Radnóti Miklós irodalmi verseny a Nyírő József Művelődési Házban

2013 április 7 9:36 de.29 hozzászólás

A Nemzeti Összetartozás Napján, Kárpáthaza szívében, Csókakőn, Németh Szilárd csepeli polgármester ünnepélyes külsőségek között felavatta a Nyírő József Művelődési Házat.

A Makovecz Imre leghívebb tanítványai által tervezett jurta-formájú épület bejárata fölé a névadó hitvalló sorait festették vöröslő fájdalommal: „A vér megtisztítja Európát.”

A megnyitó ceremónia kezdetén Wittner Mária halálraítélt leplezte le Kerényi Miklós festőakadémiája Corvin-lánccal kitüntetett festőóriásainak, a főoltár fölött látható „Vitéz nagybányai Horthy Miklós nagyméltóságú kormányzó, a Haza és a magyarországi zsidók megmentője fogadja Orbán Viktor hódolatát a Hősök terén Nagy Imre újra temetésekor„ című történelmi freskóját, majd szőke, kék szemű leventékből álló kórus, székely zászlókat lengetve (szerte a csonka hazában) elénekelte a Székely himnuszt.

Daniel McKernan / brainwashed.com

Daniel McKernan / brainwashed.com

Balog Zoltán romastratéga Petrás János basszusgitár kíséretével nemzetiközösségiszempontilag eldanolta a „Lesz még gránátos, lesz még páncélos honvéd Fehérváron, Kassa, Somorja, Rozsnyó, Korpona visszatér a nyáron” kezdetű csasztuskát, majd darutollas csendőrök díszsorfala között Kövér László temetési vállalkozó lépett a szónoki emelvényre. Buzdító beszéde hatására az igaz magyar hazafiak egy emberként indultak a szeretet, a béke, az összefogás jegyében gyarmatosítani Erdélyországot.

A kiürült téren a 2. Magyar Hadsereg, a hősiességüket jelképező papírtalpú bakancsot viselő veteránjai részvételével Hegedűs Lóránt lelkész felszentelte Nyírő József síremlékét. A márványból készült aktatáskát ábrázoló monumentumon a „Pulvere est et in pulvere reverteris”-t olvasható ércnél maradandóbb betűkkel.

Ezután Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata megnyitotta a „Ki tud kevesebbet Radnóti Miklósról” irodalmi és műveltségi versenyt. A győztes deutchtomi lett, az első kérdésre adott: „Ki a f@szom az a Radnóti?!” válaszával. Kivételes felkészültsége jutalmaként a Kövér László aláírásával gazdagított Nemzeti alaptörvény díszkiadását vehette át a zsűri elnökétől, Hoffmann Rózsától („Találjanak szívetekben és értelmetekben visszhangra a szabadságot és tiszta állampolgári erkölcsöt hordozó mondatai!”), aki sokak kérésére vett részt a lélekemelő szertartáson. Mint hangsúlyozta: Orbán Viktor szétzúzta a baloldalt, tehát történelmi küldetésünk, hogy a Nemzeti alaptantervből eltüntessük a baloldali és progresszív eszmékkel kacérkodó írókat, költőket. Abcúg József Attila, Babits, Ady, Kosztolányi, Szerb Antal, Déry Tibor, Weöres, Kassák, Pilinszky, Márai! …

Csak Wass, Szabó Dezső, Nyírő maradhat, s a haza fényre derül!

Éry Balázs    

29 hozzászólás

  • Puchert János

    Bár ez egyelőre csak vízió de sajnos ebből már egy s más megvalosult

  • Sajnálatos, hogy nem tűnik víziónak.
    Már csak azért sem, mivel egy lap kommentjei között egyik kommentelő teljes átszellemültséggel agitált a mellett, hogy a zsebsztálint meg kellene koronázni.
    Ezt a szellemi sötétséget!!!…

  • Lélfai Szilárd

    Remélem ezt a 2012-ben az Ellenszékben megjelent cikket minden évben olvashatjuk mint a zseniális szerző új ALKOTÁSÁT!
    Don Ovuz! Hány Nyírő könyvet olvastál?

  • A Mazsihisz honlapján vasárnap közzétett közleményben emlékeztetnek: évről-évre tízezrek vesznek részt az Élet Menetén, ahol a meggyilkolt több százezer magyar zsidóra emlékeznek. Az idén ugyanerre a napra hirdette meg egy csoport a Magyar Motoros Menet elnevezésű rendezvényt. A motorosok felvonulásukkal érinteni akarják a zsidó negyedet, a Dohány utcai zsinagóga környékét is.A motoros rendezvénynek az Adj gázt! címet adták, amely a Mazsihisz szerint „félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérgesgázzal meggyilkolt több mint négyszázezer honfitársunk kínhalálára, s egyben felhívást jelent a rémtettek megismétlésére”.

    A Mazsihisz közleményében hangsúlyozza: világossá kell tenni, hogy „országunk földjén soha többé nem tűrjük büszkeségünk, becsületünk semmibevételét, legyünk bármilyen vallásúak, katolikusok, reformátusok, zsidók, izraeliták, tartozzunk a többséghez vagy a kisebbséghez, egyenként mutassuk meg, hogy az aljasság korának véget kell vetni”.

  • Lélfai Szilárd
    2013 április 7
    12:30 du.
    Nyírőnek 53 könyve van. Remélem, az ön könyvtárát ez ékesíti.
    Olvastam Nyírő könyvet, elsősorban a székelyekkel foglalkozik.
    Viszont mint háborús bűnöst elítélem ugyanúgy a vele azonos eszmeiséget vallókat.

  • Lélfai Szilárd
    2013 április 7
    12:30 du.
    hát, ha ide tenné a linket, bizonyítékul, mi szerint ez a cikk már akkor megjelent, akkor esetleg nem nevezném hazugnak.
    segítek: éry balázs ebben az évben lett – nem az ellenszék, hanem a KMH – szerzőtársa.
    szóval, ha megengedi, hazugnak nevezem.
    ebbe nagyon beleszaladt, olajbogyó 😀

  • Avi ben Giora

    Ille urnak igazat kell, hogy adjak. Legyen már olyan jó és tegye ide azt a linket hagy gyönyörködhessünk benne. Én ideteszem ezt a linket amiről már fentebb szó volt:
    http://index.hu/belfold/2013/04/08/orban_az_elet_menete/
    Csak egyvalmait kérdeznék meg Orbán utról: nevezetsen hogy akar bármiféle eljárást indítani a motorosok ellen ha mind a mai napig nincsen arra törvény hogy rendbontás esetén valóban letöltendő büntetésre itéltessenek az elkövetők? Tetszenek emlékezni a Tom Catre vagy Budiházira(alias Budahází) Hány évet is kapott amit kóterban kéne leülnie? És anno akik megostromolták és kishijján felgyűjtották az MTV székházát hány is lett bevarrva? A nemzetes Hegedüs Lórántot és fiát egyszer sem citálták törvény elé. Még is ezen tények alapján hogy óhajtja megvédeni a megemlékezés zavartalanságát Orbán? Pártucat rendőrrel? Azok sokat nem fognak tenni. Tanuja voltam annak a kis incidensnek amikor tavaj a rendőröket a Dohány utcai zsinagóga udvarán gyülekeztették. A hordák oda nem mentek de környéken szabadon randalirozhattak. Egy fia rendőr nem avatkozott be ott dekkoltak provokativ módon a zsinagóga udvarán. Ha nyiltan nem is mondták ki de benne volt ebben az, hogy ha kimozdultok a gettó főépületéből magatokra vessetek. Ez az Orbán kormány nagy védereje.

  • Léfai Sándor.

    Érdekes, hogy a legkézenfekvőbbet nem látod az írásban:
    A Nyírő-Radnóti kontrasztot…

  • Avi ben Giora
    2013 április 8
    3:02 du.
    A linkelt cikkben spontán szerveződésről van szó.
    A gój-motorosok mióta spontán szerveződés?
    Viszont válaszolok a feltett kérdésre, hiszen a magyarországi események sorozata híven tükrözi a választ.
    A szélsőjobb és a fidesz nagy részben összetartozik. A megmozdulásokkal szemben valamelyik csoportot mindig szembeküldi a fideSS.
    Tulajdonképpen orbán vezéreli őket. Ha ő azt mondaja a csahos ebnek: helyedre, az behúzott farokkal oda oldalog.
    Két szempontot kell figyelembe venni ennek a döntésnek a meghozatalánál.
    Az unió fel akar lépni az antiszemita országok ellen. Most van napirenden. Az élet menete viszont azonnal reagált a megmozdulásra. Így a nagy visszhangot kiváltó esemény nem jött volna jó neki.

  • Avi ben Giora
    2013 április 8
    3:02 du.
    kis módosítást eszközölnék.
    csak ifj. hegedüs lóránt a hunyó, apja nem osztja elveit. mi több, még a palástot is le akarták venni róla, de az egyházi bíróság ítéletét a világi/polgári bíróság nem osztotta – gyakorlatilag megvédte a lóri gyereket, így maradt minden a régiben. ez árulkodóbb, mint bármi más.
    a dohány utcai zsinagóga udvarán akkor alig lézengett rendőr, sokkal inkább civil biztonságiak voltak jelen. igaz, az utcán rendes készültség volt. az emlékező szertartáson ugyanis jó néhány politikai és közéleti, hazai és külföldi notabilitás is részt vett, belépni csak meghívóval lehetett. persze, az is lehet, hogy ez egy másik esemény volt. minden esetre volt gondom bőven, mikor német vendégemnek megpróbáltam elmagyarázni, miről is van szó. a gond pedig nem a nyelvismeret hiányából adódott…

  • Természetesen, a cikk hazug.
    Radnőtit és a több i felsorolt írókat, akik a cikkíró szerint elfeljtve, mellőzve vannak, állandó rádió, TV és irodalmi esték tartják az emberek tiszteletében-
    Márai könyveit mint kiadták és a lakosság boldogan vásárolta, mert 45 évig nem volt kapható. Radnótiról magam tartottam előadást a kanadai Magyarságtudományi Társaság konferenciáján.
    Hogy a könyvpiac ma dugig van Wass Albert és Nyírő könyveivel otthon, az szintén azért van, mert nem olvashatták őket az emberek (nem is ismerték!) eddig.
    Ja kérem, ez a szabadság, amit úgy látszik még mindig nem szoktak meg egyesek!

  • Avi ben Giora

    Na ez roppant érdekes jelenség. Cirka a déelőtt folyamán irtam elég hosszan ide és most hus eltünt(erre szokték azt mondani Lepsénynél még megvolt)
    Tehát Istvánnak most is igaza van. Annó egy ilyen Holacoust megemlékezésen maga Gyurcsány Ferenc is résztvett. Zoltay Gusztáv(aki ugy mint annó Komlós minden volt már, most ő a „kosernosztra” főnöke) külön szólt Gyucsánynak, hogy nem e tudna inkább mást aki képviseli csak a kormányt odaküldeni, de gyurcsány ragaszkodott hozzá, hogy odamenjen és ottlegyen. A gond azzal volt, hogy az akkori rendőrfőnök egy buzgó mócsing volt. Megjegyzem eddig össze vissza csak Gyurcsány vette a fáradságot, hogy személyes jelenlétével emelje az esemény nagyságát. Azóta senki sem tette ezt meg rajta kívűl. Szóval amit még a zsidók sem vettek jónéven miatta volt a nagy felhajtás és a tulzott rendőri biztosítás amit utána ki is forgattak jócskán mert a feleségének állítólag van némi köze Apró Toni bácsihoz.

  • Figyelő
    2013 április 9
    10:13 de.
    természetesen, bencsics, szokás szerint fingja sincs arról, miről is szól a cikk, a finom áthallásokra nincs füle, az iróniát nem érti, egyszóval, reménytelen bigott kövület.
    a nemzeti tantervről van szó, jóasszony, és nem valami matiné időben sugárzott, senki által nem hallgatott, nézett kultúrműsorról.

  • Avi ben Giora
    2013 április 9
    1:58 du.
    lehet, hogy nem tűnt el, csak még moderálásra vár, azt pedig egyedül chris tudja elvégezni.
    ami azt illeti, koránt sincs mindig – avagy most is – igazam, csak néhány esetben részletesebb információkkal, vagy személyes tapasztalattal rendelkezem az átlag szemlélődőnél.

  • Figyelő
    2013 április 9
    10:13 de.
    A cikk az lehet, hogy hazug..
    Ámdemegdebár, ez egy „sci-fi” írás..
    Tudományos-fantasztikus..
    A tudományt az adja benne, hogy létező problémáról beszél,- eltúlozva. A fantasztikumot meg az, hogy mennyien nemértik..
    Ps. Wassal meg Nyírővel azért vannak tele a könyvesBOLTOK, az otthoni könyvesPOLCOK már kevésbé..
    Nézzed meg a legyártott darabszámot, meg a statisztikát az átlagos összegről, hogy mennyit költenek odahaza évente könyvekre..
    Kiváncsi lennék, hogy te, mint az irÓdalom nagy ismerője és terjesztője, hány nevet tudnál felsorolni a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek hazai irodalom potentátjaiból…
    Hiszed, nem, a Magyar Irodalom több, mint Márai, Wass, Nyírő, vagy Tollas Tibor.
    És ezzel nem azt mondtam, hogy ők nem részei.
    Márait leszámítva mindegyik középkategóriás.
    És ezen az sem változtat, ha az idézeteket, vagy a verseiket Bocskay díszegyenben adják elő az igazmagyar honffytársak..

  • Wass Albert fasizmusa:
    http://youtu.be/FZfdPD8Y3Q8

  • Kopácsi Judith

    én, részeről rettenetesen utálom, ha egy egyént a fel-vagy- lemenői szerint itélnek meg, és nem a cselekedeteiért. Az már önmagában is a fasiszták szokása.

  • Itt a legujabb ékesség.
    http://index.hu/belfold/2013/04/09/a_rendorseg_megtiltotta_a_motorosvonulast/
    Csak azt mondja meg valaki, ilyenkor hogy hogy pontosan tudják a jogszabályokat. Megkérdezik az egyik ilyen motorost. Milyent tojik a tehén? Mondja lepényt. Utána megkérdezik és milyent a kecske. Válasz: bogyót. Na és akkor mondja már meg mi van az uj alkotmány 16. paragrafusában? Nem tudom. Maga minden szart tud csak pont ezt az eggyet nem?

  • Az erőszak erőszakot, az agresszió agressziót szül. A verbális agresszió is. Az indokolatlan zsidózást, cigányozást vagy épp nácizást, rasszistázást stb. én verbális agressziónak tekintem. Ezek kontraproduktív önbeteljesítő vádaskodások. Aki ezt teszi, nincs erkölcsi alapja másokra mutogatni.

  • „A Gój Motorosok Mandinernek nyilatkozó elnöke, Mészáros Imre elmondta: nincs közük az Adj gázt! néven az Élet menete napjára szervezett motoros felvonuláshoz, amit ízléstelennek is tartanak.

    Az Imi Blues néven is ismert Mészáros Imre, a Gój Motorosok elnöke a Mandinernek elmondta: a társaságának nincs köze az Adj gázt! motoros felvonuláshoz, amit április 21-én tartanának homályos hátterű motoros bandák. Mészáros szerint ők és az általa megkérdezett motoros klubok nem tudtak a rendezvényről, nem vettek részt a szervezésében, és nem is támogatják azt. Mészáros szerint az Adj gázt! időzítése ízléstelen, és a motoros társadalom elítéli azt.”

  • Sárdi Jani
    2013 április 10
    6:36
    Nem vagyok benne biztos, mivel a Gój Motorosok alapból antiszemita szerveződés, és tetteikben is igencsak tükrözik is ezt a szemléletet. Max. nem összefogott akcióról lehet szó, de ezek a „klubok” így is, úgy is összetartoznak.

  • Elnézést, ha a cikket komolyn vettem, nem értek a sc-fic tartalomhoz. Lényegében, az utolsó bekezdésre válaszoltam, amit útólag is sajnálok, hogy egyáltalán szóra méltattam, ezt a hülyeséget.
    A betett videó viszont igaz, ilyen vizionális meglátása csak Wass Albertnek volt.

  • Sárdi Jani
    2013 április 10
    6:36 de.

    http://www.168ora.hu/itthon/nem-ugy-gondoltak-nemzeti-motorosok-112497.html

    Pedig már egy éve is ott motorozgattak..
    Mészárosék akkorság a vidéket járták?

  • Sárdi Jani
    2013 április 10
    5:30 de.
    Ez korrekt, és teljesen egyetértek vele..

  • Sárdi Jani
    2013 április 10
    6:36 de.

    …Ezért úgy gondoljuk, ideje véget vetni a hazánkban élő, élősködő cigány és zsidó közösségek központi támogatásának. Ez az az indok, amiért a Szkíta Motoros Kör részt fog venni az Adj Gázt! rendezvényen, akkor is, ha azt Orbán Viktor diktatórikus módszerekkel betiltotta!
    Úgy gondoljuk, hogy azon a napon a motorbiciklivel való közlekedés a KRESZ-szabályok betartása mellett Budapesten nem büntethető.
    Üdvözlettel:
    Szkíta Motorosok
    http://www.szkitamotorosok.hu

    Adjon az Isten!
    Tájékoztatjuk a magunkfajtákat, hogy Jeszenszky bocsánatkérése a motoros vonulással kapcsolatban egyéni véleménye.
    Mi, a Gárdamotorosok nem kérünk bocsánatot, és ott leszünk 21-én a megbeszélt helyen.
    Széles utat! Szebb jövőt!
    Gárdamotorosok

    miről is beszélünk ezek után?

  • Figyelő
    2013 április 10
    12:26 du.
    kétségtelen, hogy mi is sajnáljuk magát, klárika. higyje el, van miért.
    amúgy nem csak a sci-fi-hez nem ért 😀

  • Judit Noszticzius

    Radnóti Miklós libriálisabb (szabadabb)volt!!!!!!!!!!!:-) Nyírő József , a jobboldali szélsőséges (náci,fasiszta) volt !!!!!!!!!!!!:-/

  • Vajda B. Attila

    Judit Noszticzius,
    miattad még egyszer, utoljára beirok ide a comment-ek közé.
    Továbbra is várlak Hamiltonba a Baxter Streetre, hátha segithetek a magyarságodon. A szép és gazdag magyar nyelvet nem lehet felkiáltójelekkel kiváltani,- sem a náci, fasiszta, rasszista, soviniszta…. szavak felmondásával. Aligha tévedek, hogy halvány fogalmad sincs arról, hogy ezek egyáltalában mit is jelentenek, s mi a különbség pl. a náci és a fasiszta ideológia között….
    De már a bejegyzésednél maradva, olvastál valaha egyetlen sort is Nyirőtől, tudod ki irta a Jézusfaragó embert, s mi fán terem az, hogy „razglednicák” ? Legalább ez utóbbit olvasd el, rajt van az interneten . Vagy valakivel fordittatsad le a legjobban tudott nyelvedre.
    Ucsitysza-ucsitysza-ucsitysza!

  • Bencsics, csak szólok, a magyar könyvpiac tele van Norah Roberts és Claire Kenneth könyveivel is, sőt ma már Tormay Cécile is kapható, bőséggel. Ha valakinek van gusztusa hozzá, olvassa ezeket nyugodtan a Gede Testvérek könyveivel együtt.
    Ami Wass Albertet illeti, nagy dicsőség egy olyan ember könyveit fetisizálni, aki háborús bűntetteket követett el: kiszolgálatott román papot és leányát, meg néhány zsidót ölt meg, mert ő csak tudta, kik a patkányok. Én amondó vagyok, inkább tükörbe nézett volna.
    Mellesleg azt rebesgették, hogy a fiai már magyarul sem tudtak, a feleségét elhagyta a gyerekekkel együtt egy másik luvnya miatt, valamint a nagy Hazaffy azért lett öngyilkos, mert a nyomába eredt zsidógyilkosságok miatt a Moszad.