Bojkottálták a választójogi törvény tárgyalását

2011 november 29 10:46 de.1 comment

A Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika képviselői együtt sétáltak ki a Fidesz választójogi törvényét tárgyaló parlamenti bizottság üléséről.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és a választási törvény megvitatását hivatott alkotmányjogi bizottság tagja szerint a Fidesz koncepciója egy mérföldkő, hiszen az új rendszer úgy van felállítva, hogy ne érvényesülhessen a népakarat. „Aligha beszélhetünk tovább arról, hogy az emberek szabad akaratából a Fidesz-KDNP leváltható”–mondta az ökopárt vezetőpolitikusa. Schiffer szerint a Fidesz által „össze matekolt” törvénykoncepció valószínű a hírhedt Kubatov listára épülhetett. Mint ismert: az ominózus lista Kubatov Gábor fideszes pártigazgató nevéhez köthető, aki egy – a kuruc.info nevű hírportálon 2010 április 7-én és április 8-án közzétett – hangfelvételeken a Fidesz által állítólag készülendő adatbázisról szólt, melynek célja a magyar állampolgárok személyes pártpreferenciájának rögzítése.

„Másfél év kellett ahhoz, hogy a Kubatov-listák alapján elkészüljön az a szoftver, amelyikkel a Fidesz a saját képére tudja formálni a választási földrajzot”–mondta Schiffer András. A bizottsági ülésen az ellenzék az új választójogitörvény túlkompenzációjára is kitért – mely éppen a győztest jutalmazza, a kispártoktól mandátumokat von el – azonban az ökopárt szerint a kormány erre nem adott semmilyen racionális magyarázatot.

Az LMP számításai szerint csak abban az esetben lehetne a Fideszt leváltani, amennyiben a  balközép ellenzéki összefogás legalább 10 százalékkal előzi meg a jobboldalt a következő választáson.

Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök és a Demokratikus Koalició vezető politikusa egyébként még a hétvégén egy esetleges előrehozott parlamenti választásról beszélt és azt is megjegyezte, hogy a Fidesz valószínű 2012 március 18-ra tervezné a voksolást. De a Fidesz vezető politikusai cáfolták, hogy előrehozott választásról szó esett volna a kormánypárt hivatalos ülésein. „Nincs ilyen fölvetés, soha életemben nem hallottam róla. Akkor olvastam róla először, amikor Mesterházy valami ilyesmit mondott”–mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, utalva a szocialista vezetőre. Csakhogy Mesterházy Attilán és Gyurcsány Ferencen kívül Török Gábor, a jobboldalhoz köthető prominens politológus is felvetette az előrehozott választások lehetőségét. Kósa azonban azt mondta az ATV riportereinek, hogy nincs sok értelme egy ciklus közepén tartandó választásnak, hiszen éppen ekkor lehet mélypontján a kormánypárt népszerűsége.

Kósa válaszában van ráció, hiszen a Medián legújabb pártpreferenciás felmérése is a Fidesz szavazótábor drámai mértékű zsugorodását mutatta ki, a Jobbik előretörését és az MSZP rendkivül lassú, ám folyamatos erősödését. Krekó Péter, a Political Capital elemzője szerint fontos fejlemény, hogy az MSZP eddig megúszhatta a baloldali szakadása legnagyobb veszélyeit.

„Azt mondhatjuk, hogy az MSZP viszonylag csekély vérveszteséggel megúszta a szakadást. Sőt, a mérési eredmények alapján az sem kizárható, hogy a Demokratikus Koalíció is politikailag életképes formációvá növi ki magát, melynek esélye lehet egyedül is a parlamenti küszöb átlépésére”–mondta Krekó Péter.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója szerint az egyik legnagyobb probléma a Fidesz számára a Jobbik erősödése, mely a Fidesz szavazóbázis erodálásához is hozzájárult. „Az már érdekes kérdés, hogy a Fidesz mennyire tart a Jobbiktól és miként tudja megtalálni a kényes egyensúlyt saját szélsőjobboldali szavazótáborának megtartása érdekében úgy, hogy közben legitimitásának, nemzetközi szalonképességének fontos oszlopaként jelenjen meg az, hogy a Jobbikkal szemben a Fidesz jelenthet garanciát”–mondta Hann Endre.

De a Jobbikkal, valamint az egész baloldali ellenzékkel szemben nem csak a Fidesz harcias, radikális retorikája jelenthet garanciát, hanem egy olyan választási rendszer mely egyedül a jelenleg regnáló kormány hosszútávú berendezkedését szolgálja. Ezért a szimpla népakarat aligha lesz elég a leváltáshoz. Kormányváltáshoz elsöprő „népítélet” kell.

1 Comment

  • A választójogi törvény parlamenti bizottsági ülésének bojkottálásán kívül – amely az MSZP és LMP indoklása alapján is botrányos egy demokratikus köztársaságban – van egy olyan vonatkozása a történteknek, amely a választási jog önkényes megváltoztatásán is túlnő.
    Jelesen arról van szó, hogy a rasszista-neonáci Jobbik Magyarországért Mozgalom szócsöveként ismert, folyamatosan bűncselekmények elkövetésére felhívó Kuruc.info elnevezésű weboldala által ismertetett ún. „Kubatov-lista” (amely a Jobbik Magyarországért Mozgalmon keresztül) eljutott a Kuruc.info szerkesztőihez – és ily’ módon feltételezhetően a velük szoros kapcsolatban álló fegyveres kiképzéseket tartó neonáci szervezetekhez is – ezt követően a lista, a potenciális célszemélyek adatainak birtokában célzottan folytathatják a zaklatásaikat, illetve nem kizárhatóan az esetleges merényleteiket is.
    Ha a Fidesz MPSZ a történtek után is felhasználja a Kubatov-listát – és úgy tesznek, mintha nem lenne tudomásuk arról, hogy a Fidesz MPSZ által gyűjtött anyagokkal, adatokkal immár a szélsőjobboldali párt valamint a velük akcióegységben tevékenykedő neonáci csoportok is rendelkeznek! – ez esetben teljesen egyértelmű a kormányzó párt szándéka: a piszkos munkát a szélsőjobboldali párttal és a velük együttműködő hungarista, náci organizációkkal végezteti el.