Gazdasági nacionalizmus Magyarországon?

2009 február 18 11:06 de. Gazdasági nacionalizmus Magyarországon? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc

Amikor Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök bejelentette hétfőn, hogy patrióta gazdaságot kell folytatni Magyarországon és, hogy az élelmiszer üzletláncok polcain legyen legalább 80 százalékos a magyar áru aránya, először nyúlt valóban baloldali retórikához a jelenlegi szocialista kormány. Gyurcsány alatt a szocialisták retórikájukban inkább neoliberális gazdaság politikát képviseltek, mely Kanadában többnyire  a kormányon lévő Konzervatív Párt politikájához hasonlít, minthogy a balközép Liberális Párthoz, vagy éppen a tényleg szocialista Új Demokrata Párthoz. De most úgy tűnik, hogy a gazdasági kérdésekben baloldali hangvételű Fidesz toronymagas népszerűsége tükrében, Gyurcsány is a gazdasági nacionalizmushoz fordult.

Gyurcsánynak igaza van abban, hogy az adófizetés hazafias kötelesség. Lehet a nemzetről és a büszke nemzeti hagyományokról szónokolni, vagy éppen trikoloros és árpádsávos zászlókat lengetni, de a valódi hazafiasság inkább arról szól, hogy milyen konkét lépésekkel hajlandó az állampolgár hozzájárulni országa boldogulásához. Az adófizetés fontos kritérium, de a jótékonyság, a közösségért való dolgozás és az önkéntes munkát szintén szorgalmazni kéne.

A szocialista kormány azon kitétele, miszerint az élelmiszer-boltokban az áru 80 százaléka magyar legyen már sokkal problémásabb és főleg azért, mert nem lehet a privát cégeket arra kényszeríteni, hogy ezt be is tartsák. Gráf József szocialista agrárminiszter ezt többnyire be ismerte a Napkelte című műsorban, ahol elmondta hogy az Európai Unió szabályzata az ilyen féle pozitív diszkriminációnak nem ad lehetőséget, mivel magyar árut nem lehet külön kezelni az egyéb európai termékektől. Ettől függetlenül, a 80 százalékos szabály pozitív lépés lenne, hiszen a magyar árut, agráriumot és ipart támogatná. De a jelenlegi limitált lehetőségek azt jelentik, hogy a magyar vásárlók dönthetnek arról, hogy támogatják-e a magyar árut pénzükkel, még akkor is ha a külföldi termékek olcsóbbak.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed