De Gaulle québeci látogatására hivatkoztak a magyar Újságíróklubban

2009 március 17 8:59 du.1 comment

avar_janosNem mindennap hivatkoznak kanadai politikai vagy történelmi eseményekre a magyarországi televízióban, de pont ez történt hétfő este az ATV Újságíróklub című műsorában. Avar János, a Vasárnapi Újság főszerkesztője és a Dési János-vezette Sajtóklub szereplője Charles de Gaulle kanadai útjával és botrányos montreáli beszédével példázott amikor éppen Sólyom László köztársasági elnök kalandos romániai útjára került a szó. Mint ismeretes: Sólyom a március 15-ei ünnepek keretébe akart Erdélybe repülni, hogy az erdélyi magyaroknak mondjon beszédet. A köztársasági elnöknek azonban változtatni kellet úti tervén, hiszen a román hatóságok bejelentették, hogy nem járulnak hozzá az elnöki repülő leszállásához. Ezért Sólyom autóval lépte át a magyar-román határt és így utazott az erdélyi magyarokhoz. Szinte biztosra vehető, hogy az egész furcsa esetben volt jelentősége annak, hogy Sólyom támogatja a székelyföldi autónomiai kisérleteket, mely természetesen rendkivül kontraverzális téma Romániában.

Avar János Charles de Gaulle francia elnök kanadai útjához hasonlította a Sólyom látogatást. A kanadai magyarság idősebb korosztálya szinte biztosan emlékszik arra, hogy hivatalos kanadai látogatásán de Gaulle Québec tartományba is ellátogatott ahol a hirhedt „vive le Québec libre” mondattal járult hozzá a québeci szeparatista mozgalomhoz. Ezt éppen akkor merte megtenni, amikor egyre erősödött a Kanadától való leszakadás ötlete. Az Újságíróklub adásában Avar kissé eltévesztette az évet–1966-ot mondott 1967 helyett–de ez mindenképpen megbocsátható. „Québecben természetesen volt demokrácia, volt mozgalom mely Québec Kanadából való kiszakadását pártolta. De ez demokratikus joguk volt. Mégis a kanadaiak iszonyatosan rossz néven vették és Pearson kanadai miniszterelnök nagyon gorombán utasította vissza a barátságos NATO szövetséges Franciaország elnökének szavait”–mondta Avar az Újságiróklubban. De természetesen Lester B. Pearson (aki volt annyira uriember) nem akadályozta meg de Gaulle repülőjének le vagy felszállását.

Bár a de Gaulle-Sólyom féle hasonlattal lehet vitatkozni, annak viszont itt Kanadában örülhetünk, hogy néhányan a magyarországi médiában azért fölfigyelnek országunkra.

Kanadai Magyar Hírlap

1 Comment

  • Ki nyitja fel teljesen a Fidesz szemét?

    Kérdések és megállapítások (gyűjtések) a NÉP köréből ,a Fidesz gondolkodásbeli ,-és szándékbeli” hibáit” és hiányosságait illetően.

    Az emberek” kételyeinek” oka : a Fidesz részéről, a konkrét megválaszolatlanság saját problémáikra …

    A Fidesz esetleges hibát véthet majd azzal,hogy nem képes az „ÁLTALÁNOS PROBLÉMÁK” -MÖGÉ LÁTNI,BELEÉREZNI- abba ,ami miatt a probléma éppen egyedi.

    A jótettekre való törekvésekkel valóban nincs is probléma,viszont azt érezheti az ember,némely esetben hiányoznak a szavak.

    1.)A rossz gazdasági és anyagi helyzetünkben:a Fidesznek vajon miért nincs SZÁNDÉKÁBAN: teljesen, úgymond ELTÖRÖLNI ,megszüntetni(legalább addig, míg ennyire rossz a helyzet)a NÉP előtt megalázó,és sértő végkielégítéseket? Mindenfajta végkielégítést,a MINISZTEREK végkielégítéseit -akik így is milliókat keresnek .”Mire föl veszik fel „és :Miért” nem tudja”-,nem akarja a Fidesz kimondani a szót,az igazságot szolgáló döntést „:MI ELTÖRÖLJÜK” ?

    2)Mint az egyik TV- csatornából(RTL-Hiradó) értesülhettünk:30 FIDESZES Képviselő „is”a NÉP szemében irreálisan magasnak” hangzó”:1-2 milliós fizetéseket vesz fel…Gyurcsány Ferenc után következve: egy FIDESZES Képviselő „is” 4. helyet foglal el a listán…Mint a Híradóból kiderül: Navracsics Úr is igencsak előkelő helyet foglal el …
    A Köztársasági Elnökök pártfüggetlenül-ebben a rossz anyagi helyzetben havi 1.5 millió Ft-okat vesznek fel.Sőt ,életük végéig???-Így –a Fideszes Mádl Ferenc is „beletartozik”.

    Mindez, mégha nem is olyan sok pénz” van akik szerint”, -de a NÉP között :9 millióan szinte nyomorognak!!!Így,ha az „igazságtalanságokat” nem korrigálják „,úgymond sürgető jelleggel”, ,nem lesz elég” a tudat reggel felkelni:hogy Istenem,de jó is magyarnak lenni…
    Vajon bele tud-e a Fidesz „is-„ gondolni,milyen pénzek ezek” is”… pl. a 25-30-40-50 ezer Ft-os igazságtalanul megállapított nyugdíjakhoz képest…ráadásul egy ledolgozott ÉLET munkája során…Minden másra „jut”a világon…de „rájuk”NEM?-Mert a Fidesz kommunikációjában bizony” hiányos” az igazságot szolgáló elosztás szándéka… !Aszerencsétlen kisnyugdíjas pedig sajnos ezt látja: valóban minden másra jut…,jut a Mádl-ra…a Sólyomra…sőt a Navracsicsra is …csak őrá nem…,őrá sohasem…A probléma az,hogy a Fidesz sem lát semmi megoldást arra,hogy a kisnyugdíjasok nyomorúságos helyzetén igazságosan alakítson…Mert nem is beszél róla,mégcsak említést sem tesz „róluk”…

    3)A Fidesz azt” gondolhatja”hogy a 25-30-40-50ezer Ft-os nyugdíjak” reálértékének megtartása” -vigasz?Az igazság az,hogy ezek a szerencsétlenül járt emberek ezután is nyomorogni fognak…Ezért a továbbra is „megtartott”anyagi nélkülözés és létbizonytalanság, újabb csalódásokat,csalódottságot szül majd,mert a Fidesz sem képes,-és e téren egyáltalán nem is szándékozik egyértelműen igazságot osztani…Hallottunk már arról,hogy korábban a Fidesz valami 8%-os nyugdíjemelést ajánlott,bizonyára akkor is: anyagi figyelembevétel nélkül…De ez megint mit ér…?-éppen a legrászorultabbak számára…

    Nem lesz elég…” jókedvüen felkelni.”..ha a kisnyugdíjasnak még 10-20 évet kell várnia, mire talán jobb lehetne neki,-de már addigra nem is él…Éppen emiatt lehet jogos kérdésük: Ők meddig várjanak?-Meddig is „nyomorogjanak”?A FIDESZ REAGÁLÁSA–számukra : bizony arra enged következtetni: már örökké…És ez azt jelenti,hogy a Fidesznek megfelel ez az állapot,hogy bizonyos embereknek bizony örökké nélkülözni kell.

    Mindenkit „elsősorban „saját megélhetése ,boldogulása érdekelne elsősorban, éppen úgy,ahogyan a a Miniszterekét ,Képviselőkét is,,- még akkor is,ha a NÉP –ben megvan azért a képesség, hogy megértse :előbb az ország,és utána ő…De van amikben, gyorsabb tempóban kellene igazságot osztani,”lennének” olyan dolgok,melyek nem tűrnének halasztást!.

    A Jobbik:- programjában igazságot szolgáltat a sürgető nyugdíjkérdésben.,sőt nem is akármilyet-: mert kimondja :a havi félmilliósból kell elvenni,és a rászorultak közt elosztani…Ezzel szemben a Fidesz mélyen hallgat,mintha a probléma nem is létezne…,talán azért,hogy megtartsa szavazótáborát,hiszen a szerencsétlenül járt kisnyugdíjasok mégiscsak kevesebben vannak,,,Éppen ezért ,lehetne is rajtuk segíteni!…

    4)A Fidesz a NÉPPEL való” közvetlen párbeszédet” hangoztatja…A tapasztalatok mégis mutatnak olyan példákat ,hogy sajnos valójában mégsem hallgatják” igazán –komolyan” „meg „-egyes esetekben egyáltalán NEM ,-a hozzájuk kérdéseket intéző emberek problémáit. .Főleg a kisnyugdíjasok problémáit.- Valószínűleg azért,mert ugyanúgy a Fidesz” is”, még csak elképzelni sem tudja,miért nincs idejük a szerencsétlenül járt kisnyugdíjasoknak „örökkön-örökké” várni…Még 10-20 éveket,mire az ország helyzete rendbejön…Mert a Fidesz még egy vígasztaló utalással sem szolgál a legrászorultabbak számára …
    Talán mégsem hiábavaló,” némely „igazságtalanságban élő embernek”- a Fidesz által emlegetett”türelmetlensége”…?

    ,
    5)A 13.havi nyugdíj „ elvételének „Fidesz általi állandó felemlegetése is sértő,némely nyugdíjas előtt…..-ha Ők sem adják vissza.- Akkor :Miért nem hangzik el -:majd Ők visszaadják?! …
    -De igazságos-e a 13. havi nyugdíj:anyagilag független megállapítása?Gondoljanak csak bele,mit ér a 25-30ezer Ft-ból élőknek(talán mint halottnak a csók…)és mit jelent a 200-500 ezer Ft-ból vígan élőknek(még egy nyeremény)…Mert magától O rbán Viktortól hallották az emberek egykor ,hogy ez MINDENKIT „EGYFORMÁN”…(?)MEGILLET….(?) DE:Hol van ebben az igazság?

    6)A Fidesz ,főleg Orbán Viktor, korábban többször utalt az euró „mielőbbi”bevezetésére…-De ,ha „még az „értelmes közgazdászokra sem fognak hallgatni.-.(csakúgy ,ahogy a NÉP közül egy-egy igazságot megfogalmazó ember véleményére…),.-mint Lóránth Károly…Bogár László…Csath Magdolna….-akkor az euró bevezetésével „kivégzik az embereket”,főleg a kisnyugdíjasokat, de a bérből és fizetésből élőket is…Amiért fele annyit sem fogja érni a „pénzünk…”

    7)A” hibát”: a NÉP abban is látja,hogy a Fidesz inkább a a látványosabb dolgokkal foglalkozik(Széchenyi terv-ből strandfürdők felújítása stb…-ahova az emberek ,. már el sem juthatnak)-nem pedig az egyes emberek nyomorúságos „sorsa” érdekli.

    Azzal ,hogy létesítmények épülnek,szépülnek,az emberek személyes életében-csupán azért nem lesz jobb,mert a fő igazságtalanságok majd „alig” változnak…

    8)Az emberek „nagy részének „látásmódja szerint, a Fidesz annak a középosztálynak tesz majd „jót” ,melybe már a többség bele sem tartozik.-Anyagilag továbbra is, azok járnak” jól”,kik a vissza nem térítendő milliós támogatásokat kapják, a bérből és fizetésből élők,és a kisnyugdíjasok” rovására”.
    Az ország adóterheinek 90%-át a bérből és fizetésből élők fizetik ,mivel a vállalkozók különféle trükkökkel kibújnak az adófizetési kötelezettség alól.- …A haszonból kiveszik a részüket,de a tehervállalásból nem…Mindegyik nagy teljesítményű luxuskocsikkal jár,télen síelnek,nyáron egzotikus országokban nyaralnak,adót és közterheket nem fizetnek.(tisztelet a kivételnek).
    A Fidesz „veszte” könnyen az lehet,hogy „nem fog „életszínvonalat emelni: éppen a a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok,legfőképp a kisnyugdíjasok számára…4év alatt sem,10 év alatt sem…
    A Fidesz első és utolsó mondata” csakis „a vállalkozók…,akik bizonyára ezután is jobban fognak élni a bérből és fizetésből élőkhöz képest ,.??!(Mert akkor:Ezzel válhat igazi dél-amerikai tőkés rendszerré országunk)

    A” bérből és fizetésből élők „ a Fidesz kommunikációjában nem igazán kapnak helyet…,pedig adózásuk által ők tartják el az országot,és a milliárdos vagyonú vállalkozókat is…-akik minimálbéren tartják őket:70ezer Ft-okkal…

    9)-Inkább valóban a milliárdosoktól”elvenni”

    kellene…-és szétosztani,igazságosan elosztani… pl a kisnyugdíjasok között…E szavak csengése a titok ,mely „annyira”tetszik az embereknek a Jobbikban…Mert a Fidesz bizony nem mondja ki: ilyen szégyenletes nyugdíjakból megélni?….Ilyen szégyenletes minimálbérekből megélni…?
    Az IGAZSÁGOS ELOSZTÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK „KÉPTELENSÉGE” a rejtély,ami miatt továbbra sem mozdulnak… mégnagyobb arányban.- szavazni az emberek,vagy pártolnak el pl. éppen a konkrétumokkal „szolgáló”Jobbik irányába…Mert Ő” nagyon is„igazságos gondolatokat fogalmaz meg -amit a NÉP a Fidesztől” is „elvárna pl. nyugdíjkérdésben.

    Az érintett emberek nem a Fidesz által említett „kánaánt”várják,csupán egy életminőséget…Pl.egy meghúzott határminimumot…amit Thürmer Gyula is emleget…,a Jobbik is emleget,a közgazdászok is utalásokat tesznek rá,-viszont a Fidesz kommunikációjából feltűnően hiányzik,-az érintettek részére…

    10)Sokszor tesz” utalást” a Fidesz a Kádár rendszerre.. Viszont :,-legalább hagyták az embereket AKKOR „úgymond”élni,hiszen akkor nem kellett „ám”azon gondolkodni,hogy sajtot vegyenek,vagy kenyeret.

    Hogy fűtsenek vagy egyenek.

    Hogy ebben a hónapban kinek a gyógyszerét váltsák ki a családban,mert együtt mindenkié nem megy …

    Csak azért „fájésszák”,az emberek azt a rendszert, ,mert akkor nem volt :SZEGÉNYSÉG.Szinte mindenki tudott építkezni,autót venni…-” Mintha a Fidesz NÉHA erről nem is venne tudomást…”,

    Ezzel szemben,most egyre több embernek: óriási szegénység van…És a NÉP csak ezt láthatja saját életében …

    Mert mitől is lesz jó magyarnak lenni,ha továbbra sem lesz meg az „anyagi megbecsülés”,vagy továbbra is kihűlt lakásokban fagyoskodnak majd az emberek…

    A Fidesz gyengéje ,pedig az lehet,hogy Ő sem fog „teljesen”igazságos döntéseket alkotni,és VALÓJÁBAN maradnak az igazságtalan és rossz törvények…A végkielégítések stb…melyet egy egyszerű ember” nem is kaphat”.

    11)Egy normál családi ház havi ”gáz-rezsije” :20-30-vagy 40 ezer Ft…

    De. 25-30-40-50ezer ft-os nyugdíjakból…?, 70-80 ezer Ft.-os bérből és fizetésből élők minimálbéreiből….????Pedig aki tehette,mindenki bevezettette, a nem kis beruházásba került „kényelmet”,-mert a falun élőknek ez jelenthetné a városiakéhoz hasonló „színvonalat”-de ezt sem tudják élvezni
    -Ezzel szemben mégis MINDIG a városi és kicsi (kisebbnél-kisebb) távfűtéses lakások fenntartását támogatják…azokét ,akiknek még mozdulnia sem kell,ráadásul jóval kevesebb összeg a rezsi). )

    A „vidéki ember” azt is LÁTHATJA,,hogy sajnos a Fidesz is hasonlóan vélekedik a témában!!!

    12)A Fidesz az egészséget jobban szolgáló” Magyar-boltok”létrehozását tervezi… De bírják-e „VAJON”ezt a kisnyugdíjasok is „megfizetni”…?akiknek SOHA „NEM BIZTOSÍTJA SENKI „az igazságos juttatásukat,megérdemelt megélhetésüket, a megdolgozott évtizedeikért…Mert a befizetett nyugdíjjárulékokat is „ellopták.”..És még a Fidesz is képes a csodálkozásra ,ha az érintett nyugdíjasok „háborognak”..,”-ahogy válaszukban utalnak rá:türelmetlenkednek”. … (???)

    Több ember azért örül annyira nagyon a”TESCO”-nak,mert onnan olcsón vásárolhat,(CSAK EBBŐL TUD MEGÉLNI) ellentétben a jelenlegi magyar üzletláncokkal ,ahol jelenleg kétszeres áron árulják”„UGYANAZT,.a vállalkozók pedig sok esetben még át is verik a NÉP-et.

    (A” bármilyen „szerelő vállalkozók”…”is” ,számla nélkül 1órás pl. fúró –hegesztő stb..munkákért 15ezer Ft munkadíjakat kérnek ,többszörösen becsapva az embereket”…)

    13)A NÉP közül:a kisnyugdíjasok,és a bérből és fizetésből élők kíváncsiak a legjobban:Vajon „valóban „meghallja-e a Fidesz az idős,”nyomorúságban élő emberek „és a látástól-vakulásig dolgozó,”-gürcölő fiatalok” hangját „is”…

    14) A” pezsgővel” való ünneplés – lehet, hogy pár ember szemében, majd visszásságot válthat ki,mert a szegény ember esetleg azt láthatja – majd a médiában,-hogy nekik még „arra is jut”… ?…

    15)Ha nem történik meg viszonylag hamar ,egy igazságosabb elosztás,(mely valójában a Jobbik programjának egyik mondanivalója-)vagyis ha nem lesz elég ügyes a Fidesz,akkor valóban baj lesz…
    Ehhez kérem „segítségét”” segítségüket”,hisz mi valóban az emberek közt élünk…és biztosan jobban látjuk az emberek véleményét….

    „-Aki, ill. Bárki” e „gyűjteményt „elolvasta”, talán” lehetősége lesz ,”valamelyest szembesíteni a Fideszt:gondolkodásbeli legfőbb hiányosságaival,esetleges elkövetkezendő „hibázásaival”…

    Köszönettel: [email protected]