USA-elnökválasztás, Obama-győzelem: it’s demography, stupid.

2012 november 7 11:09 de.24 hozzászólás

James Carville, Bill Clinton 1992-es stratégája találta fel a már közismert „it’s the economy, stupid” szlogent, mely mondat elsősorban a demokrata párt aktivistáinak szólt. A markáns politikát valló, mindig harcias-kedvű Carville gazdasági-fókuszávan nagyban hozzájárult George H. W. Bush legyőzéséhez. Amikor ma reggel elolvastam a Magyar Nemzet elemzését Barack Obama győzelméről és a Fidesz-közeli lap által megszólított magyarországi elemzők gondolatait, azonnal Carville mondata jutott eszembe, hiszen a magyar jobboldali pártsajtó valahogy úgy állította be a szituációt, mintha Mitt Romney szimplán peches lett volna, jól teljesített a kampányban, de sajnos közbeszólt a természet (a Sandy hurrikán) és ez megerősítette az elnök pozícióját. Pedig az amerikai elnökválasztás narratívája nem ez, hanem az USA gyorsan  változó demográfiája és a kisebbségek (különösen a hispánok) aktívabb részvétele az amerikai választásokon.

„A választás finisét egyedül a Sandy hurrikán befolyásolta érdemben – Obama javára”–nyilatkozta Varga Gergely, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet elemzője a Magyar Nemzetnek. „A papírforma egyedül abban érvényesült, hogy, rettentő szoros volt a küzdelem a republikánus és a demokrata jelölt között, be kell vallani, Romney-nak roppant nehéz lett volna összegyűjtenie a hiányzói elektori voksokat”–tette hozzá Varga.

Szerintem mind a két érvvel problémák vannak. Például mégsem volt annyira szoros a küzdelem. Igaz, hogy Romney hozta a billegő Indiánát, amire nem számítottak annyira az elemzők, hiszen itt Obama győzött 2008-ben, ugyanakkor vesztett a kulcsfontosságú Floridában, ahol egy nagyon fontos demográfiai tényező éppenséggel a republikánusokat segíthette volna: a déli állam lakossága idősebb az amerikai átlagnál, és különösen nagy arányban élnek, vagy nyaralnak itt többnyire centrumpárti, vagy enyhén konzervatív fehér, aránylag jómódú baby boomerök – másnéven: snowbird-ök. Az amerikai zsidó közösségben pedig biztosan szimpatikus lehetett Romney sokkal markánsabb kiállása Izrael mellet, illetve régi, baráti viszonya Benjamin Netanyahu izraeli kormányfővel. Ezzel szemben Obama kapcsolata a miniszterelnökkel közismerten feszült. Végül azonban az történt, hogy Romneyt Floridában lenyomta a hispán közösség, mely nagy arányban támogatta Obamát. Tették ezt nem azért, mert keményen baloldaliak lettek volna – szociokulturális kérdésekben valószínű, hogy inkább konzervatívok és sokan éppen a kommunista Kubából menekültek – hanem azért, mert időnként egészen elképesztő volt a republikánus párt jobbszárnyának és publicistáinak a rasszizmusa, amit bevándolási reformként adtak elő. Ezek kívül, kulcsfontosságú államokban (például Floridában) a fehér szavazók aránya csökkent 2008-hoz képest, miközben a hispán és afrikai-amerikai voksolók aránya növekedett és a republikánusok semmi lényegeset sem tettek a hispán szavazók megszólítására. Floridában az afrikai amerikai szavazók kilencven százaléka szavazott Obamára, a hispánok hatvan százaléka voksolt a demokrata elnökre.

De van ennél egy sokkal fontosabb statisztika. Floridában a szavazók 67 százalék fehér volt, miközben 2008-ban a fehérek aránya még 71 százalékon állt. Ezzel szemben a hispánok aránya 14 százalékról 16 százalékra ugrott. A U.S. Census Bureau prognózisa szerint a nemhispán fehérek aránya 2050-re 46 százalékra csökken. 1960-ban még 85 százalék fölött volt az arányuk.

A választások éjszakáján az NPR élő adását hallgattam az interneten keresztül. Itt szóba került az, hogy a republikánusok is tudták, mennyire  változik Amerika demográfiája, de azt gondolták, hogy az old school politika még most utoljára – 2012-ben – elmegy. Igy az igázi nyítást és átalakítást 2016-ig elnapolják.Csak a republikánus stratégák elszámolták magukat: a jövő a vártnál sokkal hamarabb megérkezett, a demográfiai valóság gyorsabban és radikálisabban változott. Az Obama-kampány ezt felmiserte és maga Obama nyilatkozta az amúgy Romney-párti Des Moines Register szerkesztőinek, hogy ha győzni fog, akkor ezt a hispán szavazóknak köszönheti.

A demográfiai valóság nem csak Floridában változott, hanem Virginiában. Virginia történetesen sokkal biztosabb republikánus állam, manapság pedig erősen billegő. Ugyanez mondható a konzervatív, de alapvetően lila (azaz: független) Coloradóra.

Az American Thinker című konzervatív blog szerint mind 2008, mind 2014  jelentős és tartós demográfiai változtásról szól. Pontosabban: 2008 nem egy egyszeri, spontán demokrata győzelem, hanem egy tartós trendnek egyik része. „Ha egy stagnáló gazdaság, felelőtlen állami költekezés és egy nepszerűtlen egészségügyi reformkisérlet sem süllyesztette el Obamát, akkor mi kell ahhoz, hogy veszítsen?

Lehet, hogy Marco Rubio, egy negyvenegy éves, karizmatikus, hispán származású republikánus floridai szenátor jelenthetné a republikánus párt számára a változást és a nyitás lehetőségét a kisebbségek felé. Mindenesetre, komoly és talán fájdalmas útkeresésbe kezdhet az amerikai jobboldal. Talán Stephen Harper kanadai miniszterelnöt – aki sikeresen nyitott a szociálisan konzervatív kisebbségi szavazók felé -is felkereshetnék.

24 hozzászólás

  • Gratulálok az ismételt győzelemhez!Remélem 2014-ben MO-on a demokrácia győz!

  • Érdekes szempontot vett figyelemben a cikk írója, valószinű erre sokan nem gondolnak, de lehet benne valami!
    Én egészen más szempontból jósoltam, hogy Obama győzni fog.
    Először is Obama karizmája lényeges szempont, mert a nép arra szavaz. Romney ebben szűköllködik. Második, hogy az amerikai nők imádják Obamát ( a kanadaiak is) s Ő erre ügyesen rájátszott.
    Harmadik, biztos győzelem oka, a Sandy hurrikán volt, mely segítette Obamát a győzelemre.
    Valószinű viszont, hogy a cikkben felvetett ok is nagy mértékben hozzájárult.

  • szerintem az is hozzásegített, hogy a sok republikánus elnök-jelölt (Bachman, Gingrich, stb) az év elején, akik, hát jobb szót nem találok mint „idióta” kijelentései elriasztott elég sok potenciális szavazót, akik nem boldogok Obamával (mint pld Santorum kijelentése hogy Obama egy sznob mert azt szeretné ha mindenki egyetemre járhatna, vagy Gingrich ál-vallásossága). Szerintem a Republikánus párt jó megoldásokat tudott volna az asztalra tenni a gazdaság javítása érdekében, és sokan meg is hallgatták volna, ha nem riasszák el az embereket olyan társadalmi témákkal mint pld hogy „az abortusz meg a melegek házassága most Amerikában A legnagyobb probléma”.

  • Kovács Éva! Magyarországon demokrácia van, olyan mint az egész világon.
    he….

  • Figyelő – …” biztos győzelem oka, a Sandy hurrikán volt, mely segítette Obamát a győzelemre.”
    Most már értem, a Romney pártiak megijedtek a kis Sandytól, jól elbújtak, el sem mentek szavazni, ezért győzött Obama.
    Én meg azt hittem, azért küldtek egészen New Yorkba egy kis Sandyt, hogy az Obama pártiakat megfélemlítsék. Hát, de ilyet……..
    he………………..

  • Abszolút igazad van, kanadai magyar…és szerintem a Figyelő is rámutatott egy fontos tényezőre, nevezetesen a genderre. Todd Akin felszólalása (elszólása?) az erőszakról katasztrofális volt. És Richard Mourdock, az abortusz-vitához kapcsolódó hozzászólása is azt a benyomást keltette, hogy a republikánus párt az amerikai mainstreamen kivül mozog.

  • Magyarországon nem demokrácia van, hanem (egyre kevésbé) palástolt diktatúra.

    He… Jávorszky

  • Amúgy fel nem foghatom, hogy a magyar jobboldal miért szurkol mindig a keményen liberális republikánusoknak. Valami lelki dolog lehet ez náluk – aki demokrata, az olyan komcsigyanús a szemükben.

    Igaz, hogy a vezetőjük egy vérkomcsi párttitkár a(ki sikerrel konvertálta a politikai státuszát gazdaságivá) fia, de ez a honi jobboldal vakká züllött képviselőit a legkisebb mértékben sem zavarja. Hiszen a mi komcsink.

  • javorszky, te is romaniabol jottel? mert talan onnan nezve…

  • Bár Obamának szorítottam, és örülök, hogy nyert, szívből gratulálok Mitt Romney-nak is a végeredmény után tartott bátor, férfias és hazaszerető beszédéért.
    Egy kis gonoszkodás: az elemzők kihagytak egy kemény rizikófaktort: Orbán fullajtárjai ott csápoltak a republikánusok egyik kampánygyűlésén, ez pedig – mint Egyiptom óta tudjuk, – nagyon rossz jel. De nagyon remélem, hogy 2014-ben minden aljas törvénytelenkedés és csalás ellenére odazavarjuk Orbánt és falkaforradalmárait, ahová valók: kedvenc fasisztáik hermetikusan elzárt körébe.

  • Reblogged this on hungarianvirus and commented:
    Amúgy fel nem foghatom, hogy a magyar jobboldal miért szurkol mindig a keményen liberális republikánusoknak. Valami lelki dolog lehet ez náluk – aki demokrata, az olyan komcsigyanús a szemükben.

  • Kovács Éva! Magyarországon demokrácia van, olyan mint az egész világon.
    he….

    Szerző: Jávorszky Mária

    A szép szín-tiszta magyar neved, meg a hozászolásaid = 20 IQ
    Ahányszor Te meg a Bencsik Klára írtak, hozzászóltak a gépemet meg támadjak a VÍRUSOK

  • hunleonidas

    persze, ahhoz, hogy ezt gondoljak pedig szintiszta foldsotet gyokernek kell lenniuk….sajnos azok!

  • Reflektor:)) amugy Bencsics….tudom, en is mindig keverem azzal a masik szornyeteggel, a Bencsikkel….egyik kutya masik eb….:)

  • Nohát, kedves elvtársak, már megint sikerült megnevettetniük !

  • JÁVORSZAR: Pofa be! Takarodj!

  • Hat, hat. A szerzot eddig sem tekintettem egy eszlenynek, de ez utan a cikke utan egyenesen butanak (Stupid ahogyan o fogalmaz) tekintem.

  • Ha túl sok fontosságot tulajdonítunk a demográfiának meg a hurikánnak akkor teljesen nem vesszük figyelembe az alapvető politikai különbséget Romney meg Obama között. Mintha az semmit nem jelentene. A vihar meg a színesebb bőrök menyisége nem döntő fontosságúak. A Republikánusok éveken át a trickle down economics mellett tartottak ki ami teljesen tönkre tette a közép osztályt, a szegények meg jóval szegényebbek lettek. A szuper gazdagok minden adó kedvezményt kaptak mert ugye ők a munka hely produkálók. Éveken át adózásuk vagy 90% ról lement 20% ra. A munka bérek lefele mentek az árak meg felfele. A gazdagoknak az újonnan felfedezett rengeteg pénze inkább más üzletek felvásárlására lett elköltve ami valójában nem segíti az alsó rétegeket. Vásárlók nélkül azonban nem a munka helyek hanem a munka nélküliek száma növekedett. Mivel az állam alig szed be adót a gazdagoktól az állam elszegényedett és panaszkodik hogy nincs pénz semmire. Persze mindebben az átlag Amerikai van hibáztatva. A híd alatt lakók, az abortuszosok, a szociális segélyen élők, az erkölcstelenek, homoszexuálisok, feketék, stb… a hibásak de nem a szuper gazdagok. A gazdagok isten státust kaptak akiket csak imádni lehet. Az üzleteket korlátozó törvények csökkentek. A bankok levegőbe nyúlva kölcsönöket adtak mindenkinek akik legalább egy pulzust tudtak bizonyítani. Jött az ingatlan összeomlás, porta elkobozás meg a felfogás hogy minden állami dolgokat privatizálni kell mert a maszekok okosabbak. Mondjuk azt hogy mindez nem egyéb mint szánszándékos rablás és egy nagy hazugság Ronald Reagen óta. Romneynak ez a nagy rablás és hazugság tetszik még Obama ez ellen van. Sajnos Obamának jóval többet kell mutatnia mint amit eddig láttunk de legalább beszél arról ami fontos. Ezért nyert Obama. A még nem túl politikailag kifinomult Amerikai is kezd ébredezni. Fox news vad propagandája egyre jelentéktelenebb. De nem csak Obama nyert hanem sok új demokrata legfontosabban Elizabeth Warren Massachusettsben aki egy igen fontos nyertes a jövőre nézve. Ez egy forduló pontot jelent. De ami 30 évbe került hogy ide érjünk nem lesz kijavítva Obama új négy éve alatt sem. De legalább tudjuk hogy merre megyünk és valami javulás látható.

    Ha valakit érdekel a Kanadai Naoimi Klein Disaster Capitalism könyve szépen eltalál sok mindent.

  • bubalablabla………ne hisztiz és ne toporzékolj, már felnőttél kisfiam, bár elég bunkó maradtál, vajon kitől is örökölhetted…. -mondaná ezt az édesanyád.

  • Ferenc Varga

    egeszen hasonlatos az otthoni helyzethez, kar, hogy a magyar emberek hozzaertese, erkolcsi erzeke meg sem kozeliti az amerikaiaket…

  • Reflektor! A VÍRUSOK az icipici agyadból pattannak ki és megtámadják a gépedet, azért nem látod, mert gyenge a reflektorod.

  • István Berecz

    Jajj Istenem!Mikor lesz nekünk,magyaroknak ilyen két karakán politikusunk,mint OBAMA és ROMNEY?Meg kellene őket hivni Magyarországra,hogy megtanitsák a magyar politikusokat,milyen is az igazi demikrácia és milyen az igazán demokrata modra viselkedő politikus.Ez a két ember példaképe a demokratikusan való viselkedésnek.Ami pedig a FIDESZ politikusoknak a republikánusok melletti olálkodását illeti,okulni kell minden külországbeli választáson résztvevő pártoknak.Ha nam akarnak vesziteni nem engedik magukhoz azokat.Eddig mindenütt veszitettek azok a pártok,amelyekhez e párt politikusai oda álltak.Csak Magyarországon van sikerük.Itt a választó polgároknak még fel kell nőniük az igazi demokráciához.

  • Istvan Berecz

    igen, olvastam is egy vicces levelet, amit allitolag obama irt orbannak, amelyben megkoszoni, hogy a republikanusokat tamogatta s ezaltal ot a gyozelemhez juttatta:)))

  • Tüske Zsófia

    Rózsa, ha tudod, olvasd el Goda Gábor: Családi kör c. könyvét. Van benne egy icipici történet… a gyerekek köpdösnek lefelé az erkélyről. Egyszer azonban ráfaragtak, mert a leköpött elindult felfelé panaszt tenni a papánál.
    A gyerekek mindent elmondtak a papának, aki ezt mondta: alávaló dolog az erkélyről lefelé köpködni…. de a családon belül mindenkinek, mindenki számár a protekciója van. vannak magyar emberek, akinek az erkölcsi érzéke és hozzáértése magasabb szinten van, mint egyes amerikai embereké, és ez fordítva is lehetséges. mindez nem egy országra vagy népre jellemző tulajdonság, hanem az egyénre. rendelkezhetünk persze mélységes önutálattal, de ez egyáltalán nem hasznos vagy célravezető érzelem. és az meg szerintem jó, ha legalább a magunk számára tartogatunk egy kis protekciót.