Magyar levéltári-ügy a kanadai National Post-ban

2011 január 15 10:20 de. Magyar levéltári-ügy a kanadai National Post-ban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltár (ÁBTL) sorsáról, illetve Rétvári Bence parlamenti államtitkár a levéltári gyűjtemény felszámolását kezdeményező kijelentéséről írtam a kanadai National Post napilapban. A nyugati médiában sok bírálatot olvashattunk a magyar médiatörvényekről, de alig esett szó a kommunista rendszerben született levéltári anyag tervezett felszámolásáról. Orbán Viktor miniszterelnök kormánya felfüggesztette a Kenedi Bizottság működését és bejelentette, hogy novembertől lehetővé teszi azt, hogy a megfigyeltek hazavihessék az eredeti levéltári dokumentumokat, mely iratokkal bármit tehetnek. Nyilvánvaló, hogy Rétvári és a fideszes kormányt kiszolgáló bürokraták annyi fáradtságot sem vettek, hogy átnézzék azt az iratgyűjteményt, mely hamarosan felszámolásra kerülhet. Alig van olyan dokumentum az ÁBTL-ben, mely kizárólag egyetlen egy megfigyeltről szól. A legtöbb esetben, több megfigyeltről írnak az ügynökök és éppen ezért kérdés, hogy ki kaphatja meg az eredeti példányt ha megvalósul a kormány terve? És mi történik akkor, ha az egyik megfigyelt elhordja az iratot, majd azt értékesíti, akkor is ha számos magánszemély neve szerepel a dokumentumban?

Elképesztő, hogy éppen a Fidesz teszi lehetetlenné  a kommunista rendszer kutatását. A National Post cikk, illetve az általam létrehozott honlap a kanadai tudományos körökben ismerteti ezt a szomorú helyzetet. Számos kanadai professzor és történész támogatja a honlapon lévő petíciót és van aki tiltakozó levelet írt az ottawai Nagykövetség ügyvívőjének. Dr. Lubomyr Luciuk kingstoni professzor levele Király Tamás első titkárhoz itt olvasható. Mark Stolarik, az ottawai egyetem történelem professzora pedig a petíció honlapján osztotta meg véleményét a jelenlegi intézkedésről.

Továbbra is várjuk az aláírásokat–járuljon hozzá a petíció sikeréhez, ne engedje, hogy eltöröljék a múltat!

Tags:

Comments are closed