Dunakeszi valósága – A volt LMP-s jelölt lenyomta az MSZP-t, mindkettőjüket pedig alaposan lenyomta a Fidesz

2013 március 25 12:16 du.16 hozzászólás

Az utóbbi időben hiányzott a demokratikus ellenzéki oldalon az őszinte önreflexió. Egy részt sokan egy álomvilágba csöppentek, melyben az ellenzéki összefogás (egy MSZP-Együtt/PMP-DK paktum), ami egy közös listából, közös jelöltekből és egy balközép miniszterelnökből áll, önmagában a kormányváltás küszöbére tolhatja a szövetséget. Az ellenzéki oldal diskurzusát immár több mint fél éve az együttműködés ötlete uralja, miközben tudjuk, hogy hetek óta tart Mesterházy Attila és Bajnai Gordon között az egymás ambícióit kioltani próbáló taktikázás. Ennek jelentős része ráadásul nem is színfalak mögött történik, hanem egyenesen a színpadon. A vasárnapi dunakeszi időközi önkormányzati választás is erről szólt, legalábbis az ellenzéki oldalon. Nem annyira a fideszes jelölt legyőzése volt a tét, hanem az ellenzéki erőviszonyok feltérképezése és bizonygatása. Végül meglehetősen nagy kudarcot vallott mind a választáson hallgatólagosan induló Együtt (Bajnai pártja egy független, volt LMP-s mögött sorakozott fel), mind pedig az utóbbi időben egyre magabiztosabb Magyar Szocialista Párt.

Egyutt sem, külön sem…

Az Együtt 2014 közleménye szerint Dunakeszi siker volt, és az első lépés a korszakváltás felé. „Büszkék vagyunk arra, hogy együtt egyre hatékonyabban tudjuk megszólítani azokat, akik meg akarnak szabadulni az Orbán-Simicska rezsimtől, de eddig nem tudtak, vagy nem akartak maguknak pártot választani”–szólt a közlemény. Hozzátették, hogy folytatják „a remény koalíciójának felépítését.” Nagy valószínűséggel 2014 és 2018 között is lesz alkalmuk ezt folytatni.

A dunakeszi választás eredménye nem jelent sikert sem az Együttnek, sem pedig az MSZP-nek. Az ellenzéki együttműködéshez fűződő remények pedig lassan elszállnak. Fölényesen győzött a fideszes Benkő Tamás 563 szavazattal, miközben a volt LMP-s Oláh Noémi függetlenként indult, Bajnai támogatását élvezte és messze második helyen végzett 249 vokssal. Mögötte a jobbikos Bernát Kristóf harmadik helyen végzett 168 szavazattal, az MSZP-s Feketéné Miczki Melindára pedig csupán 153-an voksoltak. Tehát az Együtt és az MSZP együtt  se közelítette meg  a fideszes jelöltet. Ráadásul, felhívnám a figyelmet arra a tényre is, hogy Schiffer András maradék LMP-je nem indult a körzetben, és ezért bizonyára voltak olyan LMP-s, vagy ellenzéki szavazók akik ugyan nem állnának be Bajnai vagy Mesterházy mögé, viszont most talán egyéni szimpátiából voksoltak Oláhra.

Örökigazság, hogy egy időközi választásból csak óvatosan szabad következtetni. Általában alacsony a részvétel (Dunakeszin 36,91 százalékot értek el, ami viszonylag magas volt) és sokszor helyi, nem pedig országos ügyek mentén szavaz a lakosság. Ugyanakkor van amikor éppen az időközi választásokon büntetik azok is az éppen regnáló pártot, akik amúgy nem szívesen szavaznákak az ellenzékre, hanem  inkább csak figyelmeztetésnek szánják ideiglenes átpártolásukat. Továbbá sokszor éppen a változást követelő erő mutat magasabb aktivitást a nem túl nagy téttel rendelkező időközi választáson. Dunakeszin – egy nem feltétlenül jobboldali körzetben – még közelinek sem mondhatjuk az eredményt. A Fidesz az Együttet, az MSZP-t és együtt az Együttet és az MSZP-t is lesöpörte az asztalról.

A hvg.hu-in foglalták össze legjobban az ellenzék dilemmáját: „A kormánypárti jelölt nem egyszerűen nyert, hanem gyarapítani tudta szavazatai számát (nem is kicsit) a korábban a körzetben induló fideszeshez képest. Inkább erről kéne beszélni, s nem azokról a jelenségekről, amelyek az Orbán-ellenes közvélemény szemében árnyalják a képet.”

Mesterházy kissé visszataszító magabiztossággal nyilatkozott az utóbbi napokban. „Az Orbán-kormány leváltása, a Fidesz legyőzése – itthoni feladat. 2014-ben ennek az ideje jön el. A felelős politika ott kezdődik, ahol a Fidesz kormányzása véget ér. Ezt a felelős politikát ajánljuk Magyarországnak. Ezen az alapon beszélünk a jövőről, ezen az alapon kötünk szövetséget a választókkal és minden erre nyitott szervezettel. Rendbe tesszük, amit a Fidesz elrontott”–mondta Mesterházy. De lehet, hogy csak 2018-ban, vagy az után lesz erre alkalma.

16 hozzászólás

  • Lélfai Szilárd

    Kedves Christopher!
    Nem lehet, hogy a magyarországi magyarok esetleg másként látják, érzékelik a dolgokat, a történéseket, a gazdaság működését, mint ahogy egyes szerzők, hozzászólok szeretnék, vagy próbálják elhitetni?

  • Lélfai Szilárd

    Ja! a TOTEMOK még mindig magyartalan, helyesen TOTEMEK!

  • „Rendbe tesszük, amit a Fidesz elrontott”–mondta Mesterházy. De lehet, hogy csak 2018-ban, vagy az után lesz erre alkalma.”

    Tetszettek volna felelősebben kormányozni és megtartani a szavazók bizalmát, mert nagy hiba azt hinni, hogy elfelejtették „az elmúlt nyolc évet”, kispajtások.

  • Az az erdekes,hogy ezek itt a veszteseget is gyozelemkent
    probaljak feltuntetni. Egy-egy reszgyozelmet(valamelyik tanyasi onkormanyzati gyozelmet) meg a haboru megnyeresenek tuntetik fel.
    Gondolom a 14-es valasztasok utan szepen kimagyarazzak a veszteseget es a Magyar nepet mindennek lefogjak hordani(eloszeretettel). Mar most is birkanak neveznek mindenkit akik nem ertenek veluk egyet.

  • Puchert János

    Két súlyos hibát vélek felfedezni az ellenzéki oldalon
    1.az összefogás hiánya
    2. nem tudták mozgósítani a szavazóikat
    így bizony nem lesz váltás 2014-ben

  • nem lesz ennek az ujsagnak magyar kormanypenz meg joideig , hiaba orjongenek,hazudnak,peszacholnak mert a husvet nekik nem unnep

  • kakukk
    2013 március 26
    7:15 de.
    na, itt is elmondta. van még cikk, ahol nem hisztizett még a pészach okán?

  • Az alacsony,37%-os részvétel megmutatta,hogy nem sikerült megmozdítani a távol maradó szavazók tömegeit.
    Mert nincs rövid,vonzó ellenzéki program.És nincsenek megfelelő új ellenzéki jelöltek sem.
    Arra várni,hogy majd dacból is kiszavazzák a diktátort,bebizonyosodott,hogy nem érdemes.

  • Judit Noszticzius

    NAGYON UTÁLJUNK Orbán beleavatkozasért !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙁 🙁 🙁

  • aser
    2013 március 26
    9:54 de.
    Színt országos szinten kell választani. Helyi szinten az a fontos, tudjon írni, olvasni.
    Lefordítva, helyi szinten nem érvényesek az országos pártprogramok, sokkal fontosabb, az adott ember mennyit tud tenni a közösségért. Ugyanis a törvényeket országos szinten hozzák, ott fontos milyen törvények lesznek. A helyi embernek viszont a kapcsolatai, lehetőségei a fontosabbak.

  • Nem ellenzéki program kell ide, hanem ugyanolyan harcos kiállás, mint ahogy a fidesz teszi. Csak a saját fegyverükkel lehet legyőzni őket:
    http://vizallasjelentes.blogspot.hu/

  • Veszíteni tudni kell,igaz helyi szinten nem mindig a politika a mérvadó a győzelem szempontjából,hanem a rátermettség illetőleg a helyi közösség szimpátiája.
    De veszíteni tudni kell kicsiben és nagyban is,nincs szükség
    magyarázkodásra,mellébeszélésre!

  • Sajnos, a Fidesz-jelölt valamiért népszerűbb volt, mint a többi jelölt-társa.. Ez egy helyi szavazás, ahol -pláne időközi választáson – a helyi „beágyazottság, a jelölt személye – nagyon sokat számít. Ettől függetlenül az ellenzéki pártoknak el kell végre gondolkodni azon, hogy mit szeretnének. Mert, ha a csak a névben van az hogy „Együtt”, akkor a Fidesz mehet továbbra is külön…
    Egyedül…

    J

    Ps.Az alacsony részvétel jelzi a választók -egyébként nagyon felelőtlen – hozzáállását a közügyekhez, viszont az ilyen helyzet mindig a Fidesznek kedvez, mert az ő hívőik fanatizált zombiként zarándokolnak az urnákhoz, ha esik, ha fúj. (Most éppen esett..)

  • Boda Marcsi
    2013 március 26
    6:27 du.
    valóban. nem is értem, mit magyarázkodik itt 😀

  • Én nem magyarázkodom,csak írok van aki érti van aki nem!

  • aser

    2013 március 26
    9:54 de.

    „Arra várni,hogy majd dacból is kiszavazzák a diktátort,bebizonyosodott,hogy nem érdemes.”

    Azt már 1956-ban „kiszavazták”.