Montreálban rendezték az idei Magyarságtudományi konferenciát

2010 június 21 5:50 du. Montreálban rendezték az idei Magyarságtudományi konferenciát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A montreáli Concordia Egyetemen került megrendezésre a 2010-es Magyarságtudományi konferencia. Egyben ez volt az 1985-ben alakult Hungarian Studies Association of Canada (HSAC) 25-ik konferenciája. Május 29-én kezdődött a találkozó, melyet Bisztray György, a torontói magyar tanszék nyugdíjazott professzora nyított meg. Előadásában visszatekintett az HSAC több mint negyedévszázados múltjára és emlékeztetett arra, hogy a társaság az egyetlen olyan szervezet Kanadában, mely tudományosan, egyetemeken megrendezett évi konferenciákon vizsgálja a kanadai magyar közösségek történelmét, illetve a magyarországi kultúrát, társadalmat és múltat. Az HSAC Hungarian Studies Review című tudományos folyóirata évente jelenik meg nyomtatott formában és a Magyarságtudományi Füzetek nevű sorozatot pedig a világ legismertebb nemzeti könyvtárai tárolják, köztük a washingtoni Library of Congress és a londoni Brit Könyvtár.

Az Európából érkezett előadók között volt Amedeo di Francesco, az International Association of Hungarian Studies elnöke. Di Francesco professzor az olaszországi magyarságtudomány három évtizedes múltjára tekintett vissza. A Miskolci Egyetemet képviselte Molnár Erzsébet professzor, aki Brassai Sámuel 19. századi nyelvész, illetve filozófus életét mutatta be. Havas Judit, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum részéről érkezett Montreálba. Havas Judit előadóművésznőt már jól ismeri a montreáli magyar közösség. Az idei konferencián a Nyugat címet viselő nagymúltú irodalmi folyóirat költőiről tartott előadást. A két-napos konferencia első délutánján a művésznő verseket szavalt, melybe a résztvevőket is bevonta.

Botár Olivér, a Manitobai Egyetem szépművészeti professzora már évek óta tagja a társaságnak és Kanada egyik legdinamikusabb, fiatal magyar származású tudósa. Botár professzor Kállai Ernő és Kepes Győrgy 20-ik századi művészetéről tartott multimédiás előadást. 

Kanadai magyarságot éríntő témák is voltak az idei HSAC konferencián. Pittner Enikő, a Torontói Egyetem PhD kandidátusa a kanadai magyar sajtó 1957 és 1972 közti fejlődésére fókuszált, illetve azt vizsgálta, hogy milyen hatással  volt Pierre Trudeau miniszterelnök multikulturális politikája az emigráns sajtótermékekre. Dr. Velki Magdolna nyelvész a kanadai magyar élőnyelv különlegességeiről beszélt. Elmondta: ha elfogadott, hogy a Vajdaságban használt magyar nyelv is átalakult kisebbségi helyzete miatt, akkor nem csoda, ha ugyan ez Kanadában is megtörténik a magyarság köreiben. Ádám Christopher, a Carleton Egyetem professzora, a kanadai magyar kommunista mozgalom, illetve a Munkás című hetilap hanyatlásáról tartott előadást. 

A vasárnapi előadók között volt Dreisziger Nándor, a kingstoni Royal Military College nyugdíjazott professzora, aki a magyarok eredeteihez kapcsolódó új kutatásait mutatta be. Fülöp Éva, az Albertai Egyetem PhD kandidátusa a családregényekről adott elő. Szerinte ezek olyan irodalmi művek melyek segítenek a múlt feldolgozásával. Muresan Nausikaa, az Ottawai Egyetem kandidátusa is irodalmi témával gazdagította az idei konferenciát: Joe Kertes Gratitude című könyvét elemezte.

Magyarországi társadalmi és politikai témákról is elhangzottak előadások. Orosz József, egy Pulitzer-díjas újságíró a magyar médiáról és az utóbbi évekre jellemző harsány politikai harcokról adott elő. Göllner András professzor pedig a magyarországi politikai diskurzusra, illetve a demokrácia fenntarthatóságáról beszélt. A konferencia második napján Paul St. Clair  olyan témáról adott elő, mely nem csak Magyarországot, de Kanadát is érinti: nevezetesen, a roma menekült-kérelmekről.  

Bisztray professzor több mint két évtizede tartó munkája után lemondott az HSAC vezető-titkár poziciójáról. Erre a posztra Judy Young-ot, a Canada-Hungary Educational Foundation elnökét választotta meg a közgyűlés. Tari Andor, a társaság elnöke is lemondott, őt pedig Schwartz Ágota, az Ottawai Egyetem professzora váltotta fel. A szervezet új alenöke Ádám Christopher, aki Schwartz professzor távolléte alatt ügyvezető elnökként is szolgál. Az HSAC kincstárosa továbbra is Lovrics Margit, aki már hosszú évek óta végzi lelkesen ezeket a fontos feladatokat.

A konferencia idei vacsoráját a montreáli Café Rococo nevű magyar étteremben rendezték meg. A vacsora díszvendége Judith Woodsworth, a Concordia Egyetem magyar származású rektora volt aki magyarul is köszöntötte a vendégeket. Az étterem teljesen megtelt a konferencia résztvevőivel és vendégeivel. Az HSAC vezetői szintén köszönetet mondtak Bisztray professzornak, aki hosszú évek óta lelkes, önzetlen munkájával tartotta életben a társaságot.

Az új elnökség hamarosan elkezdi a 2011-es konferencia szervezését, mely a New Brunswick-i Fredericktonban kerül megrendezésre.

Tags:

No Comments