Kormánypárti petíció a Kanadai Magyar Demokratikus Charta alapítói ellen

2011 december 8 6:45 du.44 hozzászólás

Petíciót terjesztenek kanadai magyar körökben a Kanadai Magyar Demokratikus Charta alapítói és támogatói ellen, melynek létezéséről Karácsony előtt néhány nappal tájékoztatták volna a Magyar Távközlési Irodát és a magyarországi sajtót. A petíció szerzői abban reménykedtek, hogy addigre többszáz aláírással bővül a Charta ellen fellépők száma. Feszty Dániel, az Ottawai Magyar Katolikus Közösség világi elnöke, illetve az Ottawai Magyar Ház kultúrális igazgatója 2011 november 26-ai levele szerint, 56 kanadai magyar szervezetnek küldték ki a petíciót. Természetesen a Charta nem volt Feszty Dániel levelezési listáján, azonban valahogy mégis eljutott az alapítókhoz a körlevél és az emailhez csatolt felhívás. És feltehetően nem azért küldte el hozzánk a petíciót az 56 kanadai magyar szervezet egyike, mert annak tagjai úgy gondolták, hogy mi is egyhamar aláírjuk a dokumentumot. Aláírásunk hiánya azonban nem jelenti azt, hogy nem nyújtanánk segítő kezet a magyarországi médiavilágban való terjesztésével.

Elképzelhető, hogy a félig-meddig se kész petíció időelőtti megjelenése, az egyik vélt támogató szervezet által lerendezett „kiszivárogtatása” kisebb boszorkányüldözéshez vezet, mégis bízunk abban, hogy az ívek mögött álló személyek saját közösségi szerepvállalásuk révén is tudják azt, hogy mennyire összetett, sokszínű a kanadai magyarság. Biztosan vannak olyanok, akiknek szimpatikus Orbán Viktor kormánya és senki sem kérdőjelezi a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat. És vannak olyanok, akiknek kevésbé jön be a Fidesz, vagy talán csak a Fidesz egyes intézkedései verik ki náluk a biztosítékot.

A kanadai liberális demokrácia alappillére, hogy mindenkinek helye van az asztalnál és ebből az is következik, hogy mindenkinek helye kell, hogy legyen kanadai magyar templomaink padsoraiban, közösségi ebédeinken és vacsoráinkon, a közösség által szervezett nagyszabású, hosszú múltra visszatekintő bálokon.

De vajon milyen érzéseket kelt azokban a kanadai magyarokban akik szabadelvű, liberális gondolkodásúak, amikor Montreál magyar plébánosa – Androvich Tamás atya – szóban és írásban a „szocioliberálisok” ellen uszít? És teszi ezt egy olyan tartományban, ahol 2003 óta a liberálisok vannak kormányon és ahol a québeci liberális párt és a helyi magyarság közti kapcsolattartásnak hosszú, gyümölcsöző múltja van. Itt megemlíthetjük a kanadai magyar kontextusban egyedülálló Foyer Hongrois idősek otthonának megalakítását, vagy éppen a Szent István Bál történetében résztvevő liberális miniszterelnököket (konzervatív politikusokkal együtt), illetve az a liberális elvekre (és jelentős részben szövetségi liberális párti koncepciókra) épülő multikulturális politikát, mely állami támogatást nyújt kanadai magyar és más nemzetiségi újságoknak. Aki a liberálisok ellen uszít a kanadai magyar közösségekben nem csak azt a rendkivül szignifikáns kanadai magyar szavazóréteget zárja ki a közösségi életből, mely évtizedeken keresztül és konzekvensen liberális politikusokra szavazott, hanem elfelejti a kanadai magyarság 1956 utáni közösségi történelmét.

Esetleg nem kell csodálkozni azon – és ez aligha bűn! – hogy ha a Magyar Köztársaság ottawai nagykövetsége – a diplomaták rotációja miatt – nem rendelkezik egy kollektív, intézményi emlékezettel, mely világossá tehetné számukra, hogy mennyire sokszínű a kanadai magyarság és hogy milyen mély történelmi barátságok és ismeretségek kötik szövetségi és tartományi liberális pártokhoz. (Természetesen a régi Progresszív-Konzervatív Párttal is volt kapcsolat, de Ontarioban és Québecben – az itteni belpolitika alakulása miatt – mindeképpen mélyebbek voltak a liberális kötődések.)

Ha Pordány László nagykövet ismerné ezt a hátteret, biztosan nem is fordulna meg fejében az a gondolat, hogy a szabadelvű kanadai magyarok elleni uszításban kéne neki személyesen asszisztálnia. Szintén egyértelmű lenne Pordány számára az, hogy a kanadai magyarság egyáltalán nem „egyívású” politikai kérdésekben és ha azzá kivánják tenni, komoly, visszafordíthatatlan károkat okoznak az itteni magyar templomok, magyar házak és kulturális szervezetek számára.

Többször felvetettem aggályaimat Pordány László emigrációs tevékenységével kapcsolatban és erről Magyarország legnagyobb példányszámában megjelenő országos napilapjában is publikáltam, úgy szintén az Élet és Irodalomban. A mostani petíció különösen súlyos kérdéseket vet fel. Az ottawai Feszty Dániel csatolmányát 2011 november 8-án datálta. Információink szerint Pordány László nagykövet éppen november 8-án utazott Montreálba. Jelen volt és felszólalt a Montreáli Magyar Bizottság rendkívüli, zártkörű ülésén, melynek egyedüli, napirenden rögzített témája a Charta volt. Szóba került a Charta tevékenysége, a nagykövet negatív fényben vetítette a szervezet alapítóit és az a nagyon határozott percepció alakult ki, hogy a Magyar Köztársaság nagykövete pártpolitikai nyomást gyakorol a montreáli magyar közösség csúcszervezetére.

A petíciós dokumentum datálása és Pordány, az MMB gyűlésén való szereplése komoly aggályokat vet fel, hiszen a diplomáciai szokásoktól teljesen idegen a nagykövetek és misszióvezetők, a kanadai állampolgárok ellen intézett aláírásgyűjtések és politikai támadásokban való résztvétel, vagy azok támogatása. Utoljára 1981-ben alakult ki olyan helyzet, hogy az ottawai magyar nagykövetség diplomatáját azért távolították el és utaztatták vissza Magyarországra, mert a magyar közösségből panaszok érkeztek a kanadai külügyhez a magyar ugyvívő politikai tevékenysége ellen.

A legfrissebb hazai felmérések szerint a magyar lakosság több mint két harmada (78%) elégedetlen az Orbán kormány teljesítésével. A petíció szerzőinek durva csúsztatását elutasítják a KMDC alapítói, és minden tisztességes magyar ember. A Kanadai Magyar Demokratikus Chartának, a magyar közvélemény túlnyomó többségének, a nemzetközi sajtónak, nem a magyar néppel van baja, hanem annak kormányával. A felelősséget az ország jelenlegi gondjaiért a kormánynak és nem a népnek kell vállalnia. „A kormány határon túli kritikusainak durva megfélemlítése ellen a legerősebb módon fog fellépni a Charta, és ez úton fordul a hazai és a nemzetközi közvélemény felé, hogy állítsa le ezt a fajta keresztes hadjáratot ártatlan emberek ellen, akik nem tesznek mást mint békességben óhajtják gyakorolni demokratikus jogaikat. Ez a petíció a sztalinista korszak, a kinai vörös gárda, az arab fundamentalista mozgalmak legrosszabb emlékeit idézi fel.”–nyilatkozta Dr Göllner András, a KMDC, nemzetközi szóvívője abban a sajtóközleményben melyet a nemzetközi és hazai sajtó képviselőinek továbbítottak a nap folyamán.

A petíció megfogalmazói, támogatói – és közvetve Pordány László – fontos döntés előtt állnak. Akarnak-e egy rohamosan zsugorodó közösséget, melyben a cenzúra, a hallgatás és a kirekesztés a jellemző szektás magatartás, vagy szeretnének olyan közösségi intézményeket, melyek – pártállástól függetlenül – gyarapodnak az elmúlt 20 év során érkező kárpátmedencei magyarokkal, az itt született, második, harmadik generációs és a vegyes nemzetiségű családból származó fiatalokkal, ahol a összekötő szál a magyar nyelv és kultúra megőrzése a szorványságban? Kanadában született magyarként – aki aktívan arra törekedett, hogy az angol és francia mellett, magyarul ne csak beszélni, de írni és olvasni tudjon – azért dolgoztam 2000 és 2006 között a Montreáli Magyar Iskolában, azért voltam a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség hatos tanácsának tagja, azért hoztam létre a templom belül egy HUREL nevű fiatal magyarokat összefogó szervezetet, azért írtam évekig a Magyar Krónikának és azért szerkesztetettem, postáztam az újságot a főszerkesztő távollétébem, mert egy befogadó, nyított közösségre találtam, amelyben példamutató energiával és elkötelezettséggel áldozták fel szabadidejüket nálam gyakran sokkal idősebb és sokkal több tapasztalattal rendelkedő montreáli magyarok a magyar kultúra és közösségi élet fennmaradásáért.

Ezek a rendkívül tehetséges és nem csak szóban, hanem konkrét cselekedetben patriota magyarok közül még sokan részt vesznek a magyar közösségi életben. Tudom, hogy számukra valóban a közösség, a kanadai magyar örökség prezerválása a cél, nem pedig valamilyen pirruszi pártpolitikai érdek.

44 hozzászólás

  • Kedves kanadai magyarok!

    Asszem a gyurcsányi rablóbanda lelőtte a poént! Nem megy Nektek ez a petíció dolog! Csak azon csodálkozom, hogy minek égeti magát a magyar nagykövet?! A montreali Joker atyátokat külön üdvözlöm!

  • fityiszazorrodra

    Érdekes lenne, ha az emigráció egy része, amely távol hazájától évtizedeken át állítólag küzdött a végül is a rendszerváltással eljött demokratikus rend magyarországi megteremtéséért, most bedőlne egy új diktatúra mesterkedésének és aláírná a Charta ellenes peticiót. Ugyanis, aki ezt megteszi az soha nem lehetett – legalább is nem lehetett őszinte – híve a demokratikus államrendnek. Mert ami most idehaza tombol, az a diktatúra bebetonozása és semmi esetre sem demokrácia.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Tisztelettel jelentem: Eljött az ideje nemzettestvérünknek, Kaslik Péter úrnak! – Most, a kormánypárti petíció kapcsán végre ledobhatja demokratikus álarcát és kormánypártiként (ámde érthetetlenül még mindig politikai menekültként!) szabadságharcosként kiállhat a Hatalom mellett…
    A félművelt, magyarul még úgy-ahogy értő nemzettestvér – Orbán Viktor, Martonyi János, Schmitt Pál feltétlen híve – ugyan némi plágiumot elkövetve elorozta a Himnusz költője, Kölcsey és Szemere művének („Felelet a Mondolatra”) címét, ugyanakkor valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy voltaképp’ mi volt a híres-hírhedt „Mondolat”.
    Nos, ezzel a címmel megjelentetett gúnyiratot hazánkfia, a veszprémi Somogyi Gedeon alkotta meg 1913-ban Kazinczy nyelvújítását célkeresztbe állítva – Kölcsey és Szemere, a mai demokraták korai előfutárai, erre válaszoltak 1815-ben „Felelet a Mondolatra” című vitairatukban.
    Kanadai ex-honfitársunk, aki korábban Domonkos István verscímét („Kormányeltörésben”) használta fel – tehát kétségtelen olvasott ember! – napjainkban a Hatalom bűvöletében csupán azt felejti el, hogy lényegében a kommunista önkényuralom egykori kiszolgálóit támogatja és mostani tevékenységével választott hazája, Kanada demokratáit támadja.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Bocsánat, bocsánat! – Somogyi Gedeon földbirtokos, nemzetes úr, a híres „Mondolat” c. gúnyiratát természetesen nem 1913-ban (akkor már nem élt!), hanem 1813-ban alkotta meg. (Csak a demokrata téved… a „szabadságharcosok” ezzel szemben tévedhetetlenek!)

  • Bencsics Klára

    Christopher, sajnálom, hogy még mindig NEM érted miről is van szó!
    Hosszan írsz a peticióról amit úgy látom sértőnek találtál, de nem látod be, hogy vannak még olyan magyarok, akiknek fáj és bántó amit tettetek Androvich Tamás atya ellen, egy egyszerű itteni vélemény nyilvánitása miatt!
    Mert úgyan, a Charta ellen szól a petició, aminek Göllner Andárs és jómagad a két alapitója, és a Vádírat megfogalmazója.
    Ti és még egy kanadai, plusz egy amerikai írta alá ezt a Chartat, egyben a Vádíratot is, tehát összesen négyen!
    A KANADAI MAGYARSÁG NEVÉBEN!
    Magyarországon, a Vádírat, mint kanadai szerepel, azaz egy átfogó jellegű vádirat.
    Engedtessék meg azért , hogy a demokrácia nevében ( amit a Vádírat minden mondatában olvashatunk) a kanadai magyarság, ezt vétózni merje, ha másképp nem is, egy egyszerű peticióval.
    Semmi köze nincs a mai magyar Nagykövetnek ehhez, akit Te többször megtámadsz írásodban..
    Be kéne látni már, hogy otthon a Szocialista párt nagyon alacsony nívon áll, és az SZDSZ liberálsi párt meg is szünt. A jelenlegi kormány 2014- ig uralkodik, ha tetszik ha nem, utána jön a választás és akkor mindenki arra szavazhat akire akar.
    Amit műveltek a nemzetközi sajtóban, hívatalos szerveknél és Magyarországon, az nem csak a Fidesz kormány hitelét rontja, hanem a magyar nemzet hitelét is.!
    Jelenleg, nem látni lehetőségét annak, hogy a Fideszt 2014 előtt meg lehetne buktatni, olyan gyenge ellenzékkel, mint ami most van!
    De tudom, ezen dolgoztok minden erőtökkel.
    A kanadai magyarság sokrétüsége abban nyilvánul meg, hogy új bevándorlok, akik több pénzt szeretnének itt keresni feltöltötték azt a hiányt, ami a szocializmustól menekültek többségének elhalálozása okozott.
    Vagy olyan régebbi magyar kanadaiak, akiknek az előbbi magyar kormány idején jól ment! (Göllner András)
    Nem baj. Ezek lennének, az általad emlitett liberális, szabadelvüek tábora!
    Kanadában a magyarok hatalmas szétszórtsága miatt, lehet, hogy csak egy kis részét éri el a petició, ez az amire Ti számitotok. Ez sem baj!
    Tudod, vannak még itt olyan magyarok, akik a kanadai demokráciát értékelik és élnek jogaikkal!

