Konzervatív kisebbségre ébredhetünk szerda reggel

2008 október 13 6:45 du. Konzervatív kisebbségre ébredhetünk szerda reggel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Politikai pártok Kanadában

Politikai pártok Kanadában

A legújabb Canadian Press-Harris Decima pártpreferenciás felmérés szerint a Konzervatív Párt fog győzni az október 14-ei választásokon, de a jobboldali kormánypárt szerencsétlen kampánya keresztülhúzta a többségi kormányzás lehetőségét. Stephen Harper Konzervatív Pártjára a felnőtt lakosság 34 százaléka voksolna. Ezzel szemben a Liberális Párt 25 százalék körüli eredményre számíthat, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) 19 százalékon áll és a szeparatista Bloc Québécois 11 százalékra erősödött. A parlamenten kivüli Zöld Pártra a kanadaiak 9 százaléka szavazna. A hosszú hétvége alatt, Harper miniszterelnök is elismerte azt, hogy szinte kizárt egy jobboldali többség a kanadai Alsóházban. Ezen kivül Harper elmondta, hogy nem lepődne meg azon, ha a három baloldali ellenzéki párt összefogna a választások után és koalíciós kormányt alakítana, mely véget vetne a 2006 februárja óta tartó jobbközép kormányzásnak. De Gilles Duceppe szeparatista pártvezér többször is megerősítette: a Bloc Québécois nem kiván minisztereket delegálni egy esetleges baloldali koalíciós kormányba. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a szocialista érzelmű Bloc külső támogatást nyújtana egy Liberális-Új Demokrata kormánynak. Az viszont kétséges, hogy Michaelle Jean főkormányzó éppen a liberálisok kormány javaslatát fogadná el, ha Harper Konzervatív Pártjára többen szavaznak.

A kanadai federális választási törvények és a kampánycsend értelmében, nem adhatunk közre pártpreferenciás felmérések eredményeit a választás napján. Ezért a mostani Harris-Decima közvéleménykutatás lesz az utolsó amely a Kanadai Magyar Hírlap honlapján megjelenik az október 14-ei választás előtt.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed