Koraszülöttek

2013 szeptember 10 11:45 du.29 hozzászólás

Én koraszülöttként jöttem a világra. [Édesanyám gyakran emlegette Hirschler Imre, a kommunista! szülészorvos (lám-lám, az ideológiák harca; kommunista – gyógyító, fasiszta – látens gyilkos) nevét hálatelt szívvel, mint akinek életemet köszönhetem.] És nem lenne jogom az élethez? Mert hogy is írja Bayer Zsolt?: “…de a koraszülöttek halnak. Mert gyakorlatilag életképtelenül jönnek a világra.” Hát lehet, hogy életképtelenül jöttem a világra, lehet, hogy a Bayer-félék ledobtak volna a Taigetoszról, sőt, ballibsi hulladékként még most is szemétbe dobnának, ha tehetnék, mégsem haltam.

Giorgio Vaselli: The Birth of Beauty.

Giorgio Vaselli: The Birth of Beauty.

Bayer azt is írja: „S itt nem megkerülhető az anyák felelőssége. Akik végigbagózzák és piálják a terhességüket, nagy valószínűséggel idő előtt fognak szülni. Ez tény. S ha az orvos és a védőnő nem mer kimenni közéjük, mert fél, hogy megverik, az is érdekes kérdéseket vet fel.” Tehát, hogy cigány vagyok-e! Az én édesanyám nem ivott, nem dohányzott, sőt, a védőnő is ki mert hozzánk jönni[Zugló nem Borsod!] Ezen múlt volna az életem?

Vendégszöveg: Kincses Gyula asztalfiókja

 

Éry Balázs  

29 hozzászólás

  • Nem is halt meg ezek szerint.
    De mit akart mondani?

  • Igen érdekes kérdés. Nem igazán lehet állást foglalni a kérdésben, nem is akarok.

    Van egyszer a születéshez való jog. Van egyszer a koraszülés. Nincs is vele probléma. Már ha egészséges a gyerek.
    Számomra ott nem egyértelmű a dolog, amikor a technika minden eszközével életben tartunk, vagy életre segítünk már eleve önmagát majd ellátni képtelen csecsemőket. Sok esetben már a születés előtt tudni lehet, hogy önálló életre képtelen lesz a születendő. Ugyanakkor mindig ott van a mi van akkor, ha kérdése.

    Nem egyértelmű a dolog, mivel a megítélés mindig szubjektív, és a ténylegesen hozzáértők sem tudnak a kérdésben azonos nézetre jönni.

  • Eszembe jutott, hogy a cikk két részből áll, én csak az egészségügyi részéhez szóltam hozzá.

    Zsoltika cikke.
    Mint tudjuk, a magyar egészségügyben a munkamorál eléggé kérdéses. Egy átlagos nyugati kórházban a 80% ki lenne rúgva a gondatlanság miatt, vagy agyon perelnék őket.
    Van egy botrány, hát megrendelték zsótikától a rasszista cikket, hogy az emberek cigányozzanak egy kicsit, elterelendő a figyelmet az alap kérdésről, a kórházi botrányról.
    Már lassan menetrendnek tekinthető ez is a fideSS részéről ez is.

  • Kedves Balázs!
    Ezen igy utólag nem érdemes filozófálnod. Megszülettél és valamilyen „csoda” folytán meg is maradtál. Az már egy másik kérdés, hogy bezzeg most ha tehetnék szépen eltennének lábalól, hogy koraszülött, túl sokba kerülne az életbetartása és a Bayer féle tervben az ilyenknek nem adnak sanszot. Gondolom arra akarsz reflektálni ami megtörtént Nagykanizsán. Szégyenletes dolog de az semmi ahhoz képest ami itt történt Bécsben. Egy iraki menekült házaspár gyermeket várt. A fiatal házaspár a zöld határon át érkezett de nem rendelkeztek érvényes visummal. Miután lejárt a látogató visumuk, nem tudták beadni a tartózkodási visumkérelmet. Feliratkozhattak volna menekült listára de az egyrészt manapság bonyodalmas és macerás, na meg nagyon szelektálnak. Szinte semilyen indokkal nem fogadnak arab országból érkező menekültet. Felveszik ugyan a menedékjogot kérők listájára de utána ha nem kapja meg márpedig száz menekült közül jó ha egy kap ilyent, kitoloncolják 24 órán belül. Ha egyénileg saját pénzből maradni akar valaki az könnyebb de sok pénz és évente uj tartózkodási visum. A visum kiadás meg sok teljesíthetetlen feltételhez van kötve. Elsősorban lakás Ausztria területén és munkahely. Ha ezek közül vagy egyik vagy másik hiányzik és nincs egy vastag bankbetét számla egy osztrák bankban, akkor veheti is a sátorfáját. Nos ezek nek a fiataloknak a pénzük hamar elment lakás nem volt csak egy amolyan ideiglenes egy barátnál, munkahely meg pláne. Ezek hiányában meg nem tudták beadni a tartózkodási visumot. Illegálokká váltak ami mondjuk egy darabig elmegy, de kockázatos mert semmiféle biztosítása nincsen. Elviekben járna ingyenesen orvosi ellátás ha rászorul teszem azt baleset vagy sürgősségi beavatkozás. De csak elviekben. Szóval a fiatal anyánál komplikációk léptek fel az ötödik hónap végin. Kénytelen volt bemenni a kórházba, ahol nem vették fel, mivel sem pénze sem biztosítási kártyájuk nem volt. A váróteremben megindult a szülés,de a gyermek halva született. A fiatal anya másnap megszökött a kórházból, mert félt hogy a rendőrség majd mint illegált kitoloncolja, és a kórházi költségeket sem tudták volna kifizetni amit annak ellenére, hogy még elsősegély ellátást is alig kapott felszámtottak. Egy héten keresztül a férjének semmi információja nem volt hogy hol tartózkodik. Most derült ki, hogy Svédországba ment ahol meg is kapta a menekült státuszt. A férj itt van Ausztriában és egy ideig még élveznie kell az osztrák vendégszeretetet mert a kórházi számlát ki kell fizetnie addig nem mehet el. A srác beperelte a kórházat erre, mondván, csak későn sőt egyáltalán nem részesítették megfelelő ellátásban a feleségét, és ezért született halva a gyerek. Esélye itt alig van de már a nemzetközi bíróságra is eljuttatta a vádemelési kérelmet. Szóval sehol sem jobb a világ csak másképpem hívják. Gazemberek mindenütt vannak

  • Vegre valaki mar leirja/elmondja, hogy masutt is terem gazemberseg, nemcsak Mo.-n. Nem CSAK fideszes gazemberek jarjak a tancot. Ha itt olvasgat az ember, azt gondolna, hogy mindenutt jo, csak Magyarorszagon nem. Hat aki jart-kelt a vilagban, az tudja, hogy nem igy van. Arrol mar ne is beszeljunk, hogy az ugynevezett „jobb” fizetesert hogy kell megdolgozni.

  • Kedves Balázs. Örömünkre itt vagy. De én sem értem igazán a cikket. Nem mindegy, miért koraszülött a gyermek. Egy gondozatlan terhesség, dohányzó kábítószeres vagy alkoholista anyával, megpecsételi a gyermek sorsát. Még akkor is, ha életben tartható a gyermek. Azt írod, édesanyád vigyázott, csak valamiért koraszülött lettél. Tehát Te egy egészséges csecsemő voltál, csak nem ismerted a naptárat. Így természetesen megmaradtál.
    A naptár megtanulásának pótlása pedig gondolom nem okozott gondot. Ellenben a „gondatlan” anyákkal, kiknek gyermekük beteg koraszülöttként jön a világra.
    A beteg gyermek a világon mindenhol meghal, vagy ha „szerencséje” van, vegetálhat amíg él.
    Bayer állásfoglalásával kapcsolatban nem értem, hogy azt az alakot miért kell idézgetni, ezzel terjeszteni hagymázos álmait. A kutya ugatását sem boncolgatom.

  • Avi ben Giora: „Svédország persze befogadta”. Beszélgetsz Te svédekkel a bevándorlókról? Tudod, hogy Malmöben a zsidókat bántalmazzák az arab bevándorlók. Azt is tudod, hogy Göteborgban az élet kezd rosszra fordulni a bevándorlók miatt? Azt is tudod, hogy a svédek munkájával szerzett bevétel nagy része a bevándorlók tartása viszi el, ezért a becsületesen dolgozók egyre rosszabbul élnek? Én ezeket hallom svéd barátaimtól.

  • Nos a cikk mondanivalója valóban nem egyértelmű.
    Minden újszülöttért(koraszülöttért is)mindent el kell
    követni az életben maradása illetőleg az egészsége érdekében!
    Vannak jó és lelkiismeretes orvosok,kórházak és van ellenpélda is sajnos bőven….
    Aztán vannak gondos szülők káros szenvedélytől mentesen
    akik nem tehetnek róla,hogy valami váratlan körülmény miatt-bár mindent elkövetnek a születendő baba érdekében-
    esetleg az anya előbb szül,és vannak sötét primitív bizony
    főleg cigány nők,akik isznak,drogoznak,cigiznek és olyan
    körülmények között élnek,hogy tényleg nem lehet őket
    felvilágosítani és valóban se védőnő,se orvos nem mer
    hozzájuk kimenni.Az utóbbi esetben a segélyért,családi pótlékért szülnek,amit aztán el lehet inni.Ez nem rasszizmus,hanem sajnos tény természetesen sok ellenpélda is van ebben a rétegben!
    Itt elsődleges a „család”…felelőssége!.
    Különben a miskolci kórházban a kórház dolgozói is hibásak voltak a 9 koraszülött halálában(fertőzés gondatlanság higiénia hiánya miatt,élő riport volt erről a TV-ben)de megúszták…de volt a koraszülöttek közül
    sajnos olyan is akik hátrányos családból származtak(TV,újság)
    Rövid a cikk,de mindenki azt szűr le belőle amit akar és
    amiről a valóságban is esetleg meggyőződött.

  • Vannak ” államvallások ” melyek csak a szőke kékszemű magasnövésű árja fiatalemberek számára tartják fel az életteret.
    ( Olyanoknak persze , akiket már bevizsgált a genelo..genetoló..gentikailoloógus..tudjátok : azzal a marha nagy körzőjével , amivel a koponya általuk kitüntetett pontjainak egymáshoz való elhelyezkedését tudták megmérni.)

  • Egyébként Vejnemöjnent kilenc évig hordta ki a zannyja.
    Lehet hogy az ” árják ” emiatt vonzódtak az északi mondavilághoz ?
    Ha Gitler győzőtt vona , mostanra már 30 évig is eltartana egy terhesség.

  • Sőt az elesettek, kiszolgáltatottak földbe taposása sokak számára szinte erénynek számít mind Magyarországon, mind Nyugaton és Keleten… Szinte már az számít a bibliás szemforgató „zsidó-keresztény” európai kultúrkörben rossznak, bűnpártolónak aki romákkal, afrikai, arab és más harmadik világbeli menekültekkel szolidaritást mer vállalni… Meg ezek szerint ami a náci idők óta nem volt jellemző: a fogyatékossággal születők se érdemesek a legelemibb emberi szolidaritásra. Lehet ezt a Bibliával takargatni, akkor is ez a legsötétebb, legvérfagyasztóbb pogány barbárság, akárcsak a középkori „keresztény”, és az antik római, görög európai világban…

  • Kedves Balàzs!
    Kérjed szàmon azokon akik”Elkurtuk,nemis kicsit,nem kormànyoztunk,
    nincs még egy orszàg amelyik ekkora hibàt csinàlt, HAZUDTUNK stb.”,ezért
    VÉSZKÖLCSÖN-t kényszerült 2008 végén felvenni,vagy Bajnait-Oszkot
    akik az IMF pénzével,segitö tanàcsaival és megszoritàsaival is csak minusz 6,8 %-ot tudtak produkàlni-szintén alulmulva a környezö konkurenseket-,igy csuztunk immer mélyebbre.
    Pedig még a VÉSZKÖLCSÖN vissza fizetését sem kellett elkezdeniük.
    2012 ota a szerencsétlenkedök àltal felvett VÉSZKÖLCSÖN vissza
    fizetve.
    Szerintem lesz szülésznö BORSODBAN is,de mennyivel elöbb lehetett
    volna,ha NEM KURTUK VOLNA ANNYIRA EL,HA KORMÀNYOZTAK VOLNA AZ ELKURÀS ÉS HAZUDOZÀS,MINUSZ 6,8 % HELYETT.
    UGYE IGY TELJESEBB AZ IRÀSOD?

  • Walla! Inkább abban találom a bajt, hogy nem találjuk ki, hogyan segítsünk. Az első generáció még általában hálás a befogadóországnak, de a leszármazottjai már csak követelnek.
    Hiszen ők már nem tudják mitől menekültek, ők már úgy akarnak élni, mint az őslakosok. Sokszor alap nélkül. Ha befogadtál tarts el. Svédországot szép lassan felemészti rossz bevándorlási politikája. Nem olyan egyszerű ez. Azt már látni, az az ország aki bármely ok miatt befogad válogatás nélkül minden féle kultúrájú népet, a saját sírját ássa. És ez nem rasszizmus, ez tény.

  • Dénes ERÖS: Don Ovuznak igaza van. Te beteg vagy! Neked egy meztelen nőről is ez jutna az eszedbe?

  • Geyza
    2013 szeptember 11
    5:42 du.: Jó ötlet. Jelentősen csökkenne a nácik száma!

  • ez az erős dénes már teljesen megzakkant!
    mindenhová felteszi a kormányzati agymosó propagandát.
    fizetett csahos lehet, mert ilyen karakterkészlettel még a lendvay utcából se eresztenék szabadjára 😛

  • Marcsi
    2013 szeptember 11
    5:10 du.
    fertőzés, gondatlanság, higiénia hiánya…aztaaa!
    hogy maga miket nem tud!
    igaz, az orbán elvtárs által személyesen elrendelt vizsgálat – pedig ne legyen kétsége senkinek, az a vizsgálat még a tömött fogak alá is benézett – semmi ilyet nem állapított meg, és az igazgatót is – illő bocsánatkérések közepette – vissza helyezték, de, ha maga mondja, biztosan úgy volt!
    a cikk amúgy nem erről szól. de hát, a szövegértés és az abból fakadó gondolkodás képessége nem mindenkinek adatott meg.
    igaz, jóasszony?

  • Megint bekotyogott..mint a jóféle kotyogós hetvenesévekbeli koffiméker amiből jött..egyre csak jött a sötét folyadék .

  • Nos egy- két totál hülye most sem érti amit mások írtak,vagy
    nem néz tévét,nem olvas újságot,meg persze nem beszélt
    olyanokkal ,akik bizony többen fertőzést kaptak különböző,
    kórházakban.Pontosan a mostani egészségügyi rendszer hibáit
    írtam le ……..persze Orbánnak minden kórházban ott kell
    lennie és fertőtlenítenie………,de az élő riportok alapján a vizsgálat bizony nem volt alapos!
    Pontosan kritizáltam a mostani helyzetet,de a” leépültek”
    ezt nem fogják fel az állapotuk miatt!!!!!Aztán nem kizárólag nálunk van ilyen…..
    Balázsnak szerencséje volt,hogy akkor életben maradt!
    Isten éltesse!

  • marcus aurelius

    Éry Balázs
    Valljuk meg Balázs, hogy ezt az irományt csak azért vállaltad fel, hogy Kincses Gyulának egy kis reklámot csinálj. Kár volt ! Egyébként a nagy Hirschler közelébe nagyon kevés koraszülött proli és cigány gyerek jutott…

  • A „leépülteknek” nem a hibák,visszásságok a gondja(amik sajnos léteznek) persze nem csak nálunk,hanem külföldön is
    és az sem lényeg,hogy ez sok embert érint….hanem szerintük
    -állapotuk miatt-mindenről Orbán tehet……
    Esetleg Amerikában,Angliában vagy bárhol másutt kíváncsi lennék mikor terhelik a felelősséget ilyen esetekben például
    Obamára vagy másra,aki vizsgálatot rendelne el……
    na ugye ilyen nincs,de „ezeknek” nem ez számít csak a vak,
    hazug ócsárlás,gyűlölködés,aki normális az ezt felfogja.
    Pille agyú biztos nem látta a Tv-ben annak a mamának a
    nyilatkozatát, aki azt mondta”az ápolók a koraszülött osztályon fertőtlenítés és kesztyű nélkül nyúltak be az
    inkubátorba,a másik kezükkel közben jégkrémet tartottak,
    amit közben szopogattak”Na aki itthon él az láthatta….
    ha akarta,persze Ille ITTHON!!! biztosan iszogatott helyette,azért
    löki megint a hülyeségeit,mint a hasonló szinten…lévők!
    Hát nagyon szánalmasak (bár azt sem érdemlik meg)!

  • Marcsi meggárgyult.

  • Llanfair heheheheheheheeheheh
    Egyszer Yossariant megkérdezte az ezredpszichológus hogy ezekről a színes papír-idomokról mi jut eszébe ?
    Yossarian válasza :
    A nemi élet doktor úr !
    -És erről a..
    -Ne fáradjon doktor úr , nekem mindenről a nemi élet jut az eszembe…
    Kotyogó is ilyen. Csak neki nem a nemi élet jut az eszébe heheheheheheheheeheheeeheeheheheheheheheeheeeheheheheheheheh..

  • Marcsi
    2013 szeptember 12
    1:21 du.
    hát persze.
    az ilyen vizsgálatok már csak ennyire felületesek.
    a tv-ben meg mindig a valóságot nyilatkozzák, pedig ez a jégkrémes dolog merő kitaláció!
    az igazság az, hogy a jégkrémes kezükkel nyúltak be az inkubátorba, sőt, a babát is megkínálták vele!
    marcsi, kétségtelen, hogy magának valami baja eshetett, gondolom, akkor, amikor a bába fejre ejtette.
    ugyan nem volt koraszülött, az anyja rendes időre szülte meg – igaz, hogy később megbánta, de már nem volt visszaút – de ez a kis malheur – mint érzékeljük – maradandó nyomot hagyott az agyában.

    amúgy valóban nem ártana, ha orbán minden kórházban ott lenne, valamelyikben talán tudnának végre segíteni rajta – már, ha van pszichiátriai részlegük. az orvostudomány manapság csodákra képes 😀 marcsi, maga is elkísérhetné.
    akad ott magának való munka bőven.
    pl. ágytálazhatna. az annyira magára szabott feladat 😛

  • Lélfai Szilárd

    Éry Balázs!

    Nem szoktam a Bayer cikkeit olvasni, most Önnek hála megtettem!
    – Abban, hogy az anyáknak mekkora felelősségük van már a magzat kihordása idjén is, Bayernak igaza van!
    – Az Ön idézete: „Mert hogy is írja Bayer Zsolt?: “…de a koraszülöttek halnak. Mert gyakorlatilag életképtelenül jönnek a világra.” Igazi gyöngyszeme a kommunista sajtónak, mivel lehagyja a gondolat lényegét!
    – „A miskolci kórház koraszülöttosztályán meghalt kilencedik csecsemő hónapok óta feküdt az intézményben. Hét(!) hasi műtétet hajtottak végre rajta. Egy egészséges felnőtt is nehezen bírna ki hét ilyen műtétet. Ő pedig csecsemő volt. Újszülött. Elment. Visszatért az angyalok közé.
    A többi nyolc koraszülött – ott Miskolcon – szintúgy nem volt életképes. Egyiküknek a szíve nem fejlődött ki, másikuknak nem volt működőképes tüdeje. Nem voltak életben tarthatók. Ez a koraszülöttosztályok mindennapos tragédiája. Miskolcon, Szegeden, Budapesten – mindenütt.

    Aki ebből botrányt kavar, az akar valamit.!

    Ebben a cikkben Bayer roppant emberi, és még politikai mondandója is tisztességesebb mint a fenti megszólalások többsége!

    – ” Hirschler Imre, a kommunista! szülészorvos (lám-lám, az ideológiák harca; kommunista – gyógyító, fasiszta – látens gyilkos) nevét hálatelt szívvel, mint akinek életemet köszönhetem. ”
    – egyet nem árult el az Ön Édesanyjának! Mégpedig azt, hogy a fiacskája koraszülöttségével együtt jár az agyának nem kellő fejlettsége! De azért H.I-ét továbbra is tiszteljük, becsüljük mert ember volt és kiváló orvos!
    – „Az én édesanyám nem ivott, nem dohányzott, sőt, a védőnő is ki mert hozzánk jönni[Zugló nem Borsod!] Ezen múlt volna az életem?” Igen, ez is hozzájárult!

  • Geyza: A példádban felhozott betegségben szenvedek én is, de háziorvosom szerint ez egészséges. Ellenben a fent nevezett egyén betegségével.

  • Megjegyzem a saját szemmel láttam egy riportot a Tv.ben
    az említett kismamával,aki előbb nem mert nyilatkozni…
    amikor még a baba élt……ezt bárki láthatta aki időnként
    néz TV-t és itthon él(persze a TV nézés,olvasás, írás….
    nem tartozik Ille képességei közé,bár ő itthon rondtja a levegőt!)
    Pár napja különben szintén a TV-ben volt egy riport,amiből
    egyértelműen kiderült,hogy több kórházban nem megfelelő a
    takarítás és a fertőtlenítés spórolási szempontok miatt,és
    nem kizárólag az utóbbi pár évben,amit sajnos én is meg
    mások is tudnak igazolni,akik valóban többször voltak kórházban és nem nem a világba dumálnak…..

  • Eltűnt százezer adózó 1 %-os felajánlása a NAV-nál – állítja a Daganatos.hu Alapítvány.
    A daganatos gyerekek pénzét keresik a NAV-on

  • Georgina Bojana

    Visszaolvastam! Ismét.
    Van ám itt bőven, érdekes írás, amire „rárepülhetek”.
    *
    Kedves Balázs, szerencséd volt! Isten tartson meg sokáig egészségen, boldogságban.
    Fiatal barátaim vannak, akik koraszülöttként jöttek e világra. Egy házaspár. Tominak nem tudom mi okból nem, de nem fedték le a szemét. Ezért az inkubátorban eltöltött idő alatt károsodott mindkét szeme. Fehér bottal jár és alig lát. A számítógépet tudja használni, hangos programmal. Tehát bemondja, felolvassa a géphang, hol van, mit is olvashat(na), ha látna. Így erősen látáscsökkenten is főz! Máig nem értem, hogyan? Kérdésemre az volt a válasza, hogy a víz, a folyadék is más-más hangot ad, amikor önti a már tele fazékba, de olyan jó érzéke van, hogy hallja, sőt érzi a körülötte lévő tárgyakat, én mégis féltem mindkettőjüket. Lakótelepi lakásban élnek, ott gáz van, többször mondtam, ki kellene cseréltetni villanytűzhelyre. Mindketten kinevettek, engem, az aggodalmaskodó „Nyanyust”, engem. Igen, a leányzó pedig, akit Zsuzsinak hívnak, teljesen vak. Az ő szemére sem vigyáztak. Meg nem értem? Csak 28 éves! Akkor már az orvostudomány volt annyira fejlett, hogy beköthették volna a koraszülött kisbabának a szemét? Őt meg azért csodálom, hogy mindig ízlésesen öltözködik. A színeket nem keveri. Egyszer bátorkodtam is rákérdezni, hogyan csinálja. Válasza az volt, hogy megtanulta. A színeket! Megtanulta. Elmondták neki, hogy melyik színhez-melyik passzol és melyik nem. Elmondták! „Lövése” sincs szegénykémnek, hogy milyen lehet egy szín. Ilyenkor összefacsarodik a lelkem, ám rendesen. Nem sajnálom, nem éreztetem Vele, hogy fáj érte a szívem. Teljességgel boldog, nem látóként. Zsuzsika felvilágosított, engem, hogy amikor bármit vesz, megkérdezi, milyen a színe. Akkor az anyagát összetapogatja, megjegyzi, hogy annak a pulóvernek vagy bárminek milyen. A továbbiakban úgy gazdálkodik.
    Kedves Llanfair! Osztom véleményedet. Bayer Zsoltot én sem szeretem. Istennek képzeli magát?!
    Viszont az is igaz, a romáknál LÁTTAM! Energia itallal itatta a kisbabáját. Amikor szépen szóltam, ne tegye, károsodik a gyereke, rám üvöltöztek. Mi közöm hozzá?!
    (( 🙁 ))
    Valóban mi is a közöm?!
    Egyszóval, abban a környezetben, valóban sok az életképtelen újszülött. Azokat a szerencsétleneket valahogyan életre „pofozzák”, de ettől még pocsék egy életük lesz. Abba a környezetbe visszahelyezve, nem sok jóra számíthatnak. Ha onnan ez okból kiemelik, akkor bekövetkezik az állami gondozás. Ahonnét nagyon csekély a remény, hogy bárki is magához veszi az ilyen hátránnyal megszületett kisbabát.
    Úgy, hogy kedves Balázs! Neked óriási szerencséd volt, hogy az az Édesanyád, Aki. Hogy abban a környezetben vigyáztak Rád és gondodat viselték. Ezért lettél erős, egészséges fiatalember. S, legyél is!
    Örülök az életben maradásodnak. De gondolok, bizony gondolok ilyenkor mindazokra az elesettekre, akik nem ilyen sikeres hátszéllel jöttek e világra. S, több hónappal korábban, gyengébben és milyen élet vár rájuk?! Kegyetlen dolgok ezek.
    Kétszer éltem át a várandóság örömeit. Mindkét esetben nagyon vigyáztam magamra, a fiam alig akart e világra megérkezni! Augusztus 4-re írtak ki, 19-én hajnali fél kettőkor érkezett. A lányom érkezését pedig szeptember 13-ára „jósolták” az orvosok. S, mit tesz Isten? Pontos volt, mint azóta mindig és mindenkor! Pontosan 13-án megszületett.
    Ezek az Életünk ajándékai. Mármint az egészséges gyerek. Ami utána következik, azt elismerem, hogy úgy is van. Amikor a fiam megszületett, drága Nagyanyám azt mondta, no, ezek után egy pillanat nyugalmad sem lesz. Kezeskedem.
    Igen úgy is lett. Ha a fiam aludt, az volt a bajom, miért van csendben, miért alszik olyan sokáig. Ha pedig nem, akkor miért nem alszik? Ha sírt azért, ha nem sírt amazért rettegtem.
    A lányom esetében már gyakorlott édesanyaként kezeltem az ilyen és hasonló helyzeteket. Aztán később, ha nem érkeztek haza időben. Akkor azért rettegtem.
    Pedig időnként el kellett engednem őket, hogy megtanuljanak élni. A kudarcoktól sem védtem meg egyikőjüket sem, a kisebbek azért vannak, hogy megtanuljuk a nagyobbat, a komolyabb csatát megvívnunk. Igen, megtanítottam mindkettőt élni, mint ahogyan engem is anno’ „kezelt” a Nagyanyám.
    *
    Barátnőmnek az unokája 6 hónapra született. A súlya is kisebb, értelmileg sem olyan, mint a korabeliek. Sokkal több türelem és szeretet kell a felneveléséhez, mint egy másik, időre megszületett kisgyermekhez.
    Mindig vígasztalom, hogy majd megerősödik, csak jobban oda kell figyelni Linduskára. Bízom abban, behozza a hátrányt, hiszen az Életre született. Legyen is úgy! Vigye mindenben sikerre.
    *
    Balga vagyok. Azt szeretném, ha minden gyermek időre és egészségben születne erre a világra. Minden ember boldogan és jól élhetné az életét. Ha nem ezzel találkozom, úgy el tudok keseredni 🙁 )). De hát tudomásul kell vennem, hogy az Életnek vannak árnyékos oldalai is, vannak vesztesek és nyertesek.
    Az egy dolog, hogy én legszívesebben minden lelkecskét, embert áttolnék a nyertes oldalra.
    Te már ott vagy! S, ennek szívemből örülök!