  • Göllner András

    Jaj, Klára asszony….maga tényleg elképesztő dolgokat tud írni. Ne oktassa Christopher Adam-ot. Ő aztán nagyon is jól tudja honnan fúj a szél. Tamás atya nem egyszerű véleményt nyílvánított hanem a becsületébe gázolt olyanoknak akik az egész életüket a kommunizmus elleni harcban töltötték és köztudottan, az egyház szolgálatában töltik mindennapjaikat. Tamás Atya le-kommunistázta, az ördög szolgáinak, a kereszténység, az élet ellenségeinek, a magyar közösség belső bomlasztóinak titulált ártatlan embereket. Hazug módon gyalázott ártatlanokat. Ez nem egyszerű vélemény nyilvánítás, hanem gyalázás. A petícióval semmi bajunk – lehet ellenünk tiltakozni, uccu neki. Nem ezzel van a bajunk, hanem azzal, hogy a petícióban is hazug módon gyaláznak, és ráadásul, a nagykövet nyakig benne van a pixisben. Járja az országot, mint egy „Johny appleseed” és uszít ellenünk. itt Montreálban is erről volt szó a november 8-án tartott Nagybizottsági ülésen melynek tartalmáról mélységesen lapítanak. Mi tudjuk, honnan fúj a szél. A magyar kormány új választásjogi törvényéről – amely úgy lett alakítva, hogy Orbán pártja akár egyharmad támogatással elviheti a parlamenti mandátumok kétharmadát. Most Orbánék be akarják biztosítani maguknak a diaszpórát. Erről szól az új diaszpóra politika. Egy egységes majd 3 millás pro-Orbán szavazat a siker kulcsa. Az előrehozott választásokon nem mi, hanem Orbán tanácsadói dolgoznak. 2012 tavaszára várható, és ezért ilyen korán, hogy az ellenzéknek ne legyen esélye összeráznia magát, kihúznia magát, a szarból (el nézést a durva kifejezésért, de hát ott vannak, sajnos maguk erejéből). A másik ok pedig az, hogy a gazdasági kudarc, amelyet a kormány két év hülyéskedésének köszönhet, ne legyen annyira etgyértelmű a szavazók előtt, lehessen még hátra mutogatni, nyűszíteni, hogy nem a szegén kormány felel a válságért. Azért akarnak minket elhallgattatni, ezért vagyunk mi itt útban, mert mi meg merjük mondani a tutit, mert hátráltatjuk Tamás Atya kedvenc politikai pártjának esélyeit. Párt politikai okok miatt akarják belefojtani a szót abba a kis civil szervezetbe, asszonyom. amely végre ki mondta az igazat, lehúzta a leplet az Önök szemérmetlen hőséről. Klárika ! Tamás Atya ! Pordány Laci Bá’ ! Feszty Danika ! Kaslik ! Ne tessenek hátráltatni a szabad politikai versenyt kanadába !. Ne tessenek a liberálisokra azt mondani hogy reflexből hazudoznak !. Ezt nem szeretik a kanadaiak, és nagyon nem szereti hallani az ilyen szövegeket a tartományi kormány vezetősége sem ! Elvégre, ők egytől egyig Liberálisok. Ha ezt folytatják, nem lesz liberális politikus a Szent István bálon ! Nem Orbanisztánban élünk, hanem hála Istennek, egy szabad országban, ahol a törvény és az erkölcs tiszteli a szólás szabadságát, a polgárok jogait. A kanadaiak nem szeretik amikor külföldről hátráltatják a demokrácia barátait. Tessék már felébredni. Mind ezekkel a hülyeségeikkel csak öngólokat rúgnak. Ezzel a játszmával csak az itteni magyarságnak és a mindnyájunk által kedvelt hazánknak ártanak. Értjük egymást végre ??? Ne vegye rossz néven Klára asszony, de most dolgoznom kell, nem érek rá tovább szórakozni Önnel.

  • Bencsics Klára

    Elég hosszan papolt most Göllner úr!
    (t.i..nekem is ezt írta máshol!)
    Támadás a legjobb védekezés, ezt mindenki tudja!
    Jót mosolyogtam azon, hogy Tamás Atya :
    „becsületébe gázolt olyanoknak akik az egész életüket a kommunizmus elleni harcban töltötték és köztudottan, az egyház szolgálatában töltik mindennapjaikat” Kik,? Csak nem Göllner úr, aki már a Kádár rendszernél hazament?
    Vagy Christopher, aki olyan mint egy szélkakakas? Egyszer ide, egyszer oda hajlik?
    Fenyegetései lepörögnek rólam és azt hiszem sok kanadai magyarról is.
    T.i. az az idő elmúlt., hogy megfélemlitéssel kussoljon a magyar.
    Ja, a kanadai Liberális párt? Az is a béka feneke alatt van, legalább úgy, mint a magyar Szocialista párt.
    Frusztrált? Nem csódálom. Gyurcsány megbukott és most kénytelen kanadai nyugdíjból élni
    .Én nem kértem, hogy írjon nekem, tehát szórakozzon máshol!

  • Klári, akkor feltehetően eléggé rosszul működő szélkakas vagyok, ha pont az elsöprő fideszes választási győzelem után döntök úgy, hogy a vesztes, romokban heverő ellenzék felé húzok. Amúgy már 2005-ben is csipős kritikával fogadtak néhányan Montreálban amiatt, hogy Dávid Ibolyát hivtam meg a Magyarok Nagyasszonya Egyházközségben szervezett konferenciára diszvendégként, mely konferencia költségeit Deák atya segitségével és közbenjárásával finansziroztunk. Akkor sem voltam igazán a Fidesz támogatók favoritja.

  • Vihar egy pohar vizben.
    Ha a konzervativ erzelmuek nem szeretik a Chartat es ellene szerveznek, hat hadd tegyek. Ezt elfogadni a liberalis dolog. Ha a megvedhetetlen papot akarjak vedeni, hat hadd vedjek, lelkuk rajta. Aki liberalis, es remelem tobbsegunk az, az nyugodtan megengedhet maganak a luxust, hogy az ellenfelet is szohoz engedi. A vitatol nincs mit tartani, mert amennyire eddig latom, a konzervativ oldal alig-alig vitakepes. Ami engem igazan erdekelne az az, hogy ugyan kinek akarnak a kedveben jarni? Hiszen az Orban kormany egyaltalan nem torodik a kanadai magyarsaggal, vagy annak velemenyevel. Eszerint a tarthatatlan allaspontjukkal csak sajat maguk szamara kivannak megerositest nyujtani. Hadd tegyek!

  • Göllner András

    Klára Asszony (így hívják a Gyurcsány feleségét is. Oly vé…..) Vissza ugrottam egy percre, benéztem, hogy mi történik itt a Chris Adam honlapján Péntek délután, még a happy hour előtt. Sajna, nem tudok sokáig maradni, mert táncórára kell mennem. (West Coast Swing-et tanulok. Tudja, jön a bál 🙂 Fel kell készülnöm, hogy jó formába legyek a hölgyeknek akik most kicsit duzzognak, mert azt hiszik, hogy magyar színekben, belűlről bomlasztok. Na mindegy. Elolvastam kis jegyzetét Klára. Gyorsan válaszolok, hogy ne gondolja azt rólam, hogy modortalan vagyok. Röviden, teát (direkt kihagytam a h-t, hogy rövidebb legyek) Legközelebb megpróbálok jobban papolni, jó ? Nem megy mindíg. Lehet hogy én is egy szélkakas vagyok, mint a Chris, de az is lehet, hogy csak egy buzgár. Honnan is tudjam, hisz Péntek van. Mára már annyit romboltam, bomlasztottam, hogy az egész emigráció totál ki van ettől. Ugye ? Ki ez a Göllner ? Buzgár, vagy szélkakas, ? Meg az a Chris ? Kik ezek ? Milyen fenevadok? Mért bántanak minket ? Mért nem engedik, hogy petíciózzunk ? Mondja már meg valaki mit csinálunk rosszul ? És hol a Mailáth Pityu mikor itt a helye ? (Szerintem Spanyolban van)…jaj elkalandoztam… Örülök, hogy megmosolyogtattam Tamás Atyával. Ez teccik. El tudom képzelni. Kis mosoly ott a szája szélén. Nem egész, hanem fél mosoly amitől nem fél, bár ki tudja…. Nem tudok róla, hogy hazamentem volna a Kádár rendszerben, de arról igen hogy haza vittem a diktatúra bukása előtt 3 évvel 30 egyetemi diákot, és Kádár titkos rendőreit kijátszva, az akkori ellenzékkel ismertettem meg a komminizmus mocskos mivoltját. Tudja ez akkor volt, amikor a nagykövet úr, Laci Bá’ drága barátja, még a Kádár titkosszolgálatának súgott, tudja, az a bizonyos Raffay Ernő aki aztán itt ünnepelte a Katolikus templomba a hívőkkel az 56-os forradalom 55. évfordulóját. Én otthon maradtam, mert gyomorrontásom volt eleve a látványtól. Hogy egy olyan embert hallgassak aki Nagy Imre gyilkosait szolgálta ???? Bocsika, de ezt már képtelen voltam lenyelni. Klára Asszony, én Antall Józsefnek mentem haza segíteni 1990-ben. Tudja – egy rendes konzervatív srác vagyok. Azt nem tudom, hogy mivel fenyegettem volna meg – nem vagyok egy fenyegetős srác, és főleg nem gyűlölködős. Inkább játszadozós. Most is játszok. Észre vette ? Szeretek hancúrozni. Tudatosan visszafelé fejlődök. Emlékszik ? Gyerekkorunkban naponta kb 250 alkalommal mosolyogtunk. Mire felnőttek lettünk, a mosolyok száma lecsökkent napi kb 2-3-ra. Szomorú. És hát ezért is örülök, hogy megmosolyogtattam Tamás Atyával. Ezért jó vissza felé menni, akár újjászületni. Majd jövő héten megint jáccunk, jó ? Tud addig várni ? Jön a weekend, bulizzunk másként. Békességet, jó egészséget, jó humort kívánnok mindazoknak akik nagyon gyűlölnek és féltik tőlem a hazát. Higgyék el, én nagyon jól bánok a hazával, rettentően szeretem, féltem. Szeretném ha odahaza, és itt Montreálba is békességbe élnénk, békeségben beszélgetnénk, vitatkoznánk, európai normák és nem a kina felől származó áramlatok szárnyán száguldanánk a jövőbe, nem a keleti szél szerint alakítanánk életünket, jövőnket, és mind e közben, akár nagyokat is hülyéskednénk. Az uttóbbiért vállalom a felelősséget 🙂

  • Hungarian pastor on hunger strike protesting against repressive law on churches
    30 11 2011

    A hunger strike is a method of non-violent resistance or pressure in which participants fast as an act of political protest, or to provoke feelings of guilt in others, usually with the objective to achieve a specific goal, such as a policy change. Most hunger strikers will take liquids but not solid food. A hunger strike cannot be effective if the fact that it is being undertaken is not publicized so as to be known by the people who are to be impressed, concerned or embarrassed by it.

    In the first 3 days, the body is still using energy from glucose. After that, the liver starts processing body fat, in a process called ketosis. After 3 weeks the body enters a “starvation mode”. At this point the body “mines” the muscles and vital organs for energy, and loss of bone marrow becomes life-threatening.

    Jeremiás Izsák-Bács, a leading pastor of the Hungarian Anabaptist Mission, Hungarian Mennonite Church, has started a hunger strike in Strasbourg on the 10th of November aimed at the new church law which becomes effective on the 1st of January, 2012. The new law deprives 250 churches of their currently recognized religious status with a stroke of a pen. This law forces them to be terminated or to re-register as citizens’ associations. Please help pastor Izsák-Bács by spreading the news about his action through blogs, Facebook and media if possible.

    Pastor Izsák-Bács needs financial support for medical supervision of his bodily function and hotel room in Starsbourgh. Hungarian edition of Voice of America published in their online article data on bank account where financial support for pastor Izsák-Bács can be sent:

    Bank name: BUDAPEST BANK Rt.
    Bank address: 1138 Budapest, Váci út 188. (EU – Hungary)
    Account owner: Evangéliumi Szolnoki Gyülekezet Egyház
    Address: 5000 Szolnok, TVM. Ltp. Művelődési Ház, (EU – Hungary)
    Account number: 10104569 – 72957800 – 00000002
    IBAN : HU37 1010 4569 7295 7800 0000 0002
    SWIFT Code: BUDAHUHB

    For more information on pastor Izsák-Bács please contact pastor Péter Soós, mobil : +36-30-663-0880, E-mail: [email protected]

    PRESS RELEASE

    November 23, 2011, Strasbourg

    My name is Jeremiás Izsák-Bács. I am pastor and representative of the Hungarian Mennonite Church. I have been on a hunger strike since November 10 to call the attention to the serious violation of the law inHungary.

    The Hungarian Parliament has adopted a series of laws that restricted the freedom of press and speech, made the electoral law one-sided, deprived citizens of social rights and drastically reduced the employees’ rights. All of these actions infringe our basic human rights in an unacceptable and unconstitutional manner.

    This unspeakable legislation has also come to the church law. This irregularly forced new church law left untouched the legal status of only 14 churches; the right of every other legally registered church was taken away; starting in January, these groups will only be allowed to operate as societies rather than churches. This is a fundamental and drastic loss of rights.

    I protest against the deprivation of civil rights, the unacceptable restrictions, and I fight for Hungary to return to the legal and democratic norms agreed upon by the European Union!

    Jeremiás Izsák-Bács

  • Aha, értem. A Gyurcsány kormányra lehetett kiabálni tücsköt bogarat, de az Orbán hatalmat nem szabad kritizálni. Merthogy ők azonosak a Magyar Néppel.
    Ez valahogy úgy megy, mint az átkosban, amikor is egy rendör sétálgatott egy nagyon ronda kutyával a Városligetben. Egyszer az egyik ifju meg merte jegyezeni, hogy: – nagyon ronda a kutyája.
    Mire a rendör kihúzta magát és sértödötten felelte: – Na na, csak óvatosan ezzel a kritikával. Ugyanis én és a kutyám eggyek vagyunk.

  • Tisztelt Bencsics Klára! – Meglepetéssel olvastam, hogy megszámolta a Óhaza ellenségeit… és egészen négyig jutott el. – Két dologra hívnám fel a figyelmét. Az egyik, hogy 1945-1990 között sokszor csak 4-500 politikai fogoly, az önkényuralom ellenállói, jelentették a magyarság lelkiismeretét… A hazafias viselkedést, az emberséget, a demokratikus ellenállást, de még az emberi tisztességet sem mennyiségben mérik.
    Kérdésem lenne Önhöz (mert a hazaffyak annyira aggódnak a „4 főből álló” liberálisok miatt): Tisztában van Ön azzal, hogy mi történik jelenleg Magyarországon? – Elfogadhatónak tartja azt, hogy úgy lett a Magyar Köztársaságból – Petőfi, Kossuth népéből – Magyarország, hogy közben meg sem kérdezték az ország polgárait? Megjegyzem: a kettős állampolgárság megadása esetében sem történt 2010 után népszavazás és sok egyéb ügyben sem – de nem akarom a kényelmetlen kérdések tömegét Önre borítani.
    Ma már ott tartunk, hogy az 1990 előtti nemzeti ellenállásra, a polgári demokrácia egykori-mostani harcosaira sújt le az orbáni hatalom és olyanok magyarázzák meg nekünk a demokráciát, akik Kádár János országlása idején az MSZMP tagjai voltak. (Soroljam fel ismét a közismert neveket?)
    Önnek semmit sem mond az a tény, hogy Schmitt, Orbán, Matolcsy, Kövér, Martonyi… stb. neveket olvas mikor valaki a közjogi méltóságokat említi? – A nevezettek, és most nem említettek mind tagjai voltak a véreskezű állampártnak 1990 előtt!
    Jómagam – mint köztudott – összesen 8 évet töltöttem Kádár fegyházaiban és összesen 45 évet az országméretű börtönben. Ha már ÉN is a 2011-ben megszámolt demokraták közé állok, annak igen komoly okai lehetnek… Gondolt Ön erre?

  • Kedves Bencsik Klára:
    Tévedésben méltóztatik leleddzeni :
    Nem most JÖTT el , hanem mostanság MÚLT el az , hogy bármit kilehessen mondani.
    Most , amikor sajtóban ,munkahelyeken , de lassan már a családokban is csak ” egyirányban ” lehet beszélni.
    ( Feltéve ha az illető megakarja tartani az állását. )

  • Mely magyar Orban ur ott tesz be az orszagnak ahol csak tud. Egyenesen eu ellen menetel, ha csak az Eu palyafutasat nezzuk.Erre szoktak mondani kohog a bolha….a baj csak az hogy az egesz orszagot magaval rantja.

  • Bencsics Klára

    Kedves Géza, ismerősnek tünik, nem volt valamikor Pwcpadló?
    Ja, ja, azért lehet az ÉS-ben, a Népszabiban, a Klub Rádióban ocsárolni a jelenlegi krományt
    .Biztos nagy terror van odahaza.!
    Erről eszembe jut ez a híres aranymondás:
    ” Hazudtunk reggel, hazudtunk nappal, hazudtunk mindenkor…..”
    (reméme jól idéztem!)

  • Minehhez, most hallottam, hogy a magyar hazak szerveztek a hatarontuliak magyar allampolgarsagat…..nekem ezzel odaig nem is lenne gondom, amig erzelmi hiany potlasa gyanant ezeket osztogatjak, DE ha jogokat is osztanak mindezzel pld szavazati jogokat, akkor tiltakozni szeretnek, hiszen orban a nepszavazas eredmenyet megkerulve (ugye emlexunk a nep NEM-mel szavazott a hatarontuli magyarok allampolgarsagarol) egyszemelyben
    dontott minderrol es egyben pecsetelte meg a hataron beluliek es kivuliek kapcsolatat, nyilvan szavazatszerzesi
    szandekkal, hiszen eleg hihetetlen egy kormanyforol, hogy mikozben szarik a honfitarsaira es mar egymillio korul szamolhato a melyszegenysegben elok szama, akozben ennyire gondos tamogatojava valna a hatarontuliaknak?!
    Masreszt vajon a sokszor kis falvakbol tudatlanul kivandorolt hatarontuliak kozott kello keppen terjesztik az informaciokat? pld az ilyeneket, hogy Szlovakia megvonta az allampolgarsagat annak az ot honfitarsanak, akik
    magyar allampolgarsagot igyenyeltek es kaptak?! Foldonfutova valtak ott, ahova szulettek, ahol felnottek es ezideig
    eltek. Az europai konvencio alapjan jogosan! Vagy kellokeppen terjesztik-e azt, hogy bar a torvenyek (mert ugye vannak szep szammal hulye torvenyek, amik messze allnak jocskan az igazsagossagtol) lehetoseget adnak szavazasra kivulrol, mindez NEM ERKOLCSOS!? mert nem mondhatjuk meg mashonnan hogyan dontsenek azok, akik VALOSAGOSAN VISELIK a terheket…..allitom ezt en, akinek minden csaladtagja kanadai allampolgar, engem kiveve, a mai napig magyar allampolgar vagyok, Budapestrol erkeztem sosem voltam KISZ-tag, parttag es nem szavazok sosem, amiota Kanadaban elek…. azt azert szivesen megkerdeznem a hatarontuliaktol, hogy komolyan papir kell nekik ahhoz, hogy magyarnak erezzek magukat azok utan, hogy a nyitott hatarokon keresztul nem Magyarorszagra igyekeztek, nem ott akartak szolgalni az anyaorszagot es fokent nem fizettek soha adot vagy barminemu tamogatast Magyarorszagnak, hanem az erdelyiek tobbsege Olaszorszagba, Franciaorszagba es a tengerentulra vette az iranyt, de hasonloan tettek a deliek is…..viszont Szerbia meg nem EU-s tag es meg az is lehet sosem lesznek azok, mert ido kozben feloszlik az EU…
    Van egy olyan gyanum, hogy akarmit osztogatnak mostansag, orban eltakarodasa utan, szamithatunk korrekciokra!
    Higyjek el nekem Orban nagyobb karokat okoz az utobbi 25 evben, mint az elso es masodik vilaghaboru osszesen, mert ezekbol egy fele tartott a nep az ujjaepites fele, de egy ketteosztott orszagot ugyan hogyan lehet ezek utan egy iranyba navigalni???? Sehogy! Eppen ezert epitesrol szo sincs, CSAK rombolasrol beszelhetunk…..remelem megkapja melto bunteteset erte meg azok is, akik ebben tamogatjak!

  • Magyarországon mi egy kissé másképp látjuk a dolgokat!
    http://szentgroti.nolblog.hu/archives/2011/12/08/A_nep_bolcs/
    Ki lehet állni egy Rákosista restaurációt végrehajtó kormány mellett mert „Nagymagyar” és mert Hothysta mázzal önti le az egypárti diktatúrát, de közben befékezte a gazdaságot, lemaradtunk még a többi volt szocialista ország között is, és már a középosztály is kezd a nyomorba süllyedni. A nemzetközi megbecsülésünk meg a bányászbéka popsija alatt van! Tehát az ország és a népe is nagyon rosszul járt az orbáni ámokfutással. Ehhez már csak az hiányzik, hogy a határon túliak is a mi farkunkkal verjék a csalánt! Kibicnek semmi sem drága! Tessék hazaköltözni és itthon „élvezni” az áldásos hatásokat!
    HÁLÁSAK voltunk a Petícióért, és köszönünk minden támogatást, amit a magyar szabadságnak tudnak a külföldi honfitársaink nyújtani. Mert nálunk ilyesmik zajlanak (az 56 előttieknek ismerős lesz – csak TV helyett rádióval)
    http://www.noltv.hu/video/4045.html

  • Bocsánat, azoknak, akik nincsenek annyira képben az itthoni dolgokról, a felvételen hivatkozott botrány:
    http://nol.hu/belfold/hamisitasi_botrany__retustol_etusig

  • Klára, maga megint nem látja a lényegét a dolgoknak. Nem vagyok meglepve.:) Hogy ne papoljak hosszan: a magyarok hitelet a Fidesz kormány rontja, nem más.
    Nem tudom, magának feltűnt-e már – nem hinném, de hátha mégis-Magyarország a rendszerváltás után demokratikus útra lépett. Több-kevesenn sikerrel, de boldogult. Az Mszp elmúlt 8 éve alatt idétlen volt (szerintem káros is sok vonatkozásban) de alapvetően megmaradt a demokratikus úton. A Fidesz viszont idétlen és lelépett a demokrácia útjáról, ezért alapvetően káros. Telesen mindegy, hogy mit csinál jól, ha nem a demokrácia keretén belül csinálja. (Mondjuk nem is csinál jól semmit. Az egy dolog, hogy felismer problémákat, nem kell hozzá nagy ész, nyilvánvalóak.) Mindezt lehet fűszerezni hazaszeretettel, meg nemzeti öntudattal, de a szar csak szar marad, hiába öntözzük rózsavízzel.
    Nem az a baj, hogy maga, kedves Klára, nem liberális. Írtam már, én sem vagyok az. De maga mindig azt hajtja, a diktatúra elől menekült Kanadába. Na, most akkor ne menjen haza, mert éppen az jön vissza. (Csak modernizálva) Szakadjon már el egy kicsit a maga imádottjától, az Andornovics paptól. Vegye észre, hogy egy diplomatának nem dolga, mert nem lehet dolga, hogy különbséget tegyen a kanadai magyarok között attól függően, hogy szeretik az aktuális kormányt, vagy sem. Ha ez a dolga – vagy úgy érzi, ezt megteheti-, akkor az anyaországban valami nagyon nem stimmel.
    Klára kedves, maga kanadai állampolgár. Hát semmit sem tanult Kanadában?!

  • Márai Sándor írta naplójába 1945-ben ezeket a gondolatokat:
    „Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a
    világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság”
    címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő, mint „keresztény
    magyar ember” előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert
    „keresztény magyar úriember”, joga van tehetség …és tudás nélkül is
    jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „keresztény
    magyar” vagy „úriember”, tartani a markát, s a keresztény magyar
    markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést,
    maradék zsidó birtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az
    élet minden vonatkozásában.

    Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme. S ez a fajta nem tanul.
    Aki elmúlt 30 éves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett,
    reménytelen. Talán megalkuszik fogvicsorgatva, s mert önző és gyáva:
    bizonyára hajlong majd az új rend előtt, de szíve mélyén visszasírja a
    „jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen
    lehetett versenytársakat legyilkolni, és aladárkodni a
    nagyvállalatokban képzettség és hozzáértés nélkül. Ez a fajta soha nem
    változik meg, de amíg ezeknek szavuk van vagy befolyásuk, Magyarország
    nem lesz nemzet.”

  • Bodroghközy Mária

    Szomoruan olvasom egyes canadai magyarok az Orbán kormányellenes csatározását. Itthon a magyar nép 78 % a még mindig Orbán kormány melletti !!!. Egyes hibáik ellenére is töretlenül bizunk bennünk!! Nehéz világgazdasági helyzet ellenére is jól irányitanak. Szabad sajtó van. Szabad vélemény és vallásszabadság. Az emberek pozitivan itélik meg a helyzetet. Ki volt jobb ? Talán az előző korrupt hazug Gyurcsány kormány? Hagyjanak minket magunkra. Ne lázitsanak külföldről !! Foglalkozzanak a canadai politikával.

  • Kedves Bodroghközy Mária! Szomorúan tudatom önnel, hogy a régi vicc szerint nem mercedeszeket osztogatnak, hanem ladákat fosztogatnak Jerevánban. Azaz a 78 % ugyan stimmel, csak éppen ennyien tartják úgy, hogy rossz irányban mennek a dolgok Magyarországon. És nagyon furcsa fogalmai vannak a sajtószabadságról, ha a TV dolgozóinak az általam feltett videója, amely a legszebb ötvenes évekbeli pártirányításos technikák vissza hozataláról szólnak után is még „szabadnak” tartja a sajtót, a Kanadában bevett vallásfelekezetek nagy részét törvényen kívül helyező és egyszerű egyesületi működésre kárhoztató egyházügyi törvényt pedig „vallásszabadságnak”
    Korrupciós rangsorban meg egy kissé lejjebb csúsztunk, amely ékesen bizonyítja a mondás igazát: A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom abszolút korrumpál. Csak most nem picike Nokiás dobozokról van szó, hanem talicskáról vagy konténerről! Pl. 5 milliárdért (5000 millió forintért) akarták megcsinálni a haverokkal az országfotózást, amit az állítólag tolvaj szoci kormányzat már 160 (tehát alig több, mint a 3 %-a árban) már megcsináltatott. Ettől elálltak mert kiderült – de hány ilyen van, ami nem derült ki? A forintbedöntő shortolásokon nyerhető milliárdokról (1 milliárd = Ezer millió!) már nem is szólva! Úgy eltapsolták a magánnyugdíj pénztárak majd 2.700 milliárd forint megtakarítását, hogy a gazdaság leállt, az államadósság meg ugyanott van, mint volt!
    Persze, szeretnék, ha a szabadságszerető magyarok kintről nem avatkoznának bele, hogy Orbánék visszahozzák azt, ami elől elmenekültek. Mi viszont nagyon is örülünk neki!

  • Bencsics Klára

    Kedves Mária, örülök, hogy otthoni hangot szólaltattál.meg!
    A fenti hozzászóló, NEM tudni miről is beszél?
    Talán mint magyar nyudgdíjas hozzászolnál ehhez a rágalomhoz. Arról nem is beszélve , hogy a fenti cikk egész másról szólt!
    T.i. Itt a kanadai petició ellen vannak egyeseknek véleménye, ami viszont a négy ember „vádiírata” a kanadai magyarok nevében lett szétküldve világba!
    Ez ellen szólal fel több kanadai magyar!

  • Bencsics Klára

    Kedves Mária, örülök, hogy otthoni hangot szólaltattál.meg!
    A fenti hozzászóló, NEM tudni miről is beszél?
    Talán mint magyar nyudgdíjas hozzászolnál ehhez a rágalomhoz. Arról nem is beszélve , hogy a fenti cikk egész másról szólt!
    T.i. Itt a kanadai petició ellen vannak egyeseknek véleménye, úgyanis négy ember „vádiíratát” a kanadai magyarok nevében küldték szét a világba!
    Ezi ellen szólal fel több kanadai magyar!

  • kedves Bodroghkozy Maria,

    Maga egyszeruen hazudik, hazudik, mert kinos beismerni a tevedest, kinos elismerni, hogy a megvalasztott CSODA, az orban csak egy kertibudin es atyai pofonokon szocializalodott egyszeri videki ember, aki keptelen akkorakat intezkedni, mint amekkorakat hazudik…..es ezt nemcsak sajat maguk elott kellemetlen bevallani, hanem kellemetlen a szomszed elott, a falu elott, a varos elott es a kulfold elott is, mert meg nem volt Magyarorszagnak olyan kormanyfoje, aki ekkora keptelenseget es dilettantizmust tanusitott volna, mint a maga orbanja, akit nemcsak Kanadabol szidnak, de az egesz vilagon mindenhonnan, ahol aggodnak Magyarorszag sorsaert! Nem utolso sorban
    Kanadaban demokracia van es nem kotelezo egyetertenunk!.

  • kedves Bencsics

    maga igen kozeli viszonyban lehet az alkalomadtan otthonrol ideirogatokkal igy latatlanban is, mert bodroghkozy
    egyetlen szoval nem emlitette, hogy nyugdijas lenne, maga megis tudni veli???? csak nem maga kerte meg, hogy erosites gyanant idefirkalja a butasagait? kezet foghatnak, de ha megkerhetnem onoket, az oregkori szenilitas
    ebbeli megnyilvanulasait tartsak a nyugdijashaz falai kozott, a noverkek bizonyosan keszsegesen segitenek onokon!

  • Bodroghközy Mária

    Tisztelt szépnevü,”kekec és libásmisi ” urak ! Gyülölködő, indulatos, ostoba hozzászólásaikhoz nem tartom méltónak, hogy válaszoljak. Ilyen stilus és hangnem, ilyen fröcsögő indulatok minősitenek egy embert. Akárkik is maguk, névtelenség homályába burkolózva. ilyen szinten menjenek a kocsmába üvöltözni, vagy oldják meg jól a világazdaságot maguk, canadai foteljuk mélyéből.. Mi itt a világ sok demonstráló, gazdasági problémákkal küzködő országai között békésen és bizakodva élünk. Vannak igen problémáink, hibáink, nem kevés,( hol nem ?) de bizalom és nyugalom van itthon. Maguk meg csak kiabáljank, acsarkodjanak a maguk szinvonalán, akivel akarnak. Váljék egészségükre !

  • Először hezitáltam, hogy ehhez a színvonaltalan, rágalmazó sárdobáláshoz leereszkedjek-e. A szöveg ismerős, Ambrus László ,Amerikai Magyar Hírlap szerkesztőjének a stílusa süt keresztül. Göllner András már máskor is szervezkedett és cikket is írt egy kaliforniai újságban, de mindig a saját hazája ellen nyilatkozik, vagy lehet, hogy nem hazája neki Magyarország? Véleménye mindenkinek lehet, ha nem restelli, hogy badarságokat ír össze vissza. Én negyven év emigráció után haza jöttem, itt élek, és pontosan tisztában vagyok a helyzettel. Akár tetszik maguknak, akár nem,, az Orbán kormányt kétharmados többséggel a magyar nép választotta meg. Mégpedig azért, hogy rendet rakjon az előző kormányok ámokfutása terén a korrupciós botrányai és az ország eladósítása miatt. Minden ellenszél dacára ezt teszi. Persze nem tetszik egyeseknek, hogy az úgynevezett liberális párt be sem került a parlamentbe, de erről egyedül ők tehetnek. Majd 2014-ben próbálkozzanak újra , hátha nyernek, demokratikus választás útján. Addig azonban élniük kell a tudattal, hogy nincs hatalmuk. Bár a pénzükkel meg tudják fizetni az Orbán ellenes ál-liberális sajtó orgánumokat.. A kanadai magyarok közötti vitába én nem akarok beleszólni, csak annyit azért megjegyeznék, hogy hazudni és mocskolódni könnyű, ám nem a mi stílusunk,viszont felháborító, Ezért tiltakozni kívánok. Gyurcsány úr a saját bevallása szerint hazudozott de előbb utóbb utól érte a végzet. (mint a sánta kutyát).
    .

  • Egy kicsit azért pontositsunk, ha lehet. A magyar állampolgároknak kevesebb, mint fele ment el szavazni. Ennek a félnek a kétharmada szavazott Orbánra. Akármerról is nézem, ez mégsem az igazi két-harmad. És persze, Orbán, aki sohasemhazudott mondta nem régen, ne azt nézzék amit mondok, hanem amit teszek. Hát, valahogy egyik sem jön be „igazinak”: Persze ha maga hisz a propagandában, pláne miután nem magyar nyugdijból él meg ott, csak rajta, szive rajta.

  • Bodroghközy Mária: ÉN speciel ITTHONRÓL írok, tehát nagyon is tudom, hogy miről beszélek. Aki pedig képes az ország gazdasági tönkretételét és nemzetközi megbecsülésének lerombolását higgadtan és nyugodtan minősítgetni: az tényleg nem én vagyok! Viszont nem gyűlölködöm, és ostobának is azokat tartom, akik képtelenek a saját fejükkel gondolkodni, és KIZÁRÓLAG az egypárt irányított médiákból tájékozódnak. Azok meg a néhai Szabad Nép vagy Kossuth/Petőfi néprádió színvonalán ömlesztik a hurráoptimista szövegeket – vagy bulvárhírek mellé egyperces kis bevágásokkal „tájékoztatnak” ha már végleg nem tudják elkerülni.
    Tényleg semmire sem becsülöm azt a kormányt, amely képes volt másfél év alatt lerombolni, a Bajnai kormány eredményeit, nemzetközileg dicsért válságkezelését, akik ÁLLAMOSÍTOTTÁK a magánnyugdíj pénztárakban 2.700.000 ember 2.700 milliárd forintját – amiből SEMMIT sem tudnak felmutatni, akik „eltőzsdézték” a MOL részvényekre a valutatartalékból 500 mrd forintot, és akik nagy garral „kipaterolták” az IMF-et – és most hason csúsznak vissza hozzájuk. És ez „csak” a gazdasági ámokfutás, a demokratikus fékek és ellensúlyok totális leépítéséről és minden kulcspozícióba „párthű” emberek ültetéséről akkor még nem is szóltunk!
    Ha nyugdíjas egyébként nem tudom miben reménykedik? Önt is „meggyőzték” – ahogy Orbán külföldön már hónapokkal korábban bejelentette – hogy „mondjon le” egy havi jövedelméről?
    Itthon nagyon is hálásak voltunk a Chartáért, és a külföldi honfitársak kiállásáért a magyar demokráciáért.

  • Malacka!
    „Az előző kormányok ámokfutása” egy költségvetési kiigazítás volt, amivel a költségvetés hiányát a Gyurcsány kormány másfél év alatt 4 %-ra vitte le. Méghozzá olyan módon, ami ellen nem voltak SZOCIÁLIS célú tüntetések, kizárólag a Fradi B közép huligánjait tudta „politikai” célokból az utcára vinni Orbán.A választott kiigazítás módja rövid és drasztikus volt (mint gyerek láza esetén a hűtőfürdő) hamar túl lehetett rajta esni és 2008. elején már a további osztogatáson (Új Tulajdonosi Program) törték a fejüket, amikor beütött a világválság. Amikor is azért került az ország a csőd közelébe, mert a Nemzeti Bank „hülye” volt, és nem gyűjtött elegendő valuta tartalékot. Forintban meg nem lehetett a devizakölcsönöket törleszteni. Ezért volt az országnak DEVIZA kölcsönre szüksége.
    Bajnai a válság közepette azt TARTOTTA, amit már Gyurcsány elért, ami akkor nagy szó volt – a többi állam akkor adósodott el – mi pedig hátul mentünk be a forgóajtón – és Bajnainak köszönhetően elől jöttünk ki. Orbánnak nem kellett volna mást tenni, mint tartani az irányt. De nem! Bedőlt a saját propagandájának, hogy ő „ért” a gazdasághoz is – és belepiszkált. Többet ártott az országnak, mint a világválság!

  • Nem baj Malacka

    remelem egymas torkanak esnek es szettrancsirozzak egymas pofajat, kinyomkodjak egymas szemet es ha ez sem eleg, bele lehet dofni a masikba a nagykest! Mostanra megertettem, miert utaltak meg a koncentracios taborokban is a magyar zsidokatr, termeszetesen nem a zsidosaguk, hanem a magyarsaguk miatt, mikozben a tobbi osszetartott, mostmar azt is megertem miert kerult sor Trianonra es vegul
    sikerul megertenem, miert nem erdemel jobbat a magyar! Meg ilyen rosszindulatu, sotet, ostoba, szethuzo, ellenseges, uszito foldsotet gyokereket sehol nem lattam, mint a magyarok! csak abban bizhatok Orban polgari
    forradalom nelkul eltakarodik a politika szintererol es tisztesseges polgari allas utan nez eleteben eloszor, ha
    ezt nem lepi meg, felkoncoljak egymast az emberek a kontarkodasanak koszonhetoen kialakult moralis es gazdasagi melysegben… de mert az egynegyednyi ketharmad megiscsak kevesebb, mint
    a haromnegyednyi, gyozelemre eselyuk sincs! A demokracia hamvaba halt magyarorszagon! Ezt a helyzetet
    nem lehet megoldani demokratikus eszkozokkel, ezt sikerult Orbannak elernie! Nem fogjuk neki es a hozza dorgo-lodzo agymosottaknak megkoszonni! Ami Malacka magat illeti, maga leginkabb kussoljon amondo vagyok, azokutan,hogy megszedte magat valahol mashol, gondolom olyan helyen, ahol ures fejjel, fizikai munkaval is
    sok penzt lehetett keresni, ilyenekre szep szammal van pelda eszak-amerikaban es most a lottyedt segget a, parokaval diszitett ures fejevel egyutt Magyarorszagon pihenteti valami luxusotthonban….maganak nincs erkolcsi alapja ebbe a vitaba beleszolnia, leginkabb szegyellje magat!

  • Jó nevet választott, tényleg kekeckedik! És nem mond igazat. Bár lehet, hogy a hírforrásai a neoliberális médiákból származnak. Vagyis a hazugság nem magából indult ki. Én itthon élek és látom ,tudom, hogy mi történik. Napi szinten, közvetlen közelről tapasztalom.

    Malacka.

  • A magyar nép – széthuzó? Ostoba ? Ellenséges ? Magáról beszélnek liba ur és kekec ur ! Magukra találtak !
    Ilyen szinvonalon még csak válaszra sem érdemesek. Kiabáljank egymás között féktelen dühükben.
    Magyarország él és halad !

  • Kedves Libás Misi. Hülyeségeket ír, aminek semmi alapja nincs. Az ön minősítése nem mérvadó számomra. Úgy hogy csak hadovázzanak kedvükre én kiszállok ebből a nívótlan vitából. Sok szerencsét. Remélem nem fog epegörcsöt kapni attól, hogy a nyilai a semmibe vesztek.
    Malacka

  • Malacka

    maga egy uresfeju, erkolcstelen, ronda diszno! azert orulok hogy otthon kolti az amerikai nyugdijat, legalabb
    valami hasznunk is van magabol!

  • Macko

    Magyarorszag sokkal jobban elt es haladt Orban elott, de meg a Kadar idejeben is!

  • Vicces, nagyon vicces, látszik már nem bir magával libás ur. Rosszul ne legyen a nagy „intellektuális” indulatos hozzászólásaitól .
    Ezentul már tényleg kár magukra időt pazarolni.
    Kiáltozzon csak kedvére.
    Ilyen embert senki nem vesz komolyan.

  • Bencsics Klára

    Kedves Mackó!
    nem érdemes mérgelődni olyanokon, akik normális vita helyett csak személyeskedni és sértegetni tudnak! Ebből az látszik csupán, hogy NINCS semmi érdemben való válaszuuk az igazság feltárása esetén!

  • nekem ugy tunik, hogy tobb, kulonfele nevvel, egyugyanazon, hozzanemerto egyen untatja itt az
    idelatogatokat a butasagaival….kerem kimeljen meg minket ettol epp eleg szegyenletes, hogy ilyen sok tanulatlan magyar van a foldon, akikhez se magyarul, se angolul nem jutott eleg informacio…

    Bencsics
    a maga igazsaga szerencsere csak a magahoz hasonlo tudatlanok igazsaga, on helyeben atadnam a terepet
    a fiatalabbaknak es nem frocsognem szerte az oregkori szenilitasomat…

  • Ennyi marhat!

  • Tisztelt kinn élő 3-ik generációs Magyarok! Engetessék már meg hogy Magyarországon döntsék el ,hogy milyen kormányzás alatt akarunk élni!Kedves Magyar barátaink .Miért mentek ki az elődeitek?Miért hagyták el annyira féltett oszágunkat Magyarországot??Ha oly kedves az Országunk Miért nem segítitek általatok Nyomorgó Magyarországot!
    Döntsenek azok akik nem hagyták el sem jóban sem rosszban az országot és itt füzetik az adót!
    Természetesen nemakarunk1938-at!!