Ebgondolat

2013 február 15 10:07 de.27 hozzászólás

Hiába nyújtotta Esti Kornél a zacskót, jelezve, hogy a kutya nyomait fel kellene szedni, a békemenetes külsejű hölgy csak megvetően megrántotta a vállát, az ölébe kapta szerencsétlen, jobb sorsra érdemes uszkárját, és peckesen tovább vonult a béke és szeretet jegyében.

Esti csak állt ott a tehetetlenségtől megszégyenülten, próbálta leküzdeni a rá törő hányingert, és azon gondolkodott, honnan ismerős neki a szőrmekabátos emberalak.

Saint anger / Lisa Tiffany

Aztán felismerte: Ő AZ! Őt látta ordítozni a diáktüntetésen [az én pénzemből tanultok!, még nem tettetek le semmit az asztalra!, anarchisták!, felforgató agitátorok!…]! Őt látta fintorogva undorodni az aluljáróban melegedő hajléktalanoktól! Ő kínálja az éhségmenetelőket rummal, császárszalonnával, hólapáttal! Ő üldözteti el a rendőrökkel a kéregető koldusokat, amikor megtisztult lélekkel kilép a templom kapuján, a vasárnapi mise után! Ő utálja a cigányokat! Ő gyalázkodik vörös fejjel a melegfelvonulást védő rendőrök sorfala mögött! Ő védi hősiesen nemzetét a gyarmatosítóktól! Ő zsidózik dühödten!

Mikor ő lép bele a mocsokba, üvöltve káromolja a [hogy is mondta pontosan Parti Nagy Lajos] libezsibuzokomcsikat, Hoffmann Rózsához imádkozva, tanítsa végre móresre, hittannal, erkölcstannal, nádpálcával az egész, morális válságban dagonyázó csőcseléket!

És – vett mély levegőt Esti – ő csókol kezet meghatottan, könnyek között vezérének, ha közelébe jut!

Az indolens arrogancia fundamentuma a magát felsőbbrendűnek kikiáltók fanatikus szektájának hite, a kiválasztottak közé tartozás. Csak a saját törvényeit tekinti érvényesnek – az ő kutyája oda szarik, ahová akar. És talán érinthetetlennek hiszi magát.

Amíg valaki a hajára nem keni, amit a kutyája ott hagyott. – gondolta sötéten Esti Kornél.

Éry Balázs

27 hozzászólás

  • Ő az. Igen, ő.

  • Jó kis írás.
    Gratula.

  • Látom Balázs – a gyengébbek kedvéért – ezúttal igyekeztél, hogy ne légy túl talányos. Még egyértelműbb volna írásod, ha a templomból kijövet a hölgy vásárol egy Magyar Nemzetet, majd hazafelé lecigányoz egy arabot.

    De ugye, szó sincs általánosításról? Mert az nem lenne ám liberális!

  • Egyébként, az én anyósom is Orbán imádó. Minden vasárnap templomba jár, és amíg bírta (81 éves) részt vett a katolikus CARITAS munkában. Időseket látogatott, ellátásukban segített. A templomban pedig díszített. Egyszer a házuk előtti bokrok közt egy hajléktalan tanyázott le. Anyósom vitt neki a meleg teát, szendvicset. Mikor látta, hogy szelíd természetű alázatos ember, a lakásába is felengedte, megvendégelte. Mivel érvényes papírjai sem voltak, anyósom elintézte neki a személyi igazolványt, majd kórházba vitette, ahol felerősítették. Alkoholista volt. Egy kiskocsit tolt maga előtt, arra támaszkodva álcázta gyengeségét. Anyósom segítette a rokkanttá nyilvánításban. Lett rendszeres havi nyugdíja. Feleségem pedig albérletet keresett neki. Kiderült, hogy műszaki ember, és képzettsége lehetővé teszi, hogy a nyugdíj mellett kazán fűtő legyen. Kapott egy portás-fűtő állást is. Anyósom összehozta a húsz éve nem látott családjával. Csak távolról fogadták vissza. Befogadni nem akarták. Kapcsolat azért mégis lett..
    Anyósomnak is volt kiskutyája. Nem rég pusztult el. Anyósom új kutyát már nem akar, mert attól tart nem fér már az idejébe. Télen kismadarat etet és mindenkiért imádkozik. Most ő van kórházban. Egyébként, családunk, rokonságunk politikailag megosztott. Ezért, ha lehet, kerüljük a politikát.

  • kedves Ery Balazs mintha Bencsics Klararol irta volna:) remelhetoleg magara ismer!

  • Éry!………..Ne képzeld magad Kosztolányinak mert kevés vagy hozzá nagyon-nagyon kevés.

  • Topapó
    2013 február 15
    2:36 du.

    Hát…mint kritikus, te sem vagy egy kimondott Babits…

  • Megdöbbentö és szokatlan az ,hogy a „kàdàr-apro-dögei”kivàlasztottaiknak most
    ellenzékben kell alkotniuk,a megélhetésért megküzdeniük,mint màs
    halandoknak.

  • DENES …dehogy kuzdenek ok…elore megloptak magukat…apro antal unokaja piroska lanya elvette gyurcsanyt ferjul es 5 milliardot LOPTAK…ebbol szaz evig elelnek

  • Dénes ERÖS
    2013 február 15
    3:37 du.

    Ellenzékben?
    Ők vannak kormányon !

  • Kopácsi Judith

    Erős, és te most ezzel kikre is célzol? Vagy egyáltalán mit akartál irni? Mert hogy az üzenet nem jött át, szóval megmagyaráznád?

  • Erős Dénes Úr! Hogy jön már megint ide Kádár? Lassan negyed évszázad nem él, de maga most idehozza! Tessék már a jelenben élni!

  • Csak egy megfigyelés: „az én adómból” kezdetű mondókát zsolozmázók döntő többsége az igen csak light-osan adózók körébe tartozik!

  • Falusi!………..Netalán „kölcsön”vettem valamit Babitstól?Olvass egy kicsit többet Kosztolányitól.

  • Lélfai Szilárd

    Kár volt felhagyni a sikeres zenei pályával! Amit leír az az összegzése a baloldalnak! Állandóan a mások sz..át piszkálják, a sajátjukat meg igyekeznek másokra kenni! Igaza volt Szolzsenyicinnek!

  • Judit Noszticzius

    Törvényben kell aláírni,hogy nem szabad bántani,gonoszkodni az ártatlan hajléktalanokat,zsidókat,romákat,melegeket,leszbikusokat és fogyalékos-sérülteket !!!!!!!!!!!!!!

  • Dénes ERÖS
    2013 február 15
    3:37 du.
    hehehe
    éry balázs megélhetésért küzd ellenszékben, hát persze.
    szegény déneske…

  • Topapó
    2013 február 15
    2:36 du.
    mivel fingja sincs az áthallásokhoz és a gondolati finomsághoz, kétlem, hogy kompetens lenne éry írásainak megítélésében.
    ha esetleg nem személyeskedne, még talán oda is lehetne figyelni magára.
    de így csak egy „futottak még” kategória.
    ez nem személyeskedés, hanem tényközlés.

  • Topapó
    2013 február 16
    2:09 de.
    Kösz a javaslatot, de már a hatvanas évek közepe óta folyamatosan..
    JFYI: Babits volt Kosztolányi legkeményebb kritikusa.
    Mindössze ennyi volt a mondandóm.

  • Nagyon jó az irás!Sajnos ez igy igaz!Sajnos sok Dénes Erős,Topapó és Burkus Laci félék vannak!Akik nem ismerik el mások igazát és vádáskodnak!Ezek az emberek még veszélyesebbek mint a fennt leirtak,mert ezek ha az érdekük ugy kivánja meghasonulnak önmagukkal is!

  • A butasàg veszélyes,mert elhiszi és ténynek tartsa a -rossz- hangulatkeltésnek szànt iràst is.
    Kik a „kàdàr-apro-dögei”? A tettestàrsai.
    Kik lehettek az utodaik? Akiket az „ö”-megbizhatosàg a pàrthoz stb.-mércéjük szerint utodokként kineveltek.Ök a „kivàlasztottak”,
    csak ök vezethetik az orszàgot,a kulturintézeteket.Ellenkezö esetben
    „politikai”helytelen döntések születnek.

  • haha denes mondja ezt egy analfabeta, mint maga…

    „…tenynek tartsa..” ??? haha magat en az altalanos iskola masodik osztalyabol soha nem engednem tovabb, ilyen helyesirassal…de irasai alapjan elkepzelheto, hogy valoban 2. osztalyos altalanos iskolassal van dolgunk:) maradjunk annyiban, aki ilyen hulye, mint maga, az ne adjon tanacsot, ne fontoskodjon sehol es foleg kussoljon LEGINKABB!

    valaki dobjon mar ra egy kezigranatot!? please!

  • Éry Balázs

    Nobel dijat érdemel !

  • Ille!……….Elsőként talán annyit,hogy a személynevet nagy betúvel szokták kezdeni./Kioktató stilusod./Másodjára,ha valaki irna egy krimit Poirot főszereplésével az ön szerint áthallásos lenne?Netán gondolatilag finom is?A zsiráfról nyugodtan átülhetne egy nem túl magas lóra.

  • Balazskam…latom maga sincs megfizetve….menjen ehseg-menetelni

  • Kiváló irás! Gratulálok!

  • Elolvastam az írást, elolvastam a hozzászólásokat. Nem most vált világossá számomra, de megerősítette bennem: kutyaszarból van bőven itt is, ott is, emitt is, amott is, és szinte ugyanannyi rá váró hajas fejből is akad:)