszközzel könnyíti! Az a csíksomlyói polgár ugyanis aki esetleg az életben el sem hagyta a faluját, vagy csak sátoros ünnepekkor, annak bármennyire is magyarnak érzi magát a szívében, a magyo.-i választások nem tűnnek annyira fontosnak, hogy azért külön szekérre, vonatra, buszra üljön, hogy a hegyekből vagy tanyájáról beutazzon a konzulátusra, vagy a megyeszékhelyre! Mert változik attól valami az ő életében? Semmi, és ezt a bölcsebbek fel is fogják – sajnos nincsenek túl sokan! Ugyanilyen elgondolásból találta ki valamelyik „semjénszintű” okostojás, hogy elég 10 évenként regisztrálniuk!

    Innentől nem meglepő – és sajnos még csak nem is ellenőrizhető, hogy pontosan annyi határon túli szavazat érkezik majd be,amennyi az érvényességhez kell – de hogy ebből mennyi a tényleges, XY által saját akaratából leadott szavazat, az kétséges -számomra legalábbis a jelen feltételek között az! A határon túli szavazatokat ugyanis központilag dolgozzák fel, abba már az ellenzéki pártok delegáltjainak „belelátása” nincs. Ez a kormány úgy tűnik semmit nem tesz azért, hogy a bizonytalansági tényezőket kiszűrje, hogy a kétségekre okot adó elemeket egyértelműen kizárja! Már a látszatra sem ügyelnek!

    Az már csak üres duma, hogy alkotmányos joga minden magyar állampolgárnak, a titkos, egyenlő, és szabad választás, hiszen ahol alkotmány nincs, ott alkotmányos jog sincs!

  • Parács Péter Pál

    Aki külföldön élő magyar állampolgár /vagy szavazásra jogosult/ és nincs magyarországi lakcíme, annak „postai szavazócsomagot” kell, hogy kapjon, ha előtte ezt kéri.
    A postai úton történő szavazás menete máshogy nem is lehet, másrészt ettől függetlenül visszaélésekre adhat módot.

    ppp

  • Hun Canada!

    A kb 100 éves, szándékosan értetlen matrónának, Figyelő-nek adott magyarázatából csak azt az egy lényeges momentumot hagyta ki, hogy azok akik gazdasági . k é n y s z e r . nyomására kénytelenek voltak nyugatra munkáért kitántorogni, azok az Orbán-kormány számításai szerint . n e m . s z a v a z n á n a k . a Vezér és Kancellár . a k a r t a . s z e r i n t, tehát valószínű, hogy a fid-SS . e l l e n . voksolnának.
    Ezt a csuti kondás és csapata is jól tudja s épp ezért gördít minden lehető akadályt, a szalmaszáltól a gerendáig ennek a lassan már egy-milliósra dagadt szavazótábor voksolási szándéka és lehetőségei elé…

    Csak azt nem értem, hogy a szavazási szabályok ilyen szándékos eltérítése hogyhogy nem szúr szemet a demokrácia fellegvárának, az Európai Uniónak. – E kérdés persze költői, hisz tudjuk, hogy fid-SS a jobboldali Európai Néppárt tagja, amely ugyanúgy megjátssza a naivat, mint a fent nevezett, ám valóban szenilis vénasszony… Az EU néppárti vezetői a törpe imposztor kisebb kilengésének állítja be ezt a csalást is, akárcsak a kohéziós alapok hamis felhasználásait Magyarországon. Elnézik neki.

    .

  • Parács Péter Pál

    Szavazzon bárki úgy ahogy akar és tud! Ha valaki akar szavazni megtalálja a módját nélkülünk is. Nemde?
    Erdély pedig lehet jobban „őrzi” a magyarságot mint…!

    PPP

  • Parács!

    Hát nem érti!!! 🙁

    Épp az a baj, hogy „bárki úgy, ahogy akar és tud” – mint írja – nem képes szavazni, mert Orbanisztán – ismeri ezt az országot(?) – úgy „igazította” a feltételeket, hogy azok csak egy általa kedvezményezett, jelentős számú – várhatóan csak rá szavazó – csoport számára legyen kedvező, a többiek meg húzzák be a nyakukat…

    .

    .

  • Parács Péter Pál!

    Sikerült megtalálnod szarva közt a tőgyét – ezzel szemben az alapproblémát viszont nem sikerült levenned – láthatóan nem is akarod érteni, pedig nem olyan bonyolult!

    Konkrét példaként itt állt Llanfair esete, aki bár felesége munkaszerződése miatt jelenleg nem itthon él, ám magyar állampolgár, magyarországi lakcímmel – hozzátartozói, családtagjai a mai napig itt élnek ezért sűrűn jár haza, már csak ügyei intézése végett is – nos ő nem szavazhat levélben, pedig mennyivel egyszerűbb lenne számára is, és talán így még élni is tudna „állampolgári jogaival”! De, neki 9 órát kellene utaznia, hogy a bizonytalan kimenetelű szavazást megejtse, míg annak a csantavéri polgárnak mondjuk,aki bár magyar származásúnak vallja magát, bőven lehet, hogy az elmúlt 20-30 évben a szülőfaluját sem hagyta el – de legalábbis Magyarországon nem járt – elegendő ha a szomszédja kezébe nyomja a borítékját, ha az épp bebiciklizik a faluba!

    Érthető a fennakadás? Mindkét példa kiragadott volt(csak hogy ne mindig Erdélyt említsük) mert nem gondolnám,pl hogy tömegesen óhajtanának a Vajdaságból szavazni (bár kitudja) itt azonban magán a jogellenes, és erősen diszkriminatív eljáráson van a hangsúly! És azon, hogy ehhez elég a kormány makacs önfejűsége, és önös érdekének védelme – mert ezt a hülye rendelkezést elég lenne egy tollvonással megváltoztatni,ám ők még az erről tervezett rendkívüli ülésre sem mentek el – mert ez nem áll érdekükben! Tartanak tőle, hogy azok a magyarországi magyarok akik munkavégzés vagy más egyéb okból tartózkodnak külföldön, nem biztos, hogy a számukra kedvező módon szavaznak!
    Ezzel szemben a „hálás határon túliak” akikre döntésük egyetlen pontban sem hat vissza, annak semmiféle következménye nem lesz számukra, hisz alapvetően ők román, szerb stb állampolgárok akiknek közjogi kötelezettségeik és jogaik elsősorban az adott országgal szemben vannak, és csak másodsorban magyar- állampolgárok – nos rájuk számíthatnak! Totálisan félre vannak ugyan tájékoztatva, és fogalmuk sincs a valós hazai viszonyokról, de nem számít!
    Mellesleg, ha már a délvidéki Csantavért hoztam fel példának – ők még csak nem EU tagok, az Uniós közteherviselésnek, és jogoknak egyenlőre semmilyen formája nem érinti őket!

    Azt meg légyszi hagyjuk már, hogy ki a magyarabb, ki mit őriz jobban, mert a szavazás egy közjogi aktus, melyet minden magyar állampolgár érzelmi hovatartozástól függetlenül gyakorolhat – amennyiben élni kíván vele – és a mindenkori kormánynak ezt biztosítani kell számára – egyenlő feltételekkel!
    Van talán arra vonatkozóan valami objektív mércéje bárkinek is, hogy ki mennyire őrzi a magyarságát? Ezt hogy állapítod meg? Nekünk nincs mit őriznünk, mi egyszerűen csak magyarok vagyunk, annak minden nyűgével kötelezettségével és esetleges jogaival – utóbbit már erősen megkérdőjelezve – és tök mindegy hogy éppen Skóciában dolgozunk, Németországban nyaralunk, vagy itthon húzzuk az igát!

  • Dubois
    2016 augusztus 29
    4:42 de.

    A rendszerváltás utáni évek egyik legnagyobb politikai húzása volt Orbán részéről a választási törvény, mellyel látszólag demokratikusan betonozta be a hatalmát.

  • T.Terminus!

    Úgy van!

    Mikola István, az I. Orbánkormány egyik minisztere, nagy fid SS káder többek közt, talán éppen ebben látta a „40 évre bebetonozosás” nagy lehetőségét, amikor egy sajtótájékoztatón véletlenül kifecsegte az egyik orbánülésük témáját. Emiatt váltották le gyorsan, illetve – sakknyelven szólva – vonták vissza az első vonalból.

    .

  • Bocs’ Terminus!

    Kormányülés helyett orbánülést írtam… A freudizmus előnye.

    Apropó: Az se volt semmi politikai húzás I. Orbanisztán Vezérétől, amikor már 1998-ban, mindjárt a legelején, a kormányüléseken megszüntette a jegyzőkönyvvezetést… 🙁

  • PPP! Hogy érthető legyen: Desmond Child, aki májusban kapta meg az állampolgárságát úgy, hogy egyetlen szót nem tud magyarul, magyar édesapját csak 18 éves korában ismerte meg, szavazhat levélben. (Ő adta el „édeshazájának” 50 millió forintért az egyik régi slágerét ’56-os himnuszként.) Ő nyilván „jobban őrzi” magyarságát, jelentsen ez bármit is, mint az én unokatestvérem, akinek kb. 1200 kilométert kellene utaznia, hogy személyesen szavazhasson, mert neki levélben nem lehet. Magyar is, állampolgár is, egyelőre nem döntött úgy, hogy nem jön vissza, csak éppen a multi, ahol dolgozik 3 évre kiküldte az egyik kirendeltségéhez, mert középvezetőt akarnak belőle csinálni. A magyarországi cégüknél. Ha ugyan addig azt a céget is le nem nyúlja valami agyonmagyar.

  • Dubois
    2016 augusztus 29
    9:11 de.

    Orbán orbányoz az orbánülésen.
    Egyetlen fegyverünk maradt, a humor!

  • Llanfair
    2016 augusztus 23
    11:58 de
    Kérded, találkoztam e erdélyiével?
    igen, sőt többször is. T. i. engem érdekelt Erdély és elmenetem szervezett utakra Erdélybe. Paraszt családoknál laktunk, ahol megfigyelhettem életüket és hová tartozásuk lényegét!

    .

  • Figyelo Kedves Figyelo. Azt tudom, hogy turistaskodtal Erdelyben. De az nem egyenlo azzal, mikor egy kisebb tudasu, amde nagyon akarnok erdelyivel dolgozol, aki szerint neki minden jar Magyarorszagon, a magyarok rovasara. Sajnos.