A Fidesz Magyarországa és a határokon átívelő kollektív neurózis

2012 november 13 12:19 du.38 hozzászólás

Október 23 óta úgy tűnik, mintha a magyarországi demokratikus ellenzéknek mégis van oka reménykedni. Bármennyire is halvány, de mégis pislákol a fény a hosszú alagút végén. De vannak olyan hangok is, amelyek hosszabb, sötétebb és remisztőbb alagútat vizionálnak, melynek narancssárga csapdájából egy hamar nem kerül ki a magyar nemzet. Bruck András „Viktor nem fog elmenni” című esszéje – mely az Élet és Irodalom nyomtatott változatában jelent meg és ami az interneten csak az ÉS előfizetői számára olvasható -messzemenőleg a leginkább elmélkedő és figyelemreméltó írás a borúlátó ‘táborban’. 

Bruck András az Ótestamentumi Izrael népéhez hasonlította a magyarságot, amely éppenhogy megkötötte Istennel a szövetséget, de máris a bálványimádásba esett. A párhuzam abból áll, hogy Magyarország alig több mint kétévtizede nyerte el szabadságát, de – a magyarság saját vakmerősége miatt – ismét egy autoriter rendszer és diktatorikus vezér, illetve kvázi pártállam rabságába került. „A miniszterelnök iránti nem szűnő rajongás döbbentett rá, mennyire nem vagyunk túl semmin, még mindig mekkora a vonzereje a néppel atyáskodó vezetőnek. Orbán Viktor úgy gondolja, őt nem kötik azok a törvények, amelyek megtartása fejében az európai népek közössége befogadott bennünket. Egyáltalán, őt semmilyen törvény nem köti. Istent játszik – a saját népe ellenében. És sok, nagyon sok magyarnak semmi kifogása ellene”–írja Bruck. És valóban: nem az a legszomorúbb, hogy egy vezető politikus  visszaélt hatalmával és törvénykozási szupertöbbségével, hanem az, hogy a magyar választópolgárok egy jelentős része továbbra is elfogadja ezt a tarthatatlan helyzetet, és az igán elszálltak – a határon túli közösségekben is – még beveszik a Nemzeti Ügyek Kormánya vs. az idegenszívű, nemzetellenes, a múlt átkait magával hordozó ellenzék dichotómiáját.

A hétköznapi életben nem feltétlenül mutatkozik a magyar jogállam és alkotmányosság felszámolása, ezért könnyű azt hinni, hogy minden többnyire rendben van. „Gyereket nevelni, moziba, színházba menni most is lehetséges. Aki képes rá, könyvet is írhat, akinek van rá pénze, teniszezhet. Ez igaz, de végtére is a hétköznapok soha, még a mienknél elszántabban szabadságellenes rendszerekben sem állnak le teljesen. Nem ez a mérce”–jegyzi Bruck. Amikor utoljára Magyarországon jártam október végén, az Auchan hipermarket bősége, a sörözők és éttermek kellemes hangulata, a Rózsavölgyi zenebolt szalonjában töltött őszi délután a normalitást sugalták. „Aki viszont koránál fogva csak hallott a szocializmusról, annak nem ártana tudni, hogy kávézóban barátokkal beszélgetni nem szabadság, hanem szabadidő. És napokon át tízezrével tüntetni egy szórakozóhelyért, de csak azért, semmi másért, nem ellenállás, legfeljebb buli, régről ismerős kelet-európai pocsolya–teszi hozzá az ÉS szerzője.

De miért pancsolnak még sokan – Magyarországon és a kanadai magyar közösségben egyaránt – ebben a pocsolyában? A válaszért Bruck Kertész Imre magyar Nobel-díjas íróhoz fordul. „Minden gyengeséget, ami az erőszak köntösében jelentkezik, erőként üdvözölnek és tisztelnek”–idézi Kertészt Bruck.

De Bruck nem csak Kertésztől idézett, hanem Orbán Viktortól is…egy olyan mondatot, mely még a nyáron hangzott el a miniszterelnök szájából, de nagy port nemigen vert fel. Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni–mondta a Fidesz első embere, de vajon ominózus figyelmeztetésként? „Ez nem volt fekete-fehér? Hogyan kellene mondania, hogy mindenki elhiggye neki, mit akar? Így? Magyarok, ütött az órátok! De hiszen ezt mondta. Szinte gúnyt űz belőlünk azzal, hogy előre közli minden lépését”–írta Bruck és arra utalt, hogy néhány hete egy németországi interjúban Orbán már egy új, prezidenciális rendszer bevezetését is konkréten felhozta. „Miért olyan nehéz felfogni a szándékait, miközben mint gyroshúst a nyárson, úgy faragja jogainkat?”–kérdi Bruck.

Bruck szerint az egyetlen remény az lenne, ha a demokratikus ellenzék kétharmaddal győzne, ugyanis kisarányú győzelmük anarchiához vezetne. És tegyük hozzá: a demokratikus kormány gyors megbuktatása is elképzelhető. De Bruck szerint még a kisarányú ellenzéki győzelemre is alig van esély, hiszen a 2014-es választás messze nem lesz fair, demokratikus, vagy szabad.. Van aki szerint egyáltalán nem is lesz. „Erre szolgál a regisztráció is, semmi másra, a mellette felhozott érvek egytől egyig hamisak. Újabb torlasz, amelyet azért emelnek, hogy minél kevesebben jussanak el a szavazófülkéig. De egészen biztosan nem ez volt az utolsó manipuláció a választások vagy bármi más befolyásolására. Ez a rezsim manipuláció nélkül egyszerűen nem életképes”–írja az ÉS-ben.

A magyar provincializmus, mint egy mindent túlélő őslény, át- meg átszövi életünket. Még a régóta külföldön élő magyarok közül is sokan a génjeikben hordozzák. Élvezik mindazt a jót, amit új hazájukban az amerikai, német, svéd liberális életmodell csak nyújthat, de bennünket csupa hazaszeretetből nyomnának vissza az örökös kudarcba”–üzeni Bruck nekünk, Kanadában élő magyaroknak is, akik közül éppen most lázadnak fel néhányan fővárosunkban – az Ottawai Magyar Házban – a közösség fideszes hangadói ellen, akik tevékenységükkel a pocsolyába folytják bele a magyarországi magyarokat. „Tudják, hogy jólétük egyik záloga a politikát ellenőrizni képes sajtó, mégis azt állítják, hogy ugyanaz a sajtó megvehető, és pénzért terjeszt rágalmakat Magyarországról. Ez tényleg lenyűgöző! (…) Ha ez a kollektív neurózis enyhületlenül képes volt túlélni négy évtizedet, hogy aztán a rendszerváltáskor mint egy jégbe fagyott hulla kiolvadjon, akkor hiábavaló a reménykedés”–tette hozzá Bruck.

Bruck szerint Orbán – aki fizikailag és talán mentálisan is összeroppani látszik – a magyar neurózis szüleménye. Orbán esetleges távozása – 2014-ben, 2018-ban, vagy valamikor a távoli jövőben – és a Fidesz éltűnése nem jelent megoldást és felemelkedést, amennyiben ez kultúraváltással nem párosul. „Csakhogy nincs olyan kormányunk, amely ezt vállalná, nincs, amelyik ezt folytatná, és nincs olyan társadalmunk, amely ezt elfogadná (…) Az Orbán-korszaknak, így vagy úgy, egyszer vége lesz, de ami lehetővé tette, az marad. És akkor kezdődik minden elölről – más néven, ugyanaz”–zárta esszéjét.

Harmincegy éves vagyok. Ha meg is érem a Fidesz-rendszer bukását, a kultúraváltást már valószínű nem.

38 hozzászólás

  • fajdalmas, szornyu igazsag…..szegyen!

  • Bizzok benne hogy egyre többen ráébrednek hogy a fidesz átverte!Felháboritó,gyalázat amit tesznek a szegény emberekkel,nyugdijasokkal,rokkantakkal.

  • Itthon mindenki Bajnaiban bízik, így legyen! Nagyon várjuk, talán neki sikerül…de iszonyú nehéz dolga lesz, és még meddig kell húzni a nadrágszíjat? Márpedig kell, különben hogy lábalunk ki a -harmadik színtről?…
    A kultúraváltáshoz azt hiszem egy generációnak még meg kell születni….Sikerült az agyakat teljesen átmosni…Örülhet, aki kint él, békében, nyugalomban, Itthon most nem lehet jövőt tervezni, de még egy rövid távút sem. Ha reggel valaki bemegy a munkahelyére , egy óra múlva már munkanélküli. Létbizonytalanság van. Tönkretették az egészségügyet, az oktatást, a nyugdíjakat…mindent. Vissza a múltba…, és nem előre.

  • Köszönöm a lap főszerkesztőjének,és szerkesztőinek hogy müködtetik a lapot,hogy a külhoni magyarság világossan lássa mit tesz a fidesz és a jobbik!Mit tesznek a szegény emberekkel,hogy a feneketlen zsebüket tömjék és a hatalmukat megtarthassák amit átveréssel szereztek meg!

  • Dramai sorok.
    A szokasos jobboldali idiotak majd valoszinuleg tiltakoznak a maguk modjan, de cafolni nem lesznek kepesek.
    A megszokott ervuk, hogy „nem az szamit, amit mond, hanem az, hogy ki mondja,” itt aligha fog bevalni, mert Bruck Andrast, akinek ez a harmadik kituno cikke ebben a temaban, itt senki sem ismeri es senki nem olvassa.
    De ne legyunk tul kovetelodzoek! A jobboldal semmit nem olvas es igy semmit nem ert.
    A Bruck cikkek riadot jelentenek az egesz nemzetnek es eleslatoan figyelemeztetnek arra veszelyre, hogy megfelelo erofeszites hianyaban az Orbani fasizmus minden magyar eletebol evtizedeket lophat el buntetlenul.
    Ebben az ertelemben mar a nemzet megmaradasa is veszelybe kerult. Hiszen ki akarna ket evtizedet az eletebol arra aldozni, hogy meglassa, mikent dol romba az egesz orszag?

  • Itthon mindenki Bajnaiban bízik, így legyen! Nagyon várjuk, talán neki sikerül…de iszonyú nehéz dolga lesz, és még meddig kell húzni a nadrágszíjat? Szerző: Trixi | november 13, 2012, 12:48 du.Csak bele ne pusztuljatok a nagy bizalomba,mitől lesz jobb mint a többi?!

  • Kovács Éva,de azt, hogy én mit tennék veled, azt inkább nem írom le, te szarházi provokátor!

  • A szakértöi kormànyok „sikerei” nélkül / Medgyessy, Gyurcsàny és Bajnai a régi-uj segitöikkel Mesterhàzi-dr.Vadai Àgnes és a többiek /,nem kellett volna IMF kölcsön , nem lenne 2/3-os kormànypàrti többség.Többet költhetnénk a kulturàra-oktatàsra , az egészségügyre. De ök aggodnak az orszàgért ,vagy inkàbb az àltaluk még meghagyott koncért, természetesen a külföldi-belföldi nyerészkedöikkel. Az orszàgot akkora tartozàs terheli àldatlan 8 évük utàn ,mint az egészségügy vagy az oktatàsügy költsége.

  • Ez kerem fenominalis: ket ev alatt igy lehuzni az orszagot. Ehhez zseninek kell lenni.(nem ugy tunik, hogy Orban az lenne). Csak egy bokkeno van: a cikkben irtak es a hozzaszolasok is, vilagjelensegeket ir le. Meg jo. hogy a kulfoldon ele magyarok zome ezt tudja,sot a hazaiak is, bar ok nem foltetlen figyelnek a kulfoldi tortenesekre.
    A kinn elok, viszont sajat borukon tapasztaljak mind azt amit itt leirtak. Ha az uj generaciora var, hogy ezek tudasodjanak az emberekbe, akkor az egesz vilagon uj generaciora van szukseg. Nem eleg a demokraciarol SZAJKOZNI. Azzal meg nincs demokracia, ha azt allitjuk, hogy van.
    Az egesz vilagon napirenden van a cegek bezarasa, munkahelyek (ezrevel)megszunese. Az egeszsegugy csak nagyon keves (szerencses)orszagban mukodik(ideig-oraig) ugy-ahogy.
    A legnagyobb baj, hogy senki nem tud alternativat javasolni, mert nem mer allast foglalni. Itt ket es feleve arra utaznak, hogy a jelenlegi kormanyt meneszteni kell, de megoldast senki nem javasol. Most Bajnaira voksolnak(Isten ments), de csak ovatosan, mert tudjak, hogy nem jo megoldas. Csak azt nem ertem, hogy miert a nepet gyalazzak igy-ugy, mikor a szavazason csak a sok rossz kozul a kevesbbe rosszat valasztotta. Ez is vilagjelenseg
    (lasd:USA szavazas).

  • Szerencsétlen Erős Dénes… te is beszoptad az adósság-dumát. Emögé bújva Orbánék a legnagyobb disznóságokat követik el a magyar nép ellen, de az erősdénesek valóságérzékelése pont olyan, amilyennek Bruck András leírja.

  • „…kávézóban barátokkal beszélgetni nem szabadság, hanem szabadidő. És napokon át tízezrével tüntetni egy szórakozóhelyért, de csak azért, semmi másért, nem ellenállás, legfeljebb buli, régről ismerős kelet-európai pocsolya…”

    Rendkívül találó mondat, bár a jobboldalba szédült magyar egyetemi ifjúság ezt meg sem fogja érteni. Inkább zsidózik egyet.

  • Jávorszarvas, Dénes, Cupidó, fidesznyikhajok: Látom, nektek, a viktor/matolcs unortodoxiában élvezetet találó seggnyalóknak már teljesen megvonták az állami támogatást a gyógyszereitekhez, Prozac, Zoloft, Paxil, Celexa, Lexapro, Luvox, Viibryd, Effexor, Cymbalta, Elavil, Pamelor, Sinequan, Imipramine Wellbutrin, Pristiq, Nardil, Parnate, Remeron and Emsam. Ezek mind yummi-yummi orvosságok, kissé más a nevük talán Fidesztánban, de ezek márkás (nem generic) gyógyszerek. Mi összedobunk pénzt, humanitáriánus segélyként elküldjük nektek. Gondolom a címetek megvan, kikérem a szerkesztőtől.

  • Megint csak azt tudom mondani, amit egy másik cikk kapcsán is beírtam kommentként: két évet kellett várni erre a cikkre, míg valaki vette a bátorságot a ballib oldalon és le merte írni ezeket a sorokat. Két év… mikor a kötcsei beszéd után fel kellett volna lázadni!

    És még most is vannak az Orbánnal szembenállók között, akik szerint demokrácia van Magyarországon.

    Felfoghatatlan, érthetetlen.

    Bruck írásától kéne zengenie az ellenzéki médiának. De nem zeng, mert azokkal van tele, akik két éve hülyítik a magyarokat és nem mondják el nekik, hogy Orbán minden tette egy lépés a diktatúra kiteljesedése felé. Akik vitaműsorokat vezetnek, ahol nem döngölik a földbe a jobboldal képviselőit, hanem kedélyesen elcsevegnek velük.

    Vagy ha véletlen elszólják magukat, gyorsan kompenzálnak azzal, hogy leszidják a szocikat is.

    Bruck minden szavával egyetértek.

  • naigen Gabor, de ha igaz, amit ir, es amivel en is egyetertek, akkor mindegy, hogy orbannak vagy masnak hivjuk a szornyet, a nep eziranyu vagya ujra es ujra testet olt egy ujabb es ujabb szornyben…a nep maga szuli, neveli, erleli, mig ki nem teljesedik…ezert hagyta el az orszagot Kertesz Imre! Bruck irasa Kerteszi lenyeg ujrafogalmazasa annyi ev utan…

  • Az egyik hozzászólásban az egyik cikk alatt valaki azt írta: „Orbán olyan emberi beszédet mondott, nem mint egy politikus”. Na, ezzel hülyíti azokat, akik nyílegyenesen (nem akarok sértegetni) gondolkodnak. “Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni“ – idézi Bruck-ot Christopher Adam. De Orbán nem így mondta, hanem így: “Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert KIGONDOLNI“. Orbánnak a regisztráció „FELIRATKOZÁS”, az új államot „KIKOPÁCSOLNI” kell. Az egész beszédmódja olyan negédes, kimódolt, hogy a magyar nyelvet bíró zsebében kinyílik a bicska.

  • Azt hittem az elvakultsagnak van hatara, de latom, hogy hogy lehet hergelni egymast es igy lehet novelni az elvakultsagot.
    Kerdesre ne adjatok valaszt csak fossatok a gyuloletet. Sajnos, mar azt sem tudjatok mit gyuloltok!!
    Masaik cikk utan meg hajba is kaptatok egymassal. Ezert hagyott itt benneteket „szeretett” Szemenyeitek.Meg o is megcsomorlott toletek.

  • Nekem pontosan az a bajom, hogy az oldal az információ szempontjából kiszolgáltatott magyaroknak ferdített információkat ad Magyarország helyzetéről, de sajnos ez érthető, hisz itthon is nagyon nehéz reális képet alkotni, hogy ki is az, aki nyúzza a népet, és ki által, és ki az, aki próbál tenni, és ki az, aki ezt megpróbálja megakadályozni, és melyik is az a háttérhatalom, amely bábként mozgatja vezetőinket az ország újkori „gyarmatosítása” érdekében.
    Nagyon remélem, és ajánlom, hogy a ferdített hírek mögött tényleg csak alulinformáltság, naivitás és a távolság köde húzódik meg, és nem valami propaganda, hatalom-érdek…

  • TALALOM:
    Mi a gond azzal, ha valaki magyarul fogalmaz meg egy idegen kifejezést, mondjuk „regisztráció”? Vagy önnek az fáj, ha az emberek magyarul beszélnek?

  • Andrási Sándor

    Kedves Trixi! Ha reggel bemész a munkahelyedre, és egy óra múlva már munkanélküli vagy, akkor miért mentél be? Felesleges bemenned, mert ha otthon maradsz, legalább az úti költségedet megspórolod.
    Sajnálom, hogy ennyire meg lehet téveszteni ember tömegeket, mint ahogy történik most a „civil összefogás” kapcsán. Nem érzik az emberek, hogy egy végtelen hiteltelen garnitúra hátán igyekszik a népét eláruló politikai garnitúra visszakerülni a hatalomba? Bajnai, mint a politikától független civil? Ez akkora hazugság, ami önmagától ordít, de tömegek süketek arra hogy meghallják. Összefog Juhász Péterrel, akiről korábban csak azt tudtuk, hogy a Kendermag Egyesület elnökeként küzd a drog liberalizálásért, azaz a szabad kábulás jogáért. És a trojka harmadikja Kónya Péter, aki szószólója a rendvédelmi szervek dolgozóinak korkedvezményes nyugdíjaztatásának. Azaz engedjék a 40-es éveikben járó rendőröket, katonákat, tűzoltókat, stb. (kiemelt nyugdíjjal) nyugdíjba vonulni. Hiszen köztudott Magyarországról, hogy gazdag és ezt megengedheti magának. Szerintem Magyarországon egységesen mindenkit nyugdíjazni kellene, természetesen kiemelt nyugdíjjal.
    Nos ezek a pojácák akarnak hatalomra segíteni olyan „hiteles embereket” akik mindent elkövettek annak érdekében, hogy az országot eladósítsák, a tömegeket deviza elszámolású hiteladósságba vezessék, az ország korábbi termelő potenciálját elsorvasszák, helyette Magyarországot ismét gyarmattá tették. Csak ennyi az egész, erre válaszolhatnak: ÉS?!

  • Andrási Sándor

    Kedves Kovács Éva!
    Legyen kedves egy-két „apró” tényt figyelembe venni! Például azt, hogy a fidesz hatalomra kerülésének körülményeit, és kétharmados legitimitását senki nem kérdőjelezte meg, innentől fogva a csalással hatalomra kerülés kijelentése enyhén fogalmazva nem igaz.
    Miután a jobbik nem kormányzópárt, hanem ellenzék, és ott támadja a kormányt, ahol tudja (megjegyzem többnyire elvtelenül) a fidesz nem a jobbikkal kormányoz, hanem a keresztény és konzervatív értékrendet valló KDNP-tal. Hogy ki mennyire tömte a zsebét, azzal kapcsolatban javaslom, tájékozódjon Bajnai, Gyurcsány és holdudvara viselt dolgaival kapcsolatban.
    Javaslom, (mivel soha nem volt lehetőség ennyire könnyen és egyszerűen) próbáljon más médiából is tájékozódni a mai magyar valósággal kapcsolatban, ne csak az elfogult, az előző két nemzetromboló kormány szekerét toló sajtókból.

  • CUPIDO
    Nagyon egyszerű pedig: mert az élen egy olyan ember áll, akinek referenciája van pl válságkezelésből, akivel a válság forgóajtaján hátul mentünk be és elől jöttünk ki, és akinek a teljesítményével dicsekedett Orbán. Na persze- csakis nyugaton, nem odahaza.
    Dénes Erős
    Neked ugye halovány fogalmad sincs az itthoni állapotokról? Gyurcsány és Bajnai alatt (eltekintve a válság mélypontját, de akkor is kisebb mértékben mint az uniós átlag) nem kerültünk recesszióba, de Mattol Csimpánz már kétszer is recessziós negyedévet produkált, amikor pl a szlovákok 13 %-os növekedést – és gyorsulnak. Mert a gazdaságfejlesztés helyett ilyenekre herdálják a közpénzeket:
    http://scheiringgabor.blog.hu/2012/11/13/hova_tunt_a_penz
    Gábor
    Aki képtelen felfogni, hogy a japános 200 % feletti államadóssággal jobban élnek, mint mi, viszont a románok nullára lenyomott államadóssággal startolva még mindeg nem tudtak minket befogni (de Orbán alatt majd lehagynak) az bármi mást is képes beszopni. A jelenlegi bajainkat a gazdasági amatőrizmus. na meg a nagyüzemivé tett közpénzlenyúlás okozza..
    Egyébként meg Észak-Koreában is demokrácia van, elég ehhez megnézni egy köztévés híradójukat. Sőt: náluk van csak igazán! Legalábbis szerintük.
    Egyébként meg Bartus az Amerikai népszavában már a legelején megkérdezte, hogy miért nem ordítotok? másfél éve megírta, és levezette, hogy Nálunk épül az Unió első fasiszta állama – és mégis csak a legutóbbi Újságíró klubban kezdték komoly lehetőségként tárgyalni az Orbán-rendszer fasisztoid jellegét (nem náci, hanem fasiszta, korporativ, nem kell a dimitrovi összemosásnak még most is bedőlni)
    Buck peronista hasonlatával vajon az argentín államcsőd veszélyére akart utalni? Mert akkor egyetértek. Viszont a Duce rendszerének gömbösi hungarosítása inkább idevágó hasonlat lett volna, mint a peroni
    Csipke Rózsa
    És a másik Kertész (Ákos) adta a legjobb diagnózist – és mivel igazat szólt, be is törtlék érte a fejét, és kiüldözték az országból.

  • Bruck jól látja, sötét, pontosabban még sötétebb idők következnek. A magyar történelem során minden esetben, amikor a magát nemzetiként aposztrofáló jobboldal térnyerése kiteljesedett, tragédiák (világháborús részvételek, Trianon, szovjet megszállás) sora következett be, és máig velünk élő elvarratlan szálakkal (antiszemitizmus, elszakadt magyarság, orbáni neofasiszta ideológia) küszködünk ma is ezek miatt. Nekem a cím („a határokon átívelő kollektív neurózis”) két gondolatmenetet is sugallt, ezért előre is elnézést kérek azoktól, akik nem hagyják itt abba az olvasást, ezúttal a szokásosnál is hosszabb és unalmasabb leszek:

    A határon átívelő Fidesz hatás a Kárpát medence magyarságára a napnál is világosabb. Nem csak azzal kell majd szembe nézzenek, hogy a 1014-es választások után mindenféleképpen bűnbakokká válnak és jelentősen megromlik az anyaországi magyarsággal a kapcsolatuk, de az orbáni magyarságpolitika további áldásait is „élvezni” fogják. Orbán ugyanis egészen nyilvánvalóan és egészen leplezetlenül törekszik arra, hogy a saját országában boldogulni és ezért megegyezni kívánó békés többség nyakába varrja a saját radikális szövetségeseit (ügynökeit), amelyek eddig a periférián voltak kénytelenek működni. Az ő feladatuk kettős. Egyrészt a magyarság politikai megosztása és meggyengítése, másrészt olyan radikális programok erőltetése, ami kiváltja az adott ország nacionalistáinak bosszúvágyát, és ami a Fidesz számára szintén szavazatokat hozó progromokhoz vezet az elszakadt területek még megmaradt magyarsága ellen. Ez a „védelem” az, amit az orbáni módra megvalósított kettős állampolgárságnak és a Fideszhez hű kisebbség aránytalan támogatásának következtében jelentősen rontja és tovább rontja a határainkon túl élő magyarok helyzetét. Ők legalább annyira áldozatai az Orbán-Matolcsy duó fémjelezte eszement „neurózisnak”, mint az anyaországiak. Csak legfeljebb ők még nem látják ezt át annyira, ezért bizonyára nem hozzák létre időben a maguk 2014-es antiorbánista összefogását, ami siettetni fogja a tragédiájuk kibontakozását.

    A határon átívelő Fidesz hatás Európa vonatkozásában sem marad el. Olvastam a szkeptikus írásukat arról, hogy nem várhatunk sokat az Uniótól, és valóban, az EU-nak nem az a dolga, hogy beleszóljon a tagországok belpolitikájába. Bízhatunk benne, de magunknak is szárazon kell tartanunk a puskaport. Azonban ez csak a mai állapot, ami gyorsan változhat! Az Unió ugyanis egy határon túl biztosan nem tűrheti el, hogy egy az alapelveivel mindenben szemben álló diktatúra bontogassa a szárnyait a kebelén, ezért előbb-utóbb, de szerintem előbb, mégpedig a választási szabályok becstelen módosítgatásai miatt lépnie kell. Ha precedens hiányában ma még nincsenek olyan szabályok, hogy nem engedheti diktatúrává válni egy tagállamát sem, akkor ezeket meg kell hoznia, vagy a mai szabályai mentén kell beavatkoznia, de ez, amilyen sebességgel vágtázik előre Orbán, már nem várathat sokáig magára. Kis pont vagyunk ugyan, de amit Orbán művel, az világméretekben is megrengetheti az Európába vetett bizalmat, és már ma is erkölcsi károkat okoz az Uniónak. Ha ez pénzügyi és gazdasági károkban is megnyilvánul, gyors reakcióra számíthatunk. Az lehet, hogy ez még odébb van, ezt nem látom át, de jön. És mindez, szerintem, legalább ugyanannyira Orbán célja, mint a Kárpát-medencei magyarság megosztása, tönkretétele, és a nacionalista progromok kierőszakolása. Ugyanis már hosszú ideje minden szinten folyik az Unió elleni propaganda Magyarországon, vagyis a szavazók felkészítése arra, hogy ki fogunk lépni ebből a közösségből. Ez talán már meg is történt volna, ha nem kapnánk a jelentős támogatásokat, amelyek fennmaradásáért jelenleg is oroszlánként harcol a magyar diktátor Brüsszelben (és amit talán pont miattunk kívánnak csökkenteni), de előbb-utóbb biztosan bekövetkezik az a pillanat, amikor ki kell lépni, különben nem építhető tovább a diktatúra. Két éve látom így, amikor Orbán hatalomra került, és azt kell mondanom, hogy minden eddigi lépése ezt igazolta.

    A két gondolatmenetnek van még egy szomorú összefonódása. Az elszakadt területeken élő magyarok többsége uniós tagállamban él, vagyis ma szabadon utazhat Magyarországra. Így nem elég, hogy Orbán politikai manővereinek köszönhetően rövidesen megutálják őket Magyarországon, nem elég, hogy rövidesen megutálják őket a saját hazájukban is, de még arra is számíthatnak, hogy schengeni határt kell átlépniük, ha az elszakadt Magyarországra utaznak…

  • A következő lesz:
    Választási törvény ide , regisztráció oda , hajszállal Bajnaiék fognak nyerni.
    De minek ?
    Ugyanis a mostani garnitúra nem fog távozni !
    A balhé egekig fog csapni.
    Csak azt nem tudom miképp meneküljek el ebből az országból , amit ennyire sikerült széjjelcseszni .

    Amugy meg igentisztelt BALÁZS IMRE nekem az fáj hogy maga ír itten.

    Andrásikám már megint hazudik , mint a vízfolyás.
    Mikorpedig mindenki tudja hogy a Jobbik a FIDESZ ” szatellit ” pártja , momentán a rohamcsapata.
    Hadne magyarázzam már meg hogy miért.
    Tény az hogy MAGA kedves uram hazudozik amint azt az eemúúttkétévben megszokhatta a lakosság.

  • 2009-ben a felvett 20 Milliàrd £ kölcsönnel, az IMF” tanàcsaival „pontosabban utasitàsaival Bajnai majdnem -7%-os GDP csökkenést /gazdasàgi visszaesést / produkàlt ,amivel messze alulmulta a környezö orszàgokat-amelyek nemszorultak az IMF segitségére és utasitàsaira-.Az adosàg 81,2%-ra emelkedett a 2002 -es 53 %-rol a szakértetlen „szakértöi ” kormànyok àldatlan tevékenysége miatt . Eredménytelenségük takargatàsa miatti privatizàciokkal kiàrusitottak-elsorvasztottak-iparàgakat, külön eladtàk a MALÉV gazdasàgos teherszàllitàsàt,bérbe adtàk a repülöteret . De nem tudtàk kifizetni a tüzoltok 2004-2007 közötti tuloràit,nem jutott az orvosoknak,a tanàroknak,a devizahiteleseknek,a MÀV-nak, a BKV-nak/800 Milliàrd Ft adosàga van/, Budapestnek/ a 3-as Metron 40 éves szerelvények közlekednek,a legfiatalabb 26 éves /.A 2008 végén felvett kölcsönt 2012-töl kell visszafizetni-2014-ig kb.10 Milliàrd £-t. A kamatterhek akkoràk ,mint az egészségügy,vagy a kultura éves költségvetése. Ezért elsörendü feladat az ADOSÄG CSÖKKENTÉSE. A kormàny ezen a nehéz göröngyös pàlyàn jàr eredményesen.

  • Kedves Gábor! A baloldali sajtó valóban nem, de a baloldali értelmiség zeng a Bruck cikktől, ahogy általában minden, sajnos viszonylag ritkán megjelenő írásának óriási visszhangja van. Ez a cikk még a szokottnál is nagyobb „felzúdulást” keltett, kézről kézre adják, és persze senki nem lett vidámabb tőle…
    A legfontosabb és egyben legmegdöbbentőbb az, hogy a cikk mennyire reálisan láttatja a magyar valóságot, és ezért nagyon elszomorító a konklúziója. Valóban Orbán rendszere csak egy okozat, a probléma gyökere a magyar jobboldal kollektív tudatában mélyen gyökerező, és kiirthatatlannak tűnő neurózisokban, beidegzettségekben van, lásd Balázs Imre, vagy Andrási Sándor elképesztően demagóg, provokatív, és a valóság érzékelés klinikai zavarait bizonyító bejegyzéseit.

  • Ugye agyatlan Dénes magát nem zavarja hogy az államadósság 80 százaléka a Fideszes önkormányzatok kötvénykibocsájtásából származik ?
    Idióta.
    ( Csak hasonló agyatlanok kedvéért : Hiába önkormányzati papírok azok , attól még részét képezik az Államadósságnak mintahogy az önkormányzatok is részét képezik az Államnak. A gyengekezű és demokratikus Gyurcsány-kormány képtelen volt megakadályozni jogi eszközökkel ezt a FIDESZ által sugallt és támogatott ámokfutást. Minden f…szságra horribilis pénzeket vettek fel : a legkirívóbb ezek közül : a 25 cm magas kilátó volt.
    Nomeg a mindenféle helyi ősmagyar vályog-nyomortanyáknak , mint népi emlékhelynek a felujítása , 10-milliókból , stb. )

  • Parittyás-kollega :
    Mijaza ” Bruck cikk ” ?
    ( Nemhallottam róla..)

  • Üdv Geyza!:)
    Bruck András: Viktor nem fog elmenni
    Élet és Irodalom, 2012. November 9.
    Egyébként ezzel a cikkel foglalkozik C.A. asszem tegnap itt megjelent írása is, nem véletlenül! A cikk hihetetlenül jó és reális, ahogy ezt Bruck Andrástól megszokhattuk.
    Feltétlenül olvasd el kedves kollega!:)

  • Kiigazítok: egész pontosan a fenti cikk foglalkozik vele!:)

  • CUPIDO
    Nagyon egyszerű pedig: mert az élen egy olyan ember áll, akinek referenciája van pl válságkezelésből, akivel a válság forgóajtaján hátul mentünk be és elől jöttünk ki, és akinek a teljesítményével dicsekedett Orbán. Na persze- csakis nyugaton, nem odahaza.Szerző: kekec | november 14, 2012, 2:58 de.Bajnai szerint 2001-2002-ben a Fidesz brutálisan megemelte a minimálbéreket (brutális 2x10000ft),nem lesz itt ihaj csuhaj csak fahaj ganaj.

  • Köszönöm az információt, kedves parittyás, ezt nem tudtam. Nem forgok értelmiségi körökben – azok az értelmiségiek, akik körbevesznek, a munkatársaim, és szerencsére nálunk munkaidőben dolgozás van, nem politizálás.

  • Geyza, a Bruck cikk – valójában esszé – az ÉS-ben jelent meg, erről szól Christopher írása is.

  • Hülye vagy Cuppi ?
    Már magadban beszélsz írásos alakban ?
    Már sok formájáról hallottam a meggárgyulásnak , de úgytűnik még mindig van új a Nap alatt…

  • Elolvastam az Írást..egy gondolatom támadt egyből :
    Mókuskerék…

  • Szegény GEYZA ! A Tüzoltok tuloràit ,az egészségügyet -a kezdöorvosok nem kielégitö fizetését- ,az oktatàsügyet,a BKV-t, a 3-as Metrot , Budapest pénzhiànyàt ,a 2008-ban felvett 20 Milliàrd £ 2012-töl kezdödö /2014-ig kb.a felét/ visszafizetendö kötelezettségét-,a 81,2 %-os tartozàs kamatterheit ,hagyta a BAJNAI ÖRÖKÜL.
    Szegény szerencsenélküli GEYZA . Ki a felelös ezekért,ki a felelös a 2009.-i majdnem 7 %-os minuszért/ pedig pénzt és tanàcsokat az IMF-töl kapott / ? Ki a felelös a települések,a lakàstulajdonosok DEVIZÀBAN valo eladosodàsàsért /2007-ben Simor és a kormàny SVÀJCBOL figyelmeztetve lettek a veszélyre-mert pl. 1980-ban mégcsak 11 Ft volt 1 CHF-/? Eleinte kedvezö volt-a magas Ft kamatok miatti DEVIZA adosàg-de éppen a CHF ilyen joltartja magàt -1984-85-ben 1 USD= 1,7..CHF volt,most 1 USD=0,94.CHF.
    Tudtok a tényekhez is hozzàszolni,vagy csak mocskolodàst tanultatok?

  • Elolvastam az Írást..egy gondolatom támadt egyből :
    Mókuskerék…

    Szerző: Geyza | november 14, 2012, 6:30 du. Hülye vagy Geyzam?Nem is tudsz olvasni.

  • Erről a cikkről még többet kellene beszélni és írni, napok múltán is.