Beiktatták Stephen Harper új konzervatív kormányát

2008 november 1 8:48 de. Beiktatták Stephen Harper új konzervatív kormányát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Stephen Harper miniszterelnök

Stephen Harper miniszterelnök

Beiktatták Stephen Harper miniszterelnök új konzervatív kisebbségi kormányát, mely észrevehetően nagyobb mint az előző jobbközép kabinet. A Harper kormány 38 tagból áll, míg a 2006-ban beiktatott kabinetben csak 31-en voltak. Nagyobb a nők aránya a mostani konzervatív kormányban és néhány új képviselő is a kanadai federális kormány élére került. Leona Aglukkaq nunavuti képviselő lett az új egészségügyi miniszer és a Prince Edward szigeti Gail Shea vezeti ezentúl a halászati minisztériumot. Összesen 11 nő kapott helyett az új Harper kabinetben.

A legtöbb elemző szerint azért van több nő a konzervatív kormányban, mert az idei választáson nagyobb arányban szavaztak a kormánypártra. Hasonló logika lehet amögött, hogy Ontario tartomány prominensebben szerepel a kormányban. Jim Flaherty marad a pénzügyminiszter és a szintén ontarioi Tony Clement lett az új iparági miniszter. John Baird (Ottawa West-Nepean képviselője) pedig a kanadai Közlekedési Minisztériumot vezeti. Bár Québec tartomány most kisebb szerepet kapott a konzervatív kormányban, Lawrence Cannon (Pontiac képviselője) lett Kanada új külügyminisztere.

Harper utalt arra, hogy a most kezdődő ciklusban az új kormány legfontosabb kihívása a gazdasági stabilitás fenntartása lesz. „Bár Kanada gazdaság alapjai erősebbek és stabilabbak mint sok más országban, nyilvánvaló hogy nem vagyunk immúnisak és minket érint az ami a határainkon kivül történik. Ez egy jó csapat lesz ezekben a nehéz időkben. Együtt felállítjuk azt a bázist, mely megvédi a lakosság megtakarításait és fiszkális biztonságát nyújt az ország számára”–mondta Harper miniszterelnök.

Az Harper kormány november 19-én nyítja meg az új parlamentet, melynek kezdetén Michaelle Jean főkormányzó olvassa fel a konzervatív trónbeszédet.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed