Újabb Alaptörvény módosítás – Martonyi János rendkívüli sajtóértekezlete – A Kanadai Magyar Hírlap saját tudósítása

2013 június 7 9:17 du.36 hozzászólás
Martonyi János külügyminiszter ma rendkívüli sajtóértekezleten közölte, hogy az Európai Bizottság kívánságával egybehangzóan a kormány újabb Alaptörvény módosítást határozott el és erről ma délben hivatalosan tájékoztatta az Úniót. Azonban a három legsürgősebb EU kívánságból csak kettőt hajlandóak kielégíteni, azaz törölni az Alaptörvényből, a harmadik kívánságot, miután az a kormány szerint kívül esik az Únió hatáskörén, nem áll módjukban teljesíteni. A módósítás időpontja még bizonytalan, minthogy a Parlament utolsó ülése lesz a jövőheti, de megtörténik hamarosan. Ez lesz az Alaptörvény ötödik módosítása, de aligha az utolsó. A KMH azt kérdezte Martonyitól, hogy miért nem kerüli a kormány az e féle kínos szituációkat az által, hogy eleve szalonképes, eurókonform jogszabályalkotáshoz tartja magát.

Rui Tavares, európai parlamenti képviselő levele
Kedves magyar polgárok!
Kedves európai uniós polgártársaim!
Olyan országból származom, ahol egy autoriter hatalom döntött sorsunkról 48 éven át. 12 évvel a diktatúra vége után Portugália csatlakozott az Európai Unióhoz, és megszilárdítottuk hazánkban a demokráciát, amelyre oly sok ember vágyott oly hosszú ideje.
Az Önök országa, Magyarország is egy szörnyű rezsim uralma alatt szenvedett több mint 40 évig. 1989-ben azonban végre felszabadult a kommunista diktatúra alól, és másfél évtized múlva csatlakozott az Európai Unióhoz.
Az Európai Unió sem tökéletes, de a fő célja mindannyiunk érdekét szolgálja – és kifejezetten azokét, akiknek a hazája a miénkhez hasonlóan sok éven át egyedül nézett szembe egy diktatórikus hatalom terrorjával.  Közös törekvéseink alapját a 2009-ben elfogadottSzerződés az Európai Unióról 2. cikke tartalmazza, amely kimondja, hogy “az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul.” A cikk így folytatódik: „Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában.” Magyarországot mindig példaként emlegetik a 2. cikk megalkotásához vezető folyamattal kapcsolatban, hiszen aktívan részt vett a cikk megszövegezésében, amelyben az EU először deklarálta az alapvető értékei iránti elköteleződését. Magyarország elsőként ratifikálta az új szerződést a tagállamok közül.
A demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok előmozdítása az Unió első számú célja a Szerződés 3. cikke szerint. Létezik még egy nagyon fontos elem, a 4. cikk, melyet az Önök kormánya is sokszor idéz: “Az Unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a Szerződések előtti egyenlőségét […] A tagállamok segítik az Uniót feladatainak teljesítésében, és tartózkodnak minden olyan intézkedéstől, amely veszélyeztetheti az Unió célkitűzéseinek megvalósítását.”
Az Európai Unió szerződései 2009 decemberében léptek hatályba, és azóta a tagállamoknak, az európai intézményeknek és nekünk, európai polgároknak tiszteletben kell tartanunk ezt az új jogi alapvetést.
2012 februárjában az új jogi kereteknek megfelelően az Európai Parlament úgy döntött, hogy jelentést készít az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon. Mint minden hivatalos dokumentum esetében, amely az Európai Parlamentben készül, a demokratikusan megválasztott képviselők többsége határozott ennek a jelentésnek az elfogadásáról is. Hadd emlékeztessem Önöket, hogy a 2009-es európai választások óta egyik parlamenti frakció sem rendelkezik a szavazatok többségével, habár a legnagyobb képviselőcsoport az Európai Néppárté, amelyhez a jelenlegi magyar kormánypárt is tartozik. Sokszor hallani, hogy az Európai Parlamentben jobboldali többség van, mások szerint meg baloldali többség. Ami igazán fontos, hogy a Parlament mind a 754 tagja komolyan vegye a felelősségét, és biztosítsa az 500 millió uniós polgár alapvető jogainak érvényesítését, tiszteletben tartását és megóvását.
Két hónappal a parlamenti döntés után engem jelöltek ki a jelentés elkészítésére, amely az első a maga nemében, mivel az említett értékeket vizsgálja egy tagország esetében. Az alkotmányt és a törvényeket nagyon sok alkalommal módosították az utóbbi időben Magyarországon; mindezek korrekt értékelése során körültekintéssel és tisztelettel kell eljárni. Azért, hogy biztosítsam az eljárás átláthatóságát és elfogulatlanságát, úgy döntöttem, hogy első lépésként öt munkadokumentumot készítek, kategóriákra bontva a jogi, intézményi és alkotmányos változásokat. A munka az átláthatóságra és az együttműködésre épült, és – az Európai Parlament történetében először – a munkadokumentumokat, amelyeket általában csak a jelentéstevő jegyzi, az öt legnagyobb politikai csoport képviselőivel közösen szövegeztem meg (Európai Néppárt, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, Zöldek/Európai Szabad Szövetség, Európai Konzervatívok és Reformerek, Európai Baloldal/Északi Baloldal). Ezeket a munkadokumentumokat külön-külön megvitatta az Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság, amelyet általában „LIBE” néven rövidítenek.  Emellett megkaptuk a magyar kormány véleményét is, és a munkadokumentumokat a magyar hatóságok álláspontjának figyelembevételével frissítettük.
Ez a folyamatos párbeszéd – amely tiszteletben tartotta a pluralizmus és a demokrácia követelményeit mind európai, mind nemzeti szinten – nagyon fontos részét képezte az elmúlt év előkészítő munkájának.
A jelentés tervezete, amelyet bemutattam a szakbizottságnak, ennek a széles körű konzultációnak az eredménye. A folyamat azonban itt még nem ért véget. A szöveget először megvitatta a LIBE bizottság. Majd beérkeztek a módosító javaslatok, amelyekről a megvitatásuk után végül a LIBE bizottság fog szavazni. Ezek után a képviselőcsoportok nyújthatják be módosító javaslataikat a szöveghez, majd az Európai Parlament plenáris ülése fogja megvitatni a jelentést, és végül szavazni fog a végleges szövegről. Ez a parlamenti eljárás megfelelő időt és lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki hozzászólhasson. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a jelentés ne legyen egyoldalú, ne tartalmazzon hibákat és ne mérjen kettős mércével.
Ha elolvassa a jelentéstervezetet, látni fogja: a cél az, hogy a következő hónapokban építő jellegű politikai párbeszéd alakuljon ki a magyar hatóságok és az európai intézmények között. Ennek a párbeszédnek a lényege pedig pontosan az, hogy elkerüljük annak a veszélyét, hogy a 2. cikkben megnevezett alapvető értékek sérüljenek. Másrészt észre fogja venni, hogy két, jelenleg közszájon forgó elem is hiányzik a jelentéstervezetből: a szöveg nem említi, hogy meg kellene vonni Magyarország szavazati jogát a Szerződés 7. cikk (2) bekezdése alapján.  Azzal sem értek egyet, hogy Magyarországgal szemben gazdasági szankciókat kellene kilátásba helyezni.
A jelentéstervezetben felsorolt javaslatok legnagyobb része nem is Magyarországot, hanem az európai intézményeket érinti. A jelentés nem szólhat és nem is szól kizárólag Magyarországról. A jelentés az EU valamennyi tagállamáról, mindannyiunkról, európai polgárokról szól. Ezért az a véleményem, hogy be kell vezetnünk olyan konkrét eljárásokat, amelyekkel biztosíthatjuk a 2. cikk alapértékeinek sérthetetlenségét. Úgy gondolom, hogy ezeknek az eljárásoknak objektív alapokon kell nyugodniuk, és minden tagállamra érvényesnek kell lenniük, legyen az kisebb vagy nagyobb ország, alapító vagy nemrégiben csatlakozott tagállam. Az Önök kormánya jó indítványt tett ezzel kapcsolatban, és én is pontosan ezt szeretném tenni: olyan politikamentes, magas szintű szerv létrehozását javaslom, amely figyelemmel kíséri az EU intézményeinek munkáját és javaslatokkal él ezzel kapcsolatban ― kezdve az Európai Parlamenttel.
Magyarország szuverenitását tiszteletben kell tartani. Éppen ezért üdvözlöm a magyar hatóságok bármilyen észrevételét. Én magam fogom módosítani a saját jelentésemet, amennyiben szükséges lesz. Az említett munkadokumentumokkal is pontosan így jártunk el, és a jelenlegi jelentéstervezettel sem lesz másképp.
Biztos vagyok benne, hogy hallottak már arról a párbeszédről, melyet a magyar hatóságokkal folytatunk, és remélem, hogy figyelemmel fogják kísérni közös munkánkat a jelentéssel kapcsolatban.
A jelentéstervezet magyar nyelvű változatát megtalálhatja az Állampolgári jogok bizottságának honlapján. Kérem, olvassa el a tervezetet, és javaslatait küldje el bátran e-mailben, az Európai Parlament honlapján található címemre.
Szívélyes üdvözlettel:
Rui Tavares, európai parlamenti képviselő

Kerekes Sándor

36 hozzászólás

  • Miniszter úr, Ön félreértette az újságíró (Kerekes Sándor) kérdését! Itt arról lenne szó, hogy talán úgy kéne a kritika elébe menni, hogy eleve feladják a jogállamiság lebontását szolgáló kísérleteiket. Régebben még azert csak tiszteltem Martonyit, de most már eljátszotta minden hitelességét.

  • van nekünk, ugyebár, a gránit keménységű alapizénk. innen én úgy látom, inkább márvány szilárdságú.
    mármint: a márványsajté. ugyanolyan lágy, és ugyanolyan büdös.
    de legyünk rá büszkék: a miénk!

  • Tavaris levele egy rohej. Most voltam Portugaliaban, ez a Tovaris ott anyi fajsujjal rendelkezik, mint egy konnyed lepkefing. Nem talalkoztam egy (1) irastudoval, aki igazabol tudta volna, ki a f@sz ez a Tovaris. Egy ilyen nevesincs balfek irogat nekunk levelet az EU neveben? Ennyi erovel a takineni is alkotmanyjogaszkodhatna…

  • En arra lennek,de rettentoen kivancsi. hogy a T(o)avar(i)es ur hangjara mindenki figyel, de egy alkotmany jogasz el van hallgatva. Tudom, ez csak itt van, de azert megis.

  • Szocdem!
    „eladják a jogállamiság lebontását szolgáló kísérleteiket”. Fogalma sincs arrol amit ir, de itt jol hangzik.

  • szegény martonyi…eddig még kimaradt a szarlapátolásból.
    most neki is a kezébe nyomták a lapátot.
    a szar meg adott volt.
    a cézár – maius victorius -, ügyesen leosztja a szerepeket, nehogy tógájára egyetlen csepp szenny is fröccsenjen.

  • Kedves Kerekes Sándor!
    Nagy figyelemmel olvastam a fentiirást és igen csak elgondolkodtam rajta.Ön azt irja „Magyarország elsőként ratifikálta az (EU.)szerződést a tagállamok közül.”Ez szép volt Magyarország részéréről.Sajnos azonban,hogy az elsők között volt Magyarország a szerződés megszegésébenis.És az is sajnos,hogy az EU.parlament 754 tagja nem veszi komolyan a „felelőségét” a szerződés megszegését illetően.Akkor kérdem én,minek van a szerződés?Csak azért,hogy legyen mit megszegni annak a tagállamnak,akinek erre kedve telik?Az EU.paralamenti tagok,meg megelégszenek azzal,hogy van egy alapszerződés és ezzel elvan intézve a dolog?

  • Ami a Mrtonyi miniszter urat illeti,ő sodrodik az árral.A külügyeket már nem is ő,hanem az a bizonyos „nagy tehetségü” Szijjártó emberke intézi.Martonyi ur meg örül,hogy ott lehet a husosfzék közelségében.

  • Gabec
    2013 június 8
    4:09 de.
    Szerinted Gyürk András, vagy Hankiss Ági, mekkora „fajsújjal” rendelkezik odahaza? Ettől még ellátják a rájuk bízott feladatokat az EU-ban.

  • JIMBO
    2013 június 8
    4:53 de.
    a macska meg fel van mászva a fára 😀

  • Kerekes Sandor

    Gabec irja: „Tavaris levele egy rohej. Most voltam Portugaliaban, ez a Tovaris ott anyi fajsujjal rendelkezik, mint egy konnyed lepkefing. ”

    Es kepzeld csak el, Gabec, edes ocsem, hogy ez a lepkefing konnyedsegu ismeretlen mar eddig ugy megfingatta a magyar kormanyt, hogy felelmukben es duhukben beadvanyok szazaival probaltak eltorlaszolni az utjat, teljesen eredmenytelenul.
    Tavares valoban egy ellenfel. Es a barom fidesznyikek, csak azert, mert elozoleg sohsem hallottak rola, azt hiszik, hogy konnyu preda.
    Nos, oriasi tevedes. Martonyi, az konnyu preda. Navracsics, lepkekonnyu preda. Meg maga Pokorni is konnyu preda. De Tavares is kemeny dio, mert ot nem lehet sem megvenni, sem megfelemliteni. Nagyon veszelyes!
    Hogy mennyire veszelyes, az kiderul alig par nap mulva. Ezen a fidesz csak veszteni tud. Es hogy mennyire konnyu oket hatralasra kesztetni, azt a mai sajtoertekezlet remekul illusztralta: nem kellett szavazas, nem kellett a penzek felfuggesztese, csak nehany level.
    Gabec, a bocsanatkeresed ideje rohamosan kozeleg. Vegyel magadnak egy par terdvedot. Szukseged lesz rajuk.

  • falusi

    Szerinted ha valamelyik is bekostolna Portugaliat, mit kapnanak egy Portugaltol?
    Nalunk ezek a feltoku diszmagyarok, meg a Tovaris seggebol lognak ki…

  • Lélfai Szilárd

    Kerekes Sándor!

    „Budapesten nevelkedett, mérsékelt sikerrel.” Ezt venni észre!
    „A magyar politikai élet szorgalmas megfigyelője, különös tekintettel a jelenleg folyamatban lévő fasizálódási folyamatra.” (sötét szoba, elképzelt, fekete macska,és közben kiabálja már meg is fogtam!!) 🙂

  • Kerekes Sandor

    Mindenki a sajat kedvenceinek szurkol… te is, en is! Hajra Magyarorszag!

  • Kerekes Sandor

    Kedves Berecz Istvan!

    Mindenekelott hadd szogezzem le, hogy a fenti levelet nem en irtam, hanem Rui Tavares, a jelentestevo portugal kepviselo, akinek a Magyarorszagrol szolo riportjat hamarosan targyalja az Europai Parlament. En csak a videot keszitettem. A ketto azonban csak reszben all kapcsolatban egymassal.
    Tovabba, eppen ennek a riportnak a kovetkezteben, melyet a Velencei Bizottsag riportja a legmesszebbmenokig alatamaszt, Magyarorszag kerdorevonasa nehany heten belul varhato.
    Az Unio rendszerenek gyenge pontja az, hogy az alapitastol kezdve mindenki feltetelezte, hogy ha egy orszag tag kivan lenni, akkor nyilvan az alapelvek szerint is kivan eljarni, mindenki joszandeku es az Unio egy uriemberek szervezete. Senki nem keszult fel arra, hogy egy nap valaki belulrol probalja meg a demokraciat alaasni. Most ez tortenik es Orban az aki ezt teszi. Akadt egy tag, aki nem uriember, aki nem allja a szavat, melyet a belepeskor adott. Erre az Unio nem allt keszen.
    Most azonban, joreszt Rui Tavares munkaja nyoman, ugy nez ki, hogy valoszinukleg honapokon belul egy fegyelmezesi rendszert allitanak fel, kizarolag Orban szamara, amely rovid uton fogja megtorolni azt amikor valaki nem uriember. Ez az egesz orszagnak fajni fog, de megerdemelten, kulonosen akkor, ha jovore Orbant ujravalasztjak. Ilyenforman a magyar valasztok elott egyszeru valasztas all: voksolj Orbanra, add fel a demokraciat es a sokezer milliard forintnyi europai penzbeli tamogatast, vagy talalj egy uriembert, aki kepes es hajlando egyuttmukodni a partnereivel es nem egy maniakus.
    Nem tudom, hogy Onnek mi az izlese, de a felkinalt valasztasok kozul nekem a masodik latszik eszszerunek.
    De persze vannak itt nehanyan, akik az elsot valasztanak, gondolkozas nelkul. Es ez itt a lenyeg: gondolkozas nelkul.

  • Gabec
    2013 június 8
    2:50 du.
    Félreviszed, jótezsvér..
    Huszadrangú, hogy portugáliában egy Gyürk hogyan adnáelő magát..
    Nem az a dolga, nem azért fizetik.
    Tavares murvaprecízen, mindenféle elfogultság nélkül zuhant bele a Magyar törvények értelmezésébe nemzetközi jogok, elvárások alapján. (Aláírtuk, szal ne hrczolj azon, hogy jogos, avagysem..)
    Kívülállóként neki „kinemsqarjale kategória” Magyarország. Viszont fiatal, (viszonylag) így bizonyítani akar, ami azt jelenti, lelkiismeretes, kétszer is átgondolja azt, amit leír.
    Ezt nem lehet elhessegetni azzal, hogy csepp „jóakarattal” akár Tovarisnak is lehet hívni..
    🙁

  • Magyarország fejlettségi szintje a béka alatt van. A fejlesztések 80-85% uniós forrásból történik. Ezek többsége nem visszatéríntendő, mint tudjuk. Vagy mint látom, nem tudjuk. Ha a baltás nem játszik úriemberként, nagy cumi lesz mind Magyarországnak, mind a nagy propagandának.
    Az a helyzet, hogy ezen nem változtat a szójáték egy ember nevével. Az itteni szójáték nem jut el Brüsszelig. 🙂

  • falusi

    Lotagot tesokam! Ti adtok neki forumot es ti adtok neki sulyt. Ha minden becsultes magyar elkuldene a kurva annyaba EU-stol, akkor ott is jobban meggondoltak meddig torolhetik fel a padlot magyarorszaggal. De mikor az orszagban talalnak ilyen takonygerincu hegedusoket, akik belulrol pusztitanak, majd hulyek lennenek nem keresztulvinni ami nekik jo!

  • A 18:40 másodperces videón az utolsó kérdező riporter nagyon jó kérdést tett fel Martonyinak, – a kérdésre nem adott igazi választ, – mert a magyar parlament a jelzett kérdéseket megszavazta, ami bekerült az egypárti ‘alaptörvénybe’ így már ötödszörre kell módosítani az ‘alaptörvényt’.

    Ha Orbán nem folytatna ál szabadságharcot, akkor az új ‘alaptörvényt’ egyezteti, illetve a többi tagállamhoz hasonlóan harmonizációs egyeztetésre került volna sor az EU-val, úgy mint az előző Alkotmánnyal történt. Ezért történnek és még fognak történni ilyen anomáliák, ami Magyarországot megalázza, de Orbánt a hazai jobboldal szélsőségei piedesztára emeli.

    Csak a kérdés az, milyen hazafi az, aki nem törődik hazája hírnevére ?

  • Gabec
    2013 június 9
    1:16 du.

    És „takonygerincű” mindig akad.

  • Gabec
    2013 június 9
    1:16 du.
    drágaides jórezsvérem..
    esküszöm neked lenin elftárs túristabakkancsára, hogy évek óta nem írok újságot, nem nyitok weboldalakat, vagy fórumokat, továbbá a súlyaggatást meghagyom a therápiás fürdőmesternek..
    (Higgalom, jókomám, higgalom..:))
    Szal.
    Az EU nem volt kötelező. 98-tól 2OO2-ig a tárgyalások hetven százaléka megesték magukat. Ezeket az akkori Orbán kormány írta még alá. Olyanok foglaltattak benne, mint a közös gazdasági érdekek elfogadása, a jogállamiság fenntartása, ez EU alaptörvényeinek elfogadása, tiszteleben tartása, nemzetközi joggal ütköző szabályok és törvények eltörlése.Namármostan. 2O1O után a kormány elkezdte lebontogatni, megszüntetgetni azokat a fékeket és súlyokat, amik egy demokratikus ország működtetéséhez elengedhetetlen.
    Nyitóra ki akartak ugrani a kölcsöntörlesztésből, -eltolni a kifizetések idejét- hét százalékra emelni az államháztartási hiányt. Mindezeket úgy, hogy sem az ország felé, sem az EU felé egyetlen bötü elképzelés, tervezet, program nem ment. Kapkodás, fejetlenség, toldozás-foltozás.
    Oszt EU-s megbízott elnök lett a mi kis Orbánunk.
    Nem megyek bele részletekbe. Ha felcsúton a búcsúban hasonlóan viselkedett volna, akkor nemcsak az idő, de valszeg egy ideges benszülött konyhakése is mély nyomokat hagyott volna az arcán.
    Ez a szerencsétlen nemhogy az alapvető diplomáciai etikettel nincs tisztában, de azt hiszi, ha ott más nyelven beszélnek, akkor az életbe nem jut el hozzájuk az, amit idehaza marhabátran kijelent. Koki, saller, szabadságharc Brüsszel ellen, régen Moszkva, ma Brüsszel..stb.
    Szerencsétlen összetévesztette a városokat..
    Vissza Tavaresre.
    Tezsvér. Minden egyes EU-s bizottságban találsz néhány olyat, aki nem a saját végzettségének megfelelő területen dolgozik.
    Amikor Taverest „elküldik a murva anyjába „, akkor gyakorlatilag az egész bizottságot elküldik.
    Takonygerincű Hegedüs? Mitől az? Hogy bevallja a hibákat? Hogy nem látja az unortodoxiának az eredményeit?
    Mikor nevled a gyerekedet hatásosabban? ha mindent ráhagysz, vagy ha ráütsz a kezére, ha kötőtűt akar beledugni a konnektorba?
    A magyarországi beruházások nyolcvan százalékát EU-s pénzekből követik el.. Ha az EU azt mondja: coki, akkor az országnak nincs több, mint egy évre való tartaléka.
    Május hónapban 5OO millió euróval csökkent az MNB tartalékalapja. Áprilisban 27O millióval.. Mire ment el ez a rengetek pénz?
    ha egy országban lex-törvényeket hoznak, az már maga gyanus. ha ezt még megtetézik azzal, hogy a stratégiai helyeket pártkatonáknak hívott szavazógépekkel töltik fel, akkor nem beszélhetünk demokratikus szerveződésű országról.
    Ha az Alkotmán Bíróság tagjait hasonlóképpen higítják, nem beszélhetünk demokráciákban roppantfontos fékekről.
    semmi gond, holnap ki lehet lépni az EU-ból.
    Te majd eldöntöd, hogy hazaköltözöl, vagy maradsz ott ahol jelenleg is vagy. És beállsz a vízumkérők közé, mert a vasfüggöny ahhoz képest amivel Magyarországot körbeveszik ha ez megtörténik, kedélyes vasárnapi pikniknek fog látszani.
    Suba-subaru:
    1. Meg kéne tanulni a diplomáciát
    2. meg kéne tanulni, hogy nem harapjuk meg a kezet, amelyik enni ad.
    3.Nem mindenki ellenség aki leszar, és nem mindenki barát, aki kihúz a szarból.
    (Ennyit hirtelenjében a nemzetudatilag gyökérkezelt népképviseletről, különös tekintettel a cserebogarak halhatatlanságára.)

  • -„A szocialisták benyújtották az Alaptörvény ötödik módosítását.

    Az ellenzéki párt úgy módosítaná az Alaptörvényt, hogy semmilyen adót, közterhet ne lehessen kivetni, ha „az Alkotmánybíróság, az Európai Unió Bírósága, vagy más, Magyarország által elismert joghatósággal rendelkező szerv döntéséből az állam által teljesítendő fizetési kötelezettség fakad.” Az MSZP szerint ilyenkor annak kellene fizetnie, aki „a fizetési kötelezettséget eredményező jogszabály megalkotásában támogató szavazatával vagy a Kormány tagjaként részt vett.” A kötelezettség alól mentesülne a „döntéshozatalban részt vevő személy, ha a döntés tartalmi felülvizsgálatára az Alkotmánybíróság hatáskörrel rendelkezik”.

    A javaslat indokolása szerint meg kell akadályozni, hogy a hatalom ámokfutása árát a lakossággal fizettesse meg. „Az Alaptörvény hatályos szövege lehetőséget adna arra, hogy a jogalkotó (például az Országgyűlés, a Kormány, a kormány tagja) által hozott jogszabály bukása esetén az állam által fizetendő kártérítési kötelezettséget különadók formájában hajtsa be a kétharmados fülkeforradalmi többség. Ezt tiltja a módosítás, sőt, ennél tovább is megy: arról rendelkezik, hogy aki a kárt okozta, az fizesse meg”.-„

  • Don Ovuz 2013 június 10. 10:10 de.

    A beidézett: -”A szocialisták benyújtották az Alaptörvény ötödik módosítását. (…) ”

    Ez nem lehetséges, mert csak a Fidesznek van módosítási lehetősége! Jó lenne tudni, honnan van az idézet.

    – Egy felelős és komoly kormány, de mondhatom egy EU-tagállam (legyen jobb-, baloldali) nem alkothat olyan törvényt, -hogy ha az Európai Unió pénzbírsággal megbünteti hazánkat, akkor a kormány adóval bünteti polgárait,- mert Orbán és kormánya képtelen betartani az EU-val aláírt szerződési szabályokat és normákat. Ennek kapcsán kapja Magyarország a fejlesztési többlet támogatásokat az EU-tól, erre céloz – (falusi 2013 június 9. 3:20 du. )- „meg kéne tanulni, hogy nem harapjuk meg a kezet, amelyik enni ad.”
    De ez is jó „Meg kéne tanulni a diplomáciát”

  • makokriz
    2013 június 10
    12:12 du.
    http://fn.hir24.hu/itthon/2013/06/10/orbanekkal-fizettetnenek-adoztatas-helyett/~~fokusz

    Abban igaza van, hogy elfogadni a fidesznek van lehetősége. A javaslat szó kimaradt a kommentből. A javaslat szóval korrekt. Jogos a megjegyzés.

  • Don Ovuz 2013 június 10 12:55 du.
    Köszönöm, le voltam maradva.

  • Noszticzius Judit

    Sem-sem elfogadjunk Martonyi János Fideszes külügyiminiszterért,mert Orbán Viktor mindig rosszul tanítja őt !!!!!!!???? 🙁 🙁

  • falusi
    2013 június 9
    3:20 du

    Langlelku Tesokam!

    Megnagyobb lotagot azt! Ez az UE ugy viselkedik, mint egy nagycsoportos a kiscsoportosokkal… Nincs itt diplomacia, nincs itt torvenytisztelet, csak egy nagyrakas arrogancia, az ujjonnan csatlakozott csoringerek fele. Mi termeszetesen ezredszerre is bedoltunk ezeknek a csalfa latoroknak, persze valljuk be, sok lehetosegunk nem volt. Azota is szivunk mint a torkosborz. Aztan vannak kormanyok, mint a gyurcsanyibajnaid209, akik addig mig ok nem szivnak, belegittelnek az egesz kozepebe, ugy ferfiasan. Aztan itt van ez az Orban, aki igaz nem igy indult, de egyre inkabb feszegeti Soros vasarolta porazat es a rakoncatlan ebet ugye megszoktak fegyelmezni… most ez folyik tesokam. Fegyelmezik az olebet, mert nagykutya akar lenni. Amitol a felelm erosdni latszik, hogy az oleb csaholasa megvadithatja a tobbi kutyat is es az mar bizony egy ramazuri.
    Szoval nem kell itt beszarni ahhoz Teso, hogy nehany balfasz burokrata megsimogassa a buksidat, hogy te egy nagyon kulturalt ejroper vagy ott az evezosorodban, mert ha van ver a pucadban, akkor inkabb elkuldod a durva annyaba…. annal is inkabb, mert akkor legalabb ok is tartanak toled.

  • ” balfasz bürokrata” Gabec 2013 június 12 3:27 de.

    …. az alábbiakról mi a véleménye?
    > Economist: Orbán mindenhová a saját embereit ülteti, ideértve főként az Alkotmánybíróságot. (…) azért Brüsszel … szoros megfigyelés alatt tartja a magyar kormányt.

    > Wall Street Journal: Helyi és nemzetközi jogvédő csoportok, továbbá az Európai Tanács, valamint a Bizottság által felállított független testületek azzal vádolták meg az Orbán-kormányt, hogy az olyan reformokat hajt végre, amelyek sértik a jogállamot és meggyengítik a demokráciát.

    > Wochenzeitung: Orbán diktál, Balog Zoltán miniszter, kitüntette egy náci rockegyüttes gitárosát, valamint állami elismerésben részesített egy nyíltan fasiszta újságírót. (-jól beleillett volna Orwell 1984-ébe-)

    > Die Welt: Magyarország még nem beszéli a többi európai nyelvét, Orbánt óvatosan rá kellene vezetni az EU szabályaira

    > Financial Times Orbán Viktor a demokratikus értékeket fenyegeti, -Európának figyelmeztetnie kellene Magyarországot, hogy veszélybe kerülhet az ország szavazati joga – írja a tekintélyes lap. Orbán fenyegetést jelent az egész Európai Unió számára.

    > The Independent: Magyarország kihátrál a demokráciából

    > Der Standardban: Orbán Viktor szisztematikusan megsérti az Alkotmányt

    > Le Monde: Magyarország a fiatalok kivándorlásával szembesül” című riport: a fiatalok lábbal szavaznak Orbán Viktor konzervatív kormányának politikájáról, egyre többen távoznak Nyugat-Európába, hogy ott tanuljanak, vagy munkát vállaljanak.

  • Gabec
    2013 június 12
    3:27 de.

    Arandrága jótezsvérem..
    A hasonlatod jó, de én inkább az öregebb tezsvért használnám.
    Tod, azok a rohatt multinyilaskapitalistacsalfalatrok zsákpénzeket költenek arra, hogy a „kistesó” megtanuljon egyedül járni. Vagy biciglizni. Mert mostanság csak a csúszás-mászás látszik, attól meg nemgyőzi a család ganézni a szennyest.. mert a „szobatisztasággal” is baj van.
    Merhogyám a diplomácia az egy olyan betegség, ahol a kompromisszumkák az immunrendszer. Ha az nincs, akkor a víruskák lenyomják a kevésbé tehetséges, kevésbé erős víruskákat.
    Mindíg sezlonyrugó komplettkám nő, amikor bizonyos dolgokkal kapcsolatban az a válasz, hogy a Gyurcsány, meg a Bajnai…
    Jótezsvér. Nem vagyunk mi annyira fontosak. Magyarországnak egyetlen különlegessége van az össznépi bűnbakkeresésen kívül: stratégiailag rettenetesen jó helyen van. Lehetnénk Panama csatorna Kelet és Nyugat között, északnyugati átjáró a közelkelet, Afrika felé, de nem. Mi identitászavaros, megzápult turultojás akarunk lenni a csodaszarvas pirospöttyökkel borított ázsiai seggének szívcsakráján.. Persze, lehetünk azok is, csak akkor ne akarjunk európainak látszani. Mondjuk ki: pacifullánk mindenkinek az ülőkéjébe, aki nem tudja hatgenerációra visszamenőleg bizonyítani, hogy tartozik valamilyen vércsoportba, vagy nemtudja megindokolni, hogy miért..
    (Az anyja neve három példányban kötelező, ésha tud durrantani a karikásostorral, az extra credit!)
    Kiskutya-nagykutya.
    Ismered a mondást az erősebb kutya cekcuális lehetőségeiről. Alaszkában az Iunuk azt mondja: az erősebb kutya húzza a szánt. Más a hozzáállás. Mert tudják, közösen többre mennek.
    Mégeccer, diplomácia. Ami nem azon múlik, hogy Magyarországnak, vagy Magyar Köztársaságnak hívjuk-é az országot. Bemész egy falusi korcsmába, ahol éppen a bűnrossz magyar focibajnokságot nézi a nép, te meg csatornát akarsz váltani, mert a Sexpír nevü grafomán egyik írásával próbálnak lelkisérüléses királyfiakat kardjukba dőletni.
    Mit gondolsz? Fogod tudni még törölgetni a törött kezeddel a véres orrodat, mikor a mentő megérkezik?
    Merhogyám, most valami illesmi történik kishazánkal.
    Ezeknek a csalfalator senkiháziaknak már párszázéves gyakorlata van a diplomácianevű kötéltáncban. És kifeszített háló van alattuk, ha valami félrecsúszna.
    Mi meg úgy akarunk két húszemeletes ház között átközlekedni, hogy a kötél öreg, rostjai szakadoznak, háló sincs alattunk, és az egész mutatványt úgy ismerjük csak, hogy valaki látta, amikor hallottak róla..
    Hatodik Lenyin is megmondotta volt: Kakukk, kakukk, kakukk. Várj. Nem. Az a kakukkosóra. Ő azt mondta, tanulni, tanulni, tanulni. Mert van kitől, kiktől. Még azt sem mondom, hogy mindent követni, mint vadászeb a szagokat.
    Viszont nem árt tudni a folyamatokat, a mit-miért fontosságát, a hogyanról és a miképpenről nemis beszélve.
    A jelenlegi kormányról nekem állandóan az a pasas jut eszembe, amelyik szembe megy az autópályán, és szerinte mindenki hülye. A politikai is, meg a gazdaság is egy olyan úszómedence, ahol ugyan lehet keresztben is, meg hosszában is úszkálni, ám a ki-be ugrálás tilos.
    Vannak gazdasági törvényszerűségek, amik olyanok, mint a parancs a katonaságnál. megpróbálhatod meggyakni, de akkor megszaporodik. És a parancs szempotjából tökmindegy az eskü után, hogy önkéntesként hagyod el legszebb testrészedet, vagy kötelezően vettél részt a fütyielhagyásban.
    Az EU-s megállapodások oroszlánrészét Orbánék írták alá. Normális gondolkodás szerint ez annyit jelent, hogy legalább kétharmad (:)) részben tisztában vannak a kötelezettségekkel is, meg a jogokkal is.
    A Tavares-jelentés jószándékáról megvagyok győződve. Elolvastam néhányszor, meg a salaktörvény-módosításokat is. Semmi olyat nem találok benne, ami elnyomatásra, lekezelésre, vagy kihasználásra utalna.
    Segítő szándékkal íródott.
    Úgy is kéne kezelni.

  • falusi
    2013 június 12
    7:36 du.

    Aranteso! Agyonfilozofalod! Gyava nepnek nincs hazaja!

  • makokriz
    2013 június 12
    5:17 du.

    ” balfasz bürokrata” makokriz!

    Az a velemenyem, hogy a felsorolt mediumok osszehangolt programja, kisertetiesen hasonlit a valamikori Pravda-Invesztyija-Nepszabaccsag-Nepszara osszehangolt mukodesere.
    Amugy meg miert gond az, hogy Orba a sajat embereit ulteti kulcspoziciokba? Elotte csak nem masok ultek ott? Azokat kik ultettek oda?
    Az ilyen bugyuta paneleket altalaban a felhulye prolik torkan szoktak lenyomni a libernyakbolsi „kozvelemeny alkotok” mert tudjak, munkasokol vasokol, odasujt ahova koll!

  • Sajnos a Magyar Kormány továbbra is játszik az Unioval.Nem is fog változni ez a magatartása.Magyarország szégyen foltja lesz a világnak és ezért az Unió politikusai is felelelősek.

  • Egyre szebb…
    A kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban : Kstv .) 2 . §-a a következő r)ponttal egészül ki :
    (Ingatlant kisajátítani a 3 . § szerinti feltételek fennállása esetén, a 4. és S. § szerinti
    esetekben, az alábbi közérdekű célokra lehetséges : )

    „r) az országgyűlési képviselők, valamint a Magyarország Alaptörvényében meghatározott, az
    Országgyűlés által választott közjogi megbízatást betöltő személyek és hivataluk elhelyezése.”

    http://www.parlament.hu/irom39/11398/11398.pdf

    Nem vicceltem.

    Rákosi eltárs meg kéjesen cuppogat…

  • alusi
    2013 június 12
    7:36 du.
    Rossz szokásom, hogy állandóan ok-okozati összefüggéseket keresgélek..(Időm, mint a mák..)
    Ez a gyáva népnek-dolog ugyan jól hangzik, viszont nemigaz..

  • Gabecnek azügyben, hogy gyáva népnek nincs hazája..

    Gyáva kis békevers

    Lehet, hogy szégyen,- kánya bánja.
    Mégsem Petőfi ad hitet.
    Szívem egyetlen drága vágya:
    Ágyban, párnák közt halni meg.

  • falusi
    2013 június 14
    4:39 du.

    🙂 qrva jo…..