Beindul a Sólyom Hungarian Airways nemzeti légitársaság? Kanadában a Porter Airlines-nak sikerült…

2013 július 14 9:36 de.21 hozzászólás

Magyarország két jobboldali napilapja optimistábban fogadta azt a hírt, hogy augusztusban létrejöhet egy új Budapest-centrikus légitársaság – mely a tavaly februárban csúfosan becsődölt Malév szerepét vállalná magára – mint a HVG, ahol szakértők bírálták az üzleti terv eddig ismert részleteit. De a budapesti Magyar Hírlap információi szerint a Sólyom Hungarian Airways képviselői jövő héten írják alá azt a lízingszerződést Londonban, melynek révén 2013. augusztus 20-án felállhat a légitársaság hat gépből álló flottája. Amint meg van a szerződés, a hat gépből háromra azonnal felkerül a Sólyom logója és a légitársaság neve. A Magyar Hírlap azt is megerősítette, hogy heteken belül – többek között – Széles Gábor lapjában is megjelenik az a felvételi pályázat, melyen keresztül a cég első husz alkalmazottját kiválaszthatják.

Sólyom Hungarian Airways

Sólyom Hungarian Airways

Bár még flottájuk és honlapjuk sincs, máris megjelent a Sólyom Hungarian Airways Wikipédia oldala. Ezek szerint Vágó József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi osztályának egykori igazgatója a bejegyzett Sólyom Hungarian Airways Kft. vezetője. Összesen négymilliárd eurós vállalkozásról van szó, mely részben közép-keleti befektetők tőkéjéből tevődne össze. A Sólyom nem elsősorban a Ferihegyen is elterjedt fapados járatokkal versenyezne, hanem a prémium szolgáltatásokat nyújtó légitársaságokkal. Tervezett üzleti modelljük szerint a business osztály és a teljes kiszolgálás hagyományaira épülve nyújtana utasaiknak az átlagnál „luxusabb” utazási élményt.

Az igencsak optimistának tűnő tervek szerint az idén még hatgépes flottájuk négy éven belül 50 gépre bővülne, elsőként 700 dolgozót alkalmaznának, de ez a szám a későbbiekben 3 ezerre nőne és csupán egy év leforgása alatt kívánják replikálni a Malév utasforgalmát, aztán 2017-re ezt 8 millióra bővíteni. A tengeren túli járatokat (elsősorban New Yorkot) is becélozták, annak ellenére, hogy ez a vállalkozás a Malévnál is vesztességgel járt.

A HVG-nek nevét visszatartva nyilatkozó volt Malév-vezető „megmosolyogtató badarságnak” nevezte a Sólyom Hungarian Airways-t és Turi Ferenc, a Capitol Consulting Group ügyvezető partnere sem lát nagy jövőt egy olyan társaság számára, mely üzleti és átutazó utasokra építene, hiszen ezekből még a Malév regnálása alatt sem voltak elegendően Ferihegyen. A szakértő továbbá hozzátette: Vágóék pont olyankor próbálkoznak új, prémium légitársasággal, amikor a legnagyobb európai társaság éppenséggel a prémium szervíszeiket leépítik.  „Széllel szemben mennek, legalábbis ami Európát illeti”–nyilatkozta Turi a HVG-nek.

De azért van példa sikersztorira, igaz más kontinensen és kissé más kontextusban. 2006 októberében a kanadai Porter Airlines is maroknyi géppel szállt fel a torontói Billy Bishop (belvároshoz közeli) repülőtérről és imázsát arra építette, hogy az Air Canadához és a többi észak-amerikai légitársasághoz képest a Porter a prémium szolgáltatásokra helyezi hangsúlyt. Az alig egy órás Torontó – Montreál, illetve Torontó – Ottawa közti járatokon ingyen bort, sört, üdítőt és szendviccsel, illetve sajttal ellátott snack-dobozokat szolgálnak fel. A torontói és ottawai reptereken az utasok ingyen használhatják a Porter várótermeit, ahol ingyenes kávé, tea, üdítők és snack-kel, internetes hozzáféréssel és nyomtatott újságokkal várják őket.

A Porter igazi erénye a cég remek marketingje.

A Porter igazi erénye a cég remek marketingje.

Összesen hét évvel később a Porter Airlines egy 26 gépből álló flottával rendelkezik és 19 desztinációs hálózattal – köztük Boston, Chicago, Newark és Washington – dicsekedhet. Eddig a Singapore Airlines-szal, a Qatar Airways-szel és a South African Airways-szel írtak alá partneri megállapodásokat, melynek értelmében a Porter Airlines a hosszútávú járatok kanadai összekötőjeként szolgál a Washington-Dulles-i, illetve a newarki reptereken.

A Porter Airlines valóban kanadai sikersztori és – ami különösen örvendetes – elsősorban hazai magántőkéből alakult, nem pedig állami szubvenciókkal, vagy egy nagy külföldi vállalat kanadai leányvállalataként. A tulajdonos a torontói székhelyű Porter Aviation Holdings Inc. és a vezérigazgató továbbra is Robert Deluce, aki korábban az  Air Ontario-nál dolgozott. Összesen 125 millió dollárnyi tőkével indult a cég 2006-ban, részben a Borealis Infrastructure, az ontario-i önkormányzati dolgozók nyugdíj alapjának befektetéseivel megbízott cég beszállásával, másrészt pedig az EdgeStone Capital Partners-szel.

A kanadai Porter Airlines a prémium szolgáltatásokra, a repülés aranykorára épül.

A kanadai Porter Airlines a prémium szolgáltatásokra, a repülés aranykorára épül.

De ami talán a legfontosabb egy légitársaság számára: 2011 óta 15 százalékkal növekedett az utasok száma a Porter Airlines-nál. És úgy fest, hogy a Torontó – Ottawa – Montreál „háromszögben” éppen a prémium szolgáltatásokat felszámoló Air Canada vett át egy kicsit a Portertől, és most már néhány AC járaton is kapható a Porter által feltámasztott bor és sör.

Tehát jól kidolgozott üzleti modellel és amennyiben létezik piaci igény, talán mégis lehet repülni széllel szemben.

21 hozzászólás

  • Hááááááát?! Sikerüljön. Elégé meseszerű, de legyen. A bajom csak annyi, hogy én már az októberi jegyeket is megvettem. Ki fog augusztusra jegyet venni tőlük? Az pedig, hogy sokkal jobb szolgáltatást féláron? Remélem nem a dolgozók kizsákmányolásával gondolják? Szélhámosság szaga van, de remélem tévedek. De, hogy mitől magyar?

  • nos, a szakértők – mert azért nekik jobban lehet hinni, mint az arab pénzekkel támogatott légitársaságnak, amit ráadásul a magyar állam se vesz komolyan – az találták mondani, hogy az augusztusi indulás teljesen komolytalan, mivel a legtöbb profi (nem a Vágó-féle) légitársaság is bajban van a turistaszezonon kívüli repüléseivel, mivel azok leginkább veszteségesek, és a főszezon egyensúlyozza ki üzletileg.
    nos, mi marad? sovány két hónap. azután a pangás.
    prémium kategória? na, ne röhögtessenek! az összes desztinációt már rég lenyúlták a Malév kiesése után!
    maradnak az un. résidők. na, ebből nem lesz aranytojást tojó tyúk!
    persze, ha ez a szíjjártó pubi által előkészített keleti nyitás eredménye, az más.
    akkor, persze, eredményes lesz.
    vagy nem.

  • ..Na és a HWA-val mi a helyzet?? Vagy abból lett/lesz/nem lesz a sólyom? Nem tudok eligazodni a sok gagyi terv közt. 🙂

    http://kanadaihirlap.com/2013/01/26/a-hungarian-world-airways-beinditasara-keszulnek/

  • agyügyminiszter

    Ille..legjobban mi fidesz szavazok NEKED hiszunk hiszen ARISZTOKRATA ver csorog ereidben es karolyi misi epigonjanak tartalak = a veres grof=gerof=misi karolyi = ILLE PISTI

  • Akkor számoljuk:Mennyi a Kanadai és mennyi a Magyar átlag fizetés?
    Hány gazdag ember van Kanadásban?
    Magyarországon 160 000.

  • Ha nem indulna be egy hazai székhelyü légitàrsasàg az inkàbb kritizàlhato lenne. Jol irom?
    2006-ban figyelmeztetni kellett volna a teherszàllitàs privatizàciojàt és a repülötér hosszu tàvu bérbeadàsàt-a MALÉV-nek-
    kozmetikàlàsra elrendelöit,hogy igy bajba sodorjàk a magyar
    légitàrsasàgot,mert azok voltak gazdasàgosak.
    A MALÉV megbukott,mert az EU nem engedte a piacok -szabad- versenyét àllami tàmogatàssal befolyàsolni.

  • Novák Dániel

    Ezek vagyunk mi! Csak mindent fikázunk és kételkedve nézzük azokat, akik megpróbálják jobbá tenni az országot, ahelyett, hogy mi is támogatnánk őket, legalább azzal, hogy nem kételkedünk, hanem reménykedünk. Szerintem, ha nem is rövidtávon, de ez a légitársaság segíthet országunk gazdasági fejlődésében. És senki ne felejtse, hogy a remény hal meg utoljára.

    A Malév csődje, véleményem szerint, annak is köszönhető, hogy egy olyan korban alapították, ami egy teljesen más világ volt, a repülés történelmének fénykorában, ekkor még kiváltság, luxus volt repülni. Azonban a világ megváltozott, de a Malév nem. Megtartották azt a luxust – egy olyan világban, ahol a fapados légitársaságok korát éljük -, olyan szolgáltatásokkal és annyi alkalmazottal amennyit a jegyek ára nem volt képes fedezni, de emellett azok nem is emelkedhettek, ha nem akarták elveszíteni az utasaikat. Ezért az amúgy is betegeskedő Malév, még válságosabb helyzetbe került. Ezt a betegséget magával hordozta, mint egy ketyegő bombát, ami tavaly felrobbant. Azonban az, hogy a Malév ilyen beteg volt, nem jelenti azt, hogy nem gyógyulhatott volna meg, csak az állam mindenkit „kiütött”, aki megpróbálta orvosolni a helyzetet, ezért nem is gyógyulhatott volna meg.

  • Novák Dániel: Most viccelsz? Milliárdos repülőcégek buktak meg. Itt nem reményhalakra kell horgászengedély, hanem egy kőkemény üzletet csinálni. Szép dolog egy hárommilliós KFT, ha teázót akarsz nyitni. De ez légitársaság! Vevőt kell találni, a telített piacon. Nagy szavakkal nem lehet érvényesülni a világban. Ott kevés piros-fehér-zöldre festeni a repülőt! És kenyeret veszek próbából, de repülőre csak akkor szállok, ha megbízok a cégben. Augusztusban indul? Hol vehetek rá jegyet? Vagy leintem mint egy taxit? Még azt sem tudják, mivel repülnek? Azt se hová? Neked ez „fikázás”? Háry János hihetőbb volt! Te tényleg elhiszed, hogy ezt két hét alatt meg lehet csinálni? Vagy erős akarattal repülni is tudunk.

  • A cikk szerintem optimista hangú a Solyom repűlővállalat kezdeményezéséről.
    Remélem, hogy valami kialakul és valóban sikeres lesz.
    Nem szabad összehasonlitani a kanadai légitársaság sikerével, mert azoknak, összehasonlithatatlanul több pénzük és esélyük van a sikerhez.

  • Llanfair
    2013 július 15
    9:41 de.

    Llanfair, (nem mondom, hogy Fábián, mert azért mindig egy hétig visítozol, pedig te magad használtad itt ezt a nevet egy ideig, de te komolyan annak szurkolsz, hogy ne sikerüljün nekik?

    Szerintem elmész te a pit sába.
    Mondd, miért fáj neked annyira, ha valami sikerül a magyaroknak?

  • Glen Gonzales

    Ugyancsak fontos különbség az üzleti és piaci környezet: a mai magyar légiutas számára a meghatározó választási szempont a légiutazáskor a jegyár, nem az ellátás. Kanadában megvan az a réteg, amely hajlandó a prémium légitársaság kínálta szolgáltatásokat megfizetni, a mai magyarországi körülmények között, illetve a jelenlegi európai stagnálás közepette ebben egy itteni startup-cég sokkal kevésbé bízhat.

  • „Ezek az emberek tudnak írni, olvasni, sőt, mindezt használni is tudják valamire, de amire használják, az egyre kevésbé lesz elegendő”. Ezeket hívják funkcionális analfabétáknak. Tehát ha valaki nem tud megérteni egy hozzászólást, ne válaszoljon rá, mert önmagát teszi nevetségessé.
    Ha valaki a „sikerüljön” szót sem érti meg, ne akarjon fórumokon hozzászólni. Általános ötödik osztályos tankönyv, és oldjon meg néhány ezer szöveges feladatot. Azután lehet visszajönni.

  • Glen Gonzales: Kanada hatalmas ország, egy belső légitársaság sikeres lehetett. Ez Magyarországon nem lehetséges, hiszen belső utazásokról nem lehet szó. Ez is egy hátrány! Az is, hogy a kormány a WizzAir barátja lett hirtelen, akinek oroszlánrésze volt a MALÉV bedöntésében. (Azért azt a feljelentést csak Ők írták az EU-nak). A névválasztás sem biztos, hogy pozitív. Az angol nyelvterület szereti az angolos szavakat. Nem véletlen, hogy sok Japán cég használ ilyet (Pioneer). A Sólyom az szolyom lesz, a legjobb esetben. De el tudok képzelni extrémebb kiejtést. A külföldi állásajánlók egyöntetűen állítják, két azonos ember közül azt veszik fel, kinek ki tudják mondani a nevét. És sajnos a magyar utasok nem tudják eltartani a légitársaságot.

  • Llanfair
    2013 július 16
    6:46 de.

    Mondod ezt éppen, te, aki saját magára értette az Alföldivel kapcsolatban, a te kérdéseidre írt egyértelmű választ 🙂
    Ne nevettesd ki magad jobban:)

  • A parittyás hangja

    Valóban csuda klassz lenne, ha újból volna egy saját légitársaságunk, az valahogy mindig státusz szimbóluma is egy országnak, csak a megvalósulás esélyi roppant ködösek. Olyan mintha megint az történt volna, hogy Orbán egy lázálmas rohamából magához térve rácsapott az íróasztalra -Légitársaságot akarok!- Magához hívatta nem a kompetens közgazdászokat, volt MALÉV managereket, légügyi szakértőket, hanem kizárólag a közenincs kedvenc lakájait akik mindenre csak bólogatnak -Menni fog főnök!- Oszt kész volt az üzleti terv!
    Egy volt MALÉV vezető nyilatkozta: „megmosolyogtató badarság”
    De, kívánom, hogy sikerüljön!

  • Legalàbb a nyugaton élökneknek kellene tudni:aki nem mer,az nem is nyer.
    Hogyan alakitanak egy céget? Sok munkàval és mégtöbb reménnyel,hogy egyszer nyereséges lesz,-nem ma,vagy holnap-.

  • A HWA-nak lényegesen több hazai tőkére lenne
    szüksége. Több tőkeerős partner vállalattal kellene
    együttmüködni.És nem csak a prémium kategóriába üzemelni,
    megfelelő üzleti tervvel.

    Rácz József,közgazdász véleménye.

  • Letartóztatták a Sólyom egyik üzlettársát! Gondolom ez is magyar gyalázás, mert én nem lelkesülök egy titkolózó, hazudozó, ismeretlen adatokkal alakuló front vállalkozás iránt, ami ki tudja mit takar, de emberek ezreinek életéért lenne felelős.
    http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/gyanus_ugyek_letartoztattak_a_solyom_uzlettarsat.562958.html

  • Ma is hallottam ennek a Vágónak a prüntyögését.
    Hogy majd Solyom Air szilvalekvárt is árusítanak mindenfelé , meg persze Pick szalámit ami ugyebár valami Fidesz-potentát gyárába készül . mert ezek a frankók a prémium-utasoknak , de a TESCO polcain is had lássák a csóringerek mire kell gyúrniuk.
    Namost kitudódott hogy valami arabok HATSZÁZ MILLIÁRD Forinttal egészítették ki a magyar tulajdonosok ( Tulajdonosok ??..uggyan..) mintegy 200 millió öszekapart pénzecskéjét.
    Az egész egyszerűen nevetséges.
    Hatszázmilliárd Forint…egy nemlétező piac meghódítására , simlisek vezérlete alatt…én ugyan rühellem az arabokat , de azt tudni kell : értenek az üzlethez.

  • Tragikus, hogy a magyar emberek közül, sokan annyira becstelenné váltak, hogy üzletelnek terrorista államok bűnözőivel, olyan emberekkel, akik fizetnek azért, hogy embertársuk robbanószerrel elpusztítsa magát és sok ártatlant maga körül. Az ilyen aljas gazembernek el kellene pusztulnia a saját bérelt gépén, amikor azt felrobbantja egy fanatikus muzulmán. Az EU most billent át a Muzulmán terrorista barmok uralma alá, amikor a Brit Parlament a Szíriai büntetőeljárás ellen szavazott. Innen kezdve már mindenki érezze jól magát Nagy Britanniában, aminek olyan politikusai vannak, akik ártatlan gyerekeket felnőtteket is lelkiismeret furdalás nélkül eltesznek láb alól, csakúgy mint Hitler, kémiai fegyverekkel. A többi EU ország is befogja a pofáját, fél a terrorista muzulmánoktól, akik köztük laknak és megfélemlítették a gerinctelen, aljas politikusaikat. Erre jó az ezer éves kultúra, amit most eltöröl néhány ezer fanatikus Muzulmán terrorista. Ahol a katonaság még egy parádéra sem jó, ott nincs más választás. Micsoda seggnyaló, betojós, becstelen népség lett Európa politikusaiból!!!! Magyarország ebben is Jobban Teljesít!

  • Geyza: Kedves Geyza: A Panasonic valamikor úgy játszotta ki Európát, hogy betársult a Loewe televizió gyártásába. Fele európai volt, így már szállíthatott. Nem lehet ilyen cél?
    Nem lehet, hogy a polcra magyarokat tesznek ki, egy nagy játszma nyitásaként?