Kim Lane Scheppele: A Tavares-jelentés dicsérete

2013 július 5 2:19 de.153 hozzászólás

Európa ma tett azért, hogy rászorítsa a magyar kormányt azoknak az alkotmányos értékeknek a betartására, amelyeket buzgón támogatott, amikor közel egy évtizede csatlakozott az Európai Unióhoz.

Az akció a Tavares-jelentés formájában ment végbe, amely átvitorlázott az Európai Parlamenten jóval több mint elegendő szavazattal. A jelentés pontos jegyzék a Fidesz-kormány ellen, és erős programot ad az Európai Unió intézményei számára ahhoz, hogy visszahozzák Magyarországot az európai gyülekezetbe. A jelentés elfogadásával Európa végre nemet mondott Orbán Viktor miniszterelnökre és alkotmányos forradalmára.

Rui Tavares

Rui Tavares

A Tavares-jelentés a Fidesz-hatalom elmúlt hároméves konszolidálásának messze a leghatározottabb és legkövetkezetesebb hivatalos elítélése. És az európai intézmények számára erős eszközrendszert hoz létre a magyar demokrácia hosszú távú kilátásainak védelmében.

A jelentést meglepően nagy többséggel fogadták el: 370 képviselő szavazott mellette, 248 ellene, és 82 volt a tartózkodások száma. Abban a parlamentben, ahol közel egyenlő a bal- és a jobboldal aránya, ez meghazudtolja a magyar kormány állítását, hogy a jelentés pusztán a baloldal összeesküvése volna. A 754 képviselő közül mintegy 50 hiányzott, de a jelentés mellett leadott szavazatok száma mégis nagyobb volt, mint az összes baloldali párt képviselőinek száma együttvéve. Egyszóval a baloldal akkor sem adhatta volna le az összes támogató szavazatot, ha minden képviselő jelen lett volna. És mivel a 82 tartózkodásnak az volt a hatása, hogy a jelentés átment, ezeket inkább „puha” , támogatásnak, mint bizonytalan vagy negatív szavazatoknak kell tekinteni.

A legtöbb tartózkodás kétségkívül a Fidesz saját pártjából, az Európai Néppártból (ENP) érkezett. Az ENP sok képviselője előre jelezte, hogy nem tudja támogatni Orbánt, de nem fog nyíltan a saját pártja álláspontja ellen szavazni, mert a párt hivatalosan támogatta a magyar miniszterelnököt, de nem követelt meg ennek megfelelő szavazást. A Fidesz arra számított, hogy majd a pártfegyelemre megmenti.  De mos már világos, hogy a Fidesz rettenetesen elszigetelődött az ENP-n belül.

A jelentés egészéről szóló végső szavazás nem név szerinti volt, ezért nem tudjuk pontosan, hogy végül ki támogatta. De a javasolt módosításokról tartott név szerinti szavazások (lásd a bonyolult dokumentum 106–119. oldalát), megmutatták, hogy az ENP és a még náluk is konzervatívabb Európai Konzervatívok és Reformisták (EKR) frakció tagjai úgy szavaztak, hogy a legdöntőbb pontokon megakadályozták a jelentés felhígítását. A jelentés gyengítését célzó minden kísérletet nyíltan elutasított az ENP 18–22, és az EKR 8–12 képviselője. Felételezhetjük, hogy azok az ENP-képviselők, akik elutasították az ellenséges módosító indítványokat, végül alighanem a jelentés mellett szavaztak, és velük szavazott több kollégájuk is, akik ekkor már névtelenül szavazhattak.

Lévén olyan kormányról szó, amely azt hiszi, hogy a többség minden, az alkotmányos többség pedig istentől való, kemény csapás lehetett a Fidesz számára látni, hogy az Európai Parlamentben jelenlévők mindössze egyharmada szavazott a védelmében, miközben a helyek közel felét konzervatívok foglalják el. Még megalázóbb a vereség, ha figyelembe vesszük, hogy a Fidesz javára leadott szavazatok közül sok az excentrikus euroszkeptikusoktól érkezett – akik egyszerűen nem akarják, hogy az EU még nagyobb hatalomra tegyen szert –, nem pedig olyanoktól, akik szilárdan támogatják a Fidesz szélesebb értelemben vett világszemléletét. Hol volt az egyesült európai jobboldal, amikor Orbánnak szüksége volt rá? A jelek szerint nem az ő táborában.

Amikor Orbán drámaian megjelent a keddi európai parlamenti vitán, azt állította, hogy a jelentés nem más, mint egy jó szándékú jobboldali kormány üldözése, s az üldöző az egyesült és ellenséges európai baloldal.

Szerdán ebben a rendkívüli szavazásban a baloldali és jobboldali képviselők koalícióját láthattuk, akik együtt állt ki az európai értékekért.

A Tavares-jelentés a nevét Rui Tavaresről, az Európai Parlament portugál képviselőjéről kapta, aki a magyar alkotmányos forradalomról szóló türelmes és gondos tanulmány jelentéstevője volt. Őt illeti a dicséret nagy része a tényeken alapuló, kifogástalan jelentésért, és azért is, hogy ügyesen átvezérelte a bonyolult és veszélyes folyamaton. Minden szinten kudarcba fulladtak a Fidesz-képviselők és szövetségeseik ismételt törekvései, hogy a jelentést módosítsák, megfosszák az erős következtetéseitől, gyengítsék a benne foglalt megoldási módokat vagy bármiféle lényegi változtatást érjenek el benne.

Az Európai Parlament a Tavares-jelentés elfogadásával új keretet teremtett az Európai Unió szerződésének 2. cikkelyében szereplő elvek betartatására, amelyek azt mondják ki, hogy az unió az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenjogúság, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletének értékein alapul, beleértve a kisebbségekhez tartozók jogait.

Mit tesz tehát konkrétan a jelentés? A megfigyelés és értékelés nagyon okos rendszerét állítja fel. A dokumentum sok elemből áll, alább a legfontosabbakat sorolom fel, amelyeket a jelentésben megadott paragrafus alapján azonosítok, ahogyan a parlament szavazott róla:

1. A „2. cikkely szerinti riasztási menetrend” (alarm agenda), amely megköveteli az EU-Bizottságtól, hogy a Magyarországgal való minden érintkezésében csak a 2. cikkellyel összefüggő témákat hozzon fel mindaddig, amíg Magyarország eleget nem tesz a jelentésben foglaltaknak (69. paragrafus) Ez a riasztási menetrend hatásosan megakadályoz minden más tárgyalást az EU-Bizottság és Magyarország között mindaddig, amíg Magyarország nem kezeli a jelentésben felvetett témákat.

2. A „trilógus” – a háromoldalú dialógus –, amelynek keretében az EU-bizottság, az Európa Tanács és az Európai Parlament egyaránt delegál tagokat egy új bizottságba, hogy szorosan figyelemmel kísérje a magyar kormány minden tevékenységét, amely a jelentés szempontjából releváns (85. paragrafus). Ennek a bizottságnak az a feladata, hogy felmérje, Magyarország miként halad, hogy eleget tegyen a jelentésben azonosított konkrét kifogások listájának. A trilógus mélyre ható megfigyelési rendszert építi ki, amely sokkal alaposabb, mint a túlzottdeficit-eljárás (EDP), amelyből Magyarország épp most szabadult ki. Az EDP értelmében az európai testületek csak a költségvetés utolsó sorát nézték, hogy lássák, az elfogadható határokon belül van-e Magyarország költségvetési hiánya. A trilógus értelmében a bizottság ellenőrizhet bármit, ami szerepel azon a hosszú és részletes listán, amelyet a jelentés a bizottság hatáskörébe esőként határoz meg.

3. A „Koppenhágai Bizottságot”, vagyis a köztiszteletben álló és független szakértők magas szintű testületét felhatalmazzák arra, hogy minden tagállamban vizsgálja, mennyire felel meg az adott ország az EU-ba való felvételkor alkalmazott koppenhágai kritériumoknak (78–80. paragrafus). A testület hátterében az a gondolat áll – mint azt princetoni kollégám, Jan-Werner Müller egyik jelentésben kifejtette –, hogy nem politikus szakértőkre kell rábízni, hogy megítéljék, vajon a tagállamok még mindig a 2. cikkelyben rögzített értékek szerint járnak-e el. Mivel Orbán az Európai Parlamentben zajló eljárásban mindvégig azt állította, hogy itt kettős mércét és piszkos politikát alkalmaznak, egy kifogásolhatatlan szakértőkből álló és az Európa Tanács Joggal a Demokráciáért bizottsága (a Velencei Bizottság) mintájára összeállított testület a tényfeltárás és értékelés folyamatát a politikai tisztségviselőktől a párthoz nem kötődő szakértők felé mozdítaná el.

4. És a háttérben még mindig ott van az uniós szerződés 7. cikkelye. A 7. cikkely olyan eljárást rögzít, amelynek révén egy uniós tagállamtól meg lehet vonni az Európai Tanácsban a szavazati jogot, és az állam ezzel elvesztené képviseletét az EU döntéshozatali folyamatában – ezt „nukleáris opciónak tekintik –, nos, ez alkalmazhatatlan, mivel végletes. A Tavares-jelentés azonban fenntartja a 7. cikkely alkalmazásának a lehetőségét arra az esetre, ha a magyar kormány nem tesz eleget a monitoring programnak, és nem reformálja meg a módszereit (86. paragrafus). Tekintve, hogy a Tavares-jelentés részletesen felsorolja a magyar kormánnyal szemben támasztott elvárásokat, a parlamentnek és a tanácsnak, amelynek szavaznia kell a 7. cikkely alkalmazásáról, végül  tényszerű erős alap áll majd rendelkezésére a munkához, ha úgy dönt, hogy alkalmazza a nukleáris opciót.

Ezek fontos eszközök abban a készletben, amelyet az európai intézmények mostantól felhasználhatnak annak biztosítására, hogy az Európai Unió egik tagállama betartsa európai alkotmányos kötelezettségeit.

Kedden a plenáris vitában mind José Manuel Barroso, az EU-Bizottság elnöke, mind Viviane Reding, a jogi kérdésekben illetékes biztos jelezte, hogy kész követni a parlament irányvonalát. Ezért számíthatunk arra, hogy a bizottság buzgón a magáévá teszi a jelentésnek azokat az elemeit, amelyek az bizottság aktív részvételét kívánják meg.

Ám a jelentés talán leginkább lélegzetelállító része az, amelyben felsorolja, hogy ezek a különféle monitoring testületek mit vizsgálhatnak. Érdemes ezt itt hosszasan idézni magából a jelentésből, mert a magyar kormánnyal szemben felmerült kifogások mélysége és kiterjedtsége jelzi, hogy ezeket a megfigyelési folyamatokat fel fogják hatalmazni rá, hogy a legalapvetőbb elemeit is vizsgálják annak, mit jelent a jog uralma és az emberi jogok védelme iránt elkötelezett, szilárd demokráciának lenni.  Íme azoknak a kérdéseknek a listája, amelyekkel a magyar kormánynak foglalkoznia kell, a jelentés 71. paragrafusából [a jelentést magyarul lásd itt, ezt a fordítást használtuk – a szerk.], ahol az Európai Parlament…nyomatékosan felhívja a magyar hatóságokat, hogy mielőbb hajtsák végre mindazon intézkedéseket, amelyeket az Európai Bizottság mint a Szerződések őre az uniós joggal és a Magyar Alkotmánybíróság határozataival való teljes összhang elérése érdekében szükségesnek ítél, továbbá a lehető leghamarabb tegyenek eleget az alábbi – a Velencei Bizottság, az Európa Tanács és a jogállamiság és az alapvető jogok védelmével foglalkozó egyéb nemzetközi szervek ajánlásaival összhangban álló – ajánlásoknak annak érdekében, hogy maradéktalanul tiszteletben tartsák a jogállamiságot és annak az alkotmányos rendre, a fékek és ellensúlyok rendszerére, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségére, továbbá az alapvető jogok – többek között a véleménynyilvánítás szabadsága, a sajtószabadság, a vallásszabadság, a kisebbségek védelme, a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés, valamint a tulajdonhoz való jog – érvényesülésének szilárd biztosítékaira vonatkozó fő követelményeit;

Az Alaptörvény tekintetében:

–   maradéktalanul állítsák vissza az Alaptörvény elsőbbségét, törölve belőle azokat a rendelkezéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság a korábbiakban alkotmányellenesnek nyilvánított;
–   mérsékeljék a sarkalatos törvények visszatérő alkalmazását, meghagyva a rendes, egyszerű többséget igénylő jogalkotás számára az olyan politikai területeket, mint a család- és szociálpolitika, a költségvetési és az adóügyek;
–   hajtsák végre a Velencei Bizottság ajánlásait, és különösen a jövőbeni érdemleges választások biztosítása céljából vizsgálják felül a minősített többséget igénylő politikai területek listáját;
–   biztosítsanak az ellenzéki erőket is tiszteletben tartó, élő parlamentáris rendszert, ésszerű időt biztosítva arra, hogy érdemleges vita alakuljon ki a többség és az ellenzék között, és hogy a széles körű nyilvánosság is részt vehessen a jogalkotási eljárásban;
–   biztosítsa valamennyi parlamenti párt számára az alkotmányozási folyamatban való lehető legszélesebb körű részvételt annak ellenére, hogy a szükséges minősített többséggel a kormánykoalíció egyedül is rendelkezik;
A fékek és ellensúlyok tekintetében:
–   maradéktalanul állítsák vissza az Alkotmánybíróságnak – mint az alkotmányvédelem legfőbb szervének – előjogait és ezáltal az Alaptörvény elsőbbségét, törölve annak szövegéből egyrészt az Alkotmánybíróságnak a bármely Alaptörvény-módosítás alkotmányosságának felülvizsgálatával kapcsolatos hatáskörét korlátozó, másrészt két évtized alkotmánybírósági ítélkezési gyakorlatát hatályon kívül helyező rendelkezéseket; állítsák vissza az Alkotmánybíróság kivétel nélkül valamennyi jogszabály felülvizsgálatához való jogát, ellensúlyozva a parlamenti és végrehajtó intézkedéseket és biztosítva a mindenre kiterjedő bírósági felülvizsgálatot; e bírósági és alkotmányossági felülvizsgálatra a nemzeti alkotmány történeti sajátosságaitól függően a különböző tagállamokban eltérő módon kerülhet sor, de ha az alkotmánybíróság már létrejött – mint Magyarországon is, ahol az Alkotmánybíróság a kommunista rendszer bukása után gyorsan hírnevet szerzett magának az európai legfelsőbb bíróságok között –, azzal szemben nem szabad olyan intézkedéseket alkalmazni, amelyek célja hatásköreinek csökkentése és ezáltal a jogállamiság aláásása;
–   állítsák vissza annak lehetőségét, hogy a bírósági rendszer hivatkozhasson az Alkotmánybíróságnak az Alaptörvény hatálybalépése előtt hozott ítélkezési gyakorlatára, különösen az alapvető jogok terén;
–   az ellenzék érdemi bevonása mellett törekedjenek konszenzusra az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásakor, és biztosítsák, hogy az alkotmánybírák mentesek legyenek a politikai befolyástól;
–   állítsák vissza az Országgyűlést költségvetési téren megillető előjogokat, és ezáltal biztosítsák a költségvetési döntések teljes demokratikus legitimitását, megszüntetve a parlamenti hatásköröknek a Költségvetési Tanács – e nem parlamenti szerv – általi korlátozását;
–   adjanak világos tájékoztatást arról, hogy az adatvédelmi hatóság intézményi függetlenségének biztosítása érdekében a magyar hatóságok miként kívánják orvosolni a vezető tisztviselők megbízatásának idő előtti megszüntetését;
Az igazságszolgáltatás függetlensége tekintetében:
–   maradéktalanul garantálják az igazságszolgáltatás függetlenségét, az Alaptörvényben rögzítve a bírák elmozdíthatatlanságára és hivatali idejük biztosítására vonatkozó elveket, az igazságszolgáltatási irányító testületek felépítésére és tagjaira vonatkozó szabályokat, valamint az Alkotmánybíróság függetlenségére vonatkozó biztosítékokat;
–   időben és megfelelően hajtsák végre az Európai Unió Bíróságának fent említett, 2012. november 6-i ítéletét és a magyar Alkotmánybíróság határozatait, lehetővé téve a hivatalukból felmentett bírák számára, hogy – amennyiben így kívánják – ismét elfoglalhassák korábbi hivatalukat, ideértve azon volt vezető beosztású bírákat is, akiknek eredeti vezetői helyeit időközben betöltötték;
–   határozzanak meg objektív kiválasztási kritériumokat vagy bízzák meg az Országos Bírósági Hivatalt ilyen kritériumok meghatározásával annak biztosítása érdekében, hogy az ügyek áthelyezésére vonatkozó szabályok tiszteletben tartsák a tisztességes eljáráshoz és a törvényes bíróhoz való jogot;
–   hajtsák végre a Velencei Bizottság CDL-AD(2012)001. számú véleményének elfogadását követően módosított, az igazságszolgáltatásra vonatkozó magyar sarkalatos törvényekről szóló CDL-AD(2012)020. számú véleményében rögzített többi ajánlást;
A választási reform tekintetében
–  kérjék fel a Velencei Bizottságot és az EBESZ/ODIHR-t, hogy végezzék el a választási rendszer átfogó átalakításon átesett jogi és intézményi keretének közös elemző értékelését, és kérjék fel az ODIHR-t egy igényfelmérő küldöttség létrehozására, valamint egy rövid- és hosszú távú választási megfigyelés lefolytatására;
–   biztosítsák a Nemzeti Választási Bizottságban a kiegyensúlyozott képviseletet;
A média és a pluralizmus tekintetében:
–   tegyenek eleget azon kötelezettségvállalásuknak, amely szerint további megbeszéléseket folytatnak a sajtószabadság hosszabb távú kilátásaival kapcsolatos szakértői szintű együttműködési tevékenységekről, az Európa Tanács 2012-es jogi vizsgálatának legfőbb többi ajánlását véve alapul;
–   biztosítsák, hogy a demokratikus társadalom működésének e rendkívül fontos vonatkozását szabályozó rendelkezések minden későbbi felülvizsgálatába, valamint a végrehajtás folyamatába időben és szorosan bevonjanak minden érintett szereplőt, közöttük a média szakmai képviselőit, valamint az ellenzék és a civil társadalom képviselőit is;
–   tegyenek eleget az Emberi Jogok Európai Bíróságának az emberi jogok európai egyezményének 10. cikke szerinti ítélkezési gyakorlatából fakadó tevőleges kötelezettségüknek, és védelmezzék a véleménynyilvánítás szabadságát mint a működő demokrácia egyik előfeltételét;
–   tartsák tiszteletben, garantálják, védjék meg és mozdítsák elő a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékoztatáshoz való alapvető jogot, valamint a sajtószabadságot és a médiapluralizmust, továbbá tartózkodjanak olyan mechanizmusok kialakításától vagy támogatásától, amelyek fenyegetést jelentenek a sajtószabadságra, illetve az újságírói és szerkesztői függetlenségre;
–   biztosítsák, hogy objektív, kötelező erejű eljárások és mechanizmusok álljanak rendelkezésre a közszolgálati média, az igazgató- és médiatanácsok és a szabályozó testületek vezetőinek kiválasztására és kinevezésére, a függetlenség, az integritás, a szakmai tapasztalat és hozzáértés, a teljes politikai és társadalmi paletta képviselete, a jogbiztonság és a folyamatosság elveivel összhangban;
–   nyújtsanak jogi biztosítékokat a források titkossága elvének teljes körű védelmére, és alkalmazzák szigorúan az Emberi Jogok Európai Bíróságának vonatkozó ítélkezési gyakorlatát;
–   gondoskodjanak arról, hogy az audiovizuális médiaágazat általi politikai tájékoztatásra vonatkozó jogszabályok igazságos hozzáférést garantáljanak a különböző politikai vetélytársak, vélemények és nézőpontok számára, különösen választások és népszavazások alkalmával, lehetővé téve a polgárok számára, hogy valamely meghatározó véleményformáló erő indokolatlan befolyásától mentesen alakíthassák ki véleményüket;
Az alapvető jogok, többek között a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása tekintetében:
–   tegyék meg és folytassák a pozitív lépéseket és a hathatós intézkedéseket annak biztosítása érdekében, hogy minden személy, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek és a hajléktalanok alapvető jogait tiszteletben tartsák, és gondoskodjanak arról, hogy az elfogadott intézkedéseket valamennyi illetékes közhatóság végrehajtsa; a „család” fogalma meghatározásának felülvizsgálata során vegyék figyelembe a család fogalmának szélesebb értelmezését mutató európai jogalkotási tendenciákat, valamint azt, hogy a család fogalmának korlátozása kedvezőtlen hatással jár azon személyek alapvető jogaira, akik az új, szigorúbb meghatározáson kívül rekednek;
–   a hozzáállásukon változtatva teljesítsék végre a hajléktalan – és ennélfogva kiszolgáltatott – személyekkel szembeni kötelezettségeiket, amint ezt az emberi jogokra vonatkozó és Magyarország által is aláírt nemzetközi szerződések, például az emberi jogok európai egyezménye és az Európai Unió Alapjogi Chartája előírják, és ekképpen inkább mozdítsák elő az alapvető jogok érvényesülését, mint hogy azokat az Alaptörvényben foglalt, a hajléktalanság szabálysértésnek minősítését lehetővé tevő rendelkezésekkel megsértenék;
–   felszólítja a magyar kormányt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a szociális párbeszéd és az átfogó konzultáció mechanizmusának megerősítése, valamint az azzal összefüggő jogok biztosítása érdekében;
–   felszólítja a magyar kormányt, hogy fokozza a romák integrációját célzó tevékenységeit, és hozzon megfelelő intézkedéseket a lakosság e csoportjának védelme érdekében; hangsúlyozza, hogy a roma lakosság elleni rasszista fenyegetéseket egyértelműen és határozottan el kell utasítani;
A vallás- és lelkiismereti szabadság, valamint az egyházak elismerése tekintetében:
–   a vallási szervezetek egyházként történő elismerése tekintetében állapítsanak meg olyan világos, semleges és pártatlan követelményeket és intézményi eljárásokat, amelyek tiszteletben tartják az állam azon kötelezettségét, hogy semleges és pártatlan maradjon a különböző vallásokkal és felekezetekkel fenntartott kapcsolatok során, és bocsássanak rendelkezésre hatékony jogorvoslati eszközöket az elismerés megtagadásának vagy az Alkotmánybíróság fent említett, 6/2013. határozatában előírt alkotmányos előírásokkal összhangban álló döntés meghozatala elmulasztásának esetére;
A listához még egy passzust hozzátettek annak a módosító javaslatnak a nyomán, amelyet Rui Tavares szerda reggel nyújtott be a Parlamentben:
– működjenek együtt az Európai Intézményekkel annak biztosítása érdekében, hogy az új Nemzetbiztonsági Törvény rendelkezései eleget tegyenek alapvető elveknek, úgymint a hatalmi ágak elválasztása, az igazságszolgáltatás függetlensége, a magán- és a családi élet tisztelete és a hatékony jogorvoslathoz való jog.

Egyszóval, ez azoknak a tárgyköröknek a hatalmas listája, amelyek együttesen a Fidesz hatalommegragadásának gyökerét alkotják. A Jelentésnek ez a része meghatározza azoknak a dolgoknak a listáját, amelyeken a magyar kormánynak most változtatnia kell, a mechanizmusok pedig, amelyeket fentebb felsoroltam, kulcsfontosságúak, mert velük figyelik meg és értékelik majd a teljesítést.
Nehéz elképzelni ennél elsöprőbb vádiratot a Fidesz alkotmányos forradalma ellen, amelyet az elmúlt három évben Magyarországon véghezvitt.

De térjünk vissza oda, ahonnan elindultunk: az Európai Parlament szerdai szavazásához. A magyar kormány jogsértő rendelkezéseinek ezzel a hosszú listájával egyetértett az Európai Parlamentben a jobb- és a baloldal, méghozzá nagy többséggel, és komoly eszközöket rendelt annak biztosítására, hogy a magyar kormány változtasson a módszerein és térjen vissza a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok tiszteletben tartásának útjára.

Az Európai Parlament a leginkább sokszínű és a legdemokratikusabb testület Európában. Egy napon, amikor megírják az európai alkotmány történetét, a Tavares-jelentés és lelkes elfogadása az Európai Parlamentben Európa legjobb teljesítményeinek jelképe lesz.

Kim Lane Scheppele angol nyelvű cikke eredetileg a Hungarian Spectrum c. blogon jelent meg. A Galamus.hu fordította magyarra.

153 hozzászólás

  • grófok,,,,,gerÓfok

    nem ertem az mszp-t , ezt a taveres ugyet ok csinaltak , ok beszeltek ra egesz europat hogy ussek magyarorszagot/fideszt/orbant , most minden televizio azt sulykolja hogy a hazaarulo mszp ezt csinalta …..de orban megvedi az orszagot…..lehet hogy buta VAGYOK DE ezzel a sajat sirjat assa az mszp szerintem , a magyar nep TOBBSEGE nem szereti a hazaarulokat , csak a kisebbsege szereti , mondjuk az ingyen liba bajnai csoport tagjai ilyenek csak

  • Lévay Atilla

    Azok papolnak itt nekünk, akiknek az elődei tűzzel vassal, himlővel fertőzött „ajándék” pokrócokkal és ruhákkal gyilkolták az amerikai kontinens őslakosait? Utána fekete embereket hurcoltak be Afrikából, hogy rabszolgaként dolgoztassák őket az Indiánoktól elrabolt földeken? Akik 1945-ben a Német hadifoglyokat cinikusan átnevezték „Lefegyverzett ellenséges erők”-nek, (DEF) hogy ne kelljen a hadifoglyokra (POW) vonatkozó általuk is aláírt genfi egyezményeket betartani és másfél millió németet halálra éheztettek? Akik ma 2013-ban is más országokban működtettnek foglyokat kínzó táborokat?
    Kim Lane Scheppele asszony és elvbarátai, külföldiek és hazaiak egyaránt jobban tennék, ha a saját szekrényükben kotorásznának csontvázakat keresve és a saját házuk táján sepregetnének.
    Az alábbi filmeket érdemes megnézni.

    A brief and crucial history of the United States
    http://www.informationclearinghouse.info/article30620.htm#idc-cover
    *

  • Scheppele elfogultságát, rosszindulatát már ismerjük, nagyon nehezen viseli, hogy kedvencei, az álliberálisok, meg a szocialisták(a kommunista utódpárt) kiszorultak Magyarországon a hatalomból.
    Az EU parlamentben baloldali többség van. Ezért baloldali politikai döntés született. A Tavares jelentés, melyet részben a névadó karrier vágya, részben üzleti igény(nyomásgyakorlás céljára) szült merészen kihagyja a tényeket a jelentéséből, és politikai vizióból nem létező hatáskörre támaszkodó intézkedési elképzeléseket kreál, csendőrséget akar felállítani, jogosítvány nélkül.
    Ezáltal szépen erősíti az euroszkepticizmust sokakban. Sokaknak útban van az Orbán kormány, de leginkább a „baloldal” mögött álló kenyéradó gazdák, a bankok, multináci cégek, a magyarországi rablóprivatizáció busás hasznához szoktatott rablótőke szereplőinek. A hatáslánc szépen működik, a magyar választók kihúzták a szőnyeget a alliberális-kommunista politikai erők alól Magyarországon, egyidejüleg megadóztatták kenyéradó gazdáikat (bankok, multinacionális cégek), vissza államosítotottak sok rablóprivatizált közművet. Máris előállt a hatáslánc, a magyar szoclib csapat rohan árulkodni az EU-ba, a kenyéradók (rablótőke) pedig megpróbálják érvényesíteni érdekeiket az EU parlamentben lévő befolyásukon keresztül….
    Ehhez gyárt ideológiai(hamis, tárgyi alap nélküli) muníciót Scheppele is.

  • grófok,,,,,gerÓfok

    elso fokon bortonbe mehetnek gyurcsi titkosszolgai,szilvasy,galambos…..a parlamentben megszavaztak a cikkben szereplo tavarest elitelo hatarozatot,az okosabb mszp tartozkodott,a hazaarulo tolvajok partjai gyurcsi es bajnai ellene szavaztak….hiaba no aki libaert NEM fizet=lop az hazaarulo is

  • A „tulzottdeficiteljaras” helyett kellett valamit kitalalni. Ha igy lesz, ahogy itt le van irva, akkor Mo. egeszen „under the tumb” lesz.

    Ebbol az irasbol szinte azt hihetne az ember, hogy EGYHANGU volt a szavazas. Persze, a ketharmadot, a szamok tukreben nem is lehet elfogadni gyozelemnek, sot lassan mar torvenyellenes lesz az is.

    Tetszettek volna FORRADALMAT csinalni.

  • Meg mielott azzal vadolnanak meg, hogy nem ertem a cikket, hadd nyugtassak meg mindenkit, hogy nagyon is ertem. Ilyet meg a tokosok sem csinaltak velunk, sot meg Moszkva sem.

  • Nos, jobberek! Mielőtt rámozdulnátok a demagógiával, itt a jelentés linkje.
    Lehet tanulmányozni! Sőt, összehasonlítani a fideSS propaganda dumájával!

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2013-0229+0+DOC+XML+V0//HU&language=hu

  • Kerekes Sandor

    Ime itt a lecke demokraciabol, intelligenciabol es fokeppen tisztessegbol.
    Minden Fidesz tamogatot arra sarkalok, hogy ezt, akar ketszer is, de mindenkeppen alaposan elolvassak, megfontoljak es legalabb egy-ket oras megfontolas utan irjanak csak velemenyt.
    Ez nem tulnagy kivansag, remelem.
    Egyebkent ugy latszik, hogy Orban es csapata nem olvasta el ezt a dokumentumot es fogalmuk sincs arrol, hogy mi van benne. Vagy ha igen, akkor tagadjak. A reakciojukbol nem lehet semmi masra kovetkeztetni.

  • Vajda B. Attila

    Hazajöttem egy hónapra Magyarországra! Milyen más itthon minden, mint OTT Kanadában a karosszékbőli gyülölködés!!! Scheppele kisasszony itthon a júniusi harmatgyenge interjúja és ellensúlya miatt hiresült el. De a lényegre: miért nem inkább a saját kormányának az („alkotmányos” ?!) kémkedési világbotrányával foglalkozik, miért az foglalkoztatja pl., hogy a magyar kormány igyekezne megszabadulni a kivénhedt komcsi biróktól…. Scheppele kisasszonynak nem erőssége a matematika sem. Ugye az EP- ben a baloldalnak 55 százalékkal többsége van, uri jókedvébe azt „itél el” , akire éppen kedve szottyan .

  • Felháboritó ahogy Orbán és csapata viselkedett és viselkedik.Elég szomorú hogy az EU-nak kell a jogainkért kiállni.Orbán nem válaszolt a felvetett problémákra hanem választási szöveget olvasott fel.Szájer és Morvai hiterltelenné vált az EU parlamenti képviselőjének!!!!!Elképesztő hogy még mindig félrevezetik az embereket,nem a valós okokról beszélnek,hanem hogy az EU nem akarja a rezsicsökkentést,ezt akarja meggátolni!Elképesztő ez a hazugság!A rezsicsökkentéssel mint mindennel a gazdagok jártak jól.szegény emberek csak rosszul,mert ennek következtében vagy a munkahelyük nem lesz,v. a bérük csökken s nem beszélve hogy a csökkenéssel is mi járunk rosszul hiszen beépitik sok más dologba!Igy többszörösen vesszik vissza éllelem árában,tranzakciós adóban de sorolni lehetne a végtelenségig!Gyalázat,felháboritó ez az orbáni,fideszes,jobbikos szabadságharc!Ennek is mi látjuk majd a kárát!!!!

  • Kedves Szerkesztő Úr. Gratulálok, egyre értékesebb a lapja. Ma már olyan sok jobboldali gyűlik össze gyalázni a cikkeit, hogy ez magában is siker. Jelentéktelen dolgokra miért pazarolnának ennyi időt és fáradságot? Ezek szerint jó úton halad. Azt meg egyszer csak megéljük, hogy érdemben is hozzászólnak. Ez a „hazaárulózás” már olyan fárasztóan ostoba! Igaz, az jelent valamit, hogy egyre durvábban szidják a „baloldalt”. Mindegyik hazaáruló, hülye és haszonleső. De persze ezt nem gyűlölködésből mondják, hanem szeretetből. Hiszen rendes ember csak jobboldali lehet. Ezt már Orbán is megmondta!

  • grófok,,,,,gerÓfok
    2013 július 5
    4:24 de.
    Nyolcvan évre titkosítva!
    Miről is szól a dolog, hogy minden akta 80 évig nem hozzáférhető? Az három generáció!
    Elítélnek valakit, úgy, hogy semmit nem hoznak belőle nyilvánosságra, csak az ítéletet, meg homályos, semmit nem jelentő áttételes, vagylagos utalásokat. Ez mi? Szerinted?

  • JIMBO
    2013 július 5
    5:25 de.
    Mit is? Feltettem a tényleges jelentés linket, olvasgass!

    Eddig csak egy elvi ejnye-bejnye történt, és egy felszólítás, hogy állítsa helyre a jogokat, amit megszüntetett Magyarországon.
    A dokumentum felsorolja azokat a dolgokat, ahol megsértette a csuti törpe a magyar emberek, és a demokratizmus jogait. Nem a bal, vagy jobb oldalét. Minden magyar emberét.
    Ez még nem büntetés, hanem ténymegállapítás. Eddig! Akkor mi is a baj?

  • Vajda B. Attila
    2013 július 5
    6:18 de.
    Kevés!
    Ott kellene maradni! Vagy még tovább menni félázsia felé! Szerintem ott a helye. Mármint félázsiában! Úgy Azerbajdzsán környékét javasolnám.

  • Lévay Atilla
    2013 július 5
    3:17 de.
    A téma a Magyarországi diktatúra kiépítési kísérlete, és az UNIÓ viszonya ehhez a Tavares jelentés megállapításai tükrében.
    Vagy eltévesztette a cikket? A témához kérnénk!

  • Kerekes Sandor
    2013 július 5
    6:15 de.
    Sándor!
    „Elkéstél”! 🙂
    Látod, ők olvasatlanul gyorsabban mondanak véleményt(?)!
    Hiába no, – ez volt a mai napra nekik kiadva!
    Pedig, ha ezután még valaki hisz a Capo di tutti Capi Orbánnak, – az valóban megérdemli a sorsát!
    Szomorú, h messziről jobban látják a mi helyzetünket!

  • Nem kell izgulni kiskomámim , tetves jobberek.
    Nem sok idő múlva az EU megúnja ezt a díszes árvalányhajas kompániát és rövid úton tessékelnek ki minket Brüsszelből.
    Utána mejd lehet zokogni ha mindennek az ötszörösére megy fel az ára , a Szuzuki és hasonló cégek csomagolnak , mennek , mert az EU örömmel fogja hülyére vámolni a termékeiket , a Közgép pedig el fog esni az EU-s milliárdok lefölözésétől. ( Tudvalévő hogy a mai Magyarországon a fejlesztések 97 százalékát U.-s pénzekből fedezik , jelenleg a Közgépen és csatolt társain keresztül.)
    Szóval kis hülyék okoskodjatok csak…

    Azt ugyebár senki nem képzelheti hogy egy kis szar ország , elmebeteg lakóival , a fő problémájává fog válni az EU.-nak ?
    Kivágnak minket előbb-utóbb mint paraszt a taknyát , oszt jónapot.
    Jöhet a véres polgárháború.

  • Vajda B. Attila
    2013 július 5
    6:18 de.
    Figyu!
    „Az EP plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen, 249 nem és 82 tartózkodás mellett fogadta el az úgynevezett Tavares-jelentést”…
    Gondolod, h van ennyi szocialista képviselő? 🙂

  • Avi ben Giora

    A Tavares „jelentés” sajnos a magyar kormány számára kétértelmű. Nem azt „hámozza” ki belőle amit kellene, jelen esetben azt, hogy a magyar jog európai értelemben nem jog, mivel annak van igaza aki tökösebb, vagy jobb kapcsolatai révén, képes kibundázni, hogy neki legyen igaza. Másrészről meg úgy vélik, hogy oke sok kivánnivalót hagy maga után a magyar jogalkotás és eleve megkérdőjelezhető, hogy az amit a Fidesz jogállamiságnak nevez, az valóban az e, szemelőtt tartva a ma hatályos EU elvárásokat. Viszont! A magyar kormány úgy látja, hogy az EU és annak szervei egyértelműen csak Magyarországot akarják pellengérre állítani. Én nem vagyok sem fidesznyik sem mszp-s de sajnos kicsit ilyen szinezete van a dolognak. Tény és való, hogy a Fidesz nagyon elrugaszkodott, és úton útfélen hirdeti kivagyiságát, mindenhatóságát ás főleg azt, hogy valaki ellent ne merjen szegülni azoknak a határozatoknak amiket ők fogadtattak el. Szó se róla antidemokratikus pontok tömkeleg van benne amin változtatni kell. DE! Valahol megmozdul azért a kisördög mindenkiben, hogy tessenek már mondani csak Magyarország ilyen megrögzötten antidemokratikus? Csak Magyarországon létezik rasszizmus? Mondom nem az a célom, hogy most magam ellen beszéljek és kisebbítsem azon tényeket amik felvannak sorolva fehéren feketén. De ez sajnos valahogy ugy néz ki, mint egy iskolában ahol a Kovács Pistike az iskola mintarossza mert mindenki rá pikkel, és hiába vannak nálánal sokkal rosszabbak egyszerőség kedvéért a Kovács Pistike lesz a minta rossz. Ugyan ilyen most Magyarország. Megmutatják mindenkinek, hogy na tessenek megnézni: ezek és ezek a dolgok antidemokratikusak, ezek és ezek a pontok azok amiken változtatni kell. Mint egy legrosszabb tagot állítanak be minket, hogy a többi tagállam vegyen erről példát=amolyan elrettentése a többi tagállamnak, hogy meg ne próbáljátok ugyan ezt, mert úgy járhattok mint a magyarok, és majd ti is ellesztek itélve lelesztek baltázva. Egy pillanatra álljunk meg. A magyarelleneség szlovákiában, erdély és a vajdasági atrocítások azok miért nem csapták ki a biztosítékot ennyire? Amikor a németek nem adták meg az elkülönített segítőcsomagot a görögöknek spanyoloknak, portugáloknak szólt valaki, hogy elnézést de a németek nem csak antidemokratikusak, hanem mint egyeduralkodók az EU-ban figyelmen kivűl hagyják mások véleményét és az EU országait úgy kezelik mint gyarmataikat. Valaki szólt ez ellen egy árva szót is? Vagy amikor a csehek prágában gettót akartak létrehozni a szlovákiából ottrekedt cigányok elkülönítésére. Amikor a szlovákoknak felélesztették az antiszemitizmust és nyiltan zsidóztak? Senki se értsen félre ,de annak ellenére hogy nem élek Magyarországon sőt izreli is vagyok, még is magyarnak tartom magamat. És az ellen sem szólt senki ami köztudott, hogy Németországban a legfontosabb élelmiszerek árai a legalacsonyabbak a többi EU országhoz képest. Elnézést mindenkitől de nem védeni akarom az Orbán kormányt csupán csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy bármennyire is igaz a Tavarez jelentés és Orbánék valóban diktatórikus módszerekkel kormányoznak, de nem illendő dolog, csak pusztán a magyarokat állítani ki a sorból. Vannak rajtunk kívűl is tagországok akik ha nem is ennyire kirívóan, de ugyan ugy diktatórikus múdszereket alkalmaznak sok esetben. Én ezt hiányolom az EU jelentéséből. Ha már megfigyelők vannak akkor ne csak egy országot szurjanak ki maguknak, hanem mindazokat ahol hasonló jelenségek vannak. Tény és való, hogy talán valóban mink vagyunk a legnagyobb szálka az EU „ranglistáján” de ne kivételezzenek, hogy ennek lehet annak nem, mert akkor ha nem is jogos a magyar felháborodás alapot teremthet arra.

  • A parittyás hangja

    grófok,,,,,gerÓfok!
    Nem lehet, biztos, hogy buta vagy, nem kicsit, rettenetesen!
    És valóban, a magyar nép nem szereti a hazaárulókat, ezért fogja elzavarni az Orbán rezsimet mindörökre! Ez egyszerűen felfoghatatlan milyen tudatállapottal élhetnek ezek geróf, enterprise, stb nevű barmok, hogy képesek Orbán mindenkibe beletaposó hatalmi tébolyát klassznak hinni, mitöbb propagálni. Menj te nyomorult seggnyaló, és ugasd el ugyanezt a földjeiket-életük értelmét vesztett paraszt családoknak, a megélhetésüket vesztett trafikos kisembereknek, a közmunkásoknak, a tűzoltóknak, annak a húszezer polgárőrnek aki éjt nappallá téve dolgozott egy hétig a gátakon, és egy rohadt kurva szó nem esett róluk egyetlen médiába sem, csak mert Pintér nem szereti Túrós Andrást a polgári védelem főparancsnokát, oszt ne csodálkozz ha rövid úton kitapossák a beled! De visszatérve, te tényleg azt bírod állítani, hogy az egész világ, Merkeltől az USA külügyi adminisztrációjáig, az EU-tól az ENSZ-ig, puszta rosszindulatból, meg a rezsi csökkentés miatt foglalkozik -NEM a magyar néppel- kizárólag a magyar kormánnyal?! Te tényleg ilyen kiba..ott hülye vagy ba..meg?!?! Hát vegyétek már ki a fejeteket Orbán seggéből, és nézzetek kicsit körül a világban!

  • grófok,,,,,gerÓfok

    ez a parittyas teljesen elborult hogy nem lophatnak kedvenc mszp-sei libat mint bajnai uralkodasa alatt , ennek az ingyen liba jelenti a hazat

  • nemzeti zsido

    http://www.index.hu/napinapi/2013/07/05/pentek/ izgatottak a parittyasok mert elkezdtek lecsukni oket

  • Enterprise és a többiek
    Olvassátok már el azt a jelentést, mielőtt baromságokat írtok.
    Legalább csak egy állítását cáfoljátok meg Tavaresnek, utána lesz jogotok érdemben hozzászólni.
    A többi ostoba fidesz propaganda.
    Az meg csak a sötétségedet bizonyítja, ha Scheppele-t rosszindulatúnak meg elfogultnak nevezed. Amerikában is elismert alkotmányjogász, 20 éve kíséri figyelemmel a magyar alkotmányozást, de nektek bugrisoknak csak rosszindulatú és elfogult azért, mert kimondja, hogy mi történik itt. És ugyanezt mondja már az Európai Parlament is, meg a fél világ.
    Csak ti nem fogjátok fel, szellemi hajléktalanok.

  • A Tavares jelentés tele van csúsztatással, feltételezéssel, nem tényeken alapul. Baloldali többség által rendelésre létrehozott poltikai eszköz, kísérlet a nyomásgyakorlásra. Sem Tavarest, sem a többi áldemokratát nem láttuk harcolni a demokrácia barrikádjain akkor, mikor Lopcsányék 2006-ban az utcán emberek szemét lövették ki, verették őket véresre beazonosíthatatlan csendőrökkel…
    Tabajdiék – az MSZP EU küldötte – akkor sem voltak felháborodva, mikor Kuncze belügyminisztériuma hivatalos levelet adott ki arról, hogy az ÁVO nem vert…
    Szerencsére: a kutya ugat, a karaván halad.

  • Vajda B. Attila

    Gere
    Te egy fajsúlyos kommentelő vagy, nem szabadna csúsztatni!
    Soha nem irtam le, hogy „annyi” szocialista képviselő van… Van ott mindenféle: liberális, zöld, „sötétzöld” stb. Meg a Bokrosék ! Orbánék mindösszesen 265 körül vannak. Ezt te is tudod. Köszöntelek , VBA

  • Puchert János

    http://hetivalasz.hu/itthon/a-valasz-1-nap-alatt-elkeszult-penteken-varhatoan-meg-is-szavazzak-65799/
    hát nem ügyes amíg Rui Tavares és munkatársai hónapokig dolgoztak a jelentésen és nagyon jó munkát végeztek addig a magyar parlament orbánista tologató jánosai egy nap alatt kész voltak a válasszal, értem én, hogy ezért jól megfizetik őket és saját erőből a verseny szférában lényegesen kevesebbet tudnának összehozni na de van tisztesség, becsület is vagy ezeket a fogalmakat nem ismerik az Urak és Hölgyek

  • Puchert János

    bocs nem tologató hanem bólogató
    http://hetivalasz.hu/itthon/orbannak-nincsenek-illuzioi-65697/
    a Heti Válasz nem baloldali hanem a Fidesz által létrehozott hetilap

  • Puchert János

    http://hetivalasz.hu/itthon/az-oszodi-beszed-elindult-a-felmagasztosulas-utjan-65733
    bár Fábry egyáltalán nem sorolható a balliberálisokkal szimpatizálok közé egy-két megjegyzésével egyet lehet érteni ajánlom meggondolásra az e lapon kommentelöknek

  • Kedves gróf, geróf !

    Te tényleg nagyon korlátolt vagy, ha azt hiszed az a hazaárulás, amit azok tesznek akik megszavazták a T. jelentést! Előzőleg a szankciókról döntöttek egy sokkal keményebb tétű szavazással, melyet ők sem ( sok mással egyetemben az Eu-s képviselők közül )szavaztak meg, mert nem a szankcionálás volt a lényeg, hanem ráébresztése a magyar kormány fejének arra, hogy amit tesznek három éve, az ellentmond az Unió szellemének: kicsit talán keress rá az interneten, és olvasgasd miről is szól az Uniós együttműködés ! Meg fogsz lepődni milyen egyszerű, és nyilvánvaló, ennek ellenére mégis milyen keveset tudnak róla a magyarok – legalábbis azok akiknek hivatalból is ismerniük kéne, és eszerint eljárni!
    Nem a magyarokat bántják – sokszor és sokak által elhangzott – hanem a magát Magyarországgal azonosító, önkényesen eljáró kormányt és annak megátalkodott kényurát próbálják jobb belátásra bírni, épp a magyar nép, többek között a te érdekedben is !Ha meg már hazaárulás – akkor minek neveznéd azt a hazafias cselekedetet amikor a Fidesz jeles (és jeltelen) képviselői élükön Orbánnal, Kövérrel, Szájerrel az előző kormány alatt kirohangáltak Brüsszelbe, hogy rábírják az Uniós vezetőket: Magyaro.-nak ne adjanak támogatást,vonjanak meg tőlünk mindent ezért meg ezért stb ! Valójában azért mert belebetegedett a zsebdiktátor és kapcsolt részei abba a ténybe, hogy nem ő fog diszponálni a 8 ezer milliárd euró felett – félt/féltek hogy mire hatalomra kerülnek nem marad nekik elég…… !
    És a magyarok – sajnos nem kevesen – ezt bekajálják mert nem képesek az orruknál tovább látni !
    A gondolkodás errefelé nagyluxus ! És ha valakiről kiderül, hogy mégis csak jót akar, és segíteni próbál, abba rögtön beleakarunk rúgni.Ostorhoz szoktunk, és ha valaki a kezét nyújtja abba belemarunk, mint a betöretlen vadállatok. A ridegtartás – az igen: az való nekünk, nem Európa!

  • „A magyarországi változásokat és Orbán Viktor miniszterelnök munkáját méltatta az Egyesült Államok kongresszusi képviselője pénteken Budapesten.

    Christopher Smith republikánus képviselő, az amerikai Helsinki Bizottság társelnöke – aki kongresszusi küldöttség tagjaként látogatott Magyarországra – bámulatosnak nevezte a magyarországi alkotmányreformot és az új törvények sorát. „Harminchárom éve foglalkozom emberi jogi ügyekkel a kongresszusban, és nagyon nagy hatással volt rám” mindaz a változás, amely Magyarországon végbement – mondta a politikus a Parlamentben, miután tárgyalt Orbán Viktorral.

    A magyar miniszterelnök „rendkívüli, hatékony, szilárd erkölcsi alapon álló politikus, aki szenvedélyesen munkálkodik azon, hogy előrevigye Magyarországot” – mondta. Az Egyesült Államokban okkal tekintik sokan olyan európai vezetőnek, akinek a pályája felfelé ível – tette hozzá.

    Smith: Orbán a hagyományos értékeket védi
    Az MTI kérdésére, hogy miként vélekedik azokról a bírálatokról, amelyekkel az Európa Tanács égisze alatt működő alkotmányjogászokból álló szakértői testület, a Velencei Bizottság illette a magyarországi alkotmányozást, Christopher Smith azt felelte: nyilvánvaló, hogy minden alkotmányos újítás, sőt egyszerű törvénymódosítás is apróbb változtatásokra szorul. Hozzátette, Orbán a hagyományos értékeket védi, és vannak az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban olyanok, akik nem értenek egyet ezzel, de – mint mondta –ilyen a demokrácia.”

  • Kerekes Sandor

    Kosz falusi a linkert.
    Indeed a bakafant megrequire a maga special nyelv.
    Eddig azt hittem, hogy Orban and the Jobbik up come with special nyelv, but ez a baromsag was yet hianyzott.
    Now they megkaptak. Igy perfect!

  • A parittyás hangja

    Kedves falusi!
    -:))))))))))))))))))))))))))))))))
    Örök Hála!:) Az év egyik legjobb napja a link miatt. Mondjuk többen hülyének néztek mert bármikor eszembe jutott -és nem tud nem eszedbe jutni annyira döbbenet- sírtam a röhögéstől!!
    Azonnal elküldtem mobilon az összes haveromnak a linket, és egész nap csörgött a telefonom, de mikor felvettem mindig csak fuldokló röhögés volt percekig a vonalban!
    Az már biztos, hogy csináltatunk „this was szóvicc, haha” pólókat, de az „árultunk közmondásosan shit nyilakat” és „Fucking labanc visszafoglalta nekünk our proud castle of Buda” is versenyben van!-:)
    Mindenesetre van egy remek hozadéka ennek a remekműnek. Soha többet nem fogom felhúzni magam a jobberek behányásain, mert csak emlékeztetnem kell magam, hogy a geróf nevű-szerű vadbarmok nem mások mint Orbán, Péter Konok nevű udvari költőjének klónjai!:) Egyébként meg e mű himnusza lehetne az EU-val birkózó derék szabadságharcosainknak, hiszen fényesen tükrözi leírhatatlan értelmi képességeiket!

    Geyza! Nézd meg a linket mindenképp! El fogsz ájulni a röhögéstől!

  • HEHEHEHEHE..hehe
    Itt van hozzá a megfelelő szakirodalom :

  • Avi ben Giora!……………….Igaza van.Bár én még hozzátettem volna a bankok és a multi cégbirodalmak országonk elleni aknamunkáját is.

  • Geyza!………………Kirúgnak minket az EU-ból?Levágni az aranytojást tojó tyúkot?Európa szemetét magyarországon árulják élelmiszer elnevezéssel.Nem beszélve a tisztitószerekről stb.stb.Csak próbáld ki egyszer,hogy két azonos nárkájú mosópor / az egyik ausztfiából amásik magyarországról/ hatásfoka között mekkora a különbség.

  • Kerekes Sandor

    Mindazoknak, akik a kincstari vaszokat fogadja el a Tavares jeletesrol ajanlom megtekinteni a kovetkezot:

    http://www.atv.hu/videok/video-20130705-retvari-bence

    Ez nem hagy semmi ketseget arrol, hogy mi a kormany allaspontja es hogy az mennyit er.

  • nemzeti zsido

    Kelly…ugylatom kepessegeid nem engedik felismerni hogy a magyar baloldal ott art az orszagnak ahol csak tud…pedig ezt csinaljak kun bela ota….talan frankel leo volt kivetel aki magyarkent parizsban artott a franciaknak….arrol nem tudok hogy magyarokra is rarontott volna mint kadar,horn gyula,gyurcsany,bajnai,mesterhazy

  • Enterprise
    2013 július 6
    1:15 de.
    Te testesíted meg tökéletesen az igazi sötét magyart.
    Akinek annyi a hozzászólnia valója ahhoz, hogy orbán lebontotta a demokratikus jogállamot, és a szövetségeseink ellen szabadságharcol (tehát a demokrácia és a jogállamiság ellen küzd), lerabolja az országot és milliókat tesz földönfutóvá, nos erre annyi a reakciód, hogy gyurcsány szemeket lövetett ki 2006-ban.
    Egy igazi gyökér vagy, vagy pedig megfizetnek téged ezért.

  • Bocs, a nemzeti zsido nevű is jó példája a sötét tirpákoknak.
    Aki egy lapon említi Kádárt, aki vagy 25 évig volt vezető szovjet háttérrel, és Mesterházyt, aki még sosem bizonyíthatott, az is egy gyökér.
    Aki pedig ráront a nemzetre az a fidesz, amely 20 éve gátja minden fejlődésnek.
    Sorold már fel mit köszönhetünk orbánnak, mit tett 20 év alatt Magyarországért. Csak magáért tett mindent.
    Az ilyen hülyék, mint te meg elájul tőle. Vagy fizetést kap…

  • Lévay Atilla

    Don Ovuz
    2013 július 5
    9:57 de.

    Lévay Atilla
    2013 július 5
    3:17 de.
    A téma a Magyarországi diktatúra kiépítési kísérlete, és az UNIÓ viszonya ehhez a Tavares jelentés megállapításai tükrében.
    Vagy eltévesztette a cikket? A témához kérnénk!
    A rövid írás és az első film érinti ezt a témát. „Minden mindennel összefügg.”

  • Toppauer pont olyan szellemi topprongy mint rég.
    Ebből is láccik nincs új a nap alatt.

  • nemzeti Lacika…
    🙂

  • A parittyás hangja
    2013 július 6
    2:58 du.
    🙂
    Nálam is hasonlóan ment a dolog. Minden létező ösmerősömnek elküldtem..
    Viszont Konok nem Orbán udvari bohóca..A google-fordítót használó hölgyeményt kicikizendő este meg magát az írás..
    Nézd meg az írásait a face-n..Hatalmasak !!
    🙂

  • Egy baj van az Alkotmánybíróság hatáskörének vissza állítása ügyében.
    Az,hogy tele van a diktátorhoz hű pártkatonákkal!
    Vagyis ők ott,a diktátor utasításait hajtják végre.
    És így nem képeznek tényleges ellensúlyt a diktatúra ellen.
    A 2010 óta létező diktatúra ,minden politikai és a lényeges gazdasági pozíciókban a saját emberit helyezte el,akik hűségesen követik vezérük parancsait.
    Vagyis elkésett a Tavares jelentés.
    Pedig az EU-nak minden törvény meghozásánál vétó joga van. De ezt nem használta,és ma már a megerősödött diktatúra ellen nincs eszköze az EU-nak.
    Ez a jelentés is csak valamikor a jövőben elkövetkezendő intézkedésekről beszél. Melyeket vagy végre fog hajtani a diktátor,vagy nem.

  • Topapó
    2013 július 7
    3:11 de.
    Aranytojást tojó tyúk?
    Mi maximum táposcsibék vagyunk ott..
    🙁

  • nemzeti zsido

    falusi..van nemzeti roma is..a fideszben..kanadaban ilyen mohacsi ? viki aki nagyon helyesen azzal indokolja menedekkerelmet hogy gyurcsid idejeben gyilkoltak oket

  • A parittyás hangja

    falusi
    2013 július 7
    11:20 de.
    Köszi a kiigazítást! Valóban!
    Elnézést kell kérnem a szerzőtől a rágalomért!
    Így viszont óriási fazon!:)

  • A parittyás hangja

    „Levágni az aranytojást tojó tyúkot?”
    Hát vaze, ez az ürge tényleg hülyébb mint a sok évi átlag!

  • Falusi!……………..Nem tudtam,hogy ennyi lóvét hoz a táposcsibe.

  • Geyza!………………..Kiengedtek a detoxból baromarc?Ne harcolj visszakerülsz.

  • Topapó
    2013 július 7
    3:11 de.

    Ez a tyúk nem aranyat, „görbét” tojik. 🙂

    http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/07/05/ennyit-kapott-minden-magyar-az-eu-tol/~~fokusz

  • Aser: Tévedsz.
    Nem a fontos pozíciókban vannak az emberei , hanem már a trafikokban is.
    ( A FIDESZ már a trafikokban van. Modernizált közhely , a Tizedes után szabadon.)

    Falusi :
    Hát ez az ! Ezek az idióták el sen hizik talán hogy az EU pillanatnyilag csak nyomatja ide a pénzt és a lehetőséget a szabad kereskedelemre.
    Ezek a csökkent-agyúak komolyan úgyképzelik hogy mi itten most jól kivagyunk fosztva.

  • Kérem a demokratákat, akik egyetértenek az alábbi petíció tartalmával szignálja.

    http://www.peticiok.com/magyar-_es_europai_demokratak

  • Tavares továris….csak egy az EU által felbérelt portugál baloldali
    közül,akinek a jelentése nem megalapozott és több helyen is
    nélkülözi a valóságot ( ha ide jönne meggyőződhetne róla…)
    viszont az ilyen cikket írók és a vele szimpatizálók a
    szélsőbal magyar alja…..!

  • aser
    2013 július 7
    11:27 de.
    Aser. Az EU-nak nincs vétójoga a magyarországi törvényekkel kapcsolatban, viszont szankcionálhatja, ha azok ellentétesek az EU-s irányelvekkel.
    Az EU-nak van eszköze. Úgy hívják: pénzcsap.
    Majd megy a távirat:
    Orbán Viktornak stop
    Ön visszaél a hatalmával stop
    Pénz stop. támogatás stop..

  • Rebekah Church

    A fideszesek szerint a dokumentum számtalan súlyos tárgyi tévedést, csúsztatást, megalapozatlan következtetést és a magyar kormánnyal szemben támasztott jogalap nélküli követelést tartalmaz. A párt európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlament baloldali többsége, pártpolitikai okokból, „quasi” bíróságként diktátumokat támaszt a magyar Országgyűlés számára. A néppárti frakció szintén a Tavares-jelentés ellen foglalt állást” – olvasható a közleményben.

  • Boda Marcsi 2013 július 7 3:46 du.

    Mielőtt állítana valamit informálodjon az internet világában ez a minimum. Főleg amikor minősít..!

    Röviden amit tudni kell – Tavarest kijelölték a jelentés elkészítésére,- ! az öt legnagyobb politikai csoport képviselőivel közösen szövegezték meg ! ! így a Európai Néppárt-tal, Szocialisták és Demokratákkal Progresszív Szövetséggel, Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, Zöldek/Európai Szabad Szövetséggel, Európai Konzervatívok és Reformerekkel, Európai Baloldal/ÉszakiBaloldaliakkal.
    Utána az eu. jogi, bel- és igazságügyi bizottság, és a magyar kormány véleményét is, figyelembe vették. Th: többször többszinten tárgyalt anyagról van szó!! „széles körű konzultációnak volt az eredménye” és nem csak egy párt vett részt ebben a Tavares-javaslatban.
    Tehát ezt a javaslatot Tavares csak koordinálta, összefogta.

    Ehhez képest a magyar ‘alaptörvény’-t egypárt állította össze és fogadta el.

  • Rebeka:h Church: „Európai Parlament baloldali többsége” Ezek szerint a parlamenti többség csak a fidesznek jelent jogokat. Ez világos! Ez így demokratikus.

  • Lévay Atilla

    Kim Lane Scheppele asszony jobban tenné, ha az Egyesült Államok foglyokkal való bánásmódjával foglalkozna.
    Az alábbi filmet érdemes megnézni.

    http://www.informationclearinghouse.info/article8451.htm

  • Rebekah Church
    2013 július 8
    3:21 de.
    A fideSS propaganda ellenére a néppárt nem állt ki mellette, mivel akkor nem ment volna át a jelentés.
    Vagyis megint hazudnak. Vagy inkább képtelenek az igazmondásra.

    Magyarország elkötelezett az uniós jogszabályok átültetése és alkalmazása mellett – közölte a Külügyminisztérium, egy órán belül a kormányhatározat meghozatala után.
    Ez viszont nem képezi propaganda tárgyát. Miért is nem?

  • Boda Marcsi
    2013 július 7
    3:46 du.
    Fentebb, még az eleje körül feltettem a jelentés tényleges linkjét. Az oldal az EU hivatalos oldala, ahol a jelentés az összes tagország nyelvén olvasható.
    Kérem, írja meg nekünk, melyik pontjával, és miért nem ért egyet!
    Látja, én vitapartnernek tekintem, mindössze konkrétumokat várnék a vitaindítójához.

  • Rebekah Church
    2013 július 8
    3:21 de.
    Kedves Rebekah.
    Hogy a fideszes papagájok mit mondanak, az egy dolog, a tények, meg egy másik dolog..
    Tény: a Tavares jelentést nagy többséggel elfogadta az EB.
    A vizsgálatot nem a hazai szocialista, vagy baloldali kötődésű EU-s képviselők kérésére, hanem az EU ethikai bizottságának, alkotmányjogászainak kérésére kezdték el.
    A Tavares jelentés egyetlen pontját sem cáfolta meg a kormány, ehelyett lózungokat, párt és kormánypropagandát próbált eladni Brüsszelben.
    Az EU parlamentjében kb fele-fele arányban vannak a néppártiak és az un. baloldali liberális tagok.
    Suba-subaru: a néppárt is kihátrált Orbán mögül.

  • Kerekes Sandor

    Mariskam, Mariskam! Te mar megint ostoba vagy! Mint irod: „Tavares továris….csak egy az EU által felbérelt portugál baloldali
    közül,akinek a jelentése nem megalapozott és több helyen is
    nélkülözi a valóságot ( ha ide jönne meggyőződhetne róla…)
    viszont az ilyen cikket írók és a vele szimpatizálók a
    szélsőbal magyar alja…..!”

    Mi derul ki ebbol?
    Eloszor az, hogy a jelentest nem olvastad. (Minek is? Igaz?)
    Aztan hany baloldalit berelt fel Portugaliabol az EU? Mit tudsz errol? (Semmit, ugye?)
    Ha nem olvastad, (marpedig az vilagos, hogy nem,) akkor hol van benne a „valosag” hianya? Miert nem mondod meg magadtol, hogy mire celzol? Nem tudsz semmi konkretat mondani, az nyilvanvalo.
    Ha ide jonne, mondod. Nos, Tavares szamos alkalommal jart Magyarorszagon, a jelentes elokeszitese idejen, masfel even keresztul. Mi tobb, minden egyes alkalommal egyeztettek a kormannyal, magyar allami hivatalnokok resztvettek a jelentes osszeallitasaban es megfogalmazasaban. Sot! A jelentes annak a Fideszes kepviselononek a tranulmanyan alapszik, aki a vitaban is felszolalt.
    Az altalad „szelsobal aljanak” titulalt professzor Sheppele a princtoni egyetem, (Albert Einstein egyeteme,) alkotmanyjogi professzora, a magyar Alkotmanybirosag egykori gyakornoka negy even at.
    Te szerencsetlen tehen! Csak egy ilyen ostoba, bargyu tehen, mint te allithat ekkora baromsagokat. A butasagod egyszeruen hatartalan.

  • Parittyás!…………..Tomika!Nem birtad tovább?Már megint kekeckedsz te kis farokarcú szarcsimbók?

  • Kerekes én nem érzem magam tehénnek,de te egy veszett nagy
    MARHA vagy és ugye professzor az nem…..,mert akkor nem lennél ennyire bunkó!!!
    A jelentést nem kell szóról szóra ismernem,elég amennyit
    olvastam róla,illetve láttam a TV-ben,meg azt is,hogy bizony
    több dolgot tényekkel cáfoltak és több párt,politikus
    (KÜLFÖLDI is!!!!!!)kiálltak mellettünk,persze nem az itteni
    alja népség!!!!
    Egyébként Farkas Flórián kimegy Brüsszelbe és tájékoztatja
    a „továrist” a cigányok valós itthoni helyzetéről!
    Na csak hörögjetek tovább!

  • Kerekes Sandor

    Levay Attila irja: „Kim Lane Scheppele asszony jobban tenné, ha az Egyesült Államok foglyokkal való bánásmódjával foglalkozna.
    Az alábbi filmet érdemes megnézni.”

    Nekem erre csak egy-ket kerdesem van.
    Mennyit segitene Magyarorszag sorsan, ha professzor Sheppele az amerikai polgari jogokkal is foglalkozna?
    Mi a bizonyitek arra, hogy nem foglalkozik vele?
    Hany civil szervezet foglalkozik az amerikai polgari jogok kiterjesztesevel es mennyire eredmenyesek ezek?
    Ezzel szemben, hany polgari szervezet dolgozik a magyarorszagi polgari jogok kiterjesztesevel es mennyire eredmenyesek ezek?

  • Makokriz!
    Azért az magáért beszél,hogy az Eu-ban a szocialisták,liberálisok és a zöldek vannak többségben.
    Egyébként sokan a jelentés ellen szavaztak illetőleg
    tartózkodtak,messze nem abszolút többségben szavazták meg.
    Az állításokat bizonyítani is kell(alátámasztva!)és hiába
    volt a portugál elvtárs Budapesten,több tényről egyszerűen
    nem vett tudomást például nincs se zsidó se cigány üldözés,persze a hazaárulókat,tolvajokat,gyilkosokat egy országban sem tűrik meg,ami nagyon helyes.
    Gondolom az EU-nak is kötelező betartani (vagy legalábbis
    illene…)az alapszabályokat és nincs joga más országok
    belügyeibe avatkozni,persze a vitás kérdéseket meg lehet
    beszélni,erre a magyar kormány eddig is nyitott volt és több törvényt módosított ,ami az európai jogalkotásba
    ütközött,de tudni kell hol a határ és mihez nincs semmi közük!!!!

  • nemzeti!

    Nagyon igaza van gratulálok!!!!

  • Melyik oldalon àll-illetve ül- Tavares?
    Melyik oldal van többségben az EU PARLAMENT-ben?
    Miért nem egy pàrtatlanokbol àllo külsö-szakbizottsàg kapott megbizatàst a vizsgàlodàsokra? Mert az pàrtatlan lett volna?
    Az EU PARLAMENT-i szavazàs,a Tavares jelentés tehàt, egy baloldali
    szemlélete a magyar valosàgnak.
    Nekem csak egy pàrtonkivüli értékelés lett volna mérvado,ehhez kellett volna az EU PARLAMENT-ben megegyezni.

  • Falusi(meg még akit illet)
    Bár falusi, de én nem emlékszem, hogy együtt őriztünk volna disznót, lévén én nem vagyok falusi, tehát hátrább az agarakkal(akarom mondani a korcsokkal), ajánlom a rokonok és barátok tegezését.
    Még egy noném forumon is illendő a modor, a kultúrált vitázás alap szabályait (kölcsönös tisztelet, vita érvekkel, tárgyi alapon, személyeskedés nélkül) betartani.
    A baloldalt(ál)- nagyon helyesen – a szavazók, kik sokat tanultak Horn Gyulából, Lopcsány Ferencből, D-209-ből, Hajdu-Bétből, Kóka Janiból kibillentették a hatalomból. Elég rendesen. Megmondom miért. Mert lassan felfogták, nem úgy viselkedik, mint egy szociáldemokrata párt(mármint egy valódi), inkább a nagytőke pártjaként mozog, de azon belül még csak nem is tisztességesen, sőt, még okosan sem – hazudtunk éjjel nappal…trükkök százaival… nem kormányoztunk stb.
    Namost az álbaloldal(meg a mögötte álló, extraprofithoz szokott csapat) rájött, innen nehéz lesz visszamászni. De nagyon jó lenne. Innentől a cél szentesíti az eszközt, mindegy hogy Tavaresnek, Scheppelének avagy IMF-nek, banknak vagy telekomnak hívják, kezét, lábát töri annak érdekében, hogy a polgári kormányt, mely egyre több gyakorlati eredményt mutat fel megtörje, beszorítsa, választóit elbizonytalanítsa. Erre még van kb egy 3/4 éve. S mint említettem, a magyar választók, ha lassan is, de tanulnak, ez már nem az a csapat, amelyik 4 évvel a kommunista diktatúra nukása után beszavazta Horn Gyulát, meg az SZDSZ-nek 10%-felett adott. Ezek már néha gondolkodnak, s ne adj isten a memóriájuk is javulóban…, sőt a kezdik lassan – nagyon lassan – felfogni ismét, mit jelent az, hogy nemzeti (esetünkben magyar) érdek. Felfogják azt is, hogy a marxista generálszósz helyett (azok, akik addig azt öntötték öntik most a „piac” nevüt) nem biztos hogy korlátlanul alkalmazható a piac generálszósz…
    Még az Egyesült Államok is protekcionista(sőt).
    Na, hát valahogy így vanez.

  • Bocsánat,
    az illemtanóra antifülke-nek készült(meg még azoknak, kiknek túlzottan személyeskedő a stílusa). A többi szétosztható a kissé elfogult, szemellenzős baloldali „gondolkodók” között.

  • Vajda B. Attila

    Kerekes Sándor
    Irja egy hölgynek: „Te szerencsétlen… ostoba, bárgyú tehén !” Bizom benne, hogy nem azonos azzal a Kerekes Sándorral, aki mint a Szerkesztőbizottság tagja a budapesti kihelyezett ülésen uriembert alakit ?! Borzalmas lenne a KMH-ra nézve !!!

  • Lévay Atilla
    2013 július 8
    4:18 de.
    Kim Lane Scheppele asszony alkotmányjogász, tehát ahhoz ért, nem olyan, mint a kedves fűrered, aki polihisztor, és mindenhez ért (szerinte).
    Egymaga megreformál (szétbasz) egy egész országot, és megreguláz egy egész nemzetet.
    Mindenben egymaga dönt, mindenről ő határoz, a csicskák meg kiszolgálják. Te úgy tűnik ezt szereted, vagyis a diktatúrát. Szar neked.

  • Boda Karcsinak megint elgurult a pirulája.
    Tavares többször járt Magyarországon, másfél évig gyűjtötte az információkat, és maga a jelentés is avval kezdődik, hogy milyen infók és konzultációk alapján készítették el az egész jelentést.
    De az ilyen sötét suttyómagyarok, mint karesz,még a fáradtságot sem veszi, hogy beleolvasson a jelentésbe, csak egyből okoskodik, és nyomja a propagandát. Mintha egy baloldalinak eleve nem lehetne igaza.
    Ezt a cikket pedig Scheppele írta, ő biztosan nem a „szélsőbal magyar alja”. A magyarok alja az ilyen Boda féle diktátor-fanok.

  • Vajda B. Attila

    Geyza (július 5.)
    „Kis szar ország elmebeteg lakókkal”
    Nem hiszem, hogy lehet ennél mélyebbre süllyedni !!! Ha ez mondjuk román viszonylatban történne, pár nap múlva már az illető háza helyét is sóval szórták volna be… Ez Magyarországon nem történhet meg, mert ugyebár ITTHON Horthy fasizmus van !

  • Lévay Atilla

    antifülke
    Kim Lane Scheppele asszony alkotmányjogász, tehát ahhoz ért, nem olyan, mint a kedves fűrered, aki polihisztor, és mindenhez ért (szerinte).
    Egymaga megreformál (szétbasz) egy egész országot, és megreguláz egy egész nemzetet.
    Mindenben egymaga dönt, mindenről ő határoz, a csicskák meg kiszolgálják. Te úgy tűnik ezt szereted, vagyis a diktatúrát. Szar neked.

    A sztálini dialektika törvényei szerint, ha nem tudsz valamit megcáfolni, „válaszolj” másra.
    Ha az sem megy, a személyt kell támadni, lehetöleg hitelteleniteni, nevetségessé tenni, sértegetni,
    lekezelni.

  • Kerekes Sandor

    Denes EROS!

    Kivansagod, hala Tavaresnek, maris teljesult. Kinevezik a partatlan bizottsagot, az EU Parlament mar meg is szavazta, es kesz. A baj csak az, hogy az ostoba Fidesz kormany elore kijelentette, hogy nem fog vele egyuttmukodni. Igy termeszetesen a fuggetlen bizottsag nem tehet mast mint elmarasztalni Magyarorszagot.
    A magyar kormany mar sokat tiltakozott, de meg egyetlen egy Tavares allitast sem cafolt meg, meg csak meg sem probalta. A magyar hivatalos allaspont egyszeruen tarthatatlan Europaban. A tudatlan, erzeketlen hazai kozvelemenyt esetleg felrevezetheti, de a vegeredmenyrol nem lehet ketseg.
    Itt rad is munka var, hiszen meg kell ertetned barataiddal es szimpatizansaiddal, hogy a valosag mas mint a propaganda. Nehogy a vegkifejlet meglepje es elkeseritse oket.

  • Kerekes Sandor

    Es meg egyet Denes Eros figyelmebe.
    Sajnos, mire a fuggetlen bizottsag vegleges dontese megszuletik es a kovetkezmenyek porig sujtjak majd Magyarorszagot, addigra Orban es bandaja arkon bokron tul lesz. De a kovetkezmenyek megint az orszag nyakaba szakadnak. Igy ketszer fogjuk megfizetni az orbani fosztogatas arat: most Orban iszkol el a vagyonnal, kesobb pedig az Unio szunteti meg a tamogatast. Orban elvtars! Koszonjuk.

  • Néhány dolgot nem értek.
    Az egyik dolog, hogy az itt habzó, magukat konzervatívnak valló jobboldal csak a magukat demokratáknak valló jobboldalt mocskolja, de a jelentésből még egyetlen mondatot sem idéztek. 🙂
    Ez egyértelműen arra mutat, nem is olvasták, mvel egymondatos agykapacitásukat meghaladja.

    A másik dolog a jelentés egy mondata.
    Igaz, büntetést nem ró ki a jelentés, de van egy kitétel a jelentésben.
    Amennyiben a fideSS nem hajtja végre a javasolt változtatásokat, minden párbeszéd csak a változtatások után lehetséges. Mindaddig csak kérdés tehető fel Magyarországnak, miért ne hajtja végre?
    A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy pénzt,támogatást ,pályázatokat,segélyt ,.., bármit kérne az ország, a válasz erre.
    ….ott a Tavares jelentés olvassátok,teljesítsétek addig nincs semmi!,nem kaptok semmit!

    Nem szaladnak ők utánunk, csak innen kezdve kiesik a cumi a csuti szájából!
    🙂 🙂

  • Lévay Atilla
    2013 július 10
    6:39 de.
    A saját csapdádba estél, jó fidesznyikhez hűen.
    „A sztálini dialektika törvényei szerint, ha nem tudsz valamit megcáfolni, “válaszolj” másra.
    Ha az sem megy, a személyt kell támadni, lehetöleg hitelteleniteni, nevetségessé tenni, sértegetni,
    lekezelni.” – írod.
    Tökéletes sztálinista vagy a saját logikád szerint( a fidesszel együtt), hiszen te vagy az, aki Scheppele alkotmányjogi aggályaira való reagálás helyett terelsz, más munkát ajánlasz neki, kvázi ne velünk foglalkozzon, és személyében támadjátok.
    Egy szóval sem cáfolva őt.
    Mert nem is tudnátok, hiszen nem is értitek mi folyik itt.
    A Pártod is ezt csinálja nagyban, mint te, amortizálják az ellenfeleiket és mellébeszélnek.

  • Vajda B. Attila

    To whom…
    Miután Scheppele kisasszony kinőtte magát a világsajtó élére, tettem pár kört (internet, telefonok…), hogy ki is ez a súlyos egyéniség. Hát sok minden, csak NEM alkotmányjogász !!! Csúcsvégzettsége (PhD): szociológus, amit még a 80-as évek közepén abszolvált Chicago-ban. Pár éve a princetoni egyetemen ad elő, szociológiát… (ahol egyébként nem csak Einstein fordult elő, de két ötvenhatos magyar egyetemista is.) Valóban „alkotmányjogászkodott” évekig Oroszországban és Magyarországon. Nálunk a valóban fajsúlyos (ex-SZDSZ-es) Halmai prof futtatta fel, miként napjainkban is teszi. Tisztább lenne minden, ha Halmai prof jegyezné a magyar vonatkozásu értekezéseit. Az USA-ban egyébként nem fér(ne) bele a legjobb 2.000 expert közé.

  • Kerekes Sàndor!
    Elhiszem amit nekem cimeztél,ha Te is elhiszed amikor majd én hazudok.
    Christopher H. Smith USA Helsinki Bizottsàg tàrselnöke nyilatkozta:
    „A Magyar Alkotmàny kifejezetten elömozditja az emberi jogok ügyét,a Tavares jelentésnél meg kell nézni azt is,hogy melyik oldalrol irtàk”stb.

  • Minden esetre Orbánnak papírja van róla, hogy rombolja a demokratikus jogállamot

  • No comment:

    „A választásra jogosultak 32 százaléka tartozik a kormánypártok, 21 százaléka az összefogásra kész baloldali pártok, 11 százaléka pedig a Jobbik táborába. A Demokratikus Koalíció (DK) jelentősége pedig egyre csökken, a választók 0,4 százaléka támogatja – állapította meg a Nézőpont Intézet.”

    „A Nézőpont Intézet szerint a körvonalazódó baloldali összefogás kedvező hatása egyelőre nem mutatkozik sem az MSZP, sem az Együtt-PM támogatottsági mutatóiban, hiszen az előbbi szimpátiaindexe 11, az utóbbié pedig 10 százalékos.”

  • Kerekes Sandor

    Kedves Denes EROS!

    Ugy latszik, mintha hazugsaggal vadolnal es azt kertem vona, hogy megis higyj nekem.
    Errol szo sincs. Nem kell hinned nekem, higyj inkabb az amerikai szenatornak ha akarsz. De o meglehetosen egyedul van, veled, es a nemzetkozi velemenyek tulnyomo tobbsege a kormany ellen van. Persze, erre te azt mondod, hogy „ugyan kit erdekel, azok csak idegenek!” ami igaz, de ezek az idegenek fizetik Magyarorszag osszes beruhazasainak 90%-at.
    Nem hazudok, minek, nem kell hinned nekem, csak szamolnod a kovetkezmenyekel. Ez minden amit ajanlottam. Tudod, amikor a szokoar jon, nagyon szep tavobol, de amikor mar itt van, senki nem tudja tobbe, hogy szep-e, csunya-e, meg aztan mindegy is, hiszen ugysem tudnak mar beszamolni a velemenyukrol.

  • Kerekes Sandor

    Nezd csak Eros mit talaltam:

    A Financial Times irja:

    “Everybody is very aware that we may be heading for a fundamental rights and rule of law crisis in the EU, which has a very disruptive potential – particularly because it comes on top of the eurozone crisis, of an economic and social crisis,” said Rui Tavares, author of the European parliament report on Hungary. “The EU is not well enough equipped to deal with disruptions to its principles and values.”

    José Manuel Barroso, commission president, and vice-president Viviane Reding are both anxious to bolster the EU’s democratic defences with “new tools”, say people familiar with their thinking. But they are wary of the commission being seen to victimise particular countries such as Hungary.

    Addressing the European parliament last week, Ms Reding said the debate on the rule of law was of “high importance” but “should not be shaped exclusively by our experiences with . . . Hungary”.

    Ms Reding has also called a conference for November bringing together other EU bodies as well as senior policy makers, judges, lawyers and experts.

    Though measures may ultimately be adopted on an EU-wide basis, Hungary is likely to be their first target – setting the stage for bitter clashes. Analysts say Hungary’s firebrand premier bitterly resents any kind of monitoring.”

    Mit jelent ez, kerded? Nos a fekete leves mar novemberben kovetkezik. Nincs sok hatra, mielott a buzogany lecsap.
    Ugyan, mondod megint, kik ezek, hiszen meg magyarul sem tudnak! Megint: jobban tudnak magyarul, mint te angolul, es az is mindegy, mert eddig adtak es ezutan majd nem adjak a penzt.

  • Enterprise
    2013 július 9
    9:12 de.
    Há’ tígedet is üdvözűlek, jóbarát..
    Kicsinyég mekszeppentem, amikor aszontad, hogy nemőriztünk eggyütt eggyetlen politikust se, de vígiggondúva, lehet benne sokk igasságod, mer kutyát sose szokok vinni, mer sokat ugat, meg idegesítti a disznókat..
    Plébánosur aszonta, hogy te tukajdonkíppen nemis őrizté semmit, csak reglamátad, hogy letegesztelek, de asztatis monta, hogy nenagyonn foklakozzak vele, mer valami cibere(?) térbe állíttólag nemmagázódnak a disznópásztorok.
    A taníttóur fölóvasta a többi részit is a levelednek,- amit ezútta is hálássan köszönök, mer’ ritka ittenség a szórakozási lehetűség, csak amikor gyönnek a turristák, aszt dílutánonkínt kiengedem közéjjük a bikát,- oszt jósokat viatakosztunk rajta, mer itten soka zokos ember, aszt mindenek van vélemínye..(A korcsmárosnak is, de a csak ritkánn mongya, mer vigyáz a bótmenetre, nehogy valaki megsértőggyön, aszt onnéttú a nemzeti bögrecsárdákba igya meg a kétdeci fédecijét.)
    A tanittóuris, a plébánosuris, de még a kéntoris aszonta, hogy a Horngyula azélett visszaválasztva szociálista állatgondozónak, mer nígyév alatt főgyülemlett a ganyé a zistállóba, a tehének csont meg bőrök vótak,(egy rendes sörlijon stéket se lehetett vóna belüllük) meg elapatt a tejük is, ráadású nígy év alatt evítték a tetőt is az istálló fölű, az ípület keleti fala megdűt, de az íszaki meg a déli is rogyadozott, píz mega zablakba vót. Én ugyan asztláttam, hogy a zablakba muskátli vót, de nemakarok vitatkozni a plébánosúrra, merakkor nemkinál meg többet a misebornak álcázott birsalmapálinkájáva..
    Szal aszonták, hogy az a Gyula asztán tanát valami Ágasbogas-nevüt, ammeg ekeszte megszoríttani a sok terménykereskedő nyakát, hogy neloptyákki a tápbul a vitaminot. Lett tető a zípületenn, megducúták a falakat, tehényék kesztek kikerekenni, má némellik tejetis adott.. Asztán gyütt a zújj agronómanus, ammeg átszervezett. Mindent. Aszonta, a bányászaté a jövő, mega szőllőtermesztísé, aszt ekeszte levágni a tehenyeket. Egy idő utánn a bornyukat is, viszont beföstötte a zistállót pirosfehérződre, vígigvonszútatta a magaípítette ezüsthajóva a falu pataktyánn egy rígebbi tanácselnök fejfödőjit, meg ekeszte renberakatni a falu kulturházát, amitmá ekesztünk építteni, megvót a gödör (ásott a zegísz falu, de még a szomszidfaluk is attak pízt téglára)de aszonta, hogyaz nemesik neki uttyába jövetmenet, hát máshová köll. Ugyis lett.
    Addigilag hetente kéccer vót pijac, meg a kisbiró hetente összedobúta a falut, de ű aszonta, hogy innéttú minden hét három hétig tart, pijacra meg ezentúl a tülünk keletreeső kofák nemárúhatnak, de a délijek meg a íszakijak is csak móggyáva, viszont nyugatrú nemnagyon akartak gyönni, mer a zecetizű borra, a cipőtapszerü marhafölsállra, árvalányhajas meggyfapipára, miskakancsóra, meg szőke olajra nyugott nyugati vevő aligakadott. Azé elébecút eddarabig, amig a tejpíz tartott, meg vót levágnivaló marha. Közbe kalákába fölípittette magának is, meg a többi tanácstitkárnak is a maga kis kacsalábonforgójját..A kalákát úgyköll érteni, hogy a falu dógozott, oszt a bevítelbű vették a téglát, mega törtmárványt.
    A falu felinek teccet a ház, meg szerette a savanyu bort, oszt amikó megin tanácselnökválasztás vót, akkor sokan ürá szavaztak. Másoccorra, mer esőre nemsokann, de assevót ölíg, mera díseltraktor födőnevü okosabbnak láccot, meg a fránciskusok is marhára dicsírtík, há ülett a tanácselnök. Beleis rokkant a zelőd visekedésileg, aminn assesegített, hogy két pisologusi látogatás között ement szöjulba focitnézni, meg szotyolázni, de ottan csak rizsát meg nyershalszákát lehetett köpködni ameccseken, hát hazagyütt. (A korcsmáros szerint avvót a hiba, hogy a kórejásiak nem ismerték fő, hogy milyen kutya, mer akkó főszógáták vóna dinnernek a záróünnepsígen.)
    Amijen hüjevót aza gyümőcsösnevü, nekiát mindent betartani amit megigírt..(Francselátott még szavatartó tanácselnököt..) Pedig tutta, hogy a zelőző agronómus még utojjára mulatott eggyetkettőt a haverokka, barátokka, patakokba fojt a málnaszőr, meg a haleledel a zakvárijumba.
    Minden száznapba csinát egy pogromot, aszt atta hozzá a pízet. A píz meg fogyott, minda devizsonybú a háziszilva, aszta pitésnek kitet a böcsülete, mer közbe kiderűt, hogy hivatalbú aláírta, hogy nempofázzaki a falu titkajit, demivelasztat a kőzetmegbizott előtt köllött, aszt arrú jegyzökönyvis kíszűtt, hát aszonták rá, hogy spicli vót. Sokat vitatkosztunk akkoriba a dógon a seggrestyésse is, mer ammeg aszonta, hogy asztatat mindeniknak aláköllött irni aki tanácstag vót, megmég majisaláköll, demáramá törvénybiztosíccsa, hogy nyócvanévig kusslegyen rúlla.
    Na, hogy szavamat egymásba neőccsem, gyött a tánczoslábu maszek kádküves, akibű má előzőleg csinyátak sportfelelőst, bár sport az alig vót. Igaz, jóléti tanácstitkár is vót, aszt a jólétrű meg csak sürü káromkodások között szoktak a nípek megemlíkezni..
    Elejinte eza gyerek csak próbát ejutni a folyosónn a zillemhelyig a nagy lökdösődésbe, mer tisztűte a tanácsurakat már régrűfogva, deazok aszonták neki, hogy csihaggyon, mer ükeszt jobban tuggyák, mer má vakbottyánna is együtt kaszátak, amikor gyöttek a labanc turázók. (Azoknakis duplán számútak fő mindent, mind mostanába a Váciutcai íttermekbe.)
    ez a gyerek meg tűrte eddarabig a lögdösődíst, aszt eccercsak, -mijután meginűlett a tanácselnök,- azeggyik hítvigiházba tartott tanácskodáson kifakatt. Aszonta, hogy teleja töke mindenkive, mer senki nemcsinyáll semmit, csak loptya a napot, meg még ki tuggya mi mindent, hát abbafejezni a semmittevést, mera prostituálódott falu többet érdemül.. Ettű asztán úgymeglepőttek a többijek, hogy eggyetlen árva ötletse maratt a zsebükbe..Elisszalattak níhányann a zelőző tanácselnökhő, hogy eza kádküves asztakarná, hogy dógozzanak, meg legalább akkóne hazuggyanak, ha mindössze hárman vannak a fírfiwécébe..!!
    Na, többseköllött..A zörökös tanácselnök gyorsann összegyüjtötteja falu focirajongójit, oszt azok kimentek desztilláni.(Ezegy külföldi kifejezés, valami ollasmit jelent, hogy szétkő verni a kukákat, autókat, felgyujtani eszt-aszt, összeszarni a főteret, meg bayernzászlókba takaródzva kijabáni, hogy murva anyád!)
    Közbe aziskiderűt, hogy a falut elárasztották a nemfalubelijek. Ezeket arrú lehetett megismerni, hogy nemvisetek trikólát a zárvalányhajas, vagy köcsögtollas kalaptyukonn, meg mindenn szivműtétessek vótak. na, ezektő óvgyon bennünket a mindenható, mondaná a plébánosur. Megis alapították fővigyázásilag – a borbély meg a szabó legnagyobb örömére- a faluvédelmi tánccsoportot. Jókijállásu gyerekekbű összeverbuváták, még eggyen ruhájjuk, meg eggyenvisekedésük is lett. Rámáscsizma, fehírümög, meg pitykésmellény. Aki legalább eccer adott má pofontot egy cigánnak, vagy tudott legalább három sort a Himnuszbú, esetleg tutta, hogy hunvan Nagyvárad meg Csikkszereda, az az agya nemvót nagyobb minda koraji cseresznye,az mingyátaglehetett!!
    Hullottisa fírgesse. Asztán aszonták a tánczoslábunak, hogy mennyen a..(esztet nemirom le, mera taníttóur mindig fölóvassa amit irok, aszt ilyenkor állandóan gyakogatnak a zitteni alkoholisták, hogy űk is mennének, tudoke cimet..)
    Lett másik. Ammeg aszonta, hogy csak addig lessz tanácsvezető, amig összeráncsaja téeszcsét, oszt utánna emegy horgászni.
    Megis csináta. Még a zóperencián túlrú is asztüzentík, hogy benne egy kisszabó, akirű tudni köll, hogy hetet eccsapásra!!
    Na, tet-mútt az idő, meg lejárt.
    közbe demágóg és magógilag tejjessen kapca lett a falu, há megina jómútkorit választották meg. Ű aszongya, hogy többsígge, de a falunak a feleis aligment e, mer ipeg borsóűtetési időszak vót, meg palántázási, hát sqartak az egíszre. Szal a felinek a többmindfele űrája savazott. ezt híjják budiforradalomnak! Igaz, nem a pottyantósba köllött megesnije, hanem a fülkékbe, de mindkettő ölég szagos, há tökmindeggy.
    Oszt ammeg bekeményített.
    Aszonta, hogy inníttű csak aza falubeli, akire ű ráfoggya. ha a szomszídfalubelira foggya, azisfalubeli lessz. meg inníttű coki a fináncoknak, mindenki annyi pálinkát főzhet, amennyit akar!! bevezette asztatat is, hogy innittű átirgya a falukönyvet, aminek csinátatott egy asztalt is. Kisszéket nem, pedig a níp má öléggé efáratt, ráfért vóna némi pihenés. Megemete a tizedet, a buszdíjjat,- a faluközlekedíst rábiztaja zeggyik rokonnyának a gyerekire, aki rígi bányászcsaládbú származik, meg tátott szájja tud rábámúni a világra- kirugott mindenkit a tanácsházárú, innittű csak az dógozhatott ottan, aki akár hajnal háromkor, fölébresztetten egy mulatós iccaka után is fő tutta mondani, hogy hányas számu mezet viset a tanácselnök, amikor Márija nekiatta a falut. Lett adóis mindenre. Házra, bótra, tikokra, demég a nyugdíjjakatse lehetett ezentúll csak úgy, hübelebalázs móggyára megtakarékoskodni. Fogta, aszt megvédte!! A tulajdonosoktól. Attú fítt, hogy még a vígin ekőttik. Sóra, kenyérre, melegvizre, mer ezekre egyre kevesebb jut. A zorvosnak is megmonta, hogy ezentúl csak aza rokkant, meg beteg, akire ű engedélyt ad. Nyugdíjjas nemdógozhat, dehameg igen, akkó nemkap nyugdíjjat! Aki a tánácsbavan az más, merazok megérdemlik. A sok potyás, féllábú álrokkant, gerincsérves álbeteg szénbányász, meg ne reglamájjon, örűjjön, aszt akkor esetleg lesz közmunka!! Törhet követ, áshat árkot.
    Lesz itt rend!!
    Most fosik is a falu rendessen.
    A könyvellő má nemmer a korcsmába gyönni, mer állandójan gyakogattyák, hogy mongyamá meg, mire megy a píz. Ammeg nemmeri, vagy nemtuggya.
    Arrúse akar beszíni, hogy mijafrancvót a gond a trafikokka, hogy mostan mindeniket falutrafiknak híjják, bótba meg benzinkutonn má nemlehet, viszont kettőt is telepítettek a tüdőgondozó területire (azok kemény dohányosok lehetnek) meg az eggyik uccába szép sorgyába van belüllük hétis. szal, nemgyön.
    Közbe nemmontam, szbaccságharculunk is. Kiellen? Mindenkiellen!! Akinek nincsen odahaza legalább egydarab tojó turulgya, vagy akár egy elaggott csodaszarvasa, Bocskaykabáttya, vagy legalább egy fokos, az ellenség. Émmég nemvátam azzá, meramikor rákírdeztek montam, hogy nekem ötvenkétfokosom van, azonna békinhagytak.( Kétliter után má asztismonták, hogy én egy rendes falubeli vagyok.)
    Mosmajd nemtom milessz, mer jövőre meginn lessz választás. nemigazán értem, hogy hogyann lessz majd, meritten sokmindent megváltosztattak ezügybe. aszongyák, hogy aki savazni akar, annak bizonyíttanija köll, hogy mán az ükaptyais turulbaszületett, hitelesített fínykípevan arrú, hogy gyerekkorába pirospöttyös vót a popójja, és válaszul arra a kérdésre, hogy tartozike valamilyen vércsoportba, oszt ha igen, akkor mijér?
    Há, ígyánaka dógok errefelé, jótezsvér.
    meg örülök, hogy itten ilyen jó ebeszígetünk, mert te okos embernek tünő, csak nemsokatjársz zugkorcsmába, aszt nemismered a zuri szokásokat. Nembaj, majd itten kikupálódó.
    majd irgyad meg, hogy tifelétek füstüttkolbászbú, vagy csak sima virslibű vane a keríttis, mer szeressük itt megismerni a másik falu nípszokásajit.
    +6ó, amikor a zember 1cerű gyerekéve illen inteligencse urakis szóbaának..
    Kivülálló 1Otelettel
    falusi a résenlevési bizottcság megbizott altitkára

  • Enterprise
    Ha valaki nyilvánvalóan hazudik, vagy képtelen felfogni a demokrácia lényegét, az nekem egy sötét bunkó.
    Vajda B. Attila
    (2013 július 11
    2:28 de.)
    és te is sztálinista vagy Lévay logikája szerint.
    Tereltek, amortizáltok, a személyében támadjátok azt, aki kritizálni meri a diktátorotokat, egy szót sem szóltok érdemben a témához.
    Akinek nincs semmilyen érdemi hozzászólása, az annyit is ér ! 🙂

  • Kerekes Sandor

    No, edes fiam EROS, ha ennyire erdekel es ennyire biztos vagy a dolgodban, akkor ezt olvasd el:

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=661295#null

  • „Szereptévesztés

    „Értem, hogy a szocialistáknak nem tetszik, hogy a család támogatását rögzítették az új magyar alkotmányban, de az alkotmány módosítására Orbán Viktor kormánya szabad és demokratikus választásokon kapott mandátumot a magyar polgároktól” – hangsúlyozta Anna Záborská. Hozzátette: sem szlovák képviselőtársa (Flasíková-Benová), sem annak (szocialista) kollégái nem rendelkeznek ilyen felhatalmazással.

    A szlovák kereszténydemokrata képviselő leszögezte: a szocialista frakció képviselőinek tudatosítaniuk kellene magukban, hogy az Európai Parlament szerepe nem az, hogy ajánlatokat tegyen arra, milyen legyen az egyes tagországok alkotmánya. Megjegyezte: annak eldöntése, hogy valamelyik tagállam alkotmánya összeegyeztethető-e a tagország által az unióval szemben vállalt kötelezettségekkel, az európai bíróság feladata, nem pedig a képviselőké

    Anna Zaborska (Fédération Pro Europa Christiana)”

  • Enterprise 2013 július 12 2:55 de

    * Anna Zaborska EU néppárti képviselőnek igaza van, hogy a „Orbán Viktor kormánya szabad és demokratikus választásokon kapott mandátumot”
    De Hitler is demokratikus választásokon került hatalomra….és amit csinált az felhatalmazással csinálta ??

    De mondhatom azt is, hogy 1994-1998-ig volt 2/3-os többség és eszükbe se jutott az akkori Horn-kormány, hogy megsértse a demokratikus szabályokat.

    * Zaborska azt mondja az -európai bíróságnak feladata eldönteni, hogy sértik az unióval szembeni kötelezettségeket,- és nem pedig a képviselőké.
    Gondolkozzunk egy kicsit, -EU-tagállamot- ki vagy melyik szervezet jogosult feljelenteni az európai bírósághoz??
    Egyértelmű, hogy az Európai Unió és annak Parlamentje

  • Kedves Vajda!
    Köszönöm,hogy megpróbálta illemre tanítani Kerekes,Geyza
    vagy Antifülke „urakat”,de ez hiábavaló fáradozás volt,
    mert a „kulturált libsik”sajnos ilyen szinten vannak,tudja
    nem volt szegényeknek gyerekszobájuk,vagy ha volt akkor a
    konyha sarkában…ott nevelte őket a kedves mama,ha éppen
    nem üldözték,vagy „gyűlésen” volt……
    Ezek nem tudnak megsérteni,jót derülök rajtuk amikor
    habzik a szájuk….

  • makokriz 2013 július 12
    Nem tudok arról, hogy Mo megsértett volna bármiféle demokratikus játékszabályt.
    A Horn kormánynak akkora média fölénye volt 1998-ban, hogy ha ma ezzel rendelkezne a polgári kormány, a „bal-lib” oldal már az ENSZ közgyűlést hívta volna össze… Mindamellett szépen élt hatalmas fölényvel a parlamentben és azt csinált, amit akart, nagyívben tojt az ellenzék bármely parlamentális ellenvetésére, törvénymódosítására, és magát vagyonba az országot pedig tönkre privatizálta. Kuncze belügyér minisztériuma pedig nyugodtan adott ki külföldre hivatalos kommunikéket, hogy az ÁVÓ nem vert… Kétségtelen a ahzudozás is a demokrácia tartozéka, vagy nem?

  • Én már megszoktam, hogy kommentjeimre úgy reagálnak, hogy nem maradnak a témán…

    Itt a kérdés az volt, hogy a választásokon kapott mandátummal visszaélhet egy kormány, és hozhat-e olyan törvényeket, ami nem felel meg az Uniós jognak? – ahol már az EP néppárti oldala sem tolerált, a szintén Néppárt csoportba tartozó Fidesztől.

    Például, ami nem felel meg az uniós jognak, hogy az alkotmányos kérdésekben az Országgyűlés javára és az Alkotmánybíróság kárára történt hatáskör-eltolódást, amely súlyosan sérti a hatalommegosztás elvét és a fékek és ellensúlyok megfelelően működő rendszerét.

    Aki nem tartja a demokrácia szabályait, az nem akarja, hogy ellenőrizzék hatalmát.

  • Enterprise

    2013 július 13
    1:54 du.

    VÁLASZ fent:2013 július 13 6:14 du.

  • Kerekes Sandor

    Libsi?
    Liba anyadnak liba leanya.

  • Enterprise
    2013 július 13
    1:54 du.
    Megint butaságot mondott.
    A médiák privatizációja akkorra régen lezajlott, így a milyen média fölényről beszél? Legalább gondolja át, mit beszél!
    A parlamenti fölénnyel úgy élt, hogy lemondott mandátumokról a fideSS javára, akik az akkori választásokon SAJÁT JOGON BE SEM JUTOTTAK a parlamentbe! Azóta is szidom az MSZP-t, emiatt! Ha nem teszi, már arra sem emlékeznénk, hogy ki volt a csuti disznópásztor. Csókoljon kezet emiatt nekik.
    Az országot Antal privatizálta tönkre. Államilag becsődöltette a vállalatok 93% a privatizálhatóság miatt. Átadáskor a felvett hiteleinek kamatai meghaladták az ország teljes bevételeit.
    Én megértem, hogy a narancslében benne levő adalékanyagok miatt elködösült az agya, de ideje lenne észrevenni, hogy ebben a narancslében már nincsen narancs, csak E-xxx adalékanyag.

  • Kerekes fiam!
    Természetesen az EU Parlament-meg a Népszava is tele van ALKOTMÀNY
    JOGÀSZOKKAL,de a Christopher H. Smith vagy a Magyar Hirlap màr-nem
    ilyen felkészült,ezek kevesebbet tudnak.?
    M.Schulz-az EU Parlament Elnöke kereskedelmit végzett…
    Miért nem egy -külsö-alkotmànyjogàszok bizottsàga àltal megfogalmazott jelentésröl-ajànlàsrol-volt szo az EU Parlamentben?
    Mert az pàrtatlanabb lett volna?
    Mert az segithetett volna? Mert nem az volt a cél? Mert a többségi
    baloldal nem azt akarta!
    Mert a magyar balodalnak ilyen segitségre van szüksége?

  • Don Ovuz,
    nem veszem át a személyeskedest, mert idegen tőlem ez a szint, csak néhány tény:
    – A Fidesz 7%-ot ért el 1994-ben, s így jutott be a parlamentbe
    – A FIDESZ az SZDSZ-el valamely együttműködésben egyezett meg a vélasztás előtt, Orbán ezt nem mondta fel, mert azt mondta, bár nem ért vele egyet, a szavatartás meg kell honosodjon a magyar politikában is (Fodor akkor már lelépett az SZDSZ-be juntolt)
    – következetessége eredménye lett a választási győzelem 1998-ban
    – privatizációt még a rendszer váltás előtt a Németh reformkommunista kormány indította a spontán privatizációs törvénnyel
    – Horn privatizálta az egész energia (stratégiai) ipart
    Mielőtt hozzászól, tájékozódjon egy kicsit. Legalább.

  • Enterprise
    2013 július 14
    3:18 du.
    Ha leveszi a narancs szemüveget, tisztábban látja a helyzetet. A poén, hogy én nem vagyok pártszimpatizáns, vagyis nem kötődöm konkrét párthoz.
    Bármennyire fájó a fidesz lelkének, 1994-ben nem érték el a parlamenti küszöböt. Ez az ominózus hét %. Egyetlen ok miatt lett meg a mandátum: Horn demonstrálni akarta a világnak, hogy az abszolút többségű győzelem nem jelent visszafordulást a demokrácia útjáról. Kell a hat párt a parlamentbe, mondta. Ezért mondtak le mandátumról a töredék szavazatokból. Így lett meg a fidesz 7%.

    A privatizáció tulajdonképpen történelmileg a Tiszaugi-népfőiskolával kezdődött, ahol tíz évvel a rendszerváltás előtt modellezni kezdték a rendszerváltást. Ugyanis a rendszerváltás a peresztrojkával kezdődött.

    Valóban Horn privatizálta az energia szektort.
    Minekutána az adósságállománynak a kamatai meghaladták a bevételeket. Ezzel hozta vissza a gazdasági egyensúlyt.
    Az ország viszont nem csak az energia szektorból áll, az mindössze a gazdaság 10%-a.

    1998-ban a Bokros csomag miatt szavaztak el az emberek. Az MDF az ország tönkre privatizálása miatt nem volt tényező, a kisgazdák már akkor szakadoztak, az SzDSz soha nem volt tényleges erő, maradt a fidesz.

    Úgy látom, nem csak nekem kellene tájékozódni! 🙂
    Vagy szemüveg nélkül jobban látszik?

  • Kerekes Sandor

    Igen, kedves EROS Uram, az amerikai szenator valoban kevesbe felkeszult, egyetlen ugy kepviseloje az abortuszellenessege. Amig az Orban kormany az abortusz ellen mesterkedik, gusztustalan szovetsegesevel a KDNP-vel, addig ennek a szenatornak akarmi megfelel.
    A Magyar HIrlapot nem erdekli az alkotmanyjogaszok velemenye, mert nem talal olyat kozottuk, aki vele egyetertene. Nekik csak a Bayer Zsolt marad, ugy is mint alkotmanyos szakerto. De kivansagod teljesult, megint, mielott kimondtad volna, hiszen a Tavares Jelentes elott nem sokkal a Velencei BIzottsag mar nyilvanossagra hozta a jelentest, a nemzetkozileg elismert alkotmanyjogaszok kezetol, amely jelentes teljesen megegyezik a Tavaresevel, hiszen Tavares felhasznalta azt a magaehoz es a jelentes tobbszor is hivatkozik ra.
    A magyar baloldal meg a magyar kozvelemenyt sem kepes befolyasolni, hogyan lenne kepes akkor az Europai Parlamentet?
    MInt az koztudott ma mar, (csak hozzad nem jutott meg el,) az, hogy a Fidesz partcsaladjabol 82 kepviselo tartozkodott, hogy ne kelljen se Orban ellen, se a Tavares jelentes ellen szavaznia. Azonban a jelenlevo EPP (Orban-barat part tomorules) kepviseloi kozul oly sokan szavaztak a Tavares jelentesre, hogy azzal kozel ketharmad lett az eredmeny.
    Hogy az ekkora tobbseggel jaro tekintelyt, amikor az o oldalukon all, a Fidesz megkoveteli azt mar tudjuk. Es most itt van a hatalmas tobbseggel megszavazott jelentes, Orbannak eszebe sincs a kozel ketharmadot nemhogy tiszteletben tartani, de akar csak meghallgatni is. Ebbol latszik, hogy milyen lelkes demokrata, milyen europai es mennyire tisztesseges.
    Kozben, a fekete felhok gyulekeznek, meg nehany honap es az EU baratsagnak vege. Nem azert, mert Orban lezarja, hiszen onnan jon a penz, hanem mert az EU felfuggeszti.
    Figyelmedbe ajanlom a Jelentes 69. pontjat, melyben a Parlament elhatarozta, hogy addig, amig az Orban kormany ki nem javitja az elkovetett hibakat, (melyeket tetelesen felsorol a jelentes,) az EU csak azokrol hajlando Magyarorszaggal beszelni es semmi masrol. Magyaran, ha meg nem ertetted volna meg, a magyar befolyas az EU-ban kozel nullara csokkent maris. Es ez meg csak a kezdet!

  • Kerekes Sandor

    Ha mar itt vagyunk es meg mindig van egy-ket olyan kozottunk, akinek ketelyei volnanak az EU Parlament elszantsagarol, azoknak itt van a szavazas eredmenye.
    A Tavares Jelentest megszavazta: 370
    Ellene szavazott: 249
    Tartozkodott: 82
    Ebbol tehat az derul ki, hogy ismerve az EPP teljes letszamat, es tudva azt, hogy a 82 tartozkodo nagy resze is az EPP tagja volt, kb. 30-40 Orbanparti kepviselo is megszavazta a Jelentest.
    Es most egy rovis baratsagos kozvelemenykutatast szeretnek. Kozuletek ki olvasta, es ki nem a Jelentest? Jelentekzzek mindket oldalon mindket valtozat! Igazan kivancsiak vagyunk mindannyian arra, hogy milyen alapon folyik itt a vita.
    Aki keri, annak a magyar, vagy angol szoveget, vagy ahhoz a linket, szivesen tovabbitom.

  • Kerekes Sandor

    Ja, es meg egy utolso megjegyzes.
    A lazas erdeklodesre valo tekintettel, a jeletes elolvasasarol es elkuldeserol nem akarok hosszan varni. Ezert harom napos hataridot szabok, julius 18. ejfelig.
    Mar most latom elore, hogy mi kovetkezik es nem vagyok elragadtatva, mondhatom.

  • Enterprise: Orbán azért nyert a 94-es választásokon, mert a magyarok csodát vártak az előző kormánytól. Nem kapták meg, és a már megszokott módon választottak. Arra szavazok, aki még nem volt. Az pedig a Fidesz volt. Mint most, sokan azért fordulnak a jobbikhoz, mert az még nem mondott csődöt. (mindegy ki, csak ne a ballibsik)!
    Ez a folyamatos reménykedés viszi pokolba az országot, mert mindenféle ember hatalomra juthat. Csak ki kell várnia. Már remélni se lehet, hogy megváltozik ez a rossz magyar szokás, és nem jön a jobbik. De ha jól emlékszem Orbán kizárta a lehetőséget kisgazdákkal. Aztán másképpen alakult.
    (szavahihetőség)? Most a jobbik van kizárva. Hmmm. Egy kérdés van, szükség lesz-e rájuk. Most is csak azért kerülhettek hatalomra, mert az MSZP elbénázta, és a Fidesz nagyon jól kommunikálta a hibákat. Milyen fantasztikumot tudna kihozni ez a kommunikáció ebből a kormányzásból!
    Minden el van rendezve a „tiszta” választásokra. Az embereket pedig meggyőzték, hogy minden csalás az ő érdekükben van, nehogy visszajöjjenek az ördögök. Ügyes! Az emberek pedig áldásukat adják minden csalásra, és reménykednek, ez nekik jó lesz. Nem lesz jó. Ha olyan lennék, amilyennek az itt hozzászóló jobboldaliak látni akarnak, azt írnám, úgy kell nekik! De nem vagyok olyan.
    Most Magyarországon bűn liberálisnak lenni. Szerinted hány ember tudja mi az? A Fidesz egyszer sem nyert. Az Mszp vesztett kétszer. És most is nagyon igyekszik.

  • Kerekes Sandor
    2013 július 15
    3:30 de.
    Közvélemény kutatáshoz:
    Igen. – olvastam.

    A 69. pontra nem a tételszám szerint, de a 2013 július 10
    8:18 de. hozzászólásomban hivatkoztam is.

  • Kerekes Sandor

    Koszonom Don Ovuz, te vagy a numero uno.
    Ki még?

  • Llanfair
    – Orbán 98-ban nyert először, mert a „reformkommunisták” ismét átverték a népet
    – A MIÉP-nek volt 5-7%-a, helyére lépett a radikálisabb Kobbik, emrt Csurka politikai bumfordiságával felszámolta magát. Franciaországban Le Pennek 2x ennyi van… mert több a „cigány” (arab). Mindig van szélső bal, bal, közép, jobb, szélső jobb. Esetleg ezek összevonva csoportokból egy pártban.
    – Jól tette, hogy társult a kisgazdákkal, sajnos Torgyán felmorzsolta saját magukat, hiányzik egy megfelelően vezetett Kisgazda párt, mint ahogy Szocdem is a reformkommunisták helyett
    – Csalás, az valóban volt, 2002-ben, sajnos Madl puha volt, mint egy tollpárna, Orbán későn ébredt
    – „Liberális” általában minden országban néhány százalék, abből a liberalizmusból, amit Mo-on az SZDSZ képviselt, még ez is sok – sokba került

  • Kerekes Sandor
    2013 július 15
    3:56 de.
    Szia.
    Én elolvastam még akkor, amikor először nyilvánosságra hozták. Azt is, amiben-már nememléxem a nevére-valamelyik Fideszes okostojás megpróbálta ekézni a jelentést.
    A szépsége az egész jelentésnek tulajdonképpen az, hogy minden egyes pontját alátámasztja,- konkrétumokkal.
    Ezekre a konkrátumokra adott válaszok viszont annyira gyerekesek, bugyuták, hogy szerintem azokon az EU-s képviselők jobban fel vannak háborodva, mint magán a jogsértéseken..
    A jelentést ócsárlók között eleddig egyetlen olyan sem akadt, aki akárcsak egyetlen tételét is cáfolni tudta volna..

  • Enterprise: A hatszor nagyobb Francia honban 2x nagyobb támogatás? A Kisgazdákkal kellett vagy nem kellett az más kérdés. Kijelentette, hogy NEM FOG. Azután mégis. Itt megint elment a szavahihetőség. A Kisgazdák sem hoztak hasznot az országnak, de nem is azért voltak a kormányban. A Fidesz mindig csalást kiabál, mert az olyan jól elfedi a saját csalásait. De vége a kis pályának, most törvénybe foglalták a választási győzelmüket, és ez jellem gyenge imádóiknak nagy örömet okoz. Valami kényszerképzet miatt azt hiszik, ők nem kerülnek sorra. Ez egy érdekes jellemvonása a magyarnak, ha nekem jó, minden erkölcstelenség megengedett. Mert „ezekkel” szemben másképpen nem lehet. Az, hogy „ezek” a gyereke, barátja, szomszédja, vagy csak egyszerűen egy másik magyar állampolgár az nem számít ilyenkor. Üvölt a romániai székelyek magyarságáért, de gond nélkül alázza, aki nem ért egyet Orbán politikájával, és veszi el szóban a magyarságát. Még szóban!
    Szerinted ez az oly értékes magyar jobboldal?
    Jobbik. Öreg politikus ismerősöm mondta. A cigánykérdést nem lehet megoldani. Száz évek kellenek hozzá. A jobbik sem tudja megoldani, nem is mond megoldást. Megértem a parasztot, aki ül a földjén éjjel, és vigyázz a termésre. Neki egyetlen kormány sem hozott változást. A jobbikra szavaz, mert az ígéri a megoldást. De nem tud, mert fogalma sincs a megoldásra. Marad az értelmetlen és káros cigányozás és zsidózás a Parlamentben. Idióta hívei polgárháborúban gondolkodnak, és ez a vezetőség csak hergelni tud, megállítani nem.
    Következtetésem az, hogy még mindig a „baloldal” okozta a kisebb bajt. Ezt is tudni sejtem miért, de az már nagyon hosszú lenne.

  • Llanfair
    – A 6x nagyobb Franciaországban is 2x nagyobb a 20% a tíznél…, de még a 30x nagyobb USA-ban is, vagy az ötödekkora Szlovéniában…:-)
    – Ha a többi politikus is legalább annyira lenne szavatartó, mint Orbn, sokkal előbbre tartanánk
    – A magyar jellemvonásokat ecsetelte, én a kommunisták alapfilozófiáról idézek: „Minden ami a tiétek, az az enyém is, ami az enyém, ahoz semmi közöd”. Ezt szépen realizálták is a rendszerváltás után, úgy hívták spontán privatizáció. Hihetetlen károkat okozott.
    A cigánykérdést nehéz megoldani, mivela cigányok 800 év alatt sem tudtak integrálódni egész Európában. De nem lehetetlen.
    Korbács és mézesmadzag kell hozzá, meg nagy adag türelem, következetesség – változatlanság.
    A FIDESZ hozzálátott.
    A változatlansággról a választók döntenek. Ha kapnak még két ciklust, ez is nehezen visszafordíthatóan elindul. Utána már nem lesz gond, mert addigra eltünnek a Rákosin, Kádáron, Aczél Györgyön, Foxi-maxin szocilaizálódott reformkommunisták – mindegy hogy MSZP-nek vagy SZDSZ-nek hívják – s kialakul egy használható ellenzék.

  • Enterprise: Ha kapnak még két ciklust, akkor az egész ország az ő magántulajdonuk lesz. Akkor hátradőlhetnek, és megszavazzák az első éjszaka jogát. A cigánykérdés megoldását elkezdték? Mivel? Hagyják a gárdát garázdálkodni. Nekem ez nem megoldás. A jobb oldal az emberek jogait elvette, és a gazdagok kezébe adta. Dolgozz mint állat, és kapsz annyit, hogy enni tudj. Hiszen holnap is kell dolgoznod értem. Ha beteg leszel, pusztulj, nincs rád szükség. Szavatartó? Miben? Hogy az ellenséget meg kell ölni? Ő maga ismerte el, hogy ne higgyenek neki. A Fidesz tele van MSZP taggal, párt és Kisz titkárokkal. Miről beszélsz? Ők csinálják a „politikát”. Megint a haverokat nevezik ki, szaktudás nélkül. Mint a háború után. Amit a kommunisták alapfilozófiáról ír, az szépen lefedi a Fideszt. De hagyhatnánk a kommunizmust. Soha nem volt olyan a világon. Nem igen fogunk egyet érteni, teljesen másképpen látjuk a helyzetet. Természetesen nem tudom mi a megoldás. De látom a Fidesz célját, és azt el fogja érni. De az a magyar népnek nem lesz jó. Bár tévednék.

  • A parittyás hangja

    Enterprise
    2013 július 16
    12:17 du.
    ” Ha kapnak még két ciklust” Na ne hülyéskedj, kérlek! Ilyesmit még gondolni is iszonytató! -:) Te tényleg azt kívánod, hogy ez az ország visszasüllyedjen a kőkorszakba?! És a végén itt marad Európa közepén, egy rakás rongyokba öltözött, karikás ostort csattogtató, írni-olvasni már képtelen, makogó, emberszerű lény! Mert mindenki más aki ember akart maradni, elhagyta az országot. Te meg majd kapcsold le a villanyt, úgy is csak zavarná a szemeteket a fény…!

  • Enterprise
    2013 július 16
    12:17 du.
    😛
    mihez látott hozzá a fidesz?
    mégpedig korbáccsal és mézesmadzaggal?
    orvos látta már, fiam?

  • Enterprise: Ha nem az országunkról lenne szó, még mulattatna is, hogy ugyan azt nézzük, és mennyire mást látunk.

  • Llanfair!

    Úgy tudom a gárda ellen eljárás indult már régebben és
    a felvonulásaikat,szerepléseiket betiltották,sőt több
    jobbikos sem ismeri el „magáénak”…!

  • Boda Marcsi: Ez igaz. De Te is tudod, hogy más néven megy tovább. Azt is betiltják, megint adnak neki új nevet. És ez addig megy, amíg a belügy nem áll a talpára.

  • Llanfair
    – kikerültünk a túlzott deficit eljárásból, melybe 8 év MSZP-SZDSZ kormányzása lökött.
    – a jegybanki alapkamat lassan a helyére kerül (igen sokba került Simor +2 éve), vele a ker.banki kamatok is
    – a nyugdíj háttere megnyugtató irányba fordult (nincs évi 400-500 Milliárd befizetési hiány
    – a közművek szépen mennek vissza magyar kézbe (ahogy kell)
    – családi adózás van (népesedést támogatja)
    – csak az kap segíílyt, kinek gyereke isolába jár (cigánykérdés megoldásához hozzáláttak)
    – csökkent a rezsi, az a kisfizetésüeknek is jó
    -erősödött a közmunka >> vissza a munka világába (lásd eggyel feljebb)
    – a deviza hitelesek problémája kezelve van (javul) – ez önmagába bedönthette volna az egész országot (ez is MSZP-SZDSZ örökség)
    – a bankok, multinácik jobban kiveszik részüket a terhekből
    – fejlődik az ipari termelés
    – a mezőgazdaság is
    – sok felé nyitjuk gazdasági, politikai kapcsolatainkat
    Van sok feladat, gond, de jó irányba megyünk

    Maradjunk abban, „bár téved”.

  • Enterprise: Kedves Enterprise: Erre már egyszer válaszoltam, de nem reagáltál. Akkor megint.
    – Túlzott deficit. Miért is jó ez nekünk, és mennyiben segít a sok elszegényített emberen? Megérte ilyen áron?
    -A nyugdíj háttere rendbe jött? Szép. Csak tőlem szerényen számolva 9-10 milliót loptak el, és akartak 6 év ingyenmunkára ítélni. Ez sikertörténet szerinted?
    A rokkantak, betegek megsarcolása? A nyugdíjpénztár ellopása?
    -Megint leírom, a 16 százalékos adó csak a gazdagoknak jó.
    Miből profitáljon a fiatal, mikor vagy nem jelentik be, vagy minimálbérrel?
    -Ha nem kap segélyt, elmegy lopni, mert enni kell. Szőnyeg alá söprés. De ha elmegy is az iskolába, de nem tanul akkor mi értelme? Nem igazán jó ötlet.
    -A közmunka egyszerű kizsákmányolás, ezt neked is tudni kell.
    -A rezsicsökkentés egy rétegnek hozott egy kis pénzt, és mindenkinek áremelést. Csodák nincsenek.
    -Nem tudok sem ipari, sem mezőgazdasági fejlődésről ha csak az nem, hogy a föld gazdát cserélt. Matolcsy kivételével senki nem látja.
    -A bankok, mindent áthárítanak. Vagy a kuncsaftra, vagy a dolgozókra. Nyitunk olyan országok felé, ahol nem számítunk semmit, és rácsapjuk az ajtót Európára.
    -Most nyitunk egy olyan ajtót, amit Európa ellenségei jól kitudnak használni. Erős kifejezéssel, eláruljuk barátainkat. A Schengeni egyezmény achilles-sarkának Anglia Magyarországot nevezte. Igaza lett. Az fog bejönni aki akar. Muzulmán ország soha nem lesz barátja nem muzulmán országnak. Ez sajnos így van.
    -Devizahitel: Ez MSZP-SZDSZ és Fidesz örökség. Azon kívül, hogy benne volt a Fidesz, alatta szállt el a frank és az euró. És kényszeresen vigyáznak, hogy ne is legyen jobb. Lázár meg is mondta becsületesen, neki ez nagyon jó, euróban van a pénze.
    -Milyen megoldás történt? Néhányan kaptak egy kis levegőt, amit keményen megfizetnek a jövőben. Cserében az országban elhitették, hogy a devizahiteles egy hülye harácsoló barom, aki azt kapta amit érdemel. Szép csomagolása a „megoldásnak”.
    -Két devizahitelünk volt. Szerettünk volna a lányunknak lakást biztosítani. A pénzünket ellopta az építtető cég, a hitelt persze mi fizetjük, mert az igazságszolgáltatás tehetetlen. Nem volt gond, mi tudtuk, tudjuk fizetni. De SENKI nem akart segíteni. Nem is érdekelt senkit. Most jó, mert havonta egy napi bérünket befizetjük, és hálát adunk, hogy itt vagyunk.
    És vissza kell utasítanom azt, hogy felelőtlen vagyok. Előző autómat 2 százalékos hitelre vettem a mocskos „libsik” alatt. A végén kevesebb volt a törlesztés, mint az elején.
    El tudod képzelni, hány ember nyomorodott meg? Hiába véded a Fideszt, NÁLUK ment el a frank.
    És nem beszéltünk az emberek sárba tiprására, az osztogatásra, a kultúra megerőszakolására, a választási törvény „testreszabására” stb.
    Az alapkamatra nem válaszolok, nem értek hozzá.
    Továbbra is azt mondom, nem én tévedek!

  • Enterprise
    2013 július 17
    5:42 de.
    Há’ üdvözűlek esmegség, jókomám.
    megörűtünk tennap a levelednek, mermá rígen szórakosztunk itten marhaságokonn, hát köszönnyük..
    Legelősször a tanittóúr hagyta abba a röhögíst, aszt aszonta, hogy a plébánosurnak kötelessíge, hogy valami báránykákat teregessen, szal főkö világosíccson tígedet.
    mer aszonta, hogy a zegísz de ficcit eljárás má akkó ekezdődött, amikó belíptunk a zejuba. Ammeg- aszonta- 2OO4-be vót, szal evárnak tíged a számtantanárokis okosodásilag.
    Amit a jegybankrú irtá, aszt sokájig nemértettem, mer ittenmá rígen megszünt a jegyrendszer, deasztán a kántor megmagyarászta.
    Aszonta, hogy köllött kamatpatákat cserényi, mer úgymegszalatt a Roosevelt terv névve ekezdett svájci köcsönpízek ekőttíse, hogymá köllöt valamit csinányi vele, mer má nemcsak az ótó, meg a háztukadonossok kírtík, han a zönkormányzatokis ekeszték főkapkonnyi, haköllött, hanem, aszt kétezernyócramá ötezermilliárd vót a köcsönvett hitell. ja? Mostmongya a tanittóur, hogy nem Roosevelt vót a tervező, hanem valami Szécsenyi, de most megváltosztatta a nevit, mer mostanába próbáná titkuni, hogy Magyar.
    Szal, állíttólag ezérnemvótak kamatcsökkentísek, meg ekeszték megnízni, hogy kinekaggyanak, meg kinek ne. mer előtte aziskapott aki tudott biciglizni, azis, aki nem, meg azis, aki akkó tanút. Aszt asse érdekűte a bankót, hogy sajáttyavót-e a bicigli, vagycsak azonn űt.
    Szal aszongyák itten, hogy a Sivárnevü gyakorlatilag megállította a gondatlanságbú ekövetett devizsonyfölvételeket, aszt a többi bankis, esőre az MNB utánn a Puska nevü, demég a Zótépéis ! Most mitszósz, hogy itten hogy nyesik vággyák a pízügyeket?
    Asztán írtadeszta nyugdíjjhátteret, amin szintén jót mulattunk, köszönnyük is teneked.
    mera korcsmáros szerint,- akive a kántoris eggyetértett -aszonta, hogy valami háromezermillijárdot evettek a nyugdíjastú, asztmive asztat ekőtötték, most abbú kéne fizetni, amit a többijek befizetnek adjilag. Ammeg eggyre sekélyesebb, mer sta tisztileg (na? miccósz, miket tanútam, má külföldijul is beszéllek!!) most kevesebben dógoznak, mind régen.(Aki nema ronald.) Mer hijába rakták bele ezekbe a stikákba a köszmunkásokat, azok egyre többen lettek, mer aszonták a félábu kombájnosra, hogy potyás munkakerülő, aszt visszazavarták a rendes munkanélkülijek közé a kétmankós bányássza eggyütt, merannak mega gerince helett köllött valami, hogy főtuggyon egyenesedni.
    Asztismonták, hogy téllegnincsen nígyszáz meg ötszázmillijárd befizetési hijány, mer most hétszáz millijárd van. Mongya is a kormány, hogy jobbanélünk.
    Sokat örömköttünk azonnis, amit a köszművekrű írtá.
    Igaz, most valami harminc precente többe kerű a viz, viszont mijenk a MOL, kerűt, amibe kerűt, meg kitérdekel a sok izgága, akikszerint sokbakerüt a rév, oszt mégtöbbe a vám. A zeronn is jóbótnak tünik, mera tartályokba levő gázbú, akár három tejjes napigis ficánkúni tudunk!! Főtötteni aszt nem, mer arra píz nincs, a rohatt oroszok, demég a azérbandzsák is máshun viszik a zolajot! Majd megátkozzák üket a sámánok, aszt nízegethetnek!
    teccet a családi adózás cimszóalatt ekövetett vicced is. Füleg azér, mer a faluba aligakad ollan, akinekez segíccség lett vóna, mivelcsak aszokat érinti kellemetessen, akik legalább száznyócvanezret keresnek havonta, mer a többi az szopik, minda kisbornyu.
    A segílyekesed is teccet, mer téllegnemállapot, hogy nejárgyon a gyerek a nyóckilométerre telepítet szögre gát oskolába, merakkor ollan tátotszájju fikamatyi marad, minda BKV vezírigagatójja. Iggenheles azis, hogy ezentú a pógármester dönti majd e, hogy kikaptyon!! Aki emegyneki tetőtfedni, meg csatornátásni a házáhó, az kaptyon!! Akimeg a fölhivás ellenérese nemmegy e tüntetni a libagyilkos bajnaiellen, ammeg nekaptyon!!
    A rezsicsökkentíses is jó. Mer mostantú kevesebb lessz a villany, meg a gázszámla!! Akármék háromszázforintokka is, a nyugdíjjasnak az egyszobás panelgyába. Igaz, a szógátató maj nemfog fejleszteni, meg modernizányi, mer nemlesz mibű, de az nemérdekes! Eccerélünk!! Hogy főmentek közbe a zárak? Fakérem, az ílet nem habostorta!! Má Hatodik Leninis megmonta, hogy aki nemdógozik, az neis egyék!! Munka ugyan nincs, de ez mellékág, mimeg ragaszkoggyunk a zeredeti fölvetéléshő!!
    Hát adevizások problémájja télleg javul!! Má úgyércsük itten, hogy a zönkormányzatoké, merazokét állambácsi kifizeti. Na, nemmindeikét, merahun nincsen kormánypárti pógármester, azok megérdemlik, hogy levegye rolluk áldó kezét a Főnök! Ittvan például eza Zesztergomm! mer mindeggyaz, hogy a zösszes adósságot a fidesszes pógármester csináta, de nemválasztották vissza, hanem valami nemkeresztény, nemturulos, de mégcsaka csodaszarvashívők nípes csoportyátú is távolálló némbert választottak, hát csak sötéteggyen el város icakára!! Mozsmajd jöhet rájjuk a vizcsapezárás, asztánn a gáz, oszt akinek nemteccik, az nekiaggya a házát lakását a zállamnak, aszt kikőtözik Ócsára!! mer lesz rend!!
    Bizányára abbais sok a zigasságmorzsa, hogya bankok, meg a multik kiveszik a részüket. Persze!! A cégeikbú, meg a bankbú. Mer egyébként aszongyák itten a bankbajárók- én a szómazsákbagyüjtöm- hogy rájjukterheték a töblettköltcséget. Ravasszak ezeka globálapitalistaliberálburzsoá nagytökések!!
    Monta is a tanittóur, hogy maj meglessz a bőttye! Mer jól ezavargyák üket, aszt nízegethetnek!!Meritten a korcsmába többenis monták, hogy nemleszünk gyarmat!!
    Mer nekünk van saját köszgépunk, aszt a rohatt elnyomó brüsszáliai nácikok minekünk neakargyák megmondani, hogy mijaza demagógrácia, mer mink aztisjobban tuggyuk!!
    Eza nyitogatózsdi viszont megencsak bezavart nálam a kípbe, mer nagy vita támadott a korcsmáros, mega kántor között.
    A korcsmáros aszonta, hogy nyitni köll, (ami nemazonos a nyitni kékkel) deja kántor leugatta, hogy nemköll, mer tőlünk má meggyfapipátse vesznek a nípek, mer mire becsomagújják, má háromszorannyibakerűt a dolog, mindamennyibe megeggyeztek. Abbamegám mindenki eggyetértett, hogy a polátokiaji kapcsolatok íszakkorejáva, (ez asszem a csikkorejja öccse lehet) azérbandzsáva, meg szomálijáva fontos.
    Mernekik má gyakorlatukvan abba, hogy hogyanköll pucérsegge, kirabuttan mosologni ahhóis, hamá nemköll bevonúni a fejbelövéshő, hanem házhozgyünnek.
    És mongyák, hogy nemfog fájni.
    Mimeg ehísszük, mer méhazudnának?
    Suba-subaru: a zirány jó!!
    (Viszontdemegám nekikéne áni erősítteni a zállókípességet, merhaitten elkezdik zavarni a tolvajnípsiget, akkor kölla kardijó..)
    Szal üdvözűlek bucsulengetésileg, meg örülok, hogy megtísztűté bennünket.
    Majd irgyá máskoris, mer szeressük a zaftos dógokat!!
    Baráccságga: falusi

  • Llanfair
    -mert nem vész el a lehívható EU-s fejl támogatás, sok száz milliárd, olcsóbban kapunk hitelt, s olcsóbban törlesztünk, nő a bizalom, könnyeb törleszteni az
    – MSZP-SZDSZ eszméletlen államadósságát…
    – közmunka? aki nem dolgozik, ne is egyék.. a segííly demoralizáló
    – bánkok mindent áthárítanak – marhaság, a hitelem kamata folyamatosan csökken (meg mindenkié)
    -16% a középosztályt erősíti. Az USA (D, GBR, Fr…stb.) is a középosztályon áll
    – nem nagyon vannak „baráti országok” érdekek vannak, az hogy épp Anglia kit minek nevez a lőtéri kutyát nem érdekli
    – Sfrank elszállásáho semmi köze a FIDESZnek, világgazdasági okai vannak
    – „Az alapkamatra nem válaszolok, nem értek hozzá”
    hát ez az, akkor miért szól hozzá gazd kérdésekhez?
    (A Simornak elvileg kellett volna értenie hozzá, de vagy sötét gazember (valószínüleg), vagy teljesen alkalmatlen bármire…

  • falusi

    Hosszú volt és unalmas.
    „Aki 4 monadatban mondja el, amit egyben is lehet, más gazságokra is képes…” 🙂

  • A parittyás hangja

    Kedves Falusi!
    Ezeket ki kellene adnod egy novellás kötetbe! Tényleg nagyon jók! Konkurenciája lehetnél Parti Nagy Lajosnak, szerintem simán pariban vannak az írásaid az ő abszurd glosszáival!:) Gratulálok az írói vénádhoz!

  • Kerekes Sandor

    Kedves Enterprise!

    Habar van nemi tiltakozas a szivemben ertelmetlen allitasokkal vittakozni, azert most megis megteszem, a baratsag es joszomszedsag neveben.
    Lassuk hat mit allitasz! (Hogy miert, az most mindegy.)

    PIllanatnyilag a Fidesz a „piacrol finanszirozza az orszagot, 5-10 szazalekos kamattal, tizeves futamideju kotvenyekkel. A legolcsobb kotveny is 50%-ba fog kerulni amikor lejar. (10 ev x 5% =50%)
    A Fidesz kormany egyetlen forint adossagot meg nem fizetett vissza, csak atrendezte az egyik kolcson osszeget a masik hitelezo zsebebe.
    Mint azt egy korabbi cikkemben kiszamitottam a Fidesz kormanyzasa ota az adossag csak nott.
    Aki nem dolgozik, ne is egyek? Erdekes. A munkanelkuliseg 11% felett van, allasokat sehol nem lehet talalni. Akkor most a 11% ne egyek? Es aki kozmunkaban van, harom honapra evente! az az ev tobbi reszeben ne egyek? Es a gyerekei sem? Szep kis nemzeti osszetartas. Vagy a szegenyek azok mar nem magyarok tobbe?
    Egyebkent legutobb amikor ezt a jelszot hallottam, akkor eppen Rakosi Elvtars telepitette ki az uzletembereket, meg az arisztokratakat. „Aki nem dolgozik, az ne is egyek!” mennydorogte. Hogy abbol mi lett azt mar tudjuk.
    Te egy hatalmas penzugyi katasztrofa aldozata leszel elobb utobb. Attol, hogy a kamataid csokkennek, hala a kozpontibanki manipulacioknak, attol a koltsegeid es kiadasaid vigan emelkedhetnek. Amennyire latom, a banki szolgaltatasok arai semlegesitik a betetekkel elerheto kamatot. Megazutan, a beteteid utan kapott kamat is csokken, gyorsabban, mint ahogy a szolgaltatasok arai emelkednek: a kulonbseg szinte havonta novekszik.
    Az USA kozeposztalya progressziven adozik. Szintugy minden fejlett orszag kozeposztalya. Ezzel szemben, a magyar kozeposztaly egyre szukul, a letszama egyre kisebb es az elszegenyedese egyre fokozodik. Az ehavi statisztikai kozlemeny a szegenysegben elok szamat 4,300,000-re teszi, de meg ez is egy megbizhatatlan adat, valoszinuleg a kormany kedveben jar. Ennyi szegeny ember csak johet valahonnan, mert elozoleg nem volt. Megpedig csakis a kozeposztalybol johetnek. Es jonnek is, illetve, csusznak lefele.
    A svajci frank nem szallt el! A forint szallt el! A frank, mas valutakhoz kepest alig valtozott, kizarolag a forint az, amihez merve megerosodott. Ez pedig kimondottan a Fidesz hibaja, hiszen elottuk ez a problema sokkal kevesbe volt sulyos, mint most.
    Hogy Simor mire jo, azt majd az az europai bank, amely alelnoknek alkalmazta, majd ki fogja talalni. Kozben megjegyzem, hogy aki az alapkamathoz nem ert az eppen te vagy: hat szazalekos inflacio mellett nem lehet alacsonyabb, mint hat szazalek es egy kicsi a kamatlab, mert akkor senki nem fektetne be penzt. A hat szazalekot eppen az inflacio diktalta, melynek oka a kormany inflacios politikaja volt. Es annak is a kormany politikaja az oka, hogy az inflacio lement, mert nincs kereslet, nem forog a penz, tehat az arak nem emelkednek tobbe, az emberek fizeteskeptelenek.
    Ha ennyire elegedett vagy a gazdasaggal, akkor ajanlom, hogy vegyel magyar allmpapirokat. Igaz, hogy nem fizetnek semmit, de azt legalabb csak tiz ev mulva.

  • Enterprise
    2013 július 18
    2:37 de.
    Igaz, a nyelvezete miatt nehezebben követhető, de tele van adatokkal falusi hozzászólása. Sőt, valós adatokkal.

    http://tenytar.blog.hu/2011/06/22/allamadosag_szammisztika_avagy_hogyan_novelte_az_orban_kormany_az_allamadossagot

    Közmunka- Nem több, minnt munkanélküliség statisztika kozmetika. Hol vannak a beigért munkahelyek? Kérem sorolja fel a fideSS által teremtett munkahelyeket!

    Ma már nincs középosztály Magyarországon. Elfogytak. Elméleti dolog lett belőle. Már nem réteg, mindössze szórvány középosztályról beszélhetünk.

    Anglia helyett Azerbajdzsán érdekli? Miért nem költöznek át oda, az egész fidesz bagázs! Úgyis oda vágyódnak, félázsiába! Magyarország Európa közepén van, így maga az ország nem költöztethető, csak a fidesz. 🙂

    Gazdasági kérdésekben még nem láttam öntől sem érdemi adatokat, csak propagandát.

  • Figyelő: Köszönöm kérdését, azért szólók hozzá, mert akarok, és jogom van hozzá! Ha mindennel úgy van tisztában, ahogy kommentjéből látszik, inkább ismerte volna el, ehhez nem értek. Mert amiket leírtam tények. A miértel lehet, hogy nem vagyok tisztában, és elégé el nem ítélhető módon nem tudom megítélni, hogy az alapkamat miatt sz@r-e az egész. (Nem ez a szakterületem). De azt láthatom, hogy az? Persze én is használhattam volna nemzeti lózungot, mint maguk, de nem találtam értelmét. Így ezek szerint úgy gondolja fölém kerekedett. Legyen szép napja. Maga itt megmagyarázza, hogy rosszul látom amit látok. Biztos igaza van. De az okos ember kételkedik. Jellemére pedig jellemző, a segély megalázó, az értelmetlen vagy kényszermunka nem. Ha maga mondja!…..

  • Kedves Kerekes Sandor,
    – tudja jól, mire vonatkozott a „nem dolgozik ne is egyék”
    Vannak akik évtizedek óta nem dolgoznak s nem is akarnak.
    Mi leszel kisfiam? segíílyes… Nem gondolom ezt perpektívának, ennél sokkal jobb a közmunka, a visszavezetés a munka világába.
    (a többi ezzel kapcsolatos kommenter nem reagálok, mert az csúsztatás)
    – Ezután felesleges Rákosit emlegetni, mert ne állítottam, hogy az üzeletemberek nem dolgoznak, s azt sem, hogy nem tanultak, ráadásul a jobbak még adóznak is…ha éppen nem offshore-oznak
    – Rákosi? Igen, sok SZDSZ-es, MSZPés politikus vezetheti vissza karrierjét hozzá, szerencsére már kirszorulóban vannak (Gyurcsány, Pető, Bauer stb.)
    – Az alacsonybanki kamat serkenti a vállalkozást, nem alszik a
    pénz a bankban, Svájcban negatív kamat is van… nem megy rosszul a svájciaknak
    – A magyar középosztály szélesedik és fog ha ez a politika marad. A Progresszív adón el lehet gondolkodni, meg a sok offshore menekülésen előle ez esetben… Simor is élen járt ebben.
    – SFR erős tárgyi tévedés:
    2008-2010 (MSZP-SZDSZ) kb. 50%-ot gyengült a sfrank
    2010- (FIDESZ_KDNP) kb 20%-ot, no erről ennyit…
    – Simor „mentő” állása? Ha 2010-ben kapja meg, már előbbre tartanánk, s sok száz milliárdunk maradt volna meg.

  • Enterprise
    2013 július 19
    2:58 de.
    Az aki nem dolgozik ne is egyék kifejezés akkor lenne helyénvaló, ha lennének munkahelyek. A kifejezésnek a szocializmus végével nincs létjogosultsága! Avagy akkor hozzák vissza a foglalkoztatási kötelezettséget, minden állampolgárnak biztosítsanak munkát! Akkor, de csak akkor van létjogosultsága a szemléletnek. Így nem több, mint cinizmus.
    Közmunka orbán előtt is létezett. Önkormányzati eszköz volt, adott esetben munkával segíteni a tartós munkanélkülit. Nem is ezzel van a baj! Hiszen, csak a település építésében, szépítésében lehetett alkalmazni.
    A közmunka szabályait átalakította a fideSS. Alkalmazhatóságukat kiterjesztette a gazdaság egész területére. Így a cégeknek, vagy mint a botrány is kihozta, (fideszes) földbirtokosnak nem érdeke teljes értékű munkaerőt alkalmazni, mivel igényelhet közmunkást. Tegyük hozzá, töredék munkabérért. Ugyanakkor a közmunka szabályok miatt a közmunkás nem kereshet tényleges megélhetési összeget. Talán kicsit járja körül nekünk a demagógián túli közmunka szabályokat. Már csak a tisztán látás okán.
    Igen, a negatív eredmény is eredmény. 🙂
    (Gyurcsány, Pető, Bauer stb.) Már a koruknál fogva is hülyeség amit ír. Születésük idején, vagy még hátulgombolósként szaladgáltak, amikor Rákosi már a CCCP-ben „üdült”.
    Avagy ha a Kádár rendszert akarta mondani, van mit söprögetni a saját portán, mivel a csuti disznópásztorral kezdve, a teljes fideSS tele van posztkommunistával, volt ügynökkel. Talán ha kisöpörték őket, meg lehet szólalni ez ügyben is.
    Simor
    2009 októberében a Global Finance Magazine nyilvánosságra hozta a világ legjobb jegybankelnökeit. Simor András az elsők között szerepel. [18]
    Az Euromoney szaklap szerkesztői 2010-ben az év jegybankárának választották a felzárkózó európai régióban.
    (forrás: Wikipédia)

  • Kerekes Sandor

    Megkoszonom Don Ovuznak, hogy megkimelt a kinos erofeszitestol, amely Mr. Enterprise ostoba hazugsagainak a teteles megvalaszolasa lett volna.
    Igy alkalmam nyilik ugy „altalaban” ramutatni, hogy a dologban a kinos az, hogy a tudatosan ferde, hazug kifogasok amelyeket a Fidesz mellet felhoznak allandoan, meg a masokra mutogatas ervek helyett, mar annyira szanalmas es eredmenytelen, hogy semmi ertelmet nem latom tobbe a normalis ervelesnek.
    Ez persze nem ujdonsag.
    A magam reszerol szeretnem latni ezeknek az eldugult elmeknek az arcat, amint szembesulnek majd a vegosszeggel, amibe nekik ez mind kerulni fog.
    Hadd jegyezzem meg gyorsan azt is, hogy eddig mindossze ketten allitottak, hogy olvastak a Tavares jelentest. Es habar nincs hatarideje, a kerdes ota senki nem vette a faradsagot, hogy utolerje es elolvassa azota sem.
    Ez a jellemzo az itteni szinvonalra!

  • A parittyás hangja

    Kerekes Sandor
    2013 július 19
    11:26 de.
    Bocsi, lehet csak akartam írni, de olvastam! Ez a jelentés van annyira jelentős, hogy akit kicsit is érdekelnek a közügyek elolvassa!

  • Kerekes Sandor
    „Mr. Enterprise ostoba hazugsagainak a teteles megvalaszolasa lett volna…..”

    : 08-2010 (MSZP-SZDSZ) kb. 50%-ot
    2010- (FIDESZ_KDNP) kb 20%-ot,
    gyengült a SFR-het képest a forint, no erről ennyit…

    http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/ (5 év vissza)

    Gyurcsány(Apró klán), Pető(ávós szülők), Bauer(ávós papa) a szülők kapcsolati tőkéjén kerültek pozícióba.

    Bizony, a tények makacs dolgok. A Rákosi-Kádár agitprop idők lejártak.

  • Enterprise
    2013 július 18
    2:37 de.
    Há’ üdvözűlek esmeg.
    Tokén rövidennis, ha köll.
    hazudó, minda sebesűtt partizán !
    1Otülette +6ódásilag:
    falusi

  • „Bizony, a tények makacs dolgok.”

    A jelenlegi magyarországi ellenzék, főleg az LMP többször felszólította az Orbán-kormányt, alkossa meg az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó törvényjavaslatot és terjessze azt az Országgyűlés elé. A téma már 2010 óta tart és a Fidesz csak hitegette a parlamentet.

    Mára egyértelművé vált, – alkotmánybírósági törvényeket egyik napról a másikra alkotnak és szavaznak meg, – a kétharmados többség három év alatt nem volt képes arra, hogy biztosítsa az aktanyilvánosságot.

    A Fidesz-KDNP, ˙˙nem döntése˙˙ azt jelenti, hogy ők maguk vastagon benne vannak…
    Ha csak megnézzük a saját soraiban rengeteg volt MSZMP-s KISZ-est találunk.

    Stumpf István – jelenleg alkotmánybíró, volt MSZMP-tag, a Hazafias Népfront volt alelnöke,
    Járai Zsigmond – jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, volt MSZMP-tag, volt kormánytag, III/II-es együttműködő,
    Matolcsy György – az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, volt MSZMP-tag, III/II-es együttműködő, jelenleg MNB elnök.Martonyi János – jelenleg külügyminiszter, volt MSZMP-tag, kormánytag, III/II-es együttműködő,
    Pintér Sándor – jelenleg belügyminiszter, volt MSZMP-titkár,
    Boross Péter – jelenleg a Fideszt segíti, volt MSZMP-tag,
    Pozsgay Imre – részt vett az új alaptörvény megalkotásában, volt MSZMP KB-tag,
    Csintalan Sándor – jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
    Schmitt Pál – volt köztársasági elnök, 1989 előtt pedig miniszterhelyettes
    Kerényi Imre – miniszterelnöki megbízott, volt MSZMP alapszervezeti titkár,
    Szita Károly – jelenleg fideszes kaposvári polgármester, volt III/III-as együttműködő,
    Mikola István – az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere, 2006-ban a miniszterelnök-helyettesi poszt jelöltje, a Hazafias Népfront alelnöke volt,
    Fónagy János – jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, volt MSZMP-tag,
    Varga Mihály – jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt KISZ-titkár,
    Deutsch Tamás – jelenleg EP-képviselő, volt KISZ-titkár,
    Orbán Viktor – miniszterelnök, volt KISZ-titkár
    Kövér László – fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz kormány házelnöke, volt KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársaként is dolgozott. Rogán An­tal – Fidesz frakcióvezető, KISZ-titkár, Varga Mihály államtitkár, gazd.miniszter KISZ-titkár, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár – MSZMP-tag, Harrach Péter KDMP frakcióvezető- MSZMP-tag, Turi-Kovács Béla (FKGP) Fidesz képviselő- MSZMP-tag

    És a lista nem teljes!, ezek után ezzel jönni „‘Gyurcsány felesége(Apró klán), Pető(ávós szülők), Bauer(ávós papa)”, hogy kinek mi volt az őse?!

    NEVETSÉGES!!

  • Apró az 1956-os megtorlás „élharcosa” volt. Lánya (Gyurcsány anyósa) az egyik bankban töltött be vezető pozíciót, pártkapcsolatainak köszönhetően. Ezért tudott Gyurcsány privatizálni, lenyúlni gyárakat.
    Pető mindkét szülője magas beosztású ávós tiszt volt, mikor „ellenzékit” játszottak Kádár alatt, a rendőrség mindig megtorpant a lakásuk előtt, talán nem véletlenül…
    Bauer, „körmös Bauer” fia szépen funkcionált kihallgató tisztként Rákosi ávójában. Bauer Miklós nevéhez kapcsolható Riesz szocdem miniszter halála, munkásságáért a párt kitűnő állásokba ejtőernyőztette.
    Apró, Pető, Bauer egyszer sem határolódott el a szüleik tevékenységétől, Bauer, Pető szerecsenmozsdatással próbálkozott.
    El tudná képzelni, hogy Himmler vagy más SS csemete a mai Németország politikai életében karriert csinál?
    Kádár alatt KISZ tagság nélkül gyakorlatilag nem végezhetett egyetemet. Olyan súlya volt, mint ha valaki úttörő lenne.
    Gyurcsány nem KISZ titkár volt, hanem a KB tagja volt, ha nem bukik a rendszer, kormányzati pozícióba kerül, erre mondják, mecsoda különbség…
    Ez akapcsolatrendszer a mai anapig él.
    Nem gondolnám viccesnek.
    Nem véletlenül tiltotta ki a komcsikat a cseh parlament 10 évre a politikából.

  • Helyesen:
    Bauer, “körmös Bauer” apja szépen funkcionált kihallgató tisztként Rákosi ávójában. Bauer Miklós nevéhez kapcsolható Riesz szocdem miniszter halála, munkásságáért a párt kitűnő állásokba ejtőernyőztette.

  • Enterprise 2013 július 23 2:50 de.

    Az nem zavarja, hogy az Orbán-kormányban vannak olyanok, akik a kommunista rendszer élharcosai voltak??
    Ez a tény mit minősít??

    Gyurcsány privatizált dolgai addig,nem érdekel ameddig törvényes úton szerezte, – Magyarországon több mint 2 millió ember jutott privatizált vagyonhoz.

    Az sem érdekel, hogy kinek a milye mit tett. Például: a Ceausescu-rezsim rettegett titkosrendőrségének ügynöke volt – Szőcs Géza (az Orbán-kormányban korábbi kulturális államtitkára) Besúgó volt Szőcs Géza apja. Vagy Pokorni Zoltán jelenleg a Fidesz alelnöke, a XII.ker. polgármestere – kiderült, hogy a kommunista rendszerben az apja besúgó volt…

    Erre gondolt, amikor azt írja,hogy „ez a kapcsolatrendszer a mai napig él.” ?

    De ide idézhetem Hitler fiát, aki könyvet is írt 1981-ben Apád neve Hitler címmel.
    Most mit csináljon ez az „SS csemete” ? Ne vegyen részt a közéletben,? vagy Pokorni mondjon le alelnöki és polgármesteri pozíciójából?? Mert bűnös volt az apja??

    Enterprise javaslom olvasson, művelődjön ne legyen ennyire infantilis…

  • makokriz

    erős fogalom zavarban van.
    Pokorni apja nem volt bűnös, hanem egy bűnös rendszer bűnös haszonlesői, párt > ávó > titkosszolgák stb. zs a r o lással beszervezték, s ezért a saját családjárol ártatlan hangulatjelentéseket írt.
    S ezt láttuk Esterházynál is. A besúgók erkölcsileg elitélhetők, a búnösök a beszervezőik. Hitler fia (ha volt ilyen nem Hitlerrel élt s szívta tőle a mételyt.
    Akik önként, dalolva vonultak ebbe, Apró, Pető, Bauer, s vittek véghez emberiség ellenes cselekedeteket, azok bűnösök. A fiak szívták be a szülők szellemiségét, s szőnyeg alá söpörték, nem tagadták meg szüleik bűneit. A holokauszt tagadás bűn, hat erkölcsileg ez is az.
    „Kapcsolatrendszer” – úgye nem tájékozatlan ennyire, csak tetteti – mindketten tudjuk mirő van szó, arról a kommunistapárt – ávós – kapcsolatrendszerről, melyet a mai napig működtetnek a „reformkommuisták”.
    Orbán kormányban kommunista élharcosok – újabb fogalom zavar. SS csemete legyen nyugodt, nem jut messzire aközéletben No-ban, pláne ha relativizálja az SS bűneit.
    Nem mutassa magát értetlenebbnek, mint ami.

  • Kerekes Sándor

    Mondja, kedves Enterprise ur, akkor most az apak buneit a fiukon fogjuk szamonkerni? Mert ha igen, akkor en peldaul az Orban apuka parttitkarsagat szeretnem a fian megtorolva latni. Habar a tettes maga is eletben van, jo egessegnek orvand es eppen nem reg nyerte el Jozsef Foherceg uradalmat egy teljesen nyilt pajazat kereteben. Kerdesem az, hogy nem kellene inkabb elkisernie Biszku Belat a birosagra, mint tettestars?

  • Lévay Atilla

    Az elfuserált „Rendszerváltás” margójára.

    A megreformált (Nemzeti) Szocializmus sikertörténete,
    vagy egy neofita jogállam tipródásai.

    Néhány nappal, vagy talán évvel ezelőtt, Berlin utcáin sétálva, egyszer csak szembe találtam magam Joseph Goebbels-el. Utoljára valamikor 1945 elején katonai egyenruhában láttam a film-híradóban, amint éppen Németország végső győzelméről szónokolt, de most elegáns Pierre Cardin öltöny volt rajta és barátságosan mosolygott. Látom megismert, de semmi baj. „Mi ma már mind Reform (Nemzeti) Szocialisták vagyunk, és nem foglalkozunk a múlttal. Hát nem volt valami szép, de felejtsük el! Spongyát rá!” – kezdte.
    Egy sikeres üzletember magabiztosságával mesélte, hogy jól menő választási tanácsadó és reklámügynöksége van. Nincs oka panaszra. Régen is ilyesmivel foglalkozott, de persze ez most egy kicsit más. A mindenkori kormány dolgait, sikereit, kudarcait, persze a kudarcokat is sikerként tálalva, az ő cége közvetíti a nép felé, könnyen érthető, megnyerő stílusban.
    Végül is, a néppel elhitetni bármit is csak szakmai tudás és pénz kérdése, és ezt nemcsak 39-ben és 40-ben a sikeres lengyel és francia hadjáratok idején tette, hanem még 1945 elején is – mondta szerényen. Csillogó szemekkel mesélte, hogy 1945 januárjában, amikor a szovjet ágyúkat már Berlinben is lehetett hallani a Németek végső győzelméről beszélt egy óriási tömeg előtt a Sport Palotában.
    „Én már régen nem hittem Németország győzelmében, de az emberekkel még akkor, a végső bukás pillanatában is el tudtam azt hitetni” – mondta elmerengve.
    Egyébként Göring, Ribbentrop, Himmler, Speer és sokan mások is itt vannak. Ők is szerényen kezdték a vesztes háború, akarom mondani felszabadulás, vagy rendszerváltás után, de ma már egyiküknek sincs oka panaszra.
    Göring eleinte vitorlázó repülést tanított régi 20 éves gépeken, de ma már komoly új modern utasszállító gépek is vannak cége tulajdonában.
    Ribbentrop megint pezsgő- és borkereskedéssel foglalkozik. Ehhez csak jó ismeretségi kör és kapcsolatrendszer kellett. Ezek már angliai nagykövet és később, külügyminiszter korában is megvoltak neki. A Fehér Háznak is szállít finom francia pezsgőket, német borokat, de még orosz Lenin vodkát is.
    Himmler a vesztes háború, akarom mondani felszabadulás, vagy rendszerváltás után többször megpróbált baromfitartással foglalkozni, de az akkor már nem nagyon ment neki. Bosszúból titkos laboratóriumban kitenyésztette a madárinfluenza vírust. Most többek között egy jól menő, egyre sikeresebb őrző-védő cége van. Ő is kamatoztatni tudja szakmai tudását és régi kapcsolatait. Ezrével szállítja a különlegesen képzett terrorista-felismerő és gyilkoló harci kutyákat Afganisztánba és Irakba. Időnként egy-egy kényesebb, komoly odafigyelést igénylő, balesetnek, vagy öngyilkosságnak álcázott bérgyilkosságra is kap megbízatást. (Elbert János 1983? Nagy Lajos 1986?, Tom Kennedy 2005?) Egyébként, legkedvesebb unokája jelenlegi férje miniszterelnök lett. Ennek mindannyian szívből örültünk. Közülünk talán nekik megy legjobban.
    Speer építészként dolgozik, és rengeteg munkája van. A gigantikus terveket, amelyeket eredetileg Linz városának készített, többször, egymásután el tudta adni különböző amerikai és arab milliárdosoknak. Az összeomlás, vagy rendszerváltás után persze mindannyian megszeppentünk egy kicsit, féltünk a félrevezetett, kirabolt nép haragjától és a felelősségre vonástól,
    De meglepetésünkre semmi sem történt!
    Ez mindannyiunkat megnyugtatta. Ma már az újgazdag milliárdosok többsége, a Reform (Nemzeti) Szocialistákból került ki és természetesen a tömegkommunikációban serénykedő újságírók is.
    Néha összejövünk egy kis kvaterkázásra és nosztalgiázunk a régi szép időkről. Az uralmunk alatt meggyilkolt milliókról, az éveken át félrevezetett tömegek szenvedéseiről nem nagyon szoktunk beszélgetni. Minek is. Horn Gyula után szabadon:
    „Ne hánytorgassátok vérgőzös, gyilkos múltunkat! Senki sem kíváncsi rá és ma már a kutyát se érdekli.”
    Elégedjünk meg avval, hogy azok után, hogy korábban egy idegen megszálló hatalom hadseregére támaszkodva uralkodtunk, bárkit: volt politikust, közéleti embert, névtelen munkást, vagy parasztot száz számra koholt vádak alapján, vagy akár anélkül is kivégeztethettünk, és börtöneinkben a szándékosan brutálissá züllesztett őröknek az volt utasításként a falakra írva, hogy: „Ezeket az embereket ne csak őrizd! Gyűlöld is!” mi még mindig emelt fővel járhatunk az utcán, és irányíthatjuk ennek a Stockholm szindrómás, agymosott népnek a sorsát. Módszereink olyan eredményesek, hogy még ma, 2013-ban is, több mint húsz éve tartó milliárdos lopásaink és korrupciós ügyeleteink után, még mindig vannak emberek, akik, vakon bíznak bennünk, hisznek nekünk és támogatnak minket!
    „Mindegy, hogy mit írsz és mit mondasz, én akkor is az MSZP-re szavazok!”
    Ma már ott tartunk, hogy a vagyon, amelyről korábban évtizedeken keresztül azt harsogtuk, hogy a „Dolgozó Nép” vagyona, becstelen, aljas, de
    „az általunk, előrelátóan hozott törvényekbe nem ütköző”
    módszerek segítségével a miénk lett! Az MTI, a napi és hetilapok, a Rádió, a TV (szenny) csatornák nagy többsége a mi, vagy a mi embereink kezében van. Mi nyilatkozunk minden lényeges dologgal kapcsolatban a külföldi politikusoknak és sajtóorgánumoknak. Mi döntjük el, hogy ki hazudik és ki nem, kinek a hazugságait dicsérjük az egekbe és mossuk igazsággá és kiét nem, kit gyalázunk, hurcolunk meg, teszünk tönkre és kit nem! Ki korrupt, tolvaj, szélsőséges jobboldali, fasiszta, nyilas, stb., és ki nem. Évtizedek óta a történelemkönyveket is mi írjuk. Mi koszorúzunk és mondjuk évente az emlékbeszédeket az általunk meggyilkoltak köztéri szobrainál és miután nagy nehezen megtaláltuk dróttal hátrakötött kezekkel, arccal lefelé fordított, koporsó nélkül elkapart tetemeiket a 301-es parcellában, néhány krokodilkönny és cinikus ‘Soha többé’ fogadkozás után, (pl. Rajk Lászlóék dísztemetésén, Apró Antal 1956 október 6. vagy Nagy Imréékén 1989 június 16.-án.) a nekik általunk adományozott díszsírjaik felett.
    1989-ben, a legmerészebb lázálmainkban sem mertünk ilyesmire gondolni.
    Nézzünk megint bizalommal előre, a várva várt „Szép új világ” felé. Mára a mi régi-új rendszerünk emberei, vagy az ő gyerekeik minden szinten vezető pozícióba kerültek. Több volt magas-rangú (Nemzeti) Szocialista politikus és ÁVH-s tiszt fia, vagy lánya képviselőként az Országházban ül. A föld, a gyárak, az ingatlanok, más szóval az értékek, a nemzeti vagyon, amiről korábban évtizedeken keresztül cinikusan azt hangoztattuk, hogy a „Dolgozó Nép” vagyona, mára már nagyrészt a mi milliárdosaink birtokában van, a maradékot, pedig elkótyavetyéltük külföldi tőkéseknek. És ez a biztosítéka annak, hogy a jövő világa (nekünk) szép is lesz.
    Végül, kicsit kellemetlen, de meg kell, hogy említsem, itt van Hans Frank is. Ő egy kicsit rontja a statisztikát. A háború, akarom mondani felszabadulás, vagy rendszerváltás után, mély vallásos extázisba esett, éjjel-nappal imádkozik, bocsánatért esedezik Istenhez a (Nemzeti) Szocializmus uralma alatt elkövetett bűnökért, és persze nyomorog. A születésnapján és karácsonykor szoktunk vinni neki egy kis ajándékot. Senki sem szeret sokáig a közelében lenni. Valahogy kellemetlen dolgokra emlékezteti az embert.

    Az MSZ(M)P/SZDSZ és a KISZ Nomenklatúrájában
    eddig egyetlen Hans Frank sem volt!
    Lévay Atilla (2005/2013)

  • Enterprise 2013 július 23 12:49 du.

    erős tudat zavarban van.
    Bűnhődniük kell a gyerekeknek szüleik bűneiért?
    Nem! A gyerekeknek nem kell bűnhődniük a szüleik által elkövetett bűnökért. De ez érvényes fordítva is – a szülőknek sem kell bűnhődniük felnőtt gyermeke bűneiért.
    A kollektív bűnösség alkalmazását, a polgári demokráciák és a polgári törvény is elvetik.

    Azt állítja, hogy „önként, dalolva vonultak ebbe, Apró, Pető, Bauer,s vittek véghez emberiség ellenes cselekedeteket, azok bűnösök.” Nos, ha „emberiség ellenes cselekedeteket” követtek volna el, akkor erről nem csak a Jobbik tudna, hanem egész Mo.

    Németországban az SS háborús bűnösöket elítélték, de az egész német nemzetet nem lehet elítélni, szembenéztek és kibeszélték történelmük e gyalázatos korszakát, – és mára Európa respektált, nagyrabecsült, demokratikus ország lett.

  • Kerekes Sándor 2013 július 23 2:19 du.

    „Orbán apuka” nagyon jól van, – mert az Orbán családon kívül , senki nem bányászhat a – hét és fél milliárd forint árbevételt érő zalai tőzegbányán.

  • makokriz

    „Azt állítja, hogy “önként, dalolva vonultak ebbe, Apró, Pető, Bauer,s vittek véghez emberiség ellenes cselekedeteket, azok bűnösök.” Nos, ha “emberiség ellenes cselekedeteket” követtek volna el, akkor erről nem csak a Jobbik tudna, hanem egész Mo.

    Németországban az SS háborús bűnösöket elítélték, de az egész német nemzetet nem lehet elítélni, szembenéztek és kibeszélték történelmük e gyalázatos korszakát, – és mára Európa respektált, nagyrabecsült, demokratikus ország lett.”

    Jó helyen kapizsgál.
    Igen, nem volt elszámoltatás. Ezért (is) lett a rendszerváltás ilyen szánalmas, sánta.
    Miért nem lett? Pl. Azért sem, mert Sólyom L. az erre
    vonatkozó törvénytervezetet (a reprivatizációval együtt) mint alkotmánybíróság, elkaszálta, stb., stb.

    Arról tud, hogy a Szovjetunióban bárki felelősségre vontak volna a sok millió ember megöléséért, koncentrációs táborokért (vagy Kínában, Kóreában Vietnámban)? Melynek tettese volt sok-sok kommunista?

    Vagy Katynért?

    De mondjuk Honecker(német), Jaruzelski(lengyel) és még
    jónéhány elvtársat bíróság elé állítottak, s szelíden néhány év börtönre büntettek. Az agyonlőtt Csauseszku és néhány secus társa kicsit más kategória, őket rövidebb úton intézték el.

    Jó volt Lévay Atilla beírása, talán abból megértenek valamit…

    Kerekes úr, Ón is keveri a szezont a fazonnal.
    Nem minden párttitkár és párttag követett el bűnöket. Biscu, Kádár és egy mezei pártitkár, párttag más kategória. Büntetöjogilag és etikailag is, lásd fent…

    (A tőzegbánya adatok ismét ferdítettek)

  • Kerekes Sándor

    Enterprise ur lesz szives tarozkodni attol a keptelensegtol, hogy en barmit is osszetevesztenek a fazonnal.
    Azok az artatlan kis parttitkarocskak, a maguk kollaborans pitianersegukkel amely mind a mai napig megmaradt es viragzik, tettek lehetove a kommunista rendsZer mukodeset. Enelkul az nem ment volna. Es ha itelkezesrol van szo, akkor a kis csibeszt a nagy csibesztol csak a meret es nem a bun termeszete valasztja el. Ezert a kis csibesz, a kisz titkar kapjon feddest, a nagy csibesz pedig menjen bortonbe. De ha a Fideszben menedeket talal, akkor perksze az egesz csak szinjatek es kisdedovo. Az valo a magyarnak.

  • Kerekes Sándor
    Itt részben egyetértünk.
    A kérdésem már csak az, hány nagy csibészt látott börtönben? Megvallom és egyet sem, Biszku lenne tán az első, de nem fogja megérni.
    Miért nem? lásd fenn: „Pl. Azért sem, mert Sólyom L. …”
    Itt már csak arra a pici ellentmondásra hívom fel szíves figyelmét, hogy Önök (a cikkírók túlnyomó része) ezen „nagy és kicsi csibészek” szekerét tolják írásaikkal. Igen, sajnos a FIDESZ-ben is menedéket talált néhány (de nem ők fújják a passzát szelet), de hány az MSZP-ben, a DK-ban stb.?
    Az MSZP a kommunista diktatúra állampártjának jogutóda, ezt el tetszett felejteni? Lendvai Ildikó Kádár(Aczél) főcenzor, Gyucsány Ferenc KB tag, Szekeres Jani a véreskezü Papp veszprémi párttitkárnak volt a jobbkeze, stb. Ugyan már.
    Namost a magyarok azt mondták pont 2010-ben is, ez nem való nekik, nem kóser.

  • makokriz
    2013 július 23
    5:17 du.

    „A gyerekeknek nem kell bűnhődniük a szüleik által elkövetett bűnökért. De ez érvényes fordítva is – a szülőknek sem kell bűnhődniük felnőtt gyermeke bűneiért.
    A kollektív bűnösség alkalmazását, a polgári demokráciák és a polgári törvény is elvetik.”

    Ezt kérem jegyzőkönyvbe venni:)

  • Lévay Atilla 2013 július 23 5:06 du.
    Enterprise 2013 július 24 1:32 de.

    Egy kis történelmi visszatekintés, – azt tudni kell, hogy a II. vh. után a győztes hatalmak eldöntötték, – Magyarország a keleti zónához fog tartozni… s mint vesztes állam 1947-es párizsi békeszerződés alapján Magyarországnak összesen 300 millió dollárt kellett jóvátételként fizetnie… Elkezdődtek Nürnbergben a német, Tokióban a japán háborús főbűnösök pere, – Mo.-on 1945 után számos személyt ítéltek el háborús bűnökért (pl. Szálasi, Bárdossy). A Népbíróság, 1945-1950 között, elítélték a háborús főbűnösöket, nyilasokat … 27 ezren kaptak kisebb-nagyobb büntetést,- . mintegy 200 személyt végeztek ki. Koncepciós perek is voltak (Mindszenty József pere vagy a Rajk-per). Az eljárás jogilag megkérdőjelezhető volt, és idővel a népbíróságok egyreinkább a kommunista párt eszközévé váltak, amely a népbíróságokat politikai ellenfeleinek elítélésére használta. Kitelepítés + Lakosságcsere + Beszolgáltatás ) Az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) politikai rendőrség 1945 és 1957 között volt, a háttérből Rákosi Mátyás mozgatta kommunista párton belüli hatalmi küzdelmek politikai leszámolások fő eszköze és végrehajtója is volt. A kollektivizálás állami kényszerrel ment végbe Mo.-on 1948-tól 61-ig
    Internálás bírói ítélet nélkül, táborba „Recsk” költöztetés, a Rákosi-korszakban több tízezer személyt internáltak -1953-ban szüntették meg.

    1956-os forradalom: Nagy Imre elfogadta a forradalom követeléseit, állást foglalt a többpártrendszer és a szabad választások mellett. November 1-jén bejelentette az ország Varsói Szerződésből való kilépését és semlegességét. Kádár János, mint Nagy Imre államminisztere s a moszkvai útja után a forradalom elfojtása mellett döntött, s így a kommunista diktatúra vezetője lett.
    1956.XI. 4-én a szovjet támadás után Nagy Imre a jugoszláv nagykövetségre menekült. 1958-ban koncepciós perben, koholt vádak alapján halálra ítélték és kivégezték. S mind ezt a nyugati hatalmak tétlenül szemlélték, mert el volt döntve Mo. helye…keleten van.

    1964-után a Kádár-rendszer összességében, viszonylag békés, konszolidált ..- nem véletlen, hogy a „legvidámabb barak” jelzőt kapta Mo.
    1989-1990: A rendszerváltás időszaka. Magyarország kommunista diktatúrából parlamentáris demokrácia lett.
    1991: Az utolsó szovjet katona is elhagyja Mo.-ot.

    Antall József-kormánya sem hozott törvényt a politikai elszámoltatás ügyében; a Horn-kormány sem…; az első Orbán-kormány sem…; Medgyessy(2)Gyurcsány(5)Bajnai(1) sem…; a második Orbán-kormány(3. év) sem! De a legszomorúbb az, hogy a múlt titkainak az állambiztonsági háló feltárását sem akarja Orbán, három év telt el, 2/3-os többsége van, az ellenzék állandóan napirenden tartja ! De mégsem történik semmi. Ki érti ezt, hogy miért?? A diktatúra titkai ne legyen nyilvános a demokráciában?? hogy erkölcsi elégtételt kapjanak az emberek!! . . . .ez abszurd !!

    Ami „(A tőzegbánya adatok ismét ferdítettek)” illeti csak el kell olvasni.
    http://nol.hu/belfold/20130722-a_maganerdek_mocsara

    http://kitartas.mozgalom.org/aktualis/orban-banya-zalaban-a-maganerdek-mocsara

  • Lévay Atilla

    Mi a különbség a „Nemzeti” és a „Nemzetközi” Szocialisták között?
    Amikor összeomlott a világuk, a „Nemzeti” Szocialisták ráharaptak a cián tablettára, vagy főbe lőtték magukat.
    Akik nem ezt az utat választották, azokat felakasztották Nürnbergben.
    A „Nemzetközi” Szocialisták pillanatok alatt átvedlettek „Demokratákká”, milliárdos vagyonokat loptak össze; köszönik jól vannak és élnek „mint Marci Hevesen”.

  • Lévay Atilla 2013 július 24 4:26 du.

    „A “Nemzetközi” Szocialisták pillanatok alatt átvedlettek “Demokratákká”,”

    Ez nem igaz, legalábbis a magyarokra, mert ’56-ban és ’89-ben ráeszméltek, (igaz a peresztrojka s Gorbacsov is kellett hozzá), hogy az egypártrendszer s annak gazdaság politikája nem vezet sehova s az okos magyarok kikiáltotta a Köztársaságot, több pártrendszert és vele együtt a demokráciát.

    „“Nemzeti” Szocialisták ráharaptak a cián tablettára” – ami azt illeti ez a gyávaságnak a netovábbja, nem felvállalni az eszmét a cselekedeteinek az árulását jelenti ez a fajta ember a legalja.

  • ““Nemzeti” Szocialisták ráharaptak a cián tablettára” – ami azt illeti ez a gyávaságnak a netovábbja, nem felvállalni az eszmét a cselekedeteinek az árulását jelenti ez a fajta ember a legalja.

    Ez akkor lehetett volna igaz, ha nem a „Győztes Hatalmak”, hanem semleges, a háborúban nem résztvevő országok rendezik a „Háborús bűnösök” tárgyalását. Egyébként, Hermann Göring az egyik fővádlott, a halálos ítélet kihirdetése után lett öngyilkos.

    Noam Chomsky Amerikai író véleménye szerint:
    „If the Nuremberg laws were applied, then every post-war American president would have been hanged.” Noam Chomsky

    „Ha a Nürnbergi törvényeket alkalmaznák, minden háború utáni (1945) Amerikai Elnök fel lett volna akasztva.”

  • Lévay Atilla 2013 július 24 4:26 du.

    Rövid, tömör és jó.

  • Nem kell ezekkel foglalkozni, pont a portugálok meg a többi sziesztázó szuperfizetéses déli osrszág fogja megmagyarázni mit kelle tenni , hogyan miközben a népességükben 20 % os a munkanélküliség. Mi meg 3 műszakban nyomjuk éjjel nappal, havi 150.000 Ft ért. A portugáok görögö meg úgy keresnek mint a németek aztán csicsiikálnak délben.

    Ezért fog felbomlani az unió előbb utóbb. Kelet-középeurópában robotolnak az emberek hogy megélhessenek, nyugaton délen meg elvannak dőzsölnek.

  • István: A magyar emberek ⅔-nak nem lehet semmit sem megmagyarázni, semmit sem akarnak megtanulni, mindent jobban tudnak, azért tartanak ott, ahol most, a béka segge alatt.

  • gybognarjr
    2013 augusztus 5
    7:53 du.

    Ez a dolog változni látszik, 2010-ben elsöpörték a kommunistákat libero támogatóikkal együtt, mert majdnem a béka alsó fertálya alá nyomták őket – azaz mégis tanulnak.