Növelik a parlament létszámát

2010 április 6 9:26 de. Növelik a parlament létszámát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Stephen Harper miniszterelnök kormánya bejelentette, hogy 30 képviselővel növelik a kanadai parlament létszámát. A reform lényege, hogy Ontario, Alberta and Brit Columbia tartományokat több képviselők reprezentálják az Alsóházban. De ezzel szemben Québec egyetlen extra választókerületet sem kap és így hosszú évek óta enyhén alulreprezentált lesz a kanadai parlamentben. Az új parlament 308 képviselő helyett 338-ból állna és úgy tűnik, hogy az ellenzéki Liberális Párt is támogatja a konzervatív javaslatot és éppen a balközép párt lesz a kibővített parlament legnagyobb győztese.

Az új képviselők növelik a multikulturális városok képviseletét a törvényhozásban, ahol hagyományosan a liberálisok voltak erősek. Például a Liberális Párt ontario-i fellegvárában 18 új választókerület jön létre, többnyire a nagyvárosokban. Ezen kivül Alberta tartományt plusz 5 képviselő reprezentálja, Brit Columbiát pedig 7-et. Bár így is zsúfolt az Alsóház, Steven Fletcher, a demokratikus reformért felelős államtitkára elmondta, hogy maximum 374-en férnek el a teremben.

Az új választókerületi határokat 2011-ben dolgozzák ki és legkorábban a 2012-es választáson lépnének hatályba. Amennyiben 2012 előtt bukik meg a kisebbség kormány, összesen 308 képviselőt választhatunk.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed