Interjú a budapesti Klubrádióban a levéltár-ügyről

2011 január 23 4:46 du. Interjú a budapesti Klubrádióban a levéltár-ügyről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Péntek délután készített velem interjút Bolgár György műsorvezető a budapesti Klubrádió részéről, miután szintén az nap közlésre került az általam indított kanadai petíció az állambiztonsági levéltári anyag megmentése érdekében az Élet és Irodalom című hetilapban. A „Megbeszéljük” című műsorban elhangzott rádióinterjú teljes hanganyaga az interneten is hallható. Többek között arról is beszélek, hogy miért vert fel akkora port a kanadai ukrán közösségben Orbán kormány azon terve, miszerint novembertől elhordható lesz az ország egyik legfontosabb levéltári gyűjteménye és hogy milyen reakciót váltott ki a politikai inditvány a kanadai  tudósok köreiből. A petíciót eddig 91-en írták alá és a támogatók között található egyetemi alelnök, több tanszékvezető, számos professzor, író, művész és közösségi aktivista.

A Klubrádió honlapján cikket is közöltek a kanadai petícióról:

„Már több kanadai és amerikai tudós írta alá Christopher Adam történész tiltakozó petícióját annak kapcsán, hogy a magyar kormány az eredeti ügynökakták kiadását tervezi. A történész szerint az eredeti ügynökakták kiadása a médiatörvénynél is égetőbb kérdés”–írják a rádió honlapján.

A petíciót néhány héten belül átadom az ottawai magyar nagykövetségnek, akik remélhetőleg felterjesztik. Amennyiben alá szeretné írni a petíciót, kattintson erre a linkre.

Comments are closed