Nincs többé magyar nemzeti légitársaság

2012 február 3 3:46 du.40 hozzászólás

A Fidesz kabinet szégyene, hogy miközben a nemzeti ügyek kormányának titulálják saját magukat és szünet nélkül tömik tele a nonszenszre vevő fideszes pártkatonákat határon innen ás határon túl, nemes egyszerűséggel hagyta a jobboldal, hogy megszűnjön Magyarország nemzeti légitársasága. Budapest-centrikus légitársaság nélkül marad a magyar főváros, amely negyven százalékos forgalom-csökkenést eredményezhet a Ferihegyen. Már fel is számolták a Malév flottáját, a nemzeti légitársaság lízingelt gépeit Irországba szállították el ma délután.

„Sajnos bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mindent megtettünk. Bár az utóbbi napokig még volt remény az üzemeltetés folytatására, és az utasok bizalma töretlen volt, de az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, és egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások kifizetését. Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy mára már tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete. Ismert az is, hogy a tulajdonos a legjobb szándéka ellenére az EU elmarasztaló határozatát követően nem tud további anyagi forrást biztosítani a működéshez. Mindezeket figyelembe véve az Igazgatóság úgy döntött, hogy elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Valamennyi utasunktól elnézést kérünk.” – jelentette be Limburger Lóránt, a Malév vezérigazgatója.

A Lehet Más a Politika kemény kritikával illette a Fidesz-kormányt és legújabb gazdasági melléfogását. Vágó Gábor szerint a jobboldal átverte az utasokat. A Fidesz-kormányt az elmúlt másfél évben “csodavárás, totojázás” jellemezte a Malév ügyében, az utasokat pedig hetek óta egy olyan tervvel hitegették, amellyel mindenki számára világossá válik, hogy meddig és milyen feltételek között tud működni a Malév. Ez a terv végül nem készült el, a vállalat járatai idő előtt álltak le – jelezte Vágó. Az LMP politikusa szerint szégyen, hogy Németh Lászlóné nemzeti erőforrás miniszter nem áll a nyilvánosság elé és nem vállal felelősséget az újabb fideszes kudarcért.

Az LMP-s politikus szerint szükség van magyar nemzeti légitársaságra, még akkor is ha a Malév – jelenlegi formájában – valóban működésképtelen volt. Vágó szerint a svajci, vagy belga model lehetne a követendő példa. A svajci Swiss International nevű légitársaság a Lufthansa csoporthoz tartozik, a belga Brussels Airlines részvényeinek 45 százalékát birtokolja a német cég. A Brussels Airlines a 2000-ben becsődölt Sabena-t váltotta fel, a Swiss International pedig az ikonikus Swissair-t, ami 2002-ben szűnt meg.

A Malév 1946-ben alakult meg és Maszovlet-néven (Magyar–Szovjet Polgári Légiforgalmi Rt.) ismerték meg az európaiak az első magyar nemzeti légitársaságot. Az első években belföldi járatokra koncentrált a Maszovlet, Budaörs és Debrecen, illetve a főváros és Győr, Szombathely és Szeged között. 1947-től Bukarestbe is repültek a Maszovlet gépei, később pedig Varsóba, Prágába és Belgrádba.

1954 novemberében vált igazán „nemzetivé” a légitársaság, amikor a magyar kormány megvásárolta az szovjet részleteket és Malév-ra változtatta a cég nevét.

1968-tól működtetett a Malév nagyobb kapacitású szovjet Tupolev 134 és aztán később 154-es utasszállító repülőgépeket. 1988-tól kezdték lecserélni a régi szovjet gépeket Boeing 737-200-asokra.

A Malév első részleges privatázációjára 1992-ben került sor, amikor az Alitalia és az olasz Simest bank vásárolt 35 százalékos részesedést. Ekkor kezdődtek az anyagi gondok, hiszen az olasz vezetőség a hosszú-távú járatokra tette a hangsúlyt és két Boeing 767 repülőt vásárolt, mely ötlet nem váltotta be a vezetőség reményeit. Ez a szituáció csak 1997-ig tartott, amikor egy magyar bankokból álló konzorcium visszavásárolta az olasz részvényeket. Ettől kezdve a Malév többségi tulajdonosa (99,5 százalékos részesedéssel) az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Az előző MSZP-SZDSZ kormány 2007-ben eladta az állami részesedést az orosz érdekeltségű AirBridge Zrt-nek, de Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetje 2010 februárjában visszaállamosította a nemzeti légitársaságot és így 95 százalákos részesedést szerzett a nemzeti vagyonkezelő.

Az Európai Bizottság 2012 elején rendelte el, hogy a Malév 38 milliárd forintnyi illegális állami szubvenciót köteles visszafizetni, mely összeg egyenlő a légitársaság teljes 2010-es bevételével. A Malév tartózásai a 60 milliárd forintos szintet is meghaladták.

A Fidesz azt igéri, hogy rövid időn belül új Budapest-centrikus légitársaságot hoz létre, feltehetően a versenyszféra közreműködésével. A kormány összesen két milliárd forintot költhet a külföldön rekedt Malév-utasok kisegítésére, de akár száz milliárdot is meghaladhatja az a kárpótlás, amit a Budapest Airport Zrt-nek lehet köteles kifizetni, amennyiben nem sikerül az új Budapest-centrikus légitársaság létrehozása.

40 hozzászólás

  • Vicces ez az Orbán. Még mindig a külföldi befektetőkben bízik akik „saját vagyonukkal is kockázatot vállalnának” a „nemzeti légitársaság” megmentésében, vagy újjászervezésében. Csak azt nem veszi észre, hogy a közel két éves ámokfutása miatt, nincs az a bolond befektető aki ma Magyarországon befektetne, pláne nem a veszteséget felhalmozott Malévbe. Miniszterelnök Úr a sallerek, kokik és a pökhendi stílus helyett talán gondolkozni is kéne néha mielőtt a fél világgal arcoskodni tetszik!

  • EGY……csak egyetlen egy dolog volt ebben az istentelen NEMZETISECHKEDÉSBEN ami valóban, világszerte elismerten magyar és nemzeti volt , még a Kádár-éra akaratából : A MALÉV .
    Köszönnyük FIDESZ hogy elcseszted.
    Éjjen az árvalányhaj meg a többi sületlenég.

  • Majd hülyék lesznek valami nagyvállalkozók beinvesztálni pénzt ilyen komoly dolgokba itten :
    Honnan tudhatnák a jövő hónapban , hogy mit követtek el a tavaly ?
    Amiért jól lehúzzák őket ?
    Nahalljátok : a visszamenőleges törvénykezés korszakában sosem tudható miért jön ki a fizetési felszólítás !

  • Addig kevertek-kavartak az orosz milliárdossal, és a kínaiakkal, hogy a két szék között a pad alá estek.
    Nyilván ment a mutyi mint rendesen, de már senki nem akarta megmenteni a MALÊV nevü pénznyelögépet. A németek, azaz a konkurencia meg végképpen nem segített, hiszen a magyarok hülyesége az ö malmukra is hajtotta a vizet.
    Na ennyit Orbán keletröl fújó új szeleiröl.
    Én személy szerint örülök a hírnek, mert ha véletlenül elkerülhetetlan volt a MALÉV-al utaznom, abból mindíg probléma volt. Volt úgy, hogy 12 órás ázsiai utazás után a párizsi reptéren hagytak minden értesítés nélküi, csak a barátaim otthoni mobilhívásaiból tudtam meg, hogy valamiért el sem indították Budapeströl a gépet. Már rég túl voltunk a biztonsági átvizsgáláson, ezért még mosdóra menni is külön tortúra volt. A közel 7 óra alatt egy MALÉV alkalmazottnak nem sikerült egy mpalack vizet, vagy szendvicset eljuttatnia hozzánk. Az információról már nem is szólva.
    Szóval én nem sajnállak, a soha viszontnemlátásra MALÉV!

    gépet. Csak a barátaim mobilhívásaiból értesültem arról, hogy a hazaérkezés idöpontjában még el sem indították Ferihegyröl (!) A gépet.

  • Egyébként nem kell nagyon problémázni és nemzeti kérdést csinálni ebből! Sokkal nagyobb és ikonikus légitársaságok szűntek meg lásd Swissair, vagy például az abszolút holland „nemzeti” légitársaságnak kikiáltott KLM is kénytelen volt beleolvadni az Air France -ba. De sorolhatnánk tovább a nagy légitársaságokat amelyek nem tudnak fönnmaradni egyedül. Minden vég valami újnak a kezdete. Az pedig valóban Orbán és a jelenlegi kormány hibája, hogy senki nem akar Magyarországon befektetni semmibe. Ahogy Commandante mondja, „két szék között a pad alá estek”. Sajnos itt rengeteg szék van, de Orbánnak egyik sem tetszik, és nem csak a Malév kapcsán. Lassan az összes szék el fog fogyni és akkor az egész ország a pad alá kerül mindenféle fronton. -Ha már tegnap megint „harcihelyzetről” beszélt a miniszterelnök Úr! Hiába na, szereti a a háborút, a a forradalmat, a harci helyzeteket.

  • Lényeget jól összefoglalja ez az idézet: „EU elhatározta magyarországi gyarmata … vezetésű légitársaságának ellehetetlenítését, részben gazdasági nyomásgyakorlás céljából, részben hogy lehetőséget biztosítson a vállalat elkótyavetyélés utáni ‘tudjuk kik’ általi megszerzésére és piaci részesedésének bekebelezésére. Ennek érdekében a magyarországi kollaboráns kormánynak megtiltotta a többségében saját tulajdonú cégének finanszírozását. A MALÉV annak ellenére, hogy pénzügyi szempontból veszteséges, mint cég, a nemzetgazdaság szempontjából mégis nyereséget termelt a turizmus és idegenforgalom, valamint az egyéb gazdaságilag fontos légi szállítások biztosítása miatt. A MALÉV a közvetlen tulajdonosának nem hoz jelentős hasznot – sőt inkább veszteséges -, mindazonáltal az ország gazdasága szempontjából mégis nyereséget termel. Helyzete hasonló a szintén problémás BKV-hoz… Ebből is látszik, hogy a rablókapitalista szemlélet súlyosan népellenes, nincs tekintettel a közösség egészének érdekeire, csupán egy kisebbség – vagy lobbi csoport – anyagi haszonszerzését szolgálja.”

  • Dr. Göllner András

    Vincse Eszter ! Mért nem beszél Orbánnal, hogy gyorsabban hozzák már vissza a Rákosi rendszert, ahol a rablókapitalistákat sorra kinyírták, és minden szépen az állam és pártja kezében volt. Na ! Akkor aztán rend volt. Gyerünk má’….csináljon rendet.!!!! Fúj piac !!!, fúj demokrácia !!!! Fuj Amerika !!! Hajrá Irán, hajrá Mohamedánok, mondaná Kerényi Imre, a volt MSZMP tag, és Orbán főtanácsadója. Fúj Európa !!!!, Sokkal jobb a kelet, hisz úgy is onnan jöttünk, oda megyünk vissza.! Ugye Eszter, jól értem magát ????

  • witcheszter

    kar, hogy orban a magafajta hulyekkel egyutt keptelen tudomasul venni az eroviszonyokat, illetve elobb-utobb magukra kenyszeritik, csak addigra mar sikerul mindenkit osszeveszejteni es lealazni….tipikusan ostoba embertipus! lehet, hogy orban rohog a legjobban magukon?

  • Laci, abszolut igazad lehet abban, hogy mindenki kétszer meggondolja, mielőtt befektet egy olyan országba, ahol nincsen jogbiztonság, hiszen a visszamenőleges és ad hoc törvénykezés mindenkit elriaszt. Ettől függetlenül, remélem, hogy sikerül összehozni egy új Budapest-centrikus légitársaságot, hiszen mindig úgy gondoltam, hogy a Ferihegy egy olyan fontos regionális központ lehetne, mely a dél-kelet európai és közép-keletre induló járatokra koncentrál. Tulajdonképpen ez volt a Malév legfontosabb szerepe a térségben…összekötötte Szarajevót, Pristinát, Tiranát, Skopjét, Belgrádot, stb. közép-Európával és közvetve pedig a világgal. Persze az Austrian Airlines és a bécsi reptér is betöltötte részben ezt a szerepet, de amúgy az osztrák cég is nehéz helyzetben van és komoly leépitéseket terveznek. Tehát azt hiszem, lenne igény egy regionális, Budapest-központú légitársaságra és erre a fapados cégek (pl. Wizz Air) nem alkalmasak.

  • Így van, a Malév regionális járatainak kiesése jelent nagyobb gondot, hiszen mondjuk Frankfurtba, Párizsba, Londonba a hét bármely napján eljuthatunk egy másik légitársasággal továbbra is, de pl. Temesvárra, meg az általad is említett közelebbi városokba már nehézkesebb. Egyébként Oszkóék a 2010-es visszavásárlással az azonnali csődtől mentették meg a Malévet és és előkészítették a terepet egy Új, saját magát fenntartani képes „nemzeti” légitársaság létrehozásához. Orbánék két év alatt viszont nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel csak nyomatták a feneketlen kútba az állami támogatások milliárdjait, most láthatjuk a sajnálatos eredményét. Jobb esetben jól előkészítve, a csőd után már másnap egy új cég indítja a magasba a gépek, de itt nem ez történik. -Pedig állítólag ez volt itt is a terv. Sajnálatos, hogy a kb 40%-os piaci részesedés (Liszt Ferenc reptér forgalmának a 40%-a MALÉV-é volt) minden egyes nappal összeszűkül a többi társaság azonnali reakciója és terjeszkedése nyomán (lásd Ryanair gépeinek Budapestre telepítése) nyomán… Biztos, hogy lesz Budapest centrikus társaság, akár MALÉV névvel is, csak kérdés, hogy mikor.

  • igy jarunk, ha kontarok kezere kerulnek a dolgaink……nem szeretem Bartus tulzasait, de abban igaza volt, hogy minek palyazik miniszterelnoknek az, aki csak egy kozeppalyas focista kepessegeivel bir…

  • Valóban igy járunk Misi és komolyan úgy tűnik, hogy a fideszeseknek a nemzeti-érzelműség annyit jelent, hogy alkotmány-asztal tervezésével töltik az időt és preambulummal szórakoznak, de egy percig sem foglalkozunk azzal, hogy például keressenek egy befektetőt, aki megmenthetné azt a 66 éves légitársaságot, mely Európa-szerte az egyik legismertebb, Magyarországhoz köthető márka. Ráadásul az által, hogy terv nélkül csődöltek be, a nagyobb európai vállalatok gyorsan elszivják az esetleges utód körül a levegőt és az utasokat. Erről irt a Laci is a Ryanairral kapcsolatban. Ha a Fidesznél a svajci modellt kovették volna egy Swiss International féle cég létrehozásával, akkor tartok attól, hogy most már erről is lekéstek. Bravó, nemzetmentők és nemzetféltők!

  • A BKV-val és a MÁV-val is így járhat az ország, de az már emberek millióit, és a roskadozó gazdaságot fogja veszélyeztetni… Láthatóan e két vállalatot sem igyekeznek gatyába rázni a magyar nemzet büszke kormányosai.

  • dehat nemreg meg szegyenlistat keszitettek az mszpsekrol, hogy micsoda vegkielegiteseket emeltek ki a bkv-bol, csak egyetlen paranyi hirmorzsaban volt fellelheto, hogy a simicska ugyanakkor szinten egy jelentos osszeget vett ki a bkv-bol….jo lenne latni az osszefonodasokat! azert a gyurcsany jol latta, hogy az mszp-fidesz-jobbik erdekeltsegei idonkent atfedik egymast….hollo a hollonak…

  • Klara Bencsics

    Elolvastam a Wikipédiában a MAlév közelmulti történelmét! A konkluzió az.Hogy ezen nem lehet segyiteni. Akár mennyire örülnek egyesek és a kormány bűnének könyvelik el. Már egyszer eladták az oroszoknak is de ez semsegített rajta. Kis kapacitású közönséggel, NEM lehet fenntartani.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A9v

  • Klara Bencsics

    Chriztopher, Te és társaid segítenek abban, hogy ne legyen bizalma senkinek Magyarországon befektetni. DE a Malév már régen a tönkszélén állt. Arról nem is beszélve, hogy CSAK európai utasszállitásra volt jó!
    Az amerikai repűlővállalatok már nem egy mondott csődött, vagy másik vállalattal egyesült, mégsem kiabált senki a jelenség miatt.

  • Judith Kopacsi

    Milyen kis kapacitásról beszélsz Bencsics. A Torontóból és Ney Yorkból induló MALÉV gépek mindig zsúfoltak voltak. És nemcsak magyarok utaztak vele, hanem a legtöbb környező országokból, románok, szerbek, bulgárok és számtalan mások is. Szóval nem próbáld Klárika a szönyeg alá söpörni a szemetet.

  • Klári, szerintem még a Fidesz legprominensebb kritikusai sem „örülnek” a Malév csödjének, most sokkal inkább egy szomorú nosztalgia érzékelhető, hiszen itt valóban vége egy hosszú korszaknak. Eltűnt az egyik legfontosabb magyar márka. Mihancsik Zsófia, a Galamus-Csoport felelős szerkesztője például igy irt a Malév kimúlásáról:

    „Mellbe vágott a Malév csődje. Amikor még nem volt se pénzem, se lehetőségem utazni, sokszor kimentem a Ferihegyi repülőtérre, érkező és induló gépeket nézegetni. Mostanában már csak fapadosokkal utaztam, mert megint nem volt pénzem Malévra. De nekem szépek voltak a Malév-gépek, szerettem őket, és Presser Gábor is a Malév-zenében írta meg mindazt, amit a repülés egy közönséges földi polgárnak jelent. Szívszorító volt olvasni, hogy a sötétkék-fehér színű, piros-fehér-zöld farkú gépek péntek este utoljára szállnak fel Budapestről, hogy Írországban átfessék majd őket egy másik légitársaság színeire. A fene se gondolta, hogy egy légitársaságért is fájhat az ember szíve”–irta Mihancsik Zsófi.

    Viszont kimondottan felháboritó, hogy a Fidesznek lehetett volna egy csőd-utáni terve és nem volt. Lehettek volna befektetők, de nem is nagyon kerestek, amikor még lehetett volna.

  • Klara Bencsics

    Semmit sem söprök sehová. Olvasd el a vállalat történelmét. Hányszor indult ez a járat amiről beszélsz?

  • Klara Bencsics

    Christopher, NEM is lesz befektető, mindent megtesztek a magyar kormány elleni munkában. De NEM is magyar volt a tulaj lényegében, és a síránkozástok, igen hamisnak tűnik nekem.

  • Klári, komolyan azt gondolod, hogy azért jutott ide a Malév, mert kritizálni merjük az Orbán-kormányt? És netán a Demokratikus Charta felszólalásai miatt menekülnek Magyarországról a befektetők és nem azért mert a Fidesz gazdaságpolitikája ad hoc, kiszámithatatlan, visszamenőleges törvénykezéssel-teli, és retorikájában pedig nyugat és piac-ellenes?

  • Bencsics

    hinni a templomban kell, hogy nem fektetnek be, az pedig tenyeken alapul, az pedig orban dilettantizmusan! 12 even keresztul fikazta az mszpt, nem hagyta dolgozni oket, folyamatos ragalomhadjaratnak tette ki oket, ellenuk uszitotta a fel orszagot….mindenki azt hitte, neki van terve, jobb, mint az mszp-nek….ezert kaphatott 2/3-ot, hogy vegre bebizonyitsa, hogy az elozo 12 ev vadaskodasa megalapozott volt….ehelyett kiderult, hogy semmilyen tervuk nincs, nem is volt, improvizalnak, spontan megnyilvanulasaikat ugyanilyen varatlan masikkal vonjak ketsegbe….soha az orszagnak ilyen buta miniszterelnoke es hozzanemerto sleppje nem volt! a szocik orban belekontarkodasai miatt (is) lenullaztak az orszagot, orban meg tovabb vitte negativ tartomanyba….ezek itt a tenyek es ha nehezen emeszti, az legyen a maga baja, de az otthoniak karara maga ne beszeljen itt marhasagokat!

  • Az tény, hogy senki nem örül a Malév csődjének, itt egyáltalán nem erről van szó! Sőt nagyon szomorú az egész végvergődés. Pont azt mondtam én is, hogy számtalan nagy vállalat ment tönkre, vagy volt kénytelen beleolvadni más repülőtársaságokba, mert egyedül képtelenség fennmaradni. Erre Európában csak az AirFrance, a Lufthansa és a British Airways képes. Christopher is említette pl A Swissairt amely csődje után igen hamar új bőrbe bújt. 2002 március 31.-i megszűnése másnapján már Swiss International Airlines néven folytatta tovább karrierjét. Itt is lettek volna befektetők és az előző szocialista kormány fel is kívánta vezetni az Orbán kormánynak a lehetőségeket, akik aztán nem éltek ezzel és azóta sem nyúltak a Malévhoz érdemileg. Jaj, dehogyisnem belepumpáltak sok-sok magyar ember még sokkalta több milliárd forintját állami támogatás címen, hogy majd ez életben tartja a Malévet. A tegnapi napig tartott ez a fajta „mesterséges lélegeztetés”. Tehát a hiba nem ott kezdődik, hogy csődbe ment a cég hanem, hogy ezt végig aszisztálta az Orbán kormány ahelyett, hogy valós megoldást találjon rá. Két év is kevés volt nekik. A Bajnai kormány javaslatokat intézett a megoldásra, de a Fidesz dafke hallani sem akart a párbeszédről. Nonszensz!!! Itt az eredmény ismét! Erre sajnos nem lehet azt mondani, hogy Kedves Fidesz, jól tetszett csinálni.

  • Klara Bencsics

    Christopher, nem érted amit mondok. ( vagy nem akarod)
    Egy szóval sem írtam, hogy EZÉRT jutott ide a Malév, hanem arra válaszoltam, amit Te írtál, senki sem akar befektetni Magyarországon.
    A MAlév olyan veszteséggel járna bárkinek, hoyg nem is akar senki résztvenni benne. Miért?
    A MALÉV,lényegében már nem is magyar, ezenfelül olyan adósággal rendelkezik, amit nem szivesen venne senki magára. A kormánynak ehhez semmi köze. Rosszúl és primitív módon működött. A mai államnak erre nincs pénze( mint tudjuk), hogy milliárdokkal kisegítse.

  • Klara Bencsics

    Remzső úr, hallatlan szerncséjük, hogy a MAlév nem ment csődbe 3 évvel ezelőtt. A Swiss Aierline pedig a svájci frankból KÉPES volt egy újat másnap bevetni. A magyar sajnos nem ilyen gazdag, hiszen lepusztitották a végtelnségig i6 év alatt!

  • Kedves Klára, Önnek részben igaza van, rosszul működött és évek óta adóssággal küzdött én is ezt mondom. Viszont amikor van (volt) reális lehetőség új befektetőkről és a megoldásról tárgyalni és a Fidesz automatikusan hátat fordít a lehetőségeknek (nagyképűen kijelentették két éve hogy Ők majd megoldják, bízzák ezt rájuk), akkor az nem a legbölcsebb cselekedet! Egyébként nem hallatlan szerencse, hanem a tudatos visszavásárlással sikerült 2010-ben megmenteni a csődtől a társaságot, ekkor már az orosz tulajdonos sem volt hajlandó tovább viselni a terheket. Érthető okokból. Oszkóék kidolgoztak egy stratégiát, de a kutya sem volt rá kíváncsi. Az illendőség legalább azt megkívánta volna, hogy meghallgatják a javaslatokat, de még az illendőség legkisebb szikrája sincs a jelenlegi nemzeti felemelkedést vezető -de csak hátrafelé guruló kormányzatban.

  • Klara Bencsics

    Remző, azt mondja 2010-ben visszavásároltáka MALÉVot.
    A Fidesz „hátatforditottt a lehetőségeknek”, vajon miért? Gondolkodni is kéne néha, nem csak ujjal mutogatni!!

  • Kedves Klára! Nem a lehetőségeknek fordított hátat, hanem ad abszurdum a lehetőségekről való tárgyalásokról is lemondott a kormánybotot átadni szándékozó előző kormánnyal. Had éljek egy hasonlattal: Ez olyan amikor a kormányos nem fogadja el az előző kormányos -aki elkezdte vezetni a hajót- navigációját , térképét, instrukcióit, sőt őrült és végzetes módon még meg sem hallgatja, hogy merre javasolt elindulni majd pedig haladni. Aztán csodálkozik, hogy a helyes iránynak 180°-al ellentétesen halad, és az Antarktiszon köt ki. Ja, és ráadásul érzi, érzékeli, hogy egyre hidegebb van ahogy egyre délebbre hajózik a rossz irányba, de hát konok és átveri saját magát azzal, hogy biztos az „emútnyóóócév” kormányzása okozza az egyre hidegebb sarki időt is.

  • …mert hulye…mimasert…..helyettuk ki fogja megoldani ezt a problemat??? Senki! Azert van kormanyon, hogy megoldja, tobbek kozott, az ilyen problemakat…nem is azert, hogy lerabolja az orszagot!

  • MALÉV – Élt 65 évet…eladták, kifosztották, felszámolták – Videó az igazságról (2005-2009)
    http://vilaghelyzete.blogspot.com/2012/02/malev-elt-65-eveteladtak-kifosztottak.html

  • Klara Bencsics:
    Eddig valamennyire tartottam Önt valamennyire , de mostmár látnom kell :
    Sajnos Ön olyan hülye egyhelyből , mint más nekifutásból.
    Eszter nevű illetővel egyetemben,

    Nem akarnék már itten érveket felsorakoztatni :
    agyament fehércselédekkel szemben az észérvek mitsem érnek.

  • Katona Sandor

    Tisztelt Holgyek es Urak!
    Elolvasvan hozzaszolasaika,egy regi magyar film a „Tanu” egyik jelenete jutott a Malevrol eszembe.
    A jelenetben Magyarorszagon akarnak narancsot termeszteni…
    Hatalmas infrastrukturaval es nemkevesebb erofeszitessel latnak a feladathoz.Begul egy unnepseg kereteben lveszik a farol az egyetlen beerett gyumolcsot,amit -sajnalatos modon- egy gyermek elfogyaszt,mielott a „partfotitkar elvtars” ele kerult volna.Ekkor valaki egy citromot fesz elo es azt adjak -kostolasra- a magasrangu vendegnek.Igen savanyu kepet vag,mikor megkostolja es kerdoen nez a „projekt felelosere”.
    A valasz:
    -kicsi is,savanyu is de a mienk!
    A „Malev narancsnal” (amirol kiderult,hogy csak egy citrom…) sokkal edesebb es sokkal finomabb narancsok is voltak a piacon!
    De egyiknek sem kek az eleje/hatulja es egyiken sincs piros-feher-zold sav a farokreszen…
    Koszonom,hogy elolvastak!
    Tisztelettel:
    Egy regen volt „Malevos”

  • Nem tudok komolyan venni olyan embert, aki így kezdi a hozzászólását: az EU magyarországi gyarmata…

    Eszénél van az ilyen? Vagy csak nyomatja az egy alcsúti focista provinciális világképéből eredeztethető ostoba néphülyítő kormánypropagandát?

    Picit fura az a gyarmattartó, ami több pénzt nyom az országba, mint amennyit az a közösbe befizet. És ha ennek a „gyarmattartásnak” csak annyi előnye lenne, hogy nem kell útlevéllel és reszkető gyomorral átmenni a magyar határokon, már akkor is megérte.

    De igaz is, minek ide EU! Szakadjon csak szét Európa újra egymással vitatkozó, egymást harapdáló kisebb-nagyobb törzsi államocskákra, dehogyis legyen egy szervezet, amelyik valami egységet próbál belevinni ebbe a nyughatatlan földrészbe, csússzon csak még lejjebb a kontinens, hiszen az EU egy gyarmattartó, nemdebár?

    A Malévról meg lehet összeírni még pár száz hozzászólást, a helyzet az, hogy két éve a Fidesz kormányoz, tehát legyen szíves vállalni a felelősséget a kormányzása idején történtekért. Nem kell kibúvókat keresni, nem kell elmúltnyócévezni meg gyurcsányozni, hanem dolgozni kell, és nem a Simicska zsebére, hanem a polgárokért. Két éve tudják, hogy baj van, mint kiderült, Oszkó minden tervezett lépését egyeztette Vargával és Fellegivel, mert tudta, hogy ők jönnek kormányon. Akkor mit csináltak eme urak két évig? Azt lesték, hogy a focistának mi az óhaja? Az a fontos, hogy legyen Debrecenben stadion? Mert a főnök szereti a focit?

    Tisaztára, mint egy fekete-afrikai pitiáner őrmesterdiktatúrában…

  • pontosan igy van Gabor, egyetertek, jojjon surubben erre, kellenek a higgadt velemenyek….en mar keptelen vagyok…:)

  • Kedves Gábor! Hiába mindenféle tény, a Zembereket megtanították a mai hatalmon lévők, hogy mindenért az „emúúútnyóóócév” a hibás. Igaz, hogy már lassan eltelt két év, amiben több kár keletkezett mint az „emúúútnyóócévben”, de hát ha valamit elszúr a Fidesz, akkor a legegyszerűbb a demagógiát elővenni. Azt mindenki megérti, és lehet skandálni. Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy még hány évig lehet elsütni a Zemberek között ezt a hátrafelé mutogató hibáztatást, a valós munka, a nemzet felemelkedésén való ügyködés helyett?! Hány évig lehet még hülyének nézni a Zembereket? El kellene már kezdeni valamit le is tenni az asztalra. Ha maga az ördög uralkodott volna az elmúlt nyolc évben (vagy 16, vagy 21, vagy 45, vagy ezer évben, teljesen mindegy), akkor is két év alatt már valamit el kellett volna kezdeni építeni, és nem az ördögre hárítani a felelősséget folyamatosan, hogy „dehát a gonosz ördög miatt nem megy semmi nekünk”. Nonszensz! A vicc az, hogy még rosszabb a helyzet mint két éve, gazdaságilag, államháztartásilag, morálisan is, pedig majdnem 3 ezer milliárd forintot el is lopott az emberektől a Fidesz csak a magánnyugdíjak államosítása nyomán, és ennek ellenére nagyobb az államháztartás hiánya… Lehet, hogy az Ördögnél is van rosszabb?? Ó jaj!

  • Háppedig én azt látom Mosthatalmonlévőnknek az lenne a kedvére való , ha Európa lenne Magyarország gyarmata heheheheheheheehee..
    ( Próbál is tenni érte , dehát szériában kapja a sallerokat. A kokikról már nem is beszélve.)

  • Milyen hülyeségeket zagyválnak itt „egyesek”! Amit mások „elkúrtak” azt másfél év alatt, hogy lehet helyrehozni!!!
    Könnyű idegenből kritizálni!!!!
    Nem dől össze a világ, hogy egy csődtömeget nem mentettek meg, mint ahogy Euróba más országaiban sem.
    Olvasd el! http://hvg.hu/gazdasag/20120207_legitarsasag_ft

  • Szoroave, milyen hülyeségeket zagyválsz össze, fogadjunk ezt ma hallottad az OV-tól aki ma is hülyének nézte a népét! Az a baj, hogy másfél év alatt nem helyrehozták hanem tovább „kúrták el”, Na ez a baj!!

  • dehat a zorban benne vot az elozo 20 evben is, nem egyuttmukodott, hanem a kormanypart ellen dolgozott folyamatosan….az intezkedesek, a nep nem volt fontos, csak a masik fikazasa, lealazasa, kiturasa a hatalombol, mintha o jobban erdemes lenne ra….lathatjuk mennyire erdemes ra…egy retardalt felcsuti paraszt, aki a bajkeveresen kivul SEMMIHEZ nem ert! azert kapott 2/3-ot, hogy bizonyitson, akkor most ne mutogasson visszafele….erdekes, amikor szetosztogatta a csokosai kozott a bokros-csomag hozadekat, akkor valahogy ritkabban mutogatott visszafele…..a szemetje

  • Sajnalom,hogy mindig masodkézböl kaptok informaciot.A MALÉV évek ota veszteséges volt,csak allami tamogatassal tudtak fenntartani a szocialistak is.Ezeket az allami tamogatasokat 100 milliard Ft, büntetést kell vissza fizetni és az EU megtiltotta a tovabbi allami segitséget,mert ez beavatkozas a versenybe! Különben a Blizair jelentette fel a Malév-et az EU-nal,ahol mar aprilis ota Oszko volt szocialista pénzügyminister/2010ig/ igazgatosagitag.Oszko szerint ha nem lett volna visszaallamositas/amit ö vezetett/ mar 2010-ben megbukott volna a Malév.A kormany nem talalt olyan befektetöt,aki atvette volna a Malév-et!Mar Oszko is befektetöket keresett.Ilyen megtörtént mar a Swissaire-el is,azota ujra alapitottak most Swiss a neve. Kérdezzétek Bartust! A DUNA tv teletext-jéböl targyilagosabb informaciot kaptok